ÚTIKRITIKA.HU / Rio de Janeiro


hirdetes

útikritikák


Rio de Janeiro

Centro negyed | Lapa negyed | Leblon negyed | Ipanema negyed és strand | Egyéb riói negyedek | Copacabana negyed és strand | A többi strandról | A favelákról | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Centro negyed

Centro, azaz tulajdonképpen a belváros. Itt vannak Rio történeti gyökerei. A Centro-ban vannak a város legjelentősebb templomai, ismert terek és emlékművek, múzeumok, de sok modern irodaház a sok-sok hivatalnokkal.

A Centro közbiztonság szempontjából vegyes hely. vannak jobb és rosszabb közbiztonságú övezetei. Napközben a sok irodaépület miatt nagy itt a tömeg, este és hétvégéken az utcák eléggé kiürülnek és éppen emiatt vannak biztonsági kockázatok. Hétköznapokon 9 és 5 között nyugodtan lehet arrafelé járni. Este sem életveszélyes, a turisták óriási többségét itt sem éri támadás.

A Centro gyalog fél nap alatt végiglátogatható. Mit érdemes megnézni? Ezeket: a városi színház, a Rua do Mercado, a Cinelandia tér, a Centro Cultural Banco do Brasil, a Colombo Cafe, a katedrális, a Szent Benedek monostor templom.

Lapa negyed

Ez egy kicsi, laza, színes világú negyed, ahogy valaki elnevezte a "trópusi Montmartre." Könnyű beazonosítani a lapa-t, hisz központja a Largo de Lapa egy régi, kiemelkedő akvadukt (csatornahíd) lábánál található. Lapában látni néhány aranyos koloniális épületet, de manapság a jelentőségét inkább az adja meg, hogy mozgalmas itt az éjszakai élet.

Tíz évvel ezelőtt a negyed jellemző képe még az volt, hogy az utcák szélén transzvesztiták álldogáltak. A negyed nagyon átalakult jellegében, erősen felértékelődött, menővé vált, kiváltképp az éjszakai szórakozást illetően. Olyannyira, hogy Copacabana és Ipanema szépfiúi is hajlandók a Lapa negyedben koktélozni, sörözgetni.

A főútján (Avenida Mem de Sá) sűrűn egymás mellett sorakoznak az éjszakai klubok. Az Arcos de Lapa tájékán tarka forgatagot lehet bámulni.

Ha a turista a Lapa negyedben a fősodorban marad és nem kószál el néptelen utcák felé, akkor biztonságban érezheti magát, no persze a zsebtolvajok itt is szorgoskodnak, de a sűrű esti tömeg nem a rablók kedvenc terepe.

A Circo Voador egy belépőjegyes klub, ahol egész színvonalas programokkal is lehet találkozni.

Leblon negyed

Ez Rió egyik ismert lakónegyede, amelynek sikerült megmaradni nyugisnak, és ez még a strandjára is érvényes. A negyed ,,alsó" része, Baixo Leblon viszont mozgalmas, főleg éjszaka, és a Rua Dias Ferreira környékén. Itt rengeteg az étterem, a bár és az apartmanhotel.

Leblon Beach

Tiszta és szép. Lényegében az Ipanema strand folytatása (egy csatorna elválasztóvonalával), a két strand között nincs érdemi különbség (a Leblon kicsit elitebbnek, vagy tán családiasabbnak tűnik), az eltérés a két strandhoz közeli boltok árfekvésében van, nevezetesen Leblon drágább. A Leblon Beach hátránya az Ipanemához képest, hogy a hullámok, áramlatok jobban kisodornak ide szemetet. Leblon strandja jellemzően nyugisabb, mint a Copacabana vagy az Ipanema. Ja, mert nem annyira népszerű a fiatalok körében. Többnyire nem zsúfolt. A helyiek azért nem frekventálják, mert nincs a közelében metrómegálló. A közbiztonság itt sem garantált. Meglepően a Leblon strandon nincsenek kajás-piás standok. Ez előny és meg hátrány is.

A nyugis fürdésnek itt is - mint a riói strandok többségének - akadálya lehet a túl erős hullámzás.

Ipanema negyed és strand

Ipanema strand

A világ egyik legfotogénebb strandja a háttér panorámáknak köszönhetően. A látvány valóban képeslap minőségű!

A helyi és a turista fiatalok kedvenc strandja. De jár ide ki mindenki, igazi demokratikus riói strand, ahol egy helyen időzik milliomos és favella lakó. A strand központjának a 9-es számú szakasz (posto) számít.

Kár, hogy a sétányon gyakran nem lehet kellemesen andalogni az erős szelek miatt. gyakran csak napozni lehet az Ipanemán, mert a nagy hullámok miatt nem lehet úszni a tengerben. Déli fekvése miatt jók a napozási körülmények.

Az Ipanema mozgalmas, de a Copacabanával nem tud versenyezni az aktivitások sokszínűsége dolgában.

Hiába van a strandon rendőri jelenlét, értékeket semmiképpen se vigyünk ki az Ipanemára, mert van némi esély van arra, hogy ellopják vagy elrabolják.

,, Amikor az ember megérkezik Rióba, az első pár nap után leteszi a voksát vagy a Copacabana, vagy az Ipanema mellett. Persze ez ostobaság, de ha már egyet mondanom kell, akkor az ereszkedő délutáni nap fényében fürdő Ipanemát választom, ahol szörfösök újra és újra nekivágnak a hullámoknak, és valami könnyed sikk lengi be a levegőt – hogy ezt a sikket a világhírű „Girl from Ipanema” c. dal hintette el, vagy a már meglévő sikk ihlette a dalt, az alighanem az univerzum egyik rejtélye marad. (2018)" forrás

Egyéb riói negyedek

Santa Teresa

Ez egy kicsi, laza, színes világú negyed, ahogy valaki elnevezte a "trópusi Montmartre." Könnyű beazonosítani a lapa-t, hisz központja a Largo de Lapa egy régi, kiemelkedő akvadukt (csatornahíd) lábánál található. Lapában látni néhány aranyos koloniális épületet, de manapság a jelentőségét inkább az adja meg, hogy mozgalmas itt az éjszakai élet.

Lagoa

Copacabana negyed és strand

A 4 kilométer hosszú Copacabana strandon a hullámzás tán kevésbé erős, mint az Ipanemán.

"Meglepett, hogy a Copacabana homokja milyen szép fehér és hogy tisztább, mint sok mediterrán strand. csúcs érzés volt állni ezen a strandon, a finom homokon és onnan nézni a Cukorsüveget. A strand tele van kis büfékkel, ahol folyton friss kókuszlevet vételeztünk. No, és a tengervíz is meglepően tiszta.

Szuper volt szinte minden eset kimenni a Copacabana sétányára és élvezni a carioca-k (így nevezik a rióiakat) társaságát, a mozgóárusok nyüzsgését, az ezt-azt árusító bódékat. Meglepett az is, hogy az árusokkal lényegében nem lehet alkudozni. Makacsan tartják magukat az általuk meghatározott árakhoz." (Varga, Vista-ügyfél, 2014)


A tengerpart Rióban abszolút az élet központjának tűnik, az emberek ott töltik a szabadidejüket, napoznak, futnak, fociznak vagy gyúrnak, mert hogy vannak ilyen kis játszótéri mászókára emlékeztető minikonditermek felállítva 200 méterenként a parton, ahol faszán lehet izmozni, ahogy a carioca (rió-i) csajok mikrobikiniben sétálgatnak az ember körül. Amit mondjuk soha nem gondoltam volna Brazíliáról, az az, hogy a nők nem lehetnek monokiniben, törvény ellenes (valami azt súgja, hogy ezt a törvényt nem egy férfi hozta :) )! Viszont azért a brazil nőket sem kell nagyon félteni, amilyen bikinikben képesek feszíteni, akár nudista strandon is lehettem volna. Nem egy szégyenlős csapat." forrás


"Visszafelé következett a Copacabana, Rio leghíresebb strandja, az is gyönyörű szép. Gyorsan mélyül a víz, sajnos, nem lehet hosszan begyalogolni és itt lehet érezni, mekkora ereje van a víznek. Nem kell sokat menni, hogy nagyobb hullámokkal találkozzál, és olyan szívó ereje van a víznek, hogy egész szép izommunka állva maradni a homokon. Igazak azok a hírek, hogy a 10 lépésre a parttól is bele lehet fulladni a vízbe. Szóval vigyázat! Mivel már délután volt, nem sokat ugrabugráltunk a vízben, hanem kifeküdtünk a homokra megszáradni, a hőmérséklet kicsit csökkent, mivel közben megint volt egy futózápor. Nem töltöttünk ott sok időt tényleg, de hát, pont annak a fránya felhős időnek köszönhetően, mindenki úgy leégett, hogy ha akartuk volna se tudtuk elkerülni, hogy színünk legyen Brazíliában. (2012)" forrás


"A tagozódás a legnépszerűbb strandokon belül is nyilvánvaló. Rio két leghíresebb strandján, a Copacabanán és az Ipanemán ugyanúgy megvan a helye a röplabdázóknak, mint a homoszexuálisoknak, sőt, állítólag létezik értelmiségi szakasz is, mint ahogy a budapesti fürdőknek is megvan a maguk jellegzetes közönsége. Az osztályharc ellenére mégis van egységes brazil strandkultúra, annak mindenhol kötelező kellékeivel, úgyhogy most koncentráljunk inkább ezekre." forrás

A többi strandról

Az Ipanema és a Leblon strandok együtt 3 kimométer hosszúak. A Botafogo Beach 2 kilométer hosszú, a Barra da Tijuca 18 kilométer hosszú.

"A kedvenc strandunk a Barra da Tijuca volt, ahol sok a szörfös. Csaknem üres, hatalmas strandterület. Persze voltunk a Copacabana strandján, mivel a közelben is laktunk. Meg volt nekünk az Ipanema és a Leme is. Nagyon tetszett, hogy olyan tágasak a strandok, hogy a sok ember dacára nem érződik tömegnyomor, azaz jól tudod érezni magad. Tetszett a folyamatos mozgalmasság, a nagy csoportokban pletykálkodó nőcik, a családok és a strandröplabdázó emberek látványa. Meglepett, hogy a strandon mennyire megy a sör nagy mennyiségű fogyasztása. Jópofa, hogy a strandövezetek számozottak, az egyik szakaszát pl. a melegek frekventálják, de vannak olyan szakaszok, ahová zömében a jól kinéző emberek járnak strandolni. Tényleg!" (K. Marion, 2014)

Prainha Beach

A favelákról

"Átmentünk egy favelán, aminek a nevére nem emlékszem, csak annyira emlékszem, hogy az Ipanema negyedben egy liften mentünk fel oda, mert a favela tetején van egy fantasztikus panorámát kínáló youth hostel. A nyomornegyed emlékeztetett azokra a cigánytelepekre, amiket a Balkánon láttam. A favela lakói tesznek-vesznek, és nem méltatják figyelemre a kívülről ide jövőket. Semmi veszélyt nem érzékeltünk, igaz sötétedés előtt jártunk ott. Lefelé egy helyi fiatal lepukkant autóján jöttünk és legalább megtapasztalhattam, hogy milyen zenét hallgatnak a favela fiataljai. Ők funky-nak nevezik, de ez nem olyan funky zene volt, mint amit én ismerek. Inkább egy különös fajta elektronikus zene. De nem is ez volt a lényeg, hanem az a lélegzetelállító látvány, ami a youth hostel tetejéről nyílt a városra." (K. Marion, 2014)


"Rio de Janeiro tízmilliós város, de hogy pontosan mennyien lakják, azt a favelák miatt senki nem tudja megmondani. A favelákat nem egy egybefüggő területként kell elképzelni, hanem a rengeteg hegy miatt olyan foltokként, melyek szinte minden városrészben előfordulhatnak. Különösen ott, ahol emelkedni kezd a terep. Magyarországgal ellentétben ugyanis a brazil nagyvárosokban a gazdagok a sík részeken, a szegények a hegyeken élnek - ahol ha már a jólétet nem is, legalább a kiváló panorámát élvezhetik." forrás

Olvasmányos linkek

"A város építészetileg nem igazán egységes. Néhány klasszikus épület mellett beton kolosszusok, csupa-üveg irodaházak, lepukkant panelek akár egymás szomszédságában is megtalálhatók. Sok lepukkant épület tetőtől talpig (akár a 10. emeletig is) graffitis firkákkal "díszített". Láttuk a karnevál helyszínét, ami gyakorlatilag hosszú sor lelátó betonból, amit a karneválon kívül semmi másra nem használnak. Üresen nem volt egy felemelő látvány. A nagy katedrális szintén főként beton építmény, modern épület az irodákkal teli városközpont szívében. Érdekes, nem mindennapi látvány." forrás


,, Biztosan sokan ismerik a viccet a Balatonról:

– Mi a legszebb a déli parton?
– Hát az északi part.

Ugyanezt Niterói városával is elő lehet adni:
– Mi a legszebb Niteróiban?
– Hát Rio.

Niterói városa Rio de Janeiróval szemközt, a Guanabara-öböl túloldalán található. A niterói strandról fantasztikus kilátás nyílik Rióra, pontosabban a „cidade maravilhosa” hegyeire. Ráadásul fekvéséből adódóan Niterói egyike azon kevés helyeknek Brazíliában, ahol a víz fölött nyugszik le a nap, és fantasztikus naplementéket látni. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon