ÚTIKRITIKA.HU / Mauritius


hirdetes

szállások

Aanari Hotel 4cs. - vélemény »

Ambre, A Sun Resort 4cs. - vélemények »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Új szállás »

Be cosy 3cs- vélemény »

Boutique Hotel La Palmeraie 4cs. - vélemény »

C Mauritius - vélemények »

Chez Johnny - vélemény »

Coin de Mire Attitude 3cs. - vélemények »

Constance Belle Mare Plage - vélemények »

Coral Azur Beach Resort 3cs. - vélemények »

Friday Attitude 3cs. - vélemények »

Heritage Awali Golf&Spa Resort 5cs. - vélemények »

InterContinental Mauritius Resort Balaclava Fort 5cs. - Északi part - vélemény »

JW Marriott Mauritius Resort 5cs. - vélemények »

La Pirogue 5cs. - vélemények »

Lagoon Attitude 4cs. vélemények »

Laguna Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Le Meridien Ile Maurice**** »

Le Palmiste Resort 3vs. - vélemények »

Long Beach Mauritius 5 cs. - vélemények »

Lux Belle Mare 5cs. - vélemények »

Lux Grand Baie - vélemények »

Maritim Crystals Beach Hotel**** vélemények »

Mauricia Beachcomber Resor&Spa 4cs. vélemények »

Paradis Beachcomber 5 cs. vélemények »

Radisson Blu Azuri 4+ cs. - vélemények »

Radisson Blue Poste Lafayette Resort 4cs. - vélemények »

Récif Attitude 3+cs. - vélemények »

Récif Attitude 4cs. - vélemények »

Riu Creole 4cs. - vélemény »

Salt of Palmar 4cs. vélemények »

Solana Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Sugar Beach Resort***** - vélemények »

Sunrise Attitude 4cs. - vélemények »

The Ravenala Attitude**** - vélemények »

The Residence***** »

The Westin Turtle Bay Resort 5cs. - vélemény »

Tropical Attitude 3cs. - vélemények »

Trou aux Biches Beachcomber 5 cs. - vélemények »

Veranda Palmar Beach Hotel**** »

Veranda Paul&Virginie 4cs. - vélemények »

Veranda Pointe aux Biches 4cs - vélemény »

Villa Caroline Beach Hotel 3+ - vélemények »

Zilwa Attitude 4cs. - vélemények »


útikritikák


Mauritius

Mit vigyünk? | Pénzváltás | Egészség | Közlekedés |Étkezés| Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

Mauritiusra hasznos vinni szúnyogirtó krémet, sőt akár valami szúnyoghálót is. Jól jöhet a fürdéshez a fürdőszandál a koralltörmelékek miatt. Érdemes vinni nagy karimájú szalmakalapot. Erős védőhatású (ajánlott a 30-50-es), hidratáló naptejet tanácsos vinni, mivel a napfény még akkor is égeti a bőrt, ha a nyaraló az árnyékban van. A menő, 5 csillagos luxushotelekbe a vacsorához ajánlott vinni elegáns nyári öltözéket. Hasznos vinni elemlámpát, mert Mauritiuson este vannak megvilágítatlan helyek. Immodiumot is érdemes vinni, bár ritkán fordulnak el gyomorrontások.

"Max egy vékonyabb pulóvert vigyél magaddal inkább azt is magadon a repülő légkondija miatt + 1 farmer gatya egy nyári könnyű félcipővel. Ott nem lesz ennél melegebb cuccra egyszer sem szükséged, csak útban lesz. Legközelebb majd újra Európa felett veszed fel a repülőn.

A szigeten a Sparban és bevásárlóközpontokban most már mindent kapni, az első alkalmakkor még több mindet vittünk, mára már 4 főre nincs több 20 kilónál a csomagunk 50-70 napra! Szinte mindent ott megveszünk, pont annyiért, mint itthon (pólók, gatyák, papucsok, pipere cikkek, élelmiszerek stb). Telefonok, laptopok, töltők, kamera, játékok, aksik töltik ki a táskáink űrtartalmának jó részét. Majd hazautazás előtt az ott vett ruhaneműk jó részét neki adjuk a helyi barátoknak. Nem érdemes cipelni ezeket se oda, se vissza." (Levente, 2016)

Pénzváltás

Mauritius pénzneme a rúpia (RS), 1 rúpia 100 cent. Általában 1 euró 35-45 rúpia között mozog. Érméből 1, 5, 10 és 20 rúpiás létezik, plusz centekből, 5, 20 és 50 centes, bankjegyből 25, 50, 100, 200, 500, 1000 és 2000 rúpiás. Váltáskor általában felszámolnak 50 rúpia körüli konverziós költséget, és ki kell tölteni egy űrlapot, melyet a visszaváltáskor kérhetnek. Eurót, amerikai dollárt, angol fontot és svájci frankot minden további nélkül váltanak, és a szigeten sok helyen találunk ATM-eket (amik mindenhol csakis helyi pénzt, rúpiát adnak ki), csak a Barclays banknak 40 van.

Inkább dollárt vigyünk, mint eurót. Jobban váltják.

A főbb bankkártyákat a legtöbb étteremben és boltban elfogadják. Készpénzben fizetni csak rúpiával tudunk. Valutával törvény szerint csak a Duty Free boltokban fizethetünk, de már egy kis ideje a kézműves piacon is elfogadják a valutát. Ha nagyon ritkán el is fogadnak főbb valutákat, a visszajárót helyi pénzben adják. A pénznek az országból történő ki- és bevitele nem korlátozott, de nem érdemes itthon váltani, mert kinn jobb árfolyamon juthatunk rúpiához.

Egészség

Mauritiuson ritkán fordul elő a nyaralóknál hasmenés, vagy gyomorrontás. Sárgalázzal fertőzött területekről való beutazás esetén szükséges a sárgaláz elleni védőoltás. Ha Afrikából jövünk, figyeljünk erre! Maláriaveszély nincs. A nagyobb szállodákban van orvos, akit a recepción keresztül tudunk mozgósítani. A kórházak jók Mauritiuson, viszont emiatt drágák is. Nem érdemes az utasbiztosításon spórolni.

"A csapvizet forrald! Abból teát levest mindet csinálhatsz már. Helyiek megihatják a csapvizet, de te ne tedd! Használ ki az akciókat, igyál helyi fekete sört, rumot minden nap legalább egy kicsit: 0,5-2 dl. Náluk a trópusokon kötelező! A legjobb fertőtlenítő, problémamentes gyomorbiztosító. Ne feledd ez TRÓPUS! Nem ehhez vagyunk szokva mi Európaiak. Érezd jól magad! Ne görcsölj! Ha itt vagy, nincs min!!" (Levente, 2016)


,, Tény és való, hogy Mauritius déli és keleti partvidékénél több a tengeri sün, mint északon és nyugaton.
Nagyon ritkán fordul elő, hogy a nyaraló tengeri sün tüskéibe belelép. Ha mégis ez történik, akkor nem próbáljuk magunk kihúzni a tüskét. Ezt bízzuk a helyiekre, ők tudják, hogy mi a legpraktikusabb (rumot is használnak, meg valami spéci kenőcsöt). Másnapra nem is érzünk semmit. Nagyobb veszélynek vagyunk kitéve bárhol máshol a világon a strandon, hogy belelépjünk egy üvegszilánkba." (aji, 2017) 

Közlekedés

Hétköznap kora délelőtt és délután, 16 órától az utakon nagyon jellemzőek a közlekedési dugók. Ezzel kalkulálni kell a kirándulások szervezésénél.  

Mauritiuson baloldali közlekedés van, ezért a magyar autósnak erre át kell állnia, amennyiben autóbérlésben gondolkodik. Jó minőségűek a közutak, ám sok közöttük a szűk vagy kanyargós szakasz és gyakoriak a vad előzések, a helyiek kalandor vezetési stílusa miatt sok a veszélyhelyzet. Autóbérlésre tehát csak olyanok vállalkozzanak, akik magabiztosan, ügyesen vezetnek. Tény, hogy bérelt autóval rugalmasabb a kirándulás tervezése. 7-9 napos kint tartózkodás alatt elég két vagy három napra autót bérelni. Az óvatosabbaknak és a kényelmesebbeknek jobb megoldás az egész napos taxis sofőrbérlés. Ügyes alkudozással kifoghatnak az autóbérléshez képest alig drágább megoldást is. Emellett vannak jutányos áron szervezett buszos kirándulások is - általában angol vagy francia nyelvű idegenvezetéssel.

A sűrűn közlekedő mauritiusi távolsági buszokat nagyon kevés turista használja. Inkább azok, akik már többször jártak a szigeten és merik vállalni a lestrapált, nagyon lassan haladó buszokkal való közlekedést. Hasznos tudni viszont, hogy léteznek megbízható és korszerű expressz buszok, amelyek óránként egyszer közlekednek, este 10-ig a fővárosból kiindulva Port Louis-Moka-Phoenx-Vacoas-Quatre Bornes, valamint Floreale-Curepippe között. A falvakban csak naponta egyszer-kétszer, reggelente állnak meg az expressz buszjáratok.

A közönséges távolsági buszok lassúságára példát mondunk: egy adott távolságot gépkocsival, vagy expressz busszal 15 perc alatt teszünk meg, a normál távolsági busszal ugyanez az útszakasz 50 percbe, vagy akár egy órába telik! Az egyszerű buszjáratok előnye viszont az, hogy minden 15-20 percben indulnak a főváros felé, vagy onnan vissza, a falvaknál is megállva. Olcsó is a viteldíj, de hátrány, hogy a lassúság mellett is gyomorforgató a busz sofőrök agresszív vezetési stílusa.

Hasznos információ, hogy Mauritiuson egyszerűen csak ki kell állni a buszmegállóhoz és határozott karlendítéssel leinteni a buszt. Tanácsos a sofőrrel tisztázni, hogy hová akarunk menni és hová megy a busz. Kihelyezett menetrendet ugyanis sehol nem találunk. Annyi csak a támpont, hogy a busz elejére ki van írva a végállomás neve. Nem könnyű a turistának magától eligazodnia a buszjáratok megállóit illetően.

Olyan helyeket is találunk Mauritiuson bőven, ahová nem könnyű eljutni busszal, azaz szükség lehet bérelt autóra vagy taxira. Taxiból óriási a túlkínálat, s ezért a taxisok nagyon rámenősek. Ott is megpróbálják átvágni azt a kevés turistát, aki megtalálja őket. Mielőtt beül az ember egy taxiba, a sofőrrel tisztázni kell az útvonal árát és abból az árból, amit ő mondott, sok esetben még 10-15% le lehet alkudni. A szigeten a taxikban nincs taxióra!!!

Mauritius északi részén lévő szállodák vendégei, ha a déli országrészre akarnak ellátogatni, akkor legalább másfél-két órás autózással kalkuláljanak az oda útra és értelemszerűen ugyanennyit a visszaútra. Jóllehet kalandos dolog a szigeten a vágtázós stílusú közlekedés, általában mégsem tudunk gyorsan eljutni egyik helyről a másikra.

Az üzemanyag picit olcsóbb, mint nálunk.

"Gyalogosként vigyázz az úton átkeléskor, mert ott nem a gyalogosnak van elsőbbsége! Vigyázz magadra elv érvényesül, hisz könnyebben megállsz és megvárod, míg elmegy a busz vagy bármi jármű és majd akkor átkelhetsz. Szerintem igazuk is van. A rendőrök is normálisak. Nem bírságolnak kiszúrásból. Nem gond, ha normális mennyiségű alkohollal vezetsz (ebédkor 1-2 sör vagy fröccs). Vegyél használt bicajt, majd eljövetelkor add el, így éppen nulla a költséged! Néha meg bérelj kocsit, amivel kirándulj nagyokat! A buszozást sem szabad kihagyni. Nagyon olcsó és érdekes élmény. Gyors és mindenhova elvisz." (Levente, 2016)


Kocsiberles merlegelendo a szallaavalasztas miatt erosen, a helyi buszok allapotat latva, en ketszer is meggondoltam volna.Masik alternativa a taxi.Itt ot ajanlom:
Taxi Bhavish, jol beszel angolul, de amugy mindenki a szigeten, jobban mint franciaul.

Kocsit a Pinguin rental-tol bereltem. Meg voltam elegedve, minden gordulekenyen ment:) Az autokolcsonzonel mar segitettek es vettem telefonkartyat, ami elengedhetetlen, hisz googlemaps navigacioval menedzseltem a kozlekedest.

Vezetes: meg kell/lehet szokni a bal oldali, jobbkormanyos kozlekedest.Nem mondom, hogy az elso 3 nap nem voltak izzaszto pillanatok, de utana siman ment...levezettem tobb mint 1000km-t💪

A google maps....80%-os megbizhatosagu, a helyi halozat miatt, vitt be nyomortelepre es lezart utcaba is, de a helyiek kedvesek es vegtelenul segitokeszek.
Minden gyonyoru!!!A viz kek es a homok tenyleg hofeher mint a filmekben. (2022)


Humoros Mauritiusi fogadtatás
Majdnem 24 óra utazás után, mikor megérkeztünk Mauritiusra, az autókölcsönzőbe vettük az irányt. A kölcsönző egyik alkalmazottja megkérdezte a 9 éves lányunkat, hogy ő lesz-e a sofőr. A félig alvó lányunk már csak azon kapta magát, hogy koncentrál, próbál mindent megérteni abból, amit hadarnak neki angolul. Az alkalmazott neki kezdte el magyarázni, hogy hogyan kell baloldalon közlekedni, hogy indul az autó, hogy működik az automata sebváltó. Felírták együtt a sérüléseket, a végén pedig megkérdezte, hogy minden világos volt-e a számára. A lányunk udvariasan bólogatott, úgyhogy aláíratta vele az átvételi lapot, megkapta a kulcsot, és indulhattunk is.
A baloldali közlekedés nem vészes a szigeten, gyakran dudálnak, ezért időnként mi is megnyomtuk. Ahhoz pedig már biztos hozzászoktak, hogy a külföldiek a jobbra kanyarodási szándékukat az ablaktörlő bekapcsolásával jelzik...(b. a., 2023)

Étkezés

Ahol a legjobbakat ettem:
Happy Rajah Pereybere, Taverna Flic um Flac, Mystic Massala Pourt Louis, de az utszelen barhol kb. (2022)


Kimondottan örültünk hogy nem használják annyira erősen a fűszereket mint az indiai konyha, de az alap ízekben azért visszaköszön a behatás, és a nyaralás végére nekem kicsit egyhangúvá is váltak. Nagyon sok currys jellegű ételt próbáltunk, rengeteg friss koriandert esznek. Utcai kajáldában a Roti és a Samoussa zseniális, ezeket kis bódékban rengeteg helyen árulják.


Vásárlás

Azzal számoljunk, hogy turistáknak meglepően magas az árszint. Szigetország lévén szinte mindent repülőn, hajón szállítanak ide. Ez pedig sajnos Mauritiuson magasra emeli az árat. A drágaság persze nem mindenhol indokolt. A turizmusban például stratégia, hogy exkluzív, drága célhelynek pozícionálták Mauritiust. Ezzel persze meg is valósul a cél, távol tartják a tömegturizmust.

Mauritiuson a szupermarketekben mindent meg tudunk venni, amire egy Európából jött embernek szüksége lehet. Magyar árut, élelmiszert viszont felesleges keresni. Hasznos információ, hogy a kisebb boltokban mindenhol lehet, sőt kell alkudozni. Sokszor 10-25 százalékot is engednek a kiírt árból. Nem lehet alkudozni a szupermarketekben, mert ott államilag ellenőrzött, fix árakon árusítanak. Ha az árus egy üzletben határozottan értésünkre adja, hogy náluk nincs alkudozás, akkor ne erőlködjünk. A szigeten a legjutányosabban a Pride Mark nevű üzletházban lehet vásárolni. A nyugati parti hotelek vendégeinek ajánlható a vadonatúj szupermarket, a La Goulette-nél (délnyugaton).

Szórakozás

A híres északi Grand Bay a sziget legnépszerűbb része. Iide jön szinte minden turista. Ezt viszont csak azoknak ajánlják, akik szórakozni is szeretnének, mert a strandok elég zsúfoltak és sokkal szebbek is vannak Mauritiuson, Viszont itt vannak a nightclubok, amik - állítólag -dugig vannak fiatalokkal hétvégeken. forrás

Közbiztonság

Mauritiuson is igaz az, hogy este ne sétáljunk a tengerparton, és értékeinket lehetőleg tartsuk széfben. Kábítószerek birtoklását akár 45 év börtönnel is büntethetik, nem érdemes kockáztatni. A hatóságok fellépnek a nyilvános homoszexualitás ellen is. 2011-ben Grand Baie városban, a tengerpartot is beleértve 250 kamerát szereltek fel, hogy még jobban vigyázzanak a turisták biztonságára. Folyamatosan szerelik fel a kamerákat minden tengerparton és a városokban is.

"Prédaként sehol nem szabad értékeinket otthagyni, bár a közbiztonság talán valamivel jobb, mint itthon, elsősorban piti kis bűnözők akadnak." (Levente, 2016)

Nem derült ki számunkra, hogy a rendőrség mi okból szalagozta be ezt a padot. Vajon milyen bűn helyszíne lehetett? - f.j. fotója

Magyar külképviselet

Mauritiuson nincs magyar nagykövetség, és konzulátus sincs. Felügyelőképviselet Pretóriában, Dél-Afrikában van.

Van tiszteletbeli konzul Tiborcz László személyében.

  • Cím: 144 Avenue Des Espadons, Morc. De Chazal, Albion
  • Előhívó: 230 - Telefon: 5250 8013 (mobil), 238 3690, 233 1300 (iroda)
  • E-mail: laszlo.tiborcz@transinvest.mu - Ügyfélfogadási idő: H, K, CS: 09:30 – 14:30; SZ, P: 09:30 - 12:00

Egy másik tiszteletbeli konzul, aki nem szerepel a külügy oldalán (már több mint 25 éve), de ő nem beszél magyarul (angolul és franciául igen), viszont mindent megtesz, hogy a magyar látogatóknak a segítségére legyen. Ebben segítségére van Marika, aki magyar származású és évtizedek óta él a szigeten, ő szükséghelyzetekben tolmácsolni tud.

A tiszteletbeli konzul, Guy Hugnin úr

  • Cím: Hungarian Consulate in Port Louis, Mauritius 36, Georges Guibert St Floréal, Port Louis, Mauritius
  • Telefon: (+230) 696 5014
  • Mobil: + (230) 2502388
  • E-mail: guyhugnin@intnet.mu - Irodai nyitva tartás: 8:30-17:30

A konzult szükséghelyzetben magyar nyelvtudással kisegítő hölgy neve: Dr. Jeerakunne (Marika)

  • Mobilszáma: (+ 230) 7243414

A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában van. Bármikor elérhetők, és még sürgősségi telefonszámuk is van.

Alternatíva:

  • Szükség esetén valamely másik európai uniós tagállam konzulátusa nyújthat segítséget.

Még több tudnivaló:

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

UNYI JÁNOS, 2022. 02. 25. 11:57
Kedves Levente !
Felvehetnénk a kapcsolatot ?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Mauritiusra Repülőjegyek Mauritiusra
Olcsó repülőjegyek Mauritiusra a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes