ÚTIKRITIKA.HU / Strandokról / még


hirdetes

útikritikák


Strandokról / még

Általános|Belle Mare|Pointe aux Biches|Tamarin Bay|Nyugati part|Északi part||Déli part|Fotóegyveleg

Mont Choisy strand az északi parton - f. sz. fotója

Általános

Legszebb strandok: Grand Baie Beach, 

Ami kicsit furcsa volt, de ennek nem olvastunk utána, hogy a pálmák a tengerparton nem őshonosak, így a classic fehér homokos-pálmafás képeslapfotóért elég sokat kajtattunk, végül Le Morne beachen a Lux és a Mariott hotelekhez tartozó parton találtunk alkalmas helyet. A luxus szállodáknál őrség működik hogy a területükre ne keveredjen be akárki, de a partok szabadon használhatók, így oldalirányból bátran be lehet sétálni. (2022)


Több tengerpartot kipróbáltunk, nevesebbeket is, eldugottakat is, nekünk ezek tetszettek a legjobban:
A legszebb a La Cuvette Beach (Grand Baie)
A víz mesébe illően türkizkék, a partján a hamisítatlan, puha, fehér homok. Mauritius északi, turistás részén található, elég kicsi, úgyhogy bizonyos időszakokban nagyon zsúfolttá válhat. Amikor felkerestük, egy 20 perces égszakadás a gyengébb idegzetű turistákat éppen elmosta a partról. Másodpercek alatt kiürült a hely, mi pedig az eső elől az Indiai-óceánba menekültünk.

La Cuvette Beach - f. sz. fotója

A második legszebb a La Cambuse Beach
Ez a sziget déli részén található, ahol jóval kevesebb a turista. Partja széles, meredek, kevésbé puha fehérhomokos, a víz gyönyörű kék, áttetsző, de hirtelen mélyül.
Pointe d’Esny Beach - a harmadik legszebb, de a kedvencünk
A szállásunktól nem messze fekvő tengerpartra egy annyira félreeső út vezetett, hogy soha nem találtunk volna rá, ha a szomszédunkban lakó orosz pár nem árulja el nekünk. Ők egy hónapja voltak a szigeten, de szerintük ez a legszebb part egész Mauritiuson. Tényleg nem csalódtunk! Egy nyugodt, csendes, képeslapra illő paradicsomi hely. A partja fehérhomokos, de koralltörmelékes. A korallkertjeiről és biodiverzitásáról híres Blue Bay része, így minden nap egy fantasztikus korallparkban sznorkelezhettünk, mindössze néhány lépésre a parttól. (b. a. , 2023)

Belle Mare

12 kilométer hosszú - cs.v. fotója

Pointe aux Biches

A sziget északi partvonalán található strand. Az éles szélű lávakövek miatt a strandj csak korlátozottan alkalmas fürdésre.

,, A strand minden volt számunkra, csak nem szép. A közelben rozsdás szögek, vasrudak és sok szemét volt." (2022)Nyugati part

Az óceán parton Flic-en Flac-tól Tamarin-ig az összes szállodának a strandját bejártuk mindenhol mosolygós jókedvű személyzettel, nyaralókkal találkoztunk. Ami nem is csoda, aki egyszer itt járt, nem felejti el soha. A vízpart makulátlanul tiszta, mindenhol hófehér homok, 100 -200 m lagúna majdnem tükörsima vízfelülettel, amely után már látható, érezhető az óceán igazi arculata. Itt már 2-3 méteres hullámok törnek meg a szigetet körülvevő korallzátonyon. A parttól kb 30-50 m-re van kibójázva a strandoknál, van ahol meduzahálóval védett.

Vannak partszakaszok ahol fekete lávafolyások nyomai, hatalmas bazaltgolyók borítják a partot. Nagyobb viharok esetén rengeteg koralltörmeléket szórnak szét a hullámok a parton, de meglepően tiszta így is a part, nem látni, hogy műanyag flakonokat, szemetet is kihozna a víz. Lehet, hogy csak fennakadnak a korallzátonyon, nem tudom, de több ilyen trópusi nyaralóhelyhez képest nagyságrendbeli a különbség.

A víz is kellemesen meleg volt 25-26 C’ , a levegő sem ment 30 c’ fölé, nem volt égető a napsütés sem, a rengeteg alacsonyan szálló bárányfelhő miatt. A hófehér homok sem olyan égető a talpunk alatt, mint pl Egyiptomban. Eső egyszer esett , az is a keleti parton ahol a reptér is van , mikor már hazafele jöttünk . Egyszóval minden körülmény tökéletes volt. Az egész lagúnában a sziget körül kristálytiszta a víz, mindenhol lelátni az aljára, kisgyerekes családoknak is ideális. Szállodák környékén a bójákon túl , vízirendőrök járőröznek. Figyelik a fürdőzőket nehogy a megtörő hullámok közelébe kerüljenek, kivéve a gyakorlott szörfösöket. (vété, 2022. szeptember)

Flic-en-Flac - J. A. fotói

Tamarin Bay

B. Cs. fotója

,, A Tamarin Bay homokfövenyének a színe a fehér és a sárga árnyalataiból áll. Nem vakítóan fehér és nem por finomságú (de azért finom). Felkapott strand, de nem annyira a szépsége miatt, hanem a delfinnézés (és delfinekkel úszás) valamint a szörfölés miatt. A szörfösök azért szeretik a helyet, mert errefelé gyakrabban hullámos a tenger. Annyira azért nem vadak a hullámok, hogy ne lehessen fürödni. Én speciel nem szeretek hullámos tengerben fürödni, de sokan imádják a hullámokkal ugrálást. Az viszont jó, hogy nem kell fürdőszandál, mert a vízben is homokon járunk. Nincsenek kavicsok, igaz nincs sznorkelezős terep se. Vannak akik váltig állítják, hogy ez a sziget egyik legjobb strandja. Szerintem azért a hullámok algákat, növényi hulladékokat kivetnek a partra, (valamint a hétvégéken a helyiek is erősen szemetelnek) szóval nem mindig szemétmentes a föveny.

Lévén közstrand, hétvégeken itt is tömeg van, mert a helyi (főleg fővárosi) népek ide kirándulnak strandolni. A strand nem egyforma, mert van egy folyótorkolat (A Black Rivers-é) és minimum két részre osztja a partot. Az egyik rész szebben néz ki, mint a másik. Amikor apály van, akkor át tudunk sétálni a folyó túlsó oldalára. (aji, 2017)
Északi part

Kevésbé csapadékos, mint a keleti part.

Mont Choisy strand

f. sz. fotója

La Cuvette Beach

Reggel - f. sz. fotója

Trou aux Biches

Januárban egy partszakaszon a víz alja gyakran szinte mocsarasnak, sárosnak hat a sűrű barna, puha algatömeg miatt. Ráaádsul medúzalárvák is csípték a lábunkat. Pár évvel ezelőtt, amikor októberben és novemberben voltunk ugyanitt, akkor bezzeg a víz tiszta volt, algamentes.

Viszont egy másik partszakaszon semmi fent említett problémánk nem volt, csak keskeny volt a part és túl sűrűn voltak egymás mellett a napozóágyak. (f.sz. 2022)

                f. sz. fotói

B. Sári fotója

Pereybere közstrand

Ez egy falu központi partrészén található és tele van helyiekkel, főleg a hétvégéken. Aki nézni akarja a strandoló szigetlakókat, annak itt a helye. A víz nagyon jó úszásra,, és néha lehet találkozi vízi teknősökkel, ami hatalmas élmény. A strandon alig van árnyékos hely és a homokföveny sem a legkomfortosabb.

f. sz. fotói

Déli part

Le Morne beach

A Le Morne a sziget délnyugati részén található, és véleményem szerint Mauritius legszebb strandja! Ezenkívül itt van a sziget legtisztább és legátlátszóbb óceánvize. (f. sz. 2022)

f. sz. fotója

cs. v. fotója

v. s. fotója

Fotóegyveleg

Bain Boeuf az északi parton - f. sz. fotója

Palmar Beach - pecázók - f. sz. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Mauritiusra Repülőjegyek Mauritiusra
Olcsó repülőjegyek Mauritiusra a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes