ÚTIKRITIKA.HU / Queensland / Brisbane


hirdetes

útikritikák


Queensland / Brisbane

Brisbane dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Mount Coot-tha Lookout | Eagle Street Pier | West End | Story Bridge | Entertaining South Bank | Egyéb látnivalók | Múzeumok | Környékbeli látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b.e. fotója

.

Ennek az aloldalnak a szerkesztése még folyamatban van.

Brisbane dióhéjban

Brisbane a Queensland ausztál szövetségi állam fővárosa, Ausztrália 3. legnépesebb városa. 2,5 millió lakosa van (2022-es becslés).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A vasárnap délelőtti piknikes élet a South Bank parkjában
  2. A helyiek sportossága
  3. A helyiek rendkívül barátságosak és segítőkészek a turistákkal! Maguk ajánlják fel a segítséget, még csak nem is kell őket megszólítani.
  4. Irigylésre méltóan élhető város tiszta levegővel
  5. A történelmi (valójában 19. és 20 század) épületek és a modernek csodálatos harmóniában, ízlésesen állnak egymás mellett.
  6. Tele van a város szebbnél szebb anglikán templomokkal.
  7. A turista szempontjából nem túl nagy és nem túl kicsi. Brisbane többet nyújtott mint amire számítottunk.

Nem tetszett

  1. Brisbane folyójának csúnya barnás színe van. De kár.
  2. A városi strandok nem szépek.

Vélemények

"Brisbane Downtownban nagyon szuper buli helyek vannak, viszont éjszaka nem szabad egyedül hazasétálni, mert ha ott eltűnik a magyar kislány, elő nem kerül soha többet!! Én megpróbálkoztam egyszer a sétával és egy autó le is lassított mellettem az éjszaka közepén, hogy esetleg elvigyen e valahová... hát nem hogy valahová nem szerettem volna, hogy vigyen, de leginkább sehová és akkor megfogadtam, hogy ilyet nem csinálok többet. Megéri a taxi!

Brisbane, mint város semmiben nem különbözik bármely csillogó világvárostól, ugyanazokat a fényeket, építészeti bravúrokat meg lehet találni itt, mint bármely jóléti országban... ugyanis az vitathatatlan, hogy itt általános jólét van, az a szó, hogy probléma talán csak akkor hangzik el, ha a hullámok nem elég magasak hétvégén a Gold Coast-on. Ugyan Brisbane-nek saját óceánpartja nincsen, de másfél órás autókázás után máris Surfer's Paradise-ban a Gold Coast-on találhatjuk magunkat ahol a hamisítatlan strand érzést kapjuk. Itt méterenként van egy ember és elég tömeges az egész, ezért a magányt nem itt kell keresni. Ha éppen nincs idő kiszaladni a beach-re, akkor Brisbane belvárosában van South Bank. Ez egy csodaszép park, tele számunkra különleges növényekkel és állatokkal és ide érdemes strandfelszereléssel érkezni, mert közvetlenül a Brisbane folyót keresztező híd után található egy kis szelet óceánpart. Egy teljesen ingyenes, mesterségesen létrehozott, fehér homokos part van itt, vízi mentőkkel és nyugalommal. Bár nyilvános és ingyenes, ez cseppet sem látszik rajta, mert tiszta és rendezett.

Amíg azonban a városban csavargunk, azt gondolom, kötelező Brissie főutcáján, a Queen Street Mall-on végigsétálni. A legelején található egy nagyon különleges bolt, Keri Craig Emporium néven. A hely egy ausztrál divattervezőről kapta a nevét és bizton állíthatom, hogy egy másik világ nyílik meg az idelátogató előtt. A bolt különleges egyvelege a lakberendezési tárgyaknak, bútoroknak, ruháknak és különféle csecsebecséknek (nem antikvitás és nem is használt holmik!!!), továbbá itt található egy kávézó is, ahol kötelező leülni és rászánni az összeget, amit elkérnek egy apró szendvicsért és Earl Grey teáért. A hely súrolja a giccs határait, a minimál stílus kedvelőit talán nem ragadja ennyire magával, de aki egy kicsit is vonzódik a romantikus barokkos világhoz az itt meseországban érzi majd magát. A látványt pedig az örökös Frank Sinatra zene egészíti ki, aki a tulajdonos kedvenc énekese és tökéletesen passzol a hely miliőjéhez." (Emese, aki Queenslandben élt rövid ideig,)


Brisbane egy nagyon hangulatos város. A központjában szinte egymás mellett található egy városi beach és egy kis esőerdő. Sokat sétáltunk és sétahajóztunk is, hogy minél jobban magunkba tudjuk szívni a város feelingjét. Egyik nap vonattal elmentünk az Australia Zoo-ba, amit talán sokan ismerhettek az Animal Planet TV csatornáról. Ez Ausztrália egyik legnépszerűbb állatkertje.

Az pedig, hogy az adventi időszakban utaztunk, számomra rengeteget hozzátett az élményhez. Sokszor csöppentünk spontán kis utcai karácsonyi koncertekbe, láttunk mozgó fényfestéseket a helyi városházák homlokzatán és minden város nagyon szép ünnepi díszbe volt öltöztetve.
Szóval hihetetlenül eseménydús volt ez a néhány hét. (2024)

b.e. fotója

"Be kell hogy valljam, korábban sosem hallottam Brisbane-ről. Valahogy ez a kétmilliós város (tehát Ausztrália lakosainak egytizede él itt) méltatlanul ismeretlen volt számomra: Sydney, Melbourne Canberra mellett talán Perth-t és Darwin-t is előbb említettem volna, mint őt. A város ugyanakkor mindent megtesz, hogy kellemesen érezd magad. Kicsit visszaköszön a Melbourne-hangulat (régi házak sok felhőkarcolóval körülvéve, hatalmas parkok, rengeteg zöld), de a terek kicsit "sűrűbbek", szűkebbek az utcák is - ugyanakkor csak kicsivel másabb a hangulata az előzőnél. Bár a belvárosnak nincs tengerparti kapcsolata, a város közepén mégis beach hangulatot árasztó, ingyenes, homokos strand várja a fürdeni vágyókat. A belváros egyik fő látnivalója a városháza, amelynek tornyába érdemes felmenni. Ez ingyenes, de a lift kapacitása miatt időpontot kell foglalni a helyszínen. Az egykor a város legmagasabbjának számító épület (1930 körül lett kész) ma már csak kisöcsiként bújik meg a többi között, de így is remek kilátás nyílik a toronyból - ahol nem mellesleg a nyolcvan éve működő óramű is megtekinthető (amit az egykori gyártó cég ma is szervizel rendszeresen.) (2017)"forrás

Odajutás

Sydney - Brisbane repülési idő: 1 óra 30 perc, busz: 15 óra 30 perc.

Szállás

Jön!

Közlekedés

Buszozás

t.a.

City Cat

a.c.

Étkezés

Báránylapocka vörösborban és paradicsomban párolva - l.l. fotója

Vásárlás

Stanley Street Plaza

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság

Brisbane közbiztonsága kimondottan jó. A pályaudvar környékén jócskán vannak rosszarcú figurák, de a rendőri jelenlét és a bekamerázottság fékezi potenciális bűnözési hajlamaikat.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Városközponti strand

Suttons Beach

Lower Moora Park (Shorncliffe)

Streets Beach (South Bank)

Wellington Point

Mount Coot-tha Lookout

Jön!

Eagle Street Pier

Jön!

West End

Jön!

Story Bridge

Entertaining South Bank

Jön!

Egyéb látnivalók

City Hall

New Farm River Walk

Shrine of Remebrance

Az első világháborúban elesett ausztrál és új-zélandi katonák tiszteletére épült emlékmű.  

Elter Karcsi fotója

Múzeumok

GoMa

Queensland Art Gallery

Környékbeli látnivalók és programlehetőségek

North Stradbroke Island

Olvasmányos linkek

"Brisbane Ausztrália harmadik legnagyobb és egyben leggyorsabban fejlődő városa, a környező agglomerációval 2,2 millió ember lakja. Növekvő népszerűségét többek között kedvező szubtrópusi éghajlatának köszönheti, amelynek hála, télen sem nagyon esik 15 fok alá a hőmérséklet. A napsütéses órák száma – legalábbis európai mércével mérve – botrányosan magas nem véletlenül nevezik Queensland-et a napsütés államának. A város nevét a Brisbane folyóról kapta – Sir Thomas Brisbane után, aki Új-Dél-Wales kormányzója volt még azelőtt, hogy Queensland 1859-ben önálló állammá vált.

Brisbane-t keresztül-kasul átszeli a folyó, ezért a vízibusz a város megismerésének egyik legjobb módja; a CityCat sebesen cikázik az északi és a déli part között. Az olyan vízimádók mint én, már magát az utazást is roppantul élvezik, a többiek meg örülnek, hogy megúszva a parkolási mizériát és a dugóban veszteglést, a kertvárosi külső kerületekből könnyedén megközelíthetik az üzleti negyedet, vagy akár a világ legrégebbi koalarezervátumát.

Brisbane talán legikonikusabb építménye a Story Bridge, amelyen gyalogosan, biciklivel, vagy autóval is átkelhetünk. Sötétedés után rendre különböző színekben pompázik, és az évente megrendezett Brisbane Fesztivál záró tűzijátékában is főszerepet kap. Nappal hajóval klassz átsuhanni alatta, esténként kocsival a legjobb átkelni rajta, mert ilyenkor a város fényei csodaszépek. A lélegzetelállítóbb élményt azonban kétség kívül az jelenti, ha szó szerint megmásszuk a hidat.

Ha valakinek csupán néhány órája van Brisbane-ben, azt tanácsolnám neki, hogy a South Bank-on töltse, mert itt kicsiben megtalálható minden, amiről ez a város szól. A természet közelsége, nemzetek találkozása, kiülős és beülős helyek (kávézók, éttermek, bisztrók), kulturális programok, vízparti pálmafás lazulás és sikkes belvárosi elegancia.

Hihetetlen mennyiségű zöld terület van a városban, ami kétségtelenül hozzájárul Brisbane élhetőségéhez. Botanikus kert, ahol valóságos esőerdőt találunk, belvárosi park takaros tóval, szabadidő központtal és megszámlálhatatlan külvárosi park modern játszóterekkel. Ami engem folyamatosan lenyűgöz, az az egzotikus, burjánzó növény- és állatvilág.

‪Brisbane legmagasabb pontja Mount Coot-tha, ahol csodás panorámában gyönyörködhetünk, a környező parkban pedig sétálhatunk, biciklizhetünk vagy meglátogathatjuk a planetáriumot.

A belváros gyalog könnyedén bejárható. Egymást érik a modern felhőkarcolók és a régi tradicionális Queenslander épületek – elsőre fura, ahogy a két stílus keveredik, de nekem nagyon bejön. Az is tetszik, hogy a különböző városrészeknek itt is sajátos egyéni karakterük van. Az eddigi egyik kedvencem a multikulti és hippi West End, ami bennem egyszerre idézi a londoni Camden Town és a sydney-i New Town hangulatát. (2013)" forrás


,, Queenslandet csak egyszerűen Sunshine State (Napsütés Állam) névvel illetik a remek klímája miatt. Most éppen tavasz van, ami a legjobb időszak a látogatásra, a hőmérséklet nagyon kellemes és a nyáron sokszor jellemző árvízszerű esőzéstől sem kell tartanunk. Brisbane-ben hostelt csak a következő napra foglaltunk és este ilyenkor tömegközlekedés már nem volt a reptérről, úgyhogy mivel eszünk ágában sem volt kifizetni a borsos taxi árat, az éjszakát inkább a reptéren töltöttük. Egész tűrhetően aludtunk, majd reggel bevonatoztunk a belvárosba és elfoglaltuk a hostelszobánkat, amely a város kínai negyedében volt.

Brisbane belvárosa hasonlít a korábban megismert két ausztrál nagyvároséhoz: tiszta, rendezett utcák, felhőkarcolók, de hiányzik belőle az egyéniség, ami Melbourne-ben vagy Sydney-ben megvan. Ennek ellenére Brisbane nagyon kellemes város, a folyóval, amely kettészeli. Sétáltunk egyet a botanikus kertben, majd az egyik gyalogosok számára fenntartott hídon átmentünk a folyó túlpartjára. Itt található a város legnépszerűbb része, Southbank, zöld területekkel a folyóparton, ahová rengeteg ember kiül pihenni vagy éppen piknikezni." forrás

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

A kenguru kedvelt tematika a művészetben is - b.e. fotója

Brisbane Club Tower (bal oldali) és a NSBC Bank épülete (jobb oldali) - Elter Karcsi fotója

Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon