ÚTIKRITIKA.HU / Zanzibár - mivel fizetek?

Zanzibár - mivel fizetek?

1.) KÉSZPÉNZ:
Elsőként tisztázni szükséges, hogy mi a pénznem, amit a NEMZETI VALUTA HELYETT általánosságban használnak Zanzibáron, meg úgy Kelet-Afrikában a mindennapokban.
A kérdés egyszerű. Ez a pénznem nem más, mint a DOLLÁR. Ez az elsődleges pénznem, ami nem azt jelenti, hogy más - egyébként a világon általánosságban használt - pénzt ne fogadnának el. Dehogynem, de lesznek helyek ahol pl. az eurót nem olyan módon fogadják, mint például a dollárt.
A második legfontosabb dolog, hogy a nemzeti pénz általánosságban még nagyobb előnyt élvez a szigeten mint a dollár, persze ettől függetlenül sok olyan - főleg turistákra szakosodott - hely van, ahol dollárban jelenik meg a fizetnivaló. Pl.: Stone Town, ékszer-, és ajándékboltok, ruházati üzletek, szállodák (a szállodákról lesz még szó a későbbiekben.) De egy fontos dolog van. A szigeten mindennek az árát tanzániai schillingben (Tzs) határozzák meg és csak azután számolják át dollárba, majd azt jelenítik meg az árcímkén. De az kiindulási alap az a Tzs. Még ha ez nem is derül ki a turista számára.
Tehát elmondható, hogy a szigeten mindként pénznemet tudod használni az ott tartózkodásod során. Mindkettőnek megvan az előnye. Például ha szeretsz alkudozni, azt jobb Tzs-ben, mert a nagyobb tétel miatt finomabb lehetőségeid vannak. 5$-ból max négy lépésed van (papírpénzt feltételezve), míg ugyanezen összeg Tzs-ben már 11 580, aminél 500 schillinges bankjegyeket feltételezve 22 lépés a legkisebb tételig. De ügyesen kell lavíroznod hogy hol mivel fizetsz. Nézzünk pár példát:
--- --- ---
Van ahol muszáj a DOLLÁRT használnod.
Milyen helyeken javasolt?
- belépéskor a fejenkénti 50$ VÍZUMOT dollárban fizesd, mert sajnos az euróból szintén 50-et fognak elkérni.
- a belépéskor esetleges teszttel (25$) szintén ugyanez a helyzet.
- ha autót béreltél és várnak a megérkezésed után, ezt szintén dollárban fizesd, mert ebben egyeztetek meg a foglalás során. Ugyanúgy az ideiglenes jogosítványod 10$-jával is így tegyél. Viszont mivel üres lesz a tankod, az első benzinkútnál tankolnod kell, ahol viszont már Tzs-ben kell fizetned, mert mindkét pénznem ($, €) egy egységéért mindössze 2000 Tzs fognak számolni. Tehát már a reptéren válts át pénzt - ne sokat - schillingre.
- azok a butikok, ékszerboltok, ahol eleve nem tudsz alkudozni és az árcímkén $ jel van.
Ha - az előbbieken túl - olyan hellyel találkozol, ahol az árat $-ban tüntették föl, vagy közölték veled, nyugodtan számold át az árat középárfolyamon Tzs-re és kérdezd meg, hogy ez így rendben van-e. Általában rendben szokott lenni. Majd mehet az alkudozás. De arra figyelj, hogy ne csak 10 000 schillinges bankjegyek legyenek nálad, mert ebben az esetben nem tudod hatékonyan alkalmazni a
- kiveszem a zsebemből,
- beteszem a kezébe,
- és fogom a kezét, hogy ne tudja visszaadni,
- és addig teszek az összeghez, ameddig meg nem látom az arcán hogy
- hezitál, na és ekkor elindulok a cuccal kifelé,
technikát. Ismerős?
Még egy hely, ahol a saját érdekedben készpénzben és dollárral fizess:
…ezek a helyek a szállások. Elsőként a kártyás fizetés azért nem célszerű - ettől függetlenül többnyire majdnem minden szálláson működik - mert helytől függetlenül 4-8% kezelési költséget számolnak a szállásod díjához. Ettől lehetnek eltérések, de ritka.
Miért kell feltétlen, hogy a fizetendő pénzed dollárban álljon rendelkezésre?
Általánosságban a legnagyobb szálláskereső oldal, a Booking úgy van beállítva, hogy elsőként az országod saját pénznemében tünteti fel az árakat. Tehát a magyar utazónak forintban írja ki a fizetendő összeget. Ezt persze átállíthatod BÁRMIRE, az oldal MINDEN esetben a középárfolyamon számol át neked. Tehát a mai középárfolyam szerint ha a szállásodra 381 710 forintot ír ki, akkor az euróban 1000€ lesz, dollárban meg 1100$
Na most. Azt gondolhatod, hogy mivel neked a Booking lelkesen kiírta, hogy a vágyott hely 1000€ vagy 1100$, akkor te bármivel fizethetsz egyenértékűen. De ez sajnos NEM IGAZ.
Mert a szállásod BIZTOSAN dollárban töltötte fel az árakat, azt számolgatja át neked a Booking, de ezt csak egy tájékoztató jelleggel. Tehát ha odaállítsz a hotel recepciójára 1000€-val, mondván hogy: "Helló, itt a foglalásom!" és még mutatod is a visszaigazolást a telódon 1000€-val, csalódni fogsz. A recepciós azzal a lendülettel a HOTEL SAJÁT ÁRFOLYAMÁN átszámolja a nálad lévő 1000€-t dollárra és közli, hogy ez náluk mindösszesen 1050$ ér. Tehát még lógsz nekik 50 dolcsival. Da cu, még kezelési költséget is hozzádob, ha nincs szerencséd. Minden egyéb - nem dollárral - hasonlóan fogsz járni.
--- --- ---
Hol használ helyi pénzt?
Mindenhol, amely helyet egyébként a helyiek is használnak. Boltokban, éttermekben is általában Tzs-ben tüntetik fel az árakat.
--- --- ---
Hogyan juthatok hozzá helyi pénzhez, azaz hogyan legyek schilling-milliomos?
Erre két módod van:?
- vagy itthonról viszel ki dollárt vagy eurót (ez utóbbit CSAK átváltásra - és váltod át bankfiókban, vagy akár egy helyi kisboltban is. (a kisboltos átváltáshoz tapasztaltnak kell lenned, ezt nem javaslom)
- vagy bankkártyáról veszel le pénz automatából. Az automaták gyakorlatilag minden olyan kártyát elfogadnak, amit Magyarországon megszoktál, VISA, MASTER, VISA EC, stb… Egy dologra kell figyelned csak: az automaták maximum 50 db bankjegyet adnak le, többnyire tízezres bankjegyet, ami így összesen félmillió schilling. Ez kb 220$-nak felel meg. Az automaták nem mindegyike számol fel egyszeri pénzfelvételi díjat - ha mégis, arról a pár dollárról tájékoztat a felvétel előtt -, tehát a költséged pusztán annyi lesz, amit a saját bankod elkér majd tőled. Illetve középárfolyamhoz közeli összeggel számolja a felvett schilligedet.
2.) BANKKÁRTYÁVAL VALÓ FIZETÉS.
Használd, ha van terminál, és nem sajnálod a plusz költséget - amit fölszámolnak majd neked. Egyébként ha nem lenne többlete a fizetésnek, akkor mindenkit erre a fizetési módra biztatnék. Tehát: ha nincs extra százalék - néhol van ilyen -, akkor FIZESS bankkártyával.
Na kb ennyit jutott hirtelen eszembe.
Minden ember más, mindenki máshogyan gondolkodik, főleg pénzügyekről. A bejegyzésem nem vitaindító, hanem több évtizedes tapasztalaton alapul.
Ha neked máshogyan alakult és a csoport számára a tapasztalatod hasznos lehet, nosza, oszd meg velünk! (L.B. Zs. , 2022)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon