ÚTIKRITIKA.HU / Pakisztán


Pakisztán

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett

Pakisztán - női egyenjogúság

Földrajz

 • Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások.
 • A világ 12 legmagasabb hegyéből négy Pakisztánban van. A négy közül a leghíresebb: a K2.

 • Pakisztán a világ 6. legnépesebb országa (Kína, India, USA, Indonézia és Brazília után).
 • Pakisztán neve perzsa és urdu nyelven annyit jelent, hogy "tiszta föld".

Időjárás és éghajlat

Négy évszak különíthető el:

 • Hűvös, száraz tél (decembertől februárig)
 • Forró, száraz tavasz (márciustól májusig)
 • Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig)
 • A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemező az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt. A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan

Történelem

Pakisztán 1947-ben vált függetlenné. Brit gyarmat volt.

Pakisztán 1979 - a katonai diktatúra ellen cikket író újságírókat botoznak meg

1998-ban Pakisztán vált a világ első mozlim nukleáris hatalommá. E tekintetben azóta is az egyetlen. 

Manapság

A pakisztáni férfiak és nők "salwar kameez"-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Fodrász szalon Lahor-ban

,, Magas az analfabéták aránya. A nők mintegy 80% a írástudatlan. Előfordulnak errefelé katonai puccsok, ilyenkor jobb esetben bebörtönzik az előző elnököt és a vezérkart, rosszabb esetben kinyírják. De nem kell aggódni, délebben működnek inkább a radikalista terrorszervezetek. Bár az idősebb városrészt itt sem ajánlják nekünk, ez volt, ahol még este kóricáltunk és fotózkodtunk a gépfegyveres rendőrökkel, majd turbános rosszarcú fiúkkal. Mivel megtörtént, már mindegy.

Mint megtudjuk, azért volt velünk kedves a rendőrfőnök, és hívott meg pár üdítőre, mert arra gyanakodott, hogy államellenes ügynökök vagyunk. Mikor rájött, hogy csak hülyék, mosolyogva elengedett bennünket.(2019)" forrás

Hétköznapok Pakisztánban - fotók

Gazdaság

Állítólag a világ labdarúgásában használt kézzel varrott labdák csaknem felét Pakisztánban gyártják.

Érdekességek

A pakisztáni Lahore város rendőrsége nemrégiben bíróság elé állíttatott egy 9 hónapos csecsemőt gyilkossági kísérlet vádjával. A kisded az ugyancsak megvádolt nagypapája kíséretében volt jelen a bíróságon. A csecsemő elkezdett sírni, amikor a nagypapája az ujjának begyét rákényszerítette egy tintapárnára, ugyanis így kellett aláírnia azt a papírt, aminek révén átmenetileg szabadlábra helyezték. Kérdés, hogy a csecsemő egyáltalán képes volt-e már a szabad lábára állni és magától kilépni a bíróság épületéből.

A vád szerint a csecsemő a papájával, a nagybátyjával és a nagypapájával együtt rátámadt a ki nem fizetett gázszolgáltatás leállítását végrehajtani szándékozó gázműves emberekre és a velük érkező rendőrökre. Állítólag a család botokkal volt felfegyverkezve és lehetséges, hogy a csecsemő kezében is volt valami fadarab. Igazság szerint a bírósági idézést elrendelők nem tudták, hogy az egyik vádlott csecsemő, a család meg talán a hecc kedvéért engedelmeskedett az idézésnek.

A helyiekről

Állitólag Pakisztán világelső a meleg pornófilmek nézésében.

"Nyugaton rengeteg pornófilmet forgatnak, a nőknek nem kell csadorban járniuk, a szexualitásról beszélni nem istenkáromlás, és még egy hamburgert is el lehet adni meztelen nővel. Talán ez az oka, hogy nálunk a pornófogyasztást nem övezi olyan, tiltott gyümölcsöt övező lelkesedés és misztikum, mint az iszlám országokban, és nem is kell elfojtani az ezzel kapcsolatos problémákat. A muszlim országokban viszont nem kezelik nyíltan sem a pornográfia, sem a pornófüggőség kérdését; mivel egyszerűbb a dolgokat a szőnyeg alá söpörni, és letagadni, hogy egyáltalán létezhetnek, inkább szemet hunynak a dolog fölött. (Vagy megkorbácsolják az illetőt, de ez a helyi berendezkedés függvénye is.)

Ettől persze még a muszlim országokban is bőven néznek pornót; sőt, ami azt illeti, a szexuális tartalmú online keresésekben az élmezőnyben járnak. A Google rendszeresen közzétesz statisztikákat az ilyen találatokról, és a legtöbb Pakisztánból érkezik. Igen, onnan. Az interneten nagy derültséget keltett az az ötlet, hogy az ország nevét talán meg is változtathatnák Pornósztánra. Már csak azért is, mert a keresőkifejezések alapján a pakisztániakat érdekli a legjobban az is, hogy mit lehet kezdeni a disznókkal, szamarakkal, kutyákkal, macskákkal, tehenekkel, kecskékkel, kígyókkal, majmokkal, medvékkel, elefántokkal és más élőlényekkel. Igen, úgy értve. (2015)" forrás


,, Pakisztáni káromkodás: Lenne már föld a fejeden!” (értsd: dögölnél már meg!)

Turista etikett

 • Az istenkáromlási (Blasphemy) törvény alapján akár halálbüntetéssel is sújtható az a személy, aki a prófétára sértő kijelentést tesz, vagy a Koránt megrongálja.
 • A turistának Pakisztánban minden tekintetben nagyon, de nagyon tiszteletben kell tartania a helyi szokásokat, kommunikációs, társadalmi szabályokat. Pakisztán lakosságának nagy többsége hithűen a Korán szerint él. Semmiféle formában ne érzékeltessünk ezzel kapcsolatos kételyeinket, ellenérzéseinket. A nőket nem kötelezik törvény szerint a fátyol viselésére, de nagyon sok asszony önként vagy/és családi, és társadalmi elvárás alapján a lehető legtöbbet takar magából.
 • A mindenkori elnökre vonatkozóan semmi sértőt nem szabad mondani. Pakisztánban akár 14 év börtönt is kaphat az, aki megsérti az elnök becsületét.
 • Tartózkodjunk mindenféle viccelődéstől, poénkodástól ami a vallásukat, politikai berendezkedésüket, szokásjogaikat illeti. Ha rákérdeznek, hogy milyen vallásuak vagyunk, semmiképpen se mondjuk, hogy nem hiszünk Istenben, és nincs vallásunk. Ez ott hatalmas nagy bűn. 

Pakisztáni konyha

Fotóegyveleg

Utcakép Ravalpindiben

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS