ÚTIKRITIKA.HU / Párizs


hirdetes


útikritikák


Párizs

Repülőjegy | Szállásválasztás és ajánlott hotelek | Úti okmányok | Vám

.

sz.m. fotója

Repülőjegy és repülés

A párizsi Charles De Gaulle repülőtérről a bejutás a városba tömegközlekedéssel:

 • A repülőtérről a RER-B vonalon 50 perc alatt lehet bejutni a városközpontba, a Paris-Chatelet les Halles megállóra. A menetjegy 9,25 euróba kerül.
 • Busszal (Roissybus nevű társaság) 45-60 perc alatt lehet bemenni a városba (Opera Station), ára kb. 10 euró.
 • Az Easyjet az Orly és Charles de Gaulle repülőterekre jár. Ára teljesen változó a foglalás időpontjától, utazástól és egyebektől függően. A repülőjegy minimum ára egy irányban akár 5 000 Ft-tól. Itt figyeljünk arra, hogy minden szolgáltatásért külön kell fizetni (pl. csomag).
 • Taxi vagy uber, amit mindenki a helyszínen intézhet
 • Előre rendelt transzfer, amit online be lehet foglalni.


,, Érkezés után az első kihívás a városba való bejutás volt. Tömegközlekedésre szerettünk volna jegyet venni, de a jegy automata elég ritka. Az egyetlen amit találtunk, az csak a "Roissybus"-ra árult jegyet. Ezen a ponton már annyira untuk a keresgélést, hogy megvettük a Roissybus jegyet 13,7€-ért, csak jussunk már be végre a városba. A busz bevitt minket az operáig, ahol tudtunk jegyet venni a tömegre. A buszozás alatt volt időnk megfigyelni a párizsiak autós közlekedését. Ismerik a KRESZ-t csak nem szeretik...káosz az egész, mindenki megy amerre lát. (2022) 

A párizsi Orly repülőtérről a bejutás a városba tömegközlekedéssel:

 • A reptérről egy busz visz az RER C-hez (Pont de Rungis), ez pedig egyenesen a Notre Dame-ig. Olcsó (7-8 EUR/fő összesen), gyors.

A Ryanair a Beauvais (ejtsd: bové) nevű város Tillé repülőterére jár. Ára szintén sok tényezőtől függ (legalacsonyabb elérhető ár: 12 000Ft). Náluk is mindenért extrát kell fizetni! Figyeljünk nagyon arra, hogy a beszállókártyát kinyomtassuk előre, mert a helyszínen magas díja van a pótlásnak.

A párizsi Diadalívtől számítva 80 kilométer távolságban lévő Beauvaisról a bejutás a városba tömegközlekedéssel:

 • A repülőtér épületéből kilépve el lehet igazodni a táblákon, hogy hol lehet jegyet venni a repülőtér előtt várakozó buszra (Beauvais Airport Bus). 15 euró a buszjegy (3 éves kor alatt ingyenes) ára. A busz a nyugat-párizsi Porte Maillot metró- (1-es vonal) és RER C megállóhoz megy, a menetidő 60- 80 perc között van forgalomtól függően. Elutazáskor érdemes úgy kalkulálni, hogy a gépünk indulása előtt 3-3 és fél órával már a Porte Maillot-i buszmegállónál legyünk.
 • A repülőtérről közvetlenül a hotelbe - ajtótól ajtóig - nem csak taxival lehet eljutni, mert van egy Supershuttle nevű buszos szolgáltatás (I. terminálról). A legkedvezőbb ár 32 euró.
 • Vonattal a Gare du Nordra juthatunk be 1 óra 15 perc alatt, TER járatokkal (helyi express vonat).

,, A Beauvais reptéren 10 évvel ezelőtt építettek mindenféle ideiglenes kiegészítő építményeket, de semmi jele annak, hogy az egész repülőtérnek valami korszerű, egységes összképe legyen. Az egész reptér olyan szedett-vedett, raktárépületes jellegű. Európa egyik legvacakabb repülőtere. Nincs elég számban ülőhely, udvaraiatlan aszemélyzet és a tisztaság nagyon is kérdőjeles." ( CS) 

Létező, jelentős árelőnnyel kecsegtető lehetőség a távolsági busz vagy a vonat használata. Érdemes előre összehasonlítani az árakat.

,, A Ryanair légitársaságot választottuk. Tetszett, hogy a személyzet és a fedélzeti ellátás teljesen korrekt volt, zavarónak találtuk azonban, hogy a gép odafelé és visszafelé is késéssel indult, amit valószínűleg valamennyire bele is kalkuláltak a menetrendbe, hiszen mind a kétszer a fél órás késés ellenére csak negyed órával szálltunk le később a tervezetthez képest.
A Ryanair a Beauvais repülőtérre érkezik, ami körülbelül 80 km-re található Párizstól. Innen a legegyszerűbb módja annak, hogy bejussunk a belvárosba a transzfer busz, amivel teljes mértékben elégedettek voltunk. A jegyet automatákból már a leszállást követően meg lehet venni, érdemes erre kihasználni az időt, ameddig a bőröndök érkezését várjuk. Ezt követően csak a jól kitáblázott utat kell követni a buszokhoz, amelyeknek az indulása tekintettel van az érkező gépek menetrendjére. A buszok jó állapotban vannak, a sofőrök korrektek és kedvesek, és mindenkinek biztosítanak ülőhelyet. Miután a busz megérkezik a Boulevard Pershing-re, ott át lehet szállni már a metróra, és innentől kezdve a belváros bármely része könnyen és gyorsan megközelíthető. (Mázsár Fanni)


Érkezés után az első kihívás a városba való bejutás volt. Tömegközlekedésre szerettünk volna jegyet venni a reptéren, de a jegy automata elég ritka vagy csak nincs kitáblázva. Fél óra keresgélés után az egyetlen amit találtunk, az csak a "Roissybus"-ra árult jegyet. Ezen a ponton már annyira untuk a keresgélést, hogy megvettük ezt a jegyet 13,7€-ért, csak jussunk már be végre a városba. A busz bevitt minket az operáig, ahol tudtunk jegyet venni a tömegközlekedésre. A buszozás alatt volt időnk megfigyelni a párizsiak autós, motoros és kerékpáros közlekedését. Ismerik a KRESZ-t csak nem szeretik...káosz az egész, mindenki megy amerre lát.

A franciák tömegközlekedési jegyrendszere elég bonyolult főleg a nem csúszó dátumos lejárati idők miatt, viszont a tömegközlekedési hálózat zseniálisan jó. Mi tudtuk előre, hogy rengeteget fogunk sétálni, ezért a közlekedést megoldottuk fejenként 16 darab vonaljeggyel és 2 RER jeggyel. A vonaljegyekkel másfél órás intervallumon belül át is lehet szállni. Ez a 16 darab vonaljegy kb. 27€-ba fájt fejenként, az RER jegyek pedig darabonként 3,65€-ba. Erre még azt lehet mondani, hogy összességében egész olcsón megúsztuk.

A negyedik és egyben utolsó utazási költségünk az Orly reptérre történő kijutás volt. Ebben az esetben is a közvetlen buszjáratot választottuk (Orlybus) 9,5€-ért. Nagyjából 60€ volt a teljes utazási költésgünk a városban. (2022) forrás


Ha Párizsba szeretnénk repülni, három repülőtér közül választhatunk: Orly, Charles de Gaulle és Beauvais. A Ryanair gépei ez utóbbin landolnak. Beauvais önmagában is megérne egy kiruccanást, csodálatos kis városka.
A beauvaisi reptér helyezkedik el legtávolabb Párizstól, de a közvetlen buszjáratok éjjel-nappal szállítanak utasokat Párizs központjába. Az út közel 1,5 óra és a retúrjegy 30 euró körül mozog. (2023)

Szállásválasztás és ajánlott hotelek

Felsorolunk fontossági sorrend nélkül olyan jellemzőket, amelyekről érdemes tudni egy párizsi hotel kiválasztásakor:

 • Párizsban a metróhálózat a helyi érdekű vasúttal együtt (RER) lehetővé teszi, hogy a központtól távolabbi negyedekben lévő szállodákból is gyorsan elérhetők legyenek a turistalátványosságok. Jellemző, hogy a hotelektől maximum 5-7 perc gyalogtávolságra van egy metrómegálló, vagy akár kettő is.
 • A párizsi szerényebb kategóriájú szállodák kevésbé komfortosak, mint mondjuk a német, osztrák 2 és 3 csillagos szállodák.
 • A 2 és 3 csillagos szállodák többsége nagyon régi, elavult gépészetű épületekben lett kialakítva. Gyakori, hogy a zuhanyozásnál, mosakodásnál a meleg víz nem jön rögtön, és gyenge a víznyomás a kora délelőtti órákban. A legtöbb szerény hotelben a csatornacsövek zajosak, erősen lehet hallani, amikor a szomszédos (oldalt, lefelé, felfelé) fürdőszobában lehúzzák a vécét, vagy zuhanyoznak. Eredetileg nem hotelnek épültek és a falak vékonyak, a hangszigetelés gyenge.
 • A régi párizsi hotelekben a szobák kicsik, és a zuhanyozók is elég szűkek. Érdemes tájékozódni kiválasztáskor, hogy régi vagy korszerű hotelről van-e szó.
 • A 2 és 3 csillagos hotelekben, sőt a 4 csillagosok egy részében is a reggeli egyszerű franciás választékú, nem túl tartalmas (croissant, bagett, valami kis sajt, joghurt). Sajtokból, felvágottakból jellemzően kicsi a választék.
 • Ünnepek idején magasra szöknek a hotelárak (húsvét, pünkösd, karácsony stb.)
 • Az ágyak sokszor keskenyek és rövidek (1,90 m körül)
 • Elég sok olyan modern 3 és 4 csillagos hotel van Párizs 17. kerületében, amelyekről nagyon jók a visszajelzések.
 • A párizsi hotelek esetében a főszezon az áprilistól júniusig és a szeptembertől októberig terjedő időszak. Ilyenkor a szokásosnál magasabbak az árak.
 • A 3 csillagos kategóriában is vannak drága szállások, ha jó, központi helyen vannak és szépen felújítottak, kelendőek. Ha jó helyen lévő hotel főszezonban vonzó árat kínál, akkor nem kizárt, hogy rossz állapotú és a negatív internetes visszajelzések miatt kevésbé kelendő. Ritkán lehet kifogni a 3 csillagos kategóriában igazán jó és olcsó központi fekvésű szállodát, legfeljebb a téli hónapokban. Jó, viszonylag olcsó középkategóriás hoteleket lehet kifogni a külső kerületekben, ahol ráadásul az igazi, hiteles Párizst lehet megismerni.
 • A párizsi szállodák hat kategóriában vannak besorolva: nullától négyig, illetve 4L-ig (ez utóbbiban az L a luxust jelenti és megfelel az 5 csillagnak). A kategóriákból következtethetünk a komfort szintre. Az L igen jó kényelmet nyújt, az 1 és 2 csillagos nagyon keveset. A tisztaság vonatkozásában előfordulhat, hogy egy szerényebb kategóriájú szálloda többet tud felmutatni, mint egy magasabb kategóriájú. Változó az, hogy a reggeli benne foglaltatik-e az árban. Erről tájékozódni kell előre.
 • A Marais negyedben, a Bastille körül, a pályaudvarok közelében vannak egy csillagos hotelek és HT (Hotel de Tourisme) jelzésűek. Ezekben előfordul, hogy közös fürdőszobai használat van más szobák vendégeivel.
 • Egy olcsó, szerény kategóriás hotel esetében felesleges azon idegeskedni, hogy lestrapált ez meg az. A logika egyszerű. Ha az adott hotel felújítaná a szobákat, akkor az erre költött pénzt a szobaárak emeléséből finanszírozná. Az ottani viszonylatban olcsó árszint kompromisszumot feltételez a hotelt választó turista részéről. E kompromisszumot fegyelmezetten tanácsos elviselni.
 • A szállodák színvonala is csalódást keltő. A szállodákat itt kb. úgy kell osztályozni, mint Egyiptomban. Ami itt 3*, az otthon inkább 1-, vagy nagy jóindulattal 2*-nak felel meg. Az épületek általában öregek, kis szobákkal vagy tágasak, kevés bútorral, nyikorgó parkettával és fehérre meszelt falakkal. Aki biztosra akar menni, az inkább válassza a nagyobb szállodaláncokhoz tartozó hoteleket. Szerintem Párizsban nem szabad az egysíkú szállodai reggelikre költeni, reggelizni a pékségekben kell. Tejeskávéba mártogatott croissant, macaron, quiche, friss baguette sajtokkal, olajbogyós lepények

(Gerda nyomán)

Választás kerületek, negyedek szempontjából

Sokan a párizsi szálloda megválasztásánál kapásból azt fogalmazzák meg, hogy központi helyen lévőt keresnek. Na de mi minősíthető Párizsban központinak? Erre nem lehet egyértelmű választ adni. Csaknem mindenki szeretne a turisztikai nevezetességektől gyalogtávolságra lévő hotelt választani, csakhogy a nevezetességek Párizsban eléggé egymástól elszórtan helyezkednek el.

Központi elhelyezkedésű kerületek

A legtöbben az I., II., V., VIII., IX., X., XVII., és a XVIII. kerületben található, többé-kevésbé központi elhelyezkedésűnek mondható hotel mellett döntenek:

I. kerület

Földrajzi értelemben ez minősíthető Párizs központjának. Sokak szerint általános értelemben is ez nevezhető a főváros központjának. Aki itteni szállodát választ, az könnyű gyalogtávolságra találhatja meg a Louvre-t, a főpolgármesteri hivatalt (Hotel de Ville), a Le Palais Royal-t és a roppant mozgalmas, hangulatos, élvezetes Les Halles környékét (földalatti bevásárlóközponttal). Kicsi kerület, ám rengeteg érdekesség sűrűsödik ide. Itt van a rue de Rivoli a töménytelen üzlettel. Nagy a választék itteni hotelekből, de tudni érdemes, hogy a szobákba jellemzően sok bejön a forgalmi zajokból, a mozgalmas utcai élet zörejeiből. Nagy az embertömeg, a zsúfoltság, főleg késő délután.

Ajánlott hotelek:

II. kerület

Itt van a Tözsde (Bourse), az üzleti negyed, és a Biblioteque National. A kerület egy része közel van az Operához. Sok a kedves kis utca, újabban sok japán szusi étterem nyílt itt. Nyugisabb negyed, mint az első kerület. Városlátogatás szempontjából praktikus helyen van. Sok szabványos, átlagos hotel található itt.

Ajánlott hotelek:

III. kerület

A le Marais névvel azonosítható kerület sokak szerint Párizs egyik legszebb negyede. Itt láthatók kicsi, keskeny házacskák, pici utcácskák, apró boltok sokasága. Éjszaka nagy arrafelé az élet, több szórakozóhely a meleg közönségre szakosodott. Kicsi, aranyos negyed, ahová érdemes ellátogatni, de nem kell feltétlenül itteni hotelt is választani.

,, Mi a 3. kerületben laktunk, onnan minden (Louvre, Eiffel, Orsay, Pompidou kp, Champs élysée, sacre couer, stb) gyalog megközelíthető volt. Igaz, hogy egyik nap 19 km-t gyalogoltunk, de ha jó kondiban vagytok (végig sík terep, kivéve a sacre coeur-nál) simán megy! Útközben néha megálltunk egy kávézóban, teljesen jó volt és olcsó, mivel a tömegközlekedés drága. A biciklizést azért nem ajánlom, mert veszélyesnek tűnt, össze vissza mennek az autókkal, biciklikkel, motorokkal, rollerekkel, piroson mindenen át." (2022)

Ajánlott hotelek:

V. kerület

A Szajna baloldalán (Rive Gauche) ez a kerület nagyjából a Latin negyeddel (Quartier Latin) azonosítható be. Párizs egyik legrégibb negyede. Itt már a 12. században egyetem létezett. Latin volt az oktatási nyelv, és a diáknegyedet ezért is nevezték el Latin negyednek. Ma is tele van egyetemistával az oktatási időszakokban. Egyben művész negyed is, bohém miliővel. A turista itt találja a legtöbb éttermet, étkezőhelyet, kávézót. Sok párizsi kedvelt találkozóhelye a Quai Saint-Michel. Itt van Ady Endre által megénekelt Boulevard Saint Michel. "Párisba tegnap beszökött az Ősz, Szent Mihály útján suhant nesztelen". Itt van a Luxembourg-kert, egy másik kert (Jardin des Plantes) és a Panthéon (Victor Hugo, Voltaire, Zola stb. sírjával). Sok szálloda van itt, de áraikba vastagon bele van kalkulálva a szuper elhelyezkedés előnye.

Ajánlott hotelek:

VI. kerület

A Saint-Germain névhez köthető. Nagyon kellemes környék tele kis divatbutikokkal, ötletes üzlettel, művészeti galériákkal, luxus éttermekkel, nagyvilági sörözőkkel, jellegzetes párizsi kávézókkal. A Rue des Rennes nagyon szép bevásárló utca. Itt van a Da Vinci kód című filmben látható Saint Sulpice templom. Festői, régi negyed, tipikus párizsi légkörrel.

Ajánlott hotelek:

VII. kerület

Igazán könnyed eleganciájú negyed, és főleg itt van az Eiffel-torony, a csodálatos Musée d’Orsay valamint az Invalidusok épülete Napoleon sírjával. A kerületben van sok nagykövetség és kormányzati épület. Magyarán: biztonságos környék. Itt található a La Grande Epicerie, egy elképesztően luxus szintű szupermarket, és Párizs legrégebbi áruháza, a Le Bon Marché. Ha az ember egy itteni hotelben lakik, akkor tényleg közel van sok nevezetességhez, de ezért többet is kell fizetnie.

Ajánlott hotelek:

 • 4 csillagos:
  • Jardins Eiffel

VIII. kerület

Ez Párizs legismertebb része, főleg, mert itt van a Champs-Élysées. A kerület utcáiban impozáns, 19. századi, csodálatosan rendben tartott homlokzatú épületek sokasága látható. Rengeteg üzlet, méregdrága étterem sorakozik egymás mellett, sok a luxus hotel. Nagy választék a vásárláshoz, de a magas árfekvésben. Menő, drága környék. Vannak itt azért középkategóriás hotelek is.

Ajánlott hotelek:

IX. kerület

Sokarcú kerület, tágas sugárutakkal, azokból nyíló kellemes kis mellékutcákkal. Itt vannak a híres nagy-áruházak, pl. a Galleries Lafayette és a Printemps. Noná, hogy azoknak kell itteni hotelt választani, akik imádnak vásárolni, ráadásul itt előkelőbb a légkör, mint a szokványos plázákban.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Hotel de Hollande
  • Hotel d’Espagne
 • 3 csillagos:
  • Hotel Chopin
  • Le Relais Madeleine
  • George Sand
  • Palm Opéra
 • 4 csillagos:
  • InterContinental Paris Le Grand
  • Hotel De L’Athénée

Moulin Rouge és környéke: A terebélyes kerület sokarcúságát bizonyítja, hogy itt van a Moulin Rouge és a környező mulató negyed, valamint teljesen más jellegű környékként az Opera és a környéke. Rengeteg 3 csillagos szálloda van e két környéken. A Moulin Rouge környéki szállodákat csak azok válasszák, akik nem hátrányként, hanem előnyként élik meg a bohém, az esti, éjszakai órákban piros lámpás jelleget is öltő miliőt. Aki nagyon prűd, vagy gyermekkel utazik, az válasszon hotelt más környéken. A közbiztonság a Moulin Rouge környékén egyáltalán nem rossz, vannak rossz arcú emberek, ledér hölgyek, szexboltok, ám nem veszélyes a hely, még este se.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Saint Georges Lafayette (príma elhelyezkedés)
  • Victor Masse (Pigalle-hoz közel)
  • Monnier

Az Opera környéke teljesen konszolidált, nem drága, de nem is olcsó környék, városlátogatás szempontjából praktikus hely. Több hotel nevében benne van az Opera, akkor is ha attól 15 perc gyalogtávolságra van. Az Opera a központiság egyik jelképe, sokan ide beszélnek meg randevút.

Ajánlott hotelek:

 • 3 csillagos:
  • Brebant
  • Opera Cadet
  • Opera Franklin
  • Monterosa
  • Joyce
  • Hotel du Triangle d’Or
 • 4 csillagos:
  • Carlton’s
  • Relais du Pre

X. kerület

Sokan foglalnak itteni hotelt, mert nagy a választék. Nem egy nyugis környék, folyton pezseg, rengeteg az üzlet és nagyon forgalmas, mivel itt van a két legnagyobb nemzetközi vasúti pályaudvar, a Gare de l’Est és a Gare du Nord. Aki Párizson kívüli vonatos programot is tervez az esetleg jól járhat egy közeli hotel választásával. Amúgy nem annyira romantikus környezet. Vannak magyarok, akiket itt is zavar az erősen több etnikai jelleg (sok arab és fekete). Van a negyednek azért kellemesen bohém része a Quai de Valmy tájékán.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Altona
  • Little
  • Hotel d’Enghien
 • 3 csillagos:
  • Hotel Windsor Opera
  • Le Robinet d’Or
  • Timhotel Gare de l’Est

XI. kerület

Élénk életű negyed, amelynek nevezetességei a Place de la Republique, a Bastille, a Rue du Faubourg du Temple. Rengeteg az étterem, bár, kávézó. Hétvégéken nagyon laza a légkör. Amúgy a néhány nevezetességen kívül itt nincs sok minden különleges.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • All Seasons Paris Voltaire Republique Hotel
  • Grand Hotel Nouvel Opéra
  • Hotel du Nord et de l’Est
  • Le 20 Prieuré Hotel
 • 3 csillagos:
  • Angely
  • Grand Hotel Francais
 • 4 csillagos:
  • Crowne Plaza Paris République

XIV. kerület

A Montparnasse név fémjelzi. Régen művész negyed volt, ma már nem annyira szép hely, eléggé lestrapált, és átlagos. Az 56 emeletes Tour Montparnasse felhőkarcoló bizonyosan nem teszi bájos párizsi hellyé a környéket.

Ajánlott hotelek:

 • 3 csillagos:
  • Lenox Montparnasse
  • Fred’s Hotel
  • Le Fabe

XVI. kerület

Ez a kerület egy fogalom a párizsiak körében. Itt vannak a legdrágább lakóházak. Nagyon elit környék, érdemes kíváncsiságból megnézni. Ja és itt a Roland Garros és a kerület egyik végében a Bois de Boulogne szép városi park (késő este kerüljük).

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Le Singulier (nagyon korrekt)
 • 3 csillagos:
  • Palais De Chaillot
  • Eiffel-Kennedy
 • 4 csillagos:
  • Best Western Premier Pergolese

XVII. kerület

Nem kimondottan központi, de elegáns környezet, meglepően sok jó 3 csillagos szállodával. A kerület döntően drága lakóházakból és kereskedelmi-szolgáltató területekből áll. Elegáns sugárútjai vannak. Északi része (Clichy környék) élénkebb, de kevésbé elegáns. Természetesen a kerületnek a Diadalívhez közeli részei a legmenőbbek.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Batignolles
  • Cheverny
  • Meridional
  • Royal Wagram
  • Champeret Heliopolis
 • 3 csillagos:
  • Arc de Triomphe Etoile
  • Best Western Star Champs - Elysées
  • Balmoral
  • La Villa des Ternes
  • Centre Ville Etoile
  • La Regence Etoile
  • Elysees Niel Hotel
  • Source Hotel
  • Beauséjour Montmartre
  • Acacias Etoile
  • Cecilia Arc De Triomphe
  • Royal Magda Etoile Hotel
 • 4 csillagos:
  • L’Edmond Hotel
  • Chapms-Elysées Mac Mahon
  • Regent’s Garden

XVIII. kerület

A kerületre jellemző a több, egymástól eléggé eltérő terület! A Moulin Rouge ugyan még a 9. kerületben van, de környékének, a világhíres Pigalle-nak egy része a 18. kerületbe nyúlik át. A Pigalle-ra érvényes az, amit a Moulin Rouge környékéről elmondtunk. Sok itt a viszonylag olcsó hotel. A szórakozni vágyó, az éjszakai, mondén, pikáns világot kedvelők itteni hotelt válasszanak. Előfordulhat persze, hogy az adott hotelből este kilépve utcalányokkal találkozik a turista, de ott ennek valahogy más a jellege (nem a lényege), mint Magyarországon.

Ajánlott vigalmi negyed térségi hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Hotel Bellevue (arabos, törökös környék)
 • 3 csillagos:
  • Hotel Le Squara! (kiváló)
  • Le Chat Noir

A 18. kerületet azonban egyáltalán nem a Pigalle környéke jellemzi, sokkal inkább a néhai művész negyed, a Montmartre a Sacré-Coeur-rel. Nagyon turistás negyed, nappal a városlátogatók hordái járnak arrafelé. Tavasszal a legszebb. Esténként az igazi, tipikus párizsi vendéglőkből lehet itt választani. Hotel szempontból előny is meg hátrány is, hogy ennyire turistás. A 18. kerületben a Boulevard Barbés két oldalára eső afrikai negyedben (Goutte d’Or) este csak nagyobb csoportban mozogjunk, egyedül, sőt talán párban is kockázatos!!!!

Ajánlott Montmartre térségi hotelek:

 • 2 csillagos:
  • Hotel Du Moulin (Montmartre)
 • 3 csillagos:
  • Hotel Des Arts
  • Best Western Prince Montmartre
  • Boronali
  • Ibis Montmartre

La Défense

Közigazgatásilag nem része Párizsnak, de mégsem minősíthető külvárosinak, főleg, hogy a Champs Élysées egyik végénél kezdődik. A történelmi városmagtól nyugatra fekszik ez a modern negyed, üzleti központ. Bár sok szállodája van, de a légköre alapján nem igazán való Párizzsal ismerkedő turistáknak, inkább üzletembereknek lehet megfelelő. Rideg hely, és már a modernsége is némileg túlhaladott.

Külvárosi kerületek

Ezek a külvárosi kerületek: XII., XIII., XIV., XV., XIX., XX. Karakterben nem egyformák. Nem igazán hátrány külvárosi hotelt választani, mert a sűrű metróhálózatnak köszönhetően a turistás programok a nem központi helyekről is jól megoldhatók. Ráadásul ezekben a kerületekben jobban meg lehet ismerkedni a párizsiak igazi hétköznapi életével. A 12. kerület a fiatalok körében népszerű, a 13. kerületben látványosságként csak a kínai negyed érdekes, a 15. kerület sima lakónegyed.

A XII. kerületben ajánljuk:

 • 2 csillagos:
  • Viator (nagyon korrekt)
 • 3 csillagos:
  • Pavillon Saint-Louis Bastille
 • 4 csillagos:
  • Pullman Paris Bercy

A XIII. kerületben, barátságos, nyugis környéken ajánljuk:

 • 2 csillagos:
  • Touring Hotel Magendie
 • 3 csillagos:
  • Best Western Bercy Rive Gauche
  • La Manufacture

A XIV. kerületben ajánljuk:

 • 2 csillagos:
  • Hotel du Parc Montsourisa (nagyon új)
 • 3 csillagos:
  • Hotel De La Paix Montparnasse

A XV. kerületben ajánljuk:

 • 2 csillagos:
  • Innova
  • L’Amiral
  • Beaugrenelle Saint-Charles (!)
  • Camelia
  • Hotel du Home Moderne
 • 3 csillagos:
  • Relais Saint Charles
  • Hotel de l’Exposition-Tour Eiffel
  • Eiffel Seine Hotel

De: Az északkeleti negyedekben, XIX. és XX. kerületben az alsó középosztálybeliek laknak, sok az arab, az afrikai. A soketnikumú nagyvárosi környezethez nem szokott magyar utazóban rossz közérzetet kelthet az ilyen miliő, nehéz megmondani, hogy indokoltan vagy indokolatlanul. A közbiztonság nem rossz, de sötétedés után nem mindig kellemes megtenni a metró és a hotel közötti távolságot. Jelentősége lehet, hogy mekkora távolságról van szó. Inkább az a baj, hogy elég ingerszegény a környék, a házak sem szépek, sok a lakótelep, meg a lepukkantabb épület.

Fontos! Saint-Denis! Egyes párizsi külvárosokat a helyiek veszélyesnek tartanak. Az egyik ilyen külváros, Saint-Denis, ahol van sok vonzó árú hotel. Azért is olcsók, mert rossz a környék híre. Sok magyar utazó elégedett volt az itteni hotellel, de figyelmeztetőként közlünk egy negatív visszajelzést.

"Interneten foglaltam párizsi szállást. Mint kiderült a helyszínen, a hotel, amit lefoglaltam Saint-Denisben volt, ami Párizs leghírhedtebb negyede. Ott voltak a zavargások, az autóégetések. Már a taxis is jelezte a reptérről bemenet, hogy nem ajánlatos sötétedés után az utcán járkálni. Első este a szálloda bejárata előtt 3 méterrel letépték a táskát a vállamról, amiben benne volt készpénz, bankkártyák, útlevelek, mobiltelefon. Rendőrségi feljelentést tettünk, a rendőrségen is jelezték, hogy Saint-Denis olyan kerület, ahol mindennaposak ezek az atrocitások, és nem tudnak mit csinálni, egyszerűen el kell kerülni. Ugyanezt mondták a magyar követségen is, ahol az ideiglenes útlevelet kaptuk, és ezt mondta a biztosító itthon Magyarországon is, hogy Saint Denis olyan kerület, amit el kell kerülni. Fel kell hívni az utazók figyelmét erre a veszélyre. Ráadásul a szállodából nem lehet telefonálni, és mivel a mobilomat ellopták, éjjel nem volt mód letiltani a mobilt és a bankkártyákat. Szóval rendkívül rossz a tapasztalatom, és azt ajánlom mindenkinek, hogy Saint Denis-t kerülje el messziről."

Általánosítható az, hogy külvárosi, elővárosi hotelek esetében a Párizs északi részén fekvőket tekinthetjük kockázatosabbaknak közbiztonsági, közérzeti és esztétikai szempontból. A déli elővárosok többsége kifejezetten kellemes, vonzó.

Úti okmányok

Franciaország magyar állampolgároknak természetesen vízummentes. Érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is utazhatunk Párizsba, Franciaországba. Csak az új típusú, kártyás személyi igazolvány elfogadott, és az is csak akkor, ha a hazautazás dátumától számított 3 hónapig még érvényes. Ez vonatkozik az útlevélre is! Mindkét ország az úgynevezett schengeni övezet tagja, tehát sem a szárazföldi határokon, sem a repülőtereken nincs útlevél- vagy vámvizsgálat.

Mégis kell vinni személyt igazoló okmányt, mert a helyi hatóságok bárhol foganatosíthatnak ellenőrzést, például arra vonatkozóan, hogy rendelkezésünkre áll-e kellő pénzmennyiség az ott tartózkodásunk költségeinek (szállás, napi kiadások) fedezeteként és naponta 50 eurót tekintenek elegendőnek ebben a vonatkozásban. Az összeget lehet igazolni a készpénzen kívül bankkártyával, utazási csekkel, átváltható konvertibilis valutával. Fedezetként elfogadják a szállás és az ellátás biztosítását garantáló meghívó levelet is.

Vízumra a 90 napnál hosszabb idejű tartózkodás esetén sincs szükség.

Vám

Tekintettel arra, hogy Franciaország az egységes európai vámterület része, a vonatkozó vámszabályok megegyeznek az EU többi tagállamában alkalmazottakkal, s ennek részleteiről javasoljuk a hazai Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága internetes és telefonos „Váminformáció” szolgálatánál tájékozódni. A repülőtéri érkezéskor Párizsban a Budapestről repülő utasokat nem vetik alá útlevél ellenőrzésnek, de vámellenőrzést szúrópróbaszerűen foganatosíthatnak.

A magáncélra bevitt termékekre nincs vámkorlátozás, de a jövedéki termékek esetében nem lehet nálunk kereskedelmi mennyiség, pl. cigarettából 800 szál, sörből 110 liter, likőrökből 20 liter, tömény szeszes italból 10 liter, borból 90 liter. Ha az utazás alkalmával háziállatot viszünk magunkkal, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel (pet passport) tehetjük meg, amelyet a lakosság szerint illetékes állatorvos ad ki.

Fotóegyveleg

sz.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon