ÚTIKRITIKA.HU / Párizsi múzeumok


hirdetes

útikritikák


Párizsi múzeumok

Általános a témához| Musée dOrsay| Musée de l'Orangerie | Petit Palais | Musée Rodin | Galeries Nationales du Grand Palais | Centre Pompidou | Természettörténeti múzeum | Cité de l’Architecture et du Patrimoine | Musée du Quai Branly | Musée National du Moyen Age | Musee Picasso Paris | Les Invalides Musée de l’Armée | Musee Marmottan | Cité des Sciences et de l’Industrie | Fondation Louis Vuitton | Egyéb párizsi múzeumok|Fotóegyveleg

Pompidou központ (franciául Centre Georges-Pompidou)  - V. Jancsi fotója

Általános a témához

Elterjedt gyakorlat, hogy minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a múzeumokba. Nem mindenhol!

Ebből a felsorolásból kimaradt a a Louvre, de olvashat róla itt.

,, Egészen kiskoromban jártam először a párizsi Louvre-ban: akkoriban a betárcsázós internet hadilábakon állt, közösségi médiának, Instagramnak vagy Facebooknak pedig még nyoma sem volt. Főként ennek köszönhető, hogy amikor először megláttam da Vinci Mona Lisa festményét, eltöprengtem: tényleg ennyi lenne? Később, felnőttként újból elcsodálkoztam azon, mennyire picike (72 × 58 cm) a világ leghíresebb festménye, amit csak akkor lehet igazán közelről megcsodálni, ha zárás előtt megyünk be a múzeumba – távolról, a tömeg miatt alig lehet belőle valamit is látni." forrás

A Louvre-ba a belépőt főszezonban hetekkel előre meg kell vásárolni. A belépő 8000 Ft körül mozog (euró függvényében). Itt megemlíteném, hogy július 14-én mindenki ingyen bemehet a múzeumba, valamint a téli hónapok első vasárnapján is. Ha pedig pedagógusként látogatjátok az épületet, szintén ingyenes a belépés, amennyiben rendelkeztek nemzetközi pedagógusigazolvánnyal (ennek ára 3000 Ft körül mozog).

A legkorábbi turnust 11:30-kor engedik be. Mindenkinek ajánlom, ugyanis 1-2 óra erejéig még nincs tömeg. Nincs időkorlát, ezért délután már lépni sem lehetett a látogatóktól. A belépőn szereplő időpontot komolyan veszik! Több állomáson is ellenőrzik azt, ahogy a táskák tartalmát is.

Amikor azt halljuk másoktól, hogy a Louvre-ra egy egész nap kell, az nem igaz. A Louvre-ra 2 nap sem lenne elég. 460 000 művel büszkélkedhet, melyek közül néhány előtt hosszú perceket is elidőzhetünk azon gondolkodva, hogy vajon tényleg emberi kéz alkotta – e?
Napóleon apartmanja és az egyiptomi részleg az én személyes kedvenceim.(2023)

Musée d'Orsay

helyes kiejtés: müzé dorsze

R. Gy. fotói

,, Vasárnap reggel nyitásra mentünk a Musée d’Orsay-hez. Érdemes korán érkezni, mivel ekkor még annyira kevesen voltak, hogy sorbaállás nélkül 26 év alatti EU-s állampolgárként ingyen mehettünk be a múzeumba. Itt magát az épületet emelnénk ki, ugyanis érdekessége, hogy régen pályaudvar volt, amelyet egy hatalmas díszes óra is jelez. (Mázsár Fanni, 2016)


Nekem a Louvre csalódás volt. Szerintem rosszul szervezett, sok folyosó, egész emelt lezárva, amiről ott helyben semmi infó nem volt. E miatt sokan csak kóvályogtak fel-alá. Maga a látnivaló megérte, de hamar átmentünk a Musee d'Orsay-ba, ami nekem sokkal nagyobb élmény volt. Jobban szervezett, kisebb, és személyesen is az impresszionisták a gyengém. (m.d., 2022)

Van Gogh

Gauguin

Monet

Musée de l'Orangerie

(müzé dö loranzseri)

A Tuileriák negyedben (Place de la Concorde) lévő csodás (kívül műemlékes, belül modern) múzeumban jól kiválasztottak a képek. A leglátványosabb (a földszinten) a Tavirózsák festményciklus (8 hatalmas, hosszú festmény), két ovális teremben Szép áttekintést nyerhetünk a 20. század elejei modern festészetről, az impresszionizmusról, vagy pl. a kubizmusról. Elsősorban azért az impresszionizmusért és Monet-ért rajongóknak érdemes ezt a múzeumot a programba iktatni.

Sok turista a Musée dOrsay és a Musée del l'Orangerie közül választ egyet kényszerűségből. Amúgy van kombinált jegy éppen mindkét múzeum meglátogatásához. Egyesek szerint az impresszionizmus vonatkozásában a Musée d'Orsay, sőt a Musée Marmottan is valamivel jobb, mint ez. Talán mert Monet bombasztikus kertes festményein kívül (plusz néhány Renoir, Matisse, Degas, Picasso egy szinttel lejjebb) ), nincs túl sok nagy szám.

Ha esik az eső, akkor száímtsunk arra, hogy a múzeumnál a sorbanállás egy részét a szabadban kell eltöltenünk. Pedig ide viszonylag kevesebben jönnek, mint a felkapottabb párizsi múzeumokba. Nem engednek be egyszerre túl nagy tömeget, ami jó törekvés, főleg, hogy viszonylag kicsi területű múzeumról van szó. Könnyebben emészthető, mint a végeláthatatlan Louvre. Érdemes a 9 órai nyitáskor már odaérni, mert ezzel spórolhatunk várakozási időt.

Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés. 26 év alatti uniós tagállamosoknak ingyenes a belépés (csak kell igazolni személyivel, útlevéllel stb.). Normál belépőjegy: 9 euró.

A múzeumban tilos a fotózás. Ne legyünk már olyan bunkók, hogy a mobilunkkal folyton fotózgassunk, ahelyett, hogy igazán élvezzük ezeket a csodálatos festményeket a szabad érző szemünkkel. Egy óra alatt kellemesen, alaposan feldolgozható múzeum.   

Petit Palais

(pőti pále)

Párizs város szépművészeti múzeum, franciául: Musée des Beaux Arts de la ville de Paris (müzé dé bozár dö lá vil dö pári)

Építészetileg is figyelemre méltó a múzeum, ami a Grand Palais-val szemben áll. Az állandó gyűjteményhez a 16. és a 21. század közötti időből származó festmények, szobrok, egyéb műalkotások tartoznak. Érdekes, ahogy a régi évszázadok és a jelenkor alkotásait ugyanazon termekben társítják egymással. Hátrány, hogy a látogató nem látja át világosan, hogy melyik korszak alkotásaira kellene koncentrálnia.  

Érdemes 10 órára, a nyitásra odamenni, ha nem akarunk túl sokat sorban állni. A belépőjegy 5 és 11 euró között mozog, annak függvényében, hogy mennyire ütős időszaki kiállítás is látható az állandó gyűjteményen kívül. Gyakran ingyenes a belépő és csak az időszaki kiállítás meglátogatásához kérnek pénzt. Belépéskor van biztonsági táskaellenőrzés.   

Aranyos a belső udvaron lévő kis kávézó.

Kb. 1-1,5 órás programra érdemes kalkulálni. Este 18-kor zár ez az állami tulajdonban lévő múzeum.

Musée Rodin

(müzé roden)

Kicsit kieső helyen, egy régebbi kastélyépületben helyezték el a múzeumot. Rodin legszebb szobrai itt láthatók. Három nagy sztár: a Gondolkodó, a Calais-i polgárok és a Pokol Kapuja. Érdekes megtudni ezt-azt a szobrok létrejöttéről, a modellekről. 

Nyáron sok szobor a csodálatos kertbe kerül és ilyenkor (főleg napsütésben) még élvezetesebb az alkotásokat mustrálni.

Normál belépőjegy: 10 euró. 25 év alatti úniós állampolgároknak ingyenes a belépőjegy. 3 éven át (2016-ig) volt átépítés, így örülni kell, hogy most már látogatható. Nem túl nagy múzeum, azaz 1-1,5 óra alatt rendesen áttekinthető. Hosszabb időt a kertben időzés kellemessége indokolhat.

Galeries Nationales du Grand Palais

(gáleri nászionál dü gran pále)

Az üveg-acél, kupolás építmény lenyűgöző (1900). Az időszaki kiállítások szoktak érdekesek lenni (főleg modern dolgok). Érdemleges állandó kiállítási látnivaló nincs, magán az építészeti csodán kívül. 

Gyakran állnak hosszú sorok. Érdemes előre foglalni jegyet. Hétvégén nem menjünk, mert túl sokan vannak (akár 2 órás várakozás).

Sok turista nem fizet 12 eurós belépőjegyet, hanem csak kívülről nézegeti meg a monstre, látványos épületet. Pedig, belülről még izgalmasabb a látvány.

Centre Pompidou

(szantr pompidu)

2023. frissítés: 2025. végén felújítási munkálatok miatt bezár a Pompidou-központ. Csupán 2030-ban nyit meg újra!

Megépítése óta nagyon megosztja az embereket e kulturális központ külső, provokatív kinézete. A provokáció lényege az, hogy egy ilyen üzemes, csövekkel teli, nyers építményt beraktak szokásos és pompás párizsi műemlékházak közé. 2017-ben ünnepli megnyitásának negyvenedik évfordulóját. Nevét Georges Pompidouról kapta, ő álmodta meg ezt az intézmény, noha megnyitását már nem érhette meg.

p. a. fotója

Bent mindig láthatók kitűnő időszaki kiállítások. Az állandó kiállítás, avagy önálló múzeum a modern művészetekkel foglalkozik (Musée national d'Art Moderne. Összesen kb. 120.000 darabos gyűjteményének csan kb. 5 százaléka van csak  kiállítva. Évente több, mint hárommillió látogatót vonz, érdemes felkeresni. A belső tér labirintusában a kultúrembert lenyűgözi ez a hely, ahol a kultúrának (könyveknek, nyomtatott kiadványoknak) az olcsó kultúrszennyel szemben még mindig megadják a méltóságot. Maga, az  előtte lévő tér is fontos találkozási pontja a párizsiaknak és a turistáknak.

Természettörténeti múzeum

(Musée d’Histoire Naturelle)

Remek múzeum, kicsi, de valahogy mégis tágas (3 emeletes). Nos, ez egy múzeum, ahová gyerekkel is mehetünk, pláne ha csemeténk dinoszaurusz témában érdeklődő. Szuperek és fény- és hangeffektusok.

d. e. fotója

Esős napon gyermekes családok számára jó ötlet lehet idejönni.

Cité de l’Architecture et du Patrimoine

(szité dö lárkitektür e dü pátrimon)

A Trocadero-n, a Chaillot palota egyik szárnyában található ez a múzeum, ahol évszázadokon keresztül utazhatunk a francia építészeti örökség emlékei között. Igazán hangulatos, nyugalmat árasztó múzeum. Kitűnő áttekintést ad különböző francia régiók építészeti emlékeiről is. Roppant színvonalas a kialakítás. A földszinten vannak a középkori építészeti témák, igazán monumentális térben. Foglalkozik a múzeum a modern építészettel is (pl. Le Corbussier), nagyon érdekes prezentálással, magyarázattal. Terebélyes múzeum, tehát sok időt kell szánni rá. Sok kiállított tárgy nem eredeti, hanem replika, de ez nem baj, mert tökéletesebben lehet látni a részleteket, díszeket. 

A hónap első vasárnapján ingyenes a belépő.

Semmiképpen se hagyjuk ki az épületben lévő, modern Café Carlut, mert onnan egészen pompás szögben, és fotogén módon látható az Eiffel-torony. 

Musée du Quai Branly

(müzé dü ké branli)

Nagyon egyedi és gyűjteményileg roppant sokszínű múzeum. Főleg olyanoknak lehet érdekes, akik az Euróán kívüli világ számtalan területének művészeti elemeire kíváncsiak.

Musée National du Moyen Age

(müzé naszionál dü mojen ázs - term dö kluni)

A Musée National du Moyen Age, más néven Cluny Múzeum Párizsban található. Az épületben a középkori művészet kiemelkedő gyűjteményei találhatók, köztük szobrok, festmények, textíliák és aranyozott tárgyak. A múzeum érdekessége, hogy az épületben egykor a Cluny apátság és egy 15. századi polgári lakóház is működött. A múzeum kiállításai a középkori élet minden területére kiterjednek, beleértve a vallási, a polgári és a nemesi életet, az építészetet, a művészetet, a kereskedelmet és az ipart. A múzeum kiemelkedő darabjai közé tartozik a Gyapjasbárány-apokalipszis, valamint a francia középkori mesterek ékszerei és textíliái.

Ez a  francia középkor múzeuma - s.a. fotója . 

Musée Picasso Paris

(müzé pikászó pári)

A Musée Picasso Paris egy kiváló múzeum, amely a 20. század egyik legjelentősebb művészének, Pablo Picassónak a munkáit mutatja be. A múzeum a Marais negyedben található, és több mint 5,000 Picasso művet tartalmaz, beleértve festményeket, rajzokat, szobrokat, kerámiákat és egyéb alkotásokat. A múzeumot 1985-ben alapították, és azóta az egyik legnépszerűbb turistalátványossággá vált Párizsban. A múzeumot állandó kiállítások, időszakos kiállítások, műhelyek és egyéb programok kísérik.

k. t. fotója

Les Invalides – Musée de l’Armée

(lez inválid - müzé dö lármé)

A Les Invalides - Musée de l'Armée Párizsban található múzeum, amely a francia hadsereg és hadtörténelem különböző aspektusait mutatja be. A múzeum a francia katonai történelem jelentős tárgyi emlékeit, fegyvereit és felszereléseit mutatja be, valamint az egyes harcászati területek különböző szempontjait is bemutatja.

A múzeum egyik legismertebb darabja a Napóleon császár sírja, amely a kupolás épületben található. A múzeum több mint 500 000 tárgyat őriz, köztük fegyvereket, felszereléseket, hadtörténeti emlékeket, dekorációkat és festményeket is.

Az épület maga is érdekes látnivaló, hiszen a francia klasszicizmus egyik legjelentősebb alkotása. Az épületkomplexum többi része között található a Musée des Plans-Reliefs, amely a francia városok topográfiai térképeit mutatja be, valamint a Musée de l'Ordre de la Libération, amely a francia ellenállási mozgalom tárgyi emlékeit őrzi.

r. gy. fotója

I. A. fotója

Musée Marmottan

A Musée Marmottan Monet a Monet-örökség legnagyobb részét őrzi, de más impreszionista és posztimpresszionista művészek alkotásait is bemutatja, például Manet, Degas, Renoir, Morisot és Gauguin műveit. A múzeum épülete és belső terei is rendkívül impozánsak, és magába foglalják a Monet család egykori magánlakását is.

b. l. fotója

Cité des Sciences et de l’Industrie

(szité dé sziansz e dö lendüsztri)

A Cité des Sciences et de l’Industrie a világ egyik legnagyobb tudományos múzeuma és interaktív kiállítótér-központja Párizsban, Franciaországban. A múzeum a tudomány és a technológia számos területével foglalkozik, például az űrkutatással, az elektronikával, a fizikával és a matematikával. Az interaktív kiállítások és tevékenységek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy aktívan részt vegyenek a tudományos felfedezésben, és közelebb kerüljenek az általuk érdeklődő témákhoz. A múzeumot a La Villette parkban találják.

Stílusos idegenvezetés

Fondation Louis Vuitton

(fondászion lui viton)

2014-ben nyitotta meg kapuit Párizs új kortárs művészeti fellegvára, a Louis Vuitton Alapítvány székháza. A Párizs nyugati részén, a Bois de Boulogne-ban épült fel.

.

R. Gyuri fotói

Egyéb párizsi múzeumok

Cluny múzeum (Musée de Cluny - Musée National du Moyen Âge)

A Cluny múzeum Párizsban található és a középkori művészet kiemelkedő gyűjteményét őrzi. A múzeum a középkori művészetet két szempontból mutatja be: bemutatja az elmúlt évezredben gyűjtött tárgyakat, köztük relikviákat, textíliákat, szobrokat, ékszereket és manuskripteket, valamint a középkor építészeti stílusát is megjeleníti az általa használt középkori épületeken keresztül. A múzeum legismertebb darabjai közé tartozik a Lady and the Unicorn szőttes sorozat, amely a középkor egyik legszebb textíliái közé tartozik. A múzeum egyedülálló lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy közelebbről megismerkedjenek a középkori művészettel és az élettel az elmúlt évezredben.

K-t. Gy. fotói

Musée Jacquemart-André

A Jacquemart-André Múzeum Párizsban található, a 8. kerületben. A múzeumot az André házaspár hagyatékából alapították 1913-ban, és ők maguk is szenvedélyes gyűjtők voltak. A múzeum egy nagyobb magángyűjtemény része, amelynek tárgyai az európai művészet különböző korszakaiból származnak, így az időszámítás előtti koroktól egészen a 19. századig. A múzeumhoz egy impozáns palota is tartozik, amely a látogatók számára is látható.

K-T. Gy. fotója

Fotóegyveleg

Auguste Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben (1876) - Musée d'Orsay - r.gy. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon