ÚTIKRITIKA.HU / Sydney / Strandok


hirdetes

útikritikák


Sydney / Strandok

Sydney strandjairól általában | Bondi Beach | Tamarama | Camp Cove | Shelly Beach | Palm Beach | Manly Beach | Avalon Beach | Maroubra Beach | Wattamolla Beach | Fotóegyveleg

Sydney strandjairól általában

.

,, A Bondi (ejtsd: "bondáj") Ausztrália egyik leghíresebb strandja, kilométernyi hosszan nyúlik végig a part mentén, és szinte mindig tele van emberekkel. A part mellett igényes graffitik sora mutatja, milyen is lenne Budapest ha az önkormányzatok nem preferálnák a csupasz betonkerítéseket a modern művészet helyett. (Lásd még: Filatorigát HÉV megálló környéke, ahol az értelmetlen tagek mellett igazi műalkotások bukkannak fel hónapról hónapra.) A Bondi-tól dél felé haladva több strandot is érint az ember (Tamarama, Bronte, Clovelly, Coogee), miközben csodálhatja a gyönyörű színű vizet és a sziklákat. Érdekes az is, hogy a tengerparti sziklákon a Waverley temető is az útba esik (ideiglenesen át is vezet rajta a gyalogút, mivel egy vihar tavaly megrongálta a parti ösvényt), ahol évszázados sírok nézik a végtelen óceánt. Útközben az ember felkaphat egy jó fish and chipset is ha úgy tartja kedve és étvágya. A mi sétánk a Coogee strandnál ért véget teljes lemerüléssel, innen busszal mentünk hazáig. (2017)" forrás


,, Sydneyben közel 40 beach van. Csak a kijelölt helyen (két sárga-piros zászló között) lehet fürödni, de mindenütt figyelmeztetnek a medúza veszélyre. A parton elsősegélyként ki van helyezve ecet a medúza csípés kezelésére, illetve ajánlaton a teljes testet takaró úszódresszben való fürdés. További veszélyt jelent a nap égető sugarai.

Sydneyben töltött idő alatt a Csendes-óceán kicsit sem volt csendes. Az állandó hullámok miatt nem lehet csak bokáig bemenni az óceánba, mert az első hullám rögtön derékig beborított vagy ledöntött a lábamról. Minden parton ingyenesen rendelkezésre áll öltöző, zuhanyzó, wc.

Manly beach: első találkozás az óceánnal hatalmas öröm. Gyerekként futottunk a hullámok elől és nevettünk egymáson, hogy mennyire nehéz talpon maradni . Bokáig süllyedtünk a finom homokba.

Balmoral beach: : ide inkább kis gyermekes családok járnak. A csendes nyugodt környezetben itt több árnyékos hely is van a parton, illetve van kijelölt rész ami hálóval védett, így nincs medúza veszély.

Bondi beach: ez a leghíresebb. A nagyon finom homokos parton rengeteg a turista, a kezdő szörfös, mégsem tűnt túl zsúfoltnak. Káprázaton a félhold alakú beach. (Botos Kata, 2018)

Bondi Beach

Az éjszakai repülőút után jobban fog esni a tengerparton henyélni picit, mint rögtön nyakunkba venni a várost. Bondi a világ egyik leghíresebb strandja. Ha valakinek nem lenne ismerős: minden karácsonykor meg szokták mutatni a híradóban, hogy a déli féltekén hogy ünnepelnek: 35 fokban a strandon. Mi kétszer is eljöttünk ide (a második nem volt tervezett, csak ajánlottak egy magyar boltot Sydneyben, ahol lehet Erős Pistát és mákot kapni, és 2 percre van Bonditól). Az első alkalom csütörtök délelőtt volt, munkanap, és picit szeles; ekkor nem is voltak sokan, csak pár szörföző, kutyát sétáltató és futó.

"Talán halottatok róla, ez a legnevezetesebb. Kb. egy kilométer hosszú, félkör alakú. Sydney centrumától 7 kilométerre van. Ajánlom kissé előbb leszállni a buszról és a part melletti bicikli/gyalog ösvényen sétálván megközelíteni. Sok más kisebb beach mellet fogsz elmenni, amíg aztán a nagy látvány szemed elé tárul. A Bondi. Nincs mit csinálni, be mégy a nyilvános öltözőbe, letolod nadrágod, felveszed a fürdőnadrágod, oszt kisétálsz. Mezítláb. Találsz helyet, főleg ha hétköznap van, akkor van bőven. Csak feküdj le a homokra. Kis idő múlva, meleged lesz, kérj, meg valakit közeledben nézzen már a cuccodra. Be mégy a vízbe. Huss huss. Vannak hullámok bőven. Benn szörfölnek, kinn anyák bébikkel pancsolnak. Csinibabák is vannak számosan." forrás

Amikor nincs tömeg - K. I. fotója

És amikor van - o. j. fotója

Tamarama

A Tamarama Beach a Mackenzies-öbölben található, körülbelül 1 km-re délre a Bondi Beach-től. Partvonala mindössze 80 méter hosszú.

Camp Cove

Shelly Beach

Palm Beach

Manly Beach

"Ide a központi kikötőből menj komp-katamaránnal. Ez itt a mi buszainknak megfelelő közlekedési eszköz. (Jobbra az Opera majd balra a híres Sydney Harbour Bridge, a nagy híd). Kb. 30 perc múlva a Manly nevű megállónál kiszállsz. Ez egy félszigeten van, kocsival is lehet jönni, de a hajó-busszal élvezetesebb. Manly kis városka, amolyan balatoni hangulattal. Reggel érkeztem ide, feleségem már hazarepült Kanadába, én egyedül maradtam még egy hetet, a barátomat terveztem meglátogatni Tasmaniában. Az itteniek közül azok, akik Sydneyben dolgoznak már elmentek, a beach emberek meg, nos, ők még aludtak, ők nem ismeretesek kora kelésről. Csak sétáltam a dimbes-dombos városkában majd a kilométeres beachen és az a melletti hotel/étterem stb. körzetben. Nyugalom mindenütt, alkalmazottak sepregettek nyitásra készülvén. Találsz sok német és skandináv nyugdíjast, avagy másokat, mindenesetre olyanokat, akiknek van idejük. Sokuk az egész télre (itt nyár) ide költözik. Senki sem siet, nem érzed, hogy a több milliós város közel van. Leültem egy kapucsínóra. Néztem a vizet... itt nem bánnék rendszeresen telelni. Kár hogy a világ másik végén van." forrás

Avalon Beach

Jön!

Maroubra Beach

Jön!

Wattamolla Beach

Jön!

Fotóegyveleg

Bondi Beach - A. Erika

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon