ÚTIKRITIKA.HU / Santiago


Zöld-foki KöztársaságSantiago

Santiago dióhéjban | Vélemények |Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Santiago dióhéjban

Ez a legnagyobb sziget és itt van a főváros. Egyesek ezt a szigetet tekintik a leginkább afrikai jellegűnek. Ez abból is adódik, hogy a szomszédos szigetekkel és így közvetve is a szárazföldi Afrikával való rabszolga kereskedelemnek hajdan itt volt a központja, azaz afrikai rabszolgák ezrei fordultak itt meg, nem önszántukból. Mivel a többi szigetnél nagyobb, adódik, hogy tájképileg is a legváltozatosabb. Vannak finomhomokos strandok, méltóságteljes hegyek, szikár sztyeppés területek, magaslatok, termékeny völgyek. A sziget belsejében, az Assomada egyik völgyében látható az ország legnagyobb és legrégibb fája, ami kb. 500 éves. A sziget domborzatát két vulkanikus hegyvonulat dominálja. A sziget legmagasabb helye majdnem 1400 méter.

A főváros, Praia mozgalmas, nyüzsgő hely. Az igazat megvallva a főváros nagy része nem éppen vonzó látvány a nyomornegyedekkel és a többemeletes külvárosi betonos lakóházakkal. A szürke lakótelepek nem véletlenül hasonlítanak a kelet-európaiakra, hiszen a függetlenség után a nyolcvanas évek végéig az ország egypártrendszere elvtársi barátságban és szövetségben volt a Szovjetunióval, az NDK-val, stb. Azért van néhány csinos épület, például a városháza és a gyarmati időkből megmaradt elegáns házak, villák. Szerencsére van ütősebb nevezetesség is, mégpedig Santiago sziget korábbi központja, Cidade da Ribeira Grande de santiago, amely az UNESCO kulturális világörökségének a része! A városképből kiemelkedő erődítménynél is érdekesebbek a Rua Banana romantikus házai, amelyeket UNESCO pénzekből állítottak helyre.

Vélemények

"Nincs sok előnye azért annak, hogy a turista Praia-ban, a fővárosban szálljon meg. A fővárosban meglepően kevés a tűrhető étterem, kávézó és kulturális és történelmi látnivalók szempontjából csaknem érdektelen. Tulajdonképpen még a tengerparton szorgoskodó halászok és általában az emberek forgataga jelent élményt, természetesen a napozáson, pihenésen kívül. Maga Santiago sziget nagyon szép. Jókat lehet sétálgatni, valamint kirándulni a sziget hegyes-dombos tájain. A szokványosabb nyaraló körzetek, hagyományosabb üdülő hotelek nem a Santiago szigeten vannak. A helyiek nagyon segítőkészek, kedvesek a turistákkal." (Gergő, 2013)

Egyéb hasznos információk

1. Éppen ezen a szigeten, Praia városban él és ténykedik egy tiszteletbeli magyar konzul: Fortes Mária Zsuzsanna

Ez a címe: Vilarejo 4, Cova do Minhoto, Praia, Palmarejo, Cabo Verde

Telefon: 00238 262 95 60 ---- 00238 994 32 15 ------- 00238 262 91 08

Email: consul.hu.cv@gmail.com   ------ Skype: maria.zsuzsanna.fortes

Facebook: https://www.facebook.com/Consulado-Honorário-da-Hungria-em-Cabo-Verde-1490877467794851

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon