ÚTIKRITIKA.HU / Mostar


hirdetes

útikritikák


Mostar

Mostar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Öreg-híd | Bosnyák oldal és az Óváros | Horvát oldal | Egyéb látnivalók | Közeli látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Don't Forget, mármint a háborúzás örültségét, ami ilyen csodás hídat lerombolt. - H. Zsoli fotója

Mostar dióhéjban

 • A 65 ezres Mostar közúton 660 kilométerre van Budapesttől (250 km autópályán). Ez a táv 8 óra 50 perc alatt tehető meg megállás nélküli autózást alapul véve.
 • A 90-es évek elején a délszláv háború idején Mostart még nagyobb kár érte, mint Szarajevót. Kevés épület maradt meg ép állapotban.
 • A Neretva-folyó feletti Öreg-híd az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 • Mostar jelentése amúgy: hídőr

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az óváros keskeny utcáinak törökös hangulata
 2. Tanulságos megismerkedni a város fordulatos történelmével
 3. Letérni a turista tömeges ösvényekről és olyan utcákon sétálni, ahol nincsenek szuvenír árusok és szelfiző turista hordák
 4. A motorcsónakozás

Nem tetszett

 1. Az új épületek között a háborús belövésekkel teli, szomorú látványt nyújtó házak
 2. A túl sok a hídon tolakodó turista, a romantikus feelingnek annyi
 3. Rémes, hogy a hídról a srácok mindössze 3 méter mély vízbe ugranak (amúgy csak akkor ugranak, ha összekalapoznak elég pénzt a turistáktól
 4. A szuvenír választék mindenhol kb. ugyanaz
 5. Az Öreg-híd felé vezető óvárosi utcán a nagykavicsos burkolaton kellemetlen a járás (nagyon nem mindegy, hogy milyen lábbbeli van rajtunk)
 6. Völgyben van a város és nemigen fúj a szél, és emiatt nyáron fülledt meleg van. Sapka, kalap - sajna - nem volt nálunk.

Vélemények

,, Nem tudjuk, hogy milyen lett volna Mostar 2 napra, ha nem rontott volna bele a látogatásunkba a folytonos eső. Következtetni azért tudunk. Maga a város az Öreg-híd és közvetlen turistás környékén kívül lényegében érdektelen. A híd tényleg nagy élmény, a szuvenírboltos sétálóutcák szokványosak, a jó időben biztos túl nagy az embertömeg. 

A hídért totál érdemes volt Mostarba elutazni. Mi egy éjszakát ott aludtunk, de a legtöbb turista feltehetőn 5-7 óra altt letudja Mostart. Már csak azért sem szabad kihagyni mostart, mert a környékén sok szép látnivaló van és a Szarajevó Mostar közötti úton csodás a Neretva völgye.

Mostarban is betolakodik az élménybe a kilencvenes évek első felének szörnyűségei. Látni romos házakat, bár éppen folyamatában néztünk buldózeres bontásokat. A horvát oldal fejlettebb, de az is azért szegényes, kelet-magyar városi jelleg. (aji, 2017)"


   

"Mostar azonnal levett a lábamról. Szarajevó és Banja Luka után ez a harmadik legnagyobb város Bosznia-Hercegovinában. Még utazás előtt olvastam Mostarról egy-két dolgot, és már a jelenkori története is izgalmassá tette előre a látogatást. Etnikai és vallási ellentétek feszülnek Mostarban, ahol a lakosság kb. 60 százaléka horvát, a többi pedig muzulmán bosnyák (a délszláv háború előtt a város 20 százaléka szerb volt). Vagy 20 évvel ezelőtt a városban a horvátok és a muzulmánok háborúztak egymás ellen. A várost a Neretva-folyó szeli ketté, a keleti oldalon a muzulmán bosnyákok élnek, a nyugati oldalon a horvátok. A béke törékeny errefelé, szerencsére a turista ebből a rövid látogatása alatt közvetlenül keveset érzékel.

Készültem persze arra a pillanatra, amikor a szemem elé tárul a fényképeken gyakran látott mostari Öreg-híd. Gyenge szóvicc, de a látványtól lehidaltam. A Neretva-folyó felett 24 méter magasságban húzódó híd meghatározza az Óváros képét. A hidat a 16-században építették a törökök, akik Mostarnak nagy jelentőséget adtak. A híd csupán 30 méter hosszú és négy méter széles. Varázslatos lépdelni a meredek, macskaköves útján. Az Óváros épületei színben nagyon igazodnak a hídhoz. Mostarban sok mecset látható, kisebbek és kellemesebbek, mint a szarajevóiak. Felmásztunk egy minaretbe és a keskeny erkélyéről csodálatos panorámát élvezhettünk. Az Öreg-híd (Stari Most) varázslatosságához erősen hozzájárul a Neretva-folyó türkiz színe.

Az illúziót csupán az gyengíti némileg, hogy az egész óváros egyfajta filmdíszlet, hiszen a polgárháborúban az eredeti épületeket többségében lerombolták, tehát zömében pótlásokat lát az ember. A horvátok 1993-ban tüzérséggel szétlőtték az Óvárost és lerombolták a hidat is. A rohadt életbe! 430 évig nem akadt barbár, aki ilyet tett volna a híddal, aztán megtörténik ez a 20. század végén. Elkeserítő történet. 2004-ben építették fel a hidat, ahogy olvastam, magyar szakemberek közreműködésével. A horvát oldalon mutattak nekünk egy néhai banképületet, amelynek tetejéről gyilkolásztak a horvát orvlövészek. Amúgy Mostar horvát része sokkal nagyobb és gazdagabb, mint a muzulmán bosnyák oldal. A horvát részen horvát zászlókkal hangsúlyozzák a nemzeti büszkeségüket. Voltunk egy este egy Pocitelj nevű kisvárosban, ami gazdag középkori ottomán emlékekben. A kisváros fekvése nagyon szép." (Ricsiék)

Kriszta fotója

"Errefelé csak az idősebbek tartják a vallást. A muszlim és a szláv kultúra keveredése furcsa, de mind a kettőben otthon érzem magam, úgyhogy élvezem ezt az egyveleget. Sok a kettősség egyébként is. A Neretva bal partján a bosnyákok laknak, itt-ott minaretek böknek az ég felé, de ha átpillantunk a túlpartra, a városképet a modern katolikus templom uralja, a hegytetőn hatalmas kereszt. Ez a horvátok-lakta rész. És az épületek: a romos mellett ott az ultramodern, bár ez nem szokatlan, tipikus városi jelenség, főleg a lerobbant belvárosok alakulnak át ilyen módon. Itt talán a lépték miatt még szembeszökőbb, nagyobb a kontraszt. Az építészeti stílus eklektikus: vannak itt oszmán stílusban épült házak, mediterrán épületek kőpalával fedett tetővel és nyugati mintára épült házak az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Zsinagóga és szerb ortodox templom is van a városban, sok különböző vallás és etnikum fér meg itt egymás mellett. A szállásadóm, Thea bosnyák, azt mondja, Mostar mindig is híres volt a liberalizmusáról. Amíg nem jött a háború,az emberek békében éltek itt egymás mellett. (2015)" forrás


"A történelmi belváros nem olyan nagy, viszont aki szereti a bazárokat és a török kávézókat, az fog találni magának elfoglaltságot a kulturális látnivalók után is. Aznap nekem nem volt sok időm már, úgyhogy csak egy kis sétát tettem az óvárosban." forrás


Mostar nem véletlenül kedvenc, a híd összeköti a Neretva két partját, és kicsit az ország vallási megosztottságát is. A legjobb kilátás a hídra a Koški Mehmed Dzsámi tetejéről van, ahova 14 KM (konvertibilis márka, kb 7 euró), egyébként drága belépővel, 9.30as nyitás után mehetünk fel.

Láttunk hídugrást is, amit a fiúk 50 KM összegyűjtése után mutatnak be, miközben lenn várja őket egy mentőcsónak, szükség esetére. Én úgy láttam, ez nem 'turista csapda', miért is lenne az, hát az életüket kockáztatják a show-ért, 7 éves koruk óta edzenek rá, és sokan így tartják el a családjukat. Az óváros aranyos, tele van bazárokkal, éttermekkel, benn kalapálja a réznyakláncot az ötvös, kinn utcazenészek bosnyák zenét játszanak.

Reggelente érdemes beugrani a kis piacra a dzsami mellett, friss gyümölcsök, likőrök, mézek sorakoznak, na meg 'adidas' és 'vans' cipők 10 euróért. (2022)


,, Mostar etnikai sokszínűségét mutatja az is, hogy a Neretva bal partján a bosnyákok, jobb partján a horvátok élnek. A parányi belvároson ebből persze semmi nem látszik, hiszen az egy óriási felbolydult, tarkabarka bazársor. Csak beülők és éttermek tucatjai szakítják meg a vízipipákat, Allah szemét és sok-sok izgalmas török giccset kínáló boltocskát. A bazársor sajnos elég hamar bezárt, holott a turisták még javában hömpölyögtek az utcákon sötétedés után is. Mivel a szállásunkat konkrétan az óváros közepén foglaltuk, éjszaka többször is a müezzinek delejes énekére ébredtünk. (2019)" forrás

Odajutás

Autóval

Álomszép út vezet - részben a Neretva-folyó mentén - Szarajevóból Mostarba. Közúton 131 kilométer a távolság. Ebből csak 26 kilométer vezet autópályán. Megállás nélküli vezetést feltélezve az utazás 2 óra 50 percig tart.

Többször voltunk Mostarban, de a horvát-bosnyák határon mindig elkérték az autó nemzetközi zöldkártyáját is a forgalmival együtt.

Vonattal Szarajevóból


Busszal Szarajevóból

,, Már az utazás előtt megvettem a jegyet Mostarba a getbybus.com-on és odafelé a Globtour, visszafelé az Autoprevoz-bus társasággal utaztam, összesen 19 euróért. A buszpályaudvarról (a vasútállomás mellett van) indult reggel az utazás és itt ért az első meglepetés: 1 KM-et (0,5 euro) kellett fizetni azért, hogy oda bemehessek! A második meglepetés: a WC, ami szintén 1 KM és még az a bizonyos balkáni guggolós-pottyantós volt, egy kicsit modernizálva, mert nem beton fölött kellett (volna) guggolni, hanem műanyagból kialakított vízöblítéses verziót alkottak a tervezők!

A busz pontosan érkezett Tuzla felől és volt rajta hely bőven. Az út Szarajevó és Mostar között csodálatos hegyek, folyók közt vezet, sajnos az ablakok olyan párásak voltak, hogy odafelé nem is tudtam normális fotókat készíteni. A busz a két és félórás út alatt két helyen állt meg pár percre: Konjicnál és Jablanicánál.

A mostari buszpályaudvarra érkezünk, ami az óvárostól kb. 1,5 kilométerre van. Útközben egy mecsethez (Karadzosbegova Dzsamija) értem, ami nyitva volt és még a minaretbe is fel lehetett menni, összesen 10 KM-ért. A mecsetbe persze csak cipő nélkül, de a minaret onnan nyílik, így azt hittem, hogy oda is cipő nélkül kell, de voltak kirakva papucsok azokat lehetett használni. (2017)" forrás

Taxival Szarajevóból

A kétórás utazás a Neretva-folyó partjához közel, festői tájakon vezet, tehát van turistáskodás értéke magának az autózásnak is.

A szarajevói reptérről Mostarba a taxi viteldíja kb. 85-90 euró egy irányba. Alkudozni kell. Legalább 110 euróról indulhat az alkudozás.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

,, Az Öreg hídtól meglehetősen messze tudtunk csak parkolni. A parkolóóra szerint 1,5 KM-et kellett volna bedobni óránként. Csak aprót fogadott el, és vissza sem adott, így megpróbáltam felváltani egy környéken található irodában a pénzt. Mondom, mire kéne az apró, mire a pultos hölgy legyintett egyet: Ó, maguk csak sétálgassanak nyugodtan, senki sem dob bele egy garast sem… Rendben, ha nem, hát nem… (2019)" forrás

Étkezés

"Gasztro-téren is nagy a keveredés: van ajvár és burek a boltban, a kajmak viszont itt sós és a húshoz eszik. Ayran is van, veszek is egy literrel… A Vajkrem feliratot viszont nem tudom hova tenni… Hatalmas a bor választék és itt senki nem néz rám furcsán, amikor veszek egy üveggel. Az étteremben most én vagyok a vastag turista, mindenre futja, az árak nevetségesen alacsonyak, az ételek viszont elképesztően finomak. Megkóstolom a helyi pljeskavicát, és kihasználva hirtelen jött gazdagságomat, másnap grillezett tintahalat eszem, hozzá helyi fehér bor a választás – tökéletes!" forrás

Vásárlás

Eurót mindenhol elfogadnak. 1 euró 2 BAM-ot (boszniai konvertibilis márka)) ér, és így is kalkulálják.

Kriszta fotója

Az Óvárostól 10 perc gyalogtávolságra található egy új bevásárlóközpont. Olyan, mint bárhol máshol a világon, de éppen ezért akér szükség is lehet rá.

Szórakozás

Mostarban van éjszakai élet, főleg a turisták körében kedvelt a városközpontban található régióban. A kávézók, bárok és éttermek éjjel is nyitva tartanak, és számos helyen élőzene is szól. Az éjszakai élet fő szezonja a nyári hónapokban van, amikor a városba látogató turisták száma is magasabb. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a város biztonságos, az éjszakai utcákban azért érdemes óvatosnak lenni, és figyelni az értékekre, illetve kerülni a sötét, elhagyatott helyeket.

Közbiztonság

 • Mostarban teljesen jó a közbiztonság. Éjszaka is a legnagyobb nyugalomban lehet sétálni az utcán. Nem a tolvajoktól kell tartani, hanem a romos épületek közelében egy esetleges kőomlástól. Sok háznál látható tábla, hogy hol kell kelrülni a gyaloglást.
 • A korrupció, a megvesztegetés itt is probléma, mint máshol ebben a balkáni országban, de ez a legritkábban érinti a turistát.

Egyéb hasznos információk

Mostar mozlim részében a turistának ajánlott nem túl kihívó ruházatban járni. Tekintettel kell lenni a helyi mozlim lakosság (főleg az idősebbek) öltözéket tekintve erkölcsös felfogására.

Tiszteletbeli magyar konzul Mostarban: Vladimir Lukic

 • Cím: 88000 Mostar, Vokića i Lorkovića 91.
 • Telefon: (00-387-36) 320-194 ----- Mobil: 00-387/63/314-030 --------- E-mail: vladimir.lukic@intra.ba

Mostar esőben

Kriszta fotója esőben

Öreg híd

Kőhídként 427 éven át szolgált épségben. 1993 végén rombolták le. Újjáépítése 2004-ben fejeződött be.

A mostari híd

Kriszta fotója

A hídon járva vigyázni kell arra, hogy a kövezet kissé csúszás veszélyes. A híd gyakran túlzsúfolt turistákkal.

Kilátás a mostari hídról

Onnan lentről fotózzák a legtöbben a hídat - Kriszta fotója

"Emlékszem az iszonyatra, amikor a szerb majd horvát seregek a várost övező dombokról szétlőtték Mostart. Az értelmetlen pusztítás felett érzett fájdalom, amikor a hidat is felrobbantották, a tudat, hogy mindez nem messze történik, szinte felfoghatatlan, feldolgozhatatlan volt. És most az ujjongás, amikor megpillantom! Olyan, mint a régi és mégsem az. Egy új híd, amelynek az újjáépítésében több ország is részt vett, magyarok is. A hidat egyébként Nagy Szulejmán építtette, hogy serege át tudjon kelni a Neretván, és Mimar Sinan mester tanítványa Hayruddin tervezte. Az eredeti pontos mása lett, 4 méter széles és harminc méter hosszú, 24 méter magasságban feszül a két part között. Elég magasnak tűnik ez a 24 méter a veszélyes mutatványt nézve, amint a helybeli vagány fiúk leugranak a hídról a 12 fokos vízbe." forrás


"A város fő attrakciója a hídugrás. Egy fiú fent ül a híd korlátján, egy meg tartja a kalapot és ha már elég jól adakoztak a turisták (nem tudjuk, mennyi az összeg), akkor ugrik. A híd 21 méter magas, a Neretva itt kb. 20 méter mély és borzalmasan hideg még nyáron is!" forrás


,, Alulról közelítettük meg a Csontváry által is megfestett hidat. (Stari most) A táj valóban festői, palettára kívánkozik. A töméntelen turista már kevésbé. Miért, miért romlik el minden attól, ha túl sok ember lepi meg? Pedig micsoda szépség, micsoda gyönyörűség maga a híd is, és az egész völgy! (2019)" forrás

A bosnyák, magyar és angol nyelvű táblán ez áll : Azoknak a magyar katonáknak a tiszteletére, akik 1997 és 199 között részt vettek a mosztári Öreg híd újjáépítési muinkálataiban. 

Bosnyák oldal és Óváros

Régi bazár (Kujundziluk)

 • Főleg kézműves portékákat árulnak. Vasárnap nagy a zsúfoltság a macskaköves kis utcákon, de ez természetes része a bazár feelingnek. A nívós áruk mellett sajnos itt is sok a silány giccs, a nem helyben készített ez-az (made in turkey, made in china). Hétköznap és szombaton délelőtt kevesebb a tömeg, mint délután és este. Érdemes megkeresi az aranyművesek utcáját.
 • A kereskedők kellemesebbek, mint az arab világ bazárjainak árusai. Igaz, a visszajáró pénzről szeretnek elfelejtkezni....
 • Este is érdemes ide jönni, mert hangulatos, mozgalmas. A macskakövek miatt legyen rajtunk sportcipő.

Karadjozbeg mecset

Kihagyható

Koski Mehmed pasa mecsete

Koski Mehmed pasa mecsete belülről

Kriszta fotója

"A mecsetek, a hamam, a muszlim temető és a jellegzetes bazári utcák mellett számos gyönyörű, ottomán stílusban épült török lakóház örvendeztet meg szépségével, a leghíresebbek a Biščević, Muslibegović és a Kajtazov ház, ezek látogathatók, múzeum-félének berendezve. Sok helyen látható török felirat. Megkapó az emberek kedvessége, a város fölé magasodó, lefényképezhetetlen hegyeket." forrás

A pasa mecsetje megint belülről

Kriszta fotója

Díszes mecset belseje Mostarban

Kriszta fotója

Horvát oldal

Mostar a horvát oldalról

Mostar - horvát oldal a minareteket magasságban túlnőni hivatott templomtoronnyal - Kriszta fotója

Új épület - Kriszta fotója

Egyéb látnivalók

Hercegovina múzeum

Közeli látnivalók

Kravice-vízesés

 • Autóval 25 perc Mostarból. Közel van a horvát határhoz.26 méter magas és kb. 120 méter széles a vízesés.
 • A parkolóból 10 perces gyaloglással jutunk el a gyönyörű vízeséshez. A víz is csodás. Napsütéses időben érvényesül leginkább a vízesés szépsége. Szuper fotó téma.
 • Az infrastruktúra (vécé, vendéglátóhely stb.) bizony fejletlen. Két kávézó azért van. Nyáron és hétvégéken rengeteg a turista. Sok buszos csoport. Tülekedés. Szemetelnek is sajnos.

,, A folyó vize elég hideg, színe a zöld-türkizkék árnyalataiban látszik, tulajdonképpen egy mini Plitvice. A vízesés oltalom alatt áll, a természetvédelmi területre belépőt kell fizetni - ennek költsége azonban minimális, ha jól emlékszem 2 eurót fizettünk + 1-2 euró parkolása díj. 200%-osan megéri! Körülbelül 10 perces séta vezet le a vízeséshez, néhol meredeken, csúszós kő- és falépcsőkön vezet az út. A folyón kis fahíd vezet át, öltözők, napozóágyak és büfé is található a parton. Sokan iszogatnak, ücsörögnek, nézik, hallgatják a vízesést. Csodaszép. A víz bár elég hideg, ráveszem magam, hogy belemenjek. A vízesés előtt a folyócska kiszélesedik, alig van sodrása, könnyedén tempózok a 25 méteres magasságból leömlő vízfüggöny felé. Hamar át is melegszem az úszástól. Kifejezetten élvezem. Ahogy közeledem, gondolataim elkalandoznak a természet eme remekművén. (2017)" forrás

Neretva-folyó és völgye

Pocitelj, kőváros

Nagyon szép, restaurált történelmi városka. Romantikus, meseszerű hely csodás természeti elhelyezkedéssel. Csaknem olyan érdekes, mint Mostar óvárosa. Van egy hangulatos mecset is. Szép a kilátás a Neretva-folyóra, a völgyre.

Blagaj tekija

 • Kötelező program, ha Mostarba is megyünk. Ez egy szép, sziklákra épített, tiszta dervis (mozlim) kolostor, amit rengeteg turista látogat meg. Mostartól mindössze 15 percre van.
 • A festői környezetben található Buna különlegesen bővizű forrása fölé épített kolostort a legenda szerint a táncoló dervisek alapították.
 • Csodás a természeti környezet is a Buna nevű folyóval. A kolostor ma már csupán műemlék, de még működik egyszerű imahelyként. Ne keresünk szerzeteseket. Cipőt le kell venni belépéskor, nőknek kendő kötelező. Tartsuk tiszteletben az imádkozó emberek nyugalmát.
 • Blagaj rövid ideig Hercegovina független uralkodóinak székhelye volt.


Érdekességek

Mostar a város ami nemcsak az Öreghíd ám...
Egy szépnek nem mondható 107 méter magas beton harangtorony hirdeti a Neretva jobb partján hogy itt a horvátok és a katolikus hit az úr amíg a folyó bal partján az egekbe törekvő minaretek mutatják az utat a muszlimoknak Allahhoz. Viszont hogy a szerbek se maradjanak ki a versengésből a minaretek fölé egy óriási ortodox templomot építettek amit persze a katolikus horvát részről mindenhonnan látni.
Ilyen ez a Mostar, de egy szerethető már-már mediterrán hely Hercegovina fővárosa. Sok helyen látszanak még a háború nyomai is a házakon mégis dinamikus a fejlődés főleg a turistáknak köszönhetően...(Ata, 2023)

Olvasmányos linkek

"Mostar Bosznia-Hercegovina déli részén helyezkedik el, közel a horvát határhoz, itt kezdődik észak felől haladva Hercegovina. A várost a Neretva folyó osztja két részre, egyik oldalán muzulmán bosnyákok (30 százalék), másik oldalán katolikus horvátok (60 százalék) élnek, ezen felül szerb családok is laknak még itt. A csodálatos környezetben fekvő, mediterrán város azonban a háború óta megosztott: mint helyi kísérőm, Viki elmondta, a horvátok nem szívesen mennek át a másik oldalra és viszont. Van külön bosnyák és horvát iskola, gimnázium és focicsapat is, de a szórakozóhelyre is a "saját" városrészbe járnak a fiatalok, nem utolsó sorban azért, mert egy vegyes szerelmi viszonyból komoly családi botrány lehet. Az álláskeresésnél is fontos szempont az etnikum: pincérnek vagy bolti eladónak sem szívesen vesznek fel bosnyákot a hercegovinai területen és viszont. Nem csoda, hogy a városnak hónapok óta nincs polgármestere, mivel a helyi vezetés képtelen dűlőre jutni." forrás


"Mostar óvárosában, közvetlenül a Neretva partján található a Biscsevics ház, amely az egyik legszebb török emléke a városnak. Az olcsó belépő megfizetése után mi is megtekintettük az eredeti bútorokkal és használati tárgyakkal berendezett régi török házat. A nagyon szépen faragott ládák, asztalok, székek és szekrények mellett kerevetek, szőnyegek, képek, konyha és egy szövőszék örvendeztetik meg minden régiséget szerető ember szívét. Csodálatos lehetett ebben a házban lakni, az ablakból gyönyörű kilátás nyílik a Neretva völgyére." forrás


"A Kravica-vízeséseknél Bosznia-Hercegovinában, Mostartól nem messze senkit nem érdekelt, melyik természeti csodára ki hogyan mászik fel szelfizni vagy sörözni. Boszniában már megjelent a kereskedelmi szemlélet csírája. Mostar az egyetlen hely, ahol rájöttek, hogy a puszta állásért is lehet pénzt kérni. Az Öreg hídhoz legközelebbi Neretva-partszakaszt az egyik mecset kezelői sajátították ki, mondván, ha jó fotót akarsz készíteni a hídról, fizess. (2015)" forrás


"A szurdokban fekvő város egyébként pont olyan, mint a képeslapokon. Legalábbis az óváros, ahol a lerombolt híd újjáépített kiadása büszkén jelzi, hogy a nép kész túllépni a múlton. Ez sokkal inkább Bosznia szimbólumává vált, mint bármi más Szarajevóban, a fővárosnak ugyanis nincs egy olyan jellegzetes szimbóluma, mint az Eiffel-torony vagy a Tower-híd. A hatalmas kövekkel kirakott mostari utakon varázslatosan csillog a lámpák fénye este, a sötétben megszólaló müezzinek pedig még túlvilágibbá teszik az élményt. A kicsi, de annál megkapóbb városrész Cesky Krumlovra emlékeztet, kicsit kijjebb már Szabadisóstón találjuk magunkat a jellegtelen koktélbárok árnyékában, még kijjebb pedig Ózd fogad minket. Szintén elképesztő látvány a hegyre felvonszolt kereszt, ami Isten dicsőítése mellett egyértelműen a horvátok felsőbbrendűségének fitogtatása. Mindenestre éjszaka, olyan, mintha a sötétségben lebegne. És persze itt zúg a Neretva, ami olyan élénk zöld színű vízár, mintha tárkonyszörp folyna benne. A sebes folyó a nyári hőségben is jóval hidegebb, mint bármi, amit Magyarországon megszokhattunk, ilyenkor a helyi srácok ugrálnak le a hídról némi zsozsóért cserébe. Első blikkre elég hülye üzleti modellnek tűnik, de ha a hídon állsz, hamar rájössz, hogy te maximálisan csicska lennél a mutatványhoz, fotón viszont rohadt jól néz ki, ahogy valaki épp a levegőben repül bele a nagy zöld mélységbe. (2016)" forrásFotóegyveleg

Hangulatos kávézó a mostari hídnál

Kriszta fotója

A mostari óváros esőben

Mostar - óváros esőben - Kriszta fotója

Fent a Mostar hídon

Így néz ki az Öreg-híd csúszós kövezete - Kriszta fotója

Háborús emlékek Mostarban

Háborús emlék - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Simon Bogi, 2019. 05. 12. 12:09
Sziasztok!
Jövőhéte utazunk Bosznia-Hercegovinába,Mostarban 2 napot fogunk eltölteni ezalatt szeretnénk megnézni magát a várost ill a környéket (Blagaj, Kravica vízesés, Pocitelj) esetleg tudtok olyan helyi utazásiirodáról akik szerveznek 1 napos kirándulásokat? Vagy tömegközlekeséssel szerintetek meg lehet oldani? Mit ajánlotok kis költségvetésű pár napos kiránduláshoz?
A getbybus oldalán mennyire érdemes megvenni előre a menetjegyeket oda-vissza? Nem fog elzavarni a buszsöfőr ha lobogtatom a kinyomtatott jegyet?

Előre is köszönöm a választ! Bogi


Mészi, 2018. 09. 04. 23:54
Kedves Úti kritikus!
Köszönöm az információkat!
Mészi


úti kritikus, 2018. 09. 04. 09:05
Mészinek:

Mostarban egyáltalán nincs veszély mérges kígyó és fekete özvegy vonatkozásában. Valóban van mérges vipera Boszniában, de csak a hegyek napos oldalán és nyáron itt-ott vizek táján fordulnak elő. Rendkívül ritka, hogy vipera Boszniában embert marjon meg, halálos eset tán nem is történt évtizedek óta. A fekete özvegy nagyon ritka és csak a természetben kirándulások kapcsán látható, de nagyon nagyon ritkán. Városokban, és azok környékén se vipera, se mérges pók. Tuti.

Ami a parkolást illeti, a híres Öreg hídtól 300 méterre van egy hatalmas ingyenes parkoló. legalább 80 busznak és ezer személyautónak elegendő a kapacitása.
Követni kell az OLd Bridge/Stari Most kiírásokat, hogy megtaláljuk a parkolót.


Mészi, 2018. 09. 04. 00:47
Kedves Útikritikus!
Fantasztikus az oldal, jó képet és információt kapni az országokról, városokról.
Mostarral kapcsolatban két kérdésre kérném a válaszát.
A leírásban olvastam a viperák és a fekete özvegy veszélyességéről. Mostarban milyen módon lehet elkerülni még a lehetőségét is a találkozásnak? Illetve, ha mégis megmar, megcsíp minket, akkor ott hogyan találunk határos időn belül ellenszérumot?
A másik kérdés, hogy saját, megpakolt autóval érkezünk oda pár órára, de szeretnénk az autót biztonságban tudni, amíg sétálunk a városban. Mit ajánl? A turisták hol parkolhatnak háborítatlanul?
Köszönöm a válaszát!
Mészi


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon