ÚTIKRITIKA.HU / Szingapúr


hirdetes


útikritikák


Szingapúr

Szingapúr utazás

Repülőjegy | Szállásválasztás | Úti okmányok | Vámügyek | Fotóegyveleg

Repülőjegy és repülés

 • Budapestről és Bécsből is sokféle lehetőség van eljutni Szingapúrba. Első körben érdemes azt figyelembe venni, hogy van-e törzsutas kártyánk valamelyik légi szövetséghez vagy van-e kedvenc társaságunk.
 • Budapestről egy átszállással többek között a Finnair, az Air France, a Turkish Airlines, British Airways, a Lufthansa (a teljesség igénye nélkül).
 • Belépéskor online kell kitölteni az ún. Electronic Visit Passt, ez időigényes, de családonként is kitölthető.


"A várótermek és a tranzit kialakítása inkább emlékeztet egy luxusszállodára, vagy egy hatalmas elegáns bevásárlóközpontra, mintsem repülőtérre. Végeláthatatlan sorban következnek egymás után a különböző üzletek és éttermek, ahol indulás előtt mindenki alaposan kiürítheti a pénztárcáját. Itt szinte minden kapható az ékszerektől kezdve a legújabb elektronikai eszközökön és a nagy divatházak legújabb ruhakölteményein át egészen a luxusautókig, csak győzze az ember hitelkártyával.:)Ezek mellett a praktikum és a kényelem is döntő fontosságú volt az utastér kialakításában. Van itt például olyan zárt váróterem, ahol zuhanyzók, és kényelmes fotelágyak várják a hosszú repülés után megfáradt és átszállásra váró utasokat, de a repülőtér több pontján ingyenes internetezési lehetőség is várja az utasokat. Mindez elegáns kialakításban, ízléses berendezésekkel, vízesésekkel.

A várótermek és a tranzit kialakítása inkább emlékeztet egy luxusszállodára, vagy egy hatalmas elegáns bevásárlóközpontra, mintsem repülőtérre. Végeláthatatlan sorban következnek egymás után a különböző üzletek és éttermek, ahol indulás előtt mindenki alaposan kiürítheti a pénztárcáját. Itt szinte minden kapható az ékszerektől kezdve a legújabb elektronikai eszközökön és a nagy divatházak legújabb ruhakölteményein át egészen a luxusautókig, csak győzze az ember hitelkártyával.:)Ezek mellett a praktikum és a kényelem is döntő fontosságú volt az utastér kialakításában. Van itt például olyan zárt váróterem, ahol zuhanyzók, és kényelmes fotelágyak várják a hosszú repülés után megfáradt és átszállásra váró utasokat, de a repülőtér több pontján ingyenes internetezési lehetőség is várja az utasokat. Mindez elegáns kialakításban, ízléses berendezésekkel, vízesésekkel. " forrás

Repülőjegy vásárlás - Szingapúr

Szállásválasztás

A jó hír az, hogy könnyű megfelelő szállodát választani Szingapúrban, a rossz hír, hogy magas az árszint, eltekintve a túlságosan egyszerű hotelektől. Szingapúrban kitűnő hotelek vannak. Mivel az egész városállam kicsi, így nincs túl nagy jelentősége, hogy helyileg hol van a szálloda. Főleg, hogy a tömegközlekedés és elsősorban a metró gyors megoldást kínál mindenhová az eljutásban, többnyire 15-20 percet meg nem haladó idő alatt. Persze, aki nagyokat akar vásárolni, annak érdemes az Orchard Road-tól gyalogtávolságra található szállodát választani, hogy mindig gyorsan vissza lehessen jutni a szállodaszobába a sok szatyorral.

A magas hotelszoba árak oka, hogy a helyi szállodaipar elsősorban az üzleti utazókat célozza meg. Rengeteget ruháznak abba, hogy az igényes üzleti utazókat megnyerjék. A sok renoválás költségét a magas árakkal próbálják behozni. Az egyszerűbb igényű turistáknak megfelelő, de azért jó minőségű, olcsóbb szálláshelyekre kevésbé összpontosítanak a városállamban. Annyira magasak a telekárak Szingapúrban, hogy nem éri meg középkategóriás hotelt építeni. A turisták sokszor olyan hoteleket kénytelenek választani, amelyek tele vannak üzleti utazók számára hasznos, a turista számára érdektelen szolgáltatásokkal (pl. business center). A nem üzleti utazós hotelek nagy része tele van turista csoportokkal, ezek meg elég zajosak, túl nyüzsgősek.

Kriszta fotója

Visszatérve az elhelyezkedési szempontra, a legnagyobb hotelválaszték eleve a vásárlás centrumát jelentő Orchard Road tájékán van. Talán errefelé lévő hotelek közül érdemes a leginkább választani. Vannak szállodák az úgynevezett történelmi negyed (The Historic District) környékén is, és ez azok számára megfelelő, akiket jobban érdekelnek a múzeumok, a nevezetességek, mint az áruházak. A Marina Bay környékén lévő szállodák inkább az üzletembereknek valók, mert számukra így közel vannak a nagy vásár és konferencia központok. Turista is foglalhat itteni hotelt, ha ott szeretne lakni, ahol a legszebb panorámák kínálkoznak.

A kínai negyed, azaz a Chinatown és a Tanjong Pagar negyed szállás szempontjából azoknak érdekes, akik szeretik Szingapúrban a kis izgalmas utcákban megbújó butik hoteleket. A legolcsóbb szálláshelyek, ifjúsági szállások nagy számban vannak a Bencoolen Street környékén. Szingapúrban több szálloda is azzal kényezteti a vendégeit, hogy ingyenes ingajárati buszokat közlekedtet az Orchard Road-hoz, a vásárlások lebonyolításához. Családok és nászutasok számára szóba jöhet néhány hotel a Sentosa szigeten, de ott a választék meglehetősen behatárolt egyelőre. Nagyon sok az építkezés, tehát e tekintetben jelentős változás várható. Jól szervezett a gyors tömegközlekedés a városközpontba, tehát a távolság tényező itt sem problémás.

A jelleget tekintve el kell dönteni, hogy milyen hotelt akarunk: valami nagy hotellánc (pl. Hilton, Sheraton, Hyatt) szállodáját, vagy valami kisebb családiasat. Ha a városlátogatás során napközben néha a nagy melegben medencében szeretnénk fürdeni, akkor tájékozódjunk, hogy a szóba jöhető szálloda tud-e ilyen lehetőséget kínálni. Szingapúrban is nagyon divatosak mostanában az úgynevezett butik hotelek. Ezek gyakran kicsi, fantáziadús új hotelek, amiket régi kereskedelmi épületekből, műemlékházakból alakítottak ki szálláshellyé. A Temple Street tájékán vannak pl. ilyenek. Több butik hotel az egyedi belsőépítészeti bravúrjaival próbálja megnyerni az utazók kegyét. A butik hotelek hátránya, hogy kicsik és nincs hely bennük sok szolgáltatáshoz és medence kialakításához.

A kifejezetten olcsó hotelek rendszerint előnytelen kinézetűek és a szobák is jellegtelenek, sokszor csúnya kilátásokkal, viszont itt is mindig garantált a tisztaság és a rend. Elvégre ez Szingapúr. Az olcsó szálláshelyeken valószínűbb hogy a vendégkörben legyenek zajosabb, furcsa viselkedésű, és egyedi szagvilágú ázsiai családok, a vendégmunkások hozzátartozói.

Szingapúrban a hotelszobák árai évről évre növekednek. Az átlagos szobaár 140 USD körül mozog. Kéretik tájékozódni a szobaárakhoz csapódó adókról, mert bizony vannak. Ami a szezonokat illeti, egész évben főszezon van. A legnehezebb hotelszobát találni a nagy vásárok, konferenciák idején. Mindenképpen tanácsos jó előre gondoskodni a szállásról, mert Szingapúr nem az a hely, ahol jó last minute ajánlatokat lehet gyakran kifogni.

Airbnb

Van, de erős elővigyázatossággal kell kezelni. A jó lakások sokszor nagyon távol vannak a központtól. Ahol nincs metró, az kerülendő. A jó helyen lévők pedig sokszor hostelek, hotelek, amik így hirdetik magukat. Akinek lakásra, konyhára van szüksége, gyakran átverve érzi magát egy lakásként eladott hotelszobában.

Top hotel - legalacsonyabb szoba ár: 340 USD (reggeli nélkül) - Kriszta fotója

Úti okmányok

Mint minden EU-tagország állampolgárának, úgy a magyar állampolgároknak sem szükséges vízum Szingapúrba utazáshoz a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén. Beutazáskor az útlevél ellenőrzésekor előfordulhat, hogy a tisztviselő firtatja azt, hogy az ott tartózkodáshoz van-e kellő anyagi fedezetünk és kérhetik a visszautazásra vagy továbbutazásra való repülőjegyet, vagy bizonylatot. Fontos! Az útlevélnek a Szingapúrba történő belépés napjától számítva legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. Az idegenrendészeti szabályok kifejezetten szigorúak. Az illegális határátlépést, engedély nélküli tartózkodást 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, legkevesebb három botütéssel (amennyiben az illető nem kiskorú, vagy várandós anya) és komoly pénzbírsággal büntethetik.

"Az országba való belépéshez ki kell tölteni egy kérdőívet, amelyen fel kell tüntetni a pontos tartózkodási címet, illetve, hogy van-e nálunk cigaretta, voltunk-e valaha prostituáltak, és milyen szándékkal érkeztünk a városba. Minden kérdésre készségesen válaszoltam, leszámítva a szállásom címét, gondolván, ebből nem lehet gond. A határőr hölgy azonban mogorván közölte, hogy vagy azonnal kitalálom, hol lakik a cimborám (nyilván nem kötöttem az orrára, hogy nem ismerem a srácot), vagy be nem teszem a lábam Szingapúrba. Próbáltam hívni a szállásadómat, majd fél óra bénázás után felcsaptam az útikönyvet, és kimásoltam az első hostel címét, amit találtam. Senki nem ellenőrizte a cím valódiságát. Mosolyogva beengedtek, de a lelkemre kötötték, hogy a kis papír másolata és az útlevelem mindenhol legyen velem, különben bevihetnek a rendőrök, és még meg is büntetnek. Természetesen megígértem, hogy jó leszek, és vigyázok a papírra, így végre kiszabadultam a hihetetlenül párás és meleg szingapúri nyárba." (2014) forrás

Vámügyek

A reptéren cigit, iqost kidobják a kukába, csak Szingapúrban vásárolt cigit vihetsz be az országba!

A leglényegesebb: Szingapúrban drákói szigorral büntetik a kábítószerek behozatalát. Ha a behozott drogot kereskedelmi mennyiségűnek minősítik, akkor az illetőre halálbüntetés jár! A kábítószerekkel történő visszaélésről szóló szingapúri törvény („Misuse of Drugs Act”) 20 különböző esetben kötelező jelleggel ír elő halálbüntetést mindazok számára, akik az alábbi mennyiségű, vagy azt meghaladó kábítószerrel való kereskedésben találnak bűnösnek:

 • 1200 g ópium
 • 30 g morfium
 • 15 g heroin
 • 30 g kokain
 • 500 g hasis
 • 1000 g hasis-keverék
 • 200 g hasis-gyanta
 • 250 g methamphetamine

A szingapúri büntetőjog a fenti drogmennyiség birtoklása alapján egyben a kereskedelmi szándékot is vélelmezi. A Szingapúrba érkező külföldinek tudatában kell lennie: az egyes európai országokban szabálysértésnek sem minősülő drog birtoklása Szingapúrban halálbüntetéssel is járhat. A halálbüntetés nemcsak a városállamba beutazó, de a szingapúri repülőtér tranzit-várójában átutazó külföldire is ugyanúgy vonatkozik. Tilos bevinni pornográf újságokat, videókat; rágógumit (kivéve a gyógyászati jellegűeket és a nikotinost); hamisított videókat, műszaki cikkeket; lőfegyvereket; kézi poggyászban szúró- és vágóeszközöket, vagy azoknak látszó tárgyakat. A vámrendelkezéseik megsértőit komoly bírságokkal sújtják, és gyakran őrizetbe is veszik a delikvenst. Alkoholból csak maximum egy üveget, cigarettából maximum csak egy dobozt lehet behozni. A kvótán felüli mennyiségért vámdíjat szabnak ki.

Fotóegyveleg

Panoráma vécé - n.k. fotója

love

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Szingapúrba Repülőjegyek Szingapúrba
Olcsó repülőjegyek Szingapúrba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes