ÚTIKRITIKA.HU / Szerbia






hirdetes

útikritikák


Szerbia

Földrajz | Történelem | Manapság | Szerbekről | Híres szerbek | Magyar-Szerb viszony | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

Túrázik az időutazó - b.n. fotója

Földrajz

A világ legtöbb nyelvén használt vámpír szó a szerb nyelvből való.

Ördögváros (Đavolja Varoš) - m. a. fotója

Történelem

 • Nagy Sándor, a Római Birodalom császára időszámítás előtt 274-ben a mai szerbiai Nisben született. Sőt a 3. és 4. század során összesen 18 császár született a mai Szerbia területén.
 • A szerb történelem forgandóságát látványosan jellemzi az, hogy Cacak város óvárosának temploma az idők folyamán 10-szer változtatták templomból mecsetté.
 • A szerb óraműves ipar a svájcinál is idősebb. A szerbek mintegy hatszáz évvel korábban kezdtek órákat készíteni, mint a svájciak.
 • Szerbia 1918-ban vált függetlenné.

Meglepve vettük észre, hogy Ferenc Ferdinánd szerb merénylőjéről, az első világháború kirobbanásának jelképes alakjáról utcát neveztek el Belgrádban (utána megtudtuk, hogy egy 2 méteres szobrot is állítottak emlékére, mivel a szerbek hősnek tekintik ezt a terroristát) - Kriszta fotója 

Csetnik sapkák - v.j. fotója

Manapság

,, Szerbia gyönyörű ország, csak az elszórt kefires dobozok mögé kell nézni. Megvan mindene, ami szerintünk egy országot izgalmassá tehet. Magas hegyek, nemzeti parkok, száz, meg száz kolostor, rengeteg folyó és hegyi patakok, a Duna 450km-en keresztül metszi ketté az országot. Szerbia és Románia között található a folyó egyik legizgalmasabb szakasza, a Vaskapu-szoros. Nagyon változatos a domborzat. A Vajdaság leginkább alföld, aztán egyre inkább a dombok és hegyek veszik át a terepet, ahogy délre haladunk. Belgrád szép város, és pezseg az élettől. Minket mégis a kis eldugott hegyi falvak érdekeltek a legjobban. Apró favak a völgyekben, szénégetők szagát érezni mindenfelé. Vajdaságban az építkezés sokban hasonlít a Szeged környéki és úgy általában a magyar falusi építkezéshez. Ahogy haladunk délre egyre változik a kép. Úgy tűnik, van valami megalománia, ami napjaink szerb építkezését illeti. Kettő, de inkább 3 szintes házakat húznak fel. Sok még be sincs fejezve, vagy lakatlanul áll. A pénz fogyhatott el, vagy netán tán külföldön ragadt az illető? Csak találgattunk. Elmondhatjuk, hogy a szerbek is szeretik a giccset. Ami nagyon megy: terasz minden mennyiségben, boltív, görög oszlopok, stukkók, porcelán állatok az udvarra illetve a lépcsőkre. A hirtelen színeket, erőst előnyben részesítik. Úgy, mint hirtelen piros, kék, zöld, pink és a lila minden árnyalata (gondolom a hölgy olvasók most kapásból mondanának vagy ötöt, magenta és társai).

A hagyományos építkezésnél is megfigyelhető, hogy általában két szintesek a házak és a lépcső kívül van. A melléképületek is legtöbbször emeletesek, felül tartják a szalmát/szénát, alul minden bizonnyal a kisebb mezőgazdasági gépeket, de erre nem vennénk mérget. Az udvarok hol rendezettebbek, hol pedig az ócskások, esetleg egy agilisabb vasgyűjtő álmát testesítik meg, roncsok, mosógép, közte legelő állatok, teljesen udvar függő. Nagyon sok helyen művelnek még földet, tartanak állatokat. (2015)" forrás


2018-as belgrádi vicc:
Hogy hívják az okos szerbek a buta szerbeket?
- Telefonon külföldről.


Gazdaság

Érdekes tény, hogy Szerbia a világ legjelentősebb málnaexportőre.

Szerbek, helyi emberek

 • A legtöbb szerb vezetéknév ics-csel végződik.
 • A szerbek nagyon szeretnek mulatni és meg is találják a módját, hogy gyakran vigadhassanak teljes erőből.
 • A szerbek lazábbak mint a magyarok, jobban képesek élvezni az életet, nem szeretnek sietni, és könnyedén bánnak a pénzzel. Érdekes, hogy Szerbiában a szerbek lazábbra veszik a munkát, de külföldön kőkeményen dolgoznak.
 • A szerbek barátságosak, melegszívűek. Ugyanakkor makacsak, kompromisszumokra kevésbé hajlamosak. A szerbeknek a világon az a hírük, hogy nagyon harciasak, hatalmas a küzdő képességük. Ez történelmi, politikai kontextusban inkább negatívabban jön ki, a sport vonatkozásában pozitívan. A szerbek forrófejűek, hangosan beszélnek.
 • Állítólag a világ nyelvei közül a vaskos káromkodásokban leggazdagabb ez a három: szerb, magyar, arab.
 • A szerbek nagyon szeretnek versenyezni, mert a küzdelem a vérükben van. Nem olyan szalmaláng lelkületűek, mint a magyarok, azaz kitartóbbak.
 • A turistáknak nagyon feltűnik Szerbiában, hogy a szerbek milyen nagy számban cigiznek. A nemzetközi statisztikák szerint a dohányzás elterjedtségében Szerbia a világon a hatodik.
 • A szerbek a világátlagnál tán babonásabbak. Mindenhol él a babona, hogy az ember előtt elhaladó fekete macska szerencsétlenséget hoz, de a szerbek nagy része ezt elég komolyan képes venni.
 • A szerbek és a románok bírják egymást, aminek a hátterében az is áll, hogy a két nép érdekes módon nem állt háborúban egymással a történelem folyamán.
 • A leggyakoribb horvát vezetéknév: Jovanović

,, Velünk nagyon kedvesek voltak az emberek. Előzékenyek, segítőkészek és figyelmesek. Semmi hátrányunk nem származott abból, hogy magyarok vagyunk. Azt mesélték, hogy Temerinben (Vajdaság) nem annyira jó a helyzet, de nem a szerbek balhéznak, hanem a betelepült albánok, nekik meg mindegy. Bárhol bátran megszólalhattunk magyarul, mindenhol kedves pillantások kísérték a beszélgetésünket. Újvidéktől délre pedig már nem is érdekel senkit, hogy magyarul beszélünk, külföldi vagy és kész. Belgrádban ketten is odaléptek (külön-külön), hogy segítsenek eligazítani minket a helyes irányba. Az angolt nem nagyon beszélik a kisebb helyeken. (2015)" forrás


,, A szerbek káromkodása legalább annyira sokrétű, mint a miénk, magyaroké. Az olyan egyszerű klasszikusok mellett, mint az egymás édesanyjának becézése, bátran emlegetik a következőket is:

„Hogy állna bele a pöcsöd a sün hátba!”

„Legeljél a seggszőrömön!”

A politikai alapúak, mint a „Legyen a házad élőben a CNN-en!” vagyis Bombázzon le titeket a NATO! már nem naprakészek, de az „Anyád ismerne fel a darált húsban!”nevezetűt nyugodtan elsüthetjük." forrás

Jellemző belgrádi street art (focival kapcsolatos) - Kriszta fotója

Híres szerbek

Novak Djokovic, sokszoros világelső teniszsztár:

Ana Ivanovic, teniszsztár (12 hétig volt világelső is) - Láttam közvetlen közelről (sajnos nem annyira), és káprázatosan szép (Schweinsteiger a legközebbről tudja feltérképezni..):

Milla Jovovich amerikai filmszár (az apja szerb):

Emir Kusturica világhíres fimrendező (Macskajaj, Cigányok ideje stb.):

Nikola Tesla:

Magyar-Szerb viszony

Magyarország szerbül: Madjarska.

Vajdaság

"Újabban a vajdasági magyarság köreiben egy önkéntes, gettósodó szegregáció is megfigyelhető. Inkább az anyaország felé fordulnak, illetve egymás között járnak össze. Vegyes etnikumú településeken felerősödik a külön szórakozóhelyek látogatása, sokan például az együttélés olyan, totális csődjét sem tartják kizártnak, amikor is a nem is olyan távoli jövőben a szabadkai szerb és magyar fiatalok egymással angolul beszélnek.

Bizalmatlanok a szerbekkel, ami egyféle másodrendűségi érzettel, "Tamás-bátyja"-mentalitással is párosul. (A nyolcvanas évek végétől egészen a kétezres évek elejéig bevett sajtófordulat volt a szerbséget privilegizálva, "államalkotó nemzetként" nevesíteni. Egy olyan jelentős lélekszámú és komoly gazdasági, valamint kulturális teljesítménnyel bíró kisebbség, mint a vajdasági magyarság ezt bizony meglehetősen megalázó kirekesztésként élte meg.) Míg a vajdasági magyarok egy kisebb része túlkompenzál és a pápánál is katolikusabb (stílszerűbben: a pátriárkánál is pravoszlávabb), mint a montenegrói telepes falu fiataljaival gyakran perpatvarba keveredve szocializálódott, a vídia-kemény megmondóember pózában tetszelgő Csernus Imre. Az ilyen megosztó személyiségek szintén nem vezetnek a liberális, cool, hipster yuppie szerb fiatalok részéről a vajdasági magyarság kedvező megítéléséhez. (2012)" forrás: Miért nem szeretik a szerbek a vajdasági magyarokat?

Közös történelem

Turista etikett

 1. Szerbiában tilos katonai, vagy rendőrségi objektumok és/vagy személyek fotózása vagy filmezése!
 2. Szerbekkel Szerbiában ne álljunk le vitatkozni az ő közelmúltbeli történelmükről, Koszovó önállóságáról, a NATO-bombázásokról, az etnikai különbségekről. Érdeklődni lehet, de inkább ne mondjunk ellenvéleményt, mert ezek nagyon érzékeny témák számukra.
 3. Újjal ne mutogassunk egy személyre, mert az ilyesmit náluk sértésnek is vehetik, akár félreértésből is.

A kolostorok látogatásakor vannak öltözködési szabályok. - v.j. fotója

Gasztronómia

Burek

"A legnépszerűbb burek a túrós, olyannyira, hogy Horvátországban nem is kell hozzátenni, hogy milyet kér az ember, ott magától értetődő, hogy az alapmodell túróst rendeli, hacsak nem mond mást, míg Szerbiában illik azért megnevezni a töltetet. A jó burek olyan, mint a tizenegyes; a húsos a mezőnyjátékos szempontjából, hiszen egy tizenegyest elvéteni nehéz, ugyanúgy a húsos burekot is elrontani nehezebb, mint jól elkészíteni. Nem úgy a túrós burekot! Az már olyan, mint a büntetőrúgás a kapus szempontjából, amit kivédeni az igazán nagy tett. Jó túrós burek vagy ritkán sikerül, vagy az olyan pékség (illetve buregdžinica), ahol mindig jó a túrós burek, vonzza a környékről az ínyenceket. A jó túrós burek titka a nehezen belőhető lucskosság-faktor. A kellemetlenül száraz, porózus túrócsimbókok helyett a tésztát lucskosan puhító, híg (de nem túl híg!), szinte tejfölösen lágy, homogén öntetet kell hogy képezzen a kellemesen sós, friss túró. Ha a lucskosságot túlzásba viszik, akkor egy szétázott, gusztustalan trutymóval kell beérnünk, ami szintén nem egy felemelő gasztronómiai élmény.

A burek hagyományos kísérőitala a híg, natúr ivójoghurt. Vannak, akik öntetként rá is locsolnak a burekra a joghurtból. Az elvitelre vásárolt burek oldschool göngyölege a reklámfelirat-mentes, puritán, durva, világosbarna kukoricapapír. A fehér, tejnél kissé sűrűbb joghurt, mint a burek járulékos itala annyira közismert, hogy egy betelefonálós rádióműsorban egyszer Džej Ramadanovskit, a macedóniai roma származású turbofolk énekest kóstolgatta rasszista beszólással egy hallgatónő, amire Džej egy frappáns szexista replikával válaszolt: "Először is cigány vagy, másodszor pedig annyira pöttöm [metar i žilet; vagyis: egy méter és egy borotvapenge], hogy burekot ehetnék a fejed búbjáról!" Mire Džej: "Cigány vagyok, soha sem tagadtam, egy előkelő roma családból származom, amire büszke vagyok. Lehet, hogy a fejemről ehetnéd a burekot, sőt a joghurtért még le is kellene, hogy térdelj! (2012)" forrás

Fotóegyveleg

A belgrádi Öreg-hídnál a felirat: Várom a pillanatot, amikor szükségessé váltál - V. Emit fotója

Kell a biztos erekció a politikusok elviseléséhez - Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon