ÚTIKRITIKA.HU / Szerbia


hirdetes

útikritikák


Szerbia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás |Szórakozás| Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg.

Egészség

Szerbia és Magyarország között kölcsönös megállapodás van arról, hogy a magyarországi biztosított állampolgároknak ingyenes sürgősségi ellátás jár Szerbiában. A teljes ellátás, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi elszállítás miatt célszerű komplex utazási és egészségbiztosítást kötni az utazás időtartamára. Szerbiában biztonságos a csapvíz fogyasztása.

Szerbia világelső az egy főre eső dohányzásban! Ennek a nem dohányzó turista is szenvedő alanya a vendéglátóhelyeken.

Cigiznek mindenhol, még a falfestményeken is - Kriszta fotója

Várható élettartam? - v.j. fotója

Közlekedés

Aki nem saját autóval utazik, attól kérhetik-e a tulajdonos írásbeli meghatalmazását az autó kiviteléhez. A szerb autóklub tájékoztatása szerint elfogadják a Magyar Autóklub által kiállított nemzetközi meghatalmazást. Szerbiában a magyar állampolgároktól nem kérnek nemzetközi vezetői engedélyt. Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi használata. A téli gumikon a gumi abroncsainak mintázati mélysége nem lehet 4 mm-nél kevesebb. A jelzett időszakban lakótelepülésen kívül kötelező a hólánc megléte is, melyet a meghajtott kerékre kell szerelni azokon az útszakaszokon ahol kijelölten kötelező a hólánc használata havas, jeges úton. Taxizásnál sokan adnak 10-15 százalék mértékben borravalót, vagy felfelé kerekítik a számlát.

2018-ban bevezették az átlagsebesség-mérést, ezt a két fizetőkapu közötti megtett kilométerek és az időbeli különbség alapján számolják ki. A 120–140 km közötti átlagsebességet elérők 3000 dinárt (kb. 8300 Ft) fognak fizetni, a 141 és 150 km/óra között száguldók 5000 dináros (13 800 Ft bírságra számíthatnak, 151–160 km közötti átlagsebesség esetében a büntetés 10 ezer dinár (27 600 Ft).

,, Itt az idő még lassan telik. Van Szerbiának egy retró hangulata, régi autók, teherautók, lepukkant buszok (is) járják az utakat. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy rengeteg Zastava, Yugo, kettes Golf, Renault 4-es vesz körül. Először azt hittem Fiat 500-asok rohangálnak az utakon, de aztán kiderült, hogy azok Zastava 750-esek. A legújabb Zastavák Fiat Punto mintára készülnek, a megszólalásig hasonlítanak.

Az ország úgy alapvetően kicsit rendezetlen, ami személy szerint engem nem zavar, de lehet, egy svájci idegbajt kapna. Mondok egy példát. A közlekedési táblák egy része cirill, egy része latin, egy része pedig mindkettővel van írva. Láttunk olyat, hogy a falut jelző letérő tábla az egyik irányból jövőknek cirill, a másik irányból jövőknek latin betűkkel volt írva. Mi a megoldás? Jó felől kell érkezni. Ennyi. Sokat könnyít a helyzeten, ha van a csapatban egy cirillt olvasni tudó egyén, de ne keseredjen el senki és ne tartsa vissza a szerbiai látogatástól, ha még sincs. A vezetési morál nem vészes, érdekes, hogy úgy találtuk a Vajdaságban a legtürelmetlenebbek és legagresszívebbek az emberek a volán mögött. Először idegesített minket, hogy ránk dudálnak hátulról az autósok, de aztán rájöttünk, hogy ez a „Vigyázz, jövök!” kifejezése szeretne lenni. Az összes rendőr, akivel találkoztunk jó fej volt, beszélt valamilyen idegen nyelven és elköszönésképpen vagy megveregette a vállunkat, vagy kezet fogott velünk.

Az utak állapota alapvetően jó, de persze a kis hegyi utakon van kátyú bőven. Kóbor kutya van, de nem voltak különösebben agresszívek velünk. Az utak mellett az elhunytaknak nem fejfát állítanak, hanem egy síremléket. Rágravírozva nem csak az elhunyt adataival, de a képével, sőt láttunk olyat is, hogy hármas Golfnak támaszkodva ábrázoltak a fiatalembert. (2015)" forrás

Étkezés

Az éttermekben, bárokban sok helyen a borravalót szervízdíjként belefoglalják a számla összegébe, mindazonáltal így is sokan adnak 10-15 százalék borravalót.

Szerbiában 2016 óta teljes körű dohányzási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy közterületeken és a vendéglátóipari létesítményekben egyaránt tilos rágyújtani. Kivételt jelentenek a kerthelyiségek. Nem lehetnek dohányzásra kijelölt helyek sem a vendéglátóipari létesítményekben, sem a bevásárlóközpontokban. Elméletileg.

Középkategóriás étteremben 2 fő részére3 fogásos étkezés kb. 5500 forintnak megfelelő dinárba kerül (2018). Fél liter szerb sör kb. 410 forintnak megfelelő dinár. Óriási divat a pizzaevés, lépten-nyomon utcai sorokba ütközünk, ahol mindenki pizzára vár.

Csevapcsicsi - v.j. fotója

Vásárlás és pénzváltás

,, Szerbia talán egy leheletnyivel olcsóbb, mint Magyarország, inkább azt mondanánk, hogy van, ami olcsóbb, de nagyjából hasonlóak az árak. Itt most az étel, ital árakra gondolunk, az albérletről és rezsiről fogalmunk sincs, de ez minket az elkövetkező időszakban nem is érint, lássuk be. Mindent lehet kapni és finomak az ételeik. Jók a grillezett húsokban, a csevap és plejskavica bizonyára többeknek ismerős már, a feta jellegű sajtjaik (szír) világbajnokok és már simán kapni 600Ft/kg ártól. Jók még a lepénykenyereik is, de persze nekünk is a burek volt a sláger. Aki nem ismerné, ez egy leveles péksütemény, amit háromszög alakúra vágnak. Kicsit hasonló a mi rétesünkhöz, de sokkal kraftosabb. A hagyományos burek szírrel készül, de van húsos, sonkás, és pizzás is. Az újhullám ugye. Kávéból leginkább a török kávét isszák vidéken, mi is nagyon rákattantunk. (2015)" forrás


Pékségeken kívül és néhány kisebb éttermen kívül kártyával lehet fizetni mindenhol. Belépődíjakat tipikusan nem lehet kártyával fizetni ( múzeum, stb ). Magyarlakta településeken forintról is tudsz dinárra váltani ( Tisza mentén mindenhol + Szabadka, Topolya ) készpénzt szinte bármelyik pénzváltóban. Nem jellemző a magyar-gyűlölet egyáltalán. Eurót csak akkor érdemes hozni ha autópályán közlekedsz, bár ott is működik már a kártyás fizetés.(2022)

Pénzváltás

A hivatalos pénzváltók szerb neve a  menjačnica. A szerb nemzeti bank emblémája alapján azonosíthatjuk be, hogy legálisak-e. A pénzváltókban jobb árfolyamon válthatunk pénzt, mint a bankokban.

Szerbiában a Visa, Visa Electron, Mastercard és a Maestro bankkártyák széles körben elfogadottak.

A szerb dinár nem konvertibilis fizetőeszköz, szóval a megmaradó dinárt érdemes még Szerbiában visszaváltani euróra vagy más konvertibilis valutára.A magyar hatrhoz közel érdemes forintot váltani, de Belgrádban jobban járunk az euró váltásával.

Budapesten több pénzváltónál lehet venni szerb dinárt (pl.a Correct Change irodáiban).

Szórakozás

Szerb mulatós Gucában - v. jancsi fotója

Közbiztonság

Szerbiában a közbiztonság európai viszonylatban átlagosnak mondható. A turista szempontjából a legkockázatosabbak a tömegrendezvények, a sportesemények és a nagyvárosok egyes környékei. A zsúfolt közterületeken, a repülőtereken, vasútállomásokon és a tömegközlekedési eszközökön vigyázni kell az értékeinkre. Az erőszakos bűncselekmények többnyire a szervezett bűnözéssel függnek össze. Az utóbbi években a nagyobb városokban elszigetelten előfordultak fegyveres erőszakkal terhelt bűnesetek, maffiajellegű leszámolások, de a turisták ezeknek nem célpontjaik.

A turistának minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél ellopását is) és az úti okmány elvesztését is mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 192), és jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Vajdaság területéről a Szabadkai Főkonzulátuson). Az utazóknak figyelemmel kell lenniük arra, hogy a biztonsági helyzet Szerbia déli részén gyorsan változhat. A Dél-Szerbián átutazóknak ajánlatos a helyzetről a belgrádi nagykövetségünkön érdeklődni az utazás megkezdése előtt. Szerbia egyes, főleg déli részein időnként etnikai feszültségek tapasztalhatók, ami külön kockázati tényező. A tüntetésektől a turista maradjon távol!

Kommandósok - m.a. fotója

Szerbia sportszerető ország, több sportágban világklasszis versenyzőkkel és csapatokkal büszkélkedhet – ez utóbbiakat sokszor magyar riválisaikkal sorsolják össze. Az ideérkező magyar szurkolónak nem árt tudni, hogy a nagyobb egyesületek szurkolótáborainak a „kemény magja” néha – a stadionokon belül és kívül is - provokatív magatartást tanúsít, összetűzést kezdeményez a vendégszurkolókkal, legyenek azok hazaiak vagy külföldiek. Célszerű nem „felülni” az esetleges provokációnak, illetve a magyar szurkolók se kezdeményezzenek ilyet.

A Vajdaság területén- és főként a magyarok lakta Észak-Bácskában és a Tisza-mentén- a magyar turista szívesen látott vendég. Főleg a tartomány északi részén sokan beszélnek magyarul, a szerb anyanyelvűek zöme, különösen a fiatalok, angolul is megfelelő szinten beszélnek. A Vajdaság a magyar állampolgárok számára biztonságos térségnek számít, a közbiztonság a tartományban jó. Az elmúlt három évben nem érte atrocitás az ide utazó magyar állampolgárokat, csak tömegrendezvényen keveredtek néhányan kisebb incidensbe. A Szabadkára látogató magyar állampolgároknak nem árt tudni, hogy az „ócska piacon” gyakori a zsebtolvajlás. A tapasztalatok szerint az iratok, értéktárgyak, pénzösszegek eltulajdonítása a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban a szokásosnál is nagyobb számban fordul elő! Ajánlott a maximális óvatosság a vásárlók részéről.

Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Koszovó elismerését követően sem alakult ki magyarellenes hangulat a tartományban, az ide utazó magyar látogatókat nem érte atrocitás. Azt tanácsoljuk az ide utazó magyar állampolgároknak, fokozottan tartsák tiszteletben a fogadó ország szabályait, tartózkodjanak a provokatív magatartástól!

Egyéb hasznos információk

1. Szerbiában három mobilszolgáltató működik: MTS, Telenor és Vip. Aki hosszabb időre megy, feltétlenül szerezzen be prepaid sim kártyát a netezéshez. Mert a wifi megléte esetleges.

,, Mivel Szerbia  nem az Európai Unió része, így kettes zónának számít mobiladatforgalom szempontjából. Ez annyit jelentett nekem, hogy az aktuális havi telefonszámlám 34, azaz harmincnégyezer forinttal volt magasabb az adatforgalom miatt, amit a navigációval sikerült összehozni. Tudom, ez az én bénázásom, de figyeljetek oda, nehogy kellemetlen meglepetés érjen benneteket is. (2018)" forrás

Magyar külképviselet

Magyarország belgrádi nagykövetségének konzuli osztálya

  • Cím: Krunska 72. 11000 Beograd
  • Telefon (munkaidőben): (00-381-11) 243-8395, 244-3739 - Ügyelet: 00-381-63-211-602 (sürgős esetben)

Konzulok: Fodorné Balázs Anna, dr. Varga-Turos Rita

  • Ügyfélfogadás:
    • Vízumügyintézés: Hétfő - csütörtök 08.30 - 13.00 - kérelmek átvétele, 14.00 - 15.00 - útlevelek kiadása
    • Más konzuli ügyekben: Hétfő - csütörtök 09.00 - 13.00 között, Pénteken nincs ügyfélfogadás!
  • E-mail: mission.blg@mfa.gov.hu - Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/belgrade
  • Konzuli kerület: Vajdasági Autonóm Tartomány kivételével Szerbia

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 10. 18. 21:28
Rezsőnek:

Szerbiában jelenleg nem tilos a dohányzás az éttermek és bárok belső tereiben. A hatóságok foglalkoznak a tiltás bevezetésével, de nem tudni, hogy ebből mikor lesz majd törvény.


Rezső, 2023. 10. 18. 13:51
Üdv! na akkor most a nem dohányzó turista is szenvedő alanya a világelső dohányzásnak, vagy be van tiltva és csak kerthelyiségekben lehet, meg gondolom otthon? Vagy szálláshelyeken pl? Vagy ott is csak kint?

Köszi!


Kovács Tamás, 2023. 08. 04. 13:18
Nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat!
Tisztelettel:
KT


úti kritikus, 2023. 08. 04. 09:59
Tamásnak: a vontatókötélnek minimum egy méter hosszúnak kell lenni.


úti kritikus, 2023. 08. 04. 09:55
Tamásnak:

A Szerbiában közlekedő járművezetők kötelesek magukkal vinni: vontatókötelet, fényvisszaverő mellényt, európai baleseti jegyzőkönyvet, elsősegély-készletet, elakadásjelző háromszöget, tartalék izzókészletet


Kovács Tamás, 2023. 08. 04. 09:00
Tisztelt Útikritika.hu!
Aziránt érdeklődöm, hogy szükséges-e vonatató kötél. Van ahol írják, van, ahol nem.
Köszönöm előre is!
KT


úti kritikus, 2023. 07. 27. 15:56
Tibornak!

A pótkerék nem kötelező felszerelés, de amennyiben nincs, akkor kötelező rendelkezni gumicseréhez szükséges teljes javító szereléssel, azaz szettel.


úti kritikus, 2023. 07. 27. 13:44
Tibor!
Várom a választ a szerbektől. Kis türelmet kérek.


Rónai Tibor, 2023. 07. 27. 08:44
T. Utikritika.hu
Valahol olvastam,az autóknak a kötelező felszerelése között van a pótkerék,nekem nincs, jav.készlet van,Önök mit tudnak erről ...?
Köszönettel


otika, 2015. 01. 04. 20:38
Legalább ők már felfogták, hogy téli gumi nélkül nem lehet rendesen közlekedni. Balkáni ország és ebben mégis előttünk járnak, amit persze a fenti kép nem igazán tükröz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon