ÚTIKRITIKA.HU / Szerbia


hirdetes

útikritikák


Szerbia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás |Szórakozás| Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg.

Egészség

Szerbia és Magyarország között kölcsönös megállapodás van arról, hogy a magyarországi biztosított állampolgároknak ingyenes sürgősségi ellátás jár Szerbiában. A teljes ellátás, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi elszállítás miatt célszerű komplex utazási és egészségbiztosítást kötni az utazás időtartamára. Szerbiában biztonságos a csapvíz fogyasztása.

Szerbia világelső az egy főre eső dohányzásban! Ennek a nem dohányzó turista is szenvedő alanya a vendéglátóhelyeken.

Cigiznek mindenhol, még a falfestményeken is - Kriszta fotója

Várható élettartam? (Szerb férfiaknak: 70 év, míg az uniós átlag: 77) - v .j. fotója

Közlekedés

Szerbiában elfogadják a magyar jogosítványt, nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása.

Fontos, hogy amennyiben nem a saját tulajdonukban levő – céges, illetve magánszemély által kölcsönbe adott - gépjárművel utaznak Szerbiába, rendelkezzenek megfelelő, szerb vagy angol fordítással ellátott meghatalmazással, mely alapján jogosultak az autót vezetni. Magánszemély kölcsönadó esetén csak közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadnak el, cég tulajdonában álló gépkocsi kölcsönadása/használata esetén elegendő a szabályszerű céges meghatalmazás.

Parkolás: Belgrád nagy részén, különösen a belső kerületekben a parkolás fizetős. A város utcai parkolás szempontjából zónákra van osztva, és a különböző zónákban eltérő a maximális parkolási idő. Erről bővebben a helyi parkolásfelügyelet, a Parking Servis honlapján lehet tájékozódni: https://www.parking-servis.co.rs/eng/zonski-sistem-parkiranja#2-zone-parking

A parkolási díjat háromféleképpen lehet megfizetni:

1. SMS üzenet – csak szerb mobilszámokról lehetséges
2. Óránkénti E-parkolási jegy – egyes trafikokban és a parkolási ellenőrnél fizethető be
3. ’Parking Servis’ applikáció útján – letölthető Google Play/App Store-ból

További információ itt: https://www.parking-servis.co.rs/eng/placanje-po-satu

Amennyiben a parkolási díjat nem fizetik meg, vagy a megengedett időnél tovább tartózkodnak, büntetés gyanánt úgynevezett E-napijegyet állítanak ki, amely 24 órás parkolásra jogosít fel. Jelenlegi ára 1.870 dinár, melyet ha 20 napon belül utólag befizetnek, akkor 50%-os kedvezmény van rá.

A kiállított E-napijegyről kizárólag az alábbi linken lehet tájékozódni, rendszám alapján. Papír formában ezt nem teszik rá a járműre, így előfordul, hogy a tulajdonos észre sem veszi, hogy büntetést kell fizetnie.

Külföldi rendszámú autókra - ha előzőleg már legalább két kifizetetlen E-napijegyük van - a harmadik szabálytalan parkolás alkalmával kerékbilincset szerelnek fel.

Amennyiben az E-napijegyek befizetése nem történik meg, a Parking Servis eljárást indít a tartozás behajtására. Ez külföldi rendszámú járművek esetében külföldi – általában horvátországi - ügyvédi irodák segítségével történik, és a befizetendő összeg az eredeti tartozás többszöröse lehet euróban.

Szabálytalan parkolás esetén a járművet el is szállíthatják. Arról, hogy pontosan hová, szintén a Parking Servis honlapján lehet tájékozódni rendszám alapján. A jármű kiváltása több ezer dinárba kerül, a nem saját tulajdonú gépjármű kiváltásához pedig elengedhetetlen a megfelelő, szerb vagy angol nyelvű meghatalmazás megléte.

A fent leírt kellemetlenségek elkerülése végett, és mivel a belső kerületekben az utcán gyakran lehetetlen szabályos, üres parkolóhelyet találni, nyomatékosan javasoljuk, hogy a parkolóházak szolgáltatásait vegyék igénybe az utcai parkolás helyett. A parkolóházak listája itt elérhető:

https://www.parking-servis.co.rs/eng/garaze-i-parkiralista#6-available-parking-spaces

Autópálya úthasználati díj fizetésekor a fizetőkapuknál nemzetközi fizetésre alkalmas bankkártyával, valamint szerb dinárral és euróval is lehet fizetni, de a piacinál rosszabb árfolyamon számolják át, így a dinárral történő fizetés ajánlott.

Amennyiben valaki közlekedési szabálysértést követ el (pl. gyorshajtás), akkor a helyzet függvényében két eljárás lehetséges:

1. Igazolás ellenében visszatartják az útlevelet és elküldik az elkövetőt, hogy fizesse be a büntetést postán vagy bankban, erről szintén kap egy igazolást. (Jellemzően közúton, nagyvárosok közelében, munkaidőben). Befizetés után visszakapja az úti okmányt. Amennyiben 8 napon belül rendezi a büntetést, akkor csak a kiszabott bírság felét kell befizetni, erről a rendőr tájékoztatást ad. Befizetés esetében az ügy így le is zárul. Amennyiben az az illető nem tesz eleget a befizetési kötelezettségének, akkor az eljáró rendőrhatóság az útlevelet elküldi a szerb Belügyminisztériumnak, mely a szerb Külügyminisztériumon keresztül diplomáciai úton megküldi a kiállító országnak, illetve hatóságnak.

2. Egy másik eljárás szerint, hogy szintén átadnak a helyszínen egy csekknek megfelelő utalványt, amit az elkövető befizet a rendőrnél a helyszínen. Erről kap egy névre szóló igazolást. (Jellemzően pl. éjszaka, autópályán). Mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy melyik eljárást alkalmazzák.

A rendőrség ellenőrizheti az autópályákon a két fizetőkapu közötti szakaszon az átlagsebességet. Amennyiben az átlagsebesség meghaladja a megengedett 130 km/h-t, akkor a fizető kapu után a rendőrség megállíthatja a korlátozást túllépőket. Autópályán lehetőség van arra, hogy a fentiekben vázoltakon túl, bankkártyával fizesse ki az illető a bírságot, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik ilyen terminállal.

Súlyos szabálysértés esetén a vétkest szabálysértési bíró elé állítják, akár munkaszüneti napokon is. Ilyenkor is visszatartják az úti okmányt, amíg nem rendezik a büntetést. A kiróható büntetés összege a szabálysértés súlyától függ. Ha valaki bizonyos arányon felül hajt gyorsabban, mint ami a megengedett sebesség, akkor bizonyos időtartamra (pl. 60 napra) eltiltják a vezetéstől, Szerbiában. Külföldi állampolgár esetében az illető kap egy határozatot arról, hogy néhány napon belül hagyja el Szerbiát, a vezetéstől való eltiltásról pedig diplomáciai úton értesítik az állampolgárság szerinti országot.

Felhívjuk a tehergépjárművel közlekedők figyelmét, hogy jogszabályváltozás következtében súlyos pénzbírsággal (akár 50 000 RSD, kb. 165 000 HUF) sújthatók azok a sofőrök, akik az autópályadíj megfizetésének elkerülése végett figyelmen kívül hagyják a számukra 'kötelező haladási irány' táblát, elhagyják az autópályát és egyéb indok nélkül alacsonyabb rendű utat választanak, hogy ne kelljen útdíjat fizetniük.

Autómentő (AMSS) szolgálat telefonszáma, ha mobiltelefonról tárcsázzuk: (+381 11) 1987. A szolgálat telefonszáma, ha szerbiai belföldi vezetékes telefonról tárcsázzuk: (011) 1987. A szolgálat telefonszáma, ha Belgrádból vezetékes vonalról tárcsázzuk: 1987. Angol nyelvű operátor: 9-es gomb. Amennyiben ezen a számon nem sikerült elérni őket, egy további lehetőség: +38111333 1200. Itt szintén a 9-es menüpont az angol nyelvű segítség.

A bajba jutott utazóknak ajánljuk, hogy a fenti autómentő (AMSS) szolgáltatásait válasszák, illetve óvakodjanak a kisebb cégektől, melyekkel előre nem egyeztették a vontatás és az autószerelés költségeit. Különösen nem javasoljuk a Nis-Belgrád autópálya térségében működő Lilko Express Service nevű céget, mivel tapasztalatunk szerint a külföldi autók tulajdonosainak irreálisan magas árat számítanak fel.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi használata. A téli gumikon a gumi abroncsainak mintázati mélysége nem lehet 4 mm-nél kevesebb. A fenti időszakban lakott településen kívül kötelező a hólánc megléte is, melyet a meghajtott kerékre kell szerelni azokon az útszakaszokon ahol kijelölten kötelező a hólánc használata havas, jeges úton.


,, Itt az idő még lassan telik. Van Szerbiának egy retró hangulata, régi autók, teherautók, lepukkant buszok (is) járják az utakat. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy rengeteg Zastava, Yugo, kettes Golf, Renault 4-es vesz körül. Először azt hittem Fiat 500-asok rohangálnak az utakon, de aztán kiderült, hogy azok Zastava 750-esek. A legújabb Zastavák Fiat Punto mintára készülnek, a megszólalásig hasonlítanak.

Az ország úgy alapvetően kicsit rendezetlen, ami személy szerint engem nem zavar, de lehet, egy svájci idegbajt kapna. Mondok egy példát. A közlekedési táblák egy része cirill, egy része latin, egy része pedig mindkettővel van írva. Láttunk olyat, hogy a falut jelző letérő tábla az egyik irányból jövőknek cirill, a másik irányból jövőknek latin betűkkel volt írva. Mi a megoldás? Jó felől kell érkezni. Ennyi. Sokat könnyít a helyzeten, ha van a csapatban egy cirillt olvasni tudó egyén, de ne keseredjen el senki és ne tartsa vissza a szerbiai látogatástól, ha még sincs. A vezetési morál nem vészes, érdekes, hogy úgy találtuk a Vajdaságban a legtürelmetlenebbek és legagresszívebbek az emberek a volán mögött. Először idegesített minket, hogy ránk dudálnak hátulról az autósok, de aztán rájöttünk, hogy ez a „Vigyázz, jövök!” kifejezése szeretne lenni. Az összes rendőr, akivel találkoztunk jó fej volt, beszélt valamilyen idegen nyelven és elköszönésképpen vagy megveregette a vállunkat, vagy kezet fogott velünk.

Az utak állapota alapvetően jó, de persze a kis hegyi utakon van kátyú bőven. Kóbor kutya van, de nem voltak különösebben agresszívek velünk. Az utak mellett az elhunytaknak nem fejfát állítanak, hanem egy síremléket. Rágravírozva nem csak az elhunyt adataival, de a képével, sőt láttunk olyat is, hogy hármas Golfnak támaszkodva ábrázoltak a fiatalembert. (2015)" forrás

Étkezés

Az éttermekben, bárokban sok helyen a borravalót szervízdíjként belefoglalják a számla összegébe, mindazonáltal így is sokan adnak 10-15 százalék borravalót.

Szerbiában teljes körű dohányzási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy közterületeken és a vendéglátóipari létesítményekben egyaránt tilos rágyújtani. Kivételt jelentenek a kerthelyiségek. Nem lehetnek dohányzásra kijelölt helyek sem a vendéglátóipari létesítményekben, sem a bevásárlóközpontokban. Elméletileg.

Középkategóriás étteremben 2 fő részére 3 fogásos étkezés kb. 13,000 HUF-nak megfelelő dinárba kerül (2024). Fél liter szerb sör kb. 840 forintnak megfelelő dinár.

Óriási divat a pizzaevés, lépten-nyomon utcai sorokba ütközünk, ahol mindenki pizzára vár.

Csevapcsicsi - v.j. fotója

Vásárlás és pénzváltás

,, Szerbia talán egy leheletnyivel olcsóbb, mint Magyarország, inkább azt mondanánk, hogy van, ami olcsóbb, de nagyjából hasonlóak az árak. Itt most az étel, ital árakra gondolunk, az albérletről és rezsiről fogalmunk sincs, de ez minket az elkövetkező időszakban nem is érint, lássuk be. Mindent lehet kapni és finomak az ételeik. Jók a grillezett húsokban, a csevap és plejskavica bizonyára többeknek ismerős már, a feta jellegű sajtjaik (szír) világbajnokok és már simán kapni 600Ft/kg ártól. Jók még a lepénykenyereik is, de persze nekünk is a burek volt a sláger. Aki nem ismerné, ez egy leveles péksütemény, amit háromszög alakúra vágnak. Kicsit hasonló a mi rétesünkhöz, de sokkal kraftosabb. A hagyományos burek szírrel készül, de van húsos, sonkás, és pizzás is. Az újhullám ugye. Kávéból leginkább a török kávét isszák vidéken, mi is nagyon rákattantunk. (2015)" forrás


Pékségeken kívül és néhány kisebb éttermen kívül kártyával lehet fizetni mindenhol. Belépődíjakat tipikusan nem lehet kártyával fizetni ( múzeum, stb ). Magyarlakta településeken forintról is tudsz dinárra váltani ( Tisza mentén mindenhol + Szabadka, Topolya ) készpénzt szinte bármelyik pénzváltóban.

Eurót csak akkor érdemes hozni ha autópályán közlekedsz, bár ott is működik már a kártyás fizetés. (2022)

Pénzváltás

A hivatalos pénzváltók szerb neve a  menjačnica. A szerb nemzeti bank emblémája alapján azonosíthatjuk be, hogy legálisak-e. A pénzváltókban jobb árfolyamon válthatunk pénzt, mint a bankokban.

Szerbiában a Visa, Visa Electron, Mastercard és a Maestro bankkártyák széles körben elfogadottak.

A szerb dinár nem konvertibilis fizetőeszköz, szóval a megmaradó dinárt érdemes még Szerbiában visszaváltani euróra vagy más konvertibilis valutára.A magyar hatrhoz közel érdemes forintot váltani, de Belgrádban jobban járunk az euró váltásával.

Budapesten több pénzváltónál lehet venni szerb dinárt (pl.a Correct Change irodáiban).

Szórakozás

Szerb mulatós Gucában - V.  Jancsi fotója

Közbiztonság

A szerbiai közbiztonsági helyzet, összességében és általánosságban európai viszonylatban átlagos. Belgrád belvárosában előfordulnak kisebb vagyoni bűncselekmények (lopás, zsebtolvajlás), így értékeikre, irataikra kérjük fokozottabban ügyeljenek. Minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél ellopását is) és az úti okmány elvesztését is mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 192), és jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Vajdaság területéről a Szabadkai Főkonzulátuson).

A személygépkocsival Szerbia déli területére (Belgrád-Nis) utazóknak erősen ajánlott rendkívüli körültekintőnek lenni.  Lehetőség szerint ne álljanak meg az autópálya pihenőkben, mert szervezett bandák garázdálkodnak a környéken. Elkövetési módszerük: betörik az álló gépkocsi ablakát és eltulajdonítják az otthagyott ingóságokat. A bent alvó, vagy ülő utasok sem jelentenek visszatartó erőt. Ezért javasoljuk, hogy csak a szükséges tankolás erejéig álljanak meg és azonnal hajtsanak tovább.

Vajdaság

A Vajdaságban jó  közbiztonság.

A Zombori úton lévő, a turisták által kedvelt ún. „bolhapiacon”, valamint a belvárosban lévő tejpiacon gyakori a zsebtolvajlás, ezért értékeikre fokozottan ügyeljenek. A pénzt és az igazolványokat ne egy helyen és amennyiben lehetséges az esetleges zsebtolvajoktól jól védve (pl: belső zseb) őrizzék.

Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Nagyon tiszteletben kell tartani a szerb szabályokat,  tartózkodni kell a provokatív, agresszív magatartástól.

Vajdaság északi részén, a magyar határhoz közeli térségekben jelentős az illegális migráns jelenlét, emiatt fokozott körültekintés javasolt.

Kommandósok - m.a. fotója

Szerbia sportszerető ország, több sportágban világklasszis versenyzőkkel és csapatokkal büszkélkedhet – ez utóbbiakat sokszor magyar riválisaikkal sorsolják össze. Az ideérkező magyar szurkolónak nem árt tudni, hogy a nagyobb egyesületek szurkolótáborainak a „kemény magja” néha – a stadionokon belül és kívül is - provokatív magatartást tanúsít, összetűzést kezdeményez a vendégszurkolókkal, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek. Célszerű nem „felülni” az esetleges provokációnak, illetve a magyar szurkolók se kezdeményezzenek ilyet.

A Vajdaság területén- és főként a magyarok lakta Észak-Bácskában és a Tisza-mentén- a magyar turista szívesen látott vendég. Főleg a tartomány északi részén sokan beszélnek magyarul, a szerb anyanyelvűek zöme, különösen a fiatalok, angolul is megfelelő szinten beszélnek. A Vajdaság a magyar állampolgárok számára biztonságos térségnek számít, a közbiztonság a tartományban jó. Az elmúlt három évben nem érte atrocitás az ide utazó magyar állampolgárokat, csak tömegrendezvényen keveredtek néhányan kisebb incidensbe. A Szabadkára látogató magyar állampolgároknak nem árt tudni, hogy az „ócska piacon” gyakori a zsebtolvajlás. A tapasztalatok szerint az iratok, értéktárgyak, pénzösszegek eltulajdonítása a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban a szokásosnál is nagyobb számban fordul elő! Ajánlott a maximális óvatosság a vásárlók részéről.

Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Koszovó elismerését követően sem alakult ki magyarellenes hangulat a tartományban, az ide utazó magyar látogatókat nem érte atrocitás. Azt tanácsoljuk az ide utazó magyar állampolgároknak, fokozottan tartsák tiszteletben a fogadó ország szabályait, tartózkodjanak a provokatív magatartástól!

Egyéb hasznos információk

1. Szerbiában három mobilszolgáltató működik: MTS, Telenor és Vip. Aki hosszabb időre megy, feltétlenül szerezzen be prepaid sim kártyát a netezéshez. Mert a wifi megléte esetleges.

,, Mivel Szerbia  nem az Európai Unió része, így kettes zónának számít mobiladatforgalom szempontjából. Ez annyit jelentett nekem, hogy az aktuális havi telefonszámlám 34, azaz harmincnégyezer forinttal volt magasabb az adatforgalom miatt, amit a navigációval sikerült összehozni. Tudom, ez az én bénázásom, de figyeljetek oda, nehogy kellemetlen meglepetés érjen benneteket is. (2018)" forrás

Magyar külképviselet

Magyarország belgrádi nagykövetségének konzuli osztálya

  • Cím: Krunska 72. 11000 Beograd
  • Telefon (munkaidőben): (00-381-11) 243-8395, 244-3739 - Ügyelet: 00-381-63-211-602 (sürgős esetben)

Konzulok: Fodorné Balázs Anna, Dudar Fanni


  • Ügyfélfogadás:
    • Vízumügyintézés: Hétfő - csütörtök 08.30 - 13.00 - kérelmek átvétele, 14.00 - 15.00 - útlevelek kiadása
    • Más konzuli ügyekben: Hétfő - csütörtök 09.00 - 13.00 között, Pénteken nincs ügyfélfogadás!
  • E-mail: mission.blg@mfa.gov.hu - Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/belgrade
  • Konzuli kerület: Vajdasági Autonóm Tartomány kivételével Szerbia

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 06. 17. 18:56
Józsefnek:
Honlapunk a belgrádi magyar konzulátushoz fordult e kérdés megbízható megválaszolása érdekében. Ezt a választ kaptuk:

A kérdésével kapcsolatban megkerestük a belgrádi Parking servis call centerének munkatársát.

Elmondása szerint a mozgássérült parkolókártyával rendelkező magyar állampolgárra magyar rendszámú autóval ugyanazok a szabályok vonatkoznak Szerbiában, mint a szerb állampolgárokra szerb rendszámú autóval és szerb mozgássérült parkolókártyával.

Ez azt jelenti, hogy a mozgássérültek számára kijelölt utcai parkolóhelyeken a parkolás ingyenes és korlátlan.

A parkolóházakban a kijelölt helyeken az első három óra parkolás ingyenes, azután fizetni kell.

Fontos, hogy a magyar mozgássérült parkolókártyával, ugyanakkor szerb rendszámú autóval rendelkezőkre a lenti kedvezmények nem vonatkoznak.

Mellékeljük a Parking servis honlapjának a mozgássérültek parkolási szabályaira vonatkozó linkjét.

https://www.parking-servis.co.rs/eng/parkiranje-osoba-sa-invaliditetom

Ezúton is köszönjük a magyar konzulátus példás segítőkészségét.


Bukolyi József, 2024. 06. 17. 08:20
Mozgássérült parkolókártyával rendelkezem.
Ez igénybevehető e Szerbiában és mire jogosít fel?


úti kritikus, 2023. 10. 18. 21:28
Rezsőnek:

Szerbiában jelenleg nem tilos a dohányzás az éttermek és bárok belső tereiben. A hatóságok foglalkoznak a tiltás bevezetésével, de nem tudni, hogy ebből mikor lesz majd törvény.


Rezső, 2023. 10. 18. 13:51
Üdv! na akkor most a nem dohányzó turista is szenvedő alanya a világelső dohányzásnak, vagy be van tiltva és csak kerthelyiségekben lehet, meg gondolom otthon? Vagy szálláshelyeken pl? Vagy ott is csak kint?

Köszi!


Kovács Tamás, 2023. 08. 04. 13:18
Nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat!
Tisztelettel:
KT


úti kritikus, 2023. 08. 04. 09:59
Tamásnak: a vontatókötélnek minimum egy méter hosszúnak kell lenni.


úti kritikus, 2023. 08. 04. 09:55
Tamásnak:

A Szerbiában közlekedő járművezetők kötelesek magukkal vinni: vontatókötelet, fényvisszaverő mellényt, európai baleseti jegyzőkönyvet, elsősegély-készletet, elakadásjelző háromszöget, tartalék izzókészletet


Kovács Tamás, 2023. 08. 04. 09:00
Tisztelt Útikritika.hu!
Aziránt érdeklődöm, hogy szükséges-e vonatató kötél. Van ahol írják, van, ahol nem.
Köszönöm előre is!
KT


úti kritikus, 2023. 07. 27. 15:56
Tibornak!

A pótkerék nem kötelező felszerelés, de amennyiben nincs, akkor kötelező rendelkezni gumicseréhez szükséges teljes javító szereléssel, azaz szettel.


úti kritikus, 2023. 07. 27. 13:44
Tibor!
Várom a választ a szerbektől. Kis türelmet kérek.


Rónai Tibor, 2023. 07. 27. 08:44
T. Utikritika.hu
Valahol olvastam,az autóknak a kötelező felszerelése között van a pótkerék,nekem nincs, jav.készlet van,Önök mit tudnak erről ...?
Köszönettel


otika, 2015. 01. 04. 20:38
Legalább ők már felfogták, hogy téli gumi nélkül nem lehet rendesen közlekedni. Balkáni ország és ebben mégis előttünk járnak, amit persze a fenti kép nem igazán tükröz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon