ÚTIKRITIKA.HU / Strandok


hirdetes

útikritikák


Strandok

A Zakinthosz-i strandokról általában| Paradise Beach|Tsilivi strandjai |XIGIA kénes strand|Paliostafida Beach|

A Zakinthosz-i strandokról általában

Ata fotója

Zakinthoszon mindenhol ingyenes a strand, de persze a napozóágyakért, napernyőkért fizetni kell, napi 5-10 eurót kóstál. Ha viszont a törölközőnkre vagy gyékényre (!) leheveredünk, akkor nincs miért fizetni. Egyesek szerint a sziget észak-keleti részén vannak a legjobb strandok. Jellemző, hogy a partföveny homokos, a vízbe lépve egy-két méterig kavicsos, aztán homokos.

"Délen, dél-keleten vannak a homokos strandok, az egész nyugati part sziklás. A mi kedvencünk a vadregényes északi part lett a szép öblökkel." (Szilvi & Andris)


Három dolog bizonyítja Isten létezését: a sörnyitó, a szeletelt kenyér és a hűtőtáska.
A partokon olyan helyen telepedjetek le, ahol van a napágyak mögött büfé. A két napágy és a napernyő 2 frappéért (7€) a tiéd, utána egész nap nem b*szogat senki, hogy fogyassz még, simán el lehet éldegélni jó magyarba' a hűtőtáskából. A napi 5 sör így 10€ alatt van, és nem 30€ felett, de ugye kinek mi a prioritás. (bécsé, 2022)


A sziget egyes partszakaszainál a tengervíz az átlagosnál sósabbnak érződik. A nyári hőségben a homok nagyon felforrósodik, szandálra szükség lehet. Bizonyos időszakokban, bizonyos helyeken előfordulhat, hogy a vízben több a hínár, mint amit kedvelnénk. Egyes déli partszakaszokat lezárhatnak a teknőcök nyugalmas mozgásának védelme miatt (természetvédelmi területek). Amúgy a teknőcök a két-három méteres vízmélységben érzik jól magukat, észre lehet venni őket annak alapján, hogy sötétedik a víz, ahol sokan vannak. Csodálatos, 800-1000 méter hosszú, homokos strand a Gerakas beach, mégpedig Vasilikos település mellett. Lassan mélyülő a vize, azaz príma a kisgyermekes családoknak.

"A Vasilikos félszigeten lévő Gerakas partja nagyon szép, finom homokos, az odavezető út is tetszett. Hosszan be lehetett sétálni a sekély vízben, ami kellemesen meleg, és alig vannak hullámok. Innen belátható az egész laganasi öböl. A homokban a tojásrakó helyeket megjelölik, ezektől távol kell maradni. Napnyugta után nem is látogatható ez a védett partszakasz." (Edina)


Sokak szerint a sziget legszebb strandja a Dafni Beach. Extra élményt jelent, hogy már az oda vezető út is izgalmas. A Tsivili Beach némileg odébb van Laganas nyaraló település kavalkádjától. Inkább a nyugalomra vágyóknak való, mint a bulisoknak. Tsilivinél a víz gyakran hínáros és a partszakasz viszonylag keskeny. Laganas strandja is elég szép és hosszan elterülő. Jó távolra ki lehet menni úszni, van esély teknősöket látni, és a fövenyen jót lehet kocogni, futni. Vannak, akik váltig állítják, hogy Zakinthosz legszebb strandja a Shipwreck (azaz hajóroncs) Beach. A tengervíz pazar türkizkék színű. Szinte minden turista eljön ide, hogy megnézze az arany és a fehér színekben popázó homokfövenyen fekvő, rozsdás hajóroncsot.

Porto Vromi strandja nagykavicsos, de a tengervíz csodálatos. St. Nikolos Beach teljesen homokos, szuper a kisgyerekeknek. A legnagyobb strand, a Banana Beach, a part homokos, a tengerfenék homokos és apró kavicsos. A víz mélyülésének fokozatossága, olyasmi, mint a Balatonon.

Sokak szerint Argassi nyaraló település strandjai nem igazán szépek.


"Argassiban a part keskeny, és sok hínárt hord ki a tenger. Érdemes napágyat bérelni, mert a törölközőt, gyékényt nem lehet egymástól normális távolságban letenni. Nekünk jó volt, hogy elég sokat kellett befelé menni a vízbe mire elkezdett mélyülni." (Ildi & Balázs, 2015)


A sziklás, köves Xigia strandon ugyan nem a legjobb a búvárkodás, de szuper a fürdőzés. A sziklás nyugati parton említésre méltó: a Porto Limnionas és a Porto Roxa.

"A sziklás nyugati parton fürdőzésre nem sok alkalom adódik az ég felé meredő óriási sziklafalak miatt. Roxa és Porto Limnionas kivételével a legtöbb partszakasz csak a tenger felöl közelíthető meg. Tiszta, mély, hideg vizű partok, lenyűgöző színben. Lehet búvárkodni, mert gazdag a tengeri élővilág." (Szilvi & Andris, 2014)


"Kipróbáltuk több strandot is a szigeten. A laganas-i strand nagyon szép homokos, rengeteg kagylót gyűjtöttünk, és többször is úszkáltunk teknőssel. Alykes és Alykanas városát egy folyó választja el, strandjak is elég jók: lágy hullámok, sekély, kristálytiszta víz. A part egy része kicsit kavicsos, egyébként homokos. Szemben Kefalónia. A kedvencünk Gerakas lett, nagyon finom homok van és a parton egy rakás teknősfészek. Hihetetlenül tiszta, lassan mélyülő, szuper hőmérsékletű víz és nem volt tömeg." (Ildi & Balázs, 2013)

,, Következő nap autóval a sziget strandos részére indultunk, Gerakas strand szél nagy hullámok, de a látvány nagyon szép. Tovább a Porto Roma (előítélet nélkül)nevű strandra. Kevesen vannak strandágy, napernyő 7 Eu, fantasztikusan tiszta, nyugodt vízű strand, nagyon kevés vendéggel. A strandfelügyelő srác bármit kihoz a közeli vendéglőből. Mi nagyon finom fagyit ettünk, kaptunk 2x4 gombóc fagyit, öntettel, kiszállítva össz-vissz 6 Eu-ért. (2014)" forrás


Nagyon jó vizcipőket kapsz kint is. Minden méretben láttam, nem drágább mint itthon, viszont - szerintem - praktikusabbak. Az itthon vásárolt enyémbe simán bement a lyukakon a kavics, ami nagyon kellemetlen volt. Ott lehetett kapni "kavicsmentes" verziót is.


,, Agios Sostis: Szebbnél szebb tavernákat felvonultató nyugodt üdülőparadicsom, háttérben a Marathonisi kis sziget. A part mentén, tengerszint felett végig magas teraszok, koktélbárok és éttermek érik egymást. A tengerpart nagyon változatos, homokos és sziklás. A tengeri viharok eléggé össze piszkíthatják a partot. A strand szinte naponta új arcát mutatja, a víz magasságától függően találunk itt bokáig érő kristály tiszta partszakaszt. A tenger itt nagyon lassan mélyül, akár a Balaton. Agios Sostis partszakaszán van a Cameo sziget, vagy ahogy a túristák nevezik a diszkó sziget. Az 1953-as földrengés szakította el a szigetet a parttól. Azóta egy hósszú fa híd köti össze a szigetet a parttal. A Cameo sziget vízi élővilága változatosabb az Agios Sostis partszakaszához képest, köszönhető ez annak, hogy a sziget körül nem homokos a talaj, hanem különböző méretű kövek és sziklák borítják. A hófehér köveken sok-sok tengeri sün és apró rákok hagyják, hogy bámuljuk őket a kristály tiszta vizen keresztül. Aki körbejárja a szigetet egyénileg vagy a fakultatív hajókirándulás alkalmával az megfigyelheti, hogy ahol nem homokos a strand, hanem kavicsos vagy sziklás, ott sokkal átlátszóbb, valóban kristály tiszta a víz. Igaz ez a Cameo szigetre is. Gyönyörű élővilágot figyelhetünk meg a fahídon átkelve, valamint a sziget strandján is.

A szigetre 4 euro a belépő, két bár található itt, valamint esténként diszkó pezsdíti fel az éjszakai életet. A bárokban lefogyasztható a belépő ára. Agios Sostis-nak van egy kikötője is. Innen egész nap indulnak különböző üvegaljú hajós kirándulások a teknős lesre, a Marathonisi szigetre, hogy lencsevégre kaphassuk a caretta-caretta álcserepes teknőst. Van egy városi legendája is Agios Sostis falunak. Állítólag a kikötőben a reggeli órákban megjelenik Sotiris a teknős, akit egy helyi halász etet. A turisták körében híressé vált caretta-caretta sajnos nem menetrendszerint jár a partra, ezért legyünk türelmesek, mert reggel 7:00 és 9:00 között bármikor felbukkanhat Sotiris a robusztus teknős." forrás


,, Vaszilikosz strandjai nagyrészt homokosak, egyes helyeken viszont a partvédelem miatt megszórták nagyméretű kavicsokkal a part szélét, hogy a dagály és a hullámok ne árasszák el. Némi egyensúlyozás, de azért könnyű bejutni, az egészségtudatosak pedig elüthetik a belépőt egy “helló, ingyenes Kneipp-masszás felkiáltással”. Mivel a part hosszú, és néha kietlen, tömegről szó sincs errefelé, az alábbi képen látható például már annak számít, de ez a strand egy viszonylag nagy, közel 140 főt befogadni képes tavernához / bárhoz tartozik. (2017)" forrás


,, Agios Leonból egy bekötőúton lejutottunk a nyugati part legszebb strandjára, Limnionasra. Itt minden a turisták kényelmét szolgálja. Nyugágyakon lehet pihenni a teraszokon s a mélyben csillog a kristálytiszta azúrkék tenger. Hűsítő koktélokat szolgálnak fel elég borsos áron, de minden esetre luxus körülmények között!" forrás


,, Bérelt járművel könnyű a sziget összes strandján megmártózni. Mindegyik más, mindegyik másért szerethető.

Kedvenceim: Gerakas, Porto Limnionas, és Xigia, de ahány tábla jelzést látunk, annyi helyre kanyarodjunk le, így garantáltan a saját kedvencünket is megtaláljuk." forrás


Gerakas Beach

,, A sziget délkeleti csücskében található ez az enyhén íves strand, melynek gyönyörű vöröses színű sziklái és aranybarna homokja van. A Banana stranddal ellentétben ez a partszakasz nincsen teljesen kiépítve, mert egy természetvédelmi övezetnek van nyilvánítva az itt fészket rakó teknősök miatt.

A strandon egykor még volt egy információs kis házikó, ahol sok mindent meg lehetett tudni a helyi kis teknősökről és a környezet élővilágáról - az egész strand szuper. Talán az az egyetlen negatívuma, hogy kicsit kiesik Zakynthos többi részéről, ezért autóval a legcélszerűbb ide eljutni. A Google Map szerint 30 perc alatt ide lehet jutni Zakynthos városából, de szerintem egy kicsit azért több." (2021) forrás

Gerakas beach - Szeptember végén - s. sz. fotója


Dafniban a parkolóban egy fiú terelgetett, hogy merre menjünk, mi végül másik lépcsőn indultunk le. Ott egyből kaptunk ingyen ágyakat:) Persze fogyasztottunk is:)  (2022)


Tengeri cipő, és búvárszemüveg. Vannak sziklásabb vagy kavicsos partok, ide azért jobban esik a tutyi. A búvárszemüveggel pedig egészen más világ tárul eléd, hiába tiszta a víz és látsz át rajta hidd el. 😉

Paradise Beach

Hólik Peti fotói

Tsilivi strandjai

f. p. fotója

Laganas strandja

Laganas strandja nagyon szuper. Lassan mélyülő, puha homokos part. Kis halakat itt is látni a vízben, amik néha-néha mintha egy kicsit harapnának. Végig a parton napernyők és éttermek vannak. Személy szerint drágállom a napernyő és ágy bérlést, egy napra 6 Euró/nap szerintem nagyon sok, de kinek mi drága. Mivel mi úgyse engedhetjük meg magunknak a gyerekek mellett, hogy csak lazuljunk és feküdjünk, így egyszer sem béreltünk ilyeneket. 😃 Mellesleg ami érdekes, hogy a parton sok étteremnek van medencéje, körülötte napágyakkal. Ha csak beülünk egy kávéra, akkor is simán medencézhetünk, meg foglalhatunk ágyat is (ingyen), csak szólni kell. (2022)

XIGIA kénes strand

f. p. fotói

s.sz. fotója

Plalaki Beach

Megnéztük a Myzithrest felülről, és a Plakaki beachet. Itt meglepetés várt ránk, nem számítottunk ennyire nehéz lejutásra, rendesen kivette az erőnket. Az út lefelé a strandra veszélyes, meredek és nehezen járható. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a tervezett másik 4 strand (Korakonissi, Porto Roxa, Limnionas, Porto Vromi) helyett aznap már csak az öreg olajfát tekintettük meg és mentünk vissza pihenni Laganasba. Plakakihoz egyébként érdemes lemenni, gyönyörű, nekünk talán az a strand tetszett a legjobban. (2022)

Aji

Paliostafida Beach (Lassi)

Van kb 15-20 napágy /10 EUR baráti/ nagyon jó fejek a Beach bár-nál. Nincs tömeg nyomor. A víz csodálatos. Eddig ez a kedvenc.
A sör 4,5 EUR (s.a., 2022)

s. a. fotója

Fotóegyveleg

Gondoskodó mama


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes