ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


hirdetes

útikritikák


Moldova

Megközelítés és repülés | Szállás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Megközelítés, repülés és repülőjegy

A határellenőrzés rendben volt, ott kaptam meg az életem első pecsétjét az útlevelembe. 🙂 (Moldovába jó a személyi is, de biztosabbnak tartottam az útlevelet, azt ugyanis könnyebben felismerik, ha pl elkérnék valamiért. Illetve azt megelőzően az EU-n kívül csak az Egyesült Királyságban jártam, ahol nincs pecsételés). (2023)

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos:

"Kisinyovban sajnos szinte semmi nincs, a város legnagyobb része a kommunista időkben épült. A Hotel Chisinau személyezete büszke is arra, hogy a szállodájuk egy patinás, sztálinista épületben kapott helyet a város központjában. A külföldi vendégeket egy pompás videóval igyekeznek magukhoz csábítani:" forrás


,, Szállás gyanánt hotelek széles választékából válogathatunk az egyszerű hosteltől a régi szovjet-korból itt maradt szállodán át az 5 csillagos fényűző luxushotelig. Aki inkább az olcsó szállásokat keresi nyugat-európában, az hozzá szokhatott, hogy a hostelek sok-ágyas „dorm-room”-jai a legolcsóbbak, ez a „beidegződés” itt azonban nem feltétlenül célravezető. A hostelek ugyanis alapvetően a nyugati hátizsákos turistákra vannak szakosodva, így áraikat is ehhez a réteghez igazítják. Bár a hostel így is olcsó (6-7 euró/fő/éj egy sokágyas szobában egy ágy), az olcsóbb szállodákban minimális, 1-2 eurós pluszpénzért adnak kétágyas szobákat, így ezt érdemes lehet számításba venni. Én magam mindkét kisinyovi tartózkodásom alkalmával a Hotel Zarea nevű szállodában laktam, nem egy nagy szám, de elégedett voltam vele, gyakorlatilag a város központjában található. (2014)" forrás


Szállás: Július 14 – 17 között a Bern Hostel volt a szállásom (cím: Strada Alessandro Bernadassi 73, és ugyanaz, mint a Tapok Hostel), ahol egy nyolcágyas, közös hálóteremben (shared dorm room) aludtam (de elhúzható függöny volt az ágyamnál), ezt július 10-én foglaltam le. (Volt ott több ukrán szobatársam is, néhányukkal beszélgettem, voltak akik Odesszából jöttek, mások Kijevből, volt aki nyaralni jött, más Németországba ment a bátyjához. 18 fölöttiek voltak de valahogy kijutottak Ukrajnából, erre nyilván nem kérdeztem rá.) A 3 éjszaka összesen 450 MDL-be került, azaz egy éjszakára vetítve 150 MDL volt az ár. Az afrikai származású recepciós jól tudott angolul, segítőkész volt. Kártyával lehet fizetni, a Booking.com-on hibás a csak kp infó. Nálam csak utólag jutott eszébe, de van 100 MDL kaució a kulcsra, amit készpénzben kell kifizetni. A szállás egyetlen hátránya, hogy a szekrénykulcsokkal nagyon nehezen nyílik a szekrény, nagyon sokat kell szenvedni ahhoz, hogy el tudjam forgatni a kulcsot. Erről tudott a recepciós is de még nem tudták kicserélni.
A másik szállásom a Hostel Amazing Ionika volt (cím: Strada Mihail Kogălniceanu 62/8, egy kicsit közelebb van a központhoz, mint az előző), itt egy tízágyas közös szobában voltam (szintén elhúzható függönnyel). Az egy éjszaka (július 21 - 22) 169 MDL volt, és sajnos csak készpénzzel lehetett fizetni. Itt a 100 MDL értékű kauciót bármilyen pénznemben ki lehetett fizetni, én pl 2000 forintot 🙂 hagytam ott, amit aztán visszakaptam. (Mivel ki volt valahol írva, hogy a javaslatainkat jelezzük, én mondtam, hogy jó lenne ha lehetne kártyával fizetni, a recepciós (aki szerintem moldáv, de jól tudott angolul) azt válaszolta, hogy tervben van a kártyás fizetés bevezetése). Egy másik apró kellemetlenség az volt még, hogy a WC-ben a WC papírt egy külön szemetesbe kellett kidobni.
Mindkét szállást a Booking.com-on foglaltam le. Összességében nagyrészt elégedett voltam a két szállással, leszámítva az említett kellemetlenségeket. Elfelejtettem értékelni, már nem lehet, de 9/10 pontot érdemelnének. Felmerül a kérdés, Moldova egy viszonylag olcsó ország, miért aludtam mégis ilyen közös hálótermes szállásokon. Azért mert Nyugat-Európában már hozzászoktam az ilyenekhez, és mivel nagyrészt a városban voltam, ezért nem volt gond, hogy ilyen egyszerű helyeken aludtam. Inkább alszok olcsón, és költök másra a megspórolt pénzből.


Aki Moldovába tervez ellátogatni valamilyen formában ajánlom Selemetben a La Madalina nevű vendégházat. Egy autentikus falusi ház ami egyszerre vendégház és egy élő néprajzi múzeum, ahol meg lehet tapasztalni milyen volt anno az igazi moldáv vidéki élet. Minden szoba korhűen berendezett, emellett a mai kor igényeit is kielégíti; van Wifi, TV stb. Amellett hogy a vendégszobák és közös helységek is felérnek egy múzeumlátogatással, egy külön mini múzeum is van ahol mindenféle korabeli használati, dísztárgy, szerszám van kiállítva. Egy kétágyas szoba kb 13ezer ft és ebben benne van egy finom reggeli is ami szerintem ajándék. A vállalkozást egy kislány csinálja az anyukájával, jól beszél angolul és nem mellesleg a házi boruk is nagyon finom. (2024)

Úti okmányok

Jön!

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes