ÚTIKRITIKA.HU / Boa Vista


hirdetes
Zöld-foki Köztársaság


útikritikák


Boa Vista

Boa Vista dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Ajánlott szállodák| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

m. m. fotója -

Boa Vista dióhéjban

 • Boa Vista a Zöld-foki-szigetek harmadik legnagyobb szigete. A "Dűnék szigetének" nevezik.

m.m. fotója

 • A szigeten mindössze nyolc település van: Sai Rei kisváros és hét picike halászfalu. Manapság már nagyobb a nyaralók száma, mint a helyi lakosságé.
 • Az állandó, erős passzátszelek a szörfösök és a vitorlázók paradicsomává teszik a szigetet. A kevésbé szeles nyugati partoknál pedig, az izgalmas vízalatti világ vonzza a búvárkodókat.
 • A sziget déli részén vannak a szebb és kevésbé vad strandok. Az északi oldal nyers, tele sziklákkal, amik miatt ott nem lehet strandolni.
 • Akik szeretnek néptelen strandokon kilométereket sétálni, kocogni, futni, azoknak Boa Vista bőven kínál ideális terepet. Vannak olyan néptelen partszakaszok, ahol akár 20 kilométert is meg lehet tenni anélkül, hogy másik emberrel találkozzon a turista.
 • Sík domborzatú a sziget, de a dűnék, a sziget belsején lévő sziklás területek alkalmasak egyfajta túrázásra is.
 • Erős a nap sugara, azaz kell ide hozni sok napvédő krémet, fejfedőt.
 • Boa Vista portugál kiejtése: boá visztá

m.m. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A végtelen, csillogó homokstrandok csodálatos színű (szelek alkotta) dűnéi, Szahara-feeling
 2. Itt a strandok, parti vizek nem szennyezettek
 3. A friss datolya íze
 4. A hatalmas, hosszú, szép strandok finom homokja
 5. A szörfös ismerőseinknek a tuti szél
 6. A tenger tájékán a sok érdekes madár (pl. hajósmadár, albatrosz)
 7. Grillezett langusztát enni, viszonylag olcsón
 8. A Provoacao Velha nevű falu hangulata
 9. Nem kell esőktől tartani, baromi száraz a klíma
 10. A kis falvak bárjaiból kihallatszó kreol zene
 11. Nagyon barátságosak és segítőkészek a helyi népek
 12. A quad túra
 13. A Santa Monica strand

Nem tetszett

 1. Túlságosan is nyugis a sziget, nincs semmi mozgalmasság
 2. Nem könnyű (sokszor kifejezetten veszélyes) a tengerben hosszasan fürödni a hullámok és a víz alatti áramlatok miatt
 3. A nyomulós szenegáli zugkereskedők
 4. Lassú a szigeten belüli közlekedés az útviszonyok miatt
 5. Meg lehet jósolni, hogy 5-7 éven belül itt vége a jelenlegi természetes állapotoknak a sok tervezett építkezés miatt
 6. Mindig fúj a szél télen
 7. A szigeten a tájképre túlságosan is jellemző ez a jelző: szikár
 8. A hotelben a túl sok macska (aki szereti őket, annak persze ez nem probléma)
 9. A hotelben nem hívják fel a figyelmet a cápaveszélyre (a helyi halászok elmondásai alapján bizony kéne)  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vélemények

"Üdülésre Boa Vista kínál ideális feltételeket. Sivataggal összeölelkező tenger, pálmafák, kaktuszok és bougainvillea. All inclusive ellátásáról elég annyit, hogy mindent nyújtanak, ami csak szemszájnak ingere. Ne sajnálja a pénzt a tengerre néző szobára, mert olyan szépségben lehet része, amilyent csak a természet tud nyújtani! A szigeten található Afrika legszebb szűz homokpartja is, a 16 kilométernyi Santa Monica." (Bandi, 2014)


,, Ma érkeztünk haza Boa Vistáról, gondoltam leírom amíg friss:) Magánvélemény a saját tapasztalataim alapján, ha neked jobb/ más volt nem áll szándékomban vitatni:) Kezdem talán azzal ami nem tetszett. 6,5 óra repülőút lényegében fapados gépen. Nulla lábtér. Ennél azért jobbra számítottam. Egyéniben vagy párosan még csak-csak, mi két gyerekkel megszenvedtük rendesen. A hazaút egy rémálom volt:)

Amúgy a szigeten nincs lényegében semmi, az egész egy vadon a jó értelemben, ennek ellenére a homokbuckák között a semmi közepén is bármikor felbukkanhat egy zugárus, hogy ránk tukmáljon valami képet vagy szobrot. A szállodát nem nagyon érdemes elhagyni, nyomor és szemét szabadon kószáló kecskék és szamarak látványára számíthatunk. Van pár jó program, pl quados túrák, vagy egyénileg is lehet járni az északi, déli részeket, megéri nagyon szép.(utak!nem nagyon vannak :)) A helyiek amúgy rendes arcok, főleg a szálloda személyzet(Iberostar), nem lehet egy Egyiptomhoz vagy Jordániához hasonlítani azok állatok az itteniekhez képest. Az animátorok nagyon jók, a srácok simán elvoltak velük. Az all inclusive is jó volt, reggel nyolctól azt eszel-iszol amit akarsz.

A part fergeteges, mindenért kárpótol. A rossz közbiztonságból, gyilkos veszélyből nem tapasztaltunk semmit, bár amikor a sofőrünk megkérdezte a sziget fővárosa közepén, hogy kiszállunk-e járni egyet, határozott No thx volt a válasz:) Összességében jó volt, a part és a nyugalom (no stress miatt megéri. A repülőút a Travel Service-zel (Smartwings) és a helyi települések az erősen felejtendő kategória.(Zol Lev, 2018) "

k. e. fotója

Ajánlott szállodák (2024)

3 csillagos: Ca Nicola ,

4 csillagos: Riu Karamboa , Luca Kalema

5 csillagos: Iberostar Club Boa Vista , Riu  Touareg , Riu Palace Boa Vista ,

----------------------

Nem ajánlott: Hotel Orquidea Guesthouse

Programlehetőségek

Barlongokk, dűnék, quadtúrák, homoklesiklás (sandboard), cápanéző és bálnanéző hajós kirándulások, hajóroncs-nézés, sznorkelezés a Gatas-öbülnél, Seashell Beach, buggy túra, horgászós túra stb.

m.m. fotója

Olvasmányos linkek

"Salról Boa Vistára készülünk. Légi járat aznap nem lévén a hajózást választjuk. Vitorlás hiányában csakhamar egy halászhajó fedélzetén találjuk magunkat. Átlagos, helyi, viharvert masina, még valamikor a hetvenes években épülhetett, azóta szeli a hullámokat. De, hogy turistát nem látott még, az is biztos. A halszagú hátsó fedélzet sós padkáin elhelyezkedve próbáljuk beleélni magunkat a helyi halászélet hangulatába. Sokféle halra vadásznak errefelé, a legjellemzőbb a tonhal, de találkozunk cápára szakosodott halászokkal is.

Az első óra után már epedezve fürkésszük a partot, a második után a lemenő napot kémleljük bágyadtan, a harmadik-negyedik órában már lemondóan vacogunk a sötét hullámok felett, de hála Istennek az ötödik végére partot érünk. A hajóúton szerzett tengeri betegségünkre viszont hatékony gyógyír szállodánk Boa Vista szigetén. A színes bungalókból álló szállodakomplexum nem mindennapi tengerparton található: a legalább száz méter széles homokföveny mögött homokdűnék magasodnak, mintha a Szahara lejtői érnének bele az óceánba.

Másnap a sziget felfedezésére indulunk nyitott platójú, négykerék-meghajtású dzsippel. Úti célunk egy elhagyatott partszakasz, a Santa Monica Beach. Útközben több kisebb településen megállunk, az egyik városka fölött sziklabarlangokat is látunk. Ezekbe menekültek annak idején a helyiek a rabszolga-kereskedők és a kalózok elől. Az óceánpartra vezető kőút már-már vadnyugati tájakon vezet. A kősivatagban különös formájú hegyeket látunk, akár a Holdra szállást is forgathatták volna itt. Végül megérkezünk a partra. Amerre a szem ellát, csak homokpart. Tiszta, érintetlen, sehol egy teremtett lélek. Másfél órán keresztül fürdünk az időnként 4-5 méteres hullámokban. Közben más turisták is megjelennek a parton, igazi piknikezők, kempingszékekkel, asztalokkal. Később megtudjuk, hogy ezt a partszakaszt is eladták már, nemsokára szállodák fognak itt épülni, és oda a természet lágy öle." forrás

Fotóegyveleg

l.k. fotója

k. e. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon