ÚTIKRITIKA.HU / Ausztrália


hirdetes

útikritikák


Ausztrália

Belső légi közlekedés | Szárazföldi közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság, kockázatok | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Érdekességek | Fotóegyveleg

Belső légi közlekedés

 • Nagyon jó az ország belső légi közlekedése, és összeköttetései. az ország nemzeti légitársasága a Qantas, nagyon nagy nemzetközi és belföldi hálózattal rendelkezik!
 • A Qantashoz tartozik a Qantaslink és a Jetstar is, ezen kívül még nagyon jó szolgáltatást nyújt a virginblue.com.au.
 • Például Sydney és Melbourne között szinte óránként mennek járatok, igy elég nagy a választék és jók az árak, folyamatos akciókkal! 2017-ben ez az tvonal volt a világ második legsűrűbben repült útvonala.
 • Ezen kívül a kisebbek is elég jó hálózattal rendelkeznek, de talán egy fokkal megbízhatatlanabbak pontosság szempontjából: tigerairways erre egy jó példa, amiről valóság show-t is forgattak, ahogy a Melbourne-i reptéren megoldják a különböző konfliktusokat!
 • Ezek a légitársaságok már Ázsiába is repülnek, sőt a Jetstarnak már Sydney-Honolulu járata is van!

Néhány viszonylat repülési ideje:

 • Sydney - Perth kb. 5 óra
 • Sydney - Alice Springs kb. 3 óra 30 perc
 • Alice Springs - Perth kb. 3 óra 30 perc
 • Sydney - Darwin kb. 4 óra
 • Sydney - Hobart kb. 1 óra 20 perc
 • Sydney - Cairns kb. 3 óra
 • Sydney - Brisbane kb. 1 óra 25 perc

Szárazföldi közlekedés

Az autóbérlés elég egyszerű Ausztráliában, az egyirányú bérlés se gond, plusz felár ellenében! Baloldali forgalom van, tehát, akinek ezen a téren nincs előzetes tapasztalata, annak óvatosan kell átmenni a tűzkeresztségen, azaz az átálláson.

A sebességkorlátozás konkrét szabályai szövetségi államonként némileg eltérnek:

 • Településeken belül jellemzően 50 vagy 60 km/ó a sebességhatár
 • Településeken kívül pedig, 100-110 km/ó

A sebességkorlátozási szabályok megszegését keményen büntetik. Jogosítványra persze szükség van, és előnyös, ha van valami angol fordítású változatunk is még, vagy nemzetközi jogosítvány. A Stuart Highway az ország belsejét szeli át, Darwin-tól Port Augusta-ig, itt figyelni kell, van, hogy pár száz km-en keresztül nincs tankolási lehetőség, de felhívják erre az ember figyelmét, csak a táblákra figyelni kell!

Egy másik jelentős út Cairns-től egészen Melbourne-ig az óceánparton. Ez nem fizetős autóút, bizonyos helyeken 1 sávos, forgalmasabb szakaszokon 2-3 sávos is néha! Főleg Queensland északi részén jellemző az 1-sáv.

Fiatalok nagyon szeretik a buszos utazást, váltanak egy buszjegyet, és bizonyos városokban leszállhatnak 1-2 éjszakára, ez olyan mint egy bérlet, de azért előre kell szólni ki hol mennyi ideig szeretne időzni!

Vonatközlekedés is van, de elég lassú, és Queensland-re nem igazán jellemző, nagyok a távolságok szinte mindenki vezet, vagy repül az országon belül!

Fontos:

 • Ha a Fraser Island-re szeretne valaki átmenni, nem jó bármilyen bérelt autó se terepjáró, csakis a sziget által kijelölt terepjárókat engedik át a kompon, amiket Noosa-ban vagy Brisbane-ben lehet kölcsönözni!
 • Még ha kiegészítő biztosítást is köt az ember az autójára, az nem vonatkozik a kenguru károkra sötétedés után! Vagyis ha éjszaka vezet az ember és kiugrik egy kenguru az útra (valószínűleg az autó húzza a rövidebbet) ezt nem fedezi a biztosító!

"Kevesebb halálos autóbaleset: A sofőrök baromi óvatosak (erről lesz még szó), így arányaiban kevesebb a baleset, mint otthon. Persze a dologhoz az is hozzátartozik, hogy mivel a nagyvárosok közti távolság nagyon nagy, másik államba repülővel jár az ember, így az autóforgalom nagy része a városokban bonyolódik, ahol talán kevesebb az esély nagyon súlyos balesetekre. A statisztika tanúsága szerint a 100,000 lakosra jutó karambol okozta haláleset 5,7 : 9,9 Ausztrália javára, a 100,000 járműre jutó haláleset pedig 8:27 szintén Ausztrália javára.

Nagy parkolóhelyek: Ha egy ausztrál bekeveredne egy jó kis otthoni Tesco parkolóba, biztos sírva fakadna, ha be kéne parkolnia két autó közé, és valljuk be, joggal. Itt egyrészt az átlagautó sokkal nagyobb, mint otthon, míg a vezetési tudás kisebb, ezért nagyon jól jön, hogy jóval szélesebbek a parkolóhelyek (2013)

Közlekedési lámpák: A zöldfolyosó, mint fogalom, errefelé teljesen ismeretlen. Sőt, szerintem direkt úgy állítják be a lámpákat, hogy mindegyiknél meg kelljen állni. A lámpák éjjel-nappal mennek, a legkisebb kereszteződésben is. A legfőbb indok, hogy két éve miért költöztünk Perth keleti feléből nyugatabbra, mert baromi idegesítő volt, hogy hétvégén reggel kb. 20 perc volt megtenni 5 km-t egy nyílegyenes úton, ahol autót csak elvétve láttunk, mert minden lámpánál kellett várni egy percet. És nem jönnek rá, hogy szinte az összes dugó elkerülhető lenne, ha normálisan állítanák be a lámpákat.

Béna sofőrök: Hát igen, az autózás nem egy leányálom itt. Ugye aki száraz, nyílegyenes utakon tanult vezetni, és 110-nél jobban sosem mehetett még, az nem is tanul meg vezetni. Ha a sofőr itt zöldet lát, akkor lassít, hátha közben pirosra vált, és megállhat; a legundorítóbb az, mikor valaki 40-el vánszorog előttünk, majd mikor a lámpa sárgára vált, ad egy gázfröccsöt és még átmegy, mi meg ott ragadunk mögötte. Azt, hogy miért kell 2 másodperc, hogy valaki elinduljon a zöld lámpánál, sosem fogjuk megtudni. Hogy miért kell egy autónyi helyet hagyni a piros lámpánál várva, mikor ha mindenki előrébb gurulna, a sor vége is beférne a kanyarodósávba, és nem tartaná fel az egyenesen haladókat?

Ha például valaki tudja, hogy pár kilométerrel később kanyarodni fog, akkor abból a sávból már el nem mozdul, még ha dugó van abban a sávban a másik pedig üres, akkor sem. Hogy te épp ki szeretnél kanyarodni a főútra, és ki is tudnál, ha kedves ausztrál sofőr átfáradna a másik sávba? Na hát ez senkit sem érdekel.

Gyalogosként sosem fognak átengedni az úton, még zebrán sem. A legidegesítőbb, mikor futok a parkban, és látom, hogy jön egy autós, de ha mindketten tartjuk a sebességünket, pont elmegy előttem, mire odaérek a zebrához. Na nem, mert ugye ha ozzi sofőr gyalogost lát, megijed és lelassít, de meg nem áll, így nekem kell megvárni, amíg gyök kettővel átgurul a zebrán." forrás

Egészség

Közvetlenül Európából Ausztráliába utazóknak nincs szüksége semmilyen védőoltásra. Hepatitis A és B csak azoknak ajánlott, akik az ország belsejében terveznek egészen egyszerű körülmények (pl. kemping) között kirándulásokat. Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A H1N1 influenza vírusnak az országba történő bejutását fokozott karantén ellenőrzéssel szűrik a repülőtereken és a hajózási utas terminálokon, de már regisztráltak néhány megbetegedést. Ausztrália maláriamentes. A csapvíz mindenütt iható.

Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. Tehát: felelőtlenség baleset- és betegbiztosítás nélkül utazni Ausztráliába. Extrém sportolóknak, túrázóknak és családosoknak még inkább.

UV-sugárzás: A déli féltekén az "ózonlyuk" miatt nagyon erős napsugárzásra kell számítani, főleg az ottani nyári hónapokban (amikor nálunk tél van). Főleg azok vannak fokozott veszélynek kitéve, akik az átlagosnál világosabb bőrűek. Roppant mód ügyelni kell a nap elleni védelemre. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszú ujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata.

A baleseti kockázatok kapcsán az úti kritikus kiemelten hangsúlyozza, hogy a turista csak a kijelölt helyeken ússzon a tengerben. Minden esetben be kell tartani a helyi életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek. (Az ausztrál életmentő szolgálatnak évente több mint tízezer, a nyílt tengerre kisodródott embert kell kimentenie; illetve évente majdnem száz ember fullad a tengerbe a fenti okok miatt.)

Egészségügyi kockázatot jelentenek az ausztrál állatvilág egyes fajai (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.). Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magas szárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és kora esti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról az alábbi honlapokon található képes összefoglaló:

A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót. Ezzel kapcsolatos további információk elérhetők a WHO honlapján: www.who.int/en, illetve a www.who.int/ith.

Az egészség témájához tartozik, hogy az ausztráliai hatóságok rendkívül szigorú szabályokat állítanak az állati- és növényi eredetű termékek bevitele dolgában. Az Ausztrál Karantén Szolgálat és a Határőrség szigorúan betartatja a vám-, illetve a növényvédelmi- és állat-egészségügyi előírásokat, a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek behozatalára vonatkozó tilalmat és korlátozásokat. Tej, tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, magvak, friss zöldségek, gyümölcs és élő növények bevitele tilos, egyes élelmiszerek államok közti mozgatása is korlátozott, ezekről a közutak mentén táblákon olvasható bővebb tájékoztatás. A be nem jelentett és a csomagvizsgálatnál megtalált élelmiszer miatt 2-5 ezer dolláros helyszíni büntetés jár. A feldolgozott élelmiszert, teát, kávét, tejalapú italokat, fából vagy növényi, állati eredetű alapanyagból készült termékeket be kell mutatni vizsgálatra a "piros" folyosón. A helyszíni vizsgálat után a terméket visszaadják (szükség esetén speciális kezelésnek vetik alá) vagy elkobozzák és megsemmisítik. A karantén szolgálat többnyelvű (http://daff.gov.au/aqis), és az ausztrál Bevándorlási Minisztérium angol nyelvű (www.immi.gov.au/visitors) honlapjain további információk találhatók.

"Ausztráliában vannak veszélyek; az otthoninál sokkal kevesebb az autóbaleset és az ember által elkövetett bántalmazás, de a természetben sajnos több a veszély. Ezzel meg kell tanulni együtt élni, tehát nem úgy megyünk az utcán, hogy „jaj, mikor mar meg egy kígyó”, és nem úgy megyünk be a vízbe, hogy „jaj, mikor támad meg egy cápa". forrás


"Állítólag Tasmániában (no persze az ausztrálok szerint) van a világon a legtisztább levegő."

Étkezés

Nem árt tudni, hogy Ausztráliában a szolgáltatások gyakran nagyon lezserek, formalitásokkal kevésbé terhelt, mint nálunk. Az európai néha azt érezheti, hogy a szolgáltatás hányaveti, udvariatlan, pedig nem az, főleg nem a helyiek szemszögéből. Még az elegánsabb éttermekben is nagyon lazán adja elő magát a pincér. Náluk nem szokás az alázatoskodó, behízelgő szolgáltatási stílus. Ez összefügg azzal, hogy az ausztrálok szeretik egyenlőnek érezni magukat másokkal, és ehhez tartják magukat oda-vissza. Persze, ha nagyon kirívóan rossz a szolgáltatás lehet panaszkodni, de nem árt tudni: az ausztrálok nem szeretik kiverni a balhét, könnyebben intézik el, ha elégedetlenek, egyszerűen nem mennek vissza az inkriminált szolgáltató helyre.

Jobb tudni, hogy a borravaló angol megfelelője a tip Ausztráliában más jelentéssel is bír: szeméttelep.

"Nagyon sok étterem található minden negyedben és főutcán, minden földrészről! Sok a thai és indiai étterem, sushi is különlegesen friss, de drága is egyben, a running sushit is darabonként kell megfizetni, nem korlátlan a fogyasztás mint itthon a Wasabiban például! Van több német-osztrák-magyaros étterem is, rántott hús egy kedvelt fogás az Una-s étteremláncban, és nagyon jó árban van például a gulyásleves.Szinte minden magyar speciális hozzávalót meg lehet kapni a nagyobb városokban: piros paprikát, Vegeta-t, Fütyülős pálinkát és Vecsési káposztát is konzervben!

Az ausztrálok nagyon szeretnek étteremben vacsorázni, kipróbálni új dolgokat, így tényleg minden nemzetiségű étterem megtalálható: brazil, francia, mexikói, olasz, kínai, thai, koreai, libanoni, indiai és még sorolhatnám, persze az összes nemzetközi gyorsétterem mellett! Nagyságrendileg, egytálételek: AUD 10-14 találhatóak, ez egy átlagos étteremben, ennél persze a gyorséttermek olcsóbbak és vannak elegánsabb éttermek is! Nagyon nagy kultúrája alakult ki a kávézásnak is, minden sarkon lehet elviteles bögrében kapni kávét, és 6-8-féleképpen (pl: latte, flat white, cappucino, macchiato, mocha, espresso, ristretto) kérhető, barista által készített jó minőségű kávét! A barista egy külön kávékészítő specialista, akinek csak ez a dolga a kávézókban!" (Petra, 2012)


"Nincs borravaló. Sehol nem elvárt és nem szokás borravalót adni. Persze például az étteremben bele van építve az árakba, de szerintem sokkal tisztább így, mint ha a pincér bosszúsan néz rád, mert 15% helyett csak 14%-ot adtál. Csapvíz az étteremben. Minden étteremben kap az ember érkezéskor egy kancsó – általában hűtött – csapvizet. Ez jól jön, ha az ember szomjasan érkezik, hiszen már ihat valamit, mielőtt kijön az italrendelés. Sokszor én is csak például egy pohár sört iszok (ha például vezetek), és akkor utána nem kell 5 dollárért ásványvizet rendelni, mert ott a csapvíz. (2013)"

,, Ausztrália elfogadó ország, ezt mutatja a rengeteg bevándorló is. Nem könnyű eljutni odáig, hogy valaki bevándorló lehessen ott, az igaz, viszont akinek sikerül, azt elfogadják. Mi lenne jobb példa erre, mint hogy mekkora hajlandóságot mutatnak a világ különböző konyháinak integrálására!? Ha az országba utazol, meg fogsz lepődni a thai éttermek mennyiségén és az olcsó árakon.

BYO: Bring Your Own – azaz, hozd a magadét!

Olcsóbb éttermekben meglepő szokás az, hogy egy pár dollárért behozhatod a saját üveg borod a vacsora mellé. Nem gondolná az ember, hogy ez nyereséges ötlet az éttermek részére, de újabb példája az elfogadásnak, és annak, hogy nem mindenkinek az a célja, hogy minél több profitot csináljon." forrás


,, Sok országban hozzáadják a számlához a borravaló összegét, akkor is, ha tetszett a kiszolgálás, és akkor is ha nem. De általánosságban elmondható, hogy minimum csúnyán néznek, ha nem adsz semmit, vagy csak minimális mennyiséget. Az ausztrálok ellenben senkitől nem várják el, hogy borravalót adjanak, és biztos, hogy nem fognak kinézni, ha anélkül távozol." forrás


,, Itt több thai étterem van, mint Thaiföldön! Nem viccelek, a legjobb az egészben, hogy mindent megtalálsz amit szeretnél, ha ázsiai fronton keresgélsz, plusz autentikus, szuper ételeik vannak. Maláj, kínai, szecsuáni, japán, koreai, thai, szingapúri, indonéz és még folytathatnám a sort, de inkább írom a következő sorszámot. (2018)" forrás

Vásárlás

Nem árt tudni, hogy alkoholt csak erre kijelölt üzletekben lehet vásárolni. Barna zacskóba csomagolják, mintha a piás üveg látványát az utcán szégyellni kellene.

"Jó minőségű élelmiszerek. Itt olyanokra gondolok, hogy például sokkal nagyobb bizalommal veszem meg a zöldséget, mert tudom, hogy nem permetezték le két nappal szedés előtt, a gén-kezelt zöldségeknek nagyon szigorú vizsgálaton kell átesnie, mielőtt forgalomba kerülhetnek (nem is nagyon hallottam még ilyenről amúgy), és még a darált húst is megveszem a boltban (amit otthon én sosem vettem), mert megbízok a gyártóban annyira, hogy tudom, tisztán kezelték a húst, és nem daráltak bele minden nem odaillő dolgot. Egyik munkatársam élt korábban Londonban, és mikor az ottani kollégák jöttek ide pár hétre, kérdezték, hogy hol lehet itt bio ("organic") zöldséget-gyümölcsöt kapni, mert nem látnak ilyet; hát itt nem hirdetik külön, hogy mi "organic", mert szinte minden az. Amúgy a zöldség-gyümölcs import Ausztráliába nagyon minimális, olyan dolgokat egyáltalán nem importálnak, ami itt is megterem, és mivel elég nagy és változatos éghajlatú az ország, szinte minden megterem. (2013)" forrás


,, Ausztrália nem csupán a magyaroknak drága, ráadásul Sydney még az országos összehasonlításban is a listavezető. Az ingatlan, a szolgáltatás, a szállás messze itt kerül a legtöbbe. A magyar utazók számára a teljesség igénye nélkül leírok pár árat. A fiatalok, a hátizsákosok által látogatott relatíve olcsó helyeket sem lehet megúszni átszámítva húsz-huszonötezer forint per éjszaka alatt. Egy kávé nyolcszáz forint, egy sör ezernégyszáz forint, kétezer forint egy kebab, egy palacsinta (ha már van benne valami töltelék) háromezer forint, fél kiló kenyér ezer forint. Észnél kell lenni, de legfeljebb az ember összehúzza a nadrágszíjat. Ezen az oldalon már írtam Sydney halpiacáról, mindennap akcióznak, megérheti kimenni és ott helyben valamit fogyasztani. Persze, ha kávézás közben balról a Harbour Bridge, jobbról az Operaház látszik, akkor egyszer bevállalható az ár. (2014)" forrás


,, Általános sztereotípia, hogy Ausztráliában az emberek gazdagok, mindenkinek van pár jachtja és egy óceánparti villája. Ez részben igaz, Ausztráliában tényleg jól lehet élni, és magas az életszínvonal a világ sok országához képest, ám sok turista nem gondol bele, hogy ez alapvetően magas árakat von maga után. Mindenképp nézz utána, hogy milyen árakra számíthatsz, mielőtt kimész, mert magyar viszonylatban lehet, hogy számodra drágának minősülnek kint az áruk és szolgáltatások! Ez azonban egyáltalán ne szegje kedved, bárhova is mész, és bármit veszel igénybe, életed egyik legjobb kalandja lesz! (2018)" forrás

Közbiztonság, kockázatok

Ausztrália kifejezetten jó közbiztonságú országnak számít. Tény viszont, hogy a nagyvárosokban, a turisták által sűrűn frekventált helyeken előfordulnak zsebtolvajlások, gépkocsilopások és ritkán rablások. Ha bűncselekmény áldozatává válunk, akkor azt haladéktalanul jelentsük a legközelebbi rendőrőrsön.

"Nagyobb biztonságban érzem magam itt, mint Budapesten. Persze itt is vannak bűncselekmények, rablás, emberölés, de szerintem lényegesen kevesebb, mint otthon. Megnéztem egy nemzetközi statisztikát, és elég érdekes a 100.000 lakosra jutó különféle bűncselekmények alakulása: szándékos emberölés Magyarországon 1,4, Ausztráliában 1,2, míg egyes bűncselekmények arány jóval magasabb az ausztráloknál, például a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények aránya Ausztráliában 91,1, míg Magyarországon 2,3; ez utóbbi óriási különbségnek tűnik, szinte hihetetlen, oka lehet talán, hogy a statisztika természetesen csak a feljelentéssel végződött eseteket számolja; nem tudom. Szóval azért itt sem árt az óvatosság. (2013)" forrás

Veszélyes állatok

Cápa- és krokodiltámadások ritkán fordulnak elő, de azoknak persze nagy a média nyilvánossága. Ami a cápákat illeti, az ausztráliai strandokon pont az ellenük való védekezésre hálókat feszítenek ki, hogy biztonságossá tegyék a fürdőzést. A ritka esetek többnyire szörfösökkel történnek. A kockázatok teljesen minimalizálhatók, ha az ember kizárólag az őrzött strandokon, a jelző zászlók határain belül fürdőzik és nappal, semmiképpen sem sötétben vagy szürkületkor. Tanácsos nem egyedül a vízbe menni, tanácsos túl messzire kiúszni, és kerülni kell a folyótorkolatokat és a mélyebb vizeket.

Krokodilveszély csak a észak-ausztráliai folyókban és a partközeli torkolatoknál van. A veszélyt az okozza, hogy a krokodilok az életterüket néha változtatják. Az említett régióban sok helyen vannak figyelmeztető táblák, és azokat persze nagyon komolyan kell venni. Különösen veszélyesek lehetnek a mangrove-s partok, a mély vizek, a dagályok.

Mérges kigyók, pókok és az ártatlannak tűnő, de baromi veszélyes kocka medúzák elsősorban november és április között okozhatnak bajt a fürdőzőknek. A komolyabb strandokon a hálók miatt biztonságban van a turista is, azaz ajánlatos kerülni a vadabb nem ellenőrzött partszakaszokat. Alapszabály: figyelni a tiltótáblákra. A Nagy-korallzátony külső területein a sznorkelezésnél, búvárkodásnál mindenképpen tanácsos védőruha viselése.

Az outback-ben, azaz az ausztráliai sivatagos vadonban a kígyómarások és pókcsípések elkerülése érdekében tanácsos magas szárú túracipőt, hosszú nadrágot hordani. Túlságosan nem kell beijedni, mivel halálos esetek nagyon ritkán fordulnak elő, ugyanis évtizedek óta nagyon biztonságos ellenszérumok léteznek.

"Pókok, kígyók, egyéb ízeltlábúak és lábatlanok. Rossz hír, hogy Ausztráliában bármi megölheti az embert: sokféle mérges pók, veszélyes kígyó, medúza, krokodil és cápa él errefelé. Azért persze a valóság nem ennyire félelmetes, de azért nem árt óvatosnak lenni. Például megvárjuk a cápariadó végét, mielőtt bemegyünk az óceánba; nem mindenki teszi ezt.

Krokodilok és mérges medúzák szerencsére nem élnek Perth környékén. Tavaly viszont az egész világon Nyugat-Ausztráliában haltak meg a legtöbben cápatámadásban. Mi a belvárosban élünk, itt kígyóval nem szoktunk találkozni, de kertvárosokban előfordul, hogy valaki kígyót talál a kertjében. Minket leginkább a pókok és a csótányok idegesítenek, melyek ellepik a teraszunkat (nem segít, hogy egy nagy park mellet lakunk, és még idióta bokrok is vannak a teraszon), és előszeretettel be is jönnek. Ezek nem mérgesek (legalábbis nem tudok róla, hogy volt már bent mérges pók), csak idegesítő, főleg ha mondjuk a csótány belemászik a poharadba.

Röviden a védekezésről: ha a kertvárosban laknék, biztos nem lenne bokrom, mert az alá előszeretettel bújnak be a kígyók; aki bérelt házban lakik és van bokor, fel szokták vágni a bokor aljának 20 cm-jét. Pókok-csótányok ellen: ne legyen olyan dolog kint, ahova beköltöznek (bokrok, egymás mellé felállított székek például), egyébként vannak olyan rovarirtó spray-k, amivel kívülről kell körbespriccelni az ablakokat, és akkor elvileg nem jönnek be; ezek elég jól működnek, én még az összes sarkot is végigspriccelem, de azért így is van néha hívatlan vendég, főleg nyáron." forrás


,, Ausztráliában a veszélyes állatok nagy része egy jól behatárolható, az ország egészét nézve kis területen él. Például a krokodil és a kocka medúza csak az északi területeken. Így közép kelet Ausztráliában sokkal reálisabb veszély, hogy egy bekómázott koala esik a fejünkre. Más fajok kezdenek eltűnni, így pl dingó kutyából olyan kevés van, hogy már őket kell védeni az embertől és nem fordítva. Megint más esetben habár félelmetesnek néz ki a vadászpók és ha vezetés közben jelenik meg a műszerfalon akkor komoly balesetet okozhat az ijedség, de amúgy ártalmatlan. Illetve ha áldozatul is esünk egy halálos mérgű fajnak, akkor se biztos a halál, hiszen például a tölcsérhálós pók mérge már 1981 óta nem okozott halált a kifejlesztett ellenanyagnak köszönhetően." forrás

Magyar külképviselet

Nagykövetségünk Canberrában:

Egyéb hasznos információk és érdekességek

"Konnektor kapcsoló. Minden konnektoron van fel-le kapcsoló. Engem arra tanítottak, hogy ha például elmegyünk otthonról hétvégére, ki kell húzni mindent, mivel az áram alatt hagyott berendezések balesetveszélyesek. Hogy szoktam utálni kihúzni a TV vezetékét a TV mögött eldugott konnektorból. Na itt ilyen nincs, egyszerűen lekapcsoljuk a konnektort. A TV is csak akkor van áram alatt, amikor nézzük, amúgy mindig lenyomom. A telefontöltőt sem kell kihúzni minden egyes töltés után, mennyivel egyszerűbb lekapcsolni a konnektort. Még a sütőnek és a főzőlapoknak is van kapcsolója. (2013)" forrás

,, Rengeteg helyen limitálják az internetet, volt olyan szállásunk, ahol napi 200 mb-tot adtak ingyen, a megszokott korlátlan hozzáférés helyett. Próbáld ezt elfogadni, mikor az internet segítségével dolgozol, plusz a sebesség olyan jó, hogy a versenyben még egy lajhár is leelőzi.

Fogtuk magunkat és vettünk helyi sim kártyát, A Vodafone éppen akciózott, 25 AUD-ért 8 Gb internetet és korlátlan beszélgetést, sms-t kaptunk. Egyéb megbízható hálózatok: Optus és Telstra. (2016)" forrás


,, Sokan panaszkodtak az internet minőségére, amit elég nehéz elsőre hova tenni. De tény, többen írták, hogy például egy-egy nagyobb eső idején rendszeresen gond van vele, csakúgy, mint csúcsidőben.

A mobilnet viszont elég jól működik, úgyhogy az sem számít különösebb ritkaságnak, hogy jobb, mint a vezetékes net. " forrás,, Rengeteg helyen limitálják az internetet, volt olyan szállásunk, ahol napi 200 mb-tot adtak ingyen, a megszokott korlátlan hozzáférés helyett. Próbáld ezt elfogadni, mikor az internet segítségével dolgozol, plusz a sebesség olyan jó, hogy a versenyben még egy lajhár is leelőzi.

Fogtuk magunkat és vettünk helyi sim kártyát, A Vodafone éppen akciózott, 25 AUD-ért 8 Gb internetet és korlátlan beszélgetést, sms-t kaptunk. Egyéb megbízható hálózatok: Optus és Telstra. (2018)" forrás,, A csatlakozók: Mielőtt Ausztráliába indulsz, mindenképp győződj meg róla, hogy van-e nála megfelelő, és elegendő mennyiségű adapter. Sokan azt hiszik, hogy a történelmi okokból adódóan az ausztrálok is a brit csatlakozókat használják, pedig saját típusú konnektorok vannak. Ezek hasonlóak az Amerikában használtakhoz, kivéve, hogy az alsó két szára befelé fordul, ’V’ alakot formálva." forrás

Érdekességek Ausztráliában

 • A kukásautókban a jobb és a bal oldalon is van kormány (na ki találja ki miért?)
 • A kulcsot pont ellenkező irányba kell forgatni mint nálunk
 • A gomb kilincset is :)
 • A víz is fordítva folyik le (az óra járásával ellentétesen - bár ezt a lefolyó és a mosdó/wc kialakítása befolyásolhatja)
 • A forgóajtó is fordítva forog
 • Az ablakok nem befelé nyílnak, hanem kifelé
 • Nem délben van a nap a legmagasabban
 • Itt minél északabbra megyünk, annál melegebb lesz :)
 • Itt az eladók kedvesek, otthon nem, ez is fordítva van :)
 • Itt folyton azt érzed hogy a kormány megpróbálja megkönnyíteni az emberek dolgát, nem pedig megnehezíteni
 • Itt nincs fél literes üdítő. Van 450 ml, meg 600 ml. 500 nincs
 • Alkoholt kizárólag Bottle shopban (szeszbolt) lehet kapni. Sehol máshol
 • A kocsmákban nem lehet cigizni. Az utcán viszont nem lehet inni. Sakk-matt
 • Itt a szúnyogok kicsik, és nincs hangjuk. Csak azt veszed észre, hogy 5000 csípés van rajtad.

Forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Andris, 2019. 04. 24. 20:47
Szerintem Ausztrália nagyon érdekes Állam sok benne a nyugalom a cápák és a medúzák pókok rablások esetén is.
Szerintem nagyon érdemes Ausztráliát meglátogatni.
A sportban nagyon ott vannak foci, amerikai foci kosár labda , softball.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon