ÚTIKRITIKA.HU / Ayers Rock & Alice Springs


hirdetes

útikritikák


Ayers Rock & Alice Springs

Alapinformációk | Vélemények | Hasznos információk | Ayers Rock | Alice Springs


2019. október végén lezárták a turizmus elől Ausztrália egyik legismertebb szikláját, az Ulurút, vagy ismertebb nevén, az Ayers-sziklát. Kitiltják a turistákat a világörökségi helyszínként is nyilvántartott homokkő sziklatömbről.

A terület eredeti tulajdonosai őslakos törzsek voltak, és a szövetségük már régóta kezdeményezte, hogy a turistákat ne engedjék fel a sziklára, mivel hitviláguk szerint ez egy szakrális hely, ráadásul a szikla mászása közben rendszeresen haltak és sérültek meg turisták, ami miatt pedig felelősnek érezték magukat. Problémát jelentett továbbá, hogy a turisták rengeteg szemetet hagytak a környéken, és gyakran lezárt területekre is betörtek.

A környékre az elmúlt években egyre több turista látogatott el. 2018-ban már közel 400 ezren jártak itt. (BBC)

Alapinformációk

Az Ayers Rock légvonalban 2157 kilométerre van Sydneytől. Országúton ez a távolság 2805 kilométer.

Sydney és Alice Spring között a repülési idő 3 óra.

Alice Springsből az Uluru (Ayers Rock) országúton 450 kilométerre van, kb. 4 és fél óra. 

Vélemények

Jön!

Hasznos információk

Nyomatékosan tanácsoljuk, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízzel induljanak neki a kirándulásokra, elkerülendő a kiszáradást. Tájékozódni kell helyben, hogy hol van térerő a mobiltelefon használatához. Akik nem szervezett csoporttal utaznak a térségben, azoknak ajánlott a helyi hatóságoknál (jellemzően a rendőrségen) regisztrálni az utazási tervet.

Nem ajánlaton Alice Springsből az Ayers Rockhoz éjszaka vezetni az országuton kontrolálatlanul átmenő, átrohanó állatok miatt. 

Ayers Rock - Uluru

Az Ayers Rock terület benszülött (aboriginal) neve a Yulara, ami sírást, könnyezést jelent. Cinikus vélemények szerint azért kapta ezt a nevet, mert az ide látogató turisták szeme könnybe lábad, ha a helyi szolgáltatásokat igénybe véve ránéznek a számlákra.

Vista-tipp: Az Ayers Rockot mindenki meg akarja mászni, sokkal kevesebben gyalogolják körbe, pedig ez legalább annyira magával ragadó, és a turista is sokkal kevesebb.

Alice Springs

Alice Springsnek (a helyiek csak Alice-nek nevezik) alig 28 ezer lakosa van. A város lakosságának csupán 18-20 százaléka aboriginal (őshonos), de a turista az utcákon járva nagyobb arányt feltételezhet, mert sok aboriginal látogat ide máshonnan. 

fotó by Elter

A Baktérítő jelzője - Elter fotója

Fő látnivalók:

  • Kenguru menedéktelep (The Kangaroo Sanctuary)
  • Sivatagi Park
  • Hüllős állatkert
  • Mbantua kulturális múzeum
  • A városból kiinduló túrák: Larapinta Trail (gyalogos túra)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon