ÚTIKRITIKA.HU / Bosznia-Hercegovina


hirdetes


útikritikák


Bosznia-Hercegovina

Odautazás | Szállás | Vízum | Fotóegyveleg

Odautazás

  • 2012-től a korábban Budapest és Szarajevó között közlekedő közvetlen vasútjárat megszűnt. Budapest és Szarajevó között nincs közvetlen buszjárat.
  • Utazás repülővel: Budapest és Szarajevó között közvetlen légi összeköttetés van. Wizzair repüli hetente kétszer.
  • A repülőtérről direkt busz jár a városközpontba. A viteldíj 4 euró. Egyetlen nagy hátránya van csupán: kb. másfél, kétóránként jár csak és csak nap közben. Sok utasra és nagy tömegre kell számítani, a taxi reális opció.

Szállás

Szerencsére Szarajevoban már minden szintű hotellel találkozhatunk, luxustól a hostelig. Vidéken kicsit nehezebb a helyzet, szűkösebb a választék. Ezen a linken érdemes nézelődni.

A 3 csillagos Hotel Agava (Neum)

War Hostel, Hrvatin 21

,, Villany, vezetékes víz és fűtés nélküli szobákban szállásolják el a délszláv "háborús élményre" vágyó vendégeket a szarajevói bunkerszállóban. A délszláv háború hangulatához hozzájárul, hogy a háborús szállóba látogatókat golyóálló mellényben és katonai egyenruhában fogadja a szálloda tulajdonosa, majd egy halványan pislákoló villanykörtével megvilágított szobába vezeti. Az áramot autóakkumulátor biztosítja.

Az egyedi élmény része, hogy a szobák ablakának bombázásban kitört üvegét műanyagzsákkal pótolták. Amikor lemerül az akkumulátor vagy egyszerűen csak spórolni akarnak, akkor pedig gyertyával kell világítaniuk. A vendégek nem kényelmes ágyakban, hanem matracokon alszanak, és egész éjszaka robbanások hangját hallják (2016)"  forrás

Vízum

A magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol 90 napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti céllal. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak Bosznia-Hercegovina területére. Az országba magánemberként, nem kereskedelmi szállásra érkező külföldi tartózkodásának bejelentési kötelezettsége megegyezik az uniós gyakorlattal. Ha valaki szállodában vagy a fizető vendégszolgálat által közvetített címen száll meg, a bejelentkezésről a szállásadó gondoskodik.

Bosznia-Hercegovinára is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fotóegyveleg

Mostar óvárosa - Kriszta fotója

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 06. 08. 14:11
Mártának:
A június ötödikei, legutolsó információnk szerint még nem léphetnek be külföldiek az országba.


Fülöp Márta, 2020. 06. 08. 12:08
Hogy lehet beutazni?


úti kritikus, 2019. 03. 10. 13:11
Boglárkának:

https://getbybus.com/en/bus-sarajevo-airport-to-sarajevo


Boglárka, 2019. 03. 10. 12:37
Májusra tervezünk egy 4 napos utazást Boszniába és sehol nem találom a reptéri busz menetrendjét. Esetleg valaki tud ebben segíteni? Előre is kösz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon