ÚTIKRITIKA.HU / Ravalpindi


hirdetes

útikritikák


Ravalpindi

Ravalpindiről dióhéjban| Vélemények|Közlekedés|Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Masjid Gulshan Dadan KhanSangni erődítmény| Raya bazár|Ayub National ParkLiaquat Park| Fotóegyveleg

Ata fotója

Ravalpindiről dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 1,7 millió, a vonzáskörzetével együtt pedig, 2,3 millió

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Raya bazár forgatagába szorulni markáns élmény

Nem tetszett

1. A sok légy. Berepülnek az ember itókájába is (ami kényszerűségből többnyire egy Pepsi).

Vélemények

,, A piacok és bazárok városa. Ravalpindi az Iszlámábáddal összeépült hárommilliós testvér város mindenben szöges ellentéte a fővárosnak.
Nyüzsgő, túlzsúfolt, hangos. Itt mindenki elad és vesz valamit 🙂 itt találkozik az ember először igazi nélkülözéssel.
Itt van a belvárosban a metróbusz végállomása. 23 perc alatt suhanhat az ember a vörös buszokon a fővárosba. Itt viszont nem zárt pályán közepén ha magas oszlopokra épült hídon fut a pálya 🙂 itt a végállomáson van a török-pakisztáni barátság szobor mivel a metróbuszt a törökök építették meg. (Ata, 2022)

    Ravalpindi központi kereszteződése a Fawara Chowk, ahol a zöld bukósisakos, motoros taxisok emlékműve van... Ata fotója

Közlekedés

Rawalpindi egy nagy kiterjedésű város. De a Raya bazárra összpontosító központja könnyen felfedezhető gyalogosan. Igaz, könnyű eltévedni, így a GPS vagy az iránytű szükséges lehet.

Ha a város egyik részéből a másikba szeretnénk eljutni (pl. Raja Bazaartól Saddarig), a legjobb, ha taxiba ülünk. A Murree Road felfelé vagy lefelé történő fel- és leszállására a buszok is használhatók, de ahhoz, hogy a távolabbi részekre jussunk el busszal, némi urdu nyelvismeretre lenne szükség. Bahria városába való utazást a legjobb saját autóval vagy taxival (és térképpel felfegyverkezve) megtenni.

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Ravalpindiben nincsenek báros, éjszakai klubok. Az esti szórakozás itteni műfaja a késő estig nyitva tartó nagyobb piacokra szorítkozik.

Közbiztonság

Rawalpindi nem annyira biztonságos, mint Iszlámábád. Az utóbbiban nagyobb a külföldi turistaforgalom, így már megszokták a külföldi turistákat, és a hatóság a védelmükre is nagyobb figyelmet szentel. Rawalpindibe azonban ritkán jönnek turisták, és így nem kívánatos figyelemnek is ki vannak téve. 

Pakisztánt összességében nem ajánljuk magányos fiatal női utazóknak, Rawalpindi azonban viszonylag biztonságos nagyobb női csoportok vagy vegyes nemű páros utazók számára. A női utazók számára erősen ajánlott kendő hordása. Tanácsos már otthonról hozni, hogy rögtön a repülőtéren felvegyük (mármint a női utazók).

Kerülje a nagy mennyiségű készpénz felvillantását – az 1000 Rs-os bankjegyek mindennaposak, azonban az alkudozás folyamata gyakran könnyebb, ha az utazó azt bizonygatja, hogy kevés készpénze van (pl. „Csak 200 Rs van nálam”). A nagyobb címleteket tartsa a táskában vagy mélyen a zsebben. 

Masjid Gulshan Dadan Khan

Sangni erődítmény

Ez, egy Ravalpindihez közeli faluban látható.

Raya bazár

Ayub National Park

Liaquat Park

Balra nézek jobbra nézek nem látok senkit aki lőne rám.
A pakisztáni politikusok vesztőhelyén jártam. Nem életbiztosítás egy pakisztáni miniszterelnöknek Ravalpindibe jönni. A belváros kellős közepén van egy gyönyörű kis park ahol a független állam kikiáltása után politikai nagygyűléseket szokás tartani.
Még egy szónoki emelvényt is építettek, hogy jobban hallja innen a politikusokat az akár százezres tömeg. Viszont az díszes emelvény tökéletes célpont is.
Az első tragédia 1951-ben történt amikor a független Pakisztán első miniszterelnökét Liaquat Ali Khant két szívre célzott lövéssel megölték majd pontosan ugyanitt 2007 decemberében az elnöki címre pályázó Benazir Bhutto asszonyt is halálos találat érte a fején.
Apjához Zufikar Ali Bhutto néhai pakisztáni elnök és miniszterelnökhöz sem volt kegyesebb a sors. Nem messze innen felakasztották egy koncepciós per ítéletét végrehajtva. Nos meg lennék lépve ha ezek után bármelyik regnáló politikus ide merne jönni 🙂

Ma a park a béke szigete! (Ata, 2022)

Fotóegyveleg

p. v. fotói

b. g. fotója

Ata fotói

r. d. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes