ÚTIKRITIKA.HU / Ausztrália


hirdetes

útikritikák


Ausztrália

Repülőjegy és repülés | Szállásválasztás | Vízum & vám | Fotóegyveleg

Repülőjegy és repülés

A legtöbb ember Sydneybe repül Budapestről. Érdemes akciós repülőjegyekre vadászni az alábbi linken. Aki nagyobb lélegzatű túrára készül, érdemes megfontolni azt a lehetőséget, hogy esetleg Melbourne-ből repüljön haza. Autós túra esetén sok felesleges autózással eltöltött óra megspórolható. A másik lehetőség, amire érdemes figyelni, a stopover, avagy megállás lehetősége. Ausztrália ugyanis nagyon messze van. Nagyon. Messze.

A repülők turista  osztálya általában nem a legkényelmesebb hely, de 14-16 órán keresztül végképp nagyon kényelmetlen. Általában a megállás nem valósítható meg a legolcsóbb akciós jegyekkel, de egy párnapos megálló Bangkokban vagy Szingapúrban nagyon megéri a plusz költséget.  

"Aki Melbourne-be vagy Perth-be szeretne utazni, annak nagyon jó dolga van, mióta repül a Qatar légitársaság Budapestre. Ugyanis egyetlen átszállással utazhat Ausztráliába, kényelmes menetrenddel, ideális átszállási időkkel, és nem utolsó sorban kedvező árakon. A Qatar du. 5-kor száll fel Budapestről és 23:20-kor száll le Dohában, ehhez tökéletes csatlakozás a 00:55-ös indulás, mellyel este 10-re már Melbourne-be is ér a gép. Bp-Doha között 5 óra a repülési idő, Doha-Melbourne között pedig 13 és fél óra. Jelenleg ez a legkevésbé fárasztó utazási lehetőség. Az esti megérkezéskor, aki szerencsés, tud aludni, másnap pedig viszonylag frissen nekiindulni a kirándulásnak! A visszaúti menetrend hasonlóan szuper: mivel fordul vissza a gép, 23:00 órakor van az indulás, Dohában reggel van másfél óra átszállási idő, Bp-re pedig kényelmesen megérkezik a gép délben. Kell ennél jobb?

2014. tavaszán kedvezményes árakon tudunk foglalni irodáinkban Korean Airlines jegyeket. A "kistigris" légitársaságok a kedvenceink, mert új gépekkel repülnek, adnak a minőségre, jó a személyzet, és nem utolsó sorban az árak is versenyképesek! A koreai légitársaság prágai és szöuli átszállással repül pl. Sydney-be jelenleg akciós áron, Prágában másfél óra, Szöulban sajnos 7 óra csatlakozással, visszaúton 1 éjszakázással Szöulban. A légitársaság ráadásul ingyenes koreai kirándulással kedveskedik utasainak a hosszú csatlakozásokra június közepéig. 6 különböző (2-6 órás időtartamú) kirándulásból lehet választani. Szöulból repülnek egyébként még Brisbane-be is.

A British Airways londoni és szingapúri átszállással repül Perth-be (2 és fél óra repülés Londonba, 13 óra repülés Szingapúrba, 5 óra onnan Perth-be), átszállási idők: 3-4 óra. Kb ugyanígy repül a légitársaság Sydney-be is, és figyelni kell, mert sokszor közvetlen járatnak adják ki az internetes oldalak, de mindenképpen van menet közben egy leszállás. Akár British Airways-t nézünk, akár Qantast, akár Virgin Airlines-t, minden esetben leszáll a járat vagy Szingapúrban vagy Dubaiban vagy Hong Kong-ban. British Airways járatokkal és partnereivel gyakorlatilag minden ausztrál nagyvárosba el lehet jutni. Az én másik nagy kedvencem az Emirates, sajnos magam még nem repültem velük, de az utasok rajonganak érte. Pár hete is kaptunk egy köszönő levelet az egyik törzsutasunktól, aki Emirates légitársasággal utazott Ausztráliába. Ez az a légitársaság, ahol a turista osztályon is pozitív élmény hosszú utakat repülni, nem csak a business osztályon!

Az Emirates sajnos nem repül Budapestre, de Bécsbe igen, és Dubai átszállással számos város elérhető velük: Sydney, Melbourne, Brisbane, Adeleide, Perth. A járatok 15:30-kor indulnak Bécsből Dubaiba, 5 és fél óra a repülési idő, helyi idő szerint 22:55-kor érkeznek az Emirátusba, ahonnan 3-4 óra csatlakozás után még kb 11 óra repülést követően érnek Ausztráliába. Vissza a kora reggeli órákban jönnek a gépek, Dubaiban pedig 4 óra az átszállási idő, Bécsbe este érkeznek. Érdemes Dubaiban eltölteni pár napot, ha idő/pénzügyi keret engedi: nagyon érdekes város, teljesen más világ, egyszer az életben látni kell! A légitársaságon keresztül el tudjuk intézni a dubai vízumot is. (2014. február)" Vista info

Szállásválasztás

Ausztráliában a szálláshelyek csillagos besorolása helyi, nem hatósági, hanem független intézmény (AAA Tourism) döntése alapján dől el annak alapján, hogy a létesítmény mennyire felszerelt, milyen szolgáltatásokkal rendelkezik, milyen állapotban van és mennyire tiszta. Egytől öt csillagosig létezik besorolás. Az 1 csillagos szálláshelyek nagyon egyszerűen berendezettek, és csak a legalapvetőbb szinten szolgáltatnak. A 2 csillagos szállodák is egyszerűek, de azért az 1 csillagosokhoz képest némileg kényelmesebbek. A 3 csillagosak átlagos szabványszinteknek felelnek meg. Ausztráliában a 4 csillagos hotelek már igazán jók, kényelmesek, az 5 csillagosok pedig, más nemzetközi szabványoknak is megfelelnek. Ausztráliában alig van olyan szálloda, ahol ne lenne légkondicionálás (hűtés, fűtés), színes TV, kis hűtőszekrény (vagy mini bár) kávé- és teakészítési lehetőség. A szobáknak saját fürdőszobájuk van, amelyben azonban többnyire inkább zuhanyozó van és nem kád.

Ausztráliában a legnagyobb szállodalánc az Accor, amelynek Novotel, Sofitel, Mercure, Ibis stb. márkás alatt több, mint száz hotelje van. Jelen van Ausztráliában a Hilton, a Marriott és a Sheraton is. Ausztráliában a családok, üzletemberek körében nagyon népszerűek az apartmanhotelek. Ezekben az árak kb. 140 USD-től indulnak. A legismertebb apartmanhotel lánc a Medina Serviced Apartments. Sok autós turista választja a takarékosságból vagy praktikusságból a moteleket és úgynevezett motor inn-eket. Ezek tiszták, higiénikusak, alapvető dolgokkal felszereltek, de többnyire elég lestrapáltak. Jó viszont, hogy sok motelnek van saját medencéje. Az árak 60 és 100 USD/szoba között mozognak.

Ugyancsak népszerűek a bed & breakfast szálláshelyek. Olcsók és nagyon sok van belőlük a hatalmas országban. Ezekben előfordul, hogy a fürdőszoba közös használatú. Érdekes, hogy sok vidéki kocsmában van kiadó szoba. A pub-ok jellemzően régi épületekben vannak és a szobák is ennek megfelelők. 40 USD ár körül már kivehető szoba. Divatos a farmokon kialakított szálláshelyek igénybe vétele (farmstays). Nem olcsó, de egyedi élmény.

Vízum és vám

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézés két módon ajánljuk, vagy online lehet intézni a vízumot vagy az utikritika.hu utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

  • Telefonszám: 06-1-429-9908
  • E-mail: vizum@vista.hu
  • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő

Ausztrália a magyar állampolgároknak vízumköteles. A vízumot előzetesen kell beszerezni vagy elektronikus úton vagy a bécsi Ausztrál Nagykövetségen. A fenti főszabály alól kivételt képeznek azok a magyar állampolgárok, akik a belépéstől számított 8 órán belül továbbutaznak Ausztráliából és nem hagyják el a repülőtér tranzit várótermét illetve megfelelnek a célországba történő belépéshez feltételeinek (vízum) valamint érvényes helyfoglalással rendelkeznek.

A turista vízumot online kell kitölteni. A jóváhagyás napjától számítva 1 évig érvényes, többszöri belépéses, és minden egyes belépéssel max. 3 hónapot lehet bent tartózkodni. A 3 hónapos turista vízum ingyenes. Lehet 6 hónapos illetve 12 hónapos turista vízumot is csináltatni online, ennek a díja 130AUD. Ez azt jelenti, hogy a max. kint tartózkodási idő 6 vagy 12 hónap folyamatosan. A regisztrálás végén kell kifizetni bankkártyával a vízumdíjat. Az online turista vízum átfutási ideje hivatalosan 2-10 nap. Vannak olyan esetek, hogy plusz csatolandó dokumentumokat kér a Konzuli Osztály, ilyenkor elhúzódik a vízumkérelem ideje (3-4 hét).

Aki tanulói, munkavállalói vagy egyéb vízumot, tartózkodási / letelepedési engedélyt szeretne, forduljon a bécsi Ausztrál Nagykövetséghez:

  • Australian Embassy Vienna
  • Migration and Visa Section
  • Mattiellistrasse 2
  • A-1040 Vienna

"Miután leszállt a gépem Brisbane repterén, begyűjtöttem az acélhálóba csomagolt hátizsákot, majd türelmesen végigálltam a sort az emigrációs ügyintéző ablaka előtt (vízumot itt külön már nem kellett igényelnem, mivel azt még otthon, az indulás előtt elintéztem). Valami miatt gyanús lehettem nekik, mert félrehívtak, és mindenféle kérdésekkel kezdtek zaklatni a világ körüli utazás kapcsán. Miután nem találtak fogást a mondókámon, elengedtek. Következett a csomagvizsgálat, ahol szintén megtaláltak, és eddig sehol nem tapasztalt módon kipakoltatták velem az egész zsákot. Rövid vita következett arról, hogy a sokfunkciós bicskámat miért nem tüntettem fel a vámpapír "Weapons & firearms" rovatában, de miután megértették, hogy az eddig meglátogatott tizenöt országból tizenötnek ezzel semmi problémája nem volt, ők is továbbengedtek." (Forrás: www.szabadlabon.hu)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó Richárd, 2019. 04. 15. 15:01
Meg azt hozzáteszem,hogy ma már a Wizz Air,a FlyDubai, illetve az Emirates napi járatokkal közlekedik Budapest és Dubaj között, Ausztráliába ma már el lehet jutni az Emiratessel, akár a Qatar Airwayssel el lehet kényelmesen jutni Ausztráliába.


Szabó Richárd, 2019. 03. 08. 12:21
Azóta már elindult a London Perth nonstop járat, illetve hamarosan jön a Sydney London nonstop járat. Emellett lehet, hogy még 4-5 városba indulnak közbenső leszállás nélküli repülőjáratok Ausztráliából.


Utazó Tódi, 2019. 02. 06. 00:06
Ha érdekel valakit, az utazós blogom első útja Ausztráliába vezet, méghozzá nem is mindennapi módon: www.utazotodi.blog.hu


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon