ÚTIKRITIKA.HU / Esküvő Mauritiuson


hirdetes

útikritikák


Esküvő Mauritiuson

A mauritiusi esküvőkről | Hogyan kezdjünk hozzá? | Repülőjegy és szállásfoglalás | Az esküvői ceremónia tervezése | Hogy zajlik a NAGY nap? | Hasznos tanácsok | Fotók Mauritiusról

Esküvő Mauritiuson? Tanácsok, információk és segítség az Útikritikustól személyesen!!!

Mauritiusi esküvője szervezése előtt bizalommal vegye fel velünk a kapcsolatot az utikritika@utikritika.hu e-mail címen. Objektív, pártatlan szállásértékeléseinkkel biztosan nem fog mellé a hotel kiválasztása során, az odajutásról pedig partnerünk, a Vista Utazási Irodák Kft. gondoskodik, hogy a lehetőségekhez mérten a legideálisabb utazási ajánlatot vegye igénybe! Legyen boldogító az az igen, és kedvesével koncentráljanak csak a pihenésre!

Az utikritika.hu szerkesztői

A mauritius-i esküvőkről

Sokan álmodoznak arról, hogy a vakítóan fehér homokos parton mondják ki életük párjának a boldogító igent. Nos, Mauritius az a hely, ahol ez legális formában megtehető. Ezért is van az, hogy párok ezrei házasodnak itt össze évente. Nem mondhatjuk, hogy a procedúra energia- és költségmentes, viszont minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy garantáltan megéri a sok pénzt és fáradtságot!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nyilván előbb túl kell lenni azon, hogy mit fog szólni anyu, apu, a leendő anyós, a szomszéd meg a századrangú rokon, ha nem csapunk itthon hetedhét országra szóló lakodalmat. Merthogy mi is ott voltunk a Pisti meg az Irén, na meg a Laci és Manci esküvőjén, akiket ez esetben illene visszahívni. El kell tehát döntenünk, hogy fittyet hányunk-e a konvenciókra, és mérlegelnünk kell azt is, hogy mit bír el a pénztárcánk.

Sajnos nem mondhatjuk, hogy egy külföldi esküvő jóval olcsóbb lenne, mint egy itthoni, viszont ha belevesszük a nászút költségét – melynél ez esetben két legyet ütünk egy csapásra -, akkor nem is olyan borzasztó a végszámla. Ma 1,5 – 2 millió forintot simán el lehet költeni egy hazai esküvőre, főleg ha népes a család és nagy felhajtással esküdnénk. Ekkora összegből már Mauritiuson megoldható az esküvő, csak hát cserébe le kell mondanunk a rokonaink és szeretteink jelenlétéről, valamit a menyasszonytáncból és a nászajándékból befolyó summákról. Aki ezt így nem tudja elképzelni, annak a további részletek már nem is lehetnek igazán érdekesek.

Na de ha döntöttünk a mauritiusi esküvő mellett és a pénz is meg van rá, akkor jöhet a döntés az időzítésről. A honlapunkon a praktikus információk menüpontban érdemes elolvasni az időjárásról szóló részt, és az alapján eldönteni, hogy mi legyen a dátum.

Egy jó tanács: ne időzítsünk karácsonyra és szilveszterre, egyrészt a magasabb árak miatt, másrészt azért, mert kiemelt időszakokban a nászutasok nem részesülnek azokban a kedvezményekben, mint az év többi szakában. A legnagyobb kedvezményeket sok szálloda júniusban adja. A másik tényező, hogy mivel szükség van mind itthon, mind külföldön néminemű papírmunkára, így érdemes legalább fél évet hagyni, hogy minden rendben elintéződjék.

Repülőjegy és szállásfoglalás

Ha a dátum megvan, akkor érdemes először repülőjegyet nézni. A repülőjegy fejezet ad tájékoztatást, melyek a legnépszerűbb átszállási pontok útban Mauritiusra. Ha már a repülőjegy is megvan (vagy azzal párhuzamosan), akkor ki kell választani a szállodát. Ha szerencsések vagyunk, akkor nem pár 10-20 000 Ft fog elválasztani álmaink szállodájától. Az árak eléggé szórnak, 4 vagy 5 csillagos hotelben érdemes gondolkodni. A konkrét szálláshely kiválasztása ízlés és egyéni szempontok függvénye.

Bármely szóba jöhető hotelről tárgyilagos, lényegre törő értékelést küldünk. Az értékeléseink még arra is kitérnek, hogy a hotel környékének mik az adottságai, milyenek a strandok, és a közelben milyen programlehetőségek kínálkoznak. Adunk lehetőséget arra, hogy helyben felvehesse a kapcsolatot egy magyar hölggyel, aki velünk együttműködik, és tökéletes helyismerettel rendelkezik.

Az esküvői ceremónia tervezése

A mauritiusi esküvő esetében van egy meghatározott összeg, amit magáért a hivatalos lebonyolításért és a papírok kiállításáért kell kifizetni. Ebbe tartozik a hivatalos regisztráció, a házassági anyakönyvi kivonat kiállítása, az anyakönyvvezető költsége. Leggyakoribb eset, hogy az esküvő a szállodában van, ez a díj fedezi az anyakönyvvezető szállodába való eljutását is. Amennyiben a pár vagy annak valamelyik tagja nem beszél sem angolul, sem franciául, akkor kötelező tolmácsot fogadni, ami természetesen pénzbe kerül. Viszont az extra költségeket már igazíthatjuk a saját pénztárcánkhoz.

Vannak olyan tételek, melyeket a legtöbb pár kér, mert ezek nélkül nem esküvő az esküvő. Ilyen a helyszín díszítése, a menyasszony csokra és a vőlegény kitűzője, a menyasszonytorta, egy üveg pezsgő, vagy a gálavacsora a ceremónia után. A legtöbb szálloda már kidolgozott erre egy alapcsomagot, és egy helyszíni kolléga személyében segítséget nyújt a ceremónia előtt és közben is. Ezen felül persze számos olyan dolog van, amiből válogathatunk: fotós és képek albumban, videós, zenészek, táncosok, másnap pezsgős reggeli a szobában, hogy például aznap csak nekünk legyen esküvőnk, ruhavasalás, smink- és frizurakészítés, öltözőszoba a menyasszonynak, és hasonlók.

Ha megvan, miket kérünk, akkor lehet foglalni a repülőjegyet, szállodát, transzfereket és esküvőt. És természetesen rögzítjük az esküvő időpontját. Ennek hétköznapra kell esnie, de ünnepnap nem lehet. Érdemes a kiérkezést követő második vagy harmadik napra időzíteni, hogy megszokhassuk az időeltolódást, és kipihenhessük az út fáradalmait.

Az időpont kéréséhez kell egy kis papírmunka: szükség van mindkét fél születési anyakönyvi kivonatának, az útlevelük vonatkozó oldalainak, az illeték önkormányzat által a szabad jogállástól kiadott igazolásának a közjegyző által hitelesített, angol nyelvű változatára, mindkét fél foglalkozására, pontos lakcímére. Amennyiben a felek vagy valamelyikük elvált vagy özvegy, akkor a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonatáról vagy a válási anyakönyvi kivonatról is szükséges egy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített dokumentum. Arra figyeljünk, hogy özvegyek esetében, ha nem telt el kellő idő (kb. egy év) az előző házastárs halála óta, vagy ha a menyasszony terhes, akkor a kinti hatóságok megtagadhatják az esküvő megtartását. Ha valamelyik félnek már volt névváltozása, akkor az ezt igazoló dokumentum szintén angol nyelvű és hitelesített másolatára van szükség.

A papírok benyújtása után - ha minden rendben van -, pár héten belül zöld jelzést kapunk a kinti hivataltól, és akkor már csak a várakozás izgalma marad. És hogy mire számítsunk odakinn? Kitüntetett figyelemre, mellyel a nászutasokat kezelik: sok esetben gesztusként a befizetetthez képest magasabb komfortú szoba, gyönyörű szertartás, és azt követően pihentető és romantikus mézeshetekre.

Hogy zajlik a NAGY nap?

Az időpont előtt pár órával a menyasszonyt el szokták vinni a spa-részlegre, ahol igény esetén sminket és frizurát készítenek neki és segítenek az öltözködésben. Ruhát itthonról kell vinni, érdemes jól szállítható darabot választani, és esetleg a nagy nap előtt a szállodában kivasaltatni. A vőlegény a szobában készülődik, majd a ceremónia helyszínén várja meg a menyasszonyt az anyakönyvvezetővel. A ceremónia általában rövid, azt pezsgőzés követi, és egy privát, gyertyafényes vacsora a parton különleges ételekkel. Másnap pedig, ágyba hozzák nekünk a pezsgős reggelit. Romantika minden mennyiségben. Nem kizárt, hogy valaki násznéppel érkezik Mauritiusra, viszont akkor érdemes magasabb költséggel számolni az esküvőnél, hiszen ilyenkor a gálavacsorán nem csak az ifjú pár vesz részt.

Hasznos tanácsok a mauritiusi esküvőhöz

  1. Ha eldöntöttük, hogy ilyen esküvőt szeretnénk, nem érdemes a szállodán spórolni. Menjünk inkább egy-két éjszakával kevesebbre, de minőségi szálláshelyre, hiszen egy életre szóló élmény biztosítása a tét.
  2. Ellátásban minimum a félpanziót válasszuk. Sokkal kényelmesebb és romantikusabb, mint minden este keresgélni, hol is vacsorázzunk, vagy azt számolgatni, melyik étel fér még bele a keretünkbe.
  3. Ne sajnáljuk a fotósra a pénzt, ez drága tétel, de ha nincs velünk násznép, aki fotózna, akkor máskülönben nem marad képes dokumentum az esküvőnkről.
  4. Tanúkról a szálloda gondoskodik, emiatt ne aggódjunk.
  5. Ha valaki nem akarja, hogy hivatalos legyen a házasság, akkor nem hivatalos ceremóniát is lehet tartani, természetesen minden külsőséggel megspékelve.

Fotók

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Mauritiusra Repülőjegyek Mauritiusra
Olcsó repülőjegyek Mauritiusra a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes