ÚTIKRITIKA.HU / Mianmar (Burma)


hirdetes


útikritikák


Mianmar (Burma)

Repülés | Szállás | Vízum | Vám | Fotóegyveleg

.

Repülés és repülőjegy

Jön!

Szállás

Nyáron (ami ott holtszezon) a hotelárak gyakran 50 százalékkal olcsóbbak mint télen.

A fővárosban, Yangonban nem érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy a szálláshelyünk a központban legyen, ugyanis a centrum eléggé kaotikus, szagos, koszos, dacára annak, hogy így is érdekes, izgalmas. Szálláshelynek jobb kellemesebb külső negyedekben lévőt választani, pl. a repülőtér és a központ közötti távon valahol. 

,, Egyre több platform van jelen az országban. Hihetetlen látni, hogy évről évre mennyi új módja jelenik meg a szállások szervezésének. Ráadásul új befektetők fantasztikus színvonalú szálláshelyeket rittyentettek mindenfelé. (2018)" forrás


"Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp beutazásunk előtt néhány hónappal emelkedtek a szállásárak két-háromszorosukra. (2013. április)" forrás


1.Első szállásunk az országban Mandalayben volt.
Hotel 8, a város közepén. Egyszerű hotel, de tisztaszobákkal, ágyneművel és vegyes reggelivela legfelső emeleten.
A reggelinél lehetett választani meleg vagy főtt ételeket-ami ugye itt Ázsiában nem is meglepő. A 4. héten én is chilis sült rizst kezdtem el enni már reggelire is :D A friss gyümölcs mint papaya, dinnye és banán pedig szinte mindenhol van.
A szobákat naponta takarították és a törölközőket is tisztították. Naponta kaptunk fél literes vizeket, amit mi fogmosásra használtunk. Itt egyedül találtam a vizet még fogmosáshoz sem használhatónak... hajszárító is volt a szobában. A fürdőszobán sokat nem szaroztak, a zuhanyzáshoz használt víz a wc melletti csövön folyt le vagy az utcára-mi a 4. emeleten laktunk- és volt, hogy tóként állt a fürdőben.. hm-de mint később ez kiderült még az 5 csillagos tengerparti luxusszállodában is így van. tehát ez itt általános itt! igaz ettől mindenhol csatornaszag volt a levegőben :(
Taxit kértem a hoteltől a reptérre, ami igen csak messze van innen: 15000 kyatért kaptunk, ott vártak. Ez szerintem ennyi pénzt megért!

-Van több ajánló linkem-mindig újabbat kapok- akit érdekel használja. Én 15 USD-t kapok vissza, a foglaló pedig a szállás árából 10%-ot, ami ugye bármekkora összeg lehet! Én is használom/használtam másét és a pénz eddig korrektül meg is érkezett! Mindenki jól jár vele!


2.Mandalayból az Inle-tóhoz utaztunk, itt a választott szállás a The Hotel Emperor-Inle lett, Nyaungshawe-ban!
A tavi jettytől kb 150 m-re, a buszmegállótól pedig 300 m-re található. 7 emeletes újdonsült épület, a tetején lévő étteremmel nagyon jó naplemente néző hely is lehet egy koktéllal karöltve. Burmában a szállodai árak sincsenek elszállva.
A szoba nagy, ágyak nagyon kényelmesek, magasak:) A fürdőszoba nagy, a fentebb említett megoldással. Kis hűtő volt a minibárnak is-de én ezt kipakoltam és bepakoltam a mi innivalóinkat itt is.
Takarítani szintén minden nap takarítottak, törölközőket cseréltek! A tisztaság kifogástalan volt itt is!
A szobába minden nap bekészítve a tea és a 3in1 Nescafé, vízforralóval. Hajszárító itt is van a szobában.
A reggeli a tetőn volt :) itt is eléggé választékos ez. Rántották vagy omlettet mindenhol külön kérésre, de készítenek! Narancslekvár és eperlekvár itt sem hiányozhat a választékból. Tea és kávé illetve 2 féle üdítő és víz szintén választható.
A szállodával szemben lévő Bamboo Palace -zöld nádból épült kis ház pedig, a legjobb étterem itt-na nem a luxus, de istenien főznek és jó a koktél. És persze potom az ára! (2018)" forrás

Vízum

A magyar állampolgároknak a Mianmarba történő beutazásnál rendelkezniük kell érvényes vízummal és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétre érvényes turista vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet beszerezni. De a magyar állampolgárok jogosultak turista, üzleti és tranzit célú visa on arrival-t (a repülőtéren, belépéskor igényelhető vízum) beszerezni Rangun és Mandalay városok nemzetközi repülőterén. A vízumigénylés feltételeiről az utazók Mianmar nagykövetségein valamint a Mianmari Bevándorlási és Népességügyi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.

Érdemes tudni, hogy a 2013 elején bevezetett visa on arrival rendszer még kezdeti stádiumban van. A vízumkiadás hosszas, korántsem automatikus folyamat is lehet, amely során a bevándorlási hivatal tisztviselői ugyanazokat a dokumentumokat kérhetik, mint a nagykövetségeken igényelt vízumok esetében. Amennyiben ezeket az utas nem tudja bemutatni, megtagadhatják tőle a belépést. A fentiek miatt tanácsosabb még itthon gondoskodni a vízum beszerzéséről. Ebben biztos segítséget tud nyújtani a Vista tapasztalt vízum részlege (vizum@vista.hu).

Sokan Bangkokban szerzik be a vízumot helyi utazási irodák révén, akár egy nap alatt is. A korábbiakkal ellentétben most már van mód arra, hogy a turista ne csak a belépésnél használt határátkelőhelyen hagyja el az országot. Ez azonban CSAK a légi határátkelőhelyekre vonatkozik! Ha az utazó repülőgéppel érkezik, és szárazföldi határátkelőhelyen kívánja elhagyni az országot, ahhoz továbbra is a turizmusért felelős minisztérium engedélye szükséges:

2015-ös új fejlemény vízumügyben:

2015. január elsejétől (több más országgal együtt) Magyarország állampolgárai is kérhetnek elektronikus úton vízumot Mianmarba. Ezzel a vízummal aztán az eddigi 1 helyett most már 3 határátkelőhelyen léphetnek be a délkelet-ázsiai országba, a néhai Burmába. A vízum díja 50 dollár, amit Visa vagy American Express kártyával lehet online kifizetni.

A mianmari hatóságok figyelmeztetnek arra, hogy vannak olyan megtévesztő weboldalak (pl. a Myanmar-visa.org) is, amelyek akár száz dollárt is elkérnek a vizumért. Az egyetlen hivatalos oldal, ahol igényelni lehet a mianmari vízumot, az az evisa.moip.gov.mm. A turisták által nem látogatható területek listája a mip.gov.mm oldalon olvasható.A turisták 2015 január elsejétől nem csak akkor kérhetnek evízumot, ha Yangonban lépnek az ország területére, hanem Mandalay és az új főváros, Nay Pyi Daw repülőterén történő belépés esetén is. A vízumigényléshez ki kell tölteni egy online jelentkezési lapot, csatolni kell egy 4,8 x 3,8 cm-es színes fényképet, az útlevélnek pedig érvényesnek kell lennie még legalább hat hónapig. A kérelmezőnek meg kell neveznie azt a bejegyzett hotelt vagy vendégházat, ahol meg fog szállni. Evízum ugyanakkor üzleti célú utazás esetén nem kérvényezhető. A vízum elbírálása három napig tart. Az evízum elfogadása esetén kiállított igazolással 90 napon belül kell felvenni a repülőtéren az érkezéskor a vízumot, amely 28 napra érvényes, és nem hosszabbítható meg.

Aki segítséget akar igénybe venni a vízum beszerzéséhez az forduljon a Vistához: vizum@vista.hu

,, A vízumhoz be kellett mutatnom a repjegy foglalásom, a szállásom, amit én csak pár napra foglaltam, egy levélre a munkaadómtól, és egy üres A4-es lapra leíratták velem, hogy hova készülök menni a két hét alatt, míg ott leszek. Ez utóbbinál megadtam pár random dátumot, de egyáltalán nem tartottam magam hozzájuk. Az országba belépéskor is ki kellett tölteni egy lapot, ami nem volt bonyolultabb, mint mondjuk egy thaiföldi belépőkártya. Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy hagyjunk figyelmen kívül minden biztonsági előírást, de beparázni sem kell. Mianmar hatalmas ütemben változik, és a legtöbb útikönyvben, illetve blogon leírtak már nem feltétlenül vannak érvényben. (2016)" forrás,, A myanmari vízumot interneten keresztül intéztük. Kitöltöttük a kérdőívet, csatoltunk egy fényképet, fizettünk 50 USD-t kártyával, egy nap múlva már meg is küldték. Ezt kinyomtattuk és az útlevél mellé tettük az érkezéskor, nem kérdeztek semmit, simán beengedtek. Újabb papírt nem kellett kitölteni. (Ferenc, 2019)


Legutolsó értesüléseim szerint 3 hónapig érvényes a vízum a kiállítástól számítva és azon belül lehet vele 1x belépni 28 napra. (Vista vízumrészleg, 2019)

Vám

Külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettség nélkül vihetnek be 2000 USD értéket meg nem haladó készpénzt. Az ezt meghaladó összeget - valamint a bevinni tervezett ékszereket, elektronikai termékeket, fényképezőgépeket - a határon be kell jelenteni.

  • Vámmentesen bevihető termékek: 200 szál cigaretta vagy 50 szivar, 1 üveg szeszes ital, 1 üveg parfüm.
  • Antik vagy archeológiai jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt - és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott - ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett.
  • Tilos az országból - bármilyen címletben - kivinni a helyi fizetőeszközt (Kyat).

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Zsiráfnyakú padaung (kayan) lány - fotó by ElterVissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes