ÚTIKRITIKA.HU / Zöld-foki Köztársaság


hirdetes
Zöld-foki Köztársaság

útikritikák


Zöld-foki Köztársaság

Repülőjegy | Szállás | Vízum

Street art - v.k. fotója

Repülőjegy

A szigetcsoport legegyszerűbb megközelítése módja repülővel Sal szigetére, Espargos repülőterére (SID). A portugál légitársaság, a TAP egy lisszaboni átszállással közlekedik. A menetrend változó, szinte minden nap más és más, így ha rugalmasak vagyunk, többféle variáció közül választhatunk. Előfordulnak olyan napok, melyeken éjszakázni kell Lisszabonban (így össze lehet kötni egy egynapos városnézéssel is a Zöld-foki utazást). Ez nem rossz ötlet, mert este ér oda a gép, és másnap is este megy tovább, így teljes napunk lehet körbenézni. Legjobb esetben 207900 Ft a repülőjegy ára illetékekkel együtt. Erre jó előre kell foglaljunk, hogy megkapjuk.

Sao Vicente is elérhető könnyedén a Tap-pal.

  • Praia (RAI) repülőtere szintén népszerű Santiago szigetén. Itt is egy átszállás Lisszabonon keresztül. Az ár teljesen ugyanaz, mint a fentinél. Éjszakázás sokszor előfordul. Előre foglalás nagyon indokolt ár tekintetében.
  • Harmadik fontos repterük Sao Vicente szigetének Cesária Évora világhírű, itt született énekesnőjéről elnevezett, teljesen új, modern repülőtere (VXE). Ide is egy átszállással a legcélszerűbb elutazni, Lisszabonon keresztül. Az ár ugyanaz, mint a fentieknél. És itt is nagyon különböző a menetrend szinte minden nap, amikor közlekedik a járat. Jelen pillanatban mindig éjszakázással közlekedik!
  • Az említetteken túl kínálkozik még két átszállásos lehetőség is, Frankfurt és Lisszabon érintésével. Ezek hasonló árban mozognak, de az utazás elég hosszú. Lufthansa és TAP kombinálásával.
  • Lisszabonból kevesebb, mint négy óra alatt el lehet repülni az ország valamelyik szigetére.
  • Az egyik szigetről a másikra történő belső repüléseknél mindenképpen kalkulálni kell a késésekkel, járattörlésekkel, ugyanis ezek gyakoriak.
  • A nemzetközi járatokat befogadó repülőterek is kicsik, azaz nem tanácsos arra számítani, hogy ott érkezéskor vagy elutazáskor sok mindent vásárolni lehet.

Szállás

Ilyen távoli, afrikai országba kalandorság szállásfoglalás nélkül érkezni. Nem mintha ez a Zöld-foki szigeteken megoldhatatlan feladat lenne, de nincs sok értelme és felesleges időveszteséget, komplikációt okozhat. Lehet interneten nézelődni, foglalni, de érdemesebb, egyszerűbb olyan utazási irodában tájékozódni és előre hotelt foglalni, ahol profi, szigorúan objektív információkat adnak a hotelválasztékról, az egyes szállodák előnyeiről és hátrányairól, az elhelyezkedés, a környék jellegzetességeiről.

Sok olyan hotel, resort van, amely távol van lakott településektől. Ilyenkor a vendég némileg a hotel világának foglyává válik, és ezt előnyként tanácsos megélni. Az elszigeteltség ugyanis nyugalmat, egyszerű természeti környezetet is kínál. A szervezet programokon kívül lehet lustálkodni, vagy néptelen tengerparti öblöket, festői kis falvakat leltárba venni. Nem rossz ténykedés...

A 4 csillagos szállodák nem hasonlíthatók össze az európai 4 csillagosokkal, de az ilyen összehasonlításnak nincs is sok értelme. Egy ilyen szegény és földrajzilag elszigetelt afrikai országban az infrastruktúra, a közművek, az alapanyagok beszerzése egészen más helyzetben van. Az éttermi felhozatalhoz a halakon, egy-két zöldségen és gyümölcsön kívül szinte mindent Portugáliából és Brazíliából szállítanak ide, ami nagyon költséges, s ez megmutatkozik a szobaárakban és az étlapok áraiban. Valóságos csoda, hogy a szállodák, az éttermek elfogadható választékot tudnak kínálni.

Ajánlott szállodák:

FIGYELEM!

A Zöld-foki szigetek kereskedelmi szálláshelyein 2013. május 1-je óta a vendégeknek idegenforgalmi adót kell fizetniük. Az éjszakánként körülbelül 2 euróba (220 escudo) kerülő adót minden 16 éves vagy annál idősebb vendégnek meg kell fizetnie. Több hetes tartózkodás esetén maximum 10 napot számolnak fel a szállodák. Az új adónem bevezetéséről még tavasszal, az állami költségvetés elfogadásakor döntött a Zöld-foki Köztársaság. A várakozások szerint az új adónemből 600 millió zöld-foki escudó, azaz 5,4 millió eurónyi bevétele származik majd az államnak évente. Az összeget a szigetvilág turisztikai fejlesztésére, emellett marketingre, tréningekre és a környezetvédelemre fordítják majd és a közbiztonság javítását finanszírozzák belőle. (Turizmus Online, 2013)

Vízum

  • Kell vízum, de nem komplikált a beszerzése, hiszen (többek között) a magyar állampolgárok érkezéskor a nemzetközi repülőtereken 25 Euróért kapnak. Fontos viszont tudni, hogy az útlevélnek a belépéstől számítva hat hónapig még érvényesnek kell lennie!
  • A repülőtereken a vízum kiadása picit időigényes lehet, mert sorba kell állni, és lomha az adminisztráció (15-30 percre számítani kell). Érkezéskor ne álljunk be az útlevél-ellenőrzés sorába, hanem rögtön keressük meg azt a pultot, ahol a vízumot intézik.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Chris72, 2022. 12. 27. 11:14
Üdv.mindenkinek,januárban utazunk Sal szigetére,azon belül is Santa Maria-ba,11 napra.Van esetleg valakinek valamilyen kapcsolata,vagy tud valami magyar,ottani tùraszervezőt,akivel érdemes lenne felvenni a kapcsolatot?Igazán nagy segítség lenne,hálásan köszönöm ha valaki tudna segíteni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon