ÚTIKRITIKA.HU / Pakisztán


hirdetes

útikritikák


Pakisztán

Repülés |Érkezés| Szállás | Vízum és vám | Úti okmányok

.

Érkezőkre várva a Jinnan nemzetközi repülőtéren (Karachi) - Ata fotója 2022-ben

Repülés és repülőjegy

Egy 2014-es CNN felmérés szerint az Islamabad-i Benazir Bhutto nemzetközi repülőtér a világ legvacakabb repülőtere.

Érkezés

,, Back in time 🙂 mintha a 20.század nyolcvanas éveibe csöppentem volna. Minden manuálisan működik a repülőtéren. A pakisztániak hosszú kígyózó sorokban várnak a belépésre, én és egy kínai üzletember ketten a külföldiek pultnál pedig négy gép is érkezett 🙂
Hatalmas tömeg várakozik kint. Itt még hagyománya van annak, hogy az egész család kimegy a repülőtérre és virágkoszorúval fogadják az utazót...

Ata fotói

Egy gyönyörű legalább 50 éves rozsdás Datsun Nissan Sunny taxi várakozik kint, sajnos foglalt. A légkondis taxisok nyugati árat kérnek a fuvarért én Übert rendelek. Egy otthonról is jól ismert Maruti visz egy ezresért a hotelbe.
Nagyon nyomasztó hogy mindenki engem néz állandóan. Már-már kirakati majomnak érzem magam. Viszont nagyon kedvesek, barátságosak az emberek." (Ata, 2022)

Szállás

Pakisztánban elég aktív a belföldi turizmus és üzleti utazás, és inkább ennek hatására, nem annyira a külföldi látogatók miatt, nagy a választék szálláshelyekből, sokféle árfekvésben. A külföldi turisták gyakran le vannak döbbenve, hogy a szálláshelyek tisztasági, higiéniai álllapota mennyire problémás. Az ágyak, a hálórészu még csak valamennyire elfogadhatóak, jellemzően a fürdőszobák szoktak gusztustalanok, vagy taszítőak lenni. Mivel kevés külföldi turista jön Pakisztánba, így gyakran fordul elő, hogy a szálláshelyen mindenki más pakisztáni, persze a maguk életmódbeli, viselkedési sajátosságaikkal.  

A legolcsóbb szálláshelyek jellemzően a nagy közlekedési csomópontok (vasuti és buszpályaudvarok) közelében vannak, persze zajos közegben. Ne a fogadótér alapján döntsük el, hogy egy szállás megfelel-e nekünk. Kérjük meg, hogy megnézhessük a szobát. A légkondi és a melegvíz szolgáltatás valósággal luxusnak számít arrafelé.

Vidéki hotel - Ata fotója

Vízum és vám

A pakisztáni vízum kicsit talán egyszerűbb, mint az iráni, oda kell egy sima meghívólevél amit bármelyik pakisztáni állampolgár ki tud állítani, amiben kinyilványítja, hogy elszállásol téged és hogy felelősséget vállal érted, ami persze semmilyen következménnyel nem jár jó esetben és szinte bárkit rá lehet erre venni.

Ha ez megvan, akkor csak meg kell igényelni a visa.nadra.gov.pk oldalon a vízumot, ki kell fizetni a 30 $-t és egy héten belül ki is állítják a vízumot, amivel utána semmi teendőd nincs, csak le kell tölteni a vízumigénylő oldalról a pdf-et. Ki se kell nyomtatni a vízumot, mert a belépési ponton kinyomtatják ha nagyon kell nekik. (2022) forrás

Vámok

Jön!

Úti okmányok

Jön!

Fotóegyveleg

Ata fotói

B. Sándor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

horvath gabor, 2022. 03. 01. 18:43
sziasztok, idén május közepén utaznék turistaként egyedül Pakisztánba, főleg az északi régió érdekelne, ha esteleg vmi aktuális jó tanáccsal / tapasztalattal el tudtok látni, hálásan megköszönném :)


úti kritikus, 2020. 02. 15. 10:00
Rira!
Úgy tudom, hogy minden büntetés nélkül meg lehet úszni a vízum érvényességének max. 2 héttel történő túllépését. Ez nem csak a Wagah határátkelőre érvényes.


Rozmanne Markó Rita, 2020. 02. 13. 19:57
Nagyon köszönöm a választ! Még tudni szeretném igaz-e ,h a30 napos turista vízum lejárta után is (plussz 1 héttel) kiléphetünk -e Pakisztánból minden büntetés nélkül majd?Wagah border borderen át Indiába.


úti kritikus, 2020. 01. 31. 06:26
Ritának:
https://www.lostwithpurpose.com/visa-extension-lahore/


Rozmanne Markó Rita, 2020. 01. 30. 23:05
Szeretnék érdeklődni ,hogy a30 napos turista vízum meghosszabbítható-e? (egy héttel)Ha igen ,akkor ezt hol lehet intézni? Pl Lahorban ? vagy még itthon indulás előtt? Köszönöm !


úti kritikus, 2020. 01. 01. 18:41
Kedves érdeklődő!
Turista vízumot kell kérelmezni és ahhoz nem kell semmiféle meghívólevél. A belépéskor tanácsos valami kereskedelmi szálláshely címet beírni a kérdőívre, mert ha magánszemély meglátogatását jelzi, akkor feleslegesen kiteszi magát kérdezősködéseknek. A hotelfoglalást többnyire nem ellenőrzik, legfeljebb azt firtathatják, hogy van a kint töltött időszakra elegendő pénze.
A vízum intézését érdemes 2-3 hónappal az utazás előtt intézni.


Saághy Lászlóné, 2020. 01. 01. 16:51
Érdeklődni szeretnék, hogy turistaként is szükséges-e meghívólevél, ha nem egy szállodában szeretnék lakni Pakisztánban, hanem egy barátomnál.
A szándékolt utazáshoz számítva mikor érdemes elkezdeni az ügyintézést?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes