hirdetes

útikritikák


Nis

Nišről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Látnivalók|Környékbeli látnivalók&Programlehetségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

t. m. fotója


Nišről dióhéjban

Dél-kelet szerbiai nagyváros. 250 ezres a lakossága. Szerbia 3. legnagyobb városa. A Balkán egyik legrégebbi városa.  

A Nišava nevű folyó folyik át a városon.

Ez volt Nagy Konstantin császár római császár (272-337) szülőhelye.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A bor, a sör és a rakija nevű pálinka baromi olcsó

2. A fiatalok többsége tud angolul

3. Az erődítmény és a buszpályaudvar között található, fedett termelői piac élénk hangulata  

4. A helyiek roppant büszkék az itteni burekre. Tapasztalataink alapján: joggal.

Nem tetszett

1. Jugo szoci örökség

d.g. fotója

Vélemények

Niš a Balkán egyik legrégibb városa, és már régóta fontos hidat képez Kelet és Nyugat között. Történelmi értelemben leginkább arról híres, hogy itt született a keresztény vallásszabadságot kihirdető Nagy Konstantin római császár. Ništ az évszázadok során különböző identitások jellemezték, és sokáig kereste önmagát a történelmi események kaotikus sodrában. Egy napsütötte hétvége jó alkalmat ad arra, hogy ráérősen csatangolj az utcákon, és magadba szívd a látványt. (2016)" forrás


"Nis Szerbia egyik fontos ipari központja (itt van például a Tigar gumigyár - ilyennel szerelték anno a magyar piacra küldött Zastavákat is), ennek megfelelően viszont egy elég ronda iparváros, Debrecen méretű, de inkább Salgótarján-szerű, csak nagyobb központtal. Teljesen fogalmatlanul estünk be Nisbe, de hogy ne hagyjuk el élmények nélkül, találomra elkezdtünk követni egy barna nevezetesség-táblát. A Cegar-emlékmű felé kanyarogtunk, először ki Nisből, majd pár száz méteres hétvégi telkes zónán át eljutottunk egy dombig, rajta egy kis toronnyal." forrás

főtér - d.s. fotója

,, Amit láttam Nisből az, számomra szimpatikus volt. Szemmel láthatóan szeretnék, ha több turista érkezne hozzájuk, és ehhez megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a rendelkezésükre álló lehetőségekből. Például a nem túl nagy alapterületű belvárosban több turisztikai információs pont is van (bár túl sok prospektust nem kínálnak, de lelkesek és segítőkészek). Nis - azaz ókori elődje, Naissus - leghíresebb szülötte Nagy Konstantin, azaz I. Constantinus - akiről a helyi repülőteret is elnevezték -, aki a Római birodalom császára volt és személyéhez köthető a kereszténység megerősödése a birodalomban.

A városban vannak jelentős ókori emlékek, egy archeológiai terület - Mediana Archeological Site - és a Nis National Múzeum kiállításának is fontos része az ennek az időszaknak az emlékeit bemutató tárlat. A város legjelentősebb műemlékének, egyben Nis jelképének, az erődnek is egészen a Római birodalom koráig vezethető vissza a múltja. A Nisava jobb partja mellett kétezer éve áll itt katonai erődítmény, melyet többször alakítottak, magán viseli minden egyes korszaka nyomát, körbe nőtte a város, de még mindig elmondható róla, hogy a Közép-Balkán térség egyik legszebb és legépebb formájában fennmaradt erődítménye.

A Kralja Milana térrel indul a belváros sétálóutcás része. Itt különböző üzletek és áruházak, valamint vendéglők és pékségek várják a vendégeket. Nis városközpontja pár utca, és nem mondanám, hogy különlegesen szép, de mégis van hangulata. Én jól éreztem magam az utcáin járva. (2019)" forrás

Odajutás

,, Nis repülőtere a városközpontból gyorsan és egyszerűen közelíthető meg az 34-es számú autóbusszal. A járatnak két változata van - 34A és 34B -, amelyek két irányba járják körbe a várost. Én nem teljesen fejtettem meg a logikájukat, de nagyjából 15-20 percenként közlekednek és a reptér és a városközpont között is kb. 15 perc az út. Ha a városból megyünk a reptérre, akkor a 34B járatra érdemes felszállni, vagy a központban - a Krajla Aleksandra térnél -, vagy a Nisava folyó túlsó oldalán, a buszpályaudvar mellett. A járatokon van kalauz, jegyet nála lehet venni, 60 dinárért és csak készpénzzel (dinárt előre váltottam itthon, 1 dinár picit több, mint 3 forint). (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szálláshely:

4 csillagos: Hotel My Place

Helyi közlekedés

A városközpontban nagyon alaposan tanulmányozni kell a kiírásokat, hogy melyik zónában mik a parkolás feltételei.

Étkezés

A helyi vendéglőkben automatikusan hozzácsapnak egy szervíz díjat a számlához, mégis szokás pluszban adni 5-10 százalék borravalót.

,, A balkáni konyha, egészen pontosan azok a csodálatos illatok, amelyek mindenfelé betöltötték a levegőt. Mert itt a legkisebb büfének is kéményes, fatüzelésű kis grillrésze van, ahol a klasszikus húsételeik készülnek. És pékségek sűrűn, egyikben vettem egy bureket, 75 dinárért, nagy volt, friss és isteni. (2019)" forrás

Vásárlás

Forumnak nevezik a legnagyobb helyi beveásárlóközpontot. Háromemeletes, komoly méterű létesítmény.

Szórakozás

Táncos szórakozóhelyekből hiány van.

Közbiztonság

Jó a város közbiztonsága. A külföldi rendszámű autók tulajdonosainak némileg tartani kell az autólopástól vagy -betöréstől. Lehetőleg válasszunk biztonságos parkolóhelyet.

Egyéb hasznos információk

1. Niš - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Cím: Strahinjica Bana 3, 18000, Niš, Serbia - Telefon: +381-18-523594, +381-63-402147 - Fax: +381-18-257014
E-mail: micabrankovic@yahoo.com - Tiszteletbeli konzul: Miloje Brankovic

2. A csapvíz nyugodtan iható.

Látnivalók

Niš erőd

A folyóparti erőd a 18. században épült.

Niš erődje a város központjában helyezkedik el, és gazdag történelemmel rendelkezik. Az erődítmény eredetileg a római időkben épült, majd később a bizánciak, a szerbek és az oszmánok is használták. Az erőd többször átépült és bővült a különböző korszakokban.

Az erőd falai több méter magasak és impozánsak. Az épületek és a belső udvarok közötti labirintusszerű elrendezésével lenyűgöző látványt nyújt. Az erőd területén megtalálhatóak többek között a toronymaradványok, a belső udvarok, a raktárak és a mecsetek maradványai, amelyek a különböző kultúrák és vallások hatását tükrözik.

A Niš erődje ma turisztikai látványosságként szolgál, és lehetőséget nyújt a látogatóknak a város történelmének felfedezésére. Az erőd területén található múzeumok, kiállítások és információs pontok, amelyek további információkat nyújtanak az erőd történetéről és a helyi kultúráról.

g. sz. fotója

Koponyatorony

(Braće Tasković bb)

A Koponyatorony egy középkori erődítmény maradványa, amely a Niš központjában, a Braće Tasković utcában található. Ez a torony az egyik legjelentősebb történelmi és kulturális helyszín Nišben. A Koponyatorony helyén eredetileg egy római erőd állt, majd később a bizánciak és a szerbek használták az erődítményt védelmi célra.

A torony maga kerek formájú, és eredetileg kőből épült. Az idők során többször megújították és átépítették, és ma részben helyreállították a látogatók számára. A torony tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

A Koponyatorony a niši erődrendszer egyik jelképe, és fontos szerepet játszik a város történelmi örökségében. A látogatók a toronyban megtekinthetik a kiállításokat és bemutatókat, amelyek bemutatják Niš történelmét és kulturális örökségét. A területen találhatóak további régészeti lelőhelyek és múzeumok, amelyek további információkat nyújtanak a város történelméről.

S. Palkó fotója

Kazandžijsko sokače óvárosi negyed

A Kazandžijsko sokače egy hagyományos, középkori hangulatot árasztó negyed, ahol szűk utcák, macskaköves utak és történelmi épületek találhatók. Nis óvárosi negyedének egyik fő látványossága az öreg kasztély, amely eredetileg a török korszakban épült. A kasztély épülete ma múzeumként működik, és bemutatja Niš történelmét és kulturális örökségét.

A Kazandžijsko sokače területén megtalálhatóak tradicionális kávézók, éttermek és kézműves üzletek, ahol megismerheted a helyi gasztronómiát és vásárolhatsz hagyományos termékeket. A területen sétálva felfedezheted a régi épületeket, műemlékeket és az óváros hangulatát.

Az óvárosi negyed Szerbia kulturális örökségének fontos része, és látogatók ezreit vonzza, akik érdeklődnek a történelem és a hagyományok iránt. A terület sétálóutcákkal és turisztikai információs pontokkal is rendelkezik, hogy a látogatók könnyedén felfedezhessék és megismerhessék a Kazandžijsko sokače történelmi és kulturális jelentőségét.


b.b. fotója

Mediana régészeti terület

A Mediana régészeti terület Niš városában, Szerbiában található. A Mediana egy ókori római város volt, és ma régészeti lelőhelyként és turisztikai látnivalóként ismert.

A Mediana római városa a 3. és 4. században volt virágzó állapotban, és egykor a római császári palotának szolgált. A területet részben felfedezték és részben helyreállították, hogy a látogatók megtekinthessék a római élet lenyomatát.

A területen láthatóak a hatalmas romok, köztük a palota maradványai, amelyek közé tartozik a császári rezidencia és a körülötte lévő épületek. A palota részei között megtalálhatóak a fürdők, a mozaikpadlós termek, az udvarok és a lakóházak maradványai. Ezek a romok lehetővé teszik, hogy bepillantsunk az ókori római életbe és megértsük a korszak építészeti és kulturális vonatkozásait.

A Mediana régészeti terület látogatható, és lehetőséget nyújt a turistáknak, hogy felfedezzék a római történelem és kultúra lenyűgöző maradványait. A helyszínen tájékoztató táblák, kiállítások és idegenvezetők segítségével lehet mélyebb betekintést nyerni a régészeti lelőhely jelentőségébe és történelmébe.

k. sz. fotója

Régészeti múzeum

Környékbeli látnivalók&Programlehetőségek

Jelašnica szurdok

Jelašnica-szurdok egy természetes szurdok. rendkívül szép és festői hely.

A Jelašnica-szurdok a Jelašnica-folyó völgyében található, és a Vlasina fennsík és a Leskovac-völgy között húzódik. A szurdokot különleges formájú sziklaképződmények, meredek sziklafalak, vízesések és kristálytiszta patak jellemzi. A terület gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, és népszerű hely a természetkedvelők és túrázók körében.

A szurdokban található útvonalak lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a területet és élvezzék a lenyűgöző természeti szépségeket. A sziklafalak közötti keskeny ösvényeken sétálva csodálatos kilátásban lehet részünk a környező tájra. A szurdokban található vízesések is gyönyörű látványt nyújtanak, és tökéletesek a fényképezésre.

A Jelašnica-szurdok területe védelmet élvez, és természetvédelmi területként van nyilvántartva. Ez azt jelenti, hogy fontos megőrizni a természeti értékeit és fenntartani az ökoszisztémát. Az ide látogatóknak be kell tartaniuk az ökológiai és természetvédelmi előírásokat, és tiszteletben kell tartaniuk a helyi környezetet.

sz. b. fotója

Sicevo szurdok

sz.b. fotója

Niska Banja

sz. m. fotója

Leskovac

n. i. fotója

Knjaževac

Aji fotója

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon