ÚTIKRITIKA.HU / Zakinthosz


hirdetes


útikritikák


Zakinthosz

Ajánlások programok szervezéséhez| Laganas|Tsilivi|Argassi|Zakinthosz város, avagy Zante| Navagio-öböl | Hajókirándulások|Kék barlangok| Ágiosz Nikoláosz|Caretta Caretta|Teknős-sziget|AlykesMás látnivalók|Fotóegyveleg

.

Navagio-öböl - i. v. fotója

 Ajánlások programok szervezéséhez

1. Ha egy utazással le szeretnénk tudni 2 szigetet is, Zakinthosról át lehet menni 1 napos túra alkalmával Kefalóniára.

2. A Laganasi-öböl előnye, hogy ha elgyalogolunk a Cameo-szigetig, akkor ott szabad szemmel is lehet teknősöket látni, nem kell feltétlenül befizetni a drága teknősles programokra.

3. "Akit érdekelnek az ókori romok, középkori épületek válassza inkább Krétát vagy Rodoszt. Zakynthos erőssége a természeti látnivalókban van. Egyébként a görög szárazföld, Olympia viszonylag közel van, magyar és helyi irodák is szerveznek oda egynapos kirándulásokat." (Ildi & Balázs)

4. " Rengeteg programlehetőség adott, érdemes minden közlekedési formát igénybe venni a sziget felfedezéséhez. Főleg a motorcsónakot tudom javasolni, mert felejthetetlen élmény a saját magunk vezette száguldó hajóval bekukkantani az elhagyatott öblöcskékbe, akár meztelenül fürdeni a kristálytiszta tengervízben úgy, hogy magunk alatt látjuk a mélységet, körülöttünk pedig a gigantikus, magasló sziklákat, miközben az apró halak barátságosan körbeúsznak bennünket. Ez az igazi természetközeli élmény! Olyan élmény, amit mindenkinek át kell élnie legalább egyszer az életében..." (N.K., 2015)


,, Nem lehet unatkozni, nem tudunk úgy lépni, hogy ne kínáljanak programokat, na meg ha irodával megyünk is vannak jó fakultatívok, illetve kint több magyar nyelvű szervezőt is találunk. Minden is van. Hajó, kis vonat, csónak, ló, busz, terepjáró, amit akarunk, győzzünk választani. Aki innen választ bármit, szép élményeket kap, az biztos.

Mindenki nagyon vallásos, rengeteg ortodox templom van a szigeten. Érdemes belőlük csemegézni, nagyon szépek.

(n. cs., 2019)


Ez a sziget nem annak való, aki rengeteg látnivalót szeretne megnézni nyaralása alatt. Inkább pihenős, bár ha egy nap elmegyünk egy Navagio-öböl hajókirándulásra (helyben fizetve, alkudni is lehet 1-2 EUR-t fejenként az árból, ami kb. 18-20 EUR), egy nap befizetünk egy buszos szigettúra kirándulásra (magyar idegenvezetővel), plusz még egy teknőslesre, már egész szépen kitelik a hét. Még esetleg megéri 1-2 napra autót bérelni és felfedezni szép, félreeső strandokat, ahová máshogy nem tudnánk eljutni (érdemes a telepített idegenvezető tanácsát megfogadni és inkább a kicsivel drágább, de megbízható autóbérlő céget választani). Zákinthosz mellett szól még, hogy (a görög szigetekhez képest) buja a vegetáció." (Marci, 2015)


"Felülmúlta várakozásaimat Zakynthos. Gyönyörű sziget, csodálatos élővilággal, kedves és barátságos lakosokkal. Bátran ajánlom mindenkinek. A távolságok kicsik: aki nem híve a fakultatív kirándulásoknak, hanem szereti maga felfedezni a választott országot, kitűnő helyszín Zakynthos.

Viszonylag olcsón lehet quadot vagy robogót bérelni, amivel az egész szigetet fel lehet fedezni. Érdemes hajókázni, egy nap alatt az egész sziget szintén körbehajózható. Zakynthos város is nagyon hangulatos. És amit nem szabad kihagyni, az a teknősles" (2014)


Zakynthos műemlékei a fővárosra koncentrálódnak főként, és azokra tényleg elég egy nap. Mi két ortodox templomot láttunk és a Bizánci Múzeumot. Aki szereti az ortodox egyházi művészetet, vagy érdeklődik a szentek ereklyéi iránt, annak ajánlatos ezeket megnézni. Nagyon érdekes viszont a város tetején található, velencei időkből való várrom. Igazi kaland a sűrű növényzeten áthatolva felfedezni a várfalat. (A görögök egyáltalán nem rekonstruálták.) Fontos, hogy a múzeumok csak tíztől háromig vannak nyitva, és hétfőn pedig egyáltalán nem. A templomokba nincs belépő, a múzeumokba pedig 3-4 euró között mozog. A sziget fő nevezetessége a hajóroncs a Csempész (Navagio) öbölben. Én mindenkinek javaslom, hogy a hegy tetejéről is nézze meg, remek fényképeket lehet készíteni, ha valaki bátor, és kimerészkedik a peremre. Majd hajókázzon el az öbölbe, mert ilyen csodálatos látványt ritkán lehet látni. A tenger háromféle kék színben pompázik a világostól a türkizen keresztül a mélykékig. A kékség rávetül a hófehér sziklafalra. Fantasztikus! Látnivaló még a meghatározhatatlan korú cédrusfa, ami egy kis faluban helyezkedik el, és található vele szemben egy szintén ódon platánfa is. Mellette van egy taverna, ahová érdemes betérni egy igazi görög sütire és kávéra." (Karina, 2016)


,, Ami kihagyhatatlan tengerpart a Navagio mellett: (a top 5 számomra) 1. Limnionas 2. Xigia kénes fürdőhelye mellette Little Xigia kis öble 3. Teknős-sziget 4. Kalamaki (itt repülő-lesre is lehet menni mert szinte a fejed felett ereszkedve landolnak a szomszédos reptéren)

Utazási iroda: a Voutirakos hajótársasággal & utazási irodával vettünk részt 2 hajós úton: Zakynthoszból Kefalónia szigete 1 h 20 p alatt gyorshajóval majd ott busszal 40 EUR, teljes Zakynthosz szigetkör Navagio öböllel 20 EUR/fő. Ezen kívül Agios Sostisból motorcsónakos teknős-les & Maratnonisi szigete (teknős-sziget) 15 EUR.

Az útikönyvekben szereplő látványosságok, strandok bármelyikét ajánlom, kettő dolgot kerüljetek el: Plakaki beach - életem legdurvább szerpentinje, konkrétan féltem, de muszáj volt levezetni a parkolóig majd megvárni hogy elmúljon a lábremegés 😵 a másik pedig a Keri világítótorony: a növényzet eltakarja. Ahonnan talán látható volna az egy private parking táblával körbevett hely, ahol egy lakókocsival és drótkerítéssel határolt rész követ, az ajtóban pedig marcona külsejű pasi közli h akkor mehetsz be egyáltalán az asztalhoz, ha vettél valamit a kerítéskapu előtt a lakókocsi büféből (kösz, de mivel bunkó vagy, nem támogatlak :/ ) szóval ezt ajánlom kerülni. (ge, 2019)


A sziget felfedezéséhez három nap tűnik elegendőnek. Lehet egy nap a nyugati part meglátogatására, egy nap a keletire, a harmadik pedig a főváros és környéke (pl. Banana Beach). A nyugati oldalt gyakorlatlanabb motorosoknak nem tanácsos robogóval felfedezni a domborzati és útviszonyok miatt.


"Mi nem vállaltuk be az önálló kirándulásokat, inkább busszal jártuk be a szigetet. Elvittek minket az olívaolaj-üzembe, a 2000 éves olajfához, Anafonitiriaban a kolostorhoz. A Navagio-öblöt felülről néztük meg, a várakozásoknak megfelelően pazar volt. A látnivalók után jól esett beülni a légkondis buszba. Részt vettünk egy egész napos hajókiránduláson is, itt a tengerről mutatták be Zakynthost, több helyen lehetett fürödni." (Ildi & Balázs,


Szuper program a Kék barlangok (blue caves) meglátogatása a sziget északi részén. Kis csónakokkal viszik be a kirándulás résztvevőit a barlangokba és ott úszni is lehet.

"A helyi szervezésű programok olcsóbbak voltak, mint az utazási irodáké. Mi többen voltunk így kedvezményt is kaptunk. Motorcsónakkal mentünk a Marathonisi (teknősbéka) szigetre, teljesen körbejártuk az egészet, több helyen strandoltunk és a nyílt vízen is lehetett ugrálni. A víz gyönyörű zöld és teknőstojások vannak a homokban." (Szilvi & Andris, 2012)

"A Marathonisi szigeten olyan érzésem volt mintha valami karibi tengerparton lennék, annyira klassz hely." (Nándi, 2013)

A kalózhajós programokra jelentkezőknek tanácsos tisztázni előre, hogy a kiránduláson lesz-e és mennyi fürdőzős megállás, és azoknál milyenek a fürdési viszonyok gyerekek vagy kevésbé jól úszók számára. Sokféle hajóstúrát kínálnak, jó részük a szigetet járja közbe a hajdani csempészek áltzal használt rejtett öblök bemutatásával.

A Navagio-öböl (Hajóroncs strand) az egyik fő látványosság a szigeten!

"Nekem csalódás volt a hajókirándulás a Navagio öbölhöz. Először a hullámok miatt nem kaptunk engedélyt bemenni, aztán folyamatosan jöttek-mentek a hajók, zavaró volt így a fürdés és iszonyú sokan voltunk." (Robcsi, 2014)

"Mi autóval voltunk a hajóroncs öbölnél, nem szervezetten. Sok kiránduló busz várta az utasait, akik velünk együtt álltak sorba az öböl feletti kilátónál. Még annyit se lehetett látni, mint pár éve, mert új kilátó van, de nem a régi helyen. Egy kicsit távolabb már elég jó képeket lehetett készíteni, csak ne papucsban induljunk neki a szúrós bokrokon, sziklákon keresztül." (Ildi & Balázs, 2015)

Ata fotója

"Az igazi panoráma nem a kilátóból van, azt el kell felejteni. Kicsi és egy rakás ember áll sorban, alig van időd nézelődni. Ki kell menni a közeli sziklanyelvre és onnan látszik az öböl, a Kék Barlangok, Skinari, Keri. Ilyen szépet még soha nem láttam." (Nándi, 2015)

,, Hát őszintén..nekem kicsit csalódás ez a Navagio-öböl. Bár nem tudom mit vártam. Persze mindenképp érdemes elmenni annak, aki még nem volt, szó se róla. Csak úgy gondolja az ember, mint ahogy a képeslapokon látja. Aztán rájön, hogy telis tele van az egész turistákkal, de szó szerint!! Semmi hely nincs a kis öbölben. (Persze mi pont csúcsszezonban voltunk, ez is igaz.) Nincs lehetőség úgy igazán fürdeni sem, hiszen ide csak kizárólag hajóval lehet jönni, tehát folyamatosan kötnek ki a hajók, hozzák, viszik el az embereket. (2016)" forrás


Az Askos park Zakynthosz 2002-ben nyílt vadasparkja, a szigeten őshonos állatokon, növényeken kívül betelepített fajok is élnek itt. A területnek csak egy része látogatható, ahol az állatok egy része szabadon jön-megy.

"Volimes kikötőjétől pár perc autókázásra van az Askos Stone park, ez volt az egyik kedvencem a szigeten. Fent a hegyekben, fenyők között csodás a levegő. Szarvasok mászkáltak körülöttünk, láttunk pónit, mosómedvét és még sok más állatkát. A gondozóktól kaptunk száraz eleséget, a belépőhöz pedig ásványvíz járt. Kiváló program gyerekeseknek, állatbarátoknak." (Edina, 2015)


Keri sziklája

"A Keri világítótoronyba nem lehet bemenni, de kárpótolt minket a csodás naplemente." (Szilvi & Andris)


Lehet több helyen motorcsónakot bérelni, semmiféle jogosítványt nem kérnek hozzá. Három órás időtartam kb. 75 eurót kóstál, de nem hajózhat az ember akárhova.

A Cameo sziget Zakynthosról vált le egy földrengést követően. Egy fahídon át juthatunk át a nappal bárként, éjjel diszkóként működő pici szigetre, ami Agios Sostisnál van a laganas-i öbölben.

"A Cameo disco szigetre többször is visszamentünk, klassz hely. A belépő 4 euro, amit lefogyaszthattunk. Ez egy italra elég mindent ezen felül kp. fizettünk. Két bár van, a lentinél lehetett fürdeni, sekély a víz. Egyik este tűzijáték is volt." (Szilvi & Andris, 2015)


"Megnéztük a Cameo szigetet Agios Sostissal szemben, ahová egy kicsit ingatag pallón keresztül lehetett átjutni. Kevesen voltak, halk chill-out zene szólt. Elég kicsi az egész, két bár egy strand és mindenhol kerítés úgyhogy szétnézni nem nagyon lehetett. Az viszont nem tetszett, hogy bár benne van egy ital, belépőt szednek a szigetre." (Robcsi, 2015)


További jó helyek meglátogatásra:

Agios Sostis (akár éjjeli fürdés)
Gerakas
Porto Azurro
Xigia
Limnionas

"Egyik este a főváros felett fekvő Bohaliban vacsoráztunk, gyönyörű innen az esti kilátás az egész városra." (Ildi & Balázs)


"Kirándulások: A szigeten helyben lehet kapni mindössze 5 euróért magyar nyelvű útikönyvet, amelyben remek túraútvonalakat írnak naprakész információkkal. (Itthon nem érdemes méregdrága útikönyvre költeni, mert a görög szigetekről szólók éppen csak érintik Zakynthost.) De a helyi, telepített idegenvezető is összegyűjtött számos érdekességet egy dossziéba, ami a szálloda recepcióján bármikor elérhető.
Én a magam részéről az egyénileg megoldott kirándulásokat javaslom. Van egy kisvasút (a Margit-szigeti kisvasúthoz hasonlít), ami naponta háromszor bepöfög a fővárosba fejenként 2,5 euróért. Ez kivételesen tényleg tartja a menetrendet, bár az, hogy 5 perccel korábban is elindul, nem nevezhető tökéletesnek, viszont a központban tesz le, és útközben angolul tart idegenvezetést. Az iroda által szervezett kirándulások drágák, és időigényesek. Rengeteg turistát összezsúfolnak, kevés időt hagynak a nézelődésre, és sokat kell várni, amíg mindenki megérkezik.

Mi a sziget körüli egész napos hajótúrán vettünk részt, ami kilenckor indult, és kb. fél hatra értünk vissza a szállásra. Elképesztő tömeg volt. Háromszor álltunk meg strandolni fél-fél órát, amiből 15 perc elment azzal, hogy a tömeg leszállt a hajóról. Az élmény miatt nagyon megérte megkerülni a szigetet. A Csempész-öböl egészen elképesztően gyönyörű, nem szabad kihagyni. Mi teljes körű biztosítással béreltünk egy autót két napra 100 euróért a Faros szalontól. (Benzinre kb. 35 eurót költöttünk, és gyakorlatilag az egész szigetet bejártuk ennyi pénzért.) Az autókölcsönző nagyon korrekt volt. Mindössze egy nappal előre foglaltuk le a kocsit, a visszaadást pedig úgy oldották meg, hogy a recepción hagytuk a slusszkulcsot, és valaki érte jött. Kauciót nem kértek. Az autó remekül helytállt, nem volt semmi probléma.

Mi első nap észak felé vettük az irányt. Tsivili: itt van egy egyedülálló magánmúzeum a világ legnagyobb hajófestmény-gyűjteményével. 3 euró a belépő, de érdekes. Majd felfelé mentünk a Kék Barlangokhoz. Számos hajókirándulást hirdetnek a barlangokhoz. De szerintem nem érik meg az árukat. A partok mentén rengeteg a barlang, és nagyon szépek. Mi átúsztunk a barlangok alatt, így sokkal közvetlenebb élményt nyertünk, bár el is fáradtunk. Egy kénes forrás is található a barlangoknál. Északon a partok fehér apró-kövesek, hidegek és nagyon világoskék a tenger. A homokos partok délebbre vannak: Banana Beach, Gerakas. Utóbbit szerintem senki se hagyja ki, az a nemzeti park szélén van, lehet látni a teknősfészkeket. Óriásiak a hullámok, fantasztikus ott a tenger. A napágyakért 6 eurót kérnek egy napra.

Volimesben különleges szőttesek kaphatók, ezeket idős görög hölgyek készítik saját kezűleg. 5-15 euróért már nagyon szépeket lehet kapni. Lehet alkudni is. Az utak mentén találhatók árusok, akik mézbort, olívaolajat, mazsolát árulnak. Mi betértünk egy olívasajtoló üzembe, nagyon érdekes volt. A mazsolát az is kóstolja meg, aki nem szereti, mert nagyon finom. A második napon délre indultunk a homokos strandok irányába, majd Laganasba is átmentünk, illetve a sziget legdélebbi pontján, Keriben fejeztük be a napot, ahol csodálatos a naplemente. Itt található az ország legnagyobb zászlaja, ami az ottlétünkkor össze volt kötve." (Karina, 2014)


A strandokon kínálnak direktben ügynökök hajós kirándulásokat. Az óriás teknösöket kereső kirándulás (Turtle Spotting) egy főre 10 euróba kerül. Ugyanez a Marathonis-i barlangok meglátogatásával kombinálva 15 euró. Ez utóbbit tudom ajánlani." (Poci, 2016)


,, Nem ajánlanám az Olympia kirándulást Zakynthosról. Tényleg csak olyannak aki fanatikus rajongója az olimpiai játékoknak, ráadásul jól kell tudni angolul mert a parkban az idegenvezetés angolul van, és részletesen elmondanak mindent." forrás


Ha eddig nem hitted el, hogy egy átlagos brit fiatal képes egy hét alatt elpiálni egy éves magyar átlagkeresetet, akkor itt megtekintheted élőben. Féktelen veretés van este 10 után a főutcán, jóformán öt méterenként található egy disco, egy sztripbár, vagy egy koktélbár.
Posztmodern kultúrsokk, a pesti Gozsdu udvar totálisan eltörpül mellette.
Amire érdemes figyelni az az, hogy Laganasban ne a főutcára, vagy a közvetlen közelébe foglaljatok szállást. Mi az utca közepe felé laktunk, nyitott ablaknál sűrűn ébredtünk fel hajnal 4kor arra, hogy sikítva hánynak a pálmafa tövébe buliból hazaténfergő fiatalok.
Olvastam panaszokat a hangos zenéről is, de ez szerintem nem valid, maga a buli zaja nem hallatszik el messzire, az nem volt zavaró, csak a quaddal-"gyalog" hazatérő, megfáradt legények-kisasszonyok.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy egy ilyen brit fiatal egyedül több GDP-t visz a görög gazdaságba, mint egy 4 fős magyar család, tehát alkalmazkodni kell hozzá, amit úgy a legegyszerűbb, ha nem közvetlenül a városközpontba foglalsz szállást.
Ettől függetlenül az egyik este mindenképp javasolt végigsétálni a főutcán és megcsodálni ezt az autentikus látványosságot. (bécsé, 2022)Laganas

"Laganasban a délutáni órákban érdemes teknőslesre menni, a legjobb vízibiciklivel, szép nagy példányokat láthatunk."


,, Számomra Laganas volt Zakynthosz legjellegtelenebb része. Igazi csalódás volt, örülök, hogy nem azon a részen laktam, amikor a szigeten voltam. Nem szép, nem hangulatos. (t.k., 2021)


Laganasban az ételek kiválóak, a part sekély és homokos, van választék mindenből , mindenki megtalálja szerintem ami neki kell. (2023)


"Laganast én Siófokhoz hasonlítanám. Aki nem a bulizásért megy ide, jobb ha nem a főutcán választ szállást. A híresztelések a főleg angol részeges, drogos fiatalokról igazak. Az egész járdát elfoglalva, lármázva haladnak, miközben üvölt a zene. Mire befejeződik a mulatozás, az egész környék egy szemétkupac, amit reggelre el is takarítanak szerencsére." (Edina,)


Most érkeztünk vissza Zakynthosról. Önálló szervezésben, ennek minden hibájával együtt. Bookingon foglaltam szállást, azzal nem volt különösebb probléma. A legnagyobb baj Laganassal volt. Természetesen előzetesen én is próbáltam információt gyűjteni. Sok véleményt elolvastam, személyesen beszéltem olyanokkal, akik már jártak ott. Többen is azt mondták, nyugodtan foglaljak szállást ott, lehet pihenni. Persze ki mit ért pihenés alatt? A lényeg: soha többé nem mennék Laganasba!

Csak az foglaljon ott szállást, aki bulizni akar éjjel-nappal. És ezt szó szerint értsd. Egész Laganas 90%-a tizenéves angol. Próbálok finoman fogalmazni róluk, hogy ne töröljék a bejegyzésem. Ezek a fiatalok nem tudnak viselkedni. Nap közben még visszafogottak (talán alszanak egy kicsit), de este beindulnak. Igencsak hiányos öltözékben vonulnak, részegek, és a lufikból sem héliumot szívnak nagy valószínűséggel. Reggelig tartó tivornyázásu k, üvöltözésük folyamatos, esély sincs a pihenésre.

Egy hét alatt egyetlen éjszakát sem tudtam nyugodtan aludni, pedig 10 perc sétára volt a szállásunk a főutcától. A hangoskodásuk, motorozás, quadozás folyamatos. Iszonyatos szemetet hagynak maguk után, a kevés kukát is felborogatják, összetörik. A barbárok civilizáltabbak lehettek náluk. Arról nem is beszélve, hogy még csak annyira sem tisztelik meg a vendéglátóikat, hogy 1-2 szót megtanuljanak görögül (legalább köszönni, stb.) Aki pihenni akar, itt NE foglaljon szállást (Nagy József, 2022. július

Laganas éjszakai élete - Hólik Peti fotói

"Laganas a szórakozóhelyekkel, a képeslapokra illő partokkal, tiszta vízzel nagyon jó választás volt. A nyüzsgő éjszakai élet nem szabad hogy bárkit is elriasszon attól hogy itt foglaljon szállást. Annyi, hogy aki nem szereti a zajt a városközponttól távolabb menjen lakni. Pár perc sétára a központtól már tökéletesen lehetett aludni." (V.K., 2015)

Tsilivi

f. p. fotója

,, Tsilivi helyi viszonylatban nagyvárosnak számít, van egy hosszú girbe-gurba sétáló utcája, az utcák mentén rengeteg taverna, helyi souvenirt és kirándulásokat kínáló árusok. A hotelek, apartmanok inkább a tengerrel merőlegesen épültek, attól távolodva húzódik végig a város. Viszonylag kevés szállás található a tengerpart mentén.

A part szép homokos, eléggé széles ahhoz, hogy a nyugágyak és a sétáló emberek kényelmesen elférjenek. A tenger nagyon tiszta, és lassan mélyülő, kisgyermekes családoknak ideális választás lehet.

.

m. k. fotója

Tsiliviben vannak nagyon jó hotelek, pl. ahol laktunk a Zante Maris all inclusive. Közvetlen tengerparti hotel, ahol az ellátás szuper volt. Kevésbé jó hotelek: a Planos Bay és az Admiral. Ezekben az ellátás eléggé egyhangú volt és nem is kifejezetten finom."


A part kb 15 perc gyalog, bár minden strand mellett van ingyenes parkoló, meg lehet állni. Kb 3 napot strandoltunk itt, a többi napokon máshova mentünk, Banana Beach, Dafni, Laganas, Porto Limnionas, mind különleges és meseszép! Kétszer hajókáztunk, az egyik a Cameo szigettől jobbra, helyben béreltünk egy hajót vezetővel. 12 főnek 150 euro volt, elvitt minket a teknősökhöz, ki is szállhattunk, üvegfenekű hajó volt:) (2022)

Argassi

Argassi Zakinthosz városhoz közel, kellemes kis üdülőváros, de a tengerpartja sajnos nem túl szép, nagyon keskeny a homoksáv a parti üdülök kerítése és a víz között, nekem itt a part sajnos lehúzta az amúgy aranyos helyet.

"Argassi: Igazi üdülőfalu, ahol egymást érik a szállodák, a boltok és az éttermek, valamint van három szórakozóhely is. Viszont Laganasszal összehasonlítva még mindig a nyugalmasabb falu benyomását kelti. Az elhelyezkedése elég jó, mivel a repülőtérhez közel van (15 perc busszal) és a fővároshoz is. A járatos buszok is érintik. A strandja viszont nem túl szép, ellenben messze a legcsöndesebb. Itt található egy velencei időkből megmaradt híd, amire fel lehet mászni. Érdekes. A tenger szerintem itt a legmelegebb, de a part köves és homokos is, tele csúnya-kusza növényekkel, egyáltalán nem kelt rendezett benyomást. A napágyakat viszont lehet ingyen használni. (Elvileg kéne a bárokban fogyasztani érte, de ezt senki nem ellenőrzi.) Zuhanyzó és mosdó a bárokhoz-szállodákhoz tartozik. A legelegánsabb szálloda medencés bárjába is be lehet menni, és fogyasztás ellenében lehet használni a medencét – már ha jut hely." (H.K., 2014)

Zakinthosz város, avagy Zante

f. p. fotója

Zákinthosz (vagy Zante) a sziget fővárosa, a kikötő is itt található. Nem kimondottan érdekes város, műemlékben nem gazdag. Talán vásárolni érdemes bemenni, aki úgy érzi, nem kapja meg a helyi üdülővárosában azt amit szeretne. Itt természetesen nincsenek nyaralószállodák

A szigettel megegyező nevű város sok érdekes programot tartogat. Több múzeum, templom és szabadidős elfoglaltság várja az ideutazókat, akár egy egész napot is eltölthettek a történelmi épületek között. Ha saját szervezésben indultok útnak – és miért ne tennétek ezt – akkor zseni kis településeken és városokon visz majd az utatok. forrás

Navagio-öböl

A strand fövenyét  milliónyi apró kavics és fehér homok alkotja. A strand közepén ott áll egy csempészhajó roncsa látható. , A hajó az  1980-as években ment itt tönkre. A hajón cigarettát csempésztek. A szigetlakók ment itt, és csempészett cigarettákat, amik a szigetlakókhoz jutottak. Három évig kitartott nekik, hogy mind el is szívják. 

Ata fotója

f. p. fotói

,, Ha nem szeretitek a szerpentines utakat vagy a hőségben való vezetést, akkor bizony marad a busz vagy a hajó. Előbbit nem, utóbbit viszont személyesen is kipróbáltuk. Az egyik legnépszerűbb hajósút a Navagio-öbölig visz. Sokszor napokkal később tudnak csak az utazási irodák helyet biztosítani, annyira nagy a hype az öbölben álló hajóroncs körül. Plusz, mindenkivel elhitetik, hogy mozdulni sem tudunk majd az itt élő álcserepesteknősöktől, pedig de! Egy példányt sem láttunk, de lehet nem is baj, mert így több időnk jutott felfedezni a területet. Előre szólok, hogy a víz amilyen gyönyörű, annyira hideg és gyorsan mélyülő; hiába vonzza turisták ezreit minden évben, a legtöbben bizony próbálnak a hatalmas mészkősziklák árnyékában meghúzódni vagy menedéket- és tökéletes fotóshelyszínt próbálnak keresni a hajóroncsnál

Ami azt jelenti, hogy rohadt szemfülesnek kell lennetek, hogy legalább egy normálisan sikerült képet tudjatok készíteni. A legtöbben a vízi útvonalat választják, de van egy másik megoldás is. Mivel szinte végig főúton lehet haladni, ezért nagyjából fél óra alatt lehet az öbölig eljutni kocsival, de mivel a helyet 200 méteres sziklák határolják, ezért a nem hajóutat választók csupán a látványban gyönyörködhetnek. Ha nem a pancsolós fajtából valók vagytok, akkor még jobban is jártok, sokkal látványosabb felvételeket tudtok készíteni.

Szeretném felhívni a figyelmeteket a kettő legnagyobb veszélyre a területen: a mészkősziklák az esőzések következtében könnyen meglazulhatnak, ezért a ezek szélét kellő körültekintéssel közelítsétek meg. Erre példa, a tavalyi évben történt hatalmas sziklaomlás, amiben hét ember megsérült, két hajó pedig felborult. A másik: a hajóroncs belsejében nem biztonságos nézelődni, ennek oka az éles és rozsdás elemek valamint a hajótestben található azbeszt. Kérdezhetné az ember, hogy mégis hogyan kerül egy ilyen fontos turisztikai helyszínre egy ilyen szállítmánnyal teli roncs? (2019)" forrás

Hajókirándulások

Sziget körüli kirándulás ,,kalózhajón" - f. p. fotója

"Porto Vromi: Autóval két faluból is megközelíthető ez a kötelező látnivalókat rejtő kikötő. Anafonitria és Maries faluból is elérhető Porto Vromi. Kiépített strand nincs, de úszkálni, búvárkodni itt is lehet. Kis hajóval a Navagio öbölbe is eljuthatunk a kikötőből. Mindenképp délelőttre időzítsük az öböl meglátogatását, mert visszafele a két tengeri áramlat találkozása miatt viharos hullámokkal találhatjuk szembe magunkat. 6 euroért egy hangulatos kis hajóval meglátogathatjuk a közeli barlangokat is, amelyből közel 400 db található Zakynthos szigeten. A kis hajóval olyan barlangokat is szemügyre vehetünk, amelyeket a nagy 3 szintes hajók nem tudnak megközelíteni a sziget körbe hajózása során. Porto Vromi kikötőjében látható még a szív barlang és a tengerek istenének, Posseidon arcát megformáló sziklaképződmény." forrás

Hólik Peti fotója

,, Az egyik legérdekesebb program a szigeten, a hajótúra a sziget körül, amelyet szinte minden nagyobb településen hirdetnek kb. 30 Eurós átlagárért.

A teljes hajótúra több megállóból áll. Megáll a Marathonisi szigeten a barlangoknál, ahol egy pár perces fürdőt is lehet venni, majd a Keri barlangoknál, a Navaggio öbölnél és a Kék Barlangoknál. De függ attól is, hogy milyen konstrukcióval választjuk, de ezek a jellemző megállóhelyek.

A hajótúra sokszor unalmasnak tűnik, de ha előtte információt szerzünk a sziget egyes helyeiről, érdekességeiről, akkor korántsem szakavatatlan szemmel bámuljuk majd végig az egészet, és így minden perce izgalmas lesz.

Mi az egyes részekre bérelt hajóval jutottunk el, így sokkal részletesebben feltártuk a szigetet, mint egyébként a sziget körüli hajótúra alkalmával.

Érdemes a fővárosból, Zakynthos-ból indulni." forrás

Üvegfenekű kiránduló hajó - f. p. fotója

A teknős sziget környékén nehéz meglátni a teknősöket. Béreltem csónakot (nem kell hozzá jogosítvány). 3 órára 110 euro plusz az üzemanyag. A 3 óra kell, hogy kényelmesen megnézd Marathonisi és Cameo island szigeteit. Nem szabad kihagyni, megéri a csónakb rlés. Ha valóban szeretnél teknőst látni, akkor menj a szigetre. 5 euro/fő a belépő (ezért kapsz egy kulcstartót, ha a belépődet leadod a fotósnak, aki készít rólad/rólatok képet, kis idő múlva egy táblára kiteszik a kulcstartódat, ahonnan csak elveszed, vagy vehetsz nagyobb méretű képet). A sziget és a kikötő közötti részre menj, most ott van egy kis kék móló is. Én snolkerrel, szemüveggel úsztam be, és kb. 30-50 méterre a sziget és a kikötő között fogod a teknőst meglátni. Ritkán jön föl a víz felszínére, ezért kell a szemüveg. Teljesen közel úsztam hozzá, fantasztikus élmény volt szó szerint teknőssel úszni! Érdemes befizetni egy hajós túrára is a roncs öbölhöz, kék barlangokhoz, de NE nagy hajóval! Mi sajnos azzal mentünk, és csak utólag szembesültünk vele, hogy a hullámzásra hivatkozva nem köt ki a roncs öbölben. A kisebb hajók mind kikötöttek, csak a nagyobbak nem. Viszont a kék barlangoknál l megálltunk. Ilyen gyönyörű kék vízben még soha ne úsztam! Nem szabad kihagyni. (Nagy József, 2022)

Kék barlangok

f. p. fotói

s. sz. fotója

Ágiosz Nikolaosz

f. p. fotója

Caretta Caretta

A főszereplő - f. p. fotója

Marathonissi-sziget – Itt születnek a Caretta Caretta teknősök - Figyelmeztető tábla arra, hogy a fészkelő területre senki se lépjen -  f. p. fotója

f. p. fotója

Teknős-sziget

avagy a Marathonisi-sziget


Hólik Peti fotói

Alykes

,, Alykes nem sok mindent nyújt: vannak nagyon jó éttermek és bárok, de inkább tekintsetek egy szuper kirándulás kiindulópontjaként a helyre. Rengeteg járműkölcsönző és utazásszervező várja az embereket hogy felfedezzék a szigetet. És a legjobb az egészben, hogy a fakultatív programok egyáltalán nem drágák! Egy fél napos hajós út a Navagio (Hajóroncs)-öbölbe fejenként 6500 Ft körül van, míg egy quad-ot 10.000 forint körüli összegért kölcsönözhettek egy egész napra. Utóbbinál a teli tank-szabály érvényesül, vagyis bérlés befejezése előtt tankolni kell.

Az autókölcsönzés hasonlóan működik mint más helyeknél, viszont az üzemanyag nem olcsó és benzinkút sem akad minden sarkon, ezt tartsátok észben. Úgy autónál, mint quadnál a jogosítvány megléte kötelező, és ezt a jagellók ellenőrzik is, szóval nem éri meg kockáztatni. Legfeljebb lakott területeken kívűl, mert ott a kutyát sem érdekli.

A hely lazaságát és kedvességét jól mutatja, hogy motorozás/quadozás közben minden szembejövő idegen dudálni és integetni fog. Az egyik legmaradandóbb élményem mindenképpen ez a program. Az egész napos, nem szervezett nézelődés, a gyönyörű tájakon való száguldozás, a helyiekkel történt beszélgetések miatt szerettem ezt a napot. Az érzés, hogy ahol kedved tartja, ott megállhatsz fürödni vagy enni egy isteni souvlakit, olyan szabadság-érzéssel tölt el, amit mindenkinek át kellene élnie ha nyaralni indul valahová. (2019) forrás

Más látnivalók

Keri barlangja

f. p. fotói

Ágiosz Szosztisz

f. p. fotója

Anafonitria kolostor

f. p. fotói

Exo Chora falu

f. p. fotója

Bochali

Kato Gerakari, Akrotiri, Agrilia, Bochali, Tragaki

Mindegyik település gyönyörű, de Bochali-t szeretném egyedül kiemelni. Ebben a fővároshoz tartozó kis faluban mintha megállt volna az idő. Nagyon kalandosan, egyirányú utcákban lehet feljutni a kilátóhoz ami mindenképpen megér egy misét. Már csak azért is, mert itt található egy görög ortodox templom tucatnyi kávézó és étterem szomszédságában. Erre még lehet sokan legyintenének a nehézkes feljutás miatt, de itt a látvány viszi el a showt. Zakynthos központjától 2 km-re fekszik Bochali, amely a város legmagasabb pontja és ahonnan zavartalan kilátás nyílik a Jón-tengerre, a kikötőre, de jó idő esetén akár Marathonisi-ig (Teknős-sziget) is elláthatunk. A festői környezetben, az olajfák árnyékában pihenjetek egy kicsit mielőtt tovább indulnátok. Az ingyenes parkolási lehetőség mellett tartsátok észben, hogy a tengerszint feletti magasságal a szolgáltatások ára is emelkedik a lentiekhez képest. Itt találtok egy térképet, ha a GPS nem találná az utat a szűk utcákban. (2019) forrás

Fotóegyveleg

Hólik Peti fotója

Korakonissi - m. d. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes