ÚTIKRITIKA.HU / Rio de Janeiro


hirdetes

útikritikák


Rio de Janeiro

Programszervezési tanácsok | Krisztus-szobor (Corcovado) | Cukorsüveg | Theatro Muncipal | Maracana stadion | Morro Da Urca | Pedra Da Gavea | Pedra Bonita | Centro Cultural Banco Do Brasil | Arpoador | Jardim Botanico |Érdekes negyedek| Fotóegyveleg

Programszervezési tanácsok

Orientáció: A központtól (Centro) délre, a partvonallal párhuzamosan, kb. 5 kilométer hosszúságban nyúlik el a Copacabana negyed. A központ és a Copacabana között van a Gloria, a Flamengo és a Botafogo negyed. Északon a területet a hegyláncolat hegyei (egyikük a Cukorsüveg) zárják körül.  Délen a Copacabana után következik az Ipanema és Leblon.

A Copacabanán belül három, a tengerparttal párhuzamos főút jelent meghatározó tájékozódási vonalat. Közvetlenül a tengerparton fut az Avenida Atlantica, a második főút a tengertől távolodva az Avenida Nossa Senhora de Copacabana (a központ felé egyirányú) és a harmadik főút a Rua Barata Ribeiro (az Ipanema felé egyirányú nagy utca.

A híres riói strandok egyenként is saját szakaszukon belül változatosak, különböző jellegűek, elsősorban annak alapján, hogy jellemzően kik frekventálják. Az egyes nagy strandok egyedi jellegzetességű szakaszait általában az életmentő pontok (postos) száma alapján azonosítják be. Pl. az Ipanema strandon a 9 és feles posto tájékán gyűlnek az alternatív fiatalok, míg a a Posto 8 szakaszt a melegek preferálják.   

"Béreljél bicajt, hogy többet láthassál a városból. Sétálj vagy bicajozz különböző negyedekben, mert mindegyiknek van külön érdekes karaktere. Ne szűkítsed riói programodat a híres látnivalókra, mert az igazi Rió a negyedek sokszínűságáben fedezhető fel. Sokat, sokat gyalogolj, menj, ne ragadj le sehol túl sokáig. Soha ne legyen nálad táska és ne legyen rajtad értékes, vagy értékesnek vélhető ékszer. A napokban láttam a TV hiradóban, hogy egy nősi nyakáról akkor akart egy tizenéves suhanc letépni egy nyakláncot, amikor az illetőt egy TV-stáb éppen a riói közbztonságról kérdezte meg! Ne hagyd ki a súly (kiló) alapjáén beárazó kajáldákat! Egyik jobb, mint a másik." (K. Marion, 2014) 

Krisztus-szobor (Corcovado)

(kiejtés: korkovádu)

A Copacabana, Ipanema tájékáról (Déli zóna) nem érdemes taxival felmenni a Corcovado-ra. A taxisok erősködni szoktak, hogy 100 reálért oda-vissza szállítanak és ebben benne van a várakozási idő is. Valójában a várakozási időért a méteróra szerint pluszban fognak követelni pénzt. Értelmesebb 25 realét a fogaskerekű állomásához vittetni magunkat és kifizetni a 36 reált a felvitelért. A fogaskerekűn felfelé a legjobb kilátás a menetirány szerinti jobboldalon biztosítható!

Fontos, fontos! Lehetőleg hétköznapra időzítsük a látogatást, mert hétvégéken, ünnepnapokon óriási a tömeg, rettenetesen hosszas sorban állásokra kényzserül a látogató. Rengeteg a belföldi turista, inkább miattuk van a tömeg, mint a külföldiek miatt.

Érdemes tájékozódni helyi utazási irodáknál, hogy mikor és mennyiért vannak buszos transzferek a Copacabana negyedből a Corcovadó (csaknem) lábáig. A tapasztalatlabnabb utazók inkább fizessenek be szervezett útra, mert elég bonyolult és kissé kaotikus a feljutás rendszere (sorban állás, kassza stb.). Előfordul, hogy a fogaskerekűre órákon keresztül nincs szabad hely (részben a csoportos előfoglalások miatt), s ilyenkor kb. 15 főt szállítani képes buszokkal is fel lehet menni.

"Állok az ezer tonnás, 30 méter magas szobor alatt, és szinte törpének érzem magam. Alattam a világ egyik legszebb panorámája. Lesétálok a kilátóteraszra, ahonnan kiválóan látszik a szemközti Cukorsüveghegy. Sokan vagyunk, de odaférek a terasz széléhez, ahonnan a legjobb a kilátás. Párás az idő, a világhírű riói strandok a felhők alól néha ki-kibukkannak, tekintetemmel keresem a Copacabanát, az Ipanemát, a Leblont, a Botafogo-t. A másik oldal kicsit tisztább, itt a világ legnagyobb stadionját, a Maracanát látom, és persze a hegyek között megbújó metropoliszt." forrás


Corcovado, azaz a hatalmas Jézus szobor, ami egy böszme nagy hegy tetejéről sasolja a várost. Én alapvetően az anti-turista turistákhoz tartozom, tehát nem szoktam kényes ügyet csinálni abból, hogy egy adott helyen az összes képeslap-látványosságot kipipáljam félóra alatt, úgy gondolom nem ettől ismer meg valaki egy várost. A Corcovado-t viszont tényleg megéri lecsekkolni, akkor is ha az ember hitetlen, pogány vagy égetni való eretnek. Egyrészt maga a szobor is elég pofásan néz ki, másrészt viszont a kilátás az egészen lenyűgöző, belátni egész Rió-t, ami talán a világ legszebb fekvésű városa! Érdemes nem borult időben menni, mert Rióban valamiért nagyon alacsonyan szállnak a felhők, és könnyen egynek a közepén találhatja magát az ember, ami erősen rontja a látási viszonyokat." forrás

"Az utolsó nap a Krisztus Megváltó szobort mentünk megnézni egy taxival. Ez a leghíresebb landmark-ja Riónak, olyasmi mint a mi Szabadság szobrunk. A 700m méter magas cukorsüveg alakú Corcovado hegyen van. Fantasztikus lett volna a kilátás a városra de a hegy teteje egy felhőben ült. Először a szobor maga is misztikus ködbe burkolódzott, tök semi nem látszott belőle, de egy rövid időre csak kimászott belőle és megmutatta nekünk órási méretét (30 m). Kedves volt tőle mert bizony mi távolról jöttünk." forrás


"A Krisztus-szobor meglátogatása számomra nem volt igazán egy kellemes élmény. Lehet, hogy azért is, mert pont előtte voltam egy Free Walking Tour-on, ahol nagy csopor tturistával kelleltt vonulnom, és már kicsit elegem volt belőlük. A Corcovado-nál túl sok volt az ember, túl nagy hőség volt. De ami a legjobban kiakasztott, hogy akármerre akartam nézni a panorámát, mindig belelógott a látványba egy turista vagy a kamerája. Engem ez irritált, de tény, hogy másokon nem láttam ezt az idegességet." (K. Marion, 2014)


"Nagypéntekre tudtuk csak időzíteni a Corcovado meglátogatását, mert az előtte lévő napokon rosszak voltak a látási viszonyok. Nyomasztó volt a tömeg a sorban állásnál is, és főleg fent a szobor alatt. Csak az volt a motivációnk, hogy kipipálhassuk ezt a kötelező programot, mert az amúgy persze fantasztikus panorámát az elképesztő tömegnyomorban alig-alig lehetett élvezni. A Cukorsüveg-es programunk százszor élvezetesebb volt, mert nem volt tömeg." (J. K. 2014)


,, Fent a szobor közvetlen közelében gyakorlatilag csak úgy lehet jó Krisztus-képet csinálni, ha az ember lefekszik a földre, éppen ezért a turistáknak kitettek a járólapokra egy tucatnyi fekvő alkalmasságot, hogy ne a koszban, porban kelljen heverniük egy-egy jó felvétel érdekében. Boldogok voltunk, mert a felhők elszálltak a Krisztus-szobortól, s így tiszta képeket tudtunk készíteni.

A Corcovado-hegy növényzete nagyon buja. A Tijuca Nemzeti Park része ez, gyakorlatilag esőerdő, aranyos selyemmajmokkal és lusta lajhárokkal. (2017)" forrás

Cukorsüveg (Pao de Acucar)

(kiejtés kb.: pan dzsászukáh

2-3 órás program, és természetesen kihagyhatatlan. Senki ne gondolja, hogy a Corcovado (Krisztus-szobor) és a Cukorsüveg egymás alternatívái. Két más jellegű program és mindkettő kötelező látványosság. Ami az időzítést illeti, a kora esti program előnye a megvilágított Rio látványának elképesztő látványa (akkor is neki kell indulni 4 óra tájban). Mások azt tanácsolják, hogy kora délelőtt (nyolckor) kell nekiindulni, amíg a turista csoportok még a szállodáikban reggeliznek, gyülekeznek. A turista csoportoknak nem kell sorban állni és ennek az egyéni látogatók isszák meg a levét. Napközben kellemetlen lehet a hosszú sorbanállás. Vannak 15 óra körül induló csomagtúrák, amikben a köztes megállóban lehet ezt-azt enni, inni. A Cukorsüveg mögöttes oldalán van egy park, amit szintén érdemes meglátogatni.

3 alapszabály:

  • hétköznapra időzíteni, nem hétvégére
  • ha túl felhős az ég (legfeljebb enyhe gomolyfelhők tűrhetők), akkor lehetőleg másik napra hagyni
  • ha heves szélrohamok, -lökések vannak, akkor a középső állomás és a végcél közötti szakaszt leállítják és a program értelmetlenné válik
  • +1 tanács a fotózáshoz: fent érkezéskor élesen jobbra fordulva található egy kis plattform, ahonnan a legszebb képeket lehet készíteni.

A szelfi lényege, hogy főleg minket ábrázoljon - Karesz fotója

Theatro Muncipal

Ha időt szánunk a patinás, méltóságteljes színházépület belsejének meglátogatására, akkor az kb. egyórás program. A párizsi építészeti múlt köszön vissza, azzal a csavaríntással, hogy mindez a trópuson valósult meg, távol Európától.  A belépőjegy 10 reál. A színház belül ragyogó, bár nyilván nem olyan nagy parádé egy olyan európai turistának, aki az öreg kontinensen látott már eredetibbet, szebbet operahát műfajban. A színház a Cinelandia metrómegálló közelében van, Rió történelmi közpotjában. Az óváros meglátogatásakor a színház (legalább kívülről való) megcsodálása lehet akár az ismerkedő séta startpontja.

Maracana stadion

Az 1950-ben megnyílt világhírű stadion elméleti befogadókészsége 140 ezer, de biztonsági okokból nincs 105 ezernél több ülőhely. Hivatalos neve: Estadio Mario Filho Maracana. 20 reálért meg lehet látogatni a stadiont (plusz 10 reálért audioguide). Kb. 1,5-2 órát el lehet ott időzni meccs vagy koncert hiíján is. Viszonylag szabad a mozgás és még a focisták öltözőibe is be lehet nézni. A 2014-es foci vébé miatt szépen rendbe hozták, részben fedelet is kapott. A helyiek szerint ez a stadion már alig hasonlítaz eredetire. Még az akusztikája is teljesen más.

Persze az igazi élmény, ha focimeccsre tudunk kijutni. A hangulat szenzációs, a közönséget ugyanannyira érdemes nézni, mint a pályán történő fejleményeket. A Flamengó szurkolók énekelnek, vigadnak, zajonganak. Csudás.

Morro Da Urca

(murru dá urká)

Ez az első domb útban a Cukorsüveg felé, egyfajta közbülső állomás. Önmagában  ez is Rió egyik tipikus jelképe, príma kilátóhely és hangulatos is, ha elég korán érkezünk, mielőtt a turista hadak megérkeznek. Reggel nyolcas érkezés például elsőrangú élményt eredményezhet. Szuper a város és a Krisztus-szobor látványa innen. Érdekes látni innen a Santos Dumont repülőté landoló és felszálló forgalmát is. Naplementét csodálni is jó innen. 

Pedra Da Gavea

(pédrá dá gávije)

Csak szívósabb turistának ajánlott a felmenetel erre a sziklatetőre. Ha valaki aztán fentről siklóernyővel óhajt lefelé ereszkedni, annak: sok szerencsét és jó mulatást. 2-3 órás túra felmenni a sziklatetőre, és megéri azért, mert onnan a látvány Rióra nagyszabású, bizony.

Pedra Bonita

20-30 perces turázással lehet feljutni. A látvány gyönyörű, feltéve ha nincsenek felhők. Mert a felhők képesek teljesen semmivé tenni a látványt. Szóval csak napsugaras napon érdemes nekiindulni, ha kicsit is felhős az ég, akkor inkább hagyjuk ki.

Centro Cultural Banco Do Brasil

Ez a kulturális központ egy csodálatosan restaurált, impozáns, hatalmas banképületben kapott helyet. Rióban a kulturális programokra vadászó turistának érdemes fontolóra venni ennek a profin szervezett központnak a meglátogatását. Hátrány a külföldi turstának, hogy a legtöbb minden portugálul van kommunikálva. Rövidke látogatást megér és ki lehet fogni egy-két jó kiállítást benne.

Arpoador

  • Az Arpoador sziklás tetejéről csodás a panoráma az Ipanema és a Leblon stradjaira és érdemes idejönni napfelkeltét nézni. Az élvezet feltétele, hogy jó időjárást fogjunk ki ott fent. 
  • Az Arpoador sziklahegye privilegizált helyen van a Copacabana és az Ipanema strandjai között. A sziklaetőre csak gyalog lehet felmenni, autóval egyáltalán nem.
  • Az Arpoador strandjánál nagyok a hullámok és ezért népszerű a szörfösök körében. Érdemes a turistának megnézni a szörfösök mutatványait.
  • Ha kiürül kora estére az Arpoador strandja, partja, akkor érdemes a turistának távolmaradni a helytől biztonsági okokból.

Jardim Botanico

Helyi kiejtésben kb. így: zsárdzsim botányiku

Ha nyugalomra vágyunk az őrült riói életből kiszabadulva, akkor szóba jöhet programként ez a botanikus kert. A Jardim Botanico eget verő, rendkívül vastag pálmafái között sétálni sajátos élmény. A kert lényegében a Corcovado lábánál található. Nem kihagyhatatlan program azért, mert nem egy kiemelkedő élmény. Sétálásra jó.

t.m. fotója

Érdekes negyedek

Santa Teresa

,, Az egyik leggazdagabb és ezzel együtt művészi értékkel bíró street art sorozatot a Rio de Janeiro kis Párizsaként vagy Montmartre negyedeként is emlegetett Santa Teresában találtam. Itt jár az a kedves villamos is, amitől budapestiként igazán otthonosan éreztem magam. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon