ÚTIKRITIKA.HU / Beludzsisztán


hirdetes

útikritikák


Beludzsisztán

Beludzsisztánról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| A beludzsokról |Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Beludzsisztánról bevezető

angolul: Balochistan

Lakosság (2023-ban): 21,7 millió

Területe: 347 190 km²

Beludzsisztán egy pakisztáni tartomány, amely az ország délnyugati részén található. A tartomány nevét a beludzs etnikai csoportról kapta, amely itt él.

Pakisztán legnagyobb tartománya, és a tengerparti területeken az Arab-tengerrel határos. Száraz, sivatagos területek, hegyvidékek és tengerparti régiók is megtalálhatók itt.

A tartományban a beludzsok mellett más etnikai csoportok is élnek, például pastuk és brahuiak. Az itteni kultúra gazdag és sokszínű, és a hagyományos életmód, a nomád pásztori gazdálkodás és a kézművesség fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében.

A tartomány hivatalos nyelvei közé tartozik a beludzsi és az urdu, de több más helyi nyelvet is beszélnek.

Beludzsisztán gazdasága főként az agráriumra és az állattenyésztésre épül, de a régió gazdag természeti erőforrásokkal is rendelkezik, például szén, természetes gáz, réz és más ásványi nyersanyagok. Ezek a nyersanyagok fontos szerepet játszanak Pakisztán gazdaságában.

A tartományban az infrastruktúra fejletlen, és a szegénység és az oktatás hiánya is komoly problémákat okoz. Az etnikai és vallási konfliktusok is időről időre előfordulnak, ami további biztonsági kihívásokhoz vezethet.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

V. Jancsi fotója

Odajutás

V. Jancsi fotója

Közlekedés

V. Jancsi fotója

Étkezés

A sajji híres és hagyományos étel a tartományban. Kecske-és csirkehús az alapja. Különleges fűszerkeverékkel pácolják, amely tartalmazhat sót, feketeborsot, vörös chilit és más fűszereket, attól függően, hogy a régióban vagy az egyéni ízlés alapján milyen változatot készítenek.

A pácolt húst aztán hosszú nyárson vagy egy tandoorban (egy agyag sütőben) sütik, amíg puha és jól átsül. A lassú sütés nyílt láng felett adja meg a Sajji-nek a sajátos füstös ízét és aromáját. Általában naan kenyérrel és különféle chutney-vel vagy szószokkal szolgálják fel.

Közbiztonság

Hingol nemzeti park

A Hingol Nemzeti Park egy lenyűgöző természeti terület Beludzsisztánban,  Pakisztán délnyugati részén. Területe az Arab-tenger partvidékétől a belső szárazföldi területekig terjed.

 A Hingol Nemzeti Park kiválóan gazdag biológiai sokféleségben. Itt találhatók trópusi esőerdők, sivatagi táj, tengerparti területek és hegyvidékek. A parkban több mint 250 madárfaj, valamint számos emlős, hüllő és kétéltű él.

A parkban található vadon élő állatok között olyan fajok is szerepelnek, mint a leopárd, a vadkutya, a tigris, a gímszarvas, a krokodil és a kígyók. A park nagy jelentőségű a vadon élő állatok megőrzése és védelme szempontjából.

  A park területén található néhány kulturális és történelmi szempontból fontos helyszín is, például Hinglaj Mata templom, amely a hindu vallás egyik fontos szent helye.

  A parkban lenyűgöző geológiai képződmények is találhatók, például különféle kőzetek és kanyonok.

A Hingol Nemzeti Park a természetkedvelők és ökoturisták számára népszerű célpont. A látogatók lehetőséget kapnak a madárlesre, túrázásra, kempingezésre és az élővilág megfigyelésére.

Kund Malir

Quetta

Más látnivalók

Ziarat

Hanna-tó

A beludzsokról

V. Jancsi fotói

Beludzsisztán történelme

Beludzsisztán történelme gazdag és sokszínű, és a régió számos történelmi eseménynek és kultúrának volt kitéve az évszázadok során.

Beludzsisztán területe régóta lakott volt, és már az ókori időkben is jelen voltak itt különböző népek és kultúrák. A területnek saját nyelve, a baluci nyelv, és kultúrája volt.

A 7. században az arab hódítás során az iszlám vallás és arab kultúra is megjelent a területen. Az arabok hozzájárultak a vallási és kulturális változásokhoz a régióban.

Beludzsisztán területe hosszú ideig a perzsa birodalom része volt, és a perzsa kultúra és nyelv is hatott a területre. Az idők során a baluci törzsek önállóságukat megtartották, és többnyire az iráni uralom alatt éltek.

A 19. század végén és a 20. század elején a brit birodalom is befolyásolta a régiót. A brit uralom alatt a terület számos változáson ment keresztül, és a határok is átalakultak.

Az 1947-es indiai és pakisztáni függetlenség után a beludzsi területeken ismeretlenül nagy volt az autonómia iránti vágy. Azonban a területet végül Pakisztán részévé tették 1948-ban, aminek következtében az autonómia iránti követelések tovább éltek.

A mai napig Beludzsisztán a politikai és etnikai feszültségek színtere marad Pakisztánban. A régióban folyamatosan zajlanak konfliktusok és feszültségek az autonómia, az erőforrások felosztása és más politikai kérdések miatt. Az etnikai és vallási identitás is szerepet játszik a régió történelmében és jelenében.

Érdekességek

1. Az Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartomány kultúrájában a nomád pásztorkodás időszakának hatása is érvényesül. Zenjükben és táncaikban afrikai befolyás is kimutatható. Ünnepi alkalmakkor színes öltözéket viselnek. Híresek Beludzsisztán kézi kötésű perzsaszőnyegei. Ezek a szokottnál durvább fonalból, sötétebb tónusban, kevesebb csomószámmal készülnek. (Ballabás Sándor, Utazások és léleképítés)

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes