ÚTIKRITIKA.HU / Zakinthosz


hirdetes


útikritikák


Zakinthosz

Időjárás|Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről| Turista etikett| Gasztronómia| Fotóegyveleg

Időjárás

Június-július csapadékmentes, augusztusban általában 1 napot esik az eső. A hőmérséklet kb 35-40 fok ilyenkor. Szeptemberben 9 esős nap van, de a hőmérséklet így is 28-30 fok körül van napközben, este 20-25 fok.

.

Tornádó - r. t. fotója

Földrajz

"A sziget kuriózuma - a teknős: A Caretta Caretta nevű teknős a sziget ékessége, ami csak itt fészkel. (Éjjel azért nem járnak a repülők, mert a kikelő kis teknősök a Hold világánál indulnak első útjukra, a tengerbe.) A sziget teljes marketingje a teknősre irányul. Teknős kapható plüss, kerámia, fa és mindenféle formában és méretben, minden utcasarkon. A teknős védelme meglehetősen álságos. Önkéntesek vigyáznak a nemzeti parkban a teknőstojásokra, és valóban felszólítják a turistákat, hogy fegyelmezzék magukat, és ne tapossanak a védett zónán. Ugyanakkor külön kirándulásokat szerveznek üvegfenekű hajókkal teknősüldözésre. Egy szerencsétlen teknőst (aki a kikötőben lakik) mutogatnak óránként ezer embernek. A kirándulások Laganasról indulnak, de a szigeten transzferrel 15-25 euróért bárhonnan elérhetők." (H. Karina, 2014)

f. p. fotója

Történelem

1953 nyarán Zakynthost két erős földrengés sújtotta. A sziget infrastruktúrájának nagy része teljesen megsemmisült. A Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű rengések közül a legerősebb augusztus 12-én volt, és szinte az egész országban érezhető volt.

Zakynthos városában mindössze három épület maradt épen: a Szent Dionüsziosz-székesegyház, a Nemzeti Bank épülete és a Szent Miklós "tou Molou" templom.

A sziget újjáépítése egy nagyon merev földrengésbiztos szabályzat hatálya alá került. Így több mérsékelt és erős földrengést is kiállt minimális károkkal, köztük egyet 2005-ben.

Manapság

Az elhagyott házak egyike - z. r. fotója

A helyiekről

A görög mentalitásnak ezt a fajta vetületét én még nem tapasztaltam, pedig korábban már voltam Krétán, Athénban és Thessalonikiben is. Az egész szigetet belengi a tudat, hogy ők a turizmusból élnek, és ennek van jó és rossz oldala is. Előnye, hogy nagyon előzékenyek, vidámak, és igyekeznek mindenki kedvében járni. Viszont az is tény, hogy amiből csak lehet, abból üzletet csinálnak. A strandon egy lépést sem lehet tenni anélkül, hogy 3-4 ember ne akarna eladni nekünk valamit az ékszerektől kezdve a hajfonásig

A görögökhöz kell a humorérzék és a türelem. A szabályokat egyáltalán nem tartják be. Még a repülőtéren sem. Se a mérleg nem működött, se az ellenőrzés nem volt túl szigorú. Az egyetlen szabály, amit betartanak: a sziesztaidő.

Egészen elképesztő, de gyakorlatilag mindenhol lehet cigarettázni: bárokban, éttermekben, a szállodában, a hajón. Sőt, a szállodánkban a szakács cigivel a szájában pakolta ki a reggelit. A takarítónő pedig fékevesztetten hadonászott, hogy ne vonuljon el a barátom a reggeliző asztaltól dohányozni, hanem maradjon a helyén.


A helyi emberek kedvesek, vendégszeretőek, nyitottak, jó értelemben bolondok, összetartóak és nagyon élvezik az életet.A legfontosabb a család és a családi események, a hatalmas összejövetelek, lakomák. Szinte mindenki rokonságban áll ott mindenkivel. Én azt mondom, nagyon görögösen élnek, kis olasz és arab stílussal vegyítve. A házaikra, a külcsínre, az autókra nem igazán költenek.Azért vannak persze szép házak, kertek, de sok a romos épület, elhanyagolt telek. (n. cs, 2019)

Turista etikett

1. A Laganas-i szórakozóhelyeken a rendetlenkedő ittas fiataloknak számítani kell arra, hogy a kidobóemberek könnyen begurulnak és tettlegesen intzékednek. Ha beszólsz a kidobó embernek, akkor nagy valószínűséggel minimum száján fog csapni.

Ha a baráti társaságunkban van, aki már nem ura önmagának, akkor igyekezzünk őt ,,kivonni a forgalomból".

2. A helyiek utálják a randalírozó részeg fiatalokat, és ellenszenvüknek simán hangot is adnak. Magyarul: próbáljunk civilizált módon bulizni.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes