ÚTIKRITIKA.HU / Mianmar (Burma)






hirdetes


útikritikák


Mianmar (Burma)

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

v.j.

Egészség

A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. A dengue-láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban. A WHO 2010-es adatai szerint a 15 év feletti lakosság 0,6 százaléka HIV-pozitív. A madárinfluenza szintén jelen van az országban.

Mint Ázsiában általában, Mianmarban is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

 • Rangunban és Mandalayban rutin orvosi vizsgálatokat el lehet végeztetni, de máshol nem garantálható a megfelelő szakképzettségű orvosi háttér. A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés (pl. szájsebészeti műtét), ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni. Általában bármilyen orvosi beavatkozást megelőzően készpénzben ki kell fizetni a kezelés árát. Vagy kössön utasbiztosítást indulás előtt.
 • Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében pedig időben vegye fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal (Tel: 06-1-476 1364).

"Védőoltások: Nem feltétlenül kapja el az ember a betegségeket, de inkább a probléma megelőzése érdekében érdemes beoltatni magunkat:

 • Diftéria és Tetanusz (ez általában egyben van)

 • Hepatitisz A és B (megtalálható egyben és külön is)

 • Malária (ez tabletta, amit minden héten szedni kell, kezdve két héttel az indulás előtt)

 • Tífusz (sajnos beszerezhetetlen, még az oltóközpontokban sincs)

Ezek az oltások beszerezhetőek patikából is, bár nem mindegyik, ezért inkább ajánlatos oltóközpontba elmenni és ott több mint valószínű, hogy megkapható minden. (2013)" forrás


,, Sajnos Mandalaybe menet engem is utolért a legtöbb utazót érintő ételmérgezés, de szerencsére engem már a szálláson kapott el a rosszullét. Mandalayből nem sokat láttam, de az emberek kedvessége itt is jelen volt. A hostelban dolgozók nem hagytak csak úgy szenvedni. Hoztak nekem innivalót, és többször ellenőrizték, hogy élek-e még. Ráadásul extra pénzt sem számoltak föl, amiért nem tudtam időben elhagyni a szállást. (2016)" forrás

Mit vigyünk?

 • Tekintettel arra, hogy Mianmarban a trópusi éghajlat dominál, a legpraktikusabb viselet a vékony pamutruha.
 • A hűvös évszakban, és a hegyvidéki területeken pulóver vagy dzseki ajánlott.

Közlekedés

Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet, amelyről további tájékoztatás itt található: www.myanmarrtad.com/?q=en/article/79. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Közút: A közúti közlekedés – különösen az esős évszakban (májustól-októberig) – igen veszélyes lehet. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a jobboldali közlekedés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos (használt japán gépjármű).

Vasút: A vasúti járműpark állapota erősen leromlott, gyakoriak a halálos vonatbalesetek.

Folyami és tengeri közlekedés: A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, gyakoriak a súlyos kompbalesetek, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés: Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

,, A repülőtérről csak „hivatalos taxival” érdemes bemenni a városba, ami maximum 8-12 ezer Kyat, attól függően, hogy a Shwedagon pagoda környéke, vagy a távolabbi alsó városrész az uticél. Persze a hivatalos taxis is magán vállalkozó. Az érkezéskor tábla mutatja, merre vannak a taxik, oda kell menni, és nem érdemes foglalkozni a várócsarnokban ajánlkozó néhány taxis hiénával, akik 15 USD összeget (kb. 22,5 ezer Kyat) mondanak.
Amúgy rengeteg taxi van Yangonban (minden 4.-5. kocsin ott a felirat.), taxi óra nincs, indulás előtt kell megkérdezni a sofőrt az árról. Általában 2-4 ezer Kyatért mindenhova elvisznek." (Ferenc, 2019)

Közút:

A közúti közlekedés - különösen az esős évszakban (májustól-októberig) - igen veszélyessé tud válni. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű (gépkocsik , taxik, buszok) katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a kötelező jobboldali vezetés ellenére a legtöbb gépkocsi jobb kormányos. Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

,, Csak sétálsz a poros, járdát teljességgel nélkülöző forgalmas hajnali utcán, kerülgeted a szembejövő napi adományukat begyűjtő szerzetesek kígyózó sorait.

Időközönként elhalad egy rogyásig megrakott platós jármű, benne kimaxolt létszámú utassal. Emberek csüngenek az oldalán, a hátulján, sőt még a tetejére halmozott csomagokon és piaci árukon is alszik valaki. A tömegközlekéshez itt nincs szükség menetjegyre és számlára, a le- és felszállás pedig megállók nélkül zajlik. Nesze neked telekocsi és egyéb "modern", platformokon és appokon alapuló közösségi közlekedés. Ha valamelyik kocsin akad még hely, a "fuvarszervező" lekiabál, vagy ráfütyül minden egyes gyalogosra akit épp elkerülnek. (2018)" forrás


,, A nagyjából Franciaországnyi terület főbb látnivalói jelentős távolságokra esnek egymástól. Korábban nem volt különösebb indíttatás az infrastruktúra komoly fejlesztésére. Általános volt, hogy az országot hosszú vonatozással, vagy éjszakákon át tartó buszozással lehetett csak körbejárni.

Az utóbbi években azonban rengeteg beruházás könnyíti meg az ország bejárását: új autópálya épült (Mandalay-t és Yangon-t összekötve), több repülőtársaság van jelen a piacon, melyek sokszor már közvetlen járatokkal is kecsegtetnek és Thaifölről is könnyedén elérhetővé teszik Yangon-t, Mandalay-t vagy éppen Naypyidaw-t. Az egyik legújabb fejlesztés a Golden Rockra épített felvonó. Ezt a zarándokhelyet korábban csak elég érdekes módon, teherautók platójára zsúfolva lehetett megközelíteni.

Mindenesetre az autókölcsönzés továbbra sem engedélyezett, de ismerve a helyi jogszabályokat, ez talán nem is akkora baj. Ugyanis ha gyalogos és autós balesetet szenved, minden esetben az autót vezető sofőr a hibás. (2018)" forrás


"Rangunban legszívesebben motorral jártam volna egyet, de valami rejtélyes oknál fogva a burmai ex-fővárosban betiltották a motorbiciklit (kurva nagy ötlet volt egy ázsiai fővárosban ilyet tenni), ezért mindenki bringázik vagy vezet. Állítólag valami tábornok kocsijának egyszer nekiment egy motoros, mire az kitiltotta az összeset a városból. Ugyan a demokrácia nagyon kitört errefelé, de ez a motortilalom valahogyan érvényben maradt eddig. Mianmarban egyébként eleinte frusztráló közlekedni, mert jobb kormányos kocsik közlekednek jobbos rend szerint, vagyis a brit meg a nem brit keveréke az egész. Arra mindenesetre jó volt a motor, hogy elmentünk Amarapura felé, és megnéztük a világ leghosszabb fahídját az Irrawaddyn. 1300 méter hosszú, de most a száraz évszak közepén alig volt alatta víz. (2013)" forrás


,, Izgultunk, hogy jutunk be Mandalaybe vörös szájú taxisunkkal, de profi sofőrnek bizonyult. Mondjuk nem volt nehéz, az új autópályán a nagyváros felé haladva nem volt dugó, forgalom, anyázás, levillogás, és leállósávban száguldó BMW-s se, mindössze néhány autópályát keresztező biciklist, vagy egy csorda marhát kellett kerülgetni. Az irány mindegy volt, hiszen az itt szolgáló kocsik javarészt - kiszuperált japán - jobb kormányosok, ami elég furcsa helyzeteket szül egy olyan országban, ahol a haladási irány is a jobb oldalon van! (2018)" forrás

Busszal:

Vasút:

A vasúti járműpark állapota erősen leromlott. Gyakoriak a halálos balesetek, bár ezeket nem mindig tárják a nyilvánosság elé.

Ordinary class (2. osztály)

2. osztály belül

Íme: az első osztály

Az alvós - Varga Gábor fotója

v.j.

Folyami és tengeri közlekedés:

A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés:

Az 1998 óta bekövetkezett számos légi katasztrófa hatására a Rangunban székelő legtöbb külföldi nagykövetség kifejezetten tiltja dolgozóinak, hogy a Mianmar Légitársaság (Myanmar Airways) járataival utazzanak. Ez a légitársaság kizárólag az országon belül üzemeltet járatokat. A nemzetközi járatokat üzemeltető Myanmar International Airlines-ra ez a tilalom nem vonatkozik! Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

"Igazi életveszélyes erőpróba átkelni az út egyik oldaláról a másikra, az autók közt alig centik vannak, egymást érik a sorok, és a gyalogosokkal senki nem foglalkozik. Még a zebrán sem. A helyi lakosok kedvenc rágni valója, a bétel. Az emberek vezetés közben (is) bételt rágnak, majd a vöröses-barna, nyállal keveredett egyveleget szépen kikopik az ablakon (egyesek kinyitják az ajtót, kiköpnek, majd visszazárják). Ha egy kereszteződést rendőr irányít, akkor legalább 5-10. És nem akarok belemenni az ismert viccekbe a rendőrökkel kapcsolatban, de tény, hogy tömegesen ellepik a kereszteződést, hogy előremozdítsák a megfelelő közlekedést nagyobb dugók illetve munkálatok esetén. Minden buszra felfér még pár ember. Hiába van már annyira tele, hogy lógnak róla (ez teljesen megszokott és mindennapi látvány), amikor megáll, még fel-felszáll pár ember. Akár egy kicsi utcáról, akár egy soksávos főútról beszélünk, biztos, hogy két sáv közé még elkezdenek bemászni autósok, ezzel újabb sávot létrehozva. Így minden út 1-től n sávig terjeszthető ki. Minden tele van biciklisekkel - sok biciklivel. Ugyanúgy egy személyessel, mint több személyessel (bicikli-taxik). Azzal a különbséggel, hogy gyakran az egy személyes biciklin is 2-3 ember ül. Sőt, menet közben is fel tudnak ugrani a biciklire (a hátsó csomagtartóra) és ezt akár a forgalom közepén is képesek végrehajtani, szemrebbenés nélkül. Az autók a saját sávjaikon mennek, illetve a "kiterjesztett" sávokon, amelyek ugyebár mindig tovább bővíthetőek még. Ezen kívül minden üresen maradó részbe képzeljünk el egy-egy biciklist. Ugyanis nem mindenki szándékszik az út szélén menni biciklivel, ahogy azt megszokhattuk, hanem sokszor az út közepén vagy a sávok között közlekednek, illetve sávot vagy oldalt váltanak nagyjából minden bebiztosítás/körülnézés nélkül. Igen, káosz. Viszont érdekes, hogy bár mindenki (a sofőrök) erősen nyomul, nehogy elveszítse a nehezen megszerzett helyét, senki nem ideges. Dudálni is figyelemfelkeltésből dudálnak csak, nem idegességből. (2013)" forrás

Étkezés

Burmában az étkezési kultúrát erősen befolyásolja a vele határos országok - Thaiföld, Kína, India és Banglades konyhája. A burmai konyhában keverednek is ezek a behatások, hol előnyös, hol hátrányos formában. Az erős fűszerezés elsősorban Indiából jön. Ha a turista étterembe megy, akkor nehezen tud célirányosan megismerkedni a burmai specialitásokkal. Az étlapokon ugyanis főleg kínai étkeket kínálnak. A nagyobb városokban a turisták miatt már vannak japán és európai étkeket kínáló éttermek is. Burmában napközben inkább 10 és 12 között étkeznek az emberek majd 17-18 órától kezdve vacsoráznak valamikor. Nem árt tudni, hogy sok étterem este 7-8 között már bezár!

Thaifölddel ellentétben Burmában a turisták többsége nem annyira vállalkozik az utcai kifőzdéknél étkezni. Nem annyira vonzó a helyszín, és a körülmények. Az egyszerű helyi ember a rizst szósszal vegyítve kis labdácskákká gyúrja és puszta kézzel nyomja be a szájába. A rizs Burmában is az abszolút domináns elem az étkezésben. A levesekben a fő ételekben is elkerülhetetlen a rizs. Az indiai hatás erősen tapasztalható a sok curry-s étel révén. Ha a turista hajlandó azt (és ott) enni enni, amit a helyiek akkor biztos keveset kell költenie. Az utcai standokon a legolcsóbb enni, de be kell érni a kényelmetlen kis ülőalkalmatosságokkal. A tipikus kis helyi vendéglőkben 400-800 forintnak megfelelő összegért jól lehet lakni. A nemzetközi hotelekben is meg lehet ebédelni kb. 15 dolcsiért.

Persze, itt is megtalálhatóak különböző hajmeresztő ételek az eldugottabb környékeken, de sok európai embertől sem idegen ételkülönlegesség is kipróbálható, valamint temérdek helyen tetten érhető az angol gyarmatosítás hatása. (2018)" forrás


"Az európai szemmel nem túl tipp-toppnak tűnő éttermekben 1000 forint körüli összegért különlegességeket ebédelhetünk. A nyugatiaknak kedveskedő egységekben forró vízben teszik a vendég elé az evőeszközöket, így nyugtatva meg a kétkedőket. (2014)" forrás


"Mianmar mai nyomorúságos állapota nem igazán kedvez a kulináris tobzódásnak. A helyzet azért nem tragikus. Ahol szabadon nő a gyömbér, a csili és a halszósz, ott mindig lehet jót enni. Mianmarban viszont, ahol minden második bokron citromfű és csili nő, az ország pedig roskadásig tele van zöldséggel és gyümölccsel, simán lehetne sokkal izgalmasabban főzni. Mindezek ellenére a mianmari konyha direkt visszafogottan bánik a fűszerekkel, és az országban megtermő csodák egytizedét sem használja. Érződik persze a kínai, a thai és az indiai hatás is, de mindháromnak egyfajta lebutított verziója kerül a mianmari tányérokba. A mianmari konyha alapja az Indiából (illetve Angliából) ismert curry, ami, ha már tényleg körül kell írni, egy fűszeres ragu. A curry-k mellé legtöbbször rizs jár, sőt, inkább a rizs a főétel, de nagyon népszerű az indiai lepény, a csapáti is, simán és mindenféle töltött verziókban egyaránt. A mianmari curry állagra pont olyan, mint Thaiföldön vagy Indiában, viszont kevésbé csípős. Nincs benne se kókusztej, se kaffirlime-levél, se citromfű, sőt, nagyjából egyik sem azok közül a fűszerek közül, amiket a délkelet-ázsiai curryvel szokás azonosítani. Dicséretes módon viszont van benne egész sok fokhagyma és néha még gyömbér is. A currybe leggyakrabban krumpli, okra, tök vagy padlizsán kerül, és persze a turisták kedvéért néha hús is.

Az egyébként lenyűgözően változatos országban ízvilágilag elég nagy a homogenitás, ami elsősorban az általánosan használt és az ország minden sarkában bűzölgő halszósznak köszönhető. Az egyéb szokásaikban nagyon élesen elkülönülő soktucatnyi etnikum konyhája egyébként is eléggé egyforma. Amelyik nép a thai határhoz él közel, az kicsit thaiosabban főz, amelyik a kínaihoz, az meg kicsit kínaibban, de a különbségek tényleg minimálisak. Két szempontból főnyeremény ez az ország az utazást igazából csak a folyamatos zabálás miatt űzők számára. Egyrészt nincs még egy hely a világon, ahol ennyire olcsón lehetne ennyire jó homárt, tarisznyarákot, tintahalat és minden egyéb tengeri herkentyűt enni. A mianmari tengerparton egy adag tigrisrák két akkora darabból áll, hogy elől-hátul lelógtak a tányérról, röhögnünk kellett, hogy budapesti éttermekben milyen kis görcsökre merik azt hazudni, hogy tiger prawn. És ez a két óriás összesen kevesebb, mint három dollárba került. A tengeri herkentyűknek van az az előnyük, hogy minimális fűszerezéssel is nagyon jók tudnak lenni, így ideálisak a mianmari szakácsok számára. A legjobb dolog, ami az országban a szánkba került az a Ngapali Beachen minden nap fogyasztott, gőzölt tarisznyarák volt, aminek a páncéljába csak egy kis fokhagyma, gyömbér és zöld csili volt tömve. Másrészt pedig Mianmarban elképesztő mennyiségű és minőségű gyümölcs terem meg. És nem csak a trópusiak, hanem az ország változatos domborzatából kifolyólag az Európából ismertek is. (2008)" forrás

,, A sok mászkálástól egészen megéheztünk, szerencsére egy szuper helyet ajánlottak a szállodánkban, így már első este belekóstoltunk a burmai street food ízekbe. Belenyitottunk, rögtön a tradicionális mohinga, és a shan style noodle levest kóstoltuk meg. A rendelés kezdetben nem ment egyszerűen, hosszú percek teltek el mire rájöttünk, hogy az udvarias kézfeltartást, szolid intést itt egyáltalán nem ismerik, sőt egyenesen ignorálják, helyette cuppogtatni kell, ha nem akarunk éhesen távozni. Két három jó hangos cuppogós puszit küldesz a pincér felé, ő meg boldogan megdob még egy nagy adag rizzsel. Először nekem nagyon udvariatlannak tűnt ez a szokás, de lám működött, és teli hassal tértünk haza. (2018)" forrás

Pénzváltás és vásárlás

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre korábban ráírtak.

A repülőtereken, bankban és a váltóhelyeken 1 USD-ért kb. 2100 kyatot kapunk. Mint Thaiföldön, itt is valamivel többet adnak, ha 50 vagy 100 dolláros bankót váltunk.

Érdekes! 90-es címlet

,, Szeretik a dollárt, ez tény. Mondjuk, ha a helyükben választhatnék én is inkább ezt választanám a „monopoli pénz“ helyett, melyet csatnak ejtenek. Viszont nem kell már okvetlenül furfangos, gyűrődésmentes helyen (erről majd később) cipelni az egész utazásra szánt dollárjainkat, mert a fontosabb helyszíneken és sokszor már a hotelekben is megjelentek a bankautomaták, Visaval mindenhol vehetünk ki pénzt, minden másra ott a Mastercard. :D

A seftelés (fekete pénzváltás) központilag lett betiltva, de nem is érné meg turistaként, úgyhogy erről inkább tegyünk le!

(Azért arra ne számítsunk, hogy szolgáltatásokat, éttermi számlákat tudunk majd kártyával kiegyenlíteni!) (2018)" forrás


"Jelenleg (2014) már a bankok is normális árfolyamon váltják a csatot (kyat), azonban csak hosszas vizsgálódás után fogadják el az átváltásra ajánlott dollárokat. Ha az ember Mianmarba tart, tényleg csak kifogástalan állapotú, ropogós zöldhasúakkal érdemes útnak indulnia. (2014)" forrás


"A pénzváltónál azonban azt tapasztaltam, hogy minél nagyobb címletű a bankjegy, annál jobb árfolyamom kapom a helyi pénzt (kyat). Mivel csak tízesem és húszasom volt, így nem tudtam a legjobb árfolyamon váltani. Az egyik 10 dollárosomat például nem fogadták el, mert félbehajtottam, és a közepén volt egy hajtási csík. Valóban tökéletes, sértetlen és új bankjegyekkel érdemes érkezni. A pénzváltás után a pénzt érdemes átszámolni, mert például Olivérnek kevesebbet adtak, mint nekem pár órával azelőtt. Az ország bankautomatákkal is el van látva, viszont minden készpénz felvételnél 5 dollárnak megfelelő összegű díjat felszámol. (2014)" forrás


,, Vettünk magunknak egy-egy longyit, ami tulajdonképpen egy 100x200-as, végtelenített színes lepedő, amit a férfiak és a nők hordanak nadrág helyett, magukra csavarva. A különbség annyi, hogy a férfiak elől, a nők pedig hátul kötik meg. A 40 fokos hőségben igazán kellemes, és szellős tud lenni. Szóval pöpec cucc, csak meg kell még tanulnunk szépen megkötni." forrás

Közbiztonság

Biztonsági szempontból leginkább kockázatos területek, országrészek

Az Indiával, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek - ideértve a Chin államot, a Sagaing Területet, illetve a Mon, Kayin, Kayah, Kachin és Shan államokat (Shan államban Inle Lake turista célpont kivételével) - az Utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, „utazásra nem javasolt” térségek közé tartoznak. Az ország egyéb területei a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” további országok és térségek kategóriájába tartoznak.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek. Az elmúlt évek célpontjai között találni kereskedelmi létesítményt, turisztikai látványosságot és tömegközlekedési eszközt is. Csak 2012-ben fél tucat robbantásos merénylet történt. A terrorcselekmények ugyan egyszer sem irányultak külföldiek ellen, mégis találni külföldi állampolgárokat az áldozatok között. Javasoljuk, hogy a nyilvános helyeken legyenek különösen körültekintőek.

Bűnözés

A helyi bűnözésről nem állnak rendelkezésre pontos statisztikai adatok, egyes beszámolók szerint azonban a gazdasági helyzet általános romlásával párhuzamosan egyre gyakoribbak a külföldiek ellen elkövetett gazdasági indíttatású bűncselekmények (rablás, lopás, betörés). Célszerű a vagyontárgyakra különösen odafigyelni. Kisebb számban előfordulnak külföldiek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények is.

Utazási korlátozások

A Rangun, Mandalay, Bago és az Irrawaddy régiók korlátozás nélkül látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. (Lásd: www.myanmartourism.org, Tel: +95 67 406129.)

Magyar külképviselet

A Mianmari Unió Köztársaságában magyar naygkövetség nincs, de van egy tiszteletbeli konzul, Ms. Tint Tint Lwin személyében.

Magyarország Mianmarba is akkreditált nagykövetsége Bangkokban (Thaiföld) található, ezért a Mianmarba utazóknak a konzuli segítség nyújtása komoly nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt töltsék ki a konzuli védelemről szóló adatlapot, melyet a Konzuli Tájékoztatás honlapjáról tölthetnek le. A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét egy kétoldalú megállapodás alapján jelenleg a Németországi Szövetségi Köztársaság ranguni nagykövetsége látja el.

 • Cím: Embassy of the Federal Republic of Germany, 9 Bogyoke Aung San Museum Road, Bahan Township, 11201 Yangon / Union of Myanmar
 • Konzuli kerület: A Mianmari Unió Köztársaság teljes területe
 • Telefon: +95-1-548951, 548952, 548953
 • Fax: +95-1-548899
 • E-mail: info@rangun.diplo.de
 • Vészhelyzeti ügyeleti telefonszám:
  • +95-9-5023209 (német/angol)
  • +95-9-5023208 (burmai/angol)

A külföldi missziók képviselői csak a mianmari kormány által kiadott előzetes engedély birtokában hagyhatják el Rangunt, ami komolyan megnehezíti a konzuli segítségnyújtást. Az ország vezetése a kormányhivatalokat Rangunból Naypyidaw-ba költöztette, így az érdemi ügyintézés a régi fővárosban meglehetősen nehézkes. Felhívjuk a Mianmarba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok értelmében bajba kerülésük esetén a német mellett bármelyik más EU tagállam külképviseletének segítségét is igénybe vehetik, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgára.

Egyéb hasznos információk

Nemzetközi GSM roaming szolgáltatás nem működik Mianmarban. Külföldre telefonálni igen nehézkes és rendkívül költséges. Az internet hozzáférést a hatóságok korlátozzák, a legtöbb webalapú e-mail szolgáltató oldala nem elérhető.

,, Az ország áramellátásában ugyan manapság is előfordulnak kimaradások, de turistaként ebből semmit nem venni észre. A közepes és magas kategóriájú hotelek mindegyikében standard a saját generátor, amely áramkimaradás esetén észrevétlenül szolgálja ki a külföldi látogatókat. (2018)" forrás



,, Elmúltak már azok az idők, amikor az országba tévedt turistáknak internet kávézók után kellett kutatniuk azért, hogy ott hosszú órák alatt tudjanak hazaküldeni egy-két emailt, vagy éppen életjelet adhassanak magukról.

Itt szeretném megnyugtatni az Instagram és Facebook rajongókat is, hogy sem a téma hiánya, sem az internet sebessége, vagy minősége nem fogja megzavarni őket a legjobb, legszebb, legmeghökkentőbb fotók azonnali posztolásában :)

Jelenleg három szolgáltató nyújt 4G-s sebességű mobilinternetet az országban (Ooredoo, Telenor, MPT), melyekkel szinte még a párnapos hegyvidéki túrák során is folyamatos internetelérhetőség biztosított, ráadásul a kártya beszerzése sem bonyolult!

Természetesen közepes- és magasabb kategóriás szállodákban wifi elérhetőségre is van lehetőség.

Egyébként pedig már rég nincs letiltva a Facebook, Twitter, Gmail és társaik, mi mindegyiket használjuk ezek közül a mianmari barátainkkal. (2018)" forrás

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,, Csak a vízum igénylésekor kell megadni egy szállást, nyilván senki sem egy szálláson fog dekkolni egész idő alatt, vagy legalábbis nem ez a jellemző. Bőven elég az első hotelünket megadni.

A másik pont, ahol tudni fognak rólunk, a repülés, de ez mindenhol így működik. Érdekesség, hogy repüléskor a hotelek előző nap elkérik a repjegyedet, hogy leegyeztethessék a reptérrel, van-e változás az indulás időpontjában. (Általában szokott lenni!). (2018)" forrás


Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon






SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes