ÚTIKRITIKA.HU / Ausztrália


hirdetes

útikritikák


Ausztrália

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Helyiek, etnikai tájkép | Turista etikett | Gasztronómia|Érdekességek|Fotóegyveleg

Földrajz

Sydney 15770 kilométerre van Budapesttől. Ausztrália területe 7,7 millió négyzetkilométer. Közel 83 Magyarország férne el benne. A világ hatodik legnagyobb országa.

Íme néhány Ausztrálián belüli távolság:

 • Sydney-Melbourne: 712 km
 • Sydney-Brisbane: 730 km
 • Sydney-Perth: 3291 km
 • Sydney-Ayers Rock: 2178 km

Ausztrália lakossága már elérte 23,6 millió főt (2015. április adat). A nagymértékű bevándorlás miatt évente kb. 300 ezer fővel nő a lakosság. A világ 6. legnagyobb országában még így is nagyon kicsi a népsűrűség.

A legnagyobb városok lakossága (2023-ban):

 • A 5,2 milliós Sydney
 • A 4,9 milliós Melbourne
 • A 2,5 milliós Brisbane
 • A 2,2 mlliós Perth
 • A Fővárosban, Canberrában viszont csak 454 ezren laknak.

Ausztrália lakosságának 80 százaléka nem lakik messzebb 100 kilométernél valamelyik óceánparttól.

Ausztrália lakosságának 30 százaléka nem ott született (2023-as adat).

"Ausztrália viszonylag új keletű név, így erről tudunk a legtöbbet. A latin Terra Australis Incognita, ismeretlen déli földrész kifejezésből kapta nevét. A kora újkorban a térképek ezen a néven jelöltek egy még fel nem fedezett földrészt. Az akkori elmélet szerint kellett lennie egy déli kontinensnek, hogy ne boruljon fel a Föld egyensúlya. Az elnevezés a kontinens felfedezése után nem vált azonnal hivatalossá, csak 1824-ben tették hivatalossá az Ausztrália nevet." forrás


,, Ha Ausztráliába látogatsz, biztosan elképzeled, ahogy az öledben simogatsz egy cuki kis kengurut. A főleg keleten fellelhető szürke kenguruk sokkal nagyobban és zömökebb kinézetűek, mint ahogy sok turista elképzeli őket. A vörös kenguruk pedig még nagyobbak, de természetesen ettől még az összes kenguru nagyon cuki, csak vigyázni kell velük, mert erősebbek nálunk." forrás

Időjárás és éghajlat

Az évszakok odalent (down under) éppen ellentétes időben vannak, mit nálunk. tehát ott a nyár december és február között van, a tél pedig július táján. Az északi félgömbről jötteknek persze furcsa, hogy Ausztráliában a karácsony nyáron van, ilyenkor van a nyári iskolai szünet, valamint a munkahelyeken a nyári szabadságolások. No és a Nap északon delel, igaz ott keleten kél és nyugaton nyugszik. Kontinensnyi, hatalmas országról lévén szó az éghajlati viszonyokról nem érdemes egységesen szólni.

Ami Sydney-t illeti, Budapesttől eltérően nincs az év keresztmetszetében olyan nagy hőmérsékleti eltérés. Sydneyben az ő téli időszakokban jellemzően nincs olyan hideg, mint a téli Budapesten. Olyannyira, hogy a fagy nem létezik, még a nagyon hűvös hajnalokon sem. nyáron viszont nincs igazán kánikula, legfeljebb akkor, ha az ország belseje felöl idejut valami forró és száraz szél. Ilyenkor rövid időre felszökhet a hőmérő higanyszála a 35 tájékára.

Az ottani nyár idején Sydney-be látogató magyar turistának roppant óvatosan kell viszonyulnia a nap sugaraihoz, mert más természetű, mint Európában, szikrázóbban süt, már-már szúró a fénye. Hozzá kell tenni, hogy Sydney túlnyomó hányada kertvárosi negyedekből áll, és ezért ott a meleg és a hideg is kellemesebben viselhető el, mint a világ olyan nagyvárosaiban, ahol betonrengetegek közé szorul a levegő. Sydney például szellős, zöldterületekben gazdag város, sok helyen nyújt oltalmat a melegben a fák árnya.

Az ottani tél kb. olyan, mint nálunk az október. A napsütésről ilyenkor sem kell lemondani, és, ami a lényeg: nincs hó! Az ő tavaszuk olyan, mint nálunk a május vége, június eleje. Az őszük olyan, mint nálunk a nyár vége. Többségben van az örökzöld növényzet. Sydney statisztikailag csapadékosabb, mint Budapest, de az esők ott talán rövidebbek. Nem jellemző, hogy hosszabban borús legyen az idő. Ami nagyon irigylésre méltó, hogy a sok tengerparti stranddal megáldott Sydney-ben lényegében egész évben lehet a tengerben fürödni, na jó télen azért csak a bátrabbak és főleg a szörfösök merészkednek a vízbe.

"Mivel nagy az ország, ez azért régiónként eltérő, de nagy általánosságban mondhatjuk, hogy Ausztrália időjárása kellemes. Perth-re a hosszú, meleg nyár, és a rövid, enyhe tél jellemző. A hőmérő sosem megy 0 fok alá, és tavaly télen is azért volt átlag-hőmérsékleti hideg rekord júliusban (ha jól emlékszem), mert egész hónapban nem láttunk felhőt, és ezért éjjelenként nagyon lehűlt a hőmérséklet. Amúgy télen szokott esni, de éves szinten kevés az olyan nap, mikor nap közben huzamosabb ideig esik az eső, inkább az éjszakai - hajnali esőzés jellemző. A perth-i nyár előnye pedig, hogy igaz, hogy nagyon forró, de nem párás, és délutánonként mindig van kis tengeri szellő, ami elviselhetőbbé teszi a meleget." forrás


,, Ha Ausztráliára gondolsz, biztosan az első, ami eszedbe jut, az állandó napsütés és meleg, száraz idő. Ez egy elég gyakori tévhit, mivel senki sem gondol bele, hogy attól, mert Ausztrália a déli féltekén van, még ugyanúgy megtalálhatók a különbségek az évszakok között. Az ország nagy területe révén az időjárási viszonyok gyakran eltérőek országon belül is, így nagyon fontos, hogy utánanézz, hogy milyen évszak uralkodik ott, amit meg szeretnél látogatni, és erre megfelelő módon felkészülj. Például amikor a déli féltekén nyár van, akkor az időjárás pont optimális Sydney-t meglátogatni, de a Nagy Korallzátonynál inkább esős napok fognak rád várni." forrás

Sydney

Sydney időjárása

Brisbane

Brisbane időjárása

Cairns térsége

Cairns térségének időjárása

Melbourne térsége

Melbourne időjárása

,, Különösen Melbourne-ben és Adelaide-ben van nyáron borzalmas meleg, nem ritka a 40 C feletti kánikula sem, ami már erősen súrolja az elviselhetőség határát (legalábbis nekem).

Ráadásul Ausztráliát az átlagosnál jobban sújtja a klímaváltozás, így a tudósok szerint a hőhullámok egyre melegebbek és hosszabbak lesznek.

Volt, aki megjegyezte, hogy az időjárás teljesen beteg, előfordult, hogy egy nap üvöltő napsütés és 41 C volt, a következő nap pedig 22 C és szakadt az eső. Ilyesmi persze előfordul máshol is, ám Ausztráliában akár egy napon belül sem ritka a nagy változás, különösen igaz ez Melbourne-re. " forrás

Történelem

Ausztrália első lakói az Aboriginal-ek voltak. Ők kb. 40 ezer évvel ezelőtt vánoroltak Ausztrália földjére Délkelet-Ázsiából. Az európai telepesek érkezésekor 500 ezren-egymillióan voltak, ma kb. 350 ezren. Holland, portugál, spanyol hajók a 17. században észrevételezték Ausztráliát. Hollandok 1606-ban földre is szálltak. 1616-ban a területet Új-Hollandiának nevezték el. A britek 1688-ban érkeztek meg.

1954-ben egy Bob Hawke nevű ausztrál fiatalember megdöntötte a sörivás gyorsaság Guinness rekordját. 11 másodperc alatt küldött le saját torkán közel másfél liter sört. Bob Hawke a rekord megdöntését követően - ugyan jóval később - nagy karriert futott be: 1983-ban Ausztrália miniszterelnöke lett.

,, Sokan úgy gondolják, hogy Ausztráliának – mivel hogy nem egy többezer éve fennálló államról van szó – nincs történelme. Egyszerűen csak arról van szó, hogy nem eléggé ismert. Sajnos az általános történelemoktatás nem terjed ki nagy mértékben Ausztráliára, inkább a természeti különlegességei miatt szokták kiemelni a kontinenst. A valóságban azonban elmondható, hogy ha egy történelmi attrakciót látogat meg az utazó, akkor részletes és mindenre kiterjedő történelmi információkat és figyelemre méltó legendás történeteket ismerhet meg. Az Első Flotta története, a Burke és Wills expedícó, vagy a Batavia hajószerencsétlenség legendája mind olyan tényeket tár elénk, amiért érdemes utánuk járni, és akkor még nem is említettük a több tízezer éves Aboriginal kultúrát! (2018)" forrás

Manapság

Ausztráliában a havi minimálbér 628 ezer forintnak megfelelő helyi pénz (2023).

Ausztráliában van a világ legnagyobb szarvasmarha telepe (ranch): 30 ezer négyzetkilométer a területe, azaz csaknem hazán egyharmada.

Ausztráliában rendkívül elterjedtek az internetes biztonsággal kapcsolatos visszaélések. 

"Manapság a fiatalok körében nagyon népszerű lett Ausztráliába letelepedni! Amennyire 10-20 éve Amerika volt ilyen szempontból a kedvelt desztináció, most Ausztrália lett felkapott. Sydneyben nagyon sok az ázsiai országokból letelepedett ember. Egész családok vándorolnak ki. Sydney központjában kínai negyed van, és a városban általában nagyon sok üzlet van ázsiai kézben. Nagyon jellemző Ausztráliára, hogy a keleti parton élnek többen, főleg Sydney és Melbourne (több mint 4 millió lakossal) Brisbane is 1 millió felett, igy az ország szinte fele a keleti parton lakik, az ország belseje szinte kihalt. Azt fontos tudni, hogy vízumot nem egyszerű szerezni a letelepedéshez Ausztráliába, főleg a hiányszakmákat jutalmazzák, de már nyelvtudás is szükséges a papírok megszerzéséhez és egy jó munkáltató! Manapság plusz pont jár azért a vízum megszerzésében, ha egy kevésbé népes városba szándékozik valaki letelepedni, mint például a nyugati parton: Perth.

Maga az élet Ausztráliában elég nyugalmas, az emberek nagyon barátságosak, mosolygósak, közkedvelt kifejezésük: No worries (ne aggódjunk), ami szerintem roppant jól jellemzi a hozzáállásukat, nem nagyon aggódós népség! Ami drága Ausztrálián belül az a nagyvárosokban, főleg Sydneyben a lakásbérlés/vásárlás! Egyébként a kisebb városokban már az se vészes, viszont a fizetések ugyanolyanok szinte az egész ország területén! Jellemző az ausztrálokra, hogy bérlik a lakásukat és nem veszik meg, szeretnek költözni, nyáron a tengerpartra, télen a városba, de ha másik városba kell költözniük az se jelent általában gondot, nem túl röghöz kötöttek!

Az ételek nem drágák, és nagyon sokan járnak étterembe, szeretnek az ausztrálok esténként eljárni, bárokba, éttermekbe, főleg csütörtöktől-hétfőig vannak tele a szórakozóhelyek, mert általában hetente, csütörtökön kapnak fizetést, azt elisszák és hétfőtől várják az újabb fizetést! Az amerikaiakkal ellentétben egy ausztrálok tudják hol van Magyarország, nagy valószínűséggel azért, mert mindenkinek valahonnan betelepült az őse, és szeretnek is utazni, nyitottak és nagyon színes társadalomban élnek!" (B. P., 2012)


"Ausztrália drága ország, de a fizetések is magasak, így két normális (értsd nem vezető beosztású) fizetésből is vígan meg lehet élni. Ehhez kapcsolódik, hogy hajléktalant és kolduló embert is viszonylag ritkán lehet látni.

Jó minőségű élelmiszerek: Itt olyanokra gondolok, hogy például sokkal nagyobb bizalommal veszem meg a zöldséget, mert tudom, hogy nem permetezték le két nappal szedés előtt, a génkezelt zöldségeknek nagyon szigorú vizsgálaton kell átesnie, mielőtt forgalomba kerülhetnek (nem is nagyon hallottam még ilyenről amúgy), és még a darált húst is megveszem a boltban (amit otthon én sosem vettem), mert megbízok a gyártóban annyira, hogy tudom, tisztán kezelték a húst, és nem daráltak bele minden nem odaillő dolgot.

Nincs borravaló: Sehol nem elvárt és nem szokás borravalót adni. Persze például az étteremben bele van építve az árakba, de szerintem sokkal tisztább így, mint ha a pincér bosszúsan néz rád, mert 15% helyett csak 14%-ot adtál.

Csapvíz az étteremben: Minden étteremben kap az ember érkezéskor egy kancsó – általában hűtött – csapvizet. Ez jól jön, ha az ember szomjasan érkezik, hiszen már ihat valamit, mielőtt kijön az italrendelés. Sokszor én is csak például egy pohár sört iszok (ha például vezetek), és akkor utána nem kell 5 dollárért ásványvizet rendelni, mert ott a csapvíz.

Nagy parkolóhelyek: Ha egy ausztrál bekeveredne egy jó kis otthoni Tesco parkolóba, biztos sírva fakadna, ha be kéne parkolnia két autó közé, és valljuk be, joggal. Itt egyrészt az átlagautó sokkal nagyobb, mint otthon, míg a vezetési tudás kisebb, ezért nagyon jól jön, hogy jóval szélesebbek a parkolóhelyek.

Sokféle ember, sokféle étel. Mindenféle étel van itt, a világ minden tájáról. A legtöbb persze az ázsiai, mivel az van közel, és onnan van a legtöbb bevándorló.

Erős UV sugárzás: Itt sajnos népbetegség a bőrrák, nagyon kell vigyázni a napozással. A strandra mi is (mint mindenki más) délelőtt járunk, legfeljebb délig szoktunk maradni. Ezen kívül szinte mindenki úgynevezett rash shirtben van a parton, ami véd a naptól.

Ázsiai kultúrsokk: Ausztráliában rengeteg ázsiai van, és ez Magyarországról érkezve azért eléggé sokkoló lehet. A jó magyaros ételek után nekem először sokkoló volt a sok ázsiai étel. És persze az emberek is mások; itt nem DNS-beli, hanem kulturális, neveltetés beli különbségekre gondolok. Több olyan ázsiai származású munkatársam volt, akik vagy már itt születtek, vagy kisgyerek korukban költöztek ide, és bizony köztük és az Ázsiában nevelkedett társaik közt óriási különbségek vannak. Legalábbis szerintem.

„Hogy vagy?” Na ezt sok magyar a negatívumokhoz sorolja, mert nem értik, miért kérdezi meg tőlük mindenki, hogy hogy vannak, ha nem is kíváncsiak rá. Ezt úgy kell felfogni, hogy ahelyett, hogy úgy köszönnek, hogy „szia”, megkérdezik, hogy „hogy vagy?”. Ennyi.

„Egészségedre”. Nem nagyon szokás tüsszentés után bármit is mondani, az emberek 99%-a csak hallgat. Én is leszoktam róla." forrás


,, Ausztrália gazdag ország, de több mint 100 ezerre tehető a hajléktalanok száma. „Bizonyos értelemben Ausztrália kegyetlen hely” - írta valaki, azzal indokolva véleményét, hogy a lakhatási rendszer a gazdagoknak kedvez, azoknak, akik akár 2-3 ingatlant meg tudnak venni befektetési céllal, miközben egyre több ember próbál megkapaszkodni a lakásbérleti piacon.

Így aztán azoknak az ausztrál fiataloknak, akik a munka és a karrier miatt a nagyvárosokba költöznek, nem sok esélyük van arra, hogy valaha saját otthonhoz jussanak, annyira drágák lettek az ingatlanok.

Szóval Ausztrália is beleesett abba a csapdába, hogy miközben rengeteg embernek nincs otthona vagy fizeti az egyre drágább albérletet, sok befektetési céllal vett ingatlan üresen áll. (2018)" forrás

Helyiek, etnikai tájkép

Az erősen kevert etnikumú Ausztrália lakóit nehéz általánosítva jellemezni. Egyelőre azért még a ,,humán tájképet" meghatározza az angol anyanyelvű hányad, ezért leginkább rajtuk keresztül lehet némi képet adni arról, hogy milyen a "többségi társadalom".

A mentalitásukban erős a nyugodtság, egymás tisztelete. Az európai társadalmak többségéhez képest a hétköznapi életben talán demokratikusabban viszonyulnak egymáshoz a különböző vagyoni helyzetű, gondolkodású emberek. Értékelik a sportosságot, a bátorságot, a szerénységet, a jóindulatot, az önzetlenséget, az életöröm kifejezését. Toleránsak, barátságosak, közvetlenek az idegenekhez is, a kertvárosokban nem zárkóznak el túlságosan a szomszédoktól (amúgy lehetőleg kerítések sincsenek). Aktív társasági életet élnek, szívesen összejönnek mindenféle ürüggyel, nem zárkóznak be otthonaikba.

Egészségesebb életet élnek, mint nálunk, az emberek, különösen a fiatalok nagyon sportosak. Kilóg a sorból az a fiatal, aki nem sportol valamit aktívan. Az idősek nem hagyják el magukat, megtalálják az élet sok örömét az élet vége felé is.

"Mezítláb járás. Az ausztrálok mániája a mezítláb járás. A város főutcáján, szupermarketben, bevásárlóközpontban, nyilvános WC-ben, kisestélyibe kiöltözve éjjel az utcán, stb. Amikor az anyuka 3 gyerekkel besétál a kemping zuhanyzójába, mind a négyen mezítláb, majd fürdés után ugyanúgy kisétálnak mezítláb, akkor azért megkérdezem magamtól, hogy akkor most miért is zuhanyoztak. A másik meg, hogy rosszul is lennék, ha egy nyilvános zuhanyzóban papucs nélkül kéne zuhanyoznom. Na mindegy, ez egy tipikusan olyan negatívum, ami engem nem nagyon zavar, csak jókat szoktunk rajtuk nevetni / szörnyűlködni." forrás

Az ausztrálok közvetlenek, és ez náluk ritkán csap át terhes bizalmaskodásba. Ne lepődjünk meg, hogy felszínes ismerkedéskor is villámgyorsan megtanulják a keresztnevünket és azon folyamatosan meg is szólítanak. A társadalomban mélyen elítélik a rosszindulatosságot, a becstelenséget, az intrikát, a kivagyiságot, a mások letaposását, a túlzott pénzsóvárságot. A leírtak nemes lelkületre vallanak, de természetesen szó nincs arról, hogy ez a társadalom minden tagjára így illene. Úgy is mondhatjuk, hogy ez van dominánsan a levegőben. Általában tisztelik a szabályokat, ha azok egyszerűek és világosak. A közlekedésben messze-messze kulturáltabbak, mint nálunk. Ott a gyalogos átkelő szent dolog.

"Esélyegyenlőség, vallásszabadság. Az őslakosokon kívül mindenki jött valahonnan, így Ausztráliába némileg könnyebb beilleszkedni, mint akár egy másik európai országba. Persze nem mondom, hogy mindenki teljesen egyenlő, és nincs semmilyen megkülönböztetés, de ha az ember okos és szorgalmas, szerintem könnyebben elismerik, mint akár csak Ausztriában. Jó példa erre egyik felettesem, aki több testvérével és szüleivel együtt menekült Kambodzsából Thaiföldre, a határon a szüleit lelőtték, és ő a testvéreivel együtt árván érkezett Ausztráliába; egy nagyon okos emberről van szó, aki harminc-pár éves korára elég magasra jutott már egy nagy nemzetközi cég ranglétráján. Ezen kívül bárki bármilyen vallást képviselhet, nem fogják lenézni, akkor sem, ha burkát vagy zsidó fejfedőt vesz fel munkába. Hozzá kell tennem igaz, hogy szerintem sokkal gyakoribb az, hogy a muzulmán nők Ausztráliába érezve eldobják a burkájukat, de ha mégis hordani szeretnék, ezt simán megtehetik. (Pár éve hoztak egy olyan törvényt, hogy ha valakinek az egész arca el van takarva, azt rendőrnek kérésre meg kell mutatni, miután egy arab nő szabálysértés után nem volt hajlandó megmutatni a rendőrnek az arcát, majd a bíróságon azzal védekezett, hogy a rendőr nem tud semmit sem bizonyítani, mivel nem látta az arcát. (2013)" forrás

A csaj valamiért haragszik - S.V. fotója


,, Az itteni mentalitás merőben más, mint az otthon megszokott. Valakinek pont az jön be hogy nyugodtak az emberek, nem kapkodnak, de van olyan, akit pont ez idegesít.

Az emberek kedvesek, szinte mindig mosolyognak. A bolti dolgozó, a pénztáros a pult mögött, a szomszéd néni, vagy egy idegen is rád mosolyog az utcán. Viszont akkor is mosolyognak és kedvesek, ha éppen azt közlik veled, hogy nem téged vesznek fel a munkára, vagy épp kirúgtak." forrás


,, Ha szeretnek, ha nem, ha ismernek, ha nem, akkor is rád fogják aggatni a „mate” szót. Ez magyarul annyit tesz, mint pajtás, cimbora, és általában az fejezi ki az általad érzett szimpátiájukat, hogy minél tovább nyújtják el az „a” betűt." forrás


,, Az ausztrálok sokat isznak – írták többen. Az ottani kultúra része a pub, amivel nem lenne alapvetően gond, de vannak, akiknél ez már függőségbe csap át. Azt is elég sokan megjegyezték, mennyire meglepte őket, amikor oda költöztek, hogy milyen sok alkohol fogy.

S.V. fotója

A kábítószer is komoly problémát jelent, egyike a bűnözés legfontosabb okainak, legyen szó használókról vagy terjesztőkről. Ezzel együtt azért Ausztrália meglehetősen biztonságos hely. (2018)" forrás

Turista etikett

 1. Első találkozáskor egy átlag ausztrál nagy valószínűség szerint úgy köszönti a külföldi turistát, hogy ,,G'day mate", azaz jó napot pajtás!, ehhez járul még egy határozott kézfogás, mind a megszólítás, mind a kézrázás a megszólított nemétől, korától függetlenül. Sok turista túlságosan fellelkesül ezen a közvetlen tempón és folyton elkezd mindenkinek így köszönni, de ez nem jó, mert esetenként bénának vagy lekezelőnek hathat az ilyetén köszönés szajkózása. A keresztnéven szólítás nekik könnyebben, gyorsabban jön elő ismeretlenek megismerkedése után.
 2. Az aussie-k, azaz a helyiek jellemzően nem csípik, ha valaki nagyon hencegő, kérkedő. E tekintetben jobb ha visszafogottak vagyunk, mert nagyképűsködés esetén esetleg szarkasztikus poénkodás tárgyává válhatunk. Az ausztrál ember cikinek tartja azt érzékeltetni beszélgetésben, hogy ő jobb másoknál. Na a sportban ez totál ellenkezőleg van!
 3. Nincs gond belemenni egy kellemes, könnyed, dominálástól mentes beszélgetésbe, és vállalhatjuk véleményeinket, ha nem bizonyul túl ellenszenvesnek a helyiek szemében. Nem kell megsértődni, ha viccelődnek rajtunk, vagy akár a nemzetiségünkön, mert az ausztrálok kellően demokratikusan kiosztják egymást poénkodással. Némileg nevetségessé válhat, ha valaki túl komolyan veszi a vitát és érzékenykedik a viccelődések közepette. Az ausztráloknak van egy szlenges kifejezése a gyagya emberre, a "galah". Na próbáljunk meg nem galah-nak mutatkozni. Akinek nincs humorérzéke az sok ausztrál szemében galah.
 4. Az ausztrálok imádnak sörözni, piálni és ha ezt társaságban teszik normális és megszokott, hogy minden egyes jelenlévő fizet egy kört mindenkinek. Ha te vagy soron ebben, azt úgy mondják, hogy "your shout". Ha vendégségbe megyünk enni, többnyire barbecue-ra, akkor illik vinni egy üveg italt. Ami a kaját illeti, evéskor ne várjuk, hogy bátorítsanak az étel vételezésére, nyugodtan szolgáljuk ki magunkat. Ők nem szeretik a sok formaságot, udvariaskodást, az illendőségeket.
 5. Ausztráliába nem menő az urizálás, talán ezért van, hogy taxizásnál nem szeretnek hátra ülni, hanem inkább a vezető mellé.

"Dohányzásmentesség: A lakosság nagyon pici százaléka dohányzik, aminek valószínűleg két oka van: egyrészt eszméletlen drága a cigi (ha jól tudom, közel van a 20 dollárhoz), másrészt pedig szinte sehol sem szabad dohányozni: legutóbb például a Perth sétálóutcájában való dohányzást tiltották be, de azon kívül, hogy a nyílt utcán és otthon a saját lakásban lehet, szerintem talán sehol máshol nem. Csak egy példa: én egy 51 emeletes irodaépületben dolgozok, ahol természetesen mind az épületben, mind a kertjében tilos a dohányzás, ezért az egyik utcafronton a padkára szoktak leülni dohányozni; ha itt egyszerre 2 embernél többet látok (a több ezer itt dolgozóból), az már tömegnek számít." forrás

Gasztronómia

A magyaroknak többnyire nem jön be az ausztrál konyha, ami sok tekintetben képes olyan fantáziátlan lenni, mint az angol. De legalább van helyi egzotikum, a rántott hús pl. lehet cápahúsból.

A bátrabbak kipróbálhatják:

 • a krokodilhúst
 • a pácolt emut
 • a kengurufarok levest
 • és persze a kenguruhúst így-úgy grillezve.

Az ausztrál konyhába nagy gyorsasággal hatol be az ázsiai konyha, nagy szerencsére. Az ausztrál borokról már köztudott, hogy nagyon jók, de a söreik is prímák.

,, Az ausztrál gasztronómia nem hiába híres szerte a világon. Ez mind a sokszínűségének, mind az alapanyagok jó minőségének köszönhető. Épp ezért étkezz bármilyen kis bárban, bármilyen eldugott helyen, érezni fogod a minőséget. Próbáld ki!" forrás

Érdekességek

,, Elterjedt tévhit: A bumerángok megfelelően eldobva visszatérnek és ezeket vadak leterítésére használták az őslakosok.
Ez csak részben igaz. A bumeráng az egy hajító fa, amit vadászatokhoz is használtak, meg számtalan másra is (pl. ásás). Habár rengeteg fajta van belőlük, de megkülönböztetünk ún. "visszatérő" és "nem visszatérő" fajtákat. A "visszatérő" bumeránggal nem terítettek le vadat (egy ütés után képtelenség lett volna tovább repülnie), hanem arra szolgált, hogy a fák felett eldobva és körívet leírva felzavarta a madarakat. Ezután az erőteljesebb "nem visszatérő" bumeránggal terítették le a rejtekhelyéről megriadva előjövő vadat.

A kenguru védett állat?
Na jó az talán ha nem is gondolja mindenki, hogy védett, de mint Ausztrália egyik jelképe, biztos azért vigyáznak rá. Nos nem. Amíg ez igaz a koalára, de a kenguru jobb esetben olyan mint nálunk a nyulak (cuki, de nem kell óvni), rosszabb esetben a földművelésben kifejezetten káros faj, amit pusztítani kell. Ennek a közkeletű félreértésnek érdekes ütközése az a videóra adott nemzetközi reakció, amikor egy a kutyáit védő ember behúzott egyet egy harcra készülő kengurunak. Mindenki Ausztrálián kívül felháborodott, az ausztrálok meg nem értették mi a baj. Az se szokatlan, hogy Ausztráliában járva kenguru bőr termékeket és húsából készült érteleket találunk. " forrás

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója egy aboriginal bácsiról .

Vissza az elejére


Kommentek

Gordon Judit, 2017. 02. 13. 13:24
4 napra megyek túrístáskodni, a számomra teljesen ismeretlen Sydneybe. Segítsetek, hol érdemes megszállni, jó közlekedés , biztonság és max 350 euro/ 4 nap költséggel. Köszönöm előre is!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon