ÚTIKRITIKA.HU / Laosz


hirdetes

útikritikák


Laosz

Laosz

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

A repülést választó utazók zömében Bangkokból repülnek át Vientiane vagy Luang Prabang nemzetközi repülőterére. Ha valaki egy Luan Prabang- Vang Vieng - Vientiane utat szervez, repülő, vonat repülő közlekedéssel, ez kb egy hét alatt teljesíthető.

Szárazföldi határátlépés Thaiföld felől

2023-as beszámoló:

Több módja van a Nong Khaiból Vientianba történő utazásnak, lehet választani, tuk tuk a thai oldalig – busszal át a hídon (30 THB, 06:00 és 22:00 között van nyitva) - majd ismét tuk tuk, vagy taxi a híd másik oldalától, de mi a (menetrend szerinti) nagy buszt választottuk, egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnt. Naponta négyszer indul Nong Khai és Vientián között, 2 délelőtt, 2 délután.

Mi az indulás előtti napon akartuk megvenni a jegyet a központi busz állomáson, de azt mondta a pénztáros, hogy csak aznap lehet. Persze azt nem mondta, hogy csak az indulás előtt 1 órával. Mivel nem messze volt a szállodánk, óvatosságból már 7 órakor meg akartuk venni a jegyet a 10 órakor induló buszra, de nem adott jegyet. 9 órára visszamentünk, akkor már megkaptuk (55 THB).

A helyiek közül többen azt mondták, hogy a laoszi vízumot előre be kell szerezni, de én úgy olvastam, hogy a belépéskor is adnak, (egy rendőrt is megkérdeztünk, aki ezt megerősítette).

Szóval 10 órakor elindultunk a busszal, a híd thai oldalán az útlevél ellenőrzés simán ment, (igaz kitöltették azt a cetlit, amit már a repülőtérre érkezéskor nem használnak) és kiléptettek Thaiföldről. A busz átment a hídon és megállt a laoszi oldalon. Itt van a „vízum iroda” 3 ablakkal, az egyiken kiadták azokat a papírokat, amit ki kellett tölteni, a másikon ezt kitöltve, igazolvány képpel együtt bevették, fizettettek 40 USD és mondták, hogy várakozzunk a harmadik ablaknál. Innen pár perc után visszakaptuk az útlevelet a vízummal és már mehettünk is a tényleges útlevél ellenőrzéshez, de itt már nem foglakozott velünk senki, csak intettek. Az egész folyamat 10-12 percnél tovább nem tartott, (a thai állampolgárok 20 THB-t fizettek, kaptak egy papírt és mehettek is)

Örülve a gyors vízumnak, kerestük a buszt, de az nem várt meg bennünket, sietős dolguk volt. Állítólag valakinek szóltak, hogy majd valamikor jön a következő busz, azzal tovább tudunk menni, de mi ezt nem vártuk meg. A helyszínen sok tuk tuk és taxis ajánlgatott fuvart Vientianba, 200-400 THB viteldíjért. Mi az egyik 200 bathos taxit választottuk (már csak a légkondi miatt is, mert árnyékban 38-39 C fok volt), aki rendben elvitt a szállodába, délután pedig fuvarozgatott a városban a nevezetességekhez (400 THB). (Ferenc, 2023)

Szállás

Laoszban mindenhol lehet szálláshoz jutni, még a kis falvakban is. Persze minél elszigeteltebb helyre utazunk, annál egyszerűbbek, spártaibbak a szálláslehetőségek. 12-14 dollár az egyszerű kétágyas szobák átlagára. A nagyobb városokban, mint Vientiane és Luang Prabang már találni bőven csinos, kényelmes hoteleket. 30-90 USD/éjszaka/szoba között mozognak az árak. Vannak jó szállodák is már mindenhol, 4-5 csillagosak, elfogadható áron. Sőt az airbnb és a booking is működnek.

Nong Kiaw - Mandala-Ou Resort - m.g. fotója

Vízum és vám

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából a Vientiane-i és a Luang Prabang-i nemzetközi repülőtéren, illetve az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hídnál lévő szárazföldi határátkelőhelyen, érkezéskor kiállított vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Jvasoljuk a vízum online beszerzését, kb 3-5 nap alatt megvan. Az úti okmány érvényessége legalább 6 hónappal haladja meg a tervezett elutazás időpontját. Diplomata és szolgálati útlevelekre 30 napos kétoldalú vízummentességi megállapodás van érvényben. Üzleti és munkavállaló beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a laoszi Külügyminisztériumnál.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon