ÚTIKRITIKA.HU / Iszlámábád


hirdetes

útikritikák


Iszlámábád

Iszlámábádról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Egészség|Közlekedés| Étkezés|Vásárlás Közbiztonság|   Fejszál-mecset| Pakistan Monument| LokVirsa Museum|Saidpur Village| Turista etikett|   Fotóegyveleg

Fejszál-mecset - V. Jancsi fotója

Iszlámábádról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 601 ezer, viszont az agglomerációjával, együtt közel 2,3 millió.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sok helyi nagyon kulturált viselkedésű, tanult ember és választékosan beszél angolul.

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Mindenhol a felirat: CDA - jelentése: Capital Development Authority azaz a Főváros fejlesztési hivatala. Ők gondozzák a parkokat, ők szolgáltatnak vizet, áramot, rendben tartják és tisztítják az utcákat 🙂

A mesterségesen létrehozott fővárosban mindenki szektorok szerint tájékozódik. Amint látszik én a G szektor 7-es blokkjában lakom. Minden utca egyenes, egymásra merőleges.

Az 1 milliós Iszlámábádban A-tól I-ig vannak a szektorok. ABCD a legszegényebb, főleg a Margalla dombra épült negyedek. E szektorban laknak a külföldiek és a diplomaták. F és a G szektor a belváros, ez a legfejlettebb a helyieknek. H szektorban csak kórházak és oktatási intézmények vannak, az I szektor pedig az ipari negyed. Rendezett, csendes város, szöges ellentéte Karachinak. (Ata, 2022)


"Pakisztán fővárosa hosszú évszázadokon keresztül Karacsi volt, ám 1947-ben az ország függetlenné válásának évében az akkori elnök, Ayub Khaan kezdeményezésére az ország középső régiójában fekvő területen lévő földrajzi entitást nevezték ki fővárosnak. A város alaprajzát egy görög építésziroda alkotta meg, de szólni kellett volna a helyi kormánynak, hogy ezek már nem azok a görögök, akik az Akropoliszt és a többi szép dolgot készítették az ókorban.

Iszlámábád ugyan áttekinthető és zöldebb, mint Pakisztán egyéb városai, de a hangulatostól fényévekre van, kissé élettelen, ráadásul életveszélyes. A város mintha el lenne átkozva, 2005-ben pusztító, 7.6-os erősségű földrengés rázta meg, 2007 óta négy komoly terrortámadás zajlott a város különböző pontjain hotelek és nagykövetségek ellen, az elmúlt két évben pedig két súlyos légi katasztrófa is történt a városhoz közeli hegyekben, Bin Laden pedig, szinte a szomszédban bujkált hosszú évekig. (2012)" forrás

Odajutás


,, Utazás Iszlamabadba a Green Line Expressz-szel. Az út 1521 km 21 óra hosszat tart. Olyan hosszú a vonat hogy három perc amíg begördül a szerelvény a főpályaudvarra. A tömeg szó szerint megszállja a vonatot. Van itt economy és business class, légkondicionált hálókocsi, harmad osztály bármit amit elgondol az ember.
Másnap napközben az úton 50c várható. Remélem átvészelem az utat 🙂 pozitív energiával." (Ata, 2022. május 9.)

V. Jancsi fotója

Egészség

Jóllehet a csapvíz eléggé tiszta, azért javasolt inkább palackozott vizet inni.

Közlekedés

,, Sajnos Iszlámábád környezettudatos város, mivel kedvenc riksáim nem felelnek meg az Euro4 besorolásnak, a fővárosban csak motoros és autós taxi van.
Mindegyik motoros Bykeasnak zöld sisakja van így lehet őket leinteni. 100 rúpia 200 Ft a viteldíj.


Szegény sofőr...el tudtok engem képzelni hátul egy kis motoron, hát parton felfelé kicsit nyöszörgött szegény járgány 🙂 (Ata, 2022)


,, Tömegközlekedés pakisztáni módra 🙂
Iszlámábád az első az országban amely valódi nagyvárosi tömegközlekedéssel a metróbusszal próbálkozik.
A főváros legforgalmasabb sugárútján halad és a Parlamentet köti össze Ravalpindivel Iszlámábád testvérvárosával. A metróbusz a forgalomtól elválasztva a sugárút közepén halad. Az állomások nagy része föld felett halad de vannak földalatti állomások is.
Az ember megvesz 30 rúpiáért 60 Ft-ért egy zsetont ami a belépéstől számítva 1 óráig érvényes. A peronokon a férfiak és a nők külön szállnak fel és kényelmes az utazás a légkondicionált kínai buszokon.
Az állomásfőnök annyi utast enged fel csak amennyien nyomorgás nélkül tudnak utazni. Sűrű a járat szinte percenként jön a következő busz. Hát nekem is persze ki kell próbálni. Ezentúl csak ezzel utazom ahová csak lehet 🙂(Ata, 2022)

Ez a P+R pakisztáni módra. Motor leparkol és mehet az ember tovább metróval - Ata fotója

Metro bus - Ata fotói

Motoros riksa - V. Jancsi fotója

Étkezés

Készül a reggelim a sarki étkezőben. Sokan vannak, biztos jó a koszt 🙂
Az egyik kiszagatta a tésztát, kedves kollégája megsütötte a Paratta kenyeret, az idős szakállas bácsi már kavarja a tojást az omlettemhez és a vékony bajuszos csinálja a Doodh Patim 🙂
És máris kész. Az árazás egyszerű. Minden darab 40-40 rúpia. Szóval két tojásból omlett plusz a kenyér és a tea 160, azaz 320 Ft
Próbálok helyi lenni szóval kézzel kell megennem mindent 🙂 (Ata, 2022)

Ata fotója

V. Jancsi fotói

Vásárlás

,, A modern Iszlámábád jelképe a Centaurus vagy ahogy a helyiek nevezik a hármasikrek tornya. Az óriás épület ugyanúgy mint a Faisal mecset mindenhonnan látható a városból és 2022-ben adták át.

Sajnálatosan face controll van a bejáratnál, akárki nem mehet be. Bent szinte minden nyugati brand kapható, megcsapott a globalizáció illata és rögtön menekülnöm is kellett... A 2020-as dijnyertes ausztrál tej 500 Ft-ért és az indonéz gyümölcslevek kicsit kiverték nálam a biztosítékot.
Viszont nagyon népszerű, csak úgy áramlik be a jól öltözött pakisztáni tömeg és diplomatanegyedben élő expat.
A város felé néző oldalon egy óriási nyitott teraszos kávézó és étterem van, lehet a következő méregdrága presszó kávém itt költöm el 🙂 (Ata, 2022)

V. Jancsi fotója

Közbiztonság

A terrorfenyegetettség miatt a rendőrség sok ellenőrzőpontot működtet a leginkább fenyegetett középületekhez, sőt az egész városhoz vezető utakon. Egy-egy fontos helyen belenéznek az autóba is.

A turistának feltátlenül magával kell hordania az útlevelét, mert ellenőrzéseknél igazolni kell a személyazonosságot.

Ami a hagyományos bűneseteket illeti, a nagyváros biztonságosnak mondható, főleg más pakisztáni nagyvárosokkal összehasonlítva. Nappal és éjjel is félelelm nélkül lehet járkálni a városban.

Egyéb hasznos információk

1. Iszlámábádban van a magyar nagykövetség. Fazekas Béla a nagykövet. 

Konzul: Fazekasné Szikra Ágnes

A nagykövetség címe: House No 12,F-6/3 Margalla Road Islamabad P.O.B. 1103 Pakistan

Telefonja: (92)-(51) 207-7800, 207-7804

E-mail:mission.isl@mfa.gov.hu

Honlap: iszlamabad.mfa.gov.hu

Fejszál-mecset

Angolul: Faisal Mosque

A világ hatodik legnagyobb mecsetje.

Ata fotója

,, Tíz éven át építették a muszlin világ hatodik legnagyobb mecsetét. Méretei lenyűgözőek. A 300 ezer hívő befogadására alkalmas Faisal Masjid négy 90 méter magas tornyát mindenhonnan lehet látni a városban. Azért kapta a nevét a néhai szaúdi uralkodóról mert 1976-ban 28 millió dollárt adományozott a városnak hogy méltó imaháza legyen a főváros szunnita közösségének.
A mecset egy beduin sátrat hív életre. A Vedat Dalokay török építész által tervezett épület igazi modern építészeti mestermű, Iszlámábád mai szimbóluma.


Tudtad? 1993-ig a Faisal volt a világ legnagyobb mecsete de azóta már öt ennél nagyobbat építettek mind mind Szaúd-Arábiában.
Gyönyörű a fekvése. A főváros legmagasabb pontján a Himalája hegység legelső vonultainak előterében épült.
Természetesen itt sem úsztam meg szefik nélkül. Egyes fiatalembereket a látványom jobban izgatott mint Allah bűvölete 🙂 (Ata, 2022)

V. Jancsi fotói

Pakistan Monument

Ata fotói

,, Karachiban a Nemzeti Múzeumban nem volt olyan érzésem hogy egy teljes képet kaptam volna Pakisztán történelméről és kultúrájáról. A csodás természeti környezetben felépitett Pakisztán emlékműnél viszont igen.

Itt aztán megtanulhattam a pakisztániak négyes szentségét...
Sir Syed Ahmed Khan - a nemzet egységesítője - ő alkotta meg az urdu nyelvet amely által brit India muzulmánjai egy közös nyelvet beszéltek

Iqbal - Pakisztán megálmodója - aki először mondta ki az 1931-ben hogy szükség van egy önálló muzulmán államra és ő terjesztette el a két ország elméletét - hindi India és a muszlim Pakisztán

Jinnah - Az nemzet megalkotója - aki egy ügyes csellel és tárgyalásokkal létrehozta az önálló Pakisztánt - ennek viszont hatalmas ára volt. Mivel a határok nem voltak vallási határok. 3.5 millió hindunak és szikhnek kellett új házat találnia Indiában és 5 millió muzulmán menekült érkezett Pakisztánba
Liaquat Ali Khan - a nemzet mártírja - az ország első miniszterelnöke akit Jinnah itt hagyott az általa okozott kaotikus helyzetben. A politikust 1951-ben Ravalpindiben szeparatisták lelőtték egy nagygyűlésen

A múzeum igen informatív viaszfigurákkal ad interaktív képet a történelemről a 711-es iszlám hódítástól napjainkig. Azonban azt sem felejtik el megemlíteni, hogy az ország nagy része ezelőtt buddhista volt a Gandhara időszakban
Maga az emlékmű pedig a domb legmagasabb pontján van és egy kinyíló kagylót szimbolizál eseményekkel az ország életéből. Innen nyílik a legszebb kilátás is a város egészére. (Ata, 2022)

 


b. a. fotója

Lok Virsa múzeum

Az Lok Virsa múzeum (Nemzeti Kulturális Örökség Múzeuma), Iszlamabadban egy olyan intézmény, amely a pakisztáni kulturális örökséget és hagyományokat mutatja be. Sszámos kiállítást kínál, amelyek bemutatják a pakisztáni különböző régióinak kultúráját, hagyományait, viseletét, zenei és táncos előadásait. Ezek a kiállítások interaktív és látványos módon mutatják be a különböző kulturális elemeket.

A múzeum területén található árusító helyekn kézműves termékeket, ékszereket és textíliákat lehet vásárolni.

Saidpur Village

A Saidpur Village egy hagyományos falu, ami  modern város közepén található. Felújítottak és megőriztek annak érdekében, hogy bemutassák Pakisztán kulturális és történelmi örökségét. A falu sok hagyományos épületet, utcát és kulturális elemet őriz meg.

A faluban találhatók kézművesműhelyek, ahol helyi kézművesek munkáikat mutatják be és értékesítik. Emellett van egy művészeti galéria is, ahol különböző művészeti kiállításokat rendeznek.

A faluban számos étterem és kávézó található, ahol hagyományos pakisztáni ételeket és italokat lehet kóstolni. A terület különösen esténként hangulatos, amikor az éttermek teraszain vacsorázni lehet.

A Saidpur Village egy emelkedőn található, így gyönyörű kilátás nyílik Iszlamabad városára és a környező hegyekre.

G7 Markaz

,, Bevetettem magam délelőtt a környékem hétköznapi életébe 🙂
G7 Markaz azaz a Piacnegyed Iszlámábád legnyüzsgőbb kerülete...(Ata, 2022)

Ez a suszter tényleg maradt a kaptafánál. - Ata fotója

Blue Area

Ata fotója

Iszlámábád üzleti és közigazgatási belvárosát Blue Areanak, azaz a Kék negyednek hívják.
Itt vannak a legelőkelőbb üzletek, a tőzsde, a pakisztáni kereskedelmi bankok székhelyei és természetesen a kormányzati negyed is. A parlament, a szenátus, a legfelsőbb bíróság, a miniszterelnöki hivatal, a központi bank és a minisztériumok.
A kormányzati negyed legtöbb épülete egyáltalán nem megközelíthető sőt fotó sem készíthető róluk. Azért pár képet sikerült lőni titokban 🙂 (Ata fotója)


Az Iszlám ideológia Tanácsa - Ata fotója

Taxila múzeum

Az Iszlamabadhoz közel fekvő Taxila múzeum e a Taxila régészeti terület mellett található. A múzeumban bemutatják a Taxila környékéről feltárt régészeti leleteket, amelyek a régi időkben itt található civilizációkat és kultúrákat dokumentálják. Ezek közé tartoznak az indus-völgyi civilizáció, a perzsa, a görög és a buddhista korszakok maradványai.

 A múzeumban számos szobor, műtárgy és ékszer is látható, amelyeket a különböző korszakokban használtak és készítettek.

A múzeumban kiemelkedő számú buddhista műalkotás található, köztük sztúpa- és Buddha-szobrok, amelyek a Taxila területén elterjedt buddhista kultúrát tükrözik.

Taxila az ókori világ egyik fontos kereskedelmi és kulturális központja volt, és a múzeum segít bemutatni ennek a területnek a történelmi és kulturális jelentőségét.

V. Jancsi fotói

Dharmarajika

A Dharmarajika sztúpa, avagy a Taxila nagy sztúpa (egy buddhista sztúpa) és a régészeti terület

V. Jancsi fotói

Turista etikett

1. Kerülni kell katonai vagy rendőri látesítmények fotózását. Egyenruhásokat csakis akkor fotózzunk le, ha azt kifejezetten megengedik.

2. A helyiek nagyon vendégszeretők és gyakran fordul elő, hogyottohnukba  vendégségbe hívnak turistát. Ezt nem illik visszautasítani, de udvariasan meg kell kérdezni, hogy a látogatásvalóban nem okoz nekik kényelmetlenséget. 

Fotóegyveleg

Ata fotói

A Taxila múzeum személyzete étkezik - V. Jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes