ÚTIKRITIKA.HU / Madrid


hirdetes

útikritikák


Madrid

Madrid színházak

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A madridiakról | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Földrajz

  • Madrid neve az arab magerit (sok folyamú hely) szóból ered. Madrid földrajzilag éppen Spanyolország kellős közepén helyezkedik el, és a madridiak szeretik azt is hozzátenni, hogy a Puerta del Sol terük, pedig még pontosabban az ország földrajzi középpontja.
  • A Madridhoz legközelebb eső tengerpart is 300 kilométer távolságra van. Tengerpartot azzal pótolják, hogy a Manzanares folyónál kialakítottak valamiféle városi fürdő övezetet.
  • Madrid fennsíkon fekszik, a tengerszint felett 650 méterre. Nincs európai főváros ennél magasabban.

Hófedte hegyvonulat márciusban Madridban - a Sierra de Guadarrama, Sierra del Norte and the Sierra de Gredos közül az egyik - Kriszta fotója

Madrid a katedrális tetejéről - Kriszta fotója

Időjárás és éghajlat

Az európai nagyvárosok közül Madrid élvez az év keresztmetszetében a legtöbb felhőmentes napot. Nem kizárt augusztusban a 40 fok fölötti nagy hőség. Még szerencse, hogy a páratartalom viszonylag alacsony.

Október közepén napközben 20-24 fok volt, éjszaka 5-10 fok, eső nem esett. Tökéletes kiránduló idő volt, pulóverben, pólóban sétáltunk egész nap. (2022)

Történelem

Madrid a 17. század óta fővárosa az országnak. Bármennyire is ronda egy diktatúra volt Franco tábornok uralma, azt el kell ismerni, hogy a hatvanas években Madrid hatalmas fejlődésen ment keresztül, növekedett a lakosság, az életszínvonal és akkor alakult ki egy szélesebb középosztály. A középosztály a város északnyugati negyedeit lakta be. A főváros déli része jelentősen iparosodott. Rengeteg vidéki spanyol telepedett le Madridban a növekvő munkalehetőségek esélyeivel élve. Kétségtelenül volt szakadék a középosztály és a külvárosokban élő munkásság életszínvonala között. Franco bukását követően éppen a munkásság volt a politikai változásokért való küzdelem társadalmi hátországa. Madridban található a világ legrégebbi étterme, a Botín. A Guiness rekordok könyve is tanúsítja, hogy a Restaurante Sobrinode Botín éttermet 1725-ben nyitották meg. Az idők folyamán olyan hírességek étkeztek itt, mint Goya, Hemingway és Truman Capote, no meg Hollywoodi sztárok sokasága.

1830 óta létező cukrászda - Kriszta fotója

Manapság

Madrid a turistalátogatások számát illetően az első, azaz megelőzi Barcelonát. London, Párizs és Moszkva után Madridban a legmagasabbak az ingatlanárak Európában. Madridban spanyol átlagban magas az életszínvonal, a foglalkoztatottság, sok nagy világcégnek van itt a központja.

Havi nettó átlagfizetés Madridban: 1860 euró

Pletykák a királyi családról

"Szieszta után lesétálok a királyi palotához, szeretem érezni a történelem kézzelfogható közelségét. A palota története ugyanis egészen a IX. századig nyúlik vissza, amikor is muzulmán uralkodók kezdték építeni, erőd gyanánt. És ha már a koronás főknél tartunk - a királyi családot valódi szeretet övezi a spanyolok körében. János Károly és görög származású felesége, Zsófia népszerűségével csak gyerekeik népszerűsége vetekszik. Az ország anyáskodó mosollyal figyelte Cristina hercegnő szép szerelmi történetét a kosárlabdázó Inakival, ők azóta már négy unokával ajándékozták meg a nemzetet. A spanyol lányok kedvence azonban vitathatatlanul Felipe herceg, aki mintha a mesekönyvekből lépne ki: magas, csinos és ellenállhatatlan mosolya van. Ha megjelent valahol, a lányok hangos „Guapo" („szépség") kántálással fogadták, amit a herceg szégyenkező pirulással hallgatott. De sajnos Felipe is elkelt: a televíziós Letizia Ortizt vette feleségül, amit a spanyol hajadonok csak azért bocsátották meg neki, mert ezt is tökéletesen csinálta: kedvesen, természetesen, minden nagyobb felhajtás nélkül. Azóta már Felipe is apa, a királyi család élete pedig szimpatikusan és botrányok nélkül zajlik." forrás

Turisták szelfiznek a Puerta de Alcalá-val a háttérben - Kriszta fotója

A madridiakról

A született madridiak saját magukat a gatos, azaz a macskák becenévvel illetik. Az elnevezés egy legendából ered. Az arab invázió idején a véderő egy vakmerő katonája a város külső falain egy macska ügyességével és egyensúlyozó képességével mozgott és családját ennek méltányolására Gato-nak nevezték el. Nos, nem sokan nevezheti magukat Madridban gato-nak, ugyanis még a Madridban születettek szülei közül is van olyan, aki az ország valamely más részéről való.

A madridiak büszkék városuk híres szülöttjeire: pl. Cervantes (Madrid közeli településről), Placido Domingo, Julio és Enrique Iglesias, Penelope Cruz és két focisztárra, Raul Gonzales és Fernando Torres, no és Rafael Benítez sztáredző. Arra is büszkék, hogy a flamenco tánc Madridból származik. Valójában a flamenco nem csupán egy tánc, hanem a tánc, a gitárzene és az éneklés művészeti keveréke.

Madrid az ország gazdasági központja. És a kulturális központja is. Az itt élők jó része tartozik a középosztályba. Madridban 84 állandó színház működik, de összesen 166 színjátszásra alkalmas helyet tartanak nyilván. Beltéri előadásokra alkalmas helyszínt. A legfontosabb a Teatro Espanol, Plza Santa Ana, a legrégebbi madridi színház. Olyannyira kötődik a színházi élet a madridiakhoz hogy a színházak költségvetésében minimum 50% mindig a jegybevételekből ered.

,, Noha az ember azt gondolná, alap, hogy ma már szinte mindenki beszél angolul, Spanyolországban ez messze nincs így, még a tengerparton sem, nem hogy a fővárosban.

Madrid kicsit olyan, mint egy időutazás, ám ez nem csak a városképre igaz, hanem az angoltudásra is. Ráadásul minél távolabb kerülünk a városközponttól, annál kisebb az esély arra, hogy angolul tudó helyibe botoljunk.

Szóval érdemes legalább alapszinten pár kifejezést elsajátítani spanyolul, amivel annyit mindenesetre elérünk, hogy kivívjuk a helyiek szimpátiáját (és még az is lehet, hogy megpróbálnak előkaparni pár berozsdásodott angol szót). (2018)" forrás


Jelentősen hozzátesz a város hangulatához, hogy bámulatosan kedvesek a „slow living” életmódot képviselő helyiek. Senki nem beszél angolul, de mindenki nagyon szívesen segít, és mindent megtesz, hogy megértsen. Mosolygósak, végtelenül nyugodtak – ami az egyre idegesebbé váló Budapesttel szemben egy olyan felüdítő ellenpont, hogy szavakkal alig lehet leírni.(2019) forrás

Turista etikett

  1. Nagy nyári hőségben nem gáz a turistának rövid nadrágban, trikóban várost látogatni, főként, hogy a madridiak is könnyedén öltözködnek ilyenkor, bár nem annyira lazán, mint a külföldi látogatók. Viszont ha ilyen lazán vagyunk felöltözve, azért ne látogassunk meg elegánsabb vendéglátóhelyeket, mert onnan kinézhetnek bennünket, akármennyire is ott akarunk hagyni nekik pénzt.
  2. Ha úgy adódik, hogy nyelvi nehézség nélkül szóba tudunk elegyedni madridiakkal, kerüljük a bikaviadal gyalázását. A katalánokkal és a baszkokkal ellentétben ugyanis, a madridiak büszkék a bikaviadalok hagyományára.
  3. Férfiak (legalábbis a heterok) nem puszilgatják egymást itt, úgy, mint Franciaországban.

Gasztronómia

Madridnak nincsenek nagyon saját ételspecialitásai, a konyha kellemes keveréke a különböző regionális gasztronómiának. A Madridba letelepedő baszkok, galíciaiak, andalúzok, azsturiaiak, és persze a más országokból jöttek hozták ide magukkal a kedvenc ételeiket. A tenger távolléte dacára meglepően fontos szerepe van az étkezésben a halaknak, a tenger gyümölcseinek. Viccesen ezért Madridot szokták "Európa legnagyobb kikötőjének" nevezni.

Fotóegyveleg

Elter Karesz fotója

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon