ÚTIKRITIKA.HU / Balatonfüred


hirdetes

útikritikák


Balatonfüred

Balatonfüred dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállodák | Kempingek | Zimmer frei | Éttermek | Cukrászdák | Vásárlás | Szórakozás | Helyi közlekedés | Közbiztonság | Orvosi szolgáltatások | Mobilszolgáltatók | Egyéb hasznos információk | Strandok | Füredi móló | Tagore sétány | Jókai villa | Kossuth-forrás | Gyógy tér | Annagora Aqua- és Wellnesspark | Hajós programok | Vitorlázós programok | Tenisz| Programok kisgyerekeknek | Extrém kalandpark | Borhetek |Aktuális| Háznézőben | Múltidézés | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

B. Magda fotója

Balatonfüred dióhéjban

 • A helyi lakosság kb. 13 200 fő.
 • Balatonfüred 129 kilométerre van Budapesttől. Autóval átlagosan két óra a menetidő.

Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros. Az idegen utazó bárhogyan is közelíti meg Balatonfüredet - vasúton, országúton, vízen -, a városba érve azonnal megérzi a múlt és a jelen harmonikus ötvözetét. Először a földrajzi táj kelti fel érdeklődését: északról a szelíd hegyek, délről a tó öleli át a várost, mely évszázadok óta sugározza a fenséges pannon derűt. Ősi, már a római korban is lakott település, ahol lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlik a látogató. Ősi lakónegyedek, régi épületek, templomok, hangulatos szőlőskertek, parkok, vén fák üzennek a ma emberének.

Füred lakóinak és vendégeinek életformáját, magatartását mindenkor alapvetően meghatározta a történeti hagyomány. Idegenforgalma századokra nyúlik vissza és miután a füredi savanyúvizet gyógyvízzé illetve gyógyforrássá nyilvánították 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa.

Becker Magda fotója


Ismertségét elsősorban mediterrán jellegű klímájának és szénsavas forrásainak köszönheti. Balatonfüred és kistérsége a "Balatoni Riviéra" vonalán fekszik. Az elnevezés a területen uralkodó mikro-klíma speciális jellemzőire utal. A település kellemes klímáját a Balaton-felvidék előhegyeinek köszönheti; a Tamás-hegy a Sándor-, Péter- és Száka-hegy védi a Bakony felől érkező hideg szelektől. A szárazföld és a tó közötti levegőcsere, az állandó légmozgás tiszta, pormentes levegővel ajándékozza meg az itt élőket, és gyógyítja a szív és érrendszeri betegségeket. Ma az itt működő Állami Szívkórházban hasznosítják gyógyászati céllal a források vizét, emellett a Kossuth forrásnál a Berzsenyi kútnál, a Szekér Ernő forrásnál és a Schneider kútnál kóstolhatjuk meg a híres füredi savanyúvizet.

A város hihetetlenül gazdag történeti emlékhelyekben. Ezek legnagyobb részét átalakították, felújították. Előfordul, hogy napjainkban más szerepet töltenek be, mint egykor, de Füred kultúrájához tartoznak. Számos olyan nevezetes villa és kúria található a városban, melynek tulajdonosa jelenlétével hozzájárult Balatonfüred arculatának alakításához és messze földre elvitte hírét.

A város part felé eső részén- vagyis a 71-es úttól a Balaton felé elterülő területen fekszik a Reformkori Városrész. Ezt a városrészt pályázati pénzek felhasználásával (is) újította föl gyönyörűen a város. Az itt található klasszicista épületek, és az egykori pezsgő szellemi és fürdővárosi élet adja ma is Balatonfüred ismertségének és elismertségének alapjait.

Az Óváros- régebben Ófalu- a mai füredi állandó lakosok "otthona". Itt is vannak nevezetes épületek, főként a templomok, de itt a piaccsarnok, a Városháza, és a hétköznapi élet nélkülözhetetlen hivatalai, üzletei.

2017. március 29. (!) - Becker Magda fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kempingnél a Balaton leghosszabb (amúgy a legrégebbi) vzisí pályája
 2. A Borcs avendéglő jó konyhája, a Hatlépcsősben a velős pirítós
 3. A Karolinában a jó zenei programok (jazz zongorista stb.) 

Nem tetszett

 1. A parkolási mizéria és mohó árképzés
 2. Süsü szerint egyre gyatrább a csaj felhozatal (vagy ő vénült meg?)
 3. A modernizált ledes közvilágítás rideg holdbéli tájjá teszi a várost este
 4. Már nincs szabadstrand
 5. A kemping egy részére épített apartmanházak előtti partszakaszt priváttá tették (legális?)
 6. A Karolina túl drága    

Vélemények


Tetszett:


1. A Reformkori városrész

2. A Tagore sétány Balatonra nyított új arca

3. A Balatonfüred okos telefonon App.

4. A tiszta utcák és strandok

5. A karácsonyi új díszkivilágítás a parton

6. A Vaszary Villa ápolt kertje

7. Az éppen most kiépülő WiFi hálózat a városban. A parti részen április vége, az Óvárosban május vége a határidő- ha igaz...

8. A hivatalokban, üzletekben és orvosi rendelőkben barátságos, kedves ügyintézők és asszisztensek. Ezt immár 4. éve füredi állandó lakosként igazán nagyra tudom értékelni 30 év budapesti tapasztalatai után.

9. A rengeteg kulturális és szórakoztató program tavasztól őszig. Persze a nagy bulira vágyó ifjaknak tetsző rendezvény valóban nincs. Itt inkább a csendesebb, nyugodtabb, igényesebb szórakozásra vágyók találják meg az igényüknek megfelelő rendezvényeket. ( Kivétel az augusztusi borhetek, ami nem mondható sem csendesnek, sem nyugodtnak. De sokakat vonz- sőt, még a helyiek lemennek néha.... )

10. Az új sportuszoda és wellness centrum. ( Igaz, két év késéssel készült el, de ugyanez volt a helyzet a buszpályaudvarral is....ez mehet a Nem tetszett-be )

11. A gondozott, ápolt, tisztán tartott strandok. (Eszterházy és Kisfaludy)

12. A sok ingyen parkolási lehetőség. (-Huray utca, -71-es út mellett a Honvéd u.-val szemben, -a Kisfaludy strandnál ,- Annagora Aquaparknál, csak hogy a nagyobbakat említsem. És a fölső városrészben a Csarnoknál a Malom köz-ben )

13. A Bodorka balatoni akvárium, és a Vitorlázeum.

14. A jól felszerelt, korszerű játszóterek (A Kiserdőben, az Eszterházy Strandon, a Szabadság u.-ban a Tagore sétány sarkán, stb.)

15. A szaporodó minőségi éttermek, büfék, kerthelyiségek-nem csak a parton.

16. A kutyatulajdonosok eltakarítják kutyájuk után az ürüléket (legnagyobb részük legalább is)

17. Az autósok megállnak a zebrábnál, és átengedik a gyalogosokat.

Nem tetszett:


1. A felújított Tagore sétány gyenge minőségű burkolata, amely egy évvel az elkészülte után már töredezik, kopik, lyukad.

2. A bringaút nyomvonala, amely a Tagore sétányon halad, igy a gyakori rendezvények miatt , amelyeket itt tartanak, rengeteget van lezárva. Amit persze a bringások nem vesznek figyelembe és pld. a Borhetek alatt is biciklivel próbálják magukat átvágni a nyüzsgő sétáló, evő-ivó tömegen.

3. A 71.-es út és Ady E. u kereszteződésében az egykori áruház épülete, amely régi "pompájában" csúfítja el a városképet, éppen a központi ketreszteződésben. Gusztustalan építmény.

4. A gyógyforrások ivókútjainak jelentős része 2016-ban szinte egész évben le volt zárva. Állítólag a nagy esőzések szennyezték a források vizét is.

5. A felső városrészben még mindig vannak csatorna, burkolat és világítás nélküli utcák....

6. Az egyre-másra a földből kinövő soklakásos társasházak a parton és mindenütt a városban. Na és ezek árfekvése..... (800e - 1200e Ft/m2) . Nagyon felszaporodik és "felhígul" a lakosság....Az a kisvárosi életérzés, amiért sokan ide költöztünk a nyüzsgő nagyvárosokból, hamarosan teljesen eltünik. Nyáron már egyébként sincs belőle semmi....(B. Magda, 2017)

     


"Nem szeretném, hogy újabb és újabb apartmanok épüljenek. Nem akarok 30 ezres várost Füredből. (helyi lakos, 2017)" forrás


"Vannak olyan személyek Füreden akiknek szinte mindent lehet! Kivételesek. (Próbálnék meg a kerítésemre kitenni valamit.)(Ilyen kivételesek az idelátogató fővárosiak...nekik is megengedett szinte minden, hiszen bevétele lesz a városnak az itt létükből. Emiatt elviseljük a modortalanságukat, lenéző magaviseletüket. (helyi lakos, 2017)" forrás


"Ez egy ilyen világ, ha nincs pénzed, senki vagy. És ez még "hivatalos" részről is elhangzott. Mit gondoltok, miért épül itt ez a rengeteg társasháznak csúfolt kaszárnya? Ki fog azokban lakni, mikor évről évre 30-40 ezerrel kevesebben vagyunk? Ez mind befektetés." forrás


"Hahó, csak szólok, én is itt élek, füredi vagyok, de nem érzem, hogy homlokegyenest más irányba menne a város, mint szeretném. Sőt! Örülök a fejlődésnek, jó itt élni. Várom a Zákonyi úti parkosítást. És várom, hogy a falu megújuljon. Ez nem rossz irány szerintem. Az apartmanház építések már problémásabbak, itt lehetne szigorítani. (2016)" forrás

B. Magda fotója


"Az sem baj szerintem, ha nő Füred lakossága. Egy természetes folyamatot látunk most, a város jó hely, ha Balaton, akkor hol máshol, mint itt Füreden, ezért érkeznek ide betelepülők, új nyaralók. Majd megáll ez a folyamat, mint mindenhol másutt. (2016)" forrás

Becker Magda fotója

"A városban egymást érik a kulturális rendezvények, irodalmi estek, kiállítások, erre aztán igazán nem lehet panasza. Egyszerre van a városban Rippl Rónai és Vasarely kiállítás, mutasson egy vidéki várost, ahol ilyen van! Fürednek a rangját ez adja meg és nem a terepjárós világukat sem tudó lóvésok, ők csak egy rossz velejárói egy folyamatnak, annak ugyanis, hogy a város divatos és trendi lett. De miért lett az? Azért, mert van szellemisége, nemcsak strandolni lehet itt, hanem tartalmas időtöltések sokaságát adja. Ezért szeretik sokan sznob városnak nevezni és ezért villognak itt a szoláriumban bent égett, lóvéjukat innen-onnan összeügyeskedők is. Helyén kell kezelni őket, gondolni róluk annyit, amennyit érnek, és ennyi. Tehát a lényeg,van itt figyelem másra is. Mellesleg a Harley fesztivál is a kultúra része, szubkultúra, de az. Miért kellene ezt elüldözni innen?- főleg úgy, hogy egy alkalomról van szó. (2016)" forrás

Becker Magda fotója

Odajutás

"Azt gondolom, nem lenne szerencsés, ha az északi parton is autópálya vagy autóút épülne. Szerintem ez már a földrajzi adottságok miatt is nagyon körülményes és szörnyű drága lenne. És rendesen belerondítana a tájba! A vasúti közlekedést viszont mindenképp fejleszteni kellene, ez létkérdésnek tűnik. Mert ami most van, az még csak nem is a 20., inkább a 19. század színvonala! Piroskával döcögni Fehérvárig, ott átszállni a szombathelyi vonatra... szégyen! És ez az ország kiemelt turisztikai célpontja! Ez egyszerűen nevetséges! [Veszprémből egy nap 18(!) vonattal lehet eljutni a fővárosba!] Azokból a milliárdokból, amikből a déli parti vasutat fejlesztik, bőven juthatott volna északra is! (2016)" forrás

Vasútállomás - Kovács Miki fotója 

Szállodák

Hotel Marina

"A szobák úgy néznek ki, mint negyed évszázaddal ezelőtt (avagy a hetvenes évek?). Az ágymatracok koszosak. Tudni kell, hogy a standard szobákban nincs légkondicionálás, nincs balkon. A szobában kéretlen vendégek: a pókok. Az étkeztetés nagyüzemi jellegű. A tetőterasz legalábbb 10 éve zárva van. Viszont az ellátás egész jó, a hotel elhelyezkedése príma, és családbarát a szolgáltatás. A tisztaság többé-kevésbé rendben van. A személyzet jellemzően szívélyes. A strandjuk kellemes az árnyékot nyújtó öreg fákkal. A 3 csillagos kategória stimmel." (B. A., 2016)

Annabella

Becker Magda fotói

Silverine Lake Resort

Becker Magda fotói

Anna Grand Hotel

Becker Magda fotói

Club Imola

Hotel Uni

Hotel Margaréta

Kempingek

Balatontourist kemping

"A kemping területén a változatosság kedvéért luxus társasház épül. Remélem, hogy azért egy falatnyi terület kivételesen marad az átlagpolgár részére is, és végre nem a város másik végébe kell járni strandolni. (2017)" forrás

Zimmer Frei

Becker Magda fotói

Éttermek

B. Magda fotója

Baricska csárda

Halászkert

Borcsa étterem

"A főételek igazán nagy adagok, szóval nem érdemes levest, előételt rendelni, ha kicsi a befogadóképességünk. Rögtön ellent is mondanék magamnak: a gombaleves szuper, ki kell próbálni. A számlán szerepel szervízdíj, szóval akkor adjunk borravalót, ha kifejezetten elégedettek vagyunk. A minőség nem csúcs, de korrekt átlagos, tartalmas. Ne tekintsük pizzériának, mert annak közepes." (kricso, 2017)


,, A Borcsa Étterem a Tagore sétány végén megbízható hely télen-nyáron. A nyári csúcsforgalomban egy vasárnap délben voltunk ott családostul. Talán az utolsó helyek egyikét sikerült kikapnunk. Felkészültünk lelkiekben az egy órás várakozásra- mindezt 6-és 8 éves gyerekekkel. Meglepetésünkre szinte azonnal jött a pincér, és az ételt is megkaptunk igazán elviselhető időn belül. Nemzetközi konyhát visznek, van magyaros ételük is, de más finomságok is. Ajánlható mindenkor.

Télen ujabban étkezéssel egybekötött rendezvények helyszineként is szolgálnak. Nagyon jó kis "gábli" (villás reggeli) helyszinéül szolgáltak nem régen, amikor is a Hamvas Béla Asztaltársaság rendezett itt egy irodalmi villásreggelti. Kiváló menűsorral, izletes ételekkel, színvonalas irodalmi műsorral." (B. Magda, 2017) 

Sparhelt Bistro

,, A Szt István téren, a felső városrészben működik a Sparhelt Bistro. Már működésük első évében bekerültek a legjobb 10 vidéki étterembe országos szinten. Ez jogos is lehetett, de olyan durva áraik voltak,hogy nem sokan tudták megerősíteni ezt. Most két éve már új a séf és az üzemeltető, és nagyon színvonalas ételeket elfogadható áron kínáló kedvelt hely lett a városban. A konyhájuk kifinomult, de nem nagyon elrugaszkodott. Alkalmazzák az új konyhai technikákat, szép tányérokat készítenek, akár különlegesnek is mondható ételekkel, de mindezt nem viszik túlzásba. A kiszolgálás kulturált, kedves. Szóval, én csak ajánlani tudom. Persze azért csirkepörköltet ne keressünk. De pld nagyon finom húslevest ettünk a múltkor, pulykából." (B. Magda, 2017) 

Kredenc Borbisztro

B. Magda fotója

Malackrumpli


,, A Malackrumpli nevű, egykoron kis bistro a bringaút mellett a füredi campingnél működött. Idénre alaposan kinőtték magukat, hiszen nyitottak egy új Malackrumplit Tihanyban a főutcában, a volt Levendula étterem helyén, valamint Füreden beköltöztek a Kisfaludy utcába. Ez nem egyszerű beköltözés, hanem "összeköltözés" a Budapestről ismert Brklyn szórakozó hellyel, igy most déltől este 11h-ig meleg ételt ad a Malackrumpli konyhája, és éjjel 2-ig pedig disco a Brklyn. A hely impozáns, nagy terasz, a reformkori városrész szivében. Az ételek most is bistro-jellegűek, saját farmról származó malacokkal és krumplikkal- vagyis zöldségekkel. Az árak olyan "fürediek", de a kaja jó. A Brklyn pedig remélhetőleg kielégíti az ifjúság kivánalmait, akik állandóan azon siránkoztak, hogy Füreden csak konszolidált "polgári" szórakozási lehetőség van, és semmi "fiatalos". (B. Magda, 2017. július).

"A helyről mindenképpen érdemes tudni, hogy kéz a kézben működik a Fekete Bárány biogazdasággal, így annak terményeit, és persze az azon nevelt állatok húsát hasznosítják a Malackrumpli konyháján. Ez persze azt is jelenti, hogy napi készlettel dolgoznak, tehát a hajnali 4-6 között leszedett zöldségekből főznek, amelyek ha menet közben elfogynak, egy darabig nem tudják pótolni azokat. Ugyanez igaz a melegen füstölt ételekre, hiszen gondoljunk bele: csupán a füstölés 10-18 órát vesz igénybe, nem beszélve az 5-6 órányi utómunkálatokról, hogy aztán a Pulled Porkhoz hasonló ételcsodákat hozzanak ki belőlük.

Annak, aki esetleg nem ismerné – és bizony ezzel sokan vannak így – megsúgom: az étel egész disznóból készül, amelyet kiváló minőségű sóval és durvára darált borssal bedugnak egy ún. meglegfüstölőbe 18 óra erejéig. Az így kapott húst "kitépkedik", hogy azt összekeverve – zsíros és a húsos résznek köszönhetően – egy szaftos masszát kapjanak. A procedúrának köszönhetően a hús egyáltalán nem igényel sem cukrot, vagy bármiféle fűszerezést. Amennyiben Pulled Pork mellett döntenénk, köretként még szintén saját termelésű, bio burgonyából készült rosejblit kaphatunk, és némi savanyúságot. A végeredményhez foghatót pedig még soha életemben nem kóstoltam. Adott a puha zsemle, és a benne szó szerint SZAFTBAN TOCSOGÓ FÜSTÖLT HÚS, amely kellően harapnivaló, ugyanakkor pillanatok alatt krémessé omlik a szádban. Könyékig szaftosan rágcsáld hozzá az olajban sült, de! nem olajos rosejblit és a savanyúságot, az ízélmény pedig garantált." forrás

Balaton étterem

(Kisfaludy u.5.)

,, A Balaton Étterem egy "retro" hangulatú hely. Kockás abroszok, fából készült rácsos elválasztó falak az egyes asztalok-boxok között, jórészt hagyományos étlap. A fekvése kiváló, a Tagore sétány melletti parkban van, a teraszáról szép kilátás nyílik az ápolt, virágos parkra, és a Balatonra is.

Az étlapjukon jól megfér egymás mellett a túrós csusza és a bolognai spagetti, a rák és a halászlé, a pizza és a palacsinta.

Az áraik közép kategóriásak- mármint balatoni viszonylatban. A főételek árai 2500 – 3000 Ft körül vannak. A hely maga is átlagosnak mondható. A különböző portálokon olvasgatva a vendégek kritikáját, elég nehéz reális véleményt formálni ,mivel egymással tökéletesen ellentétesek a megnyilvánulások. Sokan kiválónak minősítik a kiszolgálást, az ételeket és az árakat, mig mások szerint a kiszolgálás csapnivaló, az étel semmi különös és az árak magasak. Azért az tény, hogy a pozitiv vélemények többségben vannak.

Ki kell próbálni, és kiderül....." (Becker Magda, 2017)

Koloska Csárda

Vitorlás Étterem

Vitorlás Étterem és Vitorlázeum – étterem és interaktív vitorlás múzeum egy épületben.
A ma Vitorlás étteremként működő, országos védettségű balatonfüredi épület helyén álló klubházban jött létre 1884-ben a Stefánia Yacht Egylet, ahonnan több európai bajnok magyar vitorlázó is kikerült. Egy kicsivel korábban, 1867-ben pedig szintén Balatonfüreden jött létre az első vitorlásegylet, Batthyány Ödön vezetésével. (Forrás: internet)
Az épület régóta ad otthont a Vitorlás Étteremnek, amelynek közvetlenül a Balaton partján, a móló elején lévő terasza az 1960-as években is már élőzenés táncolási lehetőséget nyújtott a nyaralóknak. Köztük jómagamnak is, aki elsős gimnazistaként töltöttem Füreden néhány felejthetetlen napot ….

Az épület műemlék volta erősen korlátozta az átalakítás lehetőségét, erről panaszkodott nekem a napokban az étterem akkori tulajdonosa, akinek tevékenységét egy emléktábla örökíti meg a ház falán.
A műemlék-védelmi törvény változása tette lehetővé az átalakítást , így lehetett kialakítani és 2015-ben megnyitni az eddig csak az étteremnek otthont adó ház emeletén a Vitorlázeumot.
Az étteremről csak annyit, hogy kiváló az elhelyezkedése, nagy terasza közvetlenül a víz partján kora tavasztól várja a vendégeket. Az étterem egyébként egész évben nyitva van. Konyhájuk nemzetközi, áraik „balatoni” árak.... Értse mindenki, ahogy akarja....A személyzet közvetlen, barátságos.

A Vitorlázeum az épület emeletén található. Külső, szépen megmunkált falépcsön lehet följutni a kiállítási helyszínre. „ Az interaktív kiállítás hajó maketteken, kisfilmeken és archív fotókon keresztül részletesen bemutatja a magyar vitorlástörténet 150 évét. A látogatók olyan mentő mellényt kapnak, amiben QR-kód van. Ha szembe állunk a lejátszókkal, ezt a kódot leolvasva indulnak el a kisfilmek. Vannak közöttük egészen ritka darabok is, mint például a 150 év vitorlás ruha divatját vagy a balatoni hajógyártás történetét bemutató kisfilm.

A régi vitorlás eszközökön, megsárgult hajózási feljegyzéseken és archív képeken túl van egy aktív, kipróbálós vonala is a kiállításnak. A vihar szimulátorban veszélytelenül ki lehet próbálni, milyen érzés a viharos Balatonon hajózni. Egy másik teremben azt, hogy hogyan kell különböző vitorlás csomókat kötni. A kültéri teraszon pedig hullámlovas deszkákon lehet egyensúlyozni, vitorlás hajót imitáló hintán himbálózni, a gyerekek pedig egy élménymedencében versenyeztethetik a papír hajóikat. „ Forrás: WeloveBalaton

Becker Magda fotója

Cimbora Grillkert

Flamingo

Nem Kacsa Kikötő Klub (Étterem)

,, A Zákonyi Ferenc utcában, a Silver Udvarban nyilt meg 2016 augusztusában a Nem Kacsa étterem, amelyet a felső városrészben a Szent István téren működő,kiváló konyhát vivő Sparhelt Bistroból ismert csapata üzemeltet.
Az éttermet egy félreeső, kellemes parti részen találjuk, modern belső térrel, hatalmas -a tóra néző -terasszal , türkiz székekkel, fa asztalokkal. Étlapjuk nem túl sok étket tartalmaz, de azok minőségi alapanyagokból készülnek, amelyek jelentős része helyi - Balaton-felvidéken saját birtokon termelt- alapanyagokból készül.


Egy kis ízelítő az étlapról: (2016 dec.11.) 
Füstölt kacsamáj almával - 1990 Ft
Hideg malac terrine kenyérrel - 1490 Ft
Pontyhalászlé, süllőpofa - 1290 Ft
Húsleves - 1290 Ft
Marhalábszár és velős csont, mustáros répakrémmel és kenyérrel - 2690 Ft
Csirkepaprikás serpenyős nudlival - 2490 Ft
Mákosguba gesztenyemézzel és vínilia fagylalttal - 990 Ft


Gyerekeknek is készül kis adag étel, az is hasonló választékos minőségben, mint a felnőtteké.

Az étterem a Gault&Millau Magyarország által is ajánlott vendéglátó hely."  (Becker Magda, 2017)

Il Porto olasz étterem és pizzéria

(Zákonyi Ferenc sétány, a Silver udvarban, a Karolina kávéház mellett)

,, Ami egyértelműen pozitív jellemzője a helynek, az a fekvése. Közvetlenül a vízparton fekszik, a teraszán ülve látjuk , halljuk és érezzük a Balatont. De az étterem zárt részéből is kiváló a kilátás a vízre és a vitorlásokra. Az étlap olaszos, amint a vendéglő neve is ígéri. Sokfajta pizza, de más olasz ételek, halak, húsok is szerepelnek a kínálatban . A minőség kissé elmarad az ártól. Nagy a koktél választék is. De természetesen balatoni borokat is lehet itt fogyasztani.
Az árak a helynek (Blatonfüred, vízpart) megfelelőek- vagyis nem kisvendéglő árak. A kiszolgálás változó, hol lassú, hol egy kicsit gyorsabb. De a szezonra majd fölturbózzák magukat, gondolom.


Aki a web-lapjukról akarna tájékozódni róluk, hát nem a legfrissebb,amit ott talál. Kb 2013-as az utolsó bejegyzésük, és az étlapjuk sem érhető el....." (Becker Magda, 2017)

Pista bá'

Fürdő utca 35.

,, E balatoni bisztróban egy kicsit igazítottak az ex pesti helyükön megszokott kínálaton. Már nem a pastrami a főszereplő, van viszont pöpec burger, olasz alapanyagokból, kétnapos, kovászos tésztából sütött pizza, és smokerben készített komoly húsok.

Már az updatelt logóban is visszaköszön a koncepció: pizza, burger, BBQ. Persze, mellette készülnek régi specialitások is, mint például tintahalas pacal, vagy alkalomadtán a már emlegetett pastrami. A lehetőségek pedig szinte végtelenek, mert a Madách téri egység néhány négyzetméteres háttérkonyhájával szemben itt közel nyolcvan négyzetméteres szentély jutott a főzésnek, külön pizzarészleggel, előkészítőkkel.

A Pista bá’-ban hosszú távra terveznek, a nyitvatartás egész éves, és hamarosan indul a belépő bisztrókategóriás menü is egyszerű, de minőségi fogásokkal, mint a rizottó, vagy a sült császár tört krumplival.

A terasz a helyszíntől függetlenül hangulatos, a belső terek még erősen dekorálás alatt, de itt a konyhán van a hangsúly, nem a csili-vili, újhullámos enteriőrön.

A helyieknek külön jó hír, hogy hamarosan indul a házhoz szállítás, így ki sem kell mozdulni otthonról egy szuper, nápolyi pizzáért, reggelenként pedig simán beugorhatunk egy rántott húsos vagy fasírtos szendvicsért, vagy egy jó kávéért munka előtt. (2018)" forrás

Más helyek

"Írtunk már velős pirítósokról, amire azt hittük, hogy az az igazi, A Velős Pirítós, de a cikk után több olyan levelet kaptunk, hogy nincs igazunk, mert a balatonfüredi Hatlépcsősbe kell elmenni a legjobbért.
Senki ne mondja, hogy csőlátásúak vagyunk, hogy begyöpösödötten csak a magunk igazát hajtogatjuk. Elmentünk, megnéztük, megettük. Röviden: nem a legjobb, de (talán) a legtöbb. (2016)" forrás


Méretes szendvics a Hatlépcsősben


,, Étkezni sok helyen és sokféleképpen lehet.

Itt vannak például nyáron a strandbüfék. Ezekre nem vesztegetnék sok időt- olyanok, mint általában az ilyen étkezdék szoktak lenni.
Azután vannak kajáldák a Tesco-ban. És egész jók. Télen-nyáron működnek, elfogadható az áruk, és jó a minőségük. Én a MammaMia nevezetűt kedvelem, elég nagy a választéka, paleot is főz, finom, házias ízei vannak, és a desszertjei különösen finomak. A tulaj felesége készíti ezeket. Egyébként családi vállalkozás. De a mellette lévő, magyaros ízeket kínáló sem rossz. A kínait nem tudom jó szívvel ajánlani- én legalább is a budapesti Allee-ban lévő WOKandGo-hoz hasonlítottam, aminek nyomába sem ér...

A felső városrészben a Malom közben, a piac-csarnok szomszédságában van a Silver üzletház, és annak az emeletén a Brada Faloda. Nagyon jó, olcsó, ízletes ételeket adnak. Van paleo is. A helyiek , a környéken dolgozók sokan ide járnak. A tulajnak húsboltja is van a piacon, így a friss árú jó eséllyel garantált. (?)

Nevezetes hely a "Hatlépcsős", rendes nevén Muskátli borozó a Jókai u.30-ban. Igazából a hely nevezetességét a velős pirítósa adja, nevét pedig az a hat lépcső, amin fel lehet menni a vendéglőbe. Hangulatos kerthelyisége is van. Amolyan falusi kocsma hangulata van az egésznek. Egy kicsivel azért több. Igazi magyaros konyhát visznek, pacalpörkölt, marhapörkölt, flekken, szóval minden, ami a magyar szem-szájnak ingere.

Egyre többen ismerik a Papok Borozója nevű vendéglőt Balatonszőlős után a hegyoldalban. A papok igazából Papék, családi vállalkozás. Gyönyörű fekvése van a vendéglőnek, be lehet látni tőlük szinte az egész Tihanyi félszigetet és utána a Balatont. Fedett terasszal, télen fűtött belső helyiséggel- vagyis télen is nyitva vannak, bár csak hét végén. Nagyon finom kemencében sült ételeket is kínálnak- mint pld. libasült, csülök, oldalas, tepsiben sült krumplival. De vannak más étkeik is, amik ugyan a konyhában a "sparhelton" (gáztűzhely) készülnek, de ízletesek, igényesek. Helyi, környékbeli borokat kínálnak és házi szörpöket. Arra ellenben fel kell készülni, hogy csak készpénzzel lehet fizetni, kártyás fizetés nem lehetséges." (B. Magda, 2017) 

Morzsa bisztro - B. Magda fotója

,, A Pazar is egy újhullámos kávézó, annak szükséges velejáróival, itt is cementlap van a padlón és itt is megkérdezik milyen pörkölésű kávéból kérem a kapucsínót. Minden más szempontból azonban a Pazar egy tökéletesen balatoni hely.

A kávézóban mindennap frissen készülnek a szendvicsek, kizárólag helyi alapanyagokból, ebből következik, hogy végre lehet egy jót reggelizni, pedig a reggeli nemhogy február közepén, de még nyáron is hiánycikk a tónál. A sajt, a sajtkrém, a pékáru és a füstölt pisztráng is a környékről származik, nyilván a lazac nem, de a szendvicsbe valók nagy része helyi termelőktől érkezik.

Csakúgy mint a sütemények, melyeket egy balatoni cukrász Sütis Móni, azaz Kövérné Kalmár Móni állít elő nekik minden nap. Olyan különleges és vonzó sütik sorakoznak a hűtőben, hogy minden mondható rájuk, csak az nem hogy tucatáru. A kávékínálat szerintem mindenkinek be fog jönni, többféle világos és sötét pörkölésű kávé kérhető Dél-Amerikából és Afrikából, nem csak helyben, de otthoni főzésre is. A kávé ügyben mondjuk volt gyakorlatuk, hiszen Budapesten is működik már egy Pazar Coffe Company az Akadémia utcában, de érdekes módon a füredi jóval nagyobb. (Mondjuk a pesti egység olyan apró, hogy ez nem is nehéz.) (2018)" forrás

Cukrászdák

Bergmann (Petőfi Sándor utca)

Bergmann (Zsigmond utca)

Karolina

"A Karolina Kávéház egy fogalom. A kiszolgálás, az étlap, az itallap, a tartalma, formája,a képek, a történetei, a hangulat, az elhelyezkedése. . . minden. /Nem vagyok fizetett értékelőjük. Nincs rá szükségük! / Helyet kapni nem egyszerű, de törekszik rá mindenki. Egy asztal ürül, máris tiszta lesz, leülhetsz. Kiválóak a sütemények, nagyok, ízletesek, máshol nem jellemzőek. (2016)" forrás


"Szép a hely, finomak a sütik, de - a többszőri tapasztalatunk szerint - a tulajok kissé elszálltak a sikertől és a futószalagos kiszolgálás folyamán előfordul nagyképűsködés, faragatlanság." (aji, 2015)

Becker Magda fotója

"Megértem akiket zavar a zsúfoltság. Bár lenne 3-4 hasonló hely a sétányon. gy aztán szezonban borzalmasan tele van, és láthatóan nagyon menő dolog ide járni. Gratulálunk a tulajoknak, és hajrá konkurrencia! Szezonon kívül sokkal kevesebb a pöffeszkedő vendég, és a személyzet is jobban bírja a strapát." forrás


,, Annyit a Karolináról, hogy bár drága, nagyon nagy adagokat adnak, igy már nem is annyira. És persze minden nagyon finom. Ami ellenben baj, hogy nem lehet kártyával fizetni, csak kp.-vel. Remélhetőleg a vizes VB-re ezt is megoldják...." (B. Magda, 2017)

Becker Magda fotója

Arácsi

Kedves

,, A korábban rövid ideig ugyancsak Dobai András (Kredenc Borbisztro, Hello Tourist Kertbár) érdekeltségébe tartozó cukrászdát két éve új üzemeltető vette át, és családi kivitelezésben működik. A váltás szerintem határozottan jót tett helynek, úgy hangulatában, mind választékban és minőségben.(Korábban, talán 4 éve, olyan krémest ettem itt, ami kb a Sparban kapható szörnyűséghez volt hasonló....) Most a belső tér hangulatosabb, az utcai frontra kitett asztalok-székek hívogatóak, hűvösebb időben színes plédekbe burkolózhatunk.

A sütik finomak, gusztusosak, a kávé és tea választék is kellemes. A változás abból is megállapítható, hogy nem kong üresen a hely, hanem vendégek foglalják el az asztalokat.
Egész évben nyitva tartanak, télen - talán - nem egész héten........ (B. Magda, 2017)

Füredi fagyizó

Füredi Korzó Fagyizó
Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány 4

,, Balatonfüred legismertebb és legkedveltebb fagyizója a Korzó fagyizó. Családi vállalkozás, ahol hagyományos ízvilágú és fantáziadús (elnevezésű) fagylaltok is készülnek minőségi alapanyagokból. Olyan kombinációkkal találkozhatunk itt, mint az epres rozé, a levendulás-fehér csokis málna, a bazsalikomos túrókrém-őszibaracklekvár, a mézes-mandulás nugát , a "Füredi mákvirág", a "Mozart", a "Velencei álom", vagy épp a sós karamella. (nekem pédául ez a kedvencem)
Mi sem bizonyítja jobban a minőséget, mint az, hogy nyáron a nap minden órájában hosszú sorok kígyóznak a kiszolgáló pult előtt, holott általában három, négy sorban folyik párhuzamosan a kiszolgálás.


Saját tapasztalat, hogy a sétányon lévő másik fagylaltozónál például egy lélek sincs,, miközben a Korzóban 4-es sorban állnak .
A kígyózó sorok mellett számos díj is bizonyítja, hogy a Balaton egyik legjobb fagyizójával van dolgunk.
Mivel a csatolt fotó 2017 április 10.-én készült, még nem tudjuk bizonyítani a sorok kígyózását, de a hét végén már garantáltan lesz ilyen....(Becker Magda. 2017)

Bagaméri fagyizó

Árpi bácsi rétesboltja

Ady Endre u. 41 - B. Magda fotója

Borászatok

Söptei Pince

,, A Söptei Pince az utóbbi -talán három évben - minőségi konyhájával hívta fel magára a figyelmet. A nevük is jelzi a tevékenységüket: Söptei Pincészet és Étterem. Helyileg hivatalosan csopaki a címük, de Csopaknak a 73-as út Füred felé eső oldalán vannak, így sokan füredinek gondolják őket.
Célszerű -sőt kérik is- hogy a tervezett érkezés előtt legalább egy órával egyeztessenek velük, vagyis foglaljanak asztalt, mert a konyha és a kiszolgálás véges kapacitása miatt időnként sokat kell várni az ételre. Nekem tavalyi tapasztalatom van ezügyben.... De az étel valóban kifogástalan volt. Fantáziadús és finom." (Becker Magda, 2017)

Elérhetőségük: web-oldaluk most van feltöltés alatt, a Facebookon meg lehet őket találni.
Címük: Istenfia u. 5., Csopak
Tel: (87) 340 201
sopteipince@sopteipince.hu
http://sopteipince.hu

Figula

A Figula Pincészet 1993-ban alakult , családi pincészetként. 30 hektáron gazdálkodnak, Balatonfüred 6km-es körzetében. 80%-ban fehérbort, 20 %-ban vörösbort állítanak elő. Boraik nagy nemzetközi borversenyeken is megállják helyüket, 2017-ben is arany-és ezüstérmekkel tértek haza számos megmérettetésről.

Szolgáltatásaik:

Bórkostoló: A Csárda u.végén , a picészetben tartják. Nyitvatarási idő nincs, előzetes bejelentkezés alapján fogadják a vendégeket. Boraik mellé étel kínálat is választható, úgí hidegtálak, mint meleg ételek.

Vendégház: A vendégházban öt franciaágyas szoba mellett egy kétágyas szoba és egy négyszemélyes lakosztály található. Az épület 2016-ban lett teljeskörűen átalakítva és felújítva. Minden szoba légkondicionált, saját fürdővel és borhűtővel rendelkezik.

Elérhetőség: Pincészet: H-8230 Balatonfüred, Meleghegy (Csárda utca vége) - GPS: 17° 52’8.73″; 46° 57′ 58.62 ”

Mobil: +36 30 662 4332 ; E-mail: figulapinceszet@figula.hu , web: www.figula.hu

Becker Magda fotói

Koczor Pincészet

Családi pincészet, amely vendéglátásra és szállásadásra is berendezkedett. Rendszeresen tartanak borbemutatókat, borkóstolókat, borvacsorákat, ahol az estéket népzenével, harmonikamuzsikával, cigánymuzsikával, tánczenével teszik még emlékezetesebbé.

Évszázados bútorokkal berendezett hangulatos, két és háromágyas szobákat kínálnak azok számára, akik hosszabban kívánják igénybe venni a pincészet nyújtotta örömöket. A szobák ablakából a Balaton, vagy a pincét körülölelő szőlőskertek látványában gyönyörködhetnek a vendégek.

Elérhetőség: 8230 Balatonfüred, Bocsár dűlő 0118/12.

Telefon: Koczor Dóra: 06 30 7 431 508 (8-19h között); Értékesítés: 06 30 440 4528 (8-19h között), Fax: 06 87 342 873

E-mail: info@koczorpince.hu , web: www.koczorpince.hu

Petrányi pince és Borterasz

A Petrányi család az autókereskedés mellett egy ideje borászattal is foglalkozik. Csopakon művelnek egy 3,5 ha-os szőlőterületet 2001 óta, és ujabban üzemeltetnek pincészetet és borteraszt pazar panorámával.
Szolgáltatásaik:
Borkóstoló
2-40 főig vezetett borkóstoló programok, pincetúrával, birtokbejárással szakmai csapatok, baráti társaságok részére, hideg és meleg ételekkel kiegészítve. Ebéd, vacsora, meleg konyha
A borterasz egész évben várja hétvégéken a vendégeket. Napi menüvel, házias fogásokkal, meghitt, családias légkörben és panorámás, festői környezetben lakhat jól a szem és a száj.


A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a főszezonban csak hétfőn és kedden tartanak szünnapot a borteraszon. Szerdán kettőtől, csütörtöktől vasárnapig 13.00-tól vannak nyitva. (vasárnap nyolckor zárnak) .
Kávé, tea, házi szörp,forralt bor,fröccs
Házi limonádé, cappuccino, latte macchiato, télen isteni forralt bor és persze nyáron Petrányi borból készülő hűs fröccs vár mindenkit a teraszon es a Kincses Boltban is a strandon!

Elérhetőség: Homokbánya út 31, Csopak 8229
(30) 515 7953; www.petranyipince.hu
Nyitvatartás: 13:00 – 21:00

Borház

(A Mini ABC mellett)


,, A Kisfaludy utcában télen-nyáron nyitva tart a Weinhaus-Borház névre hallgató kocsma-szerűség. Nyáron hangulatos hely, mert a parkban, a Tagore sétány és a Balaton felé néz a terasza, és szép a kilátás. Egyszerű étkeket, főleg borkorkocsolyákat lehet itt kapni, velős pirítóst is akár.

Eléggé el nem itélhető módon a Szívkórház rehabilitációra beutalt "betegei" -nek egy része is sziven látogatja.( Mint ahogy a kórház melletti dohányzásra kijelölt hely is állandóan tele van tréningruhás, edzőcipős vagy papucsos cigiző betegekkel ....)" (Becker Magda, 2017) 

Vásárlás

Ajándék és egyebek

A nagyon igényes kínálattal bíró Régiség és lakberendezés üzlet a Horváth Házban, a Blaha Lujza utca elején

(Becker Magda fotója)

Élelmiszerek

Péklány Kézműves pékség

(Szent István tér 3-5)

,, Naponta négyféle kenyér készül (békebeli fehér, békebeli félbarna, 60 százalékos és 100 százalékos rozs, tökmagos, hagymás/diós, aszalt paradicsomos, stb.). A kenyerekbe természetes kovász, fűszerek és magok kerülnek csak. A falon egy kis menetrend látható, így tudja a vevő, melyik napon mit sütnek, mikor kell jönni a sokmagosért, vagy mikorra kell lefoglalni a rozskenyeret. Mert bizony le kell, ha az ember biztosra akar menni. (2018)" forrás

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"A helyi boltokban forgalmazott pékárú minősége nem teljesen van párhuzamban az árával. Végre az Aldi és a Spar is épített pékséget. Lehet venni friss pékárút délután is. (2017)" forrás


,, A Reformkori városrész nem bővelkedik élelmiszer beszerzési lehetőségekben. Nyáron még csak-csak van egy-egy kis ABC a Tagore sétányon az Eszterházy Strand oldalán lévő büfé-soron, de télen gyakorlatilag csak a Kisfaludy utcában lévő Mini ABC az egyetlen bevásárlási lehetőség a városnak ezen részén. Igaz, nem sokan laknak itt télen, de a Szívkórház lakói időnként szívesen beszereznének némi pótlást a kórházi kajához.... Aki enni vagy innivalót szeretne beszerezni,annak bizony föl kell menni a "faluba", vagy a Tescoba a 71-es út mellett Tihany felé, a körforgalomig." (Becker Magda, 2017)

Zöldség-gyümölcs

Húsboltok

Jáner hús

Piac

Szinte csak kereskedők árulnak, kistermelők elvetve hoznak ezt azt a kiskertből. Szombatonként van azért egy környékbeli kecsketenyesztő, aki a saját készítésű kecskesajtot - több fajtát -tejet, ordát árul. És egy méhész, aki ugyancsak saját mézet árul. A piac nagyon drága, főként nyáron.A turistákra, külföldiekre szabott áraik vannak .Drágább, mint a Fény utcai piac..
Van a csarnokban egy hentes, nagy húsválasztékkal. És kávézó, meg kenyeresek, süteményesek és még sok minden más is.


Becker Magda fotói

Szórakozás

"A Tagore fölött, a villasor egyik kerthelyiségében kínál minőségi street- és finger foodot a Matróz, ez a szuperötletesen berendezett bár. Délelőttönként akár piknikkosarat is kérhetünk elvitelre. Blaha Lujza klasszicista villájától egy köpésre pedig Dobai András, a Brains zenekar egykori MC-je tölt nekünk bort a bazsalikomos mártogató mellé hangulatos borbárjában, a Kredencben. Ez egyébként a közelben dolgozó borászok törzshelye is, ha itt bulizzuk végig a hétvégét, jól jegyezzük meg, ki írja fel a számát a szalvétánkra. A hétvégi bulikon az MC zenéjére sem fogunk panaszkodni, és egy jó kóstoló után talán magát a tulajdonost is rávesszük egy őrült táncra. Bizonyítékok vannak rá, hogy ha a táncparkettre kerül, őrülten rázza. (2015)" forrás

Macho Pub

SunCity Szórakoztató Központ (ex görög falu)

Anna-bál

Hello Tourist! kertbár

Helyi közlekedés

"Továbbra is áll, hogy amikor teljes gőzzel pörög a szezon, viszonylag hamar megtelik az ingyenes parkoló (is), de a Munkácsy Mihály utcáról jobbra-balra fordulva találhatsz még helyeket. A helyi járatok közül a 30-as, 31-es, 32-es és 40-es is megáll a strandnál, de vonattal is érkezhetsz, ebben az esetben Balatonarács állomáson kell leszállnod, és lesétálnod a Deák Ferenc utcán. (2013)" forrás


,, Július közepétől tilos használni a 71-es főút alatti, Balatonfüred tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben a kétkerekű elektromos eszközöket. Kerékpár ok!(2018)" forrás

Parkolás

"Jó, hogy már átvettük, a Kisfaludyhoz hogyan juthatsz el, mert ezt most gyakorlatilag megismételhetjük: mivel közvetlenül a strand előtt csak fizetős, ráadásul nem is túl nagy (60 autós) parkoló van (óránként több száz forintért), jobb, ha kocsival a Germering utcánál kanyarodsz le, és a Kisfaludy környékén állsz meg. Mivel a két strand egy nagyobb kőhajitásnyira van egymástól, maximum pár percet kell sétálnod, de persze ez is sok lehet, ha még a gyerek ugrálóvárát is magaddal cipeled. (2013)" forrás


"Felhívom a figyelmet arra, hogy aki teheti kerülje el Balatonfüreden a part és környékét, ne parkoljon, ne forduljon, meg még levegőt is óvatosan vegyen, mert a rendőrök és közterületesek mindenért büntetnek. Korcsolyázás, Vitorlás étterem elfelejtve!! 30-50 ezer forint, rendőrségi büntetőpontok! Látogató, Füred ez a része nem barátságos! Drága hétvégi kirándulás! (2017)" forrás

Kisvonatok

Balatonfüreden két cég üzemeltet kisvonatot. A vonatok külsőre, útvonalban és árban is nagyjából azonosak. Mindkét szerelvény
szép fehér, nyitott, de rossz idő esetén a kocsik nyitott oldala PVC függönnyel befedhető. A Zákonyi Ferenc sétány -Vitorlás tér sarkáról indulnak. Fölviszik az utasokat a fölső városrészbe is, a Piros Templomhoz, ahová a nyaralók nemigen jutnak el egyébként, mivel jórészt csak a parton élik a nyaralók életét.

Becker Magda fotói


A városnéző vonatozás ára 1000 Ft/felnőtt és 500 Ft/gyermek. 3 év alatt ingyenes.
A kisvonatok igénybe vehetők rendezvényekre is, akár nagyobb társaságok egyik helyről, pld szállodából- másik helyre.pld borkóstoló valamelyik pincészetben- történő szállítására is. Ilyenkor egyedi árat kalkulálnak a vendégnek.

Kerékpározás

Kerékpárkölcsönzés

Taxi

Közbiztonság

"Felhívom főleg a baromfitartók figyelmét, hogy a rókák élelem híján ismét be-be jövögetnek a városba ennivalót keresve, valamint most kezdődik a koslatás. Március végén pedig még inkább járják majd a város és a környező települések határait, mivel addigra meg is születik a szaporulat. Mindenki figyeljen az állataira, én a minap találkoztam a baromfiudvarom mellett eggyel 5:15 körül. Az éjszaka és a sötét nem jelent semmit, az éhes róka nappal is vadászik a baromfiak után, általában sikerrel...(2017)" forrás

Orvosi szolgáltatások

"Sajnálattal tapasztaltam, hogy a füredi rendelőintézetben a labor szolgáltatások terén rosszabbak a viszonyok, mint a XX. században volt. Most 20 napra kapható időpont egy rutin vérvételre, feltéve, ha egyáltalán a bejelentkezés céljára szolgáló telefont felveszik 24 órán belül. Időpont meghatározás: 7 és 8 óra között menjél.Odaérsz, iszonyú hosszú kettes sor, meleg, levegőtlen folyosó, kevés ülőhely. Idősek, fiatalok, kisgyerekesek kornyadoznak, a sor lassan fogy az adminisztrációnál. Közben sok rémtörténet hangzik az egészségügyben tapasztaltakról. A laborban EGY hölgy láthatóan fáradtan, de türelemmel és rendkívül humánusan végzi a vérvételt. Határozott visszafejlődés, az "átkosban" ez bejelentkezés nélkül simán ment, nem volt sorban állás. Igaz, nem is egy szakember vette le a vért. Nem lehetne a Synlab-ot rávenni, hogy a betegek érdekét helyezze már a profitérdek elé? Jelen helyzet sem a betegeknek, sem az ott "robotoló" hölgynek nem jó! (2017)" forrás

Fogászat

Mobilszolgáltatók

Jön!

Egyéb hasznos információk

Turista információ

Tourinform- Balatoni Borok Háza- Blaha Lujza u.5.
Egy épületben található két intézmény, amelyek jól kiegészítik egymást. Aki betér a Tourinform irodába- ahol rendezvényekről tájékozódhat, busz-, vonat -és hajó menetrendekről kaphat információt, szinházi előadásokra, koncertekre vehet jegyet, mindenféle térképekhez, prospektusokhoz hozzájuthat- annak bizonyára fel fog tünni az azonos légtérben található balatoni borok kínálata. A Balatonfüredi és Csopaki borvidékről származó kézműves borok széles választéka várja a bor kultúra iránt érdeklődő vásárlókat. Nem csak vásárolni lehet itt térségi borokat, újabban pálinkákat is, hanem borkóstolókat is rendeznek. De külön rendezés nélkül is lehet kóstolni a hangulatos , intim teraszon, vagy bent a teremben a kínálatban szereplő italokból. (B. Magda, 2017)

B. Magda fotója

Fodrászok & Kozmetikusok

Strandok

"Ha a füredi Kisfaludyra azt mondtuk, hogy családias, akkor az Esterházyt körbelengi valami arisztokratikus fíling. Drága a belépő, de további pár száz forintért legalább élmény-fürdőzhetsz is. Nagy szerencse, hogy választani lehet a füredi strandok között, mert ahogy a Kisfaludyról szóló posztban már jeleztük, a két nagy strand karaktere teljesen különbözik. A Kisfaludy egy nyugodt, békés, családias strand, ezzel szemben az Esterházyt körbelengi valami arisztokratikus fíling. De nincs ezen csodálkozni való, közvetlenül a Balaton egyik legmenőbb helye, a Tagore sétány mellett van, hát hol tapintgassuk azt az arisztokratizmust, ha nem itt? Kapásból készülj arra, hogy a beugró nem olcsó, a felnőttek 900, a gyerekek 540 forintért mehetnek be, és ez csak az előszezoni ár. Itt sem tudni, hogy szombattól mennyi lesz a tarifa, de nem lepődnénk meg, ha a felnőtteknek egy kerek ezresért osztogatnák a tikettet. (2013)" forrás


"Milyen érdekes az ember. Van teljesen ingyenes parkoló a városi strandnál, plusz a strand is tulajdonképpen ingyen van a helyi lakosnak. De ő a Füred Hotel strandjára akar menni, mert valahol azt ígérték, lehet majd... Hát nem szabad mindent elhinni... Nincs az a komoly szálló, aki beenged a naponta per fő 30-50 ezer HUF pénzt fizető visszajáró vendég mellé ki tudja milyen népeket... (2017)" forrás


,, A balatonfüredi Esterházy tartja a legdrágább strand címet.
Az egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépő ára 1100 forintról emelkedett 1150 forintra, a többszöri belépésre lehetőséget adó 1300 forintról 1400 forintra. A családi belépő (négytagú család két 14 aluli gyermekkel) is itt a legdrágább, 3700 forintba kerül, míg a legolcsóbb a révfülöpi Császtai strandon, ahol egy családnak mindössze 1200 forintot kell fizetnie. Az Esterházyval szomszédos Kisfaludy strand már visszafogottabb árakkal dolgozik, ráadásul ott az ingyenes parkoló, míg az Esterházynál óránként 300 forintot kell fizetni.(2017)" forrás

Nagystrand (Petőfi sétányon)

Esterházy strand

,, Az Esterházy strandon terveett fejlesztések részeként  a fürdő egész területén hozzáférhetővé válik majd a wi-fi szolgáltatás és a korábbinál nagyobb kapacitással működik majd. A strandon kiszedték a part előtt hívatlan vendégként egyre jobban burjánzó nád jelentős részét is, hogy ne zavarja a fürdőzőket.

A jelentősebb fejlesztések között bővítik a beléptetőrendszert. 2016 óta működik az a kapurendszer, ami a hagyományos pénztári beléptetés mellett a telefonos applikációval és az automatából váltott jeggyel is használható. A kiléptető forgókaput is lecserélik. Az új már azt is követni fogja, mennyien távoztak, így minden pillanatban pontos adatuk lesz a strand telítettségéről.

A jegykiadó automatánál bővítik a váltópénz tároló kapacitást, hogy minél tovább tudjon aprópénzt visszaadni a készülék. Egy olyan automatát is fel akarnak állítani, aminél bankkártyával is lehet fizetni.

Több új kamerát is telepítenek a strandon a kijáratoknál, üzletsoroknál és az öltözők, illetve értékmegőrző szekrények nyilvánosan használt környezetében. Az elriasztás mellett a kamerák felvételei segíthetnek az esetleges lopások felderítésében.

Az Esterházy strandra telepítenek szabadtéri fitneszparkot az Annabella strand felőli oldalra. A játszóterek felületének eddigi gumilapjait stabilabb, biztonságosabb, jobb minőségű öntött gumiburkolatra cserélik.

Az élményfürdő gyerekrészét kisebb medencével és újabb élményelemekkel bővítik. Többek között vízágyúval is harcolhatnak majd a jövőben. További motoros működtetésű napvitorlákat állítanak fel az élményfürdőnél, a lídós gyereköbölnél és a strand más részein, hogy egy gyorsan érkező vihar esetén összecsukhassák őket.

Újabb napelemeket és napkollektorokat is telepítenek a főépületre, hogy áramot is termeljenek és vizet is melegítsenek közvetlen felhasználásra. (2017)" forrás

Kisfaludy strand

"A víz tele van hínárral. A pénztárosok véletlenszerű árakon adják a belépőt. Ha nem figyeled az ártáblát, könnyen átverhetnek. (2016)" forrás


,, A Kisfaludy strandon 3 lesikló elemből álló csúszdaparkot alakítanak ki. Az új élményelemek a jelenlegi medence helyére, illetve annak környezetébe kerülnek, a csúszdákhoz felhasználják majd a meglévő gépházat, szivattyúkat. A különböző méretű és meredekségű csúszdákról egy közös medencébe érkezik mindenki. A munkát 2017 augusztus végén kezdik el, így az idei szezonban a jelenlegi medence változatlanul működni fog.

Várhatóan a strand keleti részére egy a felnőtteket megcélzó fitneszparkot telepítenek szabadtéri tornaeszközökkel. A tervek szerint itt lesz majd egy női strandfoci pálya is, ha az erre kidolgozott pályázatukat elfogadják. Természetesen a férfiak sem lennének kizárva a használatából, de szeretnék ha a Kisfaludy strandon kialakulhatna a balatoni női strandfoci központja.

A kiemelkedő forgalmú hétvégi napok komfortját szeretnék javítani a keleti oldalon a vizesblokkok bővítésével. Egy részét újonnan hozzák létre egy meglévő, másra használt épületrész átalakításával, és a patakparti vizesblokkoknak jelenleg helyet adó épületek kisebb átalakításával is bővítik a vécék számát. Ezekkel a munkákkal a főszezonra készülnek el.

Várhatóan az idei szezonban vízi vidámpark is működik majd a strand vízfelületén külső vállalkozók bekapcsolásával.

A városban zajló informatikai kábelfektetésnek is köszönhetően jelentősen javul majd a nyilvános wi-fi szolgáltatás minősége. (2017)" forrás

Füredi móló

"A balatonfüredi móló romantikájához a kikötőben ringó vitorlás hajók, a vízben úszkáló hattyúk , a parti sétányon sétáló, fagylaltozó turisták összképéhez a szökőkúthoz közeli padon üldögélő öreg tangóharmonikás is hozzá tartozik. Nap mint nap vidám dalokat, keringőket játszik, jókedvre derít a hallótávolságon belül sütkérező vendégeket. Pedig, mintha csak magát akarná elvarázsolni, önfeledten nyomkodja hangszerén a gombokat, ügyet sem vetve a koncert jutalmául a kalapjába hullajtott pénzekre." (Géza, 2017)

Becker Magda fotói

Tagore sétány

"A Tagóre sétány folklórjának kiemelkedő egyénisége egy bizonyos Robi. A 60-as éveiben járó jó arcú úriember rendszerint már délelőtt felbukkan, látszólag céltalanul őgyeleg, de közben csalhatatlan érzékkel kiválasztja a padok valamelyikén turbékoló megfelelő szerelmes párt. Illemtudóan köszönti őket, rutinosan bekapcsolódik beszélgetésükbe, majd átveszi a szót, és mély filozófiai fejtegetésbe kezd meglepően értelmes gondolatok röpködnek a verőfényes napsütésben. Egy kis idő elmúltával a váratlan intellektuális élményre fogékony párocskát Robi saját, házilag nyomott röplappal ajándékozza meg. A papíron csokorba gyűjtve veretes bölcsességek, intelmek sorjáznak. Például: Ne ítéld az utam, ha nem jártál rajta! Vagy: A kemény munka ugyan még senkit nem ölt meg, de minek kockáztatni? Végezetül Robi enyhe célzást tesz: szívesen elfogadna újdonsült barátaitól a találkozás emlékere néhány forintot. Rendszerint egy-két ezres a jutalma, de elmondása szerint szerény otthonában több ötliteres befőttes üveg sorakozik a konyhakredencen színültig apróval. A 10-20 forintos érmek, 100 forintosok sokasága az ő évek alatt összegyűlt sikerdíja, amit sosem költene kocsmára." (Géza, 2017)

Becker Magda fotói

R. Gyuri fotója


"Igen jól esett látni a Tagore sétányon a régi, többszögű, sarki Csemege boltot! Nem csak praktikus, de nagyon hangulatos vásárló-miliője is volt. Mérhetetlenül sajnálom, hogy lebontották! Hogy MIÉRT, nekem azóta is rejtély. Az a hangulatos 'vevősarok' Füred egy fajta part menti ikonja volt, a látványának vonzerejével együtt. Számomra hiányzik a létezése. (2017)" forrás

Dezső, a harmonikás - Becker Magda fotója

Pethő Sándor,a Magyar Nemzet alapító főszerkesztőjének szobra - Becker Magda fotója

Jókai villa

Jön!

Kossuth-forrás

Becker Magda fotója

Gyógy tér

Állami Szívkórház - Becker Magda fotói

Silver Udvar

Becker Magda fotói

Annagora Aqua- és Wellnesspark

Jön!

Bodorka Balaton Aquarium

(hivatalos nevén: Bodorka Balaton Vizivilág Látogatóközpont)


,, A Balaton összes hala, egy házba és sok látványos akváriumba zárva. Így foglalható össze röviden a Tagore sétányon megnyílt Bodorka Balaton Aquarium koncepciója. A 17 akváriumban a pár centiméteres szélhajtó küsztől a méretes keszegeken és több mázsásra megnövő -persze nem itt- harcsákon át minden balatoni halfajta élőben képviselteti magát, természetesen a névadó bodorka is. Az akváriumok mellett érintőképernyős információs táblák mesélnek el mindent az úszkáló lakókról.

Sőt, a jó testvériség jegyében három adriai vendéghalfajta is helyet kapott, mivel a horvátországi Opatija Balatonfüred egyik testvérvárosa. Ha szerencsénk van, egy külső medencében még Bélát, az olykor kikandikáló mocsári teknőst is elcsíphetjük. A látogatóközpont közepén egy interaktív vetítőteremben forog a Balaton élővilágát bemutató oktatófilm, ami az első tapasztalatok alapján a felnőtteket foglalja le jobban, mert a gyerekek szeretnek inkább szorosan az akváriumokhoz tapadni. Forrás: WeloveBalaton

Az épület nyugati végéhez csatlakozik egy kis kávézó terasz, ahol sütit és fagyit is lehet fogyasztani, valamint egy kedves kis játszótér, fa játékokkal. Mellette egy régi, felújított , nagyméretű halászcsónak, amin a gyerekek ugyancsak szívesen mászkálnak.


A Bodorka elméletileg egész évben nyitva van, télen hétfőn zárva, de tapasztalatom szerint januárban egész hónapban zárva voltak. Ami valahol érthető is, hiszen ilyenkor teljesen kiürül a város, a helyieken kívül nem marad itt senki. Persze, ha olyan tartósan és keményen hideg a tél, mint idén (2017) is volt, és befagy a Balaton, majdnem annyi a turista itt, mint nyáron...." (Becker Magda, 2017)

Kovászna park

,, A piac-​​​​csarnok háta mögött van a Kovászna Park. (Malom tér 5) Itt látható ez a szép Trianon emlékmű, amelyet 2010 június 4-én avattak fel, a trianoni békediktátum 90. évfordulóján. Az emlékmű felállítása a Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesülettől származik, akik évente rendeznek megemlékezést a Magyarországot olyan tragikusan érintő Trianon kapcsán.

Az emlékműhöz fémhulladékot gyűjtött az egyesület, az így befolyt összegből készülhetett el a bronzmadár. A madártanban kerecsensólyomnak nevezett turult Csepelen öntötték ki. A bronzmadarat tartó kőtömböket, Lugossy László szobrászművész készítette. (forrás: furedtv.hu)

Itt van a "Szabadságharcos fiú" szobra is , amely az '56-os forradalom és szabadságharc emlékére készült. 

A park ékessége egy szépen faragott székely kapu is, amely a testvérváros Kovászna ajándéka, és a park névadója.

Ugyancsak a park része a kedves kis játszótér , amely valóban kicsi, de árnyas, a forró nyári napokon igen kellemes.

A park maga is nagyon szép. A hivatalos címe Temesvár utca, és a Kéki patak folyik rajta keresztül. Kevesen jönnek föl idáig a nyaralók közül, pedig megéri. (Bár emiatt mi, helyiek nem nagyon szomorkodunk...) Gondozott, ápolt fű, árnyas fák, virágok- mint mindenütt a városban. A fű nem csak dísznek van, nyugodtan lehet rajta heverészni, focizni, ki mit szeretne. " (Becker Magda, 2017)

Hajós programok

,, A Balatoni Hajózási Zrt-nek és magán társaságoknak is nagyon sok jó programajánlata van Balatonfüreden is. Vannak hagyományos sétahajó járatok, egy és kétórás "kivitelben", ahol a hajók a Tihanyi félszigetig és vissza járnak, vagy azt körbehajózva-bocs, félkörbe- térnek vissza. De vannak célcsoportokra kialakított sétahajó járatok is, mint pld. a Kisfaludy mint kalózhajó, vagy mint nosztalgia hajó borkóstolóval. Van gyerekhahó, varázshajó, és még számtalan más elnevezésű speciális kirándulási lehetőség. Itt a Bahart web-oldala, ahol mindent részletesen lehet tanulmányozni.
http://www.balatonihajozas.hu/

Kisfaludy, mint kalózhajó


Vagy itt a magáncég, aki szép motoros - pld a Jókai- és vitorlás hajókat üzemeltet .
http://www.vanyolai.hu/

Itt azért mindenképpen meg kell említenem, hogy kis csoport (15 fő) részére szerveztem 2016-ban egy órás sétahajózást velük már késő ősszel, ami rendben is volt, kivéve a saját borukként ajánlott rosét, ami egyáltalán nem volt rendben..... De attól még a hajóik jók, és a Balatont még a rossz bor sem tudta elrontani.

Lehet böngészni és választani." (Becker Magda, 2017)

,,Utánépített" Kisfaludy ,,gőzös" - Becker Magda fotója 

Becker Magda fotója

Vitorlázós programok

Jön!

Tenisz

Balatonfüreden két teniszklub működik, ahol teniszpályát is lehet bérelni. Emellett természetesen szinte minden szálloda rendelkezik saját teniszpályával, amit a szállóvendégek használhatnak.
A legrégebbi és legpatinásabb a Petőfi Sportkör kebelén belül működő Kiserdei Teniszklub, amely a Kiserdő közepén található, gyönyörű természeti környezetben. Érdekesség, hogy itt rendezték meg 125 évvel ezelőtt Magyarország első országos teniszbajnokságát.
Négy darab kiváló minőségű salakos pályájuk van, amelyből kettő télen fűtött sátorral befedve is használható.
Nyári nyitva tartás: 06 órától 21 óráig.
Pályabeosztás: Az 1-es és 2-es pályán egész órakor, míg a 3-as és 4-es pályán óra 30-kor van csere. A játékidő 50 perc.
Pályafoglalás személyesen a helyszínen, illetve a 30/470 1925 telefonszámon (Bocsor József pályagondnoknál) Pályát foglalni előre 1 hétre és alkalmanként maximum 2 órára lehet. A pályabeosztás nyilvános és megtekinthető a klubházban.
A pályák bérleti díja: előszezonban május 15-ig 2.800 Ft/óra/pálya. Főszezonban (május 15-től szeptember 15-ig) 3.000 Ft/óra/pálya. A bérleti díjat a pályahasználatot megelőzően be kell fizetni a gondnoknál, aki erről nyugtát ad.
Megj: a 2 db csatolt fotót a honlapjukról vettem le.

A másik a Forrás Sport Park Tenisz klub
A teniszpályákhoz vezető bekötő út Tihany felé, Balatonfüredet elhagyva az első lehetőségnél jobbra lekanyarodva található.
Ezt követően a bekötő úton haladva, a vasúti aluljáró után kb. 50 méterre érhető el a park bejárata.
A balatonfüredi Forrás Sport Park Tenisz Klub a balatoni régió egyik legszebb és legfrekventáltabb térségében helyezkedik el, Balatonfüred és Tihany között. Nyugodt környezetben elhelyezkedő 4 darab salakos pályájával a hét minden napján várja a sportolni vágyókat.
A négy pályához öltözők, büfével rendelkező klubház és egy kellemes kerthelyiség is kapcsolódik. A klub egyedi, több száz méteres zöld területén kerti tóval, lovardával válik otthonosabbá a klub vendégei számára.
Nyitvatartás: 2017. március 31. – 2017. november 30.
Pályahasználati díj: Hétfő – Vasárnap 2700 Ft/óra.
10 alkalmas bérlet: 23.000 Ft.
Éves klubtagság: 50.000 Ft/fő. Az éves bérlet személyre szól és nem átruházható.

Programok kisgyerekeknek

Kiserdő

,, A Szívkórház és a 71.-s út között terül el a 9,5 hektáros egykori angolkert, a több mint 200 éves Kiserdő. Ez az egybefüggő zöldfelület a Reformkori Városrész közepén a város tüdeje, sportolásra, sétára, játékra, vagy csak egyszerűen üldögélésre csábítja az embereket.
Itt található például a város legnagyobb és legkorszerűbb játszótere.

"A modern eszközökkel ellátott játszótéren egy árnyas mesesarok várja a gyerekeket, ahol a helytörténeti vonatkozású Helka és Kelén legendája mesetáblán olvasható. A játszóeszközök is az összes kaland átélését és eljátszását segítik: a viharos, hullámzó Balatont a többféle intenzív-mozgásos eszköz, a Bakonyt és az erdő rengetegjében tett próbákat a hálós mászókák, a várkastély és a kéttornyos játszóházikó pedig Helka és Kelén találkozásának helyszínei. A játszótér kialakítása újszerű, változatos mozgást és szerepjátékot is lehetővé tesz. A területen kerékpártárolókat, padokat és asztalokat, valamint egy homokozót is elhelyeztek".(forrás: balatonfured.hu)

Van itt még egy felnöttek izomerősítésére kialakított edzőpálya mindenféle "kinzószerekkel", szabadtéri ping-pong asztalok, sakk-asztal, teniszpálya- télen befedve, kijelölt sétautak kis- és nagykörben, és erdei tornapálya.


A kultúra és művészet előtti tisztelgésül került felállításra itt a Kiserdőben az a pantheon, amely a Dunántúl 1831-ben ezen a helyen átadott első kőszinháza előcsarnokának megmaradt dór oszolopai felhasználásával készült. Az oszlopok között kapott helyet a magyar nyelvű színjátszás első nagyjai közül néhány művész teljes alakú képe. (Pld Déryné Laborfalvy Róza, Blaha Lujza)

"A Kiserdő ma műemlék jelentőségű, helyi védettség alatt álló természeti terület, amely sajátos hangulatával, gazdag növényzetével és klímájával valamint a kultúrtörténeti fontosságú színházi oszlopaival várja az idelátogatókat." forrás: balatonfured.hu (Becker Magda, 2017)

Extrém kalandpark

Jön!

Borhetek

2017-ben: augusztus 5. és 27. között.

Borhetek, 2017. augusztus - Becker Magda fotói

"Lehet szeretni a dunántúli borokat, lehet szeretni a balatoni borokat - de senki sem jelentheti ki magáról, hogy valóban szereti ezeket az isteni nedűket, amíg nem látogatott el a Füredi borhetekre. Rendkívül hangulatos, kulturált rendezvény ez, a nyári melegben oltalmat nyújtó hatalmas platánok árnyékában. Jómagam az utóbbi időben a vörösborokat kultiválom, de korábban igazán rajongtam a badacsonyi borok kellemes savasságáért - ebből pedig isteni példányokat lehet kóstolni a pincészetek sorát végigjárva. A borosok bármely tábora megtalálja itt a számítását, ételekből pedig szintén a szokásos minőségben vár mindenkit a fesztiválokon megszokott menü. Pálinkások, ti se csüggedjetek! A legtöbb pincemester ízletesen gyümölcsös pálinkákkal és persze a karcosabb törköllyel készül a borkínálat mellett. Ami a borhetek meglátogatását illeti, mi mindig a siófoki hajóállomásról hajóztunk át Füredre, gyakran jár a hajó nyáron és felettébb kellemes élmény a Balatonon hajózva napozni és várni a finom ebédet és a még finomabb borokat..." (N.K. - 2016)

Aktuális

,, Július és augusztus hónapokban minden este vannak zenés rendezvények a városban. A programok egy része a Kisfaludy Szinpadon zajlik, főként könnyűzenei és esetleg néptáncos-népzenei előadásokról van szó. Megtekintésük ingyenes.


A Gyógy téren általában komolyzenei előadások vannak, ezek jelentős része ugyancsak ingyenes. De itt rendezik meg augusztusban Zorán zenei estjét, ami például fizetős. Az Anna Bál hetében a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekara adnak koncertet , Ókovács Szilveszter rendkívül szórakoztató müsorvezetése mellett. Ezek az előadások is ingyenesek. A Szívkórház betegei számára nem biztos, hogy az este akár 11h-ig is zajló koncertek biztosítják a nyugodt pihenést, de reklamációt még nem olvastam ezügyben. Sokan a kórházi szobájuk ablakában állnak, és onnan élvezik az előadásokat, mások ki is ülnek a nézőközönség közé.
A harmadik helyszín a szabadtéri színpad a Szabadidő Központ mellett. Itt jegyet kell váltani, de az árak elviselhetőek. Az aktuális programot itt lehet megtekinteni: koncertek nyáron


Szokott még színházi előadás lenni az Anna Grand Hotel mediterrán udvarán is, igaz, csak 2-3 alkalommal egy nyáron. Ez is fizetős.

Egyébként általában minden rendezvény megtalálható a balatonfured.hu oldalon. Sajnos, sokszor csak az utolsó percben, vagyis néhány nappal a rendezvény előtt. Persze a nyaralók esetében ez nem különösebb gond, hiszen ad hoc el lehet dönteni akár az aznap esti programot is." (Becker Magda, 2017. július)

A vízi VB idején - autócsodák

Becker Magda fotói

Az Anna bál hetében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Opera gála . A Gyógy téren telt ház -akarom mondani telt tér- előtt kerül sorra két estén keresztül ez a színvonalas esemény.

Háznézőben

"Szerintem Füred elveszíti a jellegzetes arculatát, ha a mostani városfejlesztési politikát folytatják.Füred már semmiben sem különbözik egy horvátországi vagy más balatoni településtől. Mindenhol a mediterrán jellegű és nem a hagyományos balaton-felvidéki építési kultúrát erőltetik.Giccses,hivalkodó épületek készültek az utóbbi években.Több külföldi barátomtól hallottam a véleményüket, ami megegyezik az enyémmel és még sok más füredivel. (2017)" forrás

Dőry Villa

Vaszary Villa

Becker Magda fotói

Blaha Lujza háza

Most szálloda és vendéglő (egész jó, azt mondják) - Becker Magda fotója

Kisfaludy Galéria


,, Az épület közel 200 éves, eredetileg is a fürdővendégek szórakoztatására épült. A savanyúvízi fürdőtelep kiépülése akkor kezdődött, amikor a tihanyi apátság a terület tulajdonosává vált.
Az épületet az 1800-as években a Tihanyi Bencés Apátságtól Neumann Lázár bérelte, s vendéglőként üzemeltette. Az 1826-ban kitört tűzvész után az úgynevezett alsó traktérház újjáépítése helyett ezt a házat alakították át, újították fel, s Arany Szarvas néven nyitották meg 1830-ban. Később Kisfaludy Sándor iránti tiszteletből Kisfaludy vendéglőnek nevezték el.
A fürdőigazgatóság döntése értelmében 1914-ben megkezdték a vendéglő „mozgó színházzá” alakítását, azaz mozi és színi előadások céljára építették át ruhatárral, cukrászdával. 1922-ben fogadta első közönségét a Kisfaludy Mozgó, s működött, mint Kisfaludy Filmszínház 2004-ig.
A Balaton-part Ékköve projekt keretén belül 2004-ben megkezdődött a város fürdőtelepének felújítása, az épületek és a park mellett a volt mozi épületét is felújították, azóta a ház a képzőművészet otthona lett."  Forrás: balatonfured.hu

Kisfaludy utca 1.


Rendszeresen vannak itt kiállítások, felolvasó estek, zenés programok stb. Télen, amikor a Vaszary Villa zárva tart, itt zajlanak a kisebb teret igénylő , de színvonalas kulturális rendezvények.

A Kisfaludy Galéria szomszédságában van egy kisebb szabadtéri színpad, ahol a Tagore sétányon zajló rendezvényekhez kapcsolódóan egész nyáron kisebb koncerteket, könnyűzenei programokat szoktak tartani. De itt zajlanak a szüreti mulatság, a Romantikus Reformkor és más városi programok megnyitói és az ezeket kisérő zenés- táncos előadások is. (B. Magda., 2017. március)


Becker Magda fotói

Múltidézés

"Szerintem a város kultúráját, szellemiségét mindig is a máshonnan ide betelepülők, az itt hosszabb-rövidebb időt eltöltők hozták magukkal. Az 1700-as évek előtt itt csak néhány apró település volt, ahol a paraszti lakosság mezőgazdaságból és állattenyésztésből élt. Amikor kezdték Füredet úgymond felfedezni, akkor kezdtek jönni egyre többen. Az 1700-as évek második felében indult be ez a folyamat, talán Pálóczi Horváth Ádámot érdemes ilyen vonatkozásban említeni. De ő is máshonnan jött és egy évtized után el is költözött, ha jól tudom, Szántódra. Aztán persze következett a nagy kulturális föllendülést hozó reformkor, de azt is inkább a fővárosból vagy máshonnan idejövő művészek-irodalmárok éltették. Tehát a füredi szellemiséget nem annyira a helyi lakosok, mint inkább a máshonnan idejövők képviselték dominánsan. Manapság ez változott, mert kétségtelenül van már a városnak karaktere, de ez szerintem soha nem különíthető el attól, hogy üdülőhely, ahol nagy a mozgás, a fluktuáció. (2016)" forrás

1934 - forrás


"A Stasi, a kelet-német titkosrendőrség balatoni kihelyezett képviseletének egyik központja Balatonfüreden volt, több száz ügynök jelentett rendszeresen az itt nyaralókról, és próbált olykor feltűnés nélkül a bizalmukba férkőzni. Néhány, az 1960-80-as években kiemelten fontos helyszín következik - olyan helyek, ahol ma nyugodtan ihatod a fröccsödet, és élvezheted a nyaralást, negyven-ötven éve viszont óvatlannak számított az, aki könnyen barátkozott, és nem nézett alaposan körül, mielőtt bizalmas beszélgetésbe elegyedett. A Stasi konspiratív lakása a Csárda utcában működött, de ennél sokkal izgalmasabb helyszín volt a kemping. A Magyarországra érkező keletnémetek kétharmada ugyanis nem szervezetten, utazási irodákon keresztül érkezett, hanem egyénileg jöttek. A legtöbben kempingekben szálltak meg, és ennek nemcsak a nagyobb szabadság volt az oka (a szervezett utakon majdnem mindig volt ügynök), hanem az is, hogy olcsóbb volt. Egy NDK-s átlagpolgár a családjával 30 napot tölthetett Magyarországon, és csak meghatározott mennyiségű, kb. két hétre elegendő pénzt vihettek magukkal. Így spórolhattak a legtöbbet." forrás


"Azt írja, hogy a gyermekkorában jobb volt? Én óvatos lennék ezzel a megállapítással, mert mindnyájan tudjuk, az idő mindent megszépít. Azt is mennyit emlegetjük, hogy "bezzeg akkor még volt tél meg hó", aztán ha alaposan utánanézünk, kiderül, hogy akkor sem volt más. Nem beszélve arról, hogy a régi, szép időkre hivatkozni egyre nagyobb divat manapság, néha úgy ünnepeljük a múltat, mintha az maga a mennyország lett volna. Azt gondolom, ez önbecsapás. Nem tudom, hogy Ön hány éves, az én gyermekkoromban egyetlen fajta barna kenyeret lehetett kapni, s hatalmas fejlődésnek számított, amikor már volt fehér kenyér is. Ehhez képest azért elég nagyot fejlődtünk. Természetesen szó sincs arról, hogy visszakívánnám azokat az állapotokat, örömmel válogatok a sok, finom kenyér között. (2017)" forrás

Görög falu sztori

"1994-ben kezdték építeni. A létesítmény egy jellegzetes görög kék-fehér épületekből álló étterem, kávézó és üzletközpontnak indult, épp olyan lett volna, ahogy egy görög üdülőhelyet elképzelünk. A görög falu azonban pénz hiányában végül nem épült meg teljesen. A görög falu majd’ tíz éven állt befejezetlenül, míg új tulajdonosa befejezte az építkezést, és 2005-ben Annagora Park néven nyitotta meg az épületegyüttest. A nyitás azonban nem hozta meg a várt sikert, így újabb három éven át állt üresen a füredi szellemfalu, ekkor már narancs színű épületekkel, felújítva és körbekerítve. Több tulajdonos váltás után a görög falu végül a S.D. PARK Üzemeltető Kft. birtokába került, akik jelenleg is a SunCity Szórakoztató Központ néven működtetik a kőházakból álló létesítményt. A faluban összesen 46 épület van, melyek között több étterem, bár, diszkó és hotel üzemel. Az éjszakai nagy bulik ellenére a kőházak együttese nappal a mai napig hű maradt időközben elterjedt hírnevéhez, és csupán szellemvárosként magasodik az ég felé Balatonfüred oldalában. Sötétedés után azonban – pont mint a görög üdülőhelyeken – megtelik élettel. A mai Sundance Park valójában csak látszatra görög falu, az elkerített terület igazából egy balatoni diszkónegyed klubokkal, bárokkal, nagy színpaddal és aquaparkkal, 40 db full extrás bungalóval. A Népszabadság egy 2011-es cikke szerint háborognak is a helyiek, és a kempingezők a kiszűrődő hangos zene miatt. 2016 szeptember közepén meglátogattuk a helyszínt nappal, szieszta időben, így egy lélek sem volt a faluban. A területen izzott a lábunk alatt a talaj a forróságban, kissé olyan érzésünk volt, mintha egy oázisra érkeztünk volna a sivatag közepén. Egy kis fantáziával, átszellemülve szippantottuk magunkba a görögös hangulatot, de sajnos sehol nem akadt egy görög frappé, vagy egy hideg Mythos, és bánatunkra görög dallamok sem szűrődtek át az épületek falain… (2016)" forrás

Aranykor

"Süsü a "Clitoris" nevű egyárbocos kapitánya, az északi part réme, a rettegett szex-kalóz. A nyár tulajdonképpen onnantól van, hogy kiköti a vitorlását a mólóra. A turisták mostantól egy kis fából ácsolt nézőtérről figyelhetik Süsü életét a "Clitoris"-on, ami a milliárdos térfelújítás részeként állítólag a Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával valósult meg. Le akartam fotózni a Clitoris-t, de Süsü megkért, hogy várjak ezzel pár napot, amíg kicsit kitakarítja. (2009)" forrás


"Süsü 2016-ban túladott a Clitoros-on. Megunta a kis hajó kényelmetlenségét, a sok humortalan bámészkodót. Jár még Füredre, de nem hajón alszik és .aszik., hanem hotelszobában. Visszasírja a régi szép időket." (2017)

Érdekességek

"Bujtor István színész, hajóskapitány életében is főszerepet kapott Balatonfüred: itt forgatta a ma már elképzelhetetlenül népszerű magyar filmsorozatot, az Ötvös Csöpi-filmeket 1980 és 2008 között. Bujtor István és Kern András főszereplésével 27 év alatt összesen 7 akcióvígjátékot készítettek, amikben fontos szerep jutott a Balaton-parti városnak. A filmezés mellett Bujtor másik nagy szerelme a Balaton és a vitorlázás volt: az 1936-ban épített Rabonbán kapitányaként hatszoros magyar bajnok lett. Emlékére 2013-ban egész alakos szobrot állított a város, Farkas Ádám Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kedvenc hajóján, kormányosként ábrázolja Bujtort." forrás

Bujtor - Balatoni legenda - Becker Magda fotója

,

Olvasmányos linkek

"Balatonfüred minden, ami Balaton. Ez a város okostelefonos alkalmazásának neve. És Füreden tényleg minden van, ami a tóról csak eszünkbe jut. Zsúfolt bazársor, látványos kikötő, régi villák, borfesztivál, strand, park, feljebb pedig csendes utcácskák. Füreden az ember folyton ismerősökbe botlik, elfeledett osztálytársakba, elfeledni vágyott exekbe, fiatal barátnőiket sétáltató rocksztárokba. Ide még mindig nem strandcuccban járnak az emberek, villannak a strasszok, a Balaton Andrássy útján kopognak a platform cipők. A legforgalmasabb városrész élhetőbb lett az elmúlt években. A város halad a korral és velünk, emberekkel. Lett végre tér, kilátás, levendula és nádas, levették a vizet és a sétányt elválasztó láncokat, a gyalogos zónákat tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkolták. Ha jobban megnézzük, mindent a kockaforma és a hullámvonal ural.

Árakban is gyorsan utolérte a keresletet a város, de ha hajlandók vagyunk elmozdulni a Tagore sétányról és a középszintű turistacsapdákról, akkor a szolgáltatások színvonalára sem kell majd panaszkodnunk. Kijjebb, a 71-es főúton haladva változó a színvonal. A Baricska Csárdát szerencsére újragondolták, de a SunCity még mindig olyan a város testén, mint egy félreértett és megbánt kínai tetoválás. Úgyhogy inkább autózzunk még tovább, és kanyarodjunk le a kikötőbe. Ma is itt székelnek leggyorsabb vízi járműveink, a Principessa és a Black Jack katamarán, valamint a legendás Tramontana és Talizmán vitorlások. A vízen egyre többen érkezhetnek a városba, a hajókikötő idén százról háromszáz férőhelyesre bővült. Megújult a Hajógyár Étterem, és ha idén is hozza a tavalyi színvonalat, akkor mindenkinek csak ajánlani tudom. Aki a barátságosabb, kézműves biokonyhát keresi, annak csak a Malackrumpliig kell elsétálnia. Járosi Tamás, fővárosi ingatlanfejlesztőből lett ötven mangalica, egy hatalmas biokert és a füredi étterem gazdája. Óriási rántott szárnyasa zöldséges rizottóval a legjobb gyógymód bármelyik füredi borfesztiválra.

Füred csendesebb zugait is érdemes felkeresni. Ami engem illet, szívesebben sétálok egyet Arács utcáin, az Arácsi úton a Gombás kúria körül, vagy Füreden a kéttornyú római katolikus templom közelében. Ha pedig természet, akkor a Lóczy-barlangot egyszer mindenkinek látnia kell, a Tamás-hegyen álló Jókai-kilátót pedig többször is. A kilátás gyönyörű, a tanösvényre nem kell környezetismeret tankönyvet magunkkal vinnünk, hogy az ott élő növényekről és állatokról olvashassunk. Füreden még mindig a parkolás a legnagyobb probléma. Ha szerencsénk van, és találunk parkolóhelyet, akkor is csak drágán. Itt egyébként korrupt parkolóőrökbe vagy önmagukat parkolóőrnek kiadó csalókba is belefutottam legutóbb, úgyhogy érdemes résen lenni. (2015)" forrás


"Egyik reggel, mikor a fiúk még aludtak, kimentünk az üres mólóhoz készíteni néhány képet. Szerencsére a strandon sem volt még senki. Imádtam azt a nyugodt, csendes morajlást, ahogy a víz hullámzott a lábam alatt, én pedig, még álmosan meredtem a távolba, és szemléltem a túloldalt." forrás


,, Minden évben megrendezik és részleteit már láttuk korábban is, de így, egészben most először néztük végig az egész balatonfüredi reformkori felvonulást – ami jó nagy mázlival tökéletes időben zajlott le ma délután, pedig délelőtt még nagyon úgy nézett ki, hogy esni fog. Miről van szó? A Romantikus Reformkor nevű egész hétvégés programról, amelynek a leglátványosabb része a felvonulás. Hogy kik vonulnak fel? A város lakói. Na nem mindenki, de aki szeretne felvonulhat. Akár mi is. Mindenki, aki szeretne részt venni a programban, bérelhet jelmezt, amiben aztán a reformkori hétvégén egy megadott időpontban együtt végigvonulnak a városon. Van persze színpad, előadások, beszédek és sok egyéb kapcsolódó program, és a felvonulókkal is lehet találkozni sok helyen: jönnek-mennek a Tagore-sétányon, a mólón, a parkban, és a főtéren, de akár a hipermarketben is felbukkanhatnak, ebben a városban ilyenkor bármi megtörténhet:).

A sok-sok Széchenyi-Kölcsey és Laborfalvi Róza mellett volt zenekar, hintó, huszárok, reformkori jelmezes gyerekek és a sor végén a velocipédes csapat és a kintornás bácsi. A felvonulás után aztán jöhetett a játék: a színpad közelében szuper népi játékok várták a gyerekeket, így a picik is komplett időutazáson vettek részt. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

A Quasimodo költőverseny nyertes versei  - Vaszary Villa - Becker Magda fotója 

Balatonfürednek vannak ikónikus törzsnyaraló személyiségei - Íme egy közülük

Régen

B. Magda fotója

Füred márciusban (!) - B. Magda fotója

Van rendszáma - Becker Magda fotója

Füred télen - Becker Magda fotója

Hello Tourist kertbár

B. Magda fotója

Kiserdő -  Becker Magda fotója

Kikötő - Becker Magda fotója

Becker Magda fotói

R. Gyuri fotója

A "Silver Udvar" - ami már lehet, hogy nem is az, mivel a névadó szálloda időközben "Gold" lett... - B. Magda fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Márta Tamás, 2019. 08. 20. 18:15
Balatonfüred, egy csalódás volt, nincs meg a balatoni érzés, az egész partszakasz le volt kerítve, és minden strand fizetős, amiért semmilyen plussz szolgátatást nem kap az ember, tehát én,legközelebb messzire elkerülöm :)


Popper Maria, 2017. 10. 30. 17:26
Szeretem Füredet ,de Almadi lett most a minden !!!!!


Feddy, 2017. 02. 28. 17:14
Tetszik:

Füreden szezonon kívül is van élet, bár csalódik, aki a borfesztivál nyüzsgését keresi.
Szezonban nagyon sok kulturális programot találni.
A város szépen fejlődik. Mostanában a lenti nagyparkoló helyett földalatti parkolóház épül. A korábbi parkoló helyett park lesz.

Tetszik, hogy a parkolás szezonon kívül ingyenes. A fizető parkolás bizony még mindig olcsóbb, mint Bp.-n.

A túristák, akik csak a part mentén sétálnak, sok mindenről lemaradnak. Pldául az arácsi faluközpont szépségeiről.
Kevesen tudják, hogy a piaccsarnokmögött nagyon szépés nagy közpark van. Mókás, hogy a parkban van egy márványtábla, miszerint Füred a füredieké. Egy olyan városban, ahogy annyi a nyaralótulajdonos.

A borkedvelők nem csak a borfesztivállal kell, hogy beérjék, hanem a falu gyönyörű borászatát is felkereshetik (Figula, Koczor, stb.).

A 71-es út menti szállodák nyáron elviselhetetlenek. Éjjel-nappal nagy a forgalom zaja.

A kirándulók nem kell beérjék a Tamás-hegyen lévő Jókai kilátóval és az Aranyember tanösvénnyel. A merészebbek próbáljanak meg végig menni a Lóczi barlangtól Arácsig. Gyönyörő séta, amely végig megy a Koloska-vögyön. Amelyben (a Kolska csárdán túl, nem messze néhány éve nyílt meg a vadaspark. Ahol egyelőre kevés a látnivaló. Aki a fehér templomnál felsétál a dombok felé, nagyon szép fennsíkon át juthat el a Koloska völgyéig.

A füredi házakat lehet kritizálni, bár szerintem egy sokak által mediterránnak tekintett tájban nem dráma egy-két mediterrán stílusú ház. A legtöbb, nem is látható. Ma már minimálstílusú házak is vannak. A szégyen talán egy ilyen dinamikusan fejlődő városban, hogy a szocialista építészetnek még sok "műemléke" áll.

Nagy kár, hogy nincs igazán jó étterem. De érdemes számon tartani, melyek vannak nyitva szezonon kívül (Borcsa,Vitorlás, stb.)

A Kredenc jó bulihely még télen is.

A Karolina remek cukrászda. Kedvesek, a kutya még a belső térbe is bemehet. Az antiszemita Bergman cukrászda rémes hely. Ha nem ők csinálnák a legjobb francia krémest, talán éhen halnának. A személyzet jó esetben barátságtalan, de a gorombaság is előfordul.
Az Arácsi cukrászda viszont nagyszerű hely.
Nagyon jó vásárlási lehetőségek vannak, ha valaki nem kíván Veszprémig menni (ahol nem sokkal jobbak a lehetőségek). A piaccsarnokban kani a környéken a llegszebb zöldséget, gyümölcsöt (persze BP - ről, a nagybani piacról jön minden).

A magát újságírónak mondó Robi csupán egy szélhámos.

A CSOK folyományaként már egy millió forint Füreden egy négyzetméter újépítésű ingatlan. Persze a régebbiek ára is szépen felment.

A Görög falut állandóan be akarja zárni a város. Ezért olyan halott az egész.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes