ÚTIKRITIKA.HU / Rio de Janeiro


hirdetes

útikritikák


Rio de Janeiro

Utazás | Szállásfoglalás | Ajánlott hotelek | Úti okmányok

Utazás

Első lehetőségként a TAP portugál légitársaság járatait ajánljuk lisszaboni átszállással. Jó, megbízható légitársaság, az árai Rio relációjában versenyképesek. De a legnagyobb előnynek azt tekintjük, hogy a lisszaboni éjszakázással egy szuper plusz élményhez lehet jutni. Főleg azoknak, akik még nem jártak Lisszabonban. Csodás város, és akár egy fél nap erejéig is szép élmény szerezhető vele. KLM holland légitársaság Amszterdamon keresztül. Ha ennél is éjszakázni kell az átszálláskor, hát az is minősíthető előnynek, lévén Amszterdam aranyos, nagyon szerethető város.

Szállásfoglalás

Alaptétel: Braziliában Rio de Janeiroban és Sao Paoloban a legmagasabb a hotelárak. Ez azzal is összefügg, hogy a turisták számához képest nincs elég nagy hotelkapacitás. Tudni kell, hogy a riói szállodák nagy része esetében az ár-érték arány európai szemmel nem igazán jó. A város rengeteget fejlődött, egyre többen látogatnak ide turistaként, vagy konferenciák résztvevőiként.

A szállodák kényelmesen élvezik a nagy keresletet, emelgetik az árakat, viszont nem elegendőt költenek a felújításokra. A turisták által szállás dolgában leginkább keresett negyedekben - Ipanema és a Copacabana - egyszerűen nincs szabad hely új hotelek építésére.A régiek egyre drágábbak, anélkül, hogy a szolgáltatások színvonalát növelnék.Riói 2 és 3 csillagos holelek árszintje kb. azonos más brazil városok 4 vagy 5 csillagos szállodáinak árfekvésével.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy jó előre itthon foglalja le a riói szállását. A karneváli és az újévi időszakon kívül január egésze csúcsszezonnak számít.

Rio legmenőbb és legnépszerűbb szállodái a Zona Sul (déli zóna) térségében, a Copacabana és az Ipanema strandjai mentén, vagy közelségében helyezkednek el.

A Copacabana-i turistás szállodák sávja előtti út nem feltétlenül kellemes. Némileg lehangoló a sok ízléstelenül öltözött, sablon jellegű turisták sokasága kombinálva a rengeteg helybéli haszonlesővel, akik bőszen igyekeznek valahogy lenyúlni az idegen látogatókat.

Akkor már inkább az Ipanema apartmanhoteljeiből érdemes választani, mert arrafelé kellemesebbek a környékek, rokonszenvesebb a szolgáltató világ és nincs annyi turista.

Kisebb, olcsóbb, de még kellően tiszta hotelek összepontosulnak a Catete és a Flamengo negyedekben.

A Centro (Központ) hoteljeit inkább az üzleti utazók választják praktikus okokból. Hátrány, hogy este az utcák kiürülnek, nincsenek helyben kellő választékban éttermek, beülős helyek. Mi nem javasoljuk, hogy a Centro térségében lévő szálláshelyet válasszon. A közbiztonság rosszabb, mint a Copacabanán és este amúgy sem igazán érdekes, mozgalmas. Inkább egy gyengébb színvonalú hotel a Coapacabanán, mint egy jobb hotel a Centro-ban. Szerintünk.

A félig-meddig még központinak tekinthető Santa Teresa negyedben sok a panzió (bed&breakfast) és jelentős éjszakai élet kínálkozik.

Rióban elég nagy a kínálat apartmanhotelekből. jellemzően nem lehet foglalni egy hétnél rövidebb időre, sőt a karnevál és Újév idején két hétnél rövidebb időre.

Minden szállodának vannak előnyei és hátrányai, főként az egyéni szempontok tükrében. A megfelelő szállás megválasztása lényeges eleme lehet az utazás élvezésének. Ezért kifejezetten javasoljuk, hogy a riói hotel kiválasztásánál támaszkodjon a Vista utazási tanácsadóinak kiemelkedő szakmai tájékozottságára, az általuk biztosított tárgyilagos hotelértékelésekre. Tájékozódás bármelyik Vista irodában, mondjuk: westend@vista.hu vagy a honlapunk baloldalán lévő online chat-en keresztül.


Két városrészt ajánlottak, ahol érdemes megszállni: Leblon és Ipanema. Mi Leblon-ban laktunk, airbnb szállásunk volt. A környék nagyon jó, de ennekellenére sajnos itt is sok a hajléktalan, illetve a kéregető fiatal. (2023)

Ajánlott hotelek

 • 2 csillagos:
  • Ibis Rio de Janeiro Copacabana
 • 3 csillagos:
  • Atlantis Copacabana
  • Apa
  • Astoria Copacabana
  • Regina
 • 4 csillagos:
  • Royal Rio Palace
  • Pestana Rio Atlantica
  • Windsor Palace
  • JW Marriott Rio de Janeiro
  • Arena Copacabana
 • 5 csillagos:
  • Copacabana Palace
  • Windsor Barra

Többek szerint érdemes a Leblon negyedben lévő hotelt választani, mert jobb a közbiztonság, mint a Copacabana vagy az Ipanema környékén. Leblonnak is az a része kellemesebb, biztonságosabb, ami nem Ipanemával határos. Leblon nyugati részén este nem látni veszélyes alakokat az utcákon. Leblon keleti részétől már kezd a helyzet rosszabbá válni.

Úti okmányok

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be, és tartózkodhatnak Brazília területén. A túltartózkodás pénzbüntetéssel és a későbbi beutazás esetleges megtagadásával jár. Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.

Utasbiztosítás megléte javasolt, a magánklinikák igen borsos árakat számonak fel az alapellátásért is.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon