ÚTIKRITIKA.HU / Zakinthosz


hirdetes


útikritikák


Zakinthosz

Egészség| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Laganas by night - Hólik Peti fotója

Egészség

A csapvíz ivását egyáltalán nem javasoljuk.

Laganasban van gyerekorvos is és háziorvos is, bármi súlyosabb sérülés esetén a sziget modernebb kórházába viszik az utasokat, ahol jobb az ellátás, mint a másik régebbi kórházban. Ha műtétre kerülne sor, akkor Patrasba vagy Athénba szállítják őket.

A hajókirándulások során gyakran előfordul, hogy a kormányos a kelleténél gyorsabb sebességre kapcsol. Ha ráadásul hullámos a tenger és a hajó ide-oda lengeti az utasokat, akkor előfordulhat, hogy megfájdul a fejünk, a gyomrunk rosszalkodni kezd. A hajózást nehezen viselő, de azt mégis bevállaló embereknek javasoljuk, hogy a hajó elejére üljenek.

A Laganas Beach környékén nagyszámú lila medúza él. Maradjon távol tőlük, mert e medúza csípése rendkívül fájdalmas, és heget is hagyhat maga után. Ügyeljen a strandon elhelyezett, a medúzáktól óvó táblákra. Az ilyen strandszakaszokon ne menjünk a vízbe. 

Naptej!Bárhova indulsz, kend be magad, mindegy milyen a bőrtípusod, de napjába többször inkább. Ott erősebb a napsugárzás.

Helyi közlekedés

Gondoltuk, hogy ha nem is olcsón, de legalább elfogadható áron tudunk bérelni autót (hát nem, 60 Euró/nap-nál kezdődnek az árak, alkudozva sikerült lemennünk 50 Euróra), másrészt gondoltam ha bemegyünk egy kölcsönzőben rögtön tudnak adni autót (mint Ázsiában), na itt nem, itt napokat kellett rá várnunk. Sokan quad-okat bérelnek, de szerintem annál jobban lehet motorral közlekedni. (2022)

Autóval

A közlekedés olyan görögösen hektikus, de épp ez volt bájos bennük, hogy nincs náluk olyan szigorú szabálykövetés mint itthon, mégis vigyáznak egymásra.

A gyalogos közlekedés elég nehézkes, mert járdák nem nagyon vannak. Érdemes valamilyen motoros járművet bérelni. Napi kb. 30-40 euróért lehet autót bérelni. Egy liter benzin közel 2 euró. Sokan inkább robogót bérelnek, napi 10-15 eurótól indul az árfekvés. Quadot lehet bérelni magyar B-s jogsira, teljes biztosítás nélkül. Minimum 150 köbcentiset kell bérelni a nagyon meredek utak miatt. 30 euró/nap körüli az ár.

"Autót és quadot is béreltünk a nyaralás alatt, de az biztos, hogy quaddal többet lehet látni a szigetből, nagyobb élmény." (V.K.,2015)

"Nekünk pechünk volt a quad-bérléssel, az olcsóság itt sem célravezető. A bérelt járgány egy huzamosabb menet után megadta magát, a bérbeadó cég pedig nem törte magát, hogy gyorsan a segítségünkre siessen. Étel hiányában és kevés vízzel kellemetlen volt nagyon a 40 fokban ülni 2-3 órát, mire jött az autómentő." 


,, A quadot nem ajánlanám. Biztos nagyobb feeling, de veszélyes. A járműbérlést ajánlom, mert rengeteg szép, máshogy meg nem közelíthető helyre tudtok elmenni vele. Ahhoz, hogy nyugis tempóban, fürdésekkel is tarkítva végigmenjetek a szigeten, minimum 3 napot javasolok. Kis sziget, egy nap alatt is körbemész, de akkor nem igen fürödtél, és a felét se láttad a látnivalókonak.. :) (d.a., 2019)


,, A programokhoz ajánlatos az autóbérlés (mindenképp teljes körű biztosítással) mert csodaszép partok vannak távol a nyüzsgő nyaralóhelyektől... Az átlagsebesség amivel lehet közlekedni 30 km/h ezt érdemes tervezésnél számításba venni. A parkolás és a strandok mindenütt ingyenesek ami szimpatikus volt. (ge, 2019)"


                                                                              Parkolás itt - k.m. fotója

Sok autókölcsönző cég van, főleg azt érdemes megnézni, hogy mit tartalmaznak a biztosítások (önhibán kívül vagy azzal) és mennyiért. Van aki Tsiliviben az Euro Alpha kölcsönzőt ajánlja. Összehasonlításoknál tisztázni kell, hogy a kínált ár tartalmazza-e a 23 százalékos Áfa-t. Pl. 3 napra egy Hyundai típustól függően 110-120 eurót kóstál, de kisebb lehet ugyanennyi időre 70 euróért. VW Polo egy napra kb. 30 euró, de a napi bérlési árak azért inkább 40-50 euró körül mozognak, mert az olcsóbbakból gyakran nem marad szabad.

A legpraktikusabb és legkevésbé kockázatos autóbérlés azonban itt van.

Az utak állapota átlagos, vannak akik szidják mert sok a szerpentines, be nem látható útszakasz. Ez rutinos vezetőnek nem okoz gondot, de nem itt kell megtanulni vezetni. A helyiek vezetési stílusára leginkább a „Vigyázzon a másik” elve a jellemző. A sebességhatárokat nem nehéz betartani, mert egy beláthatatlan kanyar, a kilátás vagy egy szembe jövő busz miatt biztosan lelassítunk.

A robogóval, motorral utazóknak vigyázni kell arra, hogy csúszósak az utak a kőburkolatba kevert márványok miatt. A településeken kívüli utakon óvatosan kell vezetni, mert sok a kanyar. Amúgy sem lehet vágtatni, hiszen csaknem mindenhol 50 km/óra a maximális megengedett sebesség.

Válasszuk inkább a taxit vagy bérelt járművet, ha sietős a dolgunk vagy biztosan oda szeretnénk érni valahova, mert a buszos közlekedés görögösen kiszámíthatatlan. Ami a szigeten közlekedő buszokat illeti, nem árt előre számítani arra, hogy a menetrendeket nem tartják be pontosan, sőt még a jelzett irányban sem lehetünk teljesen biztosak. Buszra az átlagos viteldíj: 1,60 euró.

"A lazaság különösen igaz a közlekedésre. Az utak kifejezetten keskenyek és kanyargósak, viszont az autók süvítenek, a motorosok és quadrosok dübörögnek álló nap. A menetrend jelzésértékű. Még a buszmegállóba is kiírják, hogy kérdezze meg az utas a sofőrt, hogy mikor megy a busz (persze az sem garancia semmire sem). Viszont a buszjegy egyáltalán nem vészes: 1,6 euró egy út." (H. K., 2014)


Mi két teljes napra béreltünk a Gold Vipből 100€-ért, szinte vadi új, 450 ccm-es quadot. A teljesítmény fontos, a kisebb quadok nem nagyon mennek fel a hegyen, masszívabb lejtőn (amiből sok lesz) 2 személlyel a hátukon.
A 95ös benzin ársapka nélkül 2.56€, ha vereted egész nap, akkor 10-13 litert simán megeszik.
Ha parkolsz, ékeld ki kövekkel a kerekeket, mert hiába teszed parkoló módba a váltót, simán elgurul a francba, mire visszaérsz hozzá.
Mindenképp csomagtartósat béreljetek, mert útközben kapaszkodni kell, a fürdőruhádba meg nem nagyon tudsz.
Az utak semmivel sem rosszabbak, mint itthon (sőt), a belvárosokon kívül pedig szinte semmi forgalom.
Közlekedési tábla az egész szigeten annyi van, hogy két kezemen meg tudnám számolni, lámpás kereszteződés meg szerintem összesen egy, az is a fővárosban.
Tehát ésszel, nem bepiálva és sisakot viselve vezessetek. (bécsé, 2022)

Quad bérlés

Quadot béreltünk 50€/nap, 450cc, nem bántuk meg mert a kis boxba befért minden ami fontos volt, és így betudtuk járni a sziget látnivalóit szárazföldön. Akit érdekel kitől-hol béreltünk annak kommentbe válaszolok szívesen.
Nem mindennapi a kinti vezetési stílus, de 1-2 nap alatt meglehet szokni. (2023)


Mi egy reggeltől estig tartó quad túrát szerveztünk, ami esküszöm, a világ legjobb dolga. A quad alig eszik benzint, ezért tankolni alig kellett a végén, plusz sok olyan helyre is eljutottunk, ahová kocsival mondjuk nem sikerült volna. A jármű csomagtartójában simán elfér egy fürdőfelszerelés némi étel és ital, valamint a kötelező bukósisak. Zakhyntos méretét jellemzi, hogy a 6 közigazgatási területből 4-et simán meglátogattunk a 40 km hosszú és a legnagyobb szélességén is csupán 20 km széles szigeten. (2019) forrás

Hólik Peti a lányával, Szandrával

Buszok

A helyi buszok légkondisak, menetrend szerint közlekednek így nem kell leinteni őket, bár ha a főbb megállókon kívül máshol szeretnénk leszállni úgy kiabálni kell a sofőrnek hogy "stasi" (állj!). A főbb megállókban vannak táblák is menetrenddel, de az nem mindig stimmel az aktuálissal, mely a buszon található. Viszont aránylag ritkán járnak ezek a buszok, így mindig zsúfoltak.

Étkezés

A vacsik mindig 80 eu körül voltak, főétel és 1-1 ital. A gyerekek ebédre is ettek gyrost, 4-7 eu attól függ mekkora. De étteremben már 13-nál kezdődik. (2022)

. Szerencsére mindenhol kint van az utcán az étlap árakkal, így ott is tudsz válogatni/ tájékozódni. Néhol rámenősek a pincérek szinte berántanak az ajtón, de azért ha nem akarsz ott maradni nyilván nem tartanak ott.😂
Milkshake mindenhol finom 5€ átlagár, de kihagyhatatlan. Ha nem vagy piás akkor a mentes koktélokat ajánlom még 6-12€ mozognak, a cola és társai 2.5€ átlagban, kávé 5€, csapolt sör 5-8€.
Ételeket (nyilván nem az akkor kifogott kg/€ hal) kb 6-20€/ fő között tudnám besorolni.

Este az utcán szinte berántják az embert az éttermekbe, ahol aztán óriási adagokkal és nem ritkán ajándék gyümölccsel vagy itallal kínálják. (2023)


,, A helyi ízek kihagyhatatlanok! Legyen az étel, ital, édes vagy sós, nagyon sok a finomság. Én Görögországban mindenhol az önellátás híve vagyok, megfizethető áron csemegézhetünk helyi specialitásokból. Érdemes görögök látogatta helyekre beülni, fantasztikus ízélményben és kiszolgálásban lehet részünk. Ha nem kéne annyit menni a látványosságok miatt, ha nem lehetne nagyokat úszni a tengerben, kizárólag teherszállítóval tudtunk volna hazajönni. (n. cs., 2019)


Imádom a gyros-t! Ezt szerettem volna leszögezni így a legelején. Elhatároztam, hogy meg fogom találni Alykes legjobb gyrosát, ha egy hetembe telik, akkor is. Nos, az égiek velem voltak, mert konkrétan az első napon megtaláltam a helyet, ahová legalább egyszer minden nap visszatértem. A Gyro Gyro-ban nem csak a gyros isteni, hanem minden más is! Ha arra jártok, nem ér kihagyni! forrás

c. n. fotója

"Agios Sostis-ban van egy nagyon kellemes vendéglő (Ole Ole), ahol gyönyörű lugasok adnak árnyékot. Mi quaddal mentünk át Argassiból és ott ebédeltünk. A pincérünk egy nagyon kedves - magyar! - lány volt, és étlapot is tudtak adni magyar nyelvűt. A hely nagynon nyugis volt, az ételek pedig nagyon finomak. Külön tréfás volt, mikor egy kis desszert gyanánt megrendeltük a házi nutellás palacsintát és kihoztak egy hatalmas, 40 cm átmérőjűt... :)" (N.K., 2015)


Utcai gyros 1,80-2.50 euró (tálon már 6 euró), pizza 8-10 euró, jobb kávé 2 euró, éttermi sör 3 euró, koktélok 4 euró körül, hamburger 5 euró, egy üveg ásványvíz kb. 80 eurócent. Legtakarékosabban az ottani Lidl-ben lehet vásárolni. Meglepő, hogy egy görög szigeten az étkezdékben milyen kevés a közismert görög specialitás, helyette vannak minden mennyiségben és változatban olasz kaják és a brit turisták számára megfelelő étkek. Két főre kb. 15 euróból is meg lehet vacsorázni, de a halas, tenger gyümölcsei étkek tálakként legalább 10 euróba kerülnek (normális ár a friss étekért). Azért persze lehet gyrost venni, általában másfél-két euróba kerül.

A tavernákban a terítésért, kenyérért, vajért felszámolhatnak szervizdíjat. Nem árt tisztázni, hogy az előételt, desszertet, amit nem kértünk ajándéknak szánták-e.

,, Bevásárlás-étterem: mindenhol hasonló árakon lehetséges, 1-2 euró eltéréssel, átlag 10-15 euró egy főétel. A kiszolgálás vegyes, inkább tapasztaltam a tömegturizmus fásultságát mint a nagy vendégszeretetet... Ami kiemelkedett, maximálisan jó vendéglátást & ételeket nyújtott: a Sanpiero étterem Laganas-Agios Sostis határán a tengerparton közvetlenül." (g.e., 2019)

Eat Greek - Hólik Peti fotója

Ajánlott éttermek:

Tsilivi-ben a Greek Obelix
Kalamaki-ban az Essence
Argassi-ban a Green Fog
Alykes-ben a Paradosiako
olasz kajára Kalamaki-ban a Buon Amici

Gyros-hegy - aji

,, Többször is reggeliztünk és vacsoráztunk és sose csalódtunk. Az árak abszolút nincsenek elszállva, finom és nagy adagokat kapsz. Minden vacsi végén kaptunk egy kis desszertet ingyen (dinnyét, fahéjas mézes almát) illetve egy kis helyi röviditalt is. Ez általános görög szokás, Krétán hasonló élményben volt részünk. (2017)" forrás


Laganasban ajánlott: az Avanti. Családias, jó hangulatú étterem, nagy adagok, finom ételek. Hihetetlenül kedves kiszolgálás és minden étkezés végén valami ajándék desszert/ital stb.

Vásárlás

Szinte mindenhol is lehet bankkártyával fizetni, de néha a térerő csődöt mondd és ilyenkor jobb ha van kp nálad, illetve van pár program amit kp-san tudsz fizetni.
-Boltok. Ha szuvenírt, ruhát, egyéb holmikat akarnál venni inkább nézz szét több helyen, úgyis 2-3méterenként találsz boltot/árust, mert az árak eltérőek lehetnek. Az árak elviselhetőek, ha féken tudod tartani magad. (2023)


2022.: A magyar árakhoz képest szerintem átlag 10-20%-kal drágábbak a kinti dolgok (tehát, ugyanolyan árak lennének mint itthon, ha év elején nem szakad be az árfolyam), de van olyan termék is, ami kint olcsóbb.
A spár drága (mint itthon) inkább a helyi szupermarketekben lehet jó áron vásárolni.
Két főnek a napi 100-120 € per nap reális (ezt itt olvastam a csoportban, utólag is köszi a tippet!)
Két fős éttermi vacsora: 35-45€
Iqos Heets: 4€
Sör: 1-3€ (étterem, kocsmában 4-5€)
Fakultatív progik: 10-40€ per fő
Frappé: 3-3.5€ (a kávék borzasztóak)
Testápoló: 4-5 € (de bármennyiért árulhatnák, muszáj megvenned)
Hűtőmágnes: 1-1.9 €
Fagyi: 2-2.5€ (ezen majdnem hanyatt vágódtam, de nem magyar gombócnyi fagyit adnak, hanem görög gombócnyit. 1 görög gombóc mennyiségben = 2 és fél magyar gombóc) (bécsé, 2022)

Ata fotója

Déli 12 óra és délután öt és hat óra között megáll az élet. Semmi sincs nyitva, még a fővárosban sem. Kilométereket kellett gyalogolnunk egy üveg vízért. Ellenben éjjel 11-kor még gond nélkül lehet vásárolni.


Amit érdemes kóstolni, és esetleg hazahozni, hogy legyen egy darab Zakynthosunk itthon: olívaolaj, ebből is a sima, a fokhagymás, a citromos és a narancsos (na az nagyon finom!). Helyi borok, mazsola, méz, olívabogyó (isteni fűszerekkel kombinálva). Likőrök, mert itt mindenből csinálnak likőrt, nekem a rózsa lett a szerelem, de a fahéj, citrom, menta, stb. is mennyei.Lekvárok, na azokból egy-egy kanál egy falat görög nyár. Fűszerek, nálam az kötelező, imádom a görög ételeket itthon is elkészíteni. Na meg minden, ami teknősös a hátvakarótól a zoknin át a lábtörlőig.És egyébként millió dolog még. (n.cs., 2019)


A parti bárokban a sör 4,5- 5 eu, a Lidl viszont hasonló az itthoniakhoz, van is tömeg:) (2022)

Pia világ - Hólik Peti fotója

Szórakozás

Ajánlott bulihelyek:

B52

,, A szállásunk helyileg – Alykes – egyértelműen nem egy bulizós hely. Nagyon jó éttermek és kajáldák várják a látogatókat, ezáltal egy családi nyaralás helyszínéül tökéletesen megfelel. Nagyjából minden sarkon van egy játékterem-szerűség ahol nyugodtan lehetnek a gyerekek a szüleik nélkül (hála a közbiztonságnak), a többiek pedig a bárokban, pubokban tudnak üldögélni, nézelődni és koktélozni. Aki inkább passzív nyaralásra vágyik, itt mindent megtalál ami a nyugalomhoz kell, de az olyanok mint mi, el fognak menni nézelődni a szigeten. Mint már említettem töbször is, Zakynthos területe nagyon kicsi, vagyis akár minden nap felkerekedhettek. Ha a szállásotok miatt nem is maradtok éjszakára más városban, napközben is megtapasztalhatjátok, hogy a sziget keleti oldala hemzseg a jobbnál jobb partiktól.

6 nagy buliközpontot lehet megkülönböztetni:

Alykanas
Tsilivi
Zakynthos
Argassi
Kalamaki
Laganas

A felsorolás végére került a legveszettebb hely. Laganas minden (kis)gyermekes család rémálma, a görög Szodoma és Gomora, ahová csakis lábujjas papucsban léphetnek az emberek egy-egy gyrossal a kezükben miközben aperol spritzet és vodkaszódát vedelnek. Az elszállásolt vendégek biztosan 70 százaléka brit és 21 év alatti fiatal. Itt több rendőr van az utcákon is, éjjel-nappal szól a zene és a bárok többsége 0-24-ben nyitva tart.

Először meglepődtem, amikor úszás közben a kezemre csavarodott egy használt óvszer, a partra kijutva viszont a saját szememmel nyugtáztam, hogy legalább védekeznek. (2019) forrás


"Ha zakynthosi szórakozás, akkor Laganas, a sziget szegényesebb Ibizája sok diszkóval és sztriptízbárral. Laganas strandja túlzsúfolt és szemetes. Aki viszont szeretne kagylókat gyűjteni, az itt megteheti. (Kagylók nem nagyon vannak Zakynthoszon, mert a teknősök megeszik őket.) Laganason pihenni nem lehet. Rengeteg a nyüzsgő fiatal, szól a zene, az egy bulis hely. De medencés bárok is találhatók, ahol egy sör elfogyasztása után lehet használni a medencét, ami sokkal nyugalmasabb, mint a strand. Van egy kis sziget, ahová belépődíj fejében el lehet látogatni. Kicsit olyan Hawaii érzés, napernyős asztalok, vásznak lobognak a szélben, koktélbárok vannak a szigeten. Pár órát megér.

Az utazási iroda fejenként 34 euróért hirdet műsoros görög vacsorát, amire transzferrel viszik az embereket. Mi általában estére már elfáradtunk, így nem volt kedvünk tovább utazni. Betértünk a szállásunk mellett lévő első olyan tavernába, amelyik ilyen estet hirdetett. A műsor előtt egy órával még kaptunk szabad asztalt, hatalmas adagokat, különféle görög specialitásokkal, fejenként fél-fél liter borral (a görög borok a magyar borokhoz képest pocsékok, viszont az üzletben lehet magyar bort is kapni). Fejenként 12 eurót fizettünk, és két és fél órás produkciót kaptunk érte tradicionális görög zenével, tánccal, tűztánccal. Nagyon megérte!" (Karina, 2014)

Éjszakai Laganas - Hólik Peti fotói

Laganas - Beach Road - Cubaneros Beach bar - Hólik Peti fotója

Közbiztonság

A sziget közbiztonsága léyegesen jobb mint a görögoszági átlag. Sőt az elmúlt években a bűnözési ráta még csökkent is. Éjszakai is a legnagyobb biztonságérzettel lehet sétálni, bárhol.

Jóllehet nagyon ritkán fordul elő autókból lopás, azért azt tanácsoljuk, hogy látható helyen, az üléseken ne legyenek értékek. Az alkalom által ihletett tolvajok azért akadnak.

Az éjszakai életben ritkák az összetűzések.Laganasban és más bulisabb helyeken persze előfordul, hogy részeg nyaralók feleleőtlenül viselkednek, kisebb botrányt okoznak.

Nem közbiztonsági, hanem közlekedési veszély, de azért ide rakjuk, hogy:

A bérelt quadok nagyon instabilok, nincs bennük biztonsági öv, és a Zante körüli utak rémesek, Minden évben sok baleset történik Zantéban.  A quad bérlők baleseti aránya egyszerűen elképesztő 25%.

Ha kár keletkezik a járműben, akkor ráadásul jó sok pénzzel meg is vág a kölcsönző iroda.

Rendőrautó az éjszakai Laganas egy utcáján - Hólik Peti fotója

Egyéb hasznos információk

1. Áramot Kefalóniáról kap a sziget, ez érzékelhető is volt abban, mintha kevésbé töltötte volna fel a fényképező akkumulátorokat.

2. Bizonyos dolgokért pedig egyáltalán nem kérnek pénzt: a parkolás még a főváros belvárosában is ingyenes, a nyilvános WC használata is (rendezett, bár a papírt sehol sem lehet a WC-kagylóba dobni, ez kellemetlen).

3. Mivel szigetről van szó, a vízzel takarékoskodni illik, erre lépten-nyomon felhívják az ember figyelmét. Az áram mint erőforrás viszont korlátlan benyomást kelt: ezerrel működtetik a klímát. (A járatos buszon kb. 20 fok volt, miközben kint több, mint 30.)

4. Éjjelre meglepően lehűl a levegő, szerintem senki ne fizessen a klímáért, mert drága és fölösleges. A csapvíz nem iható, az ásványvíz egészen finom, és érdekes, hogy 1 palack és egy karton ára is 1,5 euró.

5. Az internetellátás akadozik. Fizetni nem érdemes érte, mert ha működik, akkor ingyenesen is működik, ha pedig nem, akkor pénzért sem fog.

6. Az angoltudásuk viszonylagos. Általánosan igaz, hogy lelkesen bólogatnak, és megismétlik, amit az ember mondott nekik. Az éttermekben és a szállodákban viszont vannak, akik jól tudnak angolul, és szívesen is társalognak az emberrel.

7. A szárazságnak, felelőtlenségnek és/vagy az ingatlanmaffiának ,,hála", gyakoriak a tüzek, mi is átéltünk egy jó nagyot. Nem szabad pánikolni, amíg a helyiek nem idegesek, addig nekünk is nyugi van. Megszokták, eloltják, ha kell kitelepítenek, időben tájékoztatnak és intézkednek, rutinosan és gördülékenyen megy minden.


Amit mindenképpen érdemes kipróbálni:
Motorcsónak bérlés (Speedboat)
Quad és Jet ski
Hajókirándulás a sziget körül
Az utcákon gyalogosan járva ügyelni kell arra, hogy sok helyen egyáltalán nincs kiépített járda.
Mit tanácsos vinni?
Elemlámpát, mert sok helyen megvilágítatlanok az utcák, ahol este gyalogolni kell
Ha apartmanban szállunk meg, akkor strandtörölközők
Mobiltöltő, esetleg kispárna
Ivóvizet üvegekben
Szúnyogirtó
Családi szálláshelyeknél szilvás unikumot vagy valami jó hazai kolbászt a tulajnak.
Vigyázni kell a turistás, bulis településeken, főként Zante-ban, mert előfordulnak albánok, akik megpróbálják becsapni így vagy úgy a nyaralókat. Nem kell velük szóba állni. Vigyázni kell arra is, hogy kisgyerekeket tanítanak be lopni. Borzasztó, a Twist Olivér története lép ki a könyvből.
Mivel Zakinthoszon gyenge a szennyvízhálózat, a legtöbb illemhelyen kiírásokkal, ábrákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a WC-papírt tilos bedobni, lehúzni, hanem a WC mellett elhelyezett edényben kell gyűjteni. Nem szeretjük ezt a megoldást, de hát alkalmazkodni illik.

,, Laganasban nyaralunk épp és nem rég jöttem haza az orvostól. Tudom nagyon peches vagyok, de csak lebegtem a vízben és ahogy talpra álltam, hirtelen mintha áramütés ért volna a talppárnámon. Kievickéltünk a családommal a partra (Amúgy is kb derékig ért, szóval nem voltunk mélyen) és addigra már iszonyatosan fájtak a lábujjaim, és egyéb láb csontjaim, meg úgy minden a fél talpamtól felfelé. Semmilyen külsérelmi nyom nem volt látható, picit bedagadt és bepirosodott. Az idegenvezetőnkkel beszéltünk, hívott orvost menjünk be, nézzék meg mi lehet, nehogy valami baj legyen később. Kb 20 perc alatt az intenzív fájdalom el is múlt, maradt a zsibbadás, forróság érzet és kis fájdalom. Bent meg sem lepődtek, ránéztek, mi történt, hol történt és egyből mondták hogy valami sárkányhal. Eddig nem nagyon voltak erre, de idén sok van és sajnos sokszor fordul elő ilyen,
úgyhogy javasolják a cipő viselését. Beássák magukat a homokba és ha rájuk lép az ember, akkor 2 fogukat belemarják és mérget fecskendeznek. Fájdalmas, de halálos csak akkor lehet, ha anafilaxiás sokkot kap tőle az ember. (h.zs, 2021)


Mit vigyél?
Vizicipő (kint is lehet venni)
snorkel maszk (szintén, de itthon jobb az ár)
rengeteg naptej-testápoló (bármit csinálsz, le fogsz égni)
bankkártya (tényleg szinte mindenhol elfogadják)
napszemüveg (kizárólag alváskor fogod levenni)
sapka-kendő (azonnal napszúrást kapsz nélküle)
Mit ne vigyél
Számunkra teljesen felesleges volt vinni hosszúnadrágot (nagyon meleg van) pulóvert (nagyon meleg van) váltócipőt (szinte végig papucsban vagy) (bécé, 2022)


Csak lenge ruhákat vigyetek, nincs szükség pulcsira/ hosszú nadrágra.
• Nálunk nem volt vízicipő, így is abszolválható mindegyik strand, de nem a legkényelmesebben. Sziklás partszakaszra ajánlott!
• A leégés úgy is összejöhet, hogy SPF 50-es fényvédővel kenitek magatokat 2-3 óránként, sok árnyékkal ne számoljatok. Kalap/sapka jól jöhet!
• Kisebb helyeken (bár,büfé) puffogtak, hogyha nem készpénzzel akartunk fizetni, egyébként bankkártya terminál mindenhol volt.
• Revoluttal fizettünk nagyrészt.
• Annyi készpénz legyen, amivel az autó/motor/quad bérlést, reptérről a taxit, valamint a szervezett programokat fizetitek. (Ez nekünk kb 240 euro volt) (2022)

Fotóegyveleg

Hólik Peti fotói

Ata fotói

Tánc show a hotelben - f. p. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes