ÚTIKRITIKA.HU / Yangon (Rangun)


Yangon (Rangun)

Yangonról (Rangunról) dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| VásárlásSzórakozás|Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Shwegadon palota|Pagodák|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

v.j.


Yangonról (Rangunról) dióhéjban

Korábban a főváros volt, de elvették tőle ezt a címet, és ma szimplán az ország legnagyobb városa. 6,2 milliós a lakossága (2017-es adat). 

Nagyon jellegzetes utcakép a kifőzdék kis műanyag asztalaival és székeivel 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon jó álllapotban maradtak meg a régi, koloniális épületek

2. A Shwegadon naplementekor a legszebb és legizgalmasabb

3. A teljesen jó közbiztonság, ráadásul mindenhol és mindenkor

Nem tetszett

1. Kevés helyen lehet igazán finomat enni, higiénikus körülmények között és mérsékelt áron 

2. Nem ritkán borzasztó közlekedési dugók vannak és taxiban vagy buszban ülve rengeteg értékes időt veszíthetünk el

3. Thaifölddel ellentétben itt nem volt elég vonzó az utcai étkezés lehetősége

Vélemények

,, Tetszett


-Shwedagon pagoda gyönyörű arany pagodája, napsütésben alig lehet ránézni. Gyönyörű .
-Sule pagoda: gyönyörű pagoda , sokáig lehet csodálni .
-Chaukhtatgyi Buddha Temple
Gyönyörű fekvő Buddha található benne. Belépés ingyenes.
-Chinatown: mászkálni és nézegetni a helyi embereket.
-Bogyoke market: rengeteg dolgot lehet kapni és vásárolni élveztük a több órás piacozást.
-Helyi emberek nagyon kedvesek , mindenhol mosolyognak.
-Tetszenek a gyerek szerzetesek és felnőttek is. Életükbe a mianmari férfiak 2x vonulnak kolostorba.
Napközben a helyi emberek segítik a szerzeteseket ennivalóval és pénzzel.
-Nem volt por az utcán se motoros jól lehetett közlekedni
- taxik olcsók és itt a legnormálisabbak Ázsiában.
Nem akarnak a taxisok lehúzni , alkudni lehet.

-999 Shan Noodle hely ahol mindig finomat ettünk és nem volt gyomor problémánk . És nagyon jó árban van. Nem drága az utazóknak sem.

Nem tetszett:
Nem lehetett találni rendes jó minőségi helyet enni. Azért másnap megtaláltuk .
-bogarak
- helyiek nem beszélnek többnyire angolul, nehéz a kommunikáció nagyon.
- nem tudnak rendes információt adni meg a hoteles sem. Így történt pl mikor a Silver beachre mentünk . Más néven Ngwesaung.
Azt a téves infót kaptuk a helyiektől hogy innen beachtől közvetlen lehet menni busszal Baganba.

Mikor ideertünk sajnos végig esett és nem lehetett élvezni a helyet.es kiderült , hogy nincs innen közvetlen busz Baganba, hanem vissza kell menni Yangonba újra úgyhogy nagy szívás volt. ezt csak azért írom le , hogy más ne járjon így. (B. Bernadett, 2019)


,, A város a zsúfoltsága ellenére is tetszett. Sokkal nagyobb elmaradottságra és szegénységre számítottunk. Sok blogon azt írják 40 évvel vannak lemaradva más Ázsiai országokhoz képest, de szerintem ez nem igaz. Sokszor volt azért olyan érzésünk, hogy nagyon hasonlít Kubára, de szerintem Srí Lankánál fejlettebb. (2017)" forrás

,, Hatmilliós város szüntelen forgalommal. Nagy habzsi-dőzsi itt sincs, hatszor annyian élnek Burmában mint Mo-n, de feleannyi GDP- ből. Úgyhogy fel kell kötni a gatyát a napi bétellevélért. (révész, 2019)

Varga Gábor fotói

Szállás

,, Yangonba érkeztünk éjjel, amikor a hotelba értünk ( Zara hotel) nem azt a szobát adtak amit megbeszéltünk. A hotel szoba fala tiszta penészes, gusztustalan volt. Nem cseréltek ki a szobát csak drágább lehetőségű szobát ajánlottak fel aminek színvonala hasonló volt mint a másiké.és nem voltak segítőkészek. Éjjel kb 2 kor interneten kellett másik szállást nézni és keresni taxit . Csalódottan érkeztünk meg mert nem ilyennek hallottuk a burmai embereket. (B. Bernadett, 2019)

Helyi közlekedés

A buszozás yangonban ,,nem fehér embernek való". Taxizzunk vagy gyalogoljunk.

A városon belül 1,5 és 6 dollár közötti összegbe kerülhet a fuvar. Szóval nem drága. 

,, Taxival mentünk be a belvárosba. Hiába van 3×3 sáv, őrületes dugók vannak. 18 km-t másfél óra alatt tettünk meg.

Gyalogosként sokszor igen nehéz a közlekedés. Az autósok nem figyelnek a gyalogosokra, a zebra az olyan mintha nem is lenne. A járdák állapota siralmas, több helyen be vannak szakadva, sőt sokszor egyáltalán nincs is.

A buszállomás az valami elképesztő. Mindig is lenyűgöz Ázsia monumentálissága, de ez a buszpályaudvar nem is egy állomás hanem egy egész falu, amiben utcák vannak kialakítva, miniéttermek, kisboltok, zöldségesek várják az utazókat, illetve műhelyek a buszokat.

(2016)" forrás

Étkezés

,, Az emberek itt is nagyon szeretnek az utcán enni, ahogyan Ázsiában szinte mindenhol. Rengeteg az utcai árus és a kifőzde, de van pl. KFC is és modern éttermek." forrás

Vásárlás

Készpénzes város. Csak a legdrágább hotelekben fordulhat elő, hogy bankártyával fizethetünk.

Szórakozás

A szórakozóhelyeken turista pasiknak nagyon kell vigyázni arra, hogy ne próbálkozzanak be olyan csajoknál, akiknek helyi pasijuk van. A féltékeny helyi pasi veszélyessé válhat.   

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Az utcai illegális pénzváltókkal ne üzleteljünk, mert könnyen átverhetnek.

Egyéb hasznos információk

1. A fővárosban sem iható a csapvíz.

Shwegadon palota

,, Ennél szentebb és szebb pagoda nem is létezik, Buddha nyolc hajszálát őrzik itt, sőt az abanyana fa is itt van, ami alatt Őszentsége Megvilágosodott. Maga a templom-, és szoborgyüjtemény aranyba és
márványba öntött buddhista látomás, döbbenetes látvány. Igazából pagodaváros; nagy területen számtalan pagoda, stupa van, vakitoan csillog a a sok aranytorony. Béke, áhitat és tisztelet uralja a légkört.

A bőkezü adakozót Buddha is szereti, a nemes célra külön irodát is nyitottak. A szupergazdagok a testsulyuknak megfelelő aranyat ajánlanak föl, ebből aranyozzák ujra és ujra a tornyocskákat. Mostanában a főtornyon már fél tonna arany és vagy kétezer karát gyémánt csillog.

Mindjárt a bejáratnál nyakamba kanyarítottak egy szerzeteskabátot, ami nem igazán illatos, viszont jó büdös. Csak abban reménykedek, hogy egyéb élőlények nem ebben keresik a Megvilágosodást.

Egy mellékpagodában három nagy méretű Buddha szobor előtt 11 kisebb Buddhácska van. Mennyit kell imádkozni, hogy az egy Buddhára eső imádat elegendő legyen?

Lelkes hívők egy dézsából szertartásosan Buddha fejet locsolgatnak, Buddha fölényesen mosolyog, a rajongók nem sejtik, hogy vízálló anyagból készült. (révész, 2019)

,, A Pagodát még az 1500-as években építették, több tonna színarannyal van bevonva. Gigantikus látványt nyújt, és lenyűgöző az a részletgazdagság, ahogyan a sztupát és a környező épületeket kidolgozták. Természetesen mindenhová csak mezítláb lehet bemenni, pedig azért akkora tisztaság nincs." forrás

Pagodák

Chaukhtatgyi Paya

Botahtaung

Sule

Nga Htat Gyi

Swe Taw Myat

Egyéb látnivalók

Chaukhtatgyi Buddha

Főpályaudvar

Taukkyan háborús temető

Szent Mária katedrális

Zsinagóga

Olvasmányos linkek

,, A taxis kedvesen elbeszélgetett velünk. Jól beszélnek angolul, és igyekeznek is a túristákkal beszélgetni. A férfiak és a nők is tradicionális ruhát viselnek, a nők nagyon szép színes ruhadarabokat, hosszú de szűk szoknyákat, a férfiak pedig longyit (hasonló mint az indiai szári, csak ez össze van varrva és azt csavarják maguk köré).

A másik jellegzetesség pedig, hogy a férfiak bételt rágnak, ami egy pálma levele és egész Dél-Ázsiában használják, pl. Srí Lankán is. A levél enyhén narkotikus, bódító hatású, de folyamatosan rágják, aztán pedig kiköpik. Az illata nagyon kellemes, mentholhoz és az eukaliptuszhoz hasonlít, viszont az a hátránya, hogy sötétbarnára színezi a nyálat és a fogakat, a megrágott bétel kiköpése miatt, barnás trutyi borítja az utcákat, járdákat. (2016)" forrás

v.j.

Fotóegyveleg

Szerzetes palánták

Varga G. fotója

v.j.


Kommentek

fFerencf, 2019. 03. 17. 15:23
2019. március elején voltunk 3 napot Yangonban.
Én most itt elsősorban gyakorlati információkat osztanék meg, a nevezetességek rajta vannak az interneten.
A myanmari vízumot interneten keresztül intéztük. Kitöltöttük a kérdőívet, csatoltunk egy fényképet, fizettünk 50 USD-t kártyával, egy nap múlva már meg is küldték. Ezt kinyomtattuk és az útlevél mellé tettük az érkezéskor, nem kérdeztek semmit, simán beengedtek. Újabb papírt nem kellett kitölteni.
A repülőtérről csak „hivatalos taxival” érdemes bemenni a városba, ami maximum 8-12 ezer Kyat, attól függően, hogy a Shwedagon pagoda környéke, vagy a távolabbi alsó városrész az uticél. Persze a hivatalos taxis is magán vállalkozó. Az érkezéskor tábla mutatja, merre vannak a taxik, oda kell menni, és nem érdemes foglalkozni a várócsarnokban ajánlkozó néhány taxis hiénával, akik 15 USD összeget (kb. 22,5 ezer Kyat) mondanak.
Amúgy rengeteg taxi van Yangonban (minden 4.-5. kocsin ott a felirat.), taxi óra nincs, indulás előtt kell megkérdezni a sofőrt az árról. Általában 2-4 ezer Kyatért mindenhova elvisznek.
A Shwedagon pagodába 10 ezer Kyat, a Botahtaung pagodába 6 ezer Kyat, a Sule pagodába 3 USD volt a belépő.
A pagodákban vannak angol (stb.) nyelven ajánlkozó helyi idegenvezetők. Sok érdekes információt lehet tőlük kapni, de előre tisztázni kell itt is az árat. 5-10 ezer Kyat között reális az ár.
Aki nem szeret, vagy mer utcai árusnál étkezni, talál a városban több jó színvonalú plázát, éttermekkel, kávézókkal.
Az emberek kedvesek és segítőkészek voltak, semmilyen kellemetlenség vagy atrocitás nem ért bennünket.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS