ÚTIKRITIKA.HU / Nagysemmi


hirdetes

útikritikák


Nagysemmi

Nagysemmi by night

,, Nagysemmi - a falu, amelyben minden nincs

Nagysemmi - ősmagyar nevén Lufasse, vagy Lófasse - Árpád-kori szellemfalu. Már a kőkorban sem lakták, hát még később. Az avarkorban levélréteg fedte. Nevét először egy 1123-as adománylevél nem említi, aztán a többi. A későbbiek megfeledkeznek róla egészen 1423-ig. Akkor egy birtoklevélben egy szokatlanul hosszú szóköz már Nagysemmire utal, 24 esztendővel később pedig egy teljesen üres pergamenen biztosan Nagysemmi van.
A falu temploma a korai gót nihillika és a semmizmus stílusjegyeiben fogant, pravoszláv nyicsevókupolával. Ahogy a templom nincs, úgy a hozzá tartozó harangtorony se. Ez a tökéletes látványösszhang a német Niemand Luft von der Keine Etwas mestert dicséri. A toronyban egyetlen harang sem lakik, összsúlya nulla kilogramm.

A falu fogadójában a legenda szerint többször meg akart szállni Mátyás király, de sosem találta. A török hódoltság korában a lakatlan település nem néptelenedett el. A harcokat Nagysemmi sértetlenül vészelte át. Szemtanúk szerint a török portyázók nem vették észre. 1707-ben a Habsburg-ház Nagysemmit láthatatlanná nyilvánította, a kurucok erre búvóhelynek használták, de a labancok meglátták őket.

A falu kulturális értékei közé tartozik, hogy Nagysemmi közepén áll a Láthatatlan ember életnagyságú szobra. Még senki sem ment neki. A szemlélődők közül a legtöbben levegőnek nézik. A szobrot a legenda szerint isteni oltalom védi. Két éve megpróbálták összefirkálni. Nem sikerült. Tavaly rongálók estek neki - csákánnyal! -, de csak egymást verték agyba-főbe, a szobron egyetlen karcolás sem esett. A csoda hírére el akarták lopni, ám üres kézzel távoztak. Semmisemszentekkor van, hogy 100 mécses nincs rajta.

A nagysemmii légtemplomhoz - az Ajjerkirhéhez - tartozik az úgynevezett nixtuszi kápolna. Nevét két legenda is magyarázza. Az egyik - egy német eredetű - szerint egyetlen ruandai tuszi sem pihent tövében (nichts tusi), amikor a sixtusi kápolnánál hat heverészett. A másik - angol - legenda szerint a nagysemmii kápolna helyén six tuszi és seven hutu pihent, míg a sixtusi kápolnánál épp egy sem.

A ruandaiak fenekének eredménye helyén azután csalán szökkent szárba, a csoda híre pedig futótűzként terjedt. A csalános azóta is kedvelt zarándokhely, főleg önverőlegényeket küldenek közepébe. Közülük került ki hatszoros bajnokként Szent Blutwurst, a véreshurkák védelmezője. Egy ízben a csalánok fölött megjelent neki egy szúnyog Gábriel arkangyal képében, és a vállára szállt. Szent Blutwurst boldogan vállalta a vértanúságot. A szúnyog pár perccel később elhízott és megdöglött.

Sírjának helyén csodák történtek. Egy embernek újranőtt a feje, egy másiknak meg nem. Öt asszonynak egyszerre állt el a hasmenése. A csodákat idővel körülnőtték könnyező pálmák és szomorú fűzek, melyeket blaszfémista remeték és irgalmatlan-rendi szerzetesek próbáltak jókedvre deríteni. Szent Cufúsz, a gyaloglók védelmezője vicceket mesélt, Szent Cuhand, a kézenjárók oltalmazója pofákat vágott, Szent Cufírhandfúsz, a négykézlábon mászók védője szellentett, Szent Curükk, a hátrálók oltalmazója pedig visszafelé mondta, hogy "Géza kék az ég" meg, hogy "Álmos a görög, már alszik."

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy Nagysemmiben sétálgasson, az sok látnivalótól tudja megkímélni magát. Ha balra vagy jobbra néz, akkor ugyanazt nem látja, viszont előre vagy hátra nézve szintén. 

Nagysemmi - a falu, amelyben minden nincs." 

 (G.B.W, 2017)

                             A (korábbi) honvédelmi miniszter távolról nézi alaposan a hadászati jelentőségű Nagysemmi-t Kommentek

Magda, 2017. 03. 26. 12:40
Ez egy marha jó írás. Lehet persze, hogy nem ide való,inkább valami humor-oldalra, vagy élőben előadni a Dumaszinházban.....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes