ÚTIKRITIKA.HU / Ngapali Beach


hirdetes


útikritikák


Ngapali Beach

Ngapali Beach |Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Időjárás| Odajutás|Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás|Szórakozás|Közboztonság| Egyéb hasznos információk| Strand|Programlehetőségek&Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

v.j. fotója

Ngapali Beach dióhéjban

A Bengáli-öbölben lévő Ngapali Beachnek valóban nemzetközi mércével mérve csodás a tengerpartja. Több mint három kilométer hosszú és jó széles. Ngapali Beach elismerten a legszebb strand Mianmarban.

A nyugis strandolásra vágyóknak való ez a hely. Itt (még) nincsenek hangos bulik, nem zavarja a pihenés a jetskik motorzaja. Ngapali beach-nél a tenger viszonylag békés, s így nyugodtan lehet fürödni. Még nincs tömegturizmus, most kell odalátogatni! 3-4 éjszakánál rövidebb időre nem érdemes odamenni, mert fáj az embernek túl hamar elmenni ebből a földi paradicsomból. 

Thaiföldön egy ilyen csodás adottságú partszakaszt már jó ideje telezsúfoltak volna magas hotelekkel, apartmanházakkal, bárokkal.

Ngapali partvonalán kiemelkedően jú búvárterepek nincsenek, de hajóval el lehet jutni szuper helyekre innen.

Már elég jól kezd kiépülni az a szintű infrastruktúra, hogy lassan versenytársa legyen a thai és kambodzsai nyaralós helyeknek.

v.j. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az egyre jobban kiépülő turista infrastruktúra közelében több olyan falut is lehet látni, ahol évszázadokkal visszafelé mehetünk az időben, s ilyen érdekes életképet nem lehet már látni Thaiföld turistás helyein, bicajjal be-belátogattunk egy-egy faluba 

2. Egy-egy strandbárban este naplemente nézés közben friss halat és tenger gyümölcseit enni, szeletelt gyümölcsöket (ananász, mangó, kókusz) venni a mozgóárusoktól

3. Szuper, hogy a finom homokos tengerpart nem zsúfolt

4. Ahol a pálmafák csaknem a tengervízre hajolnak 

5. Itt a parton tevékenykedő mozgóárusok még nem rohanják le tolakodóan a strandolókat

6. Mivel hosszú a strand, így nagyokat lehet sétálni, kocogni, anélkül, hogy kerülgetni kellene sok embert

7. Jópofa látni a strandon egymás közelében strandolni a hátizsákosokat és a luxus resortok vendégeit

8. A helyiek aranyosak, békések, életigenlőek, nem tolakodóak 

Nem tetszett

1. A hotel ingyen adott kölcsön kerékpárt, de sajnos vacak, nem kellően biztonságos kínait

2. Több helyen (így szállodákban is) erőltetik az amerikai dollárban fizetést, pedig jobban járunk ha kyattal fizetünk

3. Mianmari viszonylatban kifejezetten magas az árszínvonal

4. Napközben gyakran van apály, és akkor többet kell gyalogolni (de nem vészes)  

5. A helyiek sokat szemetelnek a partokon és a hulladék a vízzel kisodródik a hotelek előtti strandokra is

6. Vannak apróbb jelei annak, hogy éveken belül ez sem lesz egy nyugis hely: egy-két zajos zenés bár megjelent

7. Nincs még elég nagy árverseny a hotelek között, s így magas árakat szabnak

Vélemények

,, Ngapali Beach egy klasszikus tengerparti üdülőfalu, de mivel Burma minimum húsz évvel a világ mögött kullog, ezért még mindig nem késő idejönni, hogy megtudd, milyen lehetett Délkelet-Ázsia 20-30 éve.

Persze a nagy hotelláncok már lefoglalták a tengerparton a jobb részeket, de két luxus resort között még simán elfér egy faviskó, amiben meghúzza magát a helyi halászcsalád.

Ottjártunkkor a mi hotelünkben rajtunk kívül csak egy nagyon bizarr, mindig részeg kínai hármas, és az erősen leszbikus külsejű angol pár próbálta benépesíteni a tengerpartot, sikertelenül. Néha el-el sétált valaki a helyi erő képviseletében, de ha nem számítom a partra kihúzott halászhajóból kialakított hotelbárt, a parton nem volt semmi, csak homok és pálmafák.

Meglepően olcsón, meglepően sokféle tengeri herkentyűt tömhetsz itt magadba.

Menni nincs hova a környéken, és nem is érdemes. A hotelban azt mondták, hogy tudunk bérelni elektromos biciklit óránként 4000 kyatért, ami egészen ötcsillagos ár volt, ezért arrébb is mentünk pár kocsmával, ahol végül sikerült szereznünk egy robogót napi tíz rugóért (kb. 2000 Ft), de rájöttünk, hogy nem akarunk itt csinálni semmit abban a pár napban, amíg itt vagyunk. (2018)" forrás


,, Ngapali Beach Burma igazodása a világhoz. Ez lesz az a hely, amiből már olyan sok van mindenhol máshol ezen a bolygón, ahol süt a nap és van tenger. Klasszikus tengerparti üdülőfalu, de mivel Burma minimum húsz évvel a világ mögött kullog, ezért még mindig nem késő idejönni, hogy megtudd, milyen lehetett Délkelet-Ázsia 20-30 éve.

Persze a nagy hotelláncok már lefoglalták a tengerparton a jobb részeket, de két luxus resort között még simán elfér egy faviskó, amiben meghúzza magát a helyi halászcsalád.

Ottjártunkkor a mi hotelünkben rajtunk kívül csak egy nagyon bizarr, mindig részeg kínai hármas, és az erősen leszbikusa külsejű angol pár próbálta benépesíteni a tengerpartot, sikertelenül. Néha el-el sétált valaki a helyi erő képviseletében, de ha nem számítom a partra kihúzott halászhajóból kialakított hotelbárt, a parton nem volt semmi, csak homok és pálmafák. (2018)" forrás

v.j. fotója

Időjárás

Jellemzően kellemesen enyhíti a hőséget, hogy mindig fúj valamicske szellő.

Ngalapi Beach-en januárban 27-29 fok közötti az átlagos nappali hőmérséklet. A tengervíz kellően meleg ahhoz, hogy hosszasan is lubickolhassunk benne. Éjszaka 20 fok alá is süllyedhet a levegő hőmérséklete. Reggel a szabadban gyakran dzsekit vesz fel a nyaraló.

Odajutás

Yangonból, a fővárosból kb. 45 perc alatt el lehet jutni Ngapali Beach-re.

Szállás

Nincsenek (rendeletnek megfelelően) a pálmafáknál magasabbra épített szállodák. 

40 amerikai dollárnál kezdődnek a szobaárak (1 éjszaka).

Közel van a repülőtér, s ezért tanácsos tájékozódni, hogy a kiválaszott szállodát éri e légiforgalmi zaj. Szerencsére a hotel övezet nagy része elég távol van a repülőtérhez, s így nincs zajprobléma ebben a vonatkozásban.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos

4 csillagos

5 csillagos: Bayview Beach Resort

Helyi közlekedés

Tuktuk

Kisbusz

,, Menni nincs hova a környéken, és nem is érdemes. A hotelban azt mondták, hogy tudunk bérelni elektromos biciklit óránként 4000 kyatért, ami egészen ötcsillagos ár volt, ezért arrébb is mentünk pár kocsmával, ahol végül sikerült szereznünk egy robogót napi tíz rugóért (kb. 2 ezer Ft), de rájöttünk, hogy nem akarunk itt csinálni semmit abban a pár napban, amíg itt vagyunk, és szigorúan tartottuk magunkat az elveinkhez. (2018)" forrás

Étkezés

Meglepően nagy az éttermek választéka, és az különösen jó, hogy sokféle minőség, árszint létezik. Vannak egészen olcsó strandkifőzdék is: friss hal és tenger gyümölcsei (seafood). 

Ajánlott kifőzdék: Sind Tun néninél a friss hal, 

,, Ha nem tartozol a sötét parasztoknak abba a típusába, akik “nem szeretem a tengeri herkentyűket” válasz után ostoba mosollyal az arcukon nem képesek semmi mást enni a steaken kívül, akkor meglepően olcsón, meglepően sokféle tengeri herkentyűt tömhetsz magadba." forrás

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Strand

Ott tisztábbak és gondozottabak a strandok, ahol a szállodák állnak. A helyiek által lakott területekhez közeli strandrészek viszont szemetesek.

Itt-ott vannak sziklák a tenger sekély részein is.

Programlehetőségek&Látnivalók

Szigetkirándulások

Pearl Island

Ngapali Beachnél a Pearl Island (Gyöngysziget) nevű kis sziget a tengerpart közelében található. Pearl Island néven ismert helyszín egy apró sziget, amely egyes látogatók körében népszerű kirándulási célpont a Ngapali Beach térségére látogató turisták körében.

A Pearl Island a gyöngyhalászat hagyományos központja volt a régióban, és itt őshonos gyöngyök találhatók. Ezen a szigeten korábban a gyöngyök kinyerése és előállítása folyt, és ma is lehetőség van megtekinteni a gyöngyképződés folyamatát, valamint megvásárolni a helyi kézművesek által készített gyöngyékszereket.

A látogatók gyakran hajókirándulást tesznek a Pearl Islandre, ahol megismerhetik a gyöngyhalászat hagyományait és folyamatát. A gyöngyök és gyöngyékszerek vásárlásának lehetősége is elérhető a szigeten, és a látogatók a helyi kultúrát és hagyományokat is megismerhetik.

Ez egy olyan hely, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti szépséget, és egy kis kitérőt tehetnek a gyöngyhalászat világába is. Fontos megjegyezni, hogy a helyi szabályozások és a látogatók számára elérhető tevékenységek változhatnak az idő múlásával, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a legfrissebb információkról, mielőtt ellátogatnának a Pearl Islandre.

Sznorkelezés

A tengerpart közvetlen közelében, ahol az üdülőhelyek találhatók, számos olyan hely van, ahol a sznorkelezés lehetősége adott. A tenger alatti élővilág itt viszonylag gazdag, és számos színes korall és tengeri élőlény megfigyelhető.

Pearl Island (Gyöngysziget): Mint korábban említettem, a Pearl Island egy népszerű kirándulási célpont, ahol a sznorkelezők is élvezhetik a tenger alatti világot. A sziget körül a vízben található korallzátonyok és különböző tengeri élőlények teszik különlegessé ezt a helyet a sznorkelezés szempontjából.

Ngapali Beachen található néhány búvárközpont, ahol nemcsak sznorkelezési lehetőség, hanem búvárkodás is elérhető. Ezek a központok tapasztalt instruktorokat és felszereléseket biztosítanak az érdeklődők számára.

 Ha a mélytengeri felfedezés is érdekli, akkor lehetőség van búvártúrákra is a környéken. A búvártúrák során a mélyebb vizekben ismerheti meg a tengeri élővilágot.

Mielőtt sznorkelezésbe vagy búvárkodásba kezdene Ngapali Beachen, fontos, hogy vegye figyelembe az óceánjárásokat és az időjárást, és kérdezzen a helyi szakemberektől vagy szervezőktől a biztonsági előírásokról és az aktuális tengeri viszonyokról. Ne feledje, hogy a korallzátonyok törékenyek, és fontos megőrizni és védeni azokat a környezeti fenntarthatóság érdekében.

Helyi élet megnézése

Olvasmányos linkek

"Burma premier tengerpartja minden kánon szerint egybehangzóan Ngapali Beach, amit a Tripadvisor utazói egyenesen a világ 8. legszebb tengerpartjának választottak. A 25 napos körút végén itt vettünk búcsút Burmától egy öt napos beach láblógatással. A stílusos Yoma Cherry Lodge könnyen megszokható háborítatlanságában felidézve az úti élményeket sokszor meg akartam állítani az időt. A végén nagyon nehézünkre esett szedni a sátorfánkat. A reptéri nosztalgia buszra várva az utolsó 5 percet is kihasználtuk a parton, hogy ha lehet az összes napfényt hazavigyük a februárba. Ngapali Beach nem egy Phuket vagy Koh Samui szerű turistagettó, ettől is olyan vonzó. Ngapali egyszerűen természetes. Kilométereken át lehet gyalogolni a két patkó alakú beach képeslap tökéletességű, szinte üres partjain. A tengerpartot homok borítja nem napernyő- törölköző- és embertömeg, nincsenek emeletes beton monstrumok és nyomulós árusok sem. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

v.j. fotója

v.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes