ÚTIKRITIKA.HU / Lahor


hirdetes

útikritikák


Lahor

Lahorról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Helyi közlekedés| Étkezés|VásárlásKözbiztonság|Lahore erőd|Badshahi mecsetLahor Történeti Múzeum|BelvárosShalimar parkMás látnivalók| Fotóegyveleg

.

Badshahi mecset - p. a. fotója

Lahorról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 6,3 millió, de a vonzáskörzetével együtt 13,5 millió. Lahor Paksztán második legnépesebb városa. A Pandzsáb tartomány északkeleti részén fekszik a nagyváros.

Pakisztán ,, kulturális fővárosának" tekintik. Lahor szíve a fallal körülvett Belső Város (Inner City). Egy ngyzetkilométernyi területén a népsűrűség rendkívül nagy.

A város a száraz trópusi kontinentális éghajlati övezetben helyezkedik el. A nyár hosszú, esős és forró, míg a tél száraz és meleg. 2008. júliusában hatalmas felhőszakadás zúdult a városra. a zöldséggel és gyümölccsel teli lovaskocsik az utcákon hömpölygő vízben haladtak. Az ország nagy részében is monszunesők voltak, az átlagosnál több csapadékkal.
Lahore a tengerszint felett csak 217 m magasságban fekszik, így ki van téve az áradásoknak. Az indiai határtól mindössze 25 km-re található és 1772 km2 nagyságú területet foglal el. A város Pandzsáb tartomány fővárosa és első számú gazdasági központja. Tőzsdéje a második az országban. (Ballabás Sándor, 2023)

Ata fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Barátságos város, és pakisztáni viszonylatban jófomán liberálisnak is nevezhető

2. A heliyek segítőkészek

3. Céltalanul kószálni az óváros sikátoraiban, szűk utcáin

4. A Badshahi mecset mogul építészeti gyönyörűségei

5. A Wazir Khan mecset elképesztően tarka mozaikjai

Nem tetszett

1. Zajos, szennyezett levegőjű város

2. A nevezetességek egy része szinte rejtve van

3. Ha útbaigazítást kérünk, akkor nem árt egynál több embertől tájkozódni, mert néha egyesek puszta jóindulatból is rossz irányt mutatnak.

4. Normál taxit nagyon nehéz találni.

Vélemények

Helyi közlekedés

,, Európai szemmel is bámulatos Lahore tömegközlekedése.


Több tucat légkondicionált buszvonalon lehet eljutni 20 rúpiáért a város szinte minden pontjára az FR vonal járataival. Aki kötött pályát szeretne utazhat metróbusszal amely kiemelt hídon szeli keresztül a várost észak-déli irányban 30 rupiáért de aki igazi metróra vágyik két éve már szuper gyorsan elhuthat a 11 milliós óriás metropolisz nyugati végéből a keletibe mindössze 50 rupiáért.


Itt peronőrök is szolgálják az utazók biztonságát és kényelmét. A 2020-ban átadott (török befektetők által finanszírozott) vonalon már az első évben 20 millióan utaztak.


Lahore-ban valóban úgy érzi az ember hogy az állam ad valamit vissza a befizetett adók után.
Aki viszont a hagyományos közlekedést kedveli az ülhet a dugóban a tuktukján.
Viszont a rendőrség mindenhol résen van. Ha rossz helyre parkol az ember máris targoncával szállítják el az autóját és borsos 1000 rúpia a büntetés 🙂


Ha valaki egy pakisztáni városba látogathat el Lahore-t ne hagyja ki semmiképpen... (Ata, 2022)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V. Jancsi fotója

Étkezés

Joghurt és lassi - Ata fotója

V. Jancsi fotója

Vásárlás

Imakalapok - Ata fotója

Közbiztonság

Lahor egyértelműen a jobb közbiztonságú pakisztáni nagyvárosok egyike. A helyiek jobban hozzávannak szokva a külföldi turistákhoz, és nem tolerálják, ha bárki megpróbálja zaklatni, lehúzni a látogatót, mert fontos nekik, hogy az idegennek jók legyenek a benyomásai a városról. Amúgy a turista nevezetességek tájékán külön figyelnek a látogatók biztonságára.

A turisták sérelmére elkövetett rablás egészen ritka.

Állítólag azért Iszlámábád biztonságosabb, mint Lahor.

Lahorban a külföldit leginkább a korrupció valamely jelensége sújthatja.

Az erőd egyik őre - Ata fotója

A keresztény helyekre csak kora reggel lehet egy imára betérni amúgy biztonsági szempontból fal és szögesdrót választ el mindent a külvilágtól.. (Ata, 2022)

Egyéb hasznos információk

1. Van Lahoréban egy tiszteletbeli magyar főkonzul, Ghulam Dastagir Khan személyében.

Cím: Office suit # 105 1st floor. Al Hafeez Business tower Behind Park Lane Hotel 89 B Gulberg 3, Lahore-54000

E-mail cím: ghulam.dastagir@icloud.com vagy honoraryconsulate.hungary@gmail.com
Telefonszám: +923008110222

Óváros

s. k. fotója

Lahore erőd (Lahore Fort)

,, Első világörökségi helyszínem Pakisztánban.

Mi a közös az óbudai királyi Várban és a Lahore-i Erődben? Mindkettőt először a tatárjárás pusztította el 1241-ben és épülhetett fel helyette egy újabb csodásabb.

Több évszázadon át a Mugbal és Szikh uralkodók székhelye volt sokban hasonlít az Isztambuli Topkapi Palotára. Óriási területen fekvő hatalmas, magas falakkal és bástyákkal körülvett városban ugyanúgy van tükörfalakkal borított palota, Harem, Hamam, ősi mecsetek, divan palota. Visszatérő elem a tágas központi négyzetalapú tér amelynek közepén szökőkút volt és hastáncosok szórakoztatták az uralkodókat és az udvartartást.

Minden nagyobb uralkodó óriási győzelmi kaput építtetett a városfalakra amelyeknek olyan magasnak kellett lenniük hogy elefántjaik át tudjanak vonulni rajta.

Az eléggé leromlott állapotban lévő erőd így is lenyűgöző Egykori gazdagságáról a Sheesh Mahal azaz a királyi palota, a fehér márvány Naukhala Pavilon és a Harem külső díszes falának mozaikijai, a két főkapu - az Alamgiri és az Akbari kapuk adnak tanúbizonyságot." (Ata, 2022)

Ata fotói

Badshahi mecset

Ata fotói

,, Nyolc óriási vörös homokkő minaret magasodik Lahore horizontontja fölé. A Badshahi háromszáz éven át volt a muszlim világ legnagyobb mecsete, nagyobb egykoron a mekkai és a medinainál is.
A 17.században a pandzsábi Mughal uralkodó rekord gyorsan mindössze két év alatt építette fel háborús győzelmei tiszteletére. Ettől fogva az uralkodók házi mecsete lett.
Érdekes egyedi megoldással a mecset nem zárt rerű, hanem a hatalmas előtérre nyitott háromkupolás építmény.
A díszes bejárati kapu felett őrzik a próféta hajtincseit, saruját, turbánját de állítólag egy eredeti darabját is a halotti lepelének.


Ámulatba ejtő a hatalmas tér és körben a kerengők megoldása. Olyan jól megoldott a természetes szellőzés is, hogy nagy hőségben is kellemes az idő a mecsetben. (Ata, 2022)

Ata fotója

Lahor Történeti Múzeum 

A brit gyarmati építészet minden bizonnyal legszebb épülete Lahore-ban a történeti múzeum.
Pakisztán leglátogatottabb kiállítása az ország területén található összes ősi és történelmi kultúra értékes műalkotásait mutatja be. Eredetileg Pandzsáb egy kis épületet kapott a britektől az 1870-es években majd Viktória királynő uralkodásának fél évszázados évfordulójára megajándékozta a kormányzó a várost e gyönyörű épülettel.
Annyira fontos volt brit India egyik legelső múzeuma, hogy a királynő unokája, Albert herceg maga rakta le az alapkövet.

1947-ig a függetlenségig Jubileum Múzeumnak hívták Viktória királynő tiszteletére. A hajdanán az épület előtt álló Viktória szobor ma a kiállítás része. Pakisztán kiválása után Kelet-Pandzsáb India része lett, így a kollekció 60%-át tarthatta meg a muszlim állam.

Az épület maga kívülről belülről csodás főleg a faszerkezetes tető, a kiállítás maga eléggé túlzsúfolt és nem eléggé informatív. Megragadt az 1970-es évek szintjén mint minden múzeum Pakisztánban. És épp ezért kissé bosszantó a hátrányos megkülönböztetés ráadásul hogy a helyiek 50 rupiát a külföldiek 1000-et fizetnek mindezért... (Ata, 2022)

Belváros

(Inner City)

Céltalanul bolyongás Lahore belvárosában 🙂
Hall Road, Queens Road... Tele a brit gyarmati építészet remekműveivel
Hogy a helyieket idézzem: "Amit az angolok felépítettek, mi pakisztániak hagyjuk szépen tönkremenni" (Ata, 2022)

Ata fotói

Shalimar park

,, Újabb világörökségi helyszín: A Shalimar parkban jártam, a gazdag Mughal uralkodók nyári rezidenciáján. Amíg ők annak idején elefántháton jutottak el ide, ma az ultramodern metró köti össze az királyi palotát a nyári kerttel.
A felső és az alsó rész között van egy gyönyörű szökőkúttal körülvett rész ahol gyönyörű táncosnők szórakoztatták az udvartartást. Itt van a szultánok márvány trónja is ahonnan a legjobb helyről nézték a táncot. Habár a nyári rezidencián palota nem épült csak két kicsiny hálólakosztály... (Ata, 2022)

Ata fotói

Más látnivalók

Szent Szív katedrális

(Sacred Heart Cathedral)

Lahorban alig 3 % a keresztények aránya. A hindu kisebbséghez hasonlóan a keresztényeket is sújt némi diszkrimináció. Állásba történő elhelyezkedésnél pl. hátrányt szenvednek.

Ata fotói

,, Reggeli magamba fordulás a pandzsábi katolikus egyház székesegyházában.
Kevés olyan hely van Lahore-ban ahol igazán csend van, nincs motorzúgás alaphang, dudálás és benzingőz."
(Ata, 2022)

Wazir Khan mecset

o. cs. fotója

Fotóegyveleg

Ata fotója

sz. a. fotója

Erőd - Ata fotója

Ata fotói

Badshahi mecset - Ata fotója

Ballabás Sándor fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes