ÚTIKRITIKA.HU / Melbourne

Melbourne

Melbourne dióhéjban | Vélemények | Utazás | Hasznos információk | Látnivalók | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Fotó by Elter

Melbourne dióhéjban

  • Melbourne Ausztrália második legnagyobb városa, 4,5 millió lakossal. Melbourne Ausztrália Victoria nevő szövetségi államában található, a hatalmas ország dél-keleti részén.
  • Néhány nemzetközi felmérés szerint Melbourne a világ legélhetőbb nagyvárosa (fő szempontok: stabilitás, egészségi ellátás, környezet, oktatás és infrastruktúra)!
  • A világ nagyvárosai közül Melbourne-ben a legnagyobb az egy főre jutó kávézók és éttermek száma.
  • Európán kívül Melbourne-ben van a leghosszabb villamoshálózat.
  • Melbourne lakosságának csaknem 40 százaléka nem Ausztráliában született! Közülük a legtöbben Nagy-Britanniából, Kínából, Vietnamból, Olaszországból és Görögországból jöttek. Athén után Melbourne a legnagyobb görög lakosságú város.
  • Melbourne utcáin naponta 90 tonna kutyakaki rakódik le. Az oda készülő turistának nem kell aggódni: el is takarítják.

Repülőjegyek Melbourne-be

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Tényleg meg lehet érteni, hogy miért nevezik Melbourne-t a világ legélhetőbb városának

2. Pontoon (terasz), St. Kilda Beach 

Nem tetszett

1. Egyes nyugati, szakadtabb elővárosokban a rossz közbiztonság a Feket-Afrikából és az óceániai szigetekről migrált fiatalok bandái miatt

2. A Dockland meglehetősen unalmas, érdektelen

Vélemények

,,

SYDNEY VAGY MELBOURNE? Mindkét város szerethető, de nekem egyértelműen Melbourne a befutó, a frissessége és az élhetősége mellett a kreatív vibe és az itt – ott fellelhető európai hangulata miatt igazán otthonosan éreztem magam benne. Az építészete, a csipkézett viktoriánus kis házacskák teljesen lenyűgöztek.

Az ausztrálok szerint is Melbourne a legeurópaibb város Ausztráliában. Hipszter cool faktor, Királyi Botanikus Kert, graffiti art, óceánpart és alig egy órányi autóútra hatalmas hófehér kakaduktól hangos vad erdők. A belvárosban mindenhol van ingyenes és jól működő wifi, a városközpontban ingyenes a villamos és ottlétemkor (október második fele) minden nap mind a négy évszak időjárása előfordult. (2018)" forrás


"A legeurópaibb ausztrál város elvarázsolt villamosaival, kiszámíthatatlan időjárásával, pezsgő kulturális életével és romkocsmaszerű bárjaival.  Melbourne-t nem véletlen tartják a legeurópaibb városnak Ausztráliában. Sűrű villamoshálózat szövi át, amitől a hangulat tényleg egészen olyan, mintha az öreg kontinensen lennénk. Az időjárás sem tipikus ausztrál, nagyon szeszélyes. A nyár közepén érkeztem, mégis megesett, hogy reggel nyolc fok volt, délben meg már 25-30, majd este jött egy elképesztő vihar. A helyiek azt mondják, egy nap alatt négy évszakot is meg lehet élni, a komfortérzet kulcsa a réteges öltözködés. Sydney nem fogott meg. Szép, érdekes, napsütötte, de valahogy idegen. Melbourne viszont szerelem első látásra. Az emberek bicikliznek, kabátot hordanak, és isteni kávékat isznak. Ha valaha mégis arra a döntésre jutnék, hogy átteszem a székhelyem a világ másik felére, akkor egyelőre Melbourne a befutó. (2014)" forrás

Utazás

Közlekedés


Melbourne-ben sűrű metró-, villamos, és buszközlekedést tartanak fent.
A City-Circle villamos ingyenes és bejárja a belvárost 10 perces időközönként.
A belvárosban sok parkolóház található. A parkolás ezekben meglehetősen drága.
Érdemes autót bérelni a repülőtéren, ha valaki nagyobb túrában gondolkodik.

villamosok (háttérben a Crown Towers) - T.J. fotója

Southgate, gyalogos híd - Elter fotója

ingyenes városnéző villamos (35-ös) - J.C. fotója

Egyéb hasznos információk

Étkezés

Melbourne híres arról, hogy gasztronómia élvezetek tekintetében hatalmas választékot kínál. Egyes felkapott negyedekben (pl. St. Kilda) a hétvégéken és ünnepnaokon annyira sokan akarnak étterembe menni, hogy a vendéglátóhelyek a nagy keresletet az adott napokra magasabb árakkal "díjazza". Aki kínai kaját akar enni, annak érdemes a Chinatownban a Lt. Bourke Street kifőzdéi közül választani. Hétköznap, ebédidőben nagyon jutányosan lehet enni menüt, de a kínai levesek önmagukban vannak olyan tartalmasak, hogy utána már további fogásra nincs is szükség. A kynain kívül az ászai konyha rengeteg vonulata található meg a nagyváros vendéglőiben. Sok a kebab árus.

meat pie (húsos kosárka) - H.H. fotója

báránysültem - K.J.fotója

Vásárlás

Érdemes ellátogatni a Queen Victoria Market piacra, ahol nagy választékban árulnak fross élelmiszereket és ínyencségeket. Ezen a piacon sok szuvenírt is árulnak turistáknak. A Spencer Street-en a Southern Cross Station-nél található a Fashion Outlet Center, ahol jutányosan lehet vásárolni divatárukat.

Melbourne - Blender Lane Artists market

Közbiztonság

rokonszenves rendőrök - N.L. fotója

Látnivalók

,, Az egész ausztrál utam legnagyobb élménye volt a Heritage Walk, amit a Királyi Botanikus Kertben tartanak. Egy ausztráliai őslakos, vagyis egy aboriginal kalauzol végig a botanikus kerten, hogy bemutassa az őshonos növényeket és azt is, hogy mire lehet őket használni. A túra egy aboriginal welcome füstceremóniával kezdődik. A botanikai ismeretek megosztása után beszélgettünk még tabukról, vagy arról, hogy az őslakosok szerint a szellem sosem hal meg, hanem örökre ott marad az élőkkel, arról, hogy hogyan élik meg az ausztrálok azt, hogy az őslakosoktól rabolt földön élnek és hogy mennyi maradt az eredetileg 256 (!) különböző nyelvből, amit az Ausztrália területén élő őslakosok beszélnek vagy beszéltek. Ezen a fotón Jakubi a 450 éves ausztrál teafa alatt áll. Büszkén csillant meg a szeme,attól, hogy a kultúrájában oly fontos növényt a szagáról is felismerik azok is, akik Európából jöttek. (A túra ára 35 dollár) " (2018)" forrás

St. Patrick katedrális - Elter fotója

Fantasztikus Timelapse videó Melbourne-ből

St. Kilda Beach - N.L. fotója

Magyar külképviselet

Konzuli Iroda - vezető konzul: Pethő Gyula

123 St. Georges Road, Fitzroy North VIC 3068

Telefon munkaidőben: (Bejelentkezés, időpontkérés) munkanapokon 9:30-12:00: + 61 3 9486-3397

Manapság

N.L. fotója

Fotóegyveleg

Melbourne - Degraves street

Sok a kínai

Melbourne - süllyedő könyvtár

Melbourne - Tehén a fán - installáció

Eureka Tower - Elter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon