ÚTIKRITIKA.HU / Bagan


hirdetes

útikritikák


Bagan

Baganról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Pagodák| Egyéb látnivalók Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Thész Ágnes fotója


Baganról dióhéjban

Bagan térségében, 42 négyzetkilométeres területen 2724 templom, stupa és pagoda található. Ezeket a 11. és 13 század közötti időszakban építették. 

Bagant 2019-ben az UNESCO kulturális világöröksge helyszínének nyilvánították.

Thész Ágnes fotója

Varga Gábor fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Templomok és pagodák minden sarkon. Megunhatatlan.

2. A helyiek fantasztikus mosolya

Nem tetszett

1. Templomok és pagodák minden sarkon. Bele lehet fáradni.

2. Bárilyen túrán veszel részt, állandóan vásárolni kell.

Vélemények


,, A 2016-os földrengés miatt a bagani templomok nagy része sérült. Amikor mi voltunk, sok fel volt állványozva. Zárójelben jegyzem meg, hogy remélem most nem Mekk Eleket kérik meg a felújításokra. Sajnos valószínűleg azért nem választották még a Világörökség részévé Bagan templomait mert a restaurálásuk eddig abból állt, hogy a foghíjakat kiöntötték betonnal, a falakat, melyeken valaha freskók voltak, simán lemeszelték 2 méter magasságig, már ahol egyáltalán próbáltak eddig valamit tenni az enyészet ellen.

v.j.

Többen Bagan templomait Angkorhoz hasonlítják. Teljesen különbözőek és Angkor nyomába sem érnek. Félreértés ne essék, tetszettek, de teljesen más a stílusa a helynek és az épületeknek is.


Baganban több, mint 2000 templom és pagoda van 50 négyzetkilométeren, egészen kicsiktől az egészen nagyokig. A templomok főleg kívülről szépek mivel belül nem egy nagy tér fogad minket, hanem körben folyosó, melyről oldalanként egy-egy beugró nyílik egy Buddha szoborral. Van egy-két templom, melynek folyosói is szépen díszítettek, de a legtöbb nem, vagy nem maradt meg az utókor számára. A környezet szavannára hasonlító síkság fákkal, bozótokkal. (Márciusban elején voltunk, száraz évszakban.)

Az utak homokosak a legtöbb templom között, több helyen mélyebben is, így nagy könnyebbség, ha az ember elektromos biciklit bérel cross gumikkal. Mivel nagyon meleg van napközben, így jól esik, hogy, ha nincs kedve az embernek tekerni, csak húzza a gázt és hussan a bringa. Minden napfelkeltekor a száraz évszakban hőlégballonokkal lehet megtekinteni felülről a templomokat. Nem olcsó mulatság, de nagyon megéri (fejenként 330 Dollár volt). Mindenképpen ajánlom, felejthetetlen élmény.

Szállásunk Bagan Nyaung-U részén volt, közel a Shwezigon pagodához. Kimondottan jó rész, nem zsúfolt és sok étterem van a környéken.

Elektromos biciklivel és gyalog közlekedtünk. Két bringa 1 napra 10.000 Kyat (1900 Ft.) volt.

Elég sok étterem van, az európai gyomornak is megfelelő ételekkel. Mivel egyre több a turista, ezért magasabbak az árak, mint máshol, de megfizethetőek.

A templomok környékén mindenfélét árulnak, természetesen sokkal drágábban, mint Baganban az utcán. Mindenhol alkudni kell, mivel itt is már rá vannak állva a turista megkopasztására.

Volt olyan templom, ahol az árusok, mint kvázi helyi idegenvezetők, leszólítanak, elvezetnek egy tényleg jó kilátással rendelkező templomhoz, ami pár lépés, majd csak annyit kérnek, hogy nézzük meg a portékáikat. Nem voltak erőszakosak. Persze nem ez a jellemző, azért már itt is van nyomulás, sajnos volt, hogy még a templomokon sem hagytak békén.(Thész Ágnes, 2017)


Varga Gábor fotója

,, Express hajó: 11 órán át tart az út a kimondhatatlan Irrawaddy folyón. Útközben nem áll meg, csak a végállomáson, de menet közben is ki lehet szállni. Ilyenkor egy kisebb motorostutaj farol a hajóhoz és az utas csomagostól átugrik rá. Az olcsóbb változatnál marad az ugrás, de tutaj nélkül.

A nagy meglepetés a kikötőben várja a lelkes utazót. Vékony, 20 méteres pallón kell, a bőröndöt egyensúlyozva kilibegni a partra. Amikor legyőzte az akadályt, már várja a pénztáros és 20 dolláros városi belépődíjat szed. Egy pillanatra feléledt a simlis magyar bennem, inkább a folyóba vetem magam és máshol partra evickélek, de aztán győzött a svájci duhaj, mit neked az a húszas!

Bagan

Narathu a nagy pagodaépitő még ma is a kőművesek rémálma. Ha egy hajszál is befért két tégla közé, levágatta a tettes kezét. A mai kőműveseket szecskává apríttatná. Hála a szigorú korabeli minősègellenőrzésnek vagy négyezer pagoda, szentély, sztupa még ma is áll, pedig a mongolok is meglátogatták a várost és ők se hagytak sok értéket maguk mögött.

Az persze túlzás, hogy ez város lenne, Olyan mint egy alföldi falu, csak sok főutcával. Poros földutak, elhanyagolt alig épületek, de mindenfelől sztupák bukkannak elő. Ezek a harang formájú téglaépítmények egy kápolnaszerű szentélyt kereteznek, amiben mi más is terpeszkedhet, mint egy aranyozott Buddha-szobor. A sztupában őrzik elvileg a Halhatatlan hamvait. Az udvaron gyakorlatias helybeliek tanyáznak, bételt rágva nagyokat köpködnek a világra.

Elektromotoron kóválygok a poros utcákon, ez az egyetlen közlekedés, mert a szebb templomok között gyakran 3-4 km-es távolság van. GPS nélkül semmit se találnék, igy is már kétszer meglátogattam a városi szeméttelepet.

Grand Palace


Az egèsz pagodagyűjteményt Disneyland stílusban újitották fel, még a helyi erők sem veszik komolyan, jelmezekben fényképezkednek. Maketteken mutatják be a királyi udvart, a fekete bajszos uralkodó úgy néz ki, mint Rózsa Sándor fénykorában. A szerény szórakoztatás kimerül a belépődíj szedésében.

Anandar patho

Gyönyörű, ezer éves templom. Állítólag a tervezőt kivégeztette az uralkodó, nehogy még egyszer pagodaépítésre vetemedjen. Már akkoriban is kizárták a konkurenciát. Négyzet alaprajzú, számtalan szuroksötét kerengővel, szerzetes legyen a talpán, aki kitalál belőle. Főleg a helybeliek keresgélik itt az üdvözülést. A fordulókban vagy 10 méteres Buddha-szobrok imádkoznak, hogy végre kitaláljunk a labirintusból. (Révész, 2019) "


,, Busszal jöttünk, Mandalay városából, Minibusz jött értünk, ami nekünk azért nem tetszett, mert a helyi ember mindig megállt mindig vagy felvett valakit vagy leszállt valaki. Az út idő 4-5 órát tartott. Bírható volt.

Tetszett:

Helyiek kedvessége, az éttermekben
A nagy választék, főleg vegetáriánus változatban. Így tudnék ajánlani egy nagyon jó éttermet ami nem drága és vegetáriánus étterem. Az ételek mindig frissen. És nagyon jókat ettünk.
Neve: The Moon
Be kind to animals.
Templomok között található .

Tetszett a templomok látványa minden fele, hogy elektromos biciklivel a templomok között tudtunk járkálni, sokszor csak csodáltuk őket kívülről, és ahol kedvünk tartotta benéztünk a templom belsejében. Sok árus volt a templomok körül de nem voltak nagyon erőszakosak, ha megmondtad hogy nem akarsz vásárolni tőlük megértették.
Nagyon hangulatos hely, de egy-két nap után már nem olyan érdekes a templomok látványa, mert ömlesztve van az egész. Nekem Angkor Wat jobban tetszett. De van egy hangulata a helynek.
- tetszett a hosszú nyakú női törzsek régóta tudom hogy létezik ez a törzs örültem hogy láthattam mindezt." (B. Bernadett, 2019)

v.j. fotója

Odajutás

Bagan 611 kilométerre fekszik Yangontól, a fővárostól. Éjszakai busszal a távolság 9-10 óra alatt tehető meg. 

A vonatozás nem vavasol, ugyanis 15-17 órás az út és a vasúti szerelvények álllapota csaknem rémisztő.

3 légitársaság is repül a főváros és Bagan között. A repülés időtartama kb. 1 óra 20 perc.

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Ruby True Hotel

3 csillagos: Famous Hotel Bagan

4 csillagos: Tharabar Gate

Bagani hotelek foglalása - hotelscombined.com

,, The Yadanarbon Bagan-t választottam szállásként. Nem utolsó sorban a medencéje miatt. Gondoltam ha meleg lesz előbb utóbb elegünk lesz a porból, jól fog esni egy kis medencézés délutánonként, ahonnan estére mehetünk vissza a romokhoz. Így is lett.
A reggeli is jó, bőséges választékban a meleg ételekkel, gyümölcsökkel, salátákkal és joghurttal, müzlivel. Senki nem sürget, bőven van hely elülni a reggelinél és megbeszélni ki mit látott előző nap, vagy a másik tanácsára hová is menjünk ma :)
A szoba 2 külön ágyból állt, volt klíma és szúnyogháló na meg nekem a legfontosabb nyitható ablak.
A fürdőszoba is viszonylag elfogadható méretű, piperedolgokkal. Hajszárító szintén. Törölközőket minden nap cseréltek.
Van egy színpad része is, ahol esténként szórakoztatták a vendégeket! A szállodai kaját 1x próbáltuk, nem vészes az ára, de nem igazán jött be nekünk...szállodai taxit ne kérjetek, a helyiekkel kell megbeszélni, lebeszélni, leszervezni. Amúgy ez a szálláshely is ajánlott kategória. (2018)" forrás

Közlekedés

Érdemes bérelni bicajt (ebike), mert nagyon praktikus vele ott közlekedni. Egy napra kb. 6 dollár.

Iránytaxik

Étkezés

Vásárlás

Egyéb hasznos információk

Pagodák

Shwesandaw templomAnandar templom


Wetkyi-in Gubyaukgyi

Sulamani templom


Bupaya pagoda


,, Ez a folyóparti pagoda is a Disneyland jegyében született ujjá. Kiváló helyen áll, egyszerre kilátó és szentély, bár kissé rendhagyó, hogy a Buddha feje fölött színes neonkarikák villognak, mintha jackpotot nyert volna a kaszinóban.

A szokásos ázsiai hasmenés odaszögezett a tükörfényes pagodaudvarra, mivel innen hamar elérem a WC-t. A felügyelő néninél már bérletet váltottam, a törzsvendégek dupla papíradagban részesülnek. Pazarlóan bánok a szűkös készlettel. Felrémlik a vészjósló öregkor, viszont szépreményű önpelenkázó vagyok. Whiskyvel és keksszel kúrálom magam, így aztán egyre vidámabb hangulatban látogatom a pagodákat. (révész, 2019)

Thatbyinnyu templom

Shwezigon Paya

Kyanzitthar templom

Dhammayangi patho


,, Hatalmas építmény, Égbenyúló aranygúla tetejéről vakítóan visszaverődik a nap. Őrületes zsibvásáron kell keresztülvergődni a bejáratig. Az elmúlt másfél ezer évben nem járt erre kőműves, Így még a bejárati lépcső is eredeti. Belül a megszokott hűvös sötétség, de nincs is mit mutatni az arany Buddhán kívül. A forma és a méretek lenyűgözőek. Egy akciódús vezető felmászott a tetejére, a tiltott kilátás tényleg nagyszerű, hacsak a Megvilágosult a fejünkre nem koppint.

Úgy látszik túl fehér vagyok, nagy szemekkel bámulnak rám. Sőt vihogó lányok fognak körbe és fényképezkedünk, elég gyatrán áll a karmájuk, ha egy ilyen vén kakas is befér az albumba. (révész, 2019)

Egyéb látnivalók

Hőlégballonnal Bagan felett

Thész Ágnes fotói

Olvasmányos linkek

"Rangunból Bagan felé vettem az irányt. A több száz kilométeres út az autópályán nemcsak azért volt unalmas, mert végig kiirtott erdők helyét elfoglaló szavannán és pálmaligetek mellett vitt az út, hanem azért is, mert legfeljebb pár tucat autót láttunk az úton. Az ok nagyon egyszerű: a legtöbb burmainak még az egydolláros (227 forint) benzin és a pár ezer forintos autópályadíj is túl magas. Ázsiai viszonylatban kevés személygépkocsi és robogó szaladgál az utakon. Annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt áttértek a jobb oldali közlekedésre, még az új személyautók is jobb kormányosak; tipikus példa arra, amikor a szokás hatalma erősebb az ésszerűségnél.

Bagan egy csoda, a világörökségi helyszínek listáján azonban hiába keresnénk, a kormányzat ugyanis nem kér az UNESCO szakmai javaslataiból és tanácsaiból. A templomváros aranykora 1057-től 1287-ig tartott, ekkor a mongolok lerohanták, de a több mint 4000 templomból még ma is áll 2230 épület. A templomok száma növekszik, mert a gazdag burmaiak a jobb újjászületés reményében újabb és újabb sztúpákat építenek. Az égetett téglából épített templomok önmagukban is remekművek, de fokozza az élményt, ha valamelyik épület tetejéről csodáljuk meg a napfelkeltét és/vagy a naplementét. Mesebeli látvány, amint a párás hajnalban egymás után tűnnek fel az ősöreg építmények. Ráadásul mire feljön a nap, elborítják az égboltot a jó időérzékkel indított hőlégballonok.

A szomszédos Njaung-U településen található a Svezigon-pagoda, amely a Shwedagon kistestvére. Itt talán kevesebb aranytól roskadozik az építmény, és kisebb mérete is barátságossá teszi a helyet. Külön program a szuvenírárusoktól való megszabadulás, ugyanis akit befelé menet elkapnak, vagyis egy kis lepkét tűznek az ingére, az nem ússza meg, hogy visszafelé ki ne emeljék a tömegből egy kis üzlet reményében. Nagyon sok a női árus, akikkel élmény üzletelni. Ha az általuk mondott első árat magasnak tartjuk, rögtön engednek& belőle. A legfontosabb, hogy eladjanak valamit. (2014)" forrás


"Nem éppen a legjobb fájó torokkal, köhögve és lázasan homokos talajon bicajozni, de ha muszáj, hát muszáj. Az 1057 és 1287 között épült templomok 42 km2 területen helyezkednek el, ez az óriási templomgyűjtemény talán csak Angkorhoz hasonlítható. Olyan, mintha Európa összes katedrálisát összegyűjtenék Manhattan szigetére. A templomok egy része (a koraiak) kisebbek, belül sötétebbek voltak, de ezekben találhatóak a csodálatos falfestmények. Az újabbak nagyobbak, szinte piramis szerűek, tágasabb belső térrel, díszesebb külső kiképzéssel." forrás


"Korábban ébredtem és még a kellemes hűvösben indultam kerékpárral pagoda nézőbe. Immár teret engedve a földutaknak, pontosabban homok ösvényeknek, melyeken itt-ott úgy elsüllyed az országúti stílusú, egy sebességes kerékpár (a vicc kedvéért az első-hátsó fékek szintén fel vannak cserélve), hogy le kell szállni és tolni. Sok-sok pagoda van. A leghíresebb az aranyozott Schwezigon." forrás


"A busz tetején napozva jutottam el Baganba, Burma legturistásabb helyére. Ez a 3 busz ugyanannyiba került, mint az egy állami. Még be se érsz a városba, és már lehúznak a 10 USD-s belépőre. Ez már nem az igazi Burma. Az emberek csak a pénzt látják benned, és mindenhol a dupláját vagy még többet szeretnének kérni az ételért, mint eddig bárhol. 3 internetező hely volt hatszor annyiért, mint máshol. Naná, hogy lassú és állandóan elszállt, vagy épp nem volt kapcsolat. Miért is jöttem ide? Ezt a helyet a kambodzsai Angkor Wat riválisaként tartják számon, és több embertől hallottam, hogy Angkor ehhez képest nulla, hát nekem teljesen más a véleményem. Igaz hogy itt több mint 2000 templom van, de mindegyik nagyon hasonlít egymásra, és nincsenek olyan kiemelkedő fafaragások az oldalukon, mint Angkorban. Ja, és ezek nem akkora építmények, mint Bayan, Angkor Thom vagy Angkor Wat. Másfél napot bringáztam, és rengeteg szép templomot és pompás kilátót találtam, de ami nagyon zavart, minden templom előtt már vár rád valaki, aki körbevisz, de utána képeslapot, festményt vagy mást akar eladni neked. Barátságosak, de kicsit sok belőlük. Ja, és mindezt engedéllyel teszik, anélkül nem lehetnének itt. Ezen még jobban felháborodtam, hogy a kormány ad ki ilyet a műemlékek körül. (2007)" forrás


"A térséget archeológiai körzetté minősítették és fejenként 10 USD belepődíjat (government fee) kell fizetni. Egy hétig érvényes, ellenőrző pontokon kérhetik és a szálláson be kell mutatni, felírják a sorszámot. Hát nekünk ezt sikerült megúszni! Legalább akkora öröm ez, mint 18 évesen túl lenni az érettségin. Mindkettőnk határozottsága és leleményessége kellett hozzá, szép csapatmunka volt. (2013)" forrás


,, Burmában a legnagyobb élményt Bagan városa és környéke jelentette számomra. Bagant gyakran hasonlítják a kambodzsai Angkorhoz, és bevallom én sem tudtam ettől elvonatkoztatni. Azonban amikor felmentünk az első templom tetejére, hogy onnan csodáljuk meg a környéket, egyértelművé vált számomra, hogy Bagan a legcsodálatosabb hely, ahol valaha jártam a világban !

Meg sem tudtam szólalni a látványtól, annyit éreztem, hogy Most Megérkeztem, annyira kerek minden, csak azt kívántam, hogy ez az érzés soha ne múljon el ! És akkor még nem beszéltem a templomok belsejéről ennyi Buddhát (mármint Buddha szobrot) még életemben nem láttam : ülő, álló, kicsi, közepes, nagy, hatalmas ☺ Viccesen meg is jegyeztük, hogy a rengeteg Buddha szimpla látványától is megvilágosodunk .

Ezen a vidéken a legegyszerűbb közlekedési forma a lovaskocsi vagy a motor, de nagyon sokan biciklivel fedezik fel a környéket.
A napfelkeltét és a naplementét mindenképpen egy templom tetejéről érdemes megcsodálni! (2015)" forrás


v.j.


,, Bagan ősi városa Burma turista Mekkája. A több mint 3000 pagoda és sztupa együttes látványa minket is elvarázsolt. Az egyre erősebb turista özön ellenére a bagani pagodák különleges atmoszférája még mindig az egyik legjobb dolog, ami Burmában velünk történhet.

Ha kicsit messzebb is hajlandóak vagyunk elkalandozni a hatalmas területen elszórt templomok között bőven találhatunk olyan titkos kedvenc payát magunknak, ahol a madár sem jár. A kígyók viszont igen, arra figyelni kell! A 11 -13. század között épült templomok közt a bevállalósak bérelt bicajjal közelkednek, de a napközbeni melegben sokkal humánusabb a templom zóna falvaiban (Old Bagan, New Bagan, Nyaung U) napi 6-8000 kyat-ért (kb 6 USD) bérelhető kínai elektromos motorral krosszozni a kiterjedt területen. A hangtalan mocikkal könnyedén bejártuk a távolabb levő pagodákat és falvakat is, a gyerekeink imádták a templom motocross-t. Sokszor szó szerint motocross, mert a messzebb levő payák megközelítése úttalan utakon, legtöbbször csak mély homokban és bozótosokon át lehetséges a szerencsére teljesen sík terepen.

Baganba a Malikha River Cruises gyors hajójával mentünk Mandalay-ból (126 USD 4 főre online jegyvásárlással! reggelivel, ebéddel), így egy kicsit belekóstoltunk a burmai alapélménynek számító hajókázásba az Irrawaddyn. A 180 km-es út a sebes hajónak reggel 7-től este 7-ig tartott folyásiránnyal lefele. Bele sem merek gondolni mennyi a menetideje az állami IWT (Inland Water Service) lassú hajójának. Utak híján a folyók Burmában hagyományosan a közutak szerepét töltik be. Az alacsony vízállás miatt a masszív hajóforgalomban cikkcakkozva ereszkedtünk, ami + 2 óra menetidő, de a manőverezés a táj látványával együtt sokáig lefoglal mindenkit. A hosszú út alatt volt idő szállást is intézni. Itt is horrorisztikus többszáz dolláros árakat kaptam a templomokhoz közelebb levő Old és New Bagan közepes árfekvésűnek mondott szállodáitól. Végül a budget utazó bázis Nyaung U-ban kötöttünk ki, kb 3 km-re a templom zónától, ahol sok 20 dolláros vendégház is van. Bár a Thante Hotel kapott a Tripadvisoron hideget-meleget, nekünk bejött. A templom fáradtságot medencébe csobbanással levezetni, és a gyerekeket is a hotelben hagyni mikor nekik elegük lett az aznapi pagoda túrából, nekünk viszont még nem, megfizethetetlen. Nekünk legalábbis megért 4 főre napi 80 dollárt.

A kikötésre tökéletesen időzített pazar naplemente alatt vagy 15 percig megállás nélkül óriási denevérek rajzottak Bagan felől az Irrawaddy felett. Viccelődtünk is, hogy biztos le merjünk-e szállni a hajóról.

Érkezéskor rögtön perkálni kellett a 25 000 kyat-os (kb 20 USD) Bagan Archeológiai Zóna belépőt, és árukapcsolásként beszerezhető volt az utazók burmai szakirodalma is: Orwelltől a Burmese Days, és Aung San Suu Kyi számos könyve.

Bár szokás a világ egyik top látnivalójának számító kambodzsai Angkor párjaként említeni, Bagan semmilyen tekintetben nem olyan mint Angkor. A bagani pagodák és sztupák közelébe sem érnek Angkor tökéletes szépségének és grandiozitásának. Van ugyan néhány szép freskó és finomabban kidolgozott Buddha szobor, de csak halvány utánzatok Angkor apsaráihoz képest.

Az UNESCO – noha a várólistára felvette – mindmáig visszautasította Bagan világörökségi jelölését, mivel a pagodák helyreállítása során erősen a mekkmester stílus érvényesült. A szakirodalomban disneyfikáció néven ismert jelenség szép példái az utóbbi évtizedekben épített, és a templomok panorámájába alaposan belerondító új épületek (golf klub, kilátó) és vadiúj műemlékek. A legfontosabb templomként jelölt Anandha Pahto beton bevonata láttán csak egyetérteni tudok az aggályokkal.

Akkor mégis mi a truváj Baganban, ami miatt évente százezrek keresik fel? Baganban nem az egyes templomok szépsége és gazdag részletei a megkapó, hanem a hatalmas területen elszórt több mint 3000 pagoda összességének látványa. Ezért a valóban lélegzetelállító atmoszférát nyújtó látképért mászik fel mindenki a templomokra, amit egyébként a turisták “tiszteletlen viselkedésére” hivatkozva nemrég be akartak tiltani. A legújabb hírek szerint visszakoztak. (2016)" forrás


"Már hajnal 2-kor ott ülünk Bagan felejthetetlen buszállomásán. Mi érkezhettünk elsőnek az aznapra jutó turista-áradatból, így a helyiek meglepődő tekintete kíséretében (igen, ébren voltak) a különböző irodák előtt üresen álló két darab nyugágyat egy békésebb helyre csoportosítottuk és elégedetten elfoglaltuk (emlékeztek, várjuk a pirkadatot, amikor már nem kell erre az éjszakára is szállást fizetni). Vidáman teltek a percek, vicces volt az előadás. A beérkező buszokat már parkolás közben taxisok rohantak meg (itt kerékpárt és lovat használnak e célra), láthatóan sok volt az eszkimó és kevés a fóka. Egy turistára minimum 5 taxis jutott s többnyire mindenki inkább a sétát választotta. Mi maradunk csak, békésen ücsörgünk nyugágyainkban, már hajnali 3 felé járunk, mikor arra eszmélünk, hogy egy szemtelen szoknyás (longyi - helyi viselet) fiú határozott léptekkel gyűjti be a porban lévő két műanyag széket. Pofátlanságára rosszmájú megjegyzéseket teszünk, miközben mi is ott terpeszkedünk a hasonlóan szerzett helyünkön." forrás


,, Baganba mindenki azért utazik, hogy felfedezze a több ezer lélegzetelállító templomot. Ezúttal azonban egy teljesen más időtöltést ajánlunk nektek. Napközben, a legnagyobb forróságban amúgy sem tanácsos a poros utakat róni a kietlen, javarészt árnyéktól mentes archeológiai területen, így kapóra jöhet a Nyaung U-ban fekvő „arany barlang” (Shwe Gu) kolostor, melyben összesen 60 árvát nevelnek. A gyerekek különböző módon kerülnek ide, a legkisebb köztük mindössze 3 éves, ketten pedig most kezdték meg egyetemi tanulmányaikat. Itt nem csak az oktatás ingyenes számukra, hanem ételt és fedélt is biztosítanak számukra.

Ha kedvetek van betérni és meglesni a kis buddhista szerzetesek mindennapjait, segédkeztek, adakoztok, vagy játszotok egy keveset, mindenképp hasznosan töltöttétek el az időt, és garantáltan szívbemarkoló, felejthetetlen élményekkel fogtok távozni! (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Thész Ágnes fotói

v.j. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes