ÚTIKRITIKA.HU / Rio de Janeiro


hirdetes

útikritikák


Rio de Janeiro

Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Jellegzetes riói sarki büfé - fotó by Andris

Közlekedés

Reptérről a városba bejutás taxival:

Rio de Janeiro nemzetközi repülőtere, a Galeao (GIG) kb. 18 kilométerre van a városközponttól (Centro), a város északi végén. A menetidő átlagosan 20 perc. Copacabana: 25 km, 25 perc.

A vámellenőrzési terület után az érkezési csarnokba érve 5-6 autós társasági pult ("rádió taxi") alkalmazottai próbálnak minket megnyerni kiabálással. Ne törödjünk velük, mert a viteldíjaik sokkal drágábbak, mint a normál, méterórás, sárga taxiké, amik a repülőtéri épület kijárati kapui után jobbra, kint találhatók meg, néhány lépésre. Ha éppen nincs az érkezési oldalon taxi vagy hosszú a sor, akkor megpróbálható elcsípni egy éppen érkező taxit az indulási oldal bejáratánál.

Nem mondjuk, hogy a méterórás sárga taxi sofőrje teljesen megbízható, mert manipulálhat a szükségesnél hosszabb útvonal választásával, meg egyéb formában. Nem árt hát tudni, hogy a déli zóna, azaz a Zona Sul negyedeibe (Copacabana, Ipanema, Leblon, Flamengo, Botafogo) az egyetlen egyenes irány a Linha Vermelha (linyá vermeljá) gyors úton vezet. Nem árt a hotel nevének, és a negyednek a bemondása melett még hozzátenni, hogy "linyá vermeljá", nehogy elkalandozzon a taxis más irányba (azért ez nagyon ritkán fordulhat elő). Mondjuk általános szabály a riói taxizásnál (is), hogy magabiztosan kell a célirányt bemondani, nem szabad érzékeltetni, hogy először vagyunk Rio-ban és teljesen tájékozatlanok vagyunk.

Udvarias és magabiztosságot jelző, ha határozottan köszönünk a taxisnak, amikor kezdi bepakolni a kocsiba a cuccunkat:

 • Bom dia (bon dzsiá) - "Jó napot" (délig)
 • Boa tarde (boá tárde) - "Jó délutánt" (déltől este hétig)
 • Boa noite (boá nojcsi) - "Este 7 után"

Sárga taxiból van elegendő, nem érdemes pl. az épületen belüli 'rádiós taxi' elnevezésű szervízért 50-55 USD-t fizetni egy Ipanema-i címre való eljutáshoz. Fele ennyibe kerül a normál sárga taxi. Mi a sárga taxi hátránya? Csak annyi, hogy a taxisaik bunkóbbak és az autóbelső piszkosabb. De a sárga taxi a városközpnotba (Centro) 35 reálért visz el, míg a rádió vagy special taxi 60-ért. A sárga taxinak van éjszakai tarifája, a Centro esetében ez 41 real. Copacabana, Ipanema: sárga taxival 46 real, "special" taxival 80. Ne lepődjünk meg, hogy a taxisok, limuzinosok az autóúton örült sebességgel száguldoznak. Ez ott normális.

Viszonylag jól működik Brazíliában az uber. Érdemes az appot letölteni és használni.

Autót bérelni csak annak érdemes , aki nagyobb távolságokat tesz meg naponta. A helyiek vezetési stílusa miatt idegőrlő lehet, a stresszfaktor magas, nem biztos,hogy megéri.

Reptérről a városba bejutás busszal:

Nem komplikált a nemzetközi repülőtérről busszal bemenni a városba. A reptéri buszok reggel fél hattól este 11-ig közlekednek, félóránként indulnak. A menetidő kb. 45-60 perc, a viteldíj 8 reál. A busz társaság neve: Real.

Belföldi  légijáratok

Általában nem a nemzetközi  reptérről indulnak. Világviszonylatban 2017-ben a Sao Paoolo Rio útvonal volt a világ ötödik legsűrűbben repült útvonala. A rossz hír az, hogy itt is, mint sok más helyen Latin Amerikában a belső piac védelme miatt külföldi IP címről vagy külföldi okmányokkal rendelkező utasok többet fizetnek jóval a helyieknél. Itthonról kivédhetetlen helyzet, van olyan légitársaság, amelyik csak brazíliában kiadott hitelkártyát fogad el.

Taxizás a városon belül

Sárga taxit szinte mindenhol lehet fogni Rióban. A legtöbb taxis kérés nélkül is bekapcsolja a taxiórát. A déli zónában - Copacabana, Ipanema, Cukorsüveg - egy fuvar kb. 16-17 real. Biztonsági szempontból a taxizás a leginkább ajánlatos Rióban, főleg ha gondoskodunk arról is, hogy a taxi ajtaja belülről le legyen zárva.

Remekül működik az uber, érvényes kártya és wifi kell hozzá csupán.

"A városon belüli taxizások folyamán egyszer sem tapasztaltunk a taxisok részéről simliskedést. Viszont a taxisaink közül senki sem tudott angolul, mág szerencse, hogy mi a spanyol alapján tudtunk velük szót érteni. Simlisséget nem tapasztaltunk, de tájékozatlanságot igen. Többször éreztük úgy, hogy a taxisnak nincs fogalma arról, hogy hol a célpont, avagy miként leet oda eljutni a legpraktikusabban. Nem éreztük azt, hogy be akarnak csapni, inkább azt a szolgáltatási hanyagságot, amit Rióban minden területen érzékeltünk. A taxizás igazán nem nagyon drága, de a városban nagyok a távolságok, és így azért sokat kellett taxizásra költenünk. A Copacabana/Ipanema és a Centro közötti utazást pl. érdemesebb metróval megtenni." (Aji, 2014)

Metró

Rióban egyelőre csak két metróvonal van, tehát a városon belüli mozgásban nem lehet rá kalkulálni jelentős mértékben. A metrójegy 3,50 reált kóstál és az állomnásokon a pénztárnál vehető meg. E pénztáraknál nem árusítanak buszjegyet, de lehet venni metró és busz jegykombinációt ("inclusivo") 4,40 reálért. Ezek azokra a buszjáratokra szólnak, amelyek metróállomásokhoz közlekednek. Hétköznap, csúcsidőkben (7 és kilenc valamint 17 és 19 óra között) fenntartanak egy-egy metrókocsit kizárólag a nőknek. Oda férfi nem szállhat be. Így a nők mentesülnek a tapizós, bizalmaskodós pasiktól. A metróállomásokon a padlón jelzik, hogy hová fog beállni ez a megkülönböztetős metrókocsi. Amúgy a metró tiszta, jól szervezett és az metróállomások is gusztusosak. Magyarázat: privát kézben van a metróközlekedés, és szabályokra épül sok minden.

"Egy ott élő magyar mondta: Míg eleinte csak metróval közlekedtem, mert ezt könnyebb volt 'megtanulni', ma már szinte soha nem használom, csak buszozom. A metró mindig zsúfolásig tele van. Elég félelmetes látvány, a lakosság civilizálatlanabb fele képviselteti magát itt általában." forrás

Busz

A legtöb buszjárat kétpercenként érkezik a megállókhoz. A buszok hajnali öttől éjfélig közlekednek. A viteldíjat lehet készpénzzel vagy mágneses kártyás bérlettel kiegyenlíteni. A viteldíjak 2,75 és 3,10 reál között mozognak (komfortfokozattól függően). Átszállás készpénzes jeggyel nem megy, mágneses kártyával igen. A mágneses kártya beszerzése a turistának túl komplikált ezért a készpénzes megoldás marad. Fontos, hogy a turistának mindig legyen megfelelő aprópénze, hogy előre kiszámolt összeget adjon oda a buszvezetőnek. Az utazók többsége bérletet használ és ezért a buszvezetők nem tartanak maguknál sok aprópénzt. ne bonyolítsuk hát a dolgot, készüljünk fel aprópénzekkel is. Évekkel ezelőtt a buszozás nem volt biztonságos a zsebesek miatt. Javult a helyzet, mindazonáltal azt tanácsoljuk, hogy csak nappal és biztonságosabb negyedekben buszozzunk.

"Villamos, troli az nincs. Van viszont rengeteg busz, akik nem állnak meg, csak ha leinted őket. A buszon kell jegyet venni a kasszás (általában teltkarcsú fekete) hölgynél. Valamivel olcsóbb, mint otthon egy vonaljegy, és akkor bemehetsz a forgókapun. A metró más, mert az egy külön cég, oda lehet venni egy kártyát, amire tudsz rátölteni pénzt, és azt kell lehúzni. Egyébként szerintem klassz ez a rendszer abból a szempontból, hogy itt tényleg nem lehet bliccelni, még taj-paraszt ellenőrök sincsenek. Ugyanakkor a viszonylag modernnek számító beléptetős rendszerrel szemben ott vannak a random "meglepi” buszok, amikről viszonylag nehéz eldönteni, hogy merre, milyen úton közlekednek, mivel menetrend nincs sehol, a buszra ki van írva elvileg, de necces." (2011) forrás

Kerékpározás Rióban

Rióban a kerékpáros közlekedés praktikus lehetőség a turista számára is, főleg a strandokra eljutásnál. Rióban sok bicajos használja a járdát és fegyelmezetlenül közlekedik, akár a közút menetirányával szemben haladva. Mentség, hogy Rióban a város méretéhez képest nincs sok kerékpárút. Legkönnyebb a strandok mentén és a tónál (Lagoa) kerekezni. Szuper, hogy vasárnapokon és ünnepnaokon az Ipanema, Copacabana, Leblon és Flamengo strandjai melletti utak egyik felét szabaddá teszik a bicajosok számára. Ilyenkor azért a kerékpárosoknak osztozkodni kell a lehetőségben a kocogókkal, görkorcsolyázókkal és gördeszkásokkal. Remek program.

"Szuper volt Rióban bicajozni, főleg az Avenida Atlantica mentén és a Lagoa körül, de ugyanúgy a Centro felé a Botafogo-n át. Igaz tőlünk elrabolták a bicajainkat a Botafogo-i kerékpárúton, egy rövid, sötétebb szakaszon." (K. Marion, 2014)

Étkezés

Rió meglepően drága a turista számára. Egy kis üveg sör (0,35 l) forintban kifejezve közel kétezer forintba kerül!(2015. tavaszi állapot)

Bármelyik étterembe ültünk be, minden nagyon finom volt. (magyar árakhoz képest nagyon baráti. Mindennap ettünk steaket (2023)

A kiszolgálás tekintetében három éttermi fajta létezik Rióban:

 • A hagyományos étlapos
 • Az önkiszolgáló, ahol a kaja összsúlya alapján kell fizetni
 • Valamint a Churrasco (avagy Rodízio).

A harmadik kategória pontosabb neve a churrascaria, ami Brazíliában és Portugáliában elterjedt. Az ilyen éttermekben a felszolgálók folyamatosan mozognak az asztalok között és különböző húsokból szeleteket rakosgatnak a vendégek tányérjaira. Persze gyakran hoznak körítéseket is. Ezeken a helyeken a vendég kiszolgálhatja magát pluszban a salátás, tapas-os pultokról. Itt tehát nem egy meghatározott porciót fogyaszt a vendég, hanem rogyásig ehet, mert végtelenségig hozzák az étel utánpótlást. Rögzített árak vannak, nem függ az elfogyasztott mennyiségtől.

Kis útmutató a churrascariákhoz:

 • Ne tegyük tele magunkat az előételes pultokról szedett étkekkel, mert nem lesz kellő kapacitásunk a lényeget jelentő húsokhoz.
 • Bagettel és kenyérrel se tömjük tele magunkat, hisz a nemes húsételre kell koncentrálni, márpedig abból rengeteget lehet enni egységárért.
 • Nyitányként ne kérjünk a tányérra sokféle húst és körítést, mert amíg egy részét esszük, a tányéron lévő többi darab kihűl. Elég kétféle húst kérni az elején és alaposan ízlelgetni, kísérletezgetni. Sokkal értelmesebb mindig frissen sütött falatkákat, húscsíkokat enni. Jellemző ilyen helyeken a különböző húsokból összerakott nyárs.
 • A felszolgálóknak kötelező folyton hozni az utánpótlást és ha ezt a folyamatot átmenetileg szüneteltetni akarjuk vagy végérvényesen befejeztetni, akkor a tányérra rá kell raknunk az asztalon található lapot a piros oldalára fordítva.
 • Ne felejtkezzünk el az evéskor némi helyet hagyni a gyomrunkban a desszertnek.

"Ha szereted a marhahúst, akkor Neked Rió a mennyország lesz. A súlyra (kilóra) mérős kajáldák közül tapasztaltam jót és rosszat is. Imádtam a marhahús-rizs-manióka-bab combo-t, amit szinte minden kajáldában meg lehet találni." (K. Marion, 2014)

Ajánljuk ezeket az éttermeket: Marius (Copacabana)

Pénzváltás

A repülőtéren érkezéskor még a vám előtt is van pénzváltó, de csak reggel hétkor nyit. A vám után már van 24 órás pénzváltó hely is. Javasoljuk, hogy ne használja a repülőtéri bankautomatákat, mert történtek visszaélések az ott használt kártyák kárára. A városban rengeteg pénzváltó iroda található. Nem mindegyikük tűnik elsőre bizalomgerjesztőnek, meg túl nyilvános a pénzváltás aktusa egy nem túl jó közbiztonságú városban, de azért mégis ezekben érdemes váltani, mert megbízhatók és jobb árfolyamon váltanak, mint a bankok.A pénzváltók között is érdemes válogatni, mert vannak kisebb eltérések az árfolyamokban.

Ha mégis bankban akarunk pénzt váltani akkor biztonságban érezhetjük magunkat bent, mivel a biztonsági intézkedések nagyon szigorúak (átvilágítás stb.). Számítani kell arra, hogy a bak kezelési díjat számít fel, nem is keveset. A bankban tilos telefonálni, sőt sms-ezni se szabad. Minden étterem, bár és csaknem minden szupermarket elfogad bankkártyát, leginkább Visa-t és Mastercard-ot. Taxi viteldíjat bankkártyával fizetni komplikált, nem ajánlott. A strandon a bódéknál pedig, semmiképpen sem lehet bankkártyával fizetni.

Vásárlás

Az importáruk, főleg az európai eredetűek a magas vámtételek miatt rendkívül drágák. Tanácsos tehát helyi termékeket vásárolni. Rióban a turista számára érdekes vásárlási lehetőségeket leginkább a Copacabana negyed kínálja, a fő boltos utcák ezek: Nossa Senhora de Copacabana és a Bara Ribeiro főút. Az Ipanema negyedben vannak az elegánsabb üzletek, butikok utcái: az Ataulfo de Paiva sugárúta Visconde de Piraja út. Iparművészeti áru, naív festmények dolgában talán a Santa Teresa ajándékboltjai javasolhatók.

Szórakozás

Esti, éjszakai szórakozás szempontjából mindenképpen érdemes számításba venni a Lapa negyedet. A Mem de Sá nevű úton (avenida) éjszakai klubok sokasága ajánlja magát egymás mellett. A Gamboa nevű negyedben is érdemes esténként körülnézni, főleg, hogy ott az épületek is nagyon hangulatosak. Bulihelyek szempontjából dinamikusan fejlődik ez a környék.

"8-10000 forintos belépőt Budapesten sem fizetnék ki egy szórakozóhelyen, bár otthon nincs is nagyon ilyen. Rióban viszont az ilyesmi teljesen megszokott. Tudtam, hogy a város nagyon drága lesz, de hogy ennyire megterheli a pénztárcám, az fájóan meglepett. A világ legdrágább városainak listáján Rio jelenleg a 12. helyen található. (2012)" forrás


"Tapasztalataim szerint Rióban csúcs, laza és nagy választékú a szórakozási terep. nagyon kellemes a légkör a Gava-i bárok tájékán. Lapában rengeteg különböző szórakozóhely van, de egyikbe se mentünk be, mert önmagában az utcákon is bulis volt. Menjetek és nézzétek meg a saude negyedben a Pedra do Sal-t, ahol minden hétfőn élő szamba van. A hangulat csúcs, baromi laza, a sok mosolygós, táncoló fiatal - szerintem - inkább a riói társadalom értelmiségi rétegéből való.

A Copacabana negyedben van egy szuper bár, a Bip Bip, ahol híres helyi muzsikusok zenélnek és az emberek az utcáról nézik, hallgatják őket. A tulak valóságos intézmény a brazil zenei életben és láttuk ott ülni, mint egy király, a fehér szakállával és főnökösködő tekintetével. nagy élmény ez a hely a szamba és a helyi zenék szerelmeseinek, de amúgy mindenki másnak is. Ne remélj valami nagy bulit, az egész nem is zajos, inkább bensőséges. A legcsúcsabb riói bulizós élményem az nem ez volt. Hanem: távol a központtól egy híd alatt láttunk egy csomó feka riói fiatalt, ahogy őrülten táncoltak rutinszerű koreográfia alapján 10-15 évvel ezelőtti RnB-re." (K. Marion, 2014)

Közbiztonság

Ha az utazó ezeket az alábbi alapszabályokat betartja Rio-ban, akkor minimálisra csökkenti annak a veszélyét, hogy kirabolják, meglopják, megtámadják, zaklassák. Sok minden függ az egyéni tényezőktől: mikor, mely napszakban (sőt a hét mely napján), melyik utcában, egyedül, társaságban, életkor, kinézet stb. Először tisztázzuk azt, hogy a Rio-ba látogató külföldi turisták 99 százalékát nem rabolják ki, nem lopják meg. Az alapszabályok betartása arról szól, hogy az ember ne legyel lúzer és ne kerüljön ebbe a bizonyos egy százalékba. Bármilyen rémes történetekről is olvasunk, azok nem szokványos, hanem kivételes történetek.

Na de jöjjenek az alap- illetve aranyszabályok:

 1. Hagyjad az órát, az ékszert, a nyakláncot, a karperecet a hotel széfjében. Még azokat is, amik olcsók. A rabló távolról nem tudja felmérni, hogy az adott érték olcsó vagy drága. Csak akkor tudja meg, ha már rabolt. Ha nincs rajtad/nálad semmi csábító tárgy, akkor nagy az esélye, hogy a rabló más áldozatot szemel ki inkább.
 2. Ne harcolj a rablóval. Rióban a sérüléssel is járó rablások nagy része esetén az áldozat hőst akart játszani. Sok riói rabló tizenéves. Nem szabad lebecsülni a veszélyességüket. Többségüknél van kés vagy revolver.
 3. Legyen nálad némi készpénz, amit oda tudsz adni a rablónak, amivel az megelégszik, magunknak pedig, nem jelent nagy veszteséget. Pl. egy 50 reálos bankó. Ha adsz valami pénzt, persze nem túl keveset, akkor nagy az esélye, hogy azt elviszi és nem próbál még többet keresni. A nagyobb pénzeket, a bankkártyát testünkhöz szorítva, rejtekhelyen kell őrizni valami kívülről nem észrevehető övben, táskában. "Hasitasit" ne használjunk!
 4. Támadás esetén emeljük magasba a kezünket és hagyjuk, hogy kiürítsék a zsebeinket. Egy 50 reálos bankóval boldogan fognak távozni. Ötezer forintot nem ér meg a testi biztonságunk?
 5. Csak annyi készpénz, érték legyen nálunk, aminek elvesztését nem fogjuk túlságosan sajnálni. Egy 10-20 ezer forintot érő fényképezőgép elvesztése még nem fogja romba dönteni az utazás jó hangulatát. Ha Iphone-nal vagy Ipad-del fényképezünk, akkor mentsük le a szükséges adatokat. A hátizsákban, táskában olyan dolgok legyenek, amelyek elvesztését nem fogjuk túlságosan sajnálni.
 6. Ne sétáljatok egyedül este, éjszaka a riói strandokon. Van egy két biztonságos strandrész, ha mindenképpen sötétedés után akarsz fürödni. Ilyen az Ipanema strand egyik végén az Arpoador beach.
 7. Hétvégéken tanácsos kerülni Rió belvárosát, a Centro-t.
 8. Minél kevesebbet tartózkodjatok éjszaka az utcákon. Használjatok taxit a hotelbe való visszajutáshoz. Minél kihaltabb egy utca, annál veszélyesebb.
 9. Olyan taxit intsetek le, amelyiken van cégnév, telefonszám. Ezek biztonságosak, bár azt lehet mondani, hogy általában biztonságos a taxizás Rióban. Rövid távolságra is inkább vegyetek igénybe taxit.
 10. A neves strandokon és sétány részein nagyon kell ügyelni, ha 12-14 éves suhancokból álló csoportot látunk. A rablásokban ők viszik a prímet, mert az életkoruk miatt nem büntethetők. Ha ékszert, órát, fényképezőgépet, mobiltelefont látnak, akkor támadnak, ütnek, ráncigálnak. Akár egy rendőrőrs közelében is.


Arpoador Beach - 2013. novemberi tömeges rablás - valós fotó

"Saját tapasztalat, 2013 januárjából: este a Copacabanán egyedül sétálni mentem és késsel fenyegetve kiraboltak. Tudták (ketten voltak), hogy turista vagyok és azt ordították fenyegetően, hogy money, money. Szerencsére nem volt nálam sok pénz és az is szerencse, hogy volt nálam valami kevéske. Talán 12 dolcsit adtam oda nekik, és azzal megelégedtek. OK, lehet, hogy hülye voltam sötétben egyedül mászkálni, de ismerősök azzal kábítottak, hogy sokat javult a közbiztonsági helyzet Rio-ban.

A hotelben egy amerikai mesélte nekem, hogy napokkal előtte egy benzinkútnál kiraboltak egy buszt, ami tele volt amerikai turistákkal. Na őket nálam hatékonyabban fosztották ki, mivel a kirándulásra sok minden értéktárgyat vittek magukkal. Egy lányismerősöm nyakáról Salvador városban fényes nappal próbáltak leszakítani egy nyakláncot. Az érem másik oldala. Sok olyan turistával találkoztam, akikkel egész ottani utazásuk folyamán semmi ilyen baj nem történt. Biztos éberebbek, elővigyázatosabbak voltak, mint én. Rioban érdemes taxizni, ha biztonsági kockázatot érzünk. A metrón való utazás is nagyon biztonságosnak tűnt." (B. R., 2013)


"Voltam sokszor Rióban és állítom, hogy mostanra javult a közbiztonság. Én nyugodtan mászkáltam este, éjszaka a Copabana negyedben is, és nyugodtan el lehet menni szórakozni is. Nem kell ékszert felvenni, vacak órát kell hordani és egyszerű cuccokba öltözködni. Nem szabad turistának kinézni, be kell simulni a tömegbe és akkor nincs semmi gond." (P. K., 2013)


"Mielőtt Rióba indul az egyszeri turista, nem árt a helyi viszonyokról nagyon képben lenni. Először is ha lehet, ne indulj el egyedül. Másik, az a legjobb, ha ismersz egy helyi lakost, vagy idegenvezetővel mész. A "favella" magyarul szegény- vagy nyomornegyedet jelent, és emiatt a közbiztonság sajnos erős hiányosságokkal küzd. Tehát, ha ne adj isten Rióban betévedsz egy favellába, az azt is jelentheti, hogy kb. 5 percen belül se kocsid, se pénzed, se más értéked, és örülhetsz ha még életben vagy. Persze a statisztikákat nem tudom, de mint turista ezzel nem árt vigyázni, főleg, ha kiderül, hogy nem beszélsz portugálul (turista = pénze van). Sajnos ezt nagyon komolyan kell venni, mert tényleg vannak ilyen esetek." forrás


"Rióban a saját keserű tapasztalatain szerint (is) nem igazán jó a közbiztonság. Anyámmal bicajoztunk a Botafogo kicsit sötétebb szakaszán is elrabolták tőlünk mindkét bérelt kerékpárt. Vagy tucatnyi, 15 év körüli suhanc volt a tettes. Csak a bicajokat vették el tőlünk. Mindenki mondja és nagyon fontos is betartani, hogy bármit is akarnak elszedni tőlünk, adjuk oda nekik. A rendőrség amúgy gyorsan megtalálta az egyik bicajt és a tettesek egy részét. A rendőrség nagyon hatékonynak tűnt nekünk.

Lapa negyed, ahol sok a bár, tele van rendőrautókkal, és sajátos módon nekem nem adott biztonságérzetet, inkább azt nyomatékosította bennem, hogy ez egy rizikós környék. Ettől függetlenül is hallottam sztorikat arról, hogy milyen sok embert rabolnak ki Lapa-ban. Aztán hozzászoktam a rendőrautók látványához és jó,l éreztem magam Lapában. Ne legyen nálad semmilyen táska és akkor minden rendben lesz! Másik tanács: olcsó, narancsszínű bicajt kölcsönözz. Ha ilyet elrabolnak vagy elrabolnak tőled, akkor nem ér olyan nagy anyagi kár, mint egy drága kerékpár esetén. Másrészt amikor egy favelába látogattunk el, nem éreztem veszélyt, igaz gyorsan áthaladtunk rajta." (K. Marion, 2014)


"Akit érdekel, íme a kirablásunk története picit részletesebben, esetleg tanulságképpen: Szóval a Botafogo egyik negyedében bicajoztunk a mamámmal. (Turisták voltunk, 10 napra jöttünk, és még nem voltunk előtte Rióban.) A Botafogo azon a részén történt a rablás, ami elég jómódúnak számít. Nem volt nálunk semmilyen táska. Nekem a zsebemben volt némi pénz és egy vacak Nokia mobil. Órákat töltöttünk egy rendőrörsön, ahol láthatóan nagyon igyekeztek az esetnek utánajárni. Igaz, hogy mindent lassan csináltak, de érződött a rutin és az eltökéltség. Ha valami komoly dolgot lopnak el vagy rabolnak el tőlünk, akkor igenis forduljunk a rendőrséghez. A kirablásunk nem lett volna olyan ijesztő, drámai, ha a mamám nem próbált volna ellenállni, keményen megmarkolva a bérelt bicaját. A szemét suhancok fellökték a (62 éves) mamámat, aki eséskor megsérült a fején, szerencsére csak kicsit. Történhetett volna nagyobb baj is, és az esete is bizonyítja, hogy veszélyes ellenállni." (K. Marion, 2014)


"10 napot töltöttünk csak Rióban és ez idő alatt semmi, de semmi biztonsági problémánk nem volt. Sőt, még csak nem is láttunk olyan alakokat, bandákat, akik miatt félelemérzetünk lett volna. Pedig nagyon sok helyen gyalogoltunk, nappal, este, késő este is. Igaz Rióban élő családtagunkkal, de még egy favelába is bementünk, de ott sem esett semmi bajunk. Óvatosak voltunk, gyanakvóan néztünk körül az elején, de aztán már nem is nagyon foglalkoztunk lehetséges veszélyekkel. Legyetek óvatosak, de nem kell előre betojni." (K. J., 2014)

,, Második szállásadóm úgy fogalmazott, hogy az, hogy az embert kirabolják vagy sem, csak szerencse vagy pech kérdése. Lehet, hogy évekig nem éri baj, aztán egyszer csak rossz helyen van rossz időben, és bumm, megtörténik. (Neki vannak barátnői, akik sötétedés után is egyedül járnak az utcán, mondván, nem hagyják, hogy a félelem határozza meg az életüket.) Hiába próbálja az ember óvintézkedésekkel kontrollálni a helyzetet, valójában nem lehet, mert bárhol és bármikor érheti atrocitás; csak a bekövetkezési valószínűséget csökkentheti azzal, ha betart néhány szabályt. (2017)" forrás


,, Amikor elindultam a Copacabana strandra, és végig, miközben ott sétáltam (majd az Ipanema strandon is), folyamatosan körbe-körbe tekintgettem, hogy nincsenek-e a közelemben gyanús alakok. Alig mertem fényképezni, és szinte vártam, mikor tépik ki a kezeim közül egy széles taglejtéssel a telefonomat. Több embertől hallottam ugyanis, hogy a riói tolvajlások egyik leggyakoribb helyszíne a Copacabana. Nagyon csodálkoztam, hogy semmi mást nem láttam a beachen – pedig nagyon sasoltam –, csak jókedvű strandolókat, akik ugyanolyan hűtőtáskából szedték elő a sört, mint amilyenbe Magyarországon tesszük. Egyetlen gyanús alakot sem észleltem – amihez talán a bizonyos távolságonként sorakozó rendőrségi posztok is hozzájárultak. (2018)" forrás


,, Novemberben eltölthettem néhány napot Rio de Janeiro-ban, sajnos amikor a Copacabanan strandolhattunk volna, akkor éppen esett az eső, de szerencsére a városnéző napjainkon ragyogó idő volt. Nagyon féltem a hírhedten rossz közbiztonságtól, először még a fényképezőmet sem mertem magammal vinni. De aztán örömmel tapasztaltam, hogy mindenhol rendőri felügyelet van és vigyáznak nagyon a turistákra. Úgyhogy ezen felbátorodva a géppel kezemben indultam neki Rio-nak.+ (m.i., 2018)

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli Konzulátus Rióban:


Tiszteletbeli konzul: Nelson Wilians Fratoni Rodrigues
Tiszteletbeli alkonzul: Bíró Zoltán


E-mail cím: hungria.rio@nwadv.com.br
Telefonszám: +552135501997

Ügyeleti mobil: +55-21-98319-1602 (magyarul tudó munkatárs)

Av. Presidente Wilson 231 24º andar Centro
Rio de Janeiro-RJ, 20030-021

Egyéb hasznos információk

Előny, ha ezeket tudjuk jól kiejtve mondani brazil portugálul:

 • Ha taxizunk és szólni akarunk a sofőrnek, hogy itt áljon meg, akkor: Pode parar aqui (podzsi páráh áki)
 • Hol a vécé? Onde é o banheiro? (ondzsi tény u bányéru?)
 • Mennyibe kerül? Quanto custa? (Kvántu koustá?)
 • Beszél angolul? Voce fala ingles? (Voszé fálá inglész?)
 • Féfiak megszólítása: senhor (széhnyor), nőké: senhora (szényorá)
 • Ne adja Isten, hogy szükség legyen rá, de így mondják ott, hogy Segítség!: socorro (szokorro, azt r lágyan raccsolva)
 • Jó napot: bon dia (délig), ejtve: bon dzsiá, jó délutánt (este hétig): boa tarde, ejtve boá tárdzsi, jó estét (este 7 után): boa noite, ejtsd: boá nojcsi
 • Bocsánat: me desculpa (ejtsd: mi dzsiszkulpá)
 • Köszönöm: ha nő vagy akkor obrigada (obrigádá), ha férfi vagy akkor: obrigado (obigádu)
 • Hello: Oi (ejtsd: Oj)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon