ÚTIKRITIKA.HU / Szentendrei-sziget


hirdetes

útikritikák


Szentendrei-sziget

A Szentendrei-sziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Szigeten belüli közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Horány | Surány | Szigetmonostor | Pócsmegyer | Pázsit-tó | Tahitótfalu | Kisoroszi | Duna-Ipoly Nemzeti Park | Egyéb programlehetőségek | Strandok | Programlehetőségek gyerekkel | Lovardák | Sport | Helytörténet | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Radnai Gyuri fotója

A Szentendrei-sziget dióhéjban

A Szentendrei-sziget Budapesttől északra, a Dunakanyartól délre egy dunai sziget. 31 kilométer hosszú és 2,3-3,5 kilométer széles.

A Szentendrei-szigetet kicsik és nagyok, régi és új lakosok egyaránt a „béke szigeteként” szokták emlegetni. Tahitótfalu, Surány, Pócsmegyer, Horány, Kisoroszi, mindegyik településnek megvan a saját varázsa. Az elmúlt 30 évben egy kicsit megváltozott a sziget jellege, hangulata, azonban a pihenni, üdülni vágyóknak még mindig kiváló úti cél.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A nyugis, kellemesen szellős szigetcsúcs
  2. Kisoroszi házainak, utcáinak rendezettsége

Nem tetszett

  1. A néhai és jobb sorsra érdemes Horányi csárda lepukkant maradványának látványa
  2. Surányban a sok elhanyagolt, üresen lakatlan lakóház

Vélemények

,, Ahogy a Tahitótfalu két részét összekötő Tildy-hídról beérünk a szigetre, és Pócsmegyer-Surány felé vesszük az irányt, érdemes megállni a Laki Cukrászdába, ahol a széles süti választékon kívül a fagyikat mindenképp ki kell próbálni.

Mivel a szigeten rengeteg eper terem, minden évben megrendezik az Eperfesztivált Tahitótfalun. A fesztiválnak vurstli hangulata van, bódékkal, játékokkal, zenével, kürtőskaláccsal, eperborral és eperpálinkával.

A sziget északi csücskén Kisoroszi helyezkedik el, ahol horgásztó, lovarda és egy nagy golfpálya is található. A sziget déli részén Szigetmonostor és a hozzá tartozó üdülőfalu Horány egyaránt hangulatos, települések.

Horány régebben a művésztársadalom központja volt, a művésztelepeken hétvégenként összejöttek a művészek, festők. Itt is jelentős az epertermelés. A lovardákban nyaranta táborokat szerveznek.

Szigetmonostor legkiválóbb étterme Miki bácsi nevéhez köthető. A Torony vendéglő családias hangulatú, ahol igazi házias finomságokat lehet fogyasztani, és az adagokkal sem spórolnak.

Pár éve az egész szigeten csatornázás kezdődött, mivel Budapest nagy részét a sziget látja el ivóvízzel. A Vízművek szinte az utolsó pillanatban fogott hozzá a nagy munkához, hogy az értékes ivóvízkészletet megmentsék. A Szentendrei-szigetet sokszor fenyegeti az árvízveszély, azonban az erős gátaknak köszönhetően, az 50-es évek óta nagy kár nem keletkezett.

Sokan egyetértenek azzal, hogy bár a sziget régi varázsa már a múlté, ennek ellenére kiváló üdülési, kikapcsolódási lehetőségeket rejt. Csodás panoráma nyílik a Pilis hegységre, állatvilága igen gazdag, távcsővel olyan madarakat lehet megfigyelni mint széncinege, cinege, meggyvágó, tengelic, fenyőrigó, harkály, búbos banka, örvös galamb, ökörszem. Télen a vándormadarak is meg szoktak pihenni 1-2 napra.

Egy régi jó barát azt mondta, hogy a szigeten nem kukoricát kéne termeszteni, hanem a turizmusra kéne nagyobb hangsúlyt fektetni. Mindenesetre a jó kis kerékpárutak, a homokos és kavicsos partszakaszok, és a homokos utcácskák, mint Surányban a Duna-partra levezető Megyeri-fasor, ahol nyáron mezítláb futkorásznak a gyerekek, sokak számára a menedéket jelentik a város zajától." (Nagy József surányi lakos, 2017)


"A Dunakanyar vonzásában Szentendre, Visegrád, Vác vagy Zebegény a fővárosból kiruccanók főbb célpontja, a Szentendrei-sziget e fő sodorvonalból valahogy kimarad. A Budapestről a vidéki levegő beszippantására kimozduló népek egyelőre kevésbé fedezték fel e természeti csodát, a befektetők is elkerülik, aminek hatására erre felé megállt az idő. A sziget a retróra fogékony kirándulók paradicsoma.

Surány és Horány üdülő telepeket a 60-as évek szocializmusának fílingje lengi körül. Földútjai mentén jellemzően zsebkendőnyi telkeken a tulajok önkezével tető alá hozott hétvégi házacskák sorjáznak nem túlzottan igényes kivitelben. A kertekben a lomtalanításokból kimenekített műanyag ülőgarnitúrák emlékeztetnek a luxusra, sokfelé látni a házakra kitéve az Eladó táblát. A házikók egykoron sok gyári melósnak, vagy belügynél dolgozónak élete legfőbb gyümölcsét jelentette, mára azonban jobbára kiöregedtek. A fiatalok nem találják itt helyüket, mert nincs óvoda, iskola, munka lehetőség. Néhány elszánt család azért mégis igyekszik megvetni a lábát, új élet sarjad...

De jó néhány mai látnivalóért is érdemes a szigetre kirándulni. Kisoroszi egy igazi zsákfalu, Szigetmonostor tornácos paraszt portái, virágos kertjei békés hangulatot árasztanak, Pócsmegyer egy kis Duna- parti ékszerdoboz. Barokk stílusú református templomában anno Móricz Zsigmond is gyakran elmélkedett. A falu szélén jókora tó hívogatja a fürdőzőket, horgászokat, a parton áll a Pázsit étterem, amely azonban pillanatnyilag tulajdonos váltás miatt zárva van." (K. G., 2017)


"A Szentendrei-sziget számomra különösen otthonos hely. Itt tanultam meg úszni a Dunában, itt kergettem kisgyerekként a kövek közt napozó gyíkocskákat, itt fogtam szöcskéket a réten, meg apró rákokat a szomszéd lány teknőce számára. A sziget látszólag semmitmondó, száraz, homokpusztai rétjein rengeteg parányi különlegesség él. Mivel Budapest vízellátásában kulcsfontosságú a sziget, nagy része csak engedéllyel látogatható (meg nemzeti parki védelem alatt is áll), de így is marad épp elég olyan rész, ami bőven kínál látnivalót a szemlélődő embernek." forrás


"10 éve van telkünk bent a szigeten a tótfalui részen a híd lábánál,Tahitótfaluban. Szerelem volt első látásra annak ellenére,hogy eddig 2x öntött el minket a Duna a 2 nagy árvíz idején.Tavaly elkészült a gát,ez a probléma többé nem az. Kb. 200 méterre vagyunk a Dunától. Lejárunk a partra fürödni gyerekkel, kutyával. Teljesen ideális kavicsos part van a híd lábánál, ha nem túl magas a Duna vízállása. Az új gát tetején aszfaltozott út van,oda járnak a környékbeliek sétálni, biciklizni, kutyát sétáltatni. A kilátás a Tahi oldalon lévő hegyekre csodás.

Annyira szeretjük,hogy a közeljövőben építkezni tervezünk oda, és kiköltözni. Minden év júniusában megtartják az Eper fesztivált, kirakodóvásár, helyi kézműves dolgok, programok, koncertek szoktak lenni. Az eperboruk valami isteni és híres is. A környéken óriási eperföldek vannak. Szezonban az út melletti árusoknál érdemes venni, a sajátjukat árulják a földek végén,garantáltan friss és finom. A falu jól ellátott,a híd szárazföld felöli részén Tesco, hentes, gazdabolt, szombatonként termelői piac, bent a szigeten új szupermarket, hentes, remek zöldséges, vegyesbolt, gyógyszertár, lottózó, cukrászda,minden,ami kell." (Á. G., 2017)


,, A szigeten érdemes körülnézni, minden irányban. Aranyos kis porták, zegzugos utcák, lovardák váltogatják egymást. Mi is kanyarogtunk egy kicsit a házak között. Lementünk a komphoz is, ami Vác városával köti össze a Szigetet. Vác látványa a Dunával kárpótolja az embert a romos buszfordulóért, és az elhanyagolt környékért. Tulajdonképpen, ha az ember alaposan körül akar nézni, nem biztos, hogy elég egy nap az egész szigetre. S más arcát mutatja a tavaszi áradáskor, vagy nyáron a zátonyokkal. Mindenkinek ajánlom, ne hagyja ki! Mi is felüdülve tértünk haza, s biztosan jövünk még! (2016)" forrás


,, Budapest tengerpartja a reklámszlogennel ellentétben nem a műmájer Lupa-tó, ahol tetovált izomemberek agyalják egymást meg másokat, nem a Balaton, ahova hétvégén lejutni egyenlő az agyhalállal, hanem a Duna-part, méghozzá a Szentendrei-szigeten és környékén. (Mert amúgy Szentendrén is lehet fürödni, a túloldalon meg Dunakeszin és Gödön olyan dunai strandok vannak, hogy ihaj.) És ez a "tengerpart" biciklivel max két órára van a belvárostól. A szó turisztikai értelmében vett szállás kevés van, sátorral, sőt függőággyal viszont kész paradicsom ez a környék. (2019)" forrás

Megközelítés

Autóval

A Budapesttől fél órányi autózással elérhető szigetre a tahitótfalui Tildy-hídon lehet eljutni. Aki a kompot választja, a 11-es úton a szentendrei Határ csárdánál szállhat vízre, vagy a pesti oldalon Dunakeszinél és Vácott várja ezen átkelési lehetőség. Gödnél két helyen van kikötő, ahonnan kishajóval lehet átkelni Horányba és Surányba, a surányi átkelő azonban évek óta szünetel.

Busszal

Hévvel

Vonattal

Kerékpárral

A sziget a biciklis kirándulók ideális terepe. Legjobb kerekezni a part mentén magasodó gáton, néhol ártéri erdők mentén. Azonban például Surány és Tahitótfalu közötti szakaszon tábla figyelmeztet: nem lehet bicajozni, a vízügy tiltja az átjárást. Itt húzódnak ugyanis Budapest ivóvizének nagyobb hányadát adó csápos kutak, biztonsági okokból korlátozzák a szabad áthaladást. De a sziget belsejében szabad a pálya.

,, Biciklis szempontból az a Szentendrei-sziget nagy dobása, hogy szinte körben fut a partja mellett a gát, a gáton pedig aránylag jó minőségű aszfaltút, a vízművek szolgálati útja.

Erre az útra is be lehet bringázni, de előtte engedélyt kell kérni a vízműtől, hogy tudják, kik járkálnak az amúgy stratégiailag kiemelt fontosságú vízbázis-területükön, ahonnan fél Budapestet ellátják ivóvízzel a parti szűrésű csápos kutakból. Elvileg tehát a sorompóval lezárt vízműves utakon bármikor találkozhattunk fegyveres őrrel, aki jól megbírságol, ha nincs engedély. (2019)" forrás

Szállás

Regatta

Rosinante

Szigetcsúcs-kemping

"A kisoroszi kemping a Szentendrei sziget felső csúcsánál található. Mivel tájvédelmi körzet autóval nem lehet behajtani, de a kemping bejáratánál van ingyenes parkoló. Onnan kézikocsival lehet a csomagokat behordani, kb. 1.5 km, a lakókocsit be lehet húzni az autóval, de aztán ki kell menni a parkolóba. A kemping majdnem "vad". Van egy vizesblokk, néhány WC, meg mosdó, de ezen kívül teljesen a természet az úr! A bejáratnál van büfé, és még menüt is lehet igényelni a Kisorosziban lévő Rácz fogadóból. Kenukat lehet bérelni, a kenukhoz adnak mindent, mentőmellényt, evezőt, vízhatlan hordót. A sziget csücskében bárhol fel lehet állítani a sátrat, vagy a lakókocsit. Megfelelő vízállás esetén ( Esztergom 144 cm! ) egy csodálatos homokos strand bukkan elő a Duna vizéből. A kilátás az meseszép, felettünk a Visegrádi vár, előttünk a Dunakanyar, a hegyek közül előbukkanó Duna látványa." forrás

Árnyas Sziget Ifjúsági Tábor

Szigeten belüli közlekedés

Autóval

Kerékpárral

Kerékpárbérlés

Rácz Fogadó (2024 Kisoroszi, Hősök tere 3.)

  • Telefon: +36 20 981 8071
  • 4 órára: 1 000 Ft/kerékpár
  • 1 napra: 2 000 Ft/kerékpár

Étkezés

Rosinante

"Az egyik kedvenc helyünk. Szentendrével egy magasságban van a szigeten, kár, hogy kicsit körülményes autóval megközelíteni (a "pesti oldalról" Dunakeszinél lehet átmenni komppal, ami sokba kerül, a "budai oldalon" fel kell menni messze Szentendrén túl a hídig, majd onnan ugyanannyit vissza Szigetmonostorig), szerintem nagyságrendekkel megnőne a forgalma, ha pl. Szentendrénél vagy Dunakeszinél is lenne egy híd a szigetre, de ez persze csak álom. Az étteremről csak jót mondhatok, mindig kedvesen fogadnak, a kiszolgálás is kedves, figyelmes. Az ételek is mindig kitűnőek, kifinomultak, ötletesek itt még soha nem csalódtunk semmiben.

Nem túlzás az étterem elnevezésében a stílusos, véleményem szerint benne vannak az ország 10 legjobb vidéki étterme között, kár, hogy erről kevesen tudnak, a sajtója messze elmarad néhány "sajtókedvence" étterem mögött, pedig nem rosszabb egyiknél sem. Lehet, hogy egy kicsit nagyobb gasztro-marketing kellene az étteremnek, mi is egészen véletlenül szereztünk tudomást róla, egy céges rendezvény kapcsán. Ha ez nincs, nem valószínű, hogy felfedezzük. Ide átutazók nem fognak betérni (az autóútnak az étteremnél vége is van), csak aki kifejezetten ide jön, esetleg véletlenül arra járó turisták, bicajosok. (2016)" forrás

Gyümölcsös-kertvendéglő

"Családias hangulat fantasztikus környezet. Étteremben bőséges választék finom ízek gyors és figyelmes kiszolgálás. Pihenés, szórakozás, feltöltődés. A Gyümölcsös-Kertvendéglő egy Édenkert a szigeten. Családias kiszolgálás, barátságos hangulat, méretes adagok, kultúrált árak. Kb. 5 éve rendszeresen vendégeik vagyunk! Nagyon jó hangulatú kis étterem, nagyon finom házias ételek és folyamatosan változó ételek." forrás

Rácz-fogadó (Kisoroszi)

Rácz-kert (Kisoroszi)

Kemencés Csárda (Tahitótfalu)

Bacchus vendéglő

"Párommal az évfordulónkon jártunk a szigeten lévő kedves, hangulatos étteremben. Húsvét elmúltával, grillezett bárány és nyúlgerinc volt terítéken, fűszeres grillzöldségekkel tálalva, ettük még más finomságokat is, melyek igen ízletes és különleges ízvilágot képviseltek. Ínyenceknek ajánlom a fürjlevest, mely zöld fűszernövényekkel volt felfőzve. Igazi energia és vitamin doppingként hatott rám. A tulajdonos az asztalunkhoz jött és időnként megkérdezte, hogy ízlik az étel és mit szeretnénk még, van e kívánságunk. Az elégedettségünkre figyelve, igazán középpontban éreztük magunkat. Akkor este csak mi voltunk az étteremben, mintha csak párom így rendelte volna. Halk zene szólt, mindenhol gyertyafény, borosüvegek és falusi díszek egy felújított kibővített parasztház hatalmas ebédlőjében. Habos kávé csodás pohárkában, finom omlós túrógombóc desszert, édes patakként lecsobogó lekváröntettel, mennyei ízkavalkád. Figyelmes, gondos kiszolgálás, mesébe illő mellékhelyiség, pazar toalett! Csillagos 5-ös a hely! (2016)" forrás


,, Patak Vendéglő, Kismaros

Hagyományos magyar ízek, de nem a hagyományos értelemben: bár a Patakban is megtalálhatóak a kiskockás éttermek népszerű fogásai, olyan különlegeségeket is felfedezhetünk az állandó étlapon, mint a rántott velő vagy a pacalpörkölt. Heti ajánlatuk között pedig mindig szezonális, egyedi, kreatív ételeket biztosítanak, nem a megszokott alapanyagokból, így simán belefuthatunk csicsókából, nyúlból vagy éppen füstölt marhanyelvből készült ételekbe.
Fotó: Patak Vendéglő 3 kép

Különösen erős a hal- és vadkínálatuk, ha pedig valaki elvállalja, hogy hazafelé a volán mögé ül, a többieknek érdemes egy pillantást vetni gazdag borválasztékukra. Ha szép az idő, érdemes egyet járni ebéd előtt vagy után, mert a Patak Vendéglő különösen szép természeti környezetben, a Börzsöny lábánál található.

Facebook
2623 Kismaros, Szokolyai út 5.
H-V: 11.30 - 22:00                        forrás

Vásárlás

Eper


forrás

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság és kellemetlenségek

"Szigetmonostor, 2014 Sajnos, az utóbbi időszak nem volt mentes a vagyon elleni bűncselekményektől. Több betörés, lopás fordult elő olyan helyeken is, ahová nem is gondolta volna az ember, hogy betörnek. Napjainkban otthonunk és ingóságaink védelme még fontosabbá vált. Mi tehetünk a legtöbbet azért, hogy a nehéz munkával megszerzett értékeinket ne tegyük könnyű prédává az elkövetők számára. Köztudott, hogy a betörők folyamatosan fejlesztik módszereiket és a jól alkalmazott trükkjeiket előszeretettel is cserélik egymás között. Mindez felhívta a figyelmünket arra, hogy néhány alapvető dologról szót ejtsünk.

Kérjük el a szomszédunk telefonszámát (ha eddig nem tettük), figyeljünk, mindenkinek van szomszédja, a piti tolvajoknak is! Figyeljünk és ha gyanús dolgot látunk, hívjuk a rendőrséget! Reméljük, minél előbb lesz térfigyelő kamera, mert a tisztességes polgárok biztonsága mindennél fontosabb. Ne érezzék magukat túl jól a betörők és ne érezzék, hogy mindenki eszén túljárhatnak. Mindenki erősítse meg a zárakat, a kapukat, kerítéseket, akinek módja van, szereltessen riasztót, állítsunk mi csapdákat nekik, akár rókacsapdát, legyünk találékonyak. A falu többször bebizonyította, hogy ha össze kell fogni, meg tudja tenni! Árvíznél, Lili megsegítése, Petik Mari lányának jótékonysági estje, mind azt bizonyítja, hogy itt jó emberek laknak, és nem engedjük, hogy a tolvajok felülkerekedjenek rajtunk. Kérem, fogjunk össze, mindenki vegye komolyan ezt a bűnözéshullámot! (2014)" forrás

Egyéb hasznos információk

Jön!

Horány

"Horány ma olyan, mint egy gyermek az apja nélkül, pedig még csak most lenne igazán szüksége az apjára. A néhány éve még üdülőövezet, ma már lakóövezetként van számontartva, de ez csak papíron, jogilag igaz. Ugyanakkor ez tette lehetővé a csatornázást, az ivóvíz kiépítését, az utak egy részének aszfaltozását. Nagyon sokat köszönhetünk már most ennek a gyermeknek, mert ahogy nőtt, úgy tette lehetővé, hogy fejlődjünk, úgy lett nagyobb a vásárlóerő, az iskola, az óvoda, a bölcsőde. Megértem azokat is akik a 25 évvel ezelőtti Horányba lettek szerelmesek, de változunk, sőt, a mai világban csak a változás ami biztos. (2017)" forrás


,, Surányból átgurultunk Horányba, ami ugyanolyan viszonyban áll Szigetmonostorral, mint Surány Pócsmegyerrel, azaz egy, az utóbbi időkben alaposan megcombosodott üdülőterület. A kavicsosabb horányi strand már ismerős volt az előző napi lecsófesztiválról. Ezúttal nem lecsót, hanem kecskegulyást falatoztunk a parti Kacifánt vendéglőben., amitől úgy ugrándoztam vissza a biciklihez, mint egy jóllakott gida. (2019)" forrás

Surány

,, Surány, mint üdülőterület 1973-ban kezdett népszerűvé válni. A telkekhez olcsón hozzá lehetett jutni, szinte nem volt olyan telek, ahol ne tartózkodtak volna. Papa, mama, gyerekek, nagyszülők együtt pihentek hétvégén, szépítgették a kertet. Ekkor Surányban még nagyon kicsi volt az autós forgalom, a gyerekek az utcán játszottak, tollasoztak.

Azonban a legnagyobb élet a Duna-parton volt. A dunai hajós forgalomnak köszönhetően, jöttek-mentek az emberek, még Budapestre is el lehetett jutni a surányi kikötőből. Sportolók eveztek fel Újpestről, csónakház volt a parton, nagy volt a nyüzsgés. Nyáron a nyaralók, szinte csak este mentek fel a partról, ebédelni és vacsorázni lehetőségük volt a parton található étteremben, ahol élő zenét játszottak. Surányt hetente biciklivel körbejárta egy bácsi, aki friss meleg pogácsát árult.

Ezt az idilli hangulatát mára elvesztette Surány. Manapság sok az állandó lakos, de talán még több az elhagyott, elhanyagolt telek. Az autós forgalom is megnövekedett, Suránynak már nincs meg az üdülő jellege, azonban főleg nyáron még mindig nagy az élet, a kertekből finom illatok szállnak, ahogy sütögetnek, bográcsoznak a nyaralók. Minden nyáron augusztusban megrendezik az Irány Surány Fesztivált a Napsugár téren. Az eseményen zenekarok, zenészek lépnek fel, evésre- ivásra is van lehetőség. Ekkor szokott összegyűlni Surány igazi „krémje”.  (Nagy József surányi lakos, 2017)


"A Duna hosszan elnyúló, homokos-kavicsos partja vár ránk a Surány mellett húzódó gátszakasz mentén. Parkolni végig ingyenesen lehet, a vízhez pedig kiépített lépcsősorok vezetnek le. Az árnyas ártéri erdő vagy a napos, érintetlen föveny között választhatunk, hogy hova telepszünk le. A túlpart panorámája itt is szép hátteret ad a pihenésnek. (2014)" forrás


,, Az Irány Surány! eredeti jelmondatott egy Surányi nevű ingatlanbefektető talált ki a múlt század elején, amikor a Pócsmegyer melletti üdülőterületet felvásárolta, kiparcellázta, és eladta fővárosi tisztviselőknek. A településrészt szerényen magáról nevezte el. Akkor Pócsmegyerhez képest Surány csak egy kis üdülőrész volt, ma már háromszor többen lakják Surányt, mint az anyatelepülést, és ez érdekes társadalmi változásokat generál. " forrás

Szigetmonostor

"Európa első elektromos kompja Szentendre és Szigetmonostor között: Szigetmonostor az országban egyedülálló módon négy dunai átkelővel is rendelkezik, melyből kettőn komp is üzemel. A Szigetmonostor-Szentendre révet 30 éve üzemelteti a Pásztor Rév Kft. Mint Pásztor Zoltán, a cég tulajdonosa elmondta, az összesen 8,5 millió forintos beruházás 30% önrésszel és 70% pályázati támogatással valósult meg. Hozzátette, "az elektromotor beszerelésével egy csendesebb, környezetbarát, erős átkelőhajónk lett, olcsóbb üzemeltetéssel, kevesebb meghibásodási lehetőséggel. A motorcserével a hajón hely is felszabadult, kényelmesebb teret biztosítva az utasoknak. A motor töltését parti áramról oldjuk meg, már ez is zöld energiának számít, jövőbeni terveinkben azonban egy napelemes töltésű dokkoló is szerepel. (2015)” forrás


,, Szigetmonostor különlegessége, hogy miközben közigazgatási területe mélyen a fővárosba ékelődik, szárazföldön majd’ harminc kilométert kell autózni, amíg Budapest szélét elérjük: fel egészen a tahi hídig, majd vissza a 11-es úton. Milyen más lenne itt a világ egy autóshíddal! – gondolja egy népszavazás tanúsága szerint a többség. (Erre még visszatérünk, hallgassuk most tovább Harrernét.) A házaspár többedmagával egyletet alakított, van harminc tagjuk, nagy részük hozzájuk hasonlóan beköltöző – a klasszikus kifejezést használva: gyüttment.
Ahogy ismerkedtünk a falu múltjával, láttuk, mennyire gazdag, valamikor mennyire együtt tudtak még élni a természettel. Csak éppen ezt többen az elmaradottság jelének tartották.
Ezen próbáltak változtatni. És ismerjük el, van abban némi pikantéria, amikor valaki a Belvárosból tanítja a falubelit arra, hogy mit kezdjen a zöldhulladékkal. Márpedig itt az történt. Forgatom az igényes kiadványt, amelynek címe: Komposztáljunk együtt Szigetmonostoron! (2016)" forrás


,, Úgy vélem hatalmas lehetőségek rejlenek benne, óriási fejlődés előtt áll, hiszen egyedülállóan magas a fiatalkorúak száma -több mint 30%-, hiszen a sok városból ideköltöző a pezsgést megszokó unatkozni nem akarok és ez ellen tenni is képes nyitott ember több szakkört, klubbot, rendezvényt, bulit hoz össze ebben a kis faluban mint bárhol az országban. (2013)" forrás

V. PirosLábos fesztivál - Radnai Guri fotója

Pócsmegyer

,, Pócsmegyer Suránnyal egy közigazgatási terület alá tartozik, főleg állattenyésztéséről és epertermelésről híres. Pócsmegyernek igazi falusi hangulata van, szinte minden háztartásban megjelennek a jószágok. Nem lehet elfelejteni, ahogy az unokákkal friss tejért mentünk Surányból a földeken keresztül a nyári estéken. Focipályával, és egy rendezvényközponttal rendelkezik, amit az elmúlt években építettek. A Pázsit-tó, ahol fürdeni és horgászni egyaránt lehet, igen népszerű a lakosok és a nyaralók körében. Pócsmegyerről révvel lehet átkelni Szentendrére." (Nagy József surányi lakos, 2017)

forrás

Pázsit-tó

"A régi bányató egyik fele a strandolóké a másik részen horgászni lehet. A víz nagyon kellemes, ugyan hamar mélyül, de van egy kis öböl, ahol jól lehet homokozni. A játszótér tavaly már szinte használhatatlan volt, de 2015-ben átadták az új játszóteret (picike, füves, szépen rendben tartják, strandbelépő nélkül is látogatható)! A strandra 600 Ft a felnőtt belépő, 17-19 óráig úszójegy 400 Ft, 2016-tól csütörtöktől szombatig éjfélig tartanak nyitva. A büfé is viszonylag olcsó. Van két vízibicikli is – 1000 Ft/óráért bérelhetőek. (2016)" forrás


"Elhagyom balról Pócsmegyer határában a Pázsit-tavat. A 4 hektáros, 6 méter átlagos mélységű mesterséges tó horgászvíz, a ponty, harcsa, amur, csuka, fogas a jellemző halfajai. Partján egy szórakoztató központ és étterem is épült, amelynek mottója körülbelül úgy hangzik: "Ha jól érezte magát nálunk, hozza el legközelebb barátait, ha nem, ajánljon minket ellenségeinek." Ötletes! (2009)" forrás


"A tó kis méretű, leginkább bányatóhoz hasonlítható. A terület azonban körbekerített és közművesített, és a vízminőséget is rendszeresen ellenőrzik. A gyorsan mélyülő vízhez füvesített partszakasz tartozik, a létesítmény büfével, zuhanyzókkal és mellékhelyiséggel felszerelt. A bejáratnál parkolót is találunk. (2014)" forrás

Tahitótfalu

"2016 nyár elején merült fel az igény, hogy a Tahi oldalon, a hídfőtől a Vízművek területéig az itt élők rendbe tennék a Dunapartot. Felajánlottuk együttműködésünket, s hogy beszerezzük a szükséges hatósági hozzájárulást. Elkészíttettük a szakértői véleményt is, amely az engedélyezési eljáráshoz kellett. Továbbgondolva a partvonal ligetesítését, augusztusban adtunk be sportpark létesítésre pályázatot. Két kültéri, egyenként 7 gépből álló felnőtt játszótérből egyet a szigeten, a futballpálya melletti játszótérre, egyet pedig ide, a Tahi oldalon, a kemping melletti Duna-partra terveztünk. A mellette elnyúló füves területre az árvíztől védett, magas lábazaton álló csónakházat tervezünk, valamint kültéri tűzrakó helyet is kialakítunk mellé. (2017)" forrás

Csaknem a híd lábánál...

Kisoroszi

"A szép és barátságos település legnagyobb vonzerejét a Szentendrei-sziget északi csúcsának csendes, erdős vízparti tája adja, amely már hozzávetőlegesen száz év óta kedvelt célpontja a városi embereknek." forrás


"Kisoroszi Budapestről tökéletes célpont egy kellemes kerékpártúrához. A festői kis falu a Szentendrei-sziget északi részén helyezkedik el, így Szentendre és Tahitótfalu érintésével könnyen megközelíthetjük biciklivel. A kerekezést Budapestről kiérve a gyorsabb haladás érdekében a 11-es út mentén fekvő kerékpárúton kezdtük meg, és nem a szokásos ártéri utat választottuk. Az Omszki-tó mellett elhaladva napozó, pihenő embereket és rengeteg színes vadvirágot láttunk. A tiszta időben csodásan mutatott a háttérben Budakalász." forrás

Duna-Ipoly nemzeti park

"E nemzeti park védelme már csak azért is rendkívül fontos, mert az itteni mélyfúrású kutak szolgáltatják a környék és Észak-Pest vízellátásának javát. Több mint ötven madárfaj fészkel a szigeten, nem ritkák a récék, kárókatonák, szürke gémek, nagykócsagok, jégmadarak, de a növényvilága is olyan ritkaságokat tartogat, mint a magyar szegfű, az agárkosbor, a gyíkhagyma, a fekete kökörcsin, a homoki kikerics vagy a csüdfű. Mindebből most nem sokat láttunk, hiszen a sziget igazán védett részei csak földutakon járhatók be vagy el vannak zárva a látogatók elől. A hely különleges atmoszférája azonban így is átjött. Akármerre néztünk, a tájnak ereje volt, a falvak hangulatát pedig meghatározta a meglepően sok régi, tornácos parasztház. Szomorú meglepetés volt viszont, hogy a többségük még mindig felújításra vár. (2015)" forrás

Egyéb programlehetőségek

Kerékpártúra

Modellrepülőtér

Eper fesztivál

A Szentendrei-sziget legnagyobb kulturális, gasztronómiai rendezvénye a május végén Tahitótfaluban zajló Eperfesztivál. Az évente ide visszatérő több ezer vendég három napon át dúskálhat a helyben termett finom gyümölcsben, degeszre eheti magát
a pirosló, zamatos földi eperből. A szigeten terem a földkerekség legízletesebb epre. A Duna közelsége miatt itt ugyanis sajatos mikroklíma alakul ki, hajnalonta pára lepel boritja be az eperültetvények palántáit, nappal pedig a tavaszi szelíd meleget árasztó napsütés érleli a szemeket mézédessé, a spanyol, vagy görög import eper ennek az ízvilágnak a nyomába sem érhet.
A fesztiválnak hamar vége, de a tahitótfalui híd közelében a kanyar után fellelhető Laki cukrászda műremeke, minden idők legfinomabb epertortája itt kapható. A helyben főzött eperfagyi is rabul ejtett már.

Szép rendezett terület, nagy szabad tér, eloszló tömeg. Eperrel találkoztunk rögtön a bejáratnál, igaz annak két lába volt, és szórólapot osztogatott. Aztán sokáig semmi! A szokásos kirakodó vásár fogadott, amiből 12 egy tucat. Kosaras, sajtos, bőr díszműves, pálinkás stand. Kézműves termékek sora, az elmaradhatatlan kürtős kalács és vidámpark. A sokat látott, majdnem múzeumi játékok, s mindenhol más zene bömböl. Tehát a hangulat az adott, keressünk epret! Az eper keresést felfüggesztettük hamar, ugyanis megéheztünk. A Picanter kitelepülős díszletvilága s illat orgiája, a már ismert ízek felé vonzott minket. Így egy kiadós ebéddel kezdtünk, panasz nem volt rá, laktató és finom is volt. Az ár, a szokásos fesztivál árképzés. Később a tulajokkal, Papassal és Beával is összefutottunk, őket feleségem révén ismerjük. S itt végre színre lépett az EPER! Olyan, de olyan finom eper shaket ittunk náluk, le a kalappal. (2016)" forrás

forrás

Strandok

Kisoroszi szigetcsúcs

"Kisoroszi hangulatos településén áthaladva murvás úton találjuk magunkat. A kátyúkkal tarkított, gyakran saras útszakasz a Szentendrei-sziget legszebb részére visz el minket. A Camping területére érve a gépkocsikkal le kell parkolni, mert a bejárás csak a bérlők számára engedélyezett. Az ártéri erdő mellett nyíló tágas rét mentén végigsétálva jutunk le a vízpartra. Először egy nyílt homokos terület fogad, amely a szabadstrand egyik legnépszerűbb része. Jobbra és balra sűrű erdőben vezetnek az ösvények a vízpart további részeire. Balra indulva jutunk el a szigetcsúcsra. Megéri a rövid séta, hiszen nemsokára a Visegrádi várral a háttérben fürdőzhetünk. A szigetcsúcs csak alacsony vízállás esetén látogatható, így érdemes utánanézni előre, hogy alkalmas-e a látogatás. A kavicsos zátony partjai lassan mélyülnek, így szinte a Duna ágak közepéig gyalogolhatunk. A táj mesés, a sasfészekként fölénk magasodó Visegrádi várral szemben a Börzsöny magaslatai nyújtóznak. A hűvös vízben megmártózva figyeljünk az áramlatokra és a sodrásra! (2014)" forrás


,, Kedvenc helyem minden hétvégén itt bográcsozunk egy barátunk nyaralójában. A levegő és a sok napsütés meg a látvány, a víz estére teljesen kifáraszt mindenkit." forrás


,, Annak ellenére hogy nem vettünk igénybe semmiféle szolgáltatást egy estét töltöttünk a parton a két sátor után 3 ezer forintot kellett fizetnünk . A "szigeten" valóban volt tábla fizetős táborhely de ahol a pottyantós wc ill. az ivóvizes csap volt és valamelyest rendezett volt azért annyit kértek mint tőlünk a parton, mert egy este ott vertük le a sátrat . Ezen az oldalon se látok arról tájékoztatást hogy ez a vállalkozás kié hol lehet panaszt emelni. Ki működteti és mi alapján szabják meg az árakat . A 10 személyes katonai sátor vagy az egy személyes "kutyaól is ugyanannyiba kerül? stb!!!!! NAGYON FELHÁBORÍTOTT AKKOR IS ÉS MOST IS AZ INFORMÁCIÓ HIÁNYA ! (2016)" forrás

Kisoroszi szigetcsúcs - forrás

Horányi szabadstrand

,, Aki a dunai szabad vizekben a fürdőzésről álmodozik, a horányi szabadstrandon révbe érhet. Alacsony vízállás esetén itt nyaranta a kubai Varadero aranypartjával egybe vethető, különleges finomságú homokban tapicskolhat, a víz hűs, tiszta, selymes. A gát mentén a közeli Meteor Beach étteremben olcsó kaják várnak, a szakácsnak jobb az izlése, mint a vendeglátó egység névadójának. A hely hátránya, hogy nincs zuhanyozó." (K. G., 2017)

Naturista sziget

Programok gyerekkel

Sétabusz Horányban

forrás

Lovardák

Zablakert

Halápi lovastanya

Sport

Kenu túrák

Helytörténet

Római erőd

Érdekességek

  1. "Magyarországon első alkalommal figyeltek meg szibériai szürkebegyet a Szentendrei-szigeten, ezzel újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"Surány Pócsmegyerrel gyakorlatilag egy közigazgatási terület alá tartozik. Nyáron ellepik a kisgyerekes családok, nagyszülők. Partja kellemes, kavicsos-homokos, délután árnyékos. Itt zajlik a legnagyobb élet, illetve a Napsugár téren, ahol hétvégenként sok finomságot beszerezhetünk helyi termelőktől. Itt találjátok még a helyi lángosozót (300-600 Ft) is, ahol palacsinta (150 Ft-tól) meg az idei évtől pár frissensült is kapható. Surányban az a jó, hogy mindenki ráér és senki sem rohan sehova, ezért nem is ideges :) A part mentén találjátok az egyetlen közértet, ami jól felszerelt. Innen kelhettek át Gödre is egy kis személyszállító hajóval, ami a kedvenc közlekedési eszközünk. 300 Ft a jegy, bringaszállítás ingyenes, 6 év alatt ingyenes. (A gödi parton van egy jó játszótér, utána 15 perc gyalog a vasútállomás.) Az Irány Surány Fesztivál a nyár egyik legpezsgőbb eseménye a szigeten. (2016)" forrás


"A Szentendrei-szigetet ne hagyjátok ki! A szigetre beérve, a híd tövében helyi termelők árulják kézműves, bio termékeiket, érdemes náluk elidőzni kicsit – különösen „Kati mamánál”, akinél egy kis üveg isteni meggyborecetre mi is szert tettünk. Kisoroszi a körtúra egyik fénypontja. A Szentendrei-sziget csúcsa Tahitótfalutól csupán 9 kilométer. A szigetcsúcsban kempinget ugyan nem alakított ki az önkormányzat, de a sátrazás napi 1500 forint (per sátor) ellenében megengedett, a vízvételi lehetőség és a szemétszállítás biztosított, a parttól 100 méterre pedig egy mini büfé is található príma lángossal és marhalábszár pörkölttel, 4-5-féle sörrel és egy jó állapotban lévő ping-pong asztallal, amihez ütőt is adnak. Igény szerint ugyanitt kenu is bérelhető.

A szigetcsúcs augusztus 20-ától eltekintve békés, és kellemesen szellős, mindenkinek jut elég élettér. Sokak szerint ez Magyarország egyik legszebb pontja. Nos, valóban, ezzel nehéz lenne vitatkozni. A vízbe hosszan be lehet sétálni, akár a Balaton déli partján, a naplementében vörösen izzanak a hegyek csúcsai, az ártéri ligeterdők illata ellenállhatatlan, este pedig smaragdzölden pislákoló szentjánosbogarak lejtik magányos táncukat. Tüzet rakni szabad, mi is éltünk a lehetőséggel, és sütöttünk egy szalonnát vacsorára. Kár, hogy az este folyamán a 11-es főút szűnni nem akaró autóhadának lármáját, és a nagymarosi oldalon félóránként elrobogó tehervonat zaját a Duna felerősítve terelte sátrunk felé, de ez ne riasszon el benneteket, mert az élmény így is hatalmas. (2014)" forrás


"Még a nyáron történt, hogy ellátogattunk Kisorosziba pár napra, onnan pedig a szentendrei sziget csúcsára, ahol a Duna természetes strandot hozott létre. Ezen a homokos strandon töltöttünk néhány felejthetetlen napot. Már tavaly, mikor a visegrádi várban jártunk, feltűnt a sziget csúcs, mert a várból kitűnően lehetett látni. Akkor elhatároztam, egyszer majd megnézem közelebbről is. Most, hogy láttam, már tudom, hogy nekem ez az ország közepe, a látvány páratlan, egy magamfajta alföldi embernek. Hegyekkel körülvéve, hömpölyög a folyam az egyik ágban, a másikban meg szelíden, széles homokpadot felrakva oson, a meleg, strandolásra való víz. Aki nem vágyik arra, hogy a strand lepedőjét minden percben meggyúrják, annak ez ideális hely egy kis családi pancsira. Persze nem olyan komfortos, hogy minden sarkon egy árus lesse, hogyan tudja lenyúlni a bárgyú strandolót, nem, ide vinni kell mindent egy egész napra.... Megéri a fáradtságot! (2013)" forrás


"A lakosság növekszik, többek között köszönhető ez a budapesti ingatlanáraknak és a CSOK-nak is. Ez főleg Szigetmonostor tekintetében látványos, ahol egy budapesti lakás árának feléből egy ugyanakkora téglaépítésű kertes házat lehet venni. Egy ismerősöm épp nem rég adta el a 2 szobás részben felújított 50nm-es aszfaltozott utcában lévő téglaházát 11,5 millió forintért – hozzá teszem, az ingatlanos, akinek ugye ez a szakmája, azt mondta, kicsit túl van árazva. Az önkormányzat meghirdette a még tulajdonában lévő 52 telket, ahova ha csak 52 négytagú családdal számolunk – ami inkább öt, mert az már 20 milliós CSOK ugyebár –, akkor záros határidőn belül újabb 200-250 lakossal lehet számolni, és akkor a horányi ingatlanok forgási sebességét – nyaralóból lakóház –, még nem is vettem figyelembe. Ez azt jelenti, hogy 2 éven belül 3 ezer fő fölé nő, a 10-15 éve még 1500 fő körüli lakosságszám.

Egy kerékpáros híd, valamelyest közelebb hozza a létszükségletek elérését Szentendrén, hiszen a mi kis iskolánk már a jelenlegi kapacitást sem bírja évek óta, az óvoda szintén létszám problémákkal és helyhiánnyal küzd. A rend fenntartását, szerencsére segíti az új közterület felügyelő, ugyanakkor a körülmények nincsenek megteremtve. Ennek talán leginkább szemmel látható példája a posta előtti parkoló. A közel 3 ezer lakosú település postája előtt kialakítottak négy parkolót, ahova értelemszerűen beáll a két lakos, akinek meg lett tiltva, hogy a háza előtt parkoljon, beáll a posta autója, hiszen neki is fizetni kell, ha tiltott helyen parkol és marad egy parkoló hely, vagy a 10 ezer forintos helyszíni 20 ezer forintos csekkes tiltott helyen parkolás. Ha figyelembe vesszük a lakosság jelenlegi számát már akkor is több parkoló helyet kellett volna kialakítani, ugyanakkor ha a lakossági növekedést vesszük figyelembe, pláne, ha azt döntés helyzetben lévőként még mi magunk is generáljuk – lásd önkormányzati telkek értékesítése –, akkor már nem a parkolóhelyek számán kellene gondolkodni, hanem a posta helyén…(2017)" forrás


"Surányban a parti víkendházak körül volt némi élet - avargereblyézés, valakik bográcsoztak is, illatok szálltak a sárga lombú parti fűzek alatt - aztán az aszfaltos út véget ért egy Vízmű-létesítménynél, innentől jöhetett a jól ismert gyalogos csapás a gát tetején.Bevallom, alig ismertem meg: a tavaszi árvizet követően nekiláttak a megerősítésének, de még igazán nincs készen: homokos földkupacok, munkagépek... és egy markolós-dózeros viszonylag friss kupac tetején egy csokor kikerics. Az élet élni akar! (Még az sem lehetetlen, hogy nem őszi, hanem homoki kikerics. Az is honos errefelé. Hasonlóan pionír élőhelyen láttam ezt az apró lila virágot Kisoroszinál a homokbányában.) A harmat nem száradt fel a napfénytől sem - gyémántmezőn sétáltam, ragyogó kristálycseppek rezegtek minden levélen, királyi palásttá változtatva a legközönségesebb lóhere levelét, diadémmal ékesítve a bakszakáll kócos terméseit. (2013)" forrás


,, Tahitótfaluig maga az evezés a legnagyobb élmény. Mindkét partot füzes, nyárfás ligeterdő szegélyezi. Helyenként észrevehetetlen a 11-es főút közelsége. Tahiban évente vásárt tartanak a híd feletti réten. A községi tájékoztató szerint „Szent György havának 26. napján állat-, termény- és kézművesvásár tartatik.”

Ha ilyenkor, április végén evezünk erre, érdemes vízmentes zsákot csomagolni a házi lisztnek, sonkának, kolbásznak, kézműves portékáknak. A híd felett mindkét parton akad kiszállóhely, akár a vásár tövében is. Szemközt kavicsos parton pihenhetünk.

Feljebb kezdődik a Szentendrei-Duna talán leglátványosabb része. A híd feletti szűkületnek és gázlónak köszönhetően változatos és összetett szigetrendszert alakított ki a víz. Előbb a Szentendrei-sziget oldalán evezünk egy hangulatos mellékágban szürke gémeket és ragadozó madarakat felriasztva, majd a kanyar belső ívén (vízállástól függően) akár tíz szigetet is megszámlálhatunk, mire Dunabogdány közelébe érünk.

A szigeteknél erősebb a sodrás, viszont lenyűgöző az aljnövényzet nélküli, fiatal füzes. Amikor feltűnik a dunabogdányi kőrakodó, közeledik a következő pihenő. Pár száz méterrel feljebb a gondozott vízparti liget már a falu közelségét, a strandot és a büféket jelzi. Itt érdemes szusszanni egyet, mielőtt a strand feletti szakasznak nekifutunk.

Amúgy is egyre erősebbnek tűnik a szemből jövő sodrás, hiszen már túl vagyunk 25 kilométeren, de itt valóban erős szűkületet kell leküzdeni. Aztán a szentgyörgypusztai kompnál még egyet. Aki gyalog érkezik, itt kel át Kisorosziba. Már csak másfél kilométer, és fent vagyunk a csúcson, a környék legjobb sátorozóhelyén. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

A hídtől balra le a Duna partra, Klapka utca vége. Konkrétan a kertkapuból fényképeztem:)

Ezt is...

Szigetmonostor - V. PirosLábos fesztivál - Radnai fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Atina Agrav, 2019. 10. 27. 08:59
Megfordultunk.


Varga Anita, 2018. 08. 09. 12:35
Olvasgattam a hozzászólásokat, leírásokat. Bevallom, nem tudom, igazán megfordultak-e az emberek ezeken a helyeken? (pl. Szigetmonostor, Horány), de annyi hülyeség, amit leírnak. Semmi rossz, fejlődő település, fiatalok vannak, szóval nem értem. Zuhanyzó pedig létezik a Horányi strandnál, kulturált wc-vel együtt.Akinek ez a vadregény nem tetszik menjen külföldre, vagy a tömegnyomoros Balatonra, az még egy szoci divat. Ott aztán van zuhanyzó a szabadstrandokon, egyáltalán már az sincs, csak méregdrága fizetősek és hering rendszerű fürdőzés, napozás. Gondolom mielőtt meglátogatta ezen szigetet, előtte elolvasta hová is megy!!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes