ÚTIKRITIKA.HU / Párizsi negyedek


hirdetes

útikritikák


Párizsi negyedek

Quartier Latin|Le Marais|La Défense|Batignolles|La Vilette|Vaugirard|Canal Saint-Martin|Bellevile-Menilmontan|Oberkampf|Saint-Germain-des-Près|Fotóegyveleg

.

f.d. fotója

Quartier Latin (Latin negyed)

kiejtés: kártyijé láten

 A városrész a latin negyed nevét viseli, mert az egyetemista diákok a középkorban latin nyelven tanultak itt. A Quartier Latin számos szép épületet és műemléket kínál, például a Sorbonne egyetemet és a Pantheon épületét, amely az elismert tudósok és személyiségek sírkápolnája. A negyedben sok múzeum, művészeti galéria, étterem, kávézó és bolt található, amelyek a turisták és az egyetemisták között népszerűek. A Quartier Latin a fiatalok, az intellektuálisok és a művészek találkozóhelye, és nagyszerű hely a séta és a pihenés számára.

s.v. fotója

s.h. fotója

Le Marais

Kiejtés: lö máre

Le Marais Párizs belvárosában található, és egy igazán színes és élénk környék. Az épületek sokféle stílusúak, így a látvány sokszínű és érdekes. A városrész tele van boltokkal, kávézókkal, éttermekkel és galériákkal. A látogatók felfedezhetik a híres Place des Vosges teret, amelynek közepén egy kis park található, valamint a Carnavalet Múzeumot, amely Párizs történelmét mutatja be. A Le Marais területén számos szórakozási és kulturális lehetőség is található, például a Pompidou Központ, ahol kortárs művészeti kiállításokat rendeznek. Az éjszakai élet is pezsgő a területen, számos bár és klub várja az érdeklődőket.

a.n. fotója

La Défense

kiejtés: lá défansz

La Défense egy modern, üzleti negyed Párizsban, amelyet a város északi részén találunk. Az épületek és az infrastruktúra nagyon modernebbnek tűnik, mint a tradicionális párizsi városrészeken. A negyedben található épületek közül sok magas épület, az üzletek pedig főként a szolgáltató szektorra összpontosítanak. La Défense híres az építészeti látványosságairól, és népszerű turisztikai helyszín. A negyedben sok az iroda és a szálloda, így az itt található üzletek és éttermek főként a munkahelyi közösség kiszolgálására szolgálnak. A modern környezet és a különleges épületek miatt azonban sok turista is látogatja La Défenset.

sz. m. fotói

k.p. fotója

K.-T. Gyuri fotói

Batignolles

kiejtés: bátinyol

Batignolles egy kellemes és csendes városrész Párizsban, amelynek különleges hangulata és számos látnivalója van. A terület tele van zöldterületekkel, parkokkal és nyugodt utcákkal, amelyek egy kicsit eltávolodnak a nagyváros zajától. A Batignolles-ban található parkok közül a legnagyobb a Martin Luther King park, amelynek hatalmas tavában lehet csónakázni, illetve különböző sportolási lehetőségekkel is rendelkezik. A városrész másik látnivalója a Batignolles piac, ahol helyi termelők kínálnak finom ételeket, borokat és sajtokat. A Batignolles-ban található Montmartre-hez hasonlóan művészeti élet is folyik, és számos kávézó, étterem és galéria található a környéken.

h.t. fotója

La Vilette

La Villette Párizsban egy nagy park és kulturális központ, amely különböző rendezvényeknek, kiállításoknak, koncerteknek, filmfesztiváloknak és színházi előadásoknak ad helyet. A park területe közel 55 hektár, és számos zöld területtel, tavakkal, játszóterekkel, szökőkutakkal és piknikező helyekkel rendelkezik. Az itt található kulturális intézmények közé tartozik a Cité des Sciences et de l'Industrie (Tudomány- és Iparművészeti Múzeum), a La Géode (hatalmas IMAX mozi), a Philharmonie de Paris (koncertterem és zenei intézmény), a Cabaret Sauvage (élőzenei helyszín) és a Zenith Paris (koncertterem). A parkban sokféle sportolási lehetőség is van, beleértve a kerékpározást, a görkorcsolyázást és a horgászatot. La Villette egy kiváló helyszín egy kellemes séta vagy piknik számára a városban, és számos szórakozási lehetőséget kínál a kulturális érdeklődésű látogatók számára.

Vaugirard

kiejtés: vozsirár

Vaugirard Párizs 15. kerületében található, amely a város délnyugati részén helyezkedik el. A kerület kulturális, szórakoztató és üzleti lehetőségeket is kínál a látogatóknak. A Vaugirard negyedben található a Beaugrenelle bevásárlóközpont, a Boulevard Victor üzletei és éttermei, valamint a Pasteur Intézet, amely egy világhírű kutatóközpont. A kerületben található a Montparnasse-torony is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Vaugirard Párizs egyik legnagyobb és legforgalmasabb kerülete, és a látogatók számára számos érdekes látnivalót és tevékenységet kínál.

d. m. fotója

Canal Saint-Martin

A Canal Saint-Martin Párizs egyik híres csatornája, amely a 19. században épült, és a Seine folyóból indulva körülbelül 4,5 kilométer hosszan fut a város keleti részében. A csatorna mentén számos kávézó, bár és bolt található, és a környéken gyakran rendeznek szabadtéri eseményeket, koncerteket és színházi előadásokat. A csatorna maga is népszerű a sétálók, biciklisek és horgászok körében, különösen a nyári hónapokban. A csatorna környékén találhatók a város népszerű látnivalói, mint például a Place de la République és a Parc des Buttes-Chaumont.

g. r. fotója

Belleville-Menilmontant

Belleville-Menilmontant egy színes és pezsgő negyed Párizsban, amely a 19. és 20. kerületek határán fekszik. Az itt élők sokszínű közössége, valamint az olcsó éttermek és bárok széles választéka teszi ezt a negyedet az egyik legérdekesebb és legdinamikusabb városrészévé. Az utcákon különböző stílusú épületek, művészeti galériák és az utcai művészetek adnak egyedi karaktert a környéknek. A Belleville park, a Buttes Chaumont park, valamint a népszerű Belleville piac is található itt, amelyek látogatása érdemes. A környéken az árak is kedvezőbbek, mint a turisztikai negyedekben, így érdemes felfedezni, ha szeretnénk megismerni Párizs kevésbé ismert arcát.

p. a. fotója

Oberkampf

Oberkampf egy élénk, bohém negyed Párizsban, amely az 1800-as évek elején virágzó textilipari központként alakult ki. Ma a környék kulturális és művészeti központként működik, és tele van trendi kávézókkal, bárokkal és éttermekkel. A negyedben számos színház és művészeti intézmény található, és rendszeresen megrendeznek itt zenei eseményeket és kiállításokat. Oberkampf vonzó a fiatalok és művészek körében, akik élvezik a bohém életstílust, és keresik a városi kalandokat.

Saint-Germain-des-Près

(szenzsermen dé pré)

Saint-Germain-des-Près egy nagyon hangulatos negyed Párizsban, a Rive Gauche-on, a Szajna bal partján található. Az utcáit számos divatos butik, kávézó, étterem és bár szegélyezi, ahol a fiatalok, az írók és művészek szívesen töltik az idejüket. A negyedet a Saint-Germain-des-Près templom, a Saint-Sulpice templom és a Luxemburg-kert is jellemzi, valamint több múzeum, köztük a Musée d'Orsay és a Louvre is könnyen megközelíthető innen.

Fotóegyveleg

Vasárnap a Szajna partján - f.d. fotója

Esti Montmartre - f.d. fotója

Montmartre nappal - V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon