ÚTIKRITIKA.HU / Bosznia-Hercegovina


hirdetes


útikritikák


Bosznia-Hercegovina

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Ata fotója (és elemózsiája)

Egészség

Bosznia-Hercegovinában nyugodtan lehet inni a csapvízet. Az ivókutak víze is teljesen biztonságos.

A ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani.  Ideális esetben csak meghámozott gyümölcsöt és zöldséget egyél.

Ellenőrizetlennek feltételezett helyeken ne vegyünk romlandó élelmiszert, kiváltaképpen nyers húst. A nagyobb városokban több helyen árulják a „tenger gyümölcseit”. Ajánlott, hogy csak a modernebb, megfelelő hűtőlánccal rendelkező bevásárlóközpontokban vásároljunk ezekből, mert csak itt kaphatunk garantáltan friss árut.

Bosznia-Hercegovina-i utazáshoz nincs kötelező védőoltás.

Nyáron országszerte erős a napsugárzás. Védje bőrét a leégéstől és a bőrkárosodástól fényvédő krémmel.

A szálláshelyeken, vendéglátóhelyekena nálunk megszokottak a vécék, de a nyilvános vécék egy része guggolós, még Szarajevóban is. A kényszer lelkileg kellően segítheti a ráhangolódást, de ha nem, akkor gondoljunk a guggolós rötyi higiéniai előnyeire, főleg olyan helyeken ahol nincs rendszeres fertőtlenítés.  Bölcs dolog, ha extra zsebkendőt és kézfertőtlenítőt tartasz a táskádban. Legyen nálad pénzérme is, mert előfordulhat, hogy e létesítmények használatáért fizetni kell.

A járványügyi helyzet, a leggyakrabban előforduló, jellemző megbetegedések a magyarországihoz hasonlók. Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat.

Bosznia-Hercegovinában az állatorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a boltokban, és a vendéglátóhelyeken felszolgált hús minőségét. Ez az ellenőrzés már kevésbé hatékony az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél. Ezért javasoljuk, hogy alkalmi árusoknál ne vásároljanak húsárut.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás. A magánorvosi szolgáltatásokért azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

A balkáni országban a férfiak körében dohányzás jóval elterjedtebb mint nálunk. A hagyományos kávézókban vágni lehet(ett) a dohányfüstöt. 2022. májusában szigorú korlátozásokat vezettek be a nyilvános helyeken való dohányzás vonatkozásában. Még korai megállapítani, hogy a szabályozás és a valóság mennyire kerül majd szinkronba.

A boszniai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

.

Becézik - kr fotója


,, Szarajevóba az érkezés számomra nem volt leányálom. Tömören, a leparkolást meg se vártam egyből megcéloztam a hotel vécéjét. Én már a szerpentineken éreztem, hogy a trebinjei húsleves és tiramisu kombinációja katasztrófához fog vezetni. Majd míg parkoltunk és foglaltunk, addig én fejetlen csirkeként rohantam fel és le, hogy adják már oda a szobakulcsot. Évi, a szobatársam is majdnem becsinált, csak ő a röhögéstől. Míg én a fürdőszobában erőlködtem, addig ő kint a szobában nyerített rajtam. Ez egy tipikusan szar ügy volt. (2018)" forrás

Bosznia-Hercegovina déli részén, elsősorban Mostar környékén, a hegyi fennsíkokon és a szurdokokban két őshonos viperafajta, a homoki és a foltos vipera igen elterjedt. A párzás idején csapatokba tömörülő viperák éjszaka vadásznak, nappal pihennek. Az általában félénk állatok a nyári nagy melegek és a párzás idején agresszívebben viselkednek, ha valaki behatol a területükre. Ha valaki véletlenül megzavarja őket vagy ingerli őket búvóhelyeiken, azonnal támadnak mérgük ÉLETVESZÉLYES!

A veszélyeztetett településeken az orvosi rendelőket és gyógyszertárakat ellátták ellenszérummal. Viperamarás esetén két órán belül feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ugyancsak a déli országrészeken fordul elő a „Fekete özvegy” nevű mérges pók. Baleset esetén szintén rövid időn belül orvoshoz kell fordulni, mert bizonyos esetekben csípése súlyos kimenetelű lehet. forrás

Közlekedés

Autóval

2024. március: 1 liter benzin kb. 1,38 euró (2,70 BAM)

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, karbantartásuk folyamatos, a mellékutak állapota ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt.

Bosznia-Hercegovinában az autóval való utazás bizonyos kockázatokkal jár. A vezetésnél mindig figyelembe kell venni az utak állapotát, túlzsúfoltságát, a helybeliek kiszámíthatatlan (gyakran túl lendületes, helyenként túl lassú) vezetési stílusát, illetve a technikailag erősen amortizálódott autóparkját, az abból fakadó kockázatokat.

FIGYELEM! A helyi szokásoknak megfelelően a „zöld-sárga” lámpánál az országban már nem hajtanak át, hanem inkább lefékeznek.

A hegyekben kanyargó utakon a sűrű forgalom miatt csak alacsony átlagsebességgel (60-70 km/h-val) lehet közlekedni. Számolni kell – különösen ősszel és tavasszal nagyobb esőzések idején – útomlással, vagy azzal, hogy kövek hullnak az úttestre, illetve épp az útomlás miatt elterelik, vagy csak egy sávra korlátozzák a forgalmat.

,, Amennyiben valaki kocsival vágna neki, legyetek nagyon szemfülesek, mert a bosnyákok életveszélyesen vezetnek 😅 Egyfolytában dudálnak, sokan a kanyarban előznek sebesen és máshol is nagyon száguldoznak. Ha nem figyelsz eléggé, simán beléd mennek. (v.l., 2019)


Jelenleg Boszniában még csak egy nagyon pici autópálya-szakasz létezik, ami mindössze néhány kilométer. Az autópályán fizetőkapuk vannak, ahol lehet kártyával és készpénzzel is fizetni. Országszerte láttuk, hogy teljes gőzerővel zajlanak az építkezések, de biztosan beletelik még pár évbe, mire az egész országban autópályákon suhanhatunk végig. Ennek ellenére a közlekedés abszolút kellemes meglepetés volt – sehol nem voltak fennakadások, gördülékenyen tudtunk haladni, és csodaszép tájakon autóztunk. (2022)

Az éjszakai vezetés a terepviszonyok miatt veszélyesebb lehet, ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint csak napközben utazzanak.

A benzinkúttal való ellátottság jónak mondható, a töltőállomások száma napról napra növekszik. 30 – 50 km távolságon belül találhatunk benzinkutat a főutak mellett. Utazáskor számolni kell azzal a körülménnyel, hogy a benzinkutak általában reggel 6 órától este 22 óráig üzemelnek, de a főutak mellett vannak éjjel-nappal nyitva tartó kutak is. Növekszik az utak menti gumijavító és autószervizek száma is, azonban a megfelelő márkaszervizek ritkák.

Rendszeresek a közúti ellenőrzések, illetve sok helyen vannak rövid szakaszos sebesség korlátozások (40-60 km/h). A felső sebességhatárt jelző táblákra célszerű fokozottan figyelni! Általában 50 km-ként találkozhatunk sebességméréssel, gyakran a nyílt országút egy-egy veszélyesebb szakaszán is. VIGYÁZAT! Az intézkedő rendőr a terep miatt esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel is hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a Budapestet Szarajevóval és Mostarral összekötő M-17 (E73) főútvonal nagy része Bosznia-Hercegovinában kisebb településeken, falvakon keresztül vezet, ezért a mezőgazdasági munkagépek, szekerek és gyalogosok (utóbbiak akár éjszaka is!!!) az úton/út mellett tűnhetnek fel. Fokozott óvatossággal kell vezetni a lakott településeken kívül is, különösen télidőben és éjszaka. Fokozott figyelem ajánlott az esetleges gázolások elkerülése érdekében, mivel azt a helyi törvények szigorúan büntetik. FONTOS! Baleset esetén NE menjünk bele az egyezkedésbe, hanem feltétlen várjuk meg az intézkedő rendőrt, a jegyzőkönyv felvételét– melyet a határokon kilépéskor kérhetnek - független attól, hogy mekkora fennakadást okozunk ezzel.

,, Mostarig újabb 2 óra autózás következett, ami helyi mértékegységben 1500 szembe haladó Volkswagen Golfnyi távolságnak felel meg. Elképesztő, mennyi leharcolt német járgány küzd még mindig az életéért, úgyhogy senkinek sem ajánlom a „minden Golfnál egy kupica” játékot, hacsak nem akarja utazótáskában hazavinni a máját. (2016)" forrás


,, Az “őrült balkáni sofőrök” sztereotípia itt nem bizonyult igaznak, sőt inkább azt láttuk hogy a legtöbb sofőr meglehetősen óvatos,sebesség határátlépést még véletlenül sem tapasztaltunk, a szerpentines szakaszokon nem igazán divat előzgetni.
Egyedül Szarajevóban tapasztaltunk “érdekességeket”,ott is főleg taxisofőrök jóvoltából.Az autóutak minősége nagyjából olyan volt mint Magyarországon,minden viszonylatban,kivéve az autópályát,az nagyon színvonalas volt,igaz rövid.
Az út mesebeli hegyeken-völgyeken át vezetett, így egy élmény volt. (sz.m., 2019)


A bosnyák utak minőségétől nem kell félni, messze jobbak, mint Magyarországon bárhol. Sehol egy kátyú, tükör sima aszfalt még a legeldugottabb faluban is. Ez a FŐUTAKRA jellemző, a mellékutakat mi nem próbáltuk, de ránézésre amit láttunk belőlük, azok sem tűntek veszélyesnek.

A bosnyák közlekedési kultúra nem jobb vagy rosszabb a magyarnál: jellemző a dinamikus haladás és a hajmeresztő helyeken történő, teljesen értelmetlen előzés, de az elsőbbséget megadják, a sajátjukról viszont nem igen mondanak le, tehát arra ne számítsunk, hogy “majd beengednek”. Irányjelzőt mindenhol használnak és nem is igazán száguldoznak. Ettől a részétől egyáltalán nem kell tartani, bármit is írnak különböző oldalakon. Autópálya ha nem is sok, de van. A horvát pályáknál olcsóbban használhatók.

Mivel Bosznia nem EU-s, mindenképpen érdemes előre lementeni az offline térképet a Google Maps-ben, de jó ha van nálunk teljesen offline navigáció is (pl. Here We Go).A mobilnetet a határnál ne felejtsétek el kikacpsolni!

A bosnyák fizetőkapuknál mindenhol van kártyás fizetési lehetőség, ezt célszerű is kihasználni. Készpénzben is lehet fizetni és a helyi valután (márka) kívül az eurót is elfogadják, de ez esetben márkát adnak vissza, így nagy címlettel nem érdemes próbálkozni, mert a visszakapott márkával Bosznián kívül semmire nem megyünk, a visszaváltás meg ha nem is lehetetlen, de elég macerás. (2023)

Közlekedési szabályok

Bosznia-Hercegovinában, az itteni KRESZ szabályok értelmében minden év november 15 és március 15 között minden gépjárműnek KÖTELEZŐ a téli gumi használata.

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályozás legfontosabb, az országba gépkocsival belépő külföldiekre is vonatkozó része az alábbiakban foglalható össze:

 • Biztonsági öv kötelező használata;
 • Kötelező a tompított fényszórók állandó használata, lakott területen is;
 • TILOS a mobiltelefonok vezetés közbeni használata;
 • TILOS az ittas- és kábítószer befolyásoltság alatt álló személyek, valamint
 • TILOS a 12 éven aluli gyermekek vezető ülés melletti első ülésen szállítása;
 • Az 5 év alatti gyermek csak a hátsó ülésen rögzített gyerekülésben vagy felnőtt felügyelete mellett utazhat
 • TILOS véralkoholszint 3 ezrelékkel történő túllépése, hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők esetében a véralkoholszint nem haladhatja meg a NULLA ezrelékszintet;
 • A 23 év alatti, jogosítvánnyal rendelkező személyek 23.00 és 05.00 óra között csak egy 25 éves vagy idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy kíséretében vezethetnek járművet.

A fentiekben felsorolt közlekedési szabálysértések büntetési tétele: 30-40 KM (konvertibilis márka), azaz 15-20 euró. Ittas vezetés esetén a büntetés összege nagyobb (300-600KM) és a jogosítványt is bevonhatják, akár hat hónapra is.

A gyalogosokra vonatkozóan új szabály, hogy amennyiben járda vagy kiépített gyalogút van, az e mellett haladókat 40,- KM (azaz 20 euróra) büntetik.

Drasztikus mértékben megemelték a lakott területen belüli gyorshajtás büntetési tételét: 10-30km/óra mértékű sebességkorlátozás-túllépés esetén a büntetési tétel: 100-300 KM, azaz 50-150 euró, s ebben az esetben is bevonhatják a jogosítványt.

Biztosítás, nemzetközi zöldkártya

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások NEM érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása kötelező. Ugyanakkor a helyi biztosítási rendszer fejletlensége és a hazaitól eltérő gyakorlata gondot okozhat a balesetet előidéző vagy abban részes magyar állampolgároknak.

Utazás a horvát tengerpartra Bosznia-Hercegovinán keresztül

A horvát tengerpartra Bosznia- Hercegovinán keresztül utazó magyar turisták számára a következő útvonalakat tudjuk javasolni:

 • Mohács – Udvar (határ) – Bosanski Samac (határ) - Doboj - Szarajevó - Jablanica - Mosztár – Metkovic (határ)
 • Barcs - Daruvar - Bosanska Gradiska (határ) - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Livno – Kamensko (határ)

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fent, angol nyelven is. „DISPECSERSKI CENTAR” – (Sárga Angyal) (ROAD ASSISTANCE SERVICE) „Pomoč na cesti” Tel. GSM-ről: 033 1282 / 033 987

"Az utak állapota – a folyamatosan felújított főutakon kívül – katasztrofális, ráadásul a hegyi utakon igen gyakoriak a kisebb omlások, ezért nem árt óvatosan, lassan vezetni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a helyi közlekedési kultúra nem túl fejlett – erőszakos, balkáni vezetési stílus dívik, kiöregedett járműparkkal – akkor megérthetjük, hogy miért javasolja minden fórum, hogy utazás előtt kössünk utasbiztosítást. Érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy a biztosítók és a szervizek asszisztencia-szolgáltatásának nagy része nem működik az országban. " forrás


,, Szarajevó felé igyekeztünk, de kis hiba csúszott a számításba, ugyanis a navigációra hallgattunk, ami gazdaságosra volt programozva, tehát a legrövidebb úton bevitt bennünket az erdőbe.

Eleinte még közönséges betonút volt, aztán kezdett szakadozni az aszfalt, később el is fogyott. Egy darabig azt gondoltuk, ez nem a legjobb út, de majdcsak jobb lesz! (Olvastam több utazótól, hogy errefelé elég rossz az úthálózat, autópályáról ne is álmodjunk) Szóval, türelem!Egy óra zötykölődés után gyanússá vált a dolog, nemhogy jobb, de egyre rosszabb lett.

Murvás, poros, keskeny úton, birkanyájak között evickéltünk. Sehol egy autó, szóval rájöttünk, hogy elhibáztuk, de visszafordulni már kár lett volna. “Andrea” lelkesen navigált egyre beljebb és beljebb. Úgy 15 km-t tettünk meg kb. egy óra alatt. Lehet, hogy gyalog többre mentünk volna! Csodaszép helyeken jártunk, átvágtunk egy magas hegyen, de sajnos a kilátásban nem volt kedvünk gyönyörködni, mert minden idegszálunkkal az útra koncentráltunk.

Hatan, két autóval, fenn a hegyen, mindjárt sötétedik, katasztrófa! És mi délutánra városnézést terveztünk Szarajevóban! Szerencsére jött egy helyi autós, aki megerősítette, hogy jó irányba megyünk, majd ő elvezetett minket a főútig." forrás

Vasúti közlekedés

Bosznia-Hercegovina vasúthálózata roppan gyér, valamennyi szakaszon rtkán közlekednek vonatok. Két fontosabb relációjuk van:

1. (Zagreb-) Dobrljin - Banja Luka - Doboj - Zenica - Sarajevo - Konjic - Mostar - Čapljina - Ploče

2. Bosanski Šamac - Modriča - Doboj

A vonatokon nincs klíma, de az ablakokat ki lehet nyitni.

"Saját tapasztalat szerint a nemzetközi közlekedés sokat romlott az elmúlt pár évben, a fapados légitársaságok nem igazán repülnek az országba, a vonatjáratokat megszüntették (Budapest és Belgrád közötti közvetlen összeköttetést). A vonatközlekedés és a busz nagyon lassú, a rossz minőségű sínpályák és utak, illetve a változatos, hegyes terep miatt. Az emberek (balkáni vezetési stílushoz hűen) veszélyesen vezetnek, nem néznek körül, sok a baleset, vigyázzunk. Amúgy Európa szerintem egyik legszebb,a hidakkal és alagutakkal szabdalt Mostar-Szarajevó vasútvonalat nem szabad kihagyni!" (Ö. István, 2015)


A taxizás náluk sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.

Távolsági busz

Ata fotója

Étkezés

2024-ben: Egy étel átlagos ára egy olcsóbb étteremben: 4,70 EUR; 2 főnek 3 fogásos étkezés egy közepes árfekvésű étteremben: 26 EUR; fél liter bolti sör: 1,53 EUR

Az éttermekben az árakban nem kalkulálnak kötelező szervizdíjjal, tehát az elégedettségünk kifejezését szolgálhatja egy kb. 10 százalék mértékű borravaló.

Általában elmondható, hogy Boszniában remek a választék és a minőség is. Nyilván lehet vacak helyeket találni, de nagy rá az esély, hogy bőségesen és jó minőségben ehetünk egy átlagos bosnyák étteremben. Érdemes próbálkozni.

"A Balkánon Boszniában (és Koszovóban) vannak a legjobb bárányételek és csevapok. Szarajevóban nem szabad kihagyni az óvárosi részben található valamelyik csevapos éttermet, amit frissen vágott nyers vöröshagymával és a helyi jellegzetes, meleg, friss, (lepény)kenyérrel szolgálnak fel. Alkoholos italokat ezekben az éttermekben ne is próbáljunk kérni, mivel muszlimok üzemeltetik. Üdítőt lehet kapni, de ha autentikusan szeretnénk enni, akkor kérjünk hozzá egy jó hideg ájránt. Kifejezetten tetszett mindig is, hogy ezeket fém (ezüst) tányérokon hozzák ki (amúgy mindent).

A burekkel gyakorlatilag bárhol jól járunk, Szarajevóban a legfinomabbat az óvárosban a Baščaršija téren ettem. Feltétlenül próbáljuk ki mindegyik ízben (spenótos, húsos vagy sajtos, illetve ezek keveréke), ehhez is jól tud esni egy jó hideg ájrán. A sajtválaszték nagyon jó Boszniában (kecske, juh) mindenhol vannak őstermelők, tőlük vegyünk." (Ö. István, 2016)

Ćevabdžinica a neve azoknak az étkezőhelyeknek, ahol a csevabcsicsa a főszereplő 

A Szarajevo-i Bosna ennek a cevabdžinica műfajnak az egyik ékessége - Ata fotója

"A gasztro-ámokfutásunk öt napján mindenesetre nem sikerült az étkezésre elkülönített (egyébként nem túl sok) pénzt elverni, még úgy sem, hogy reggel burekkel kezdtünk, majd étteremben ebédeltünk, vacsoráztunk, és emellett napközben lazán lecsúszott néhány pljeska burger, útszéli rostilja, vagy csevapcsicsa. A trendi és drága, felsőkategóriás éttermeket kihagytuk, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy Boszniában inkább izgalmas a közép és alsó kategóriában halászni, olcsóbb, sokszínűbb és a minőségbeli különbség sem ordító. Annyira, hogy elégedetlenül sehol sem sikerült felállni az asztaltól, a legnegatívabb tapasztalat is annyi volt, hogy bolti ajvárt és a helyi szupermarketben kapható, előre összekevert (de természetesen a hagyományos recept szerint) csevapot szolgálták fel az egyik világvégi szállás konyháján. " forrás


,, A klasszikusok (úgy mint chevap és pljeskavica) mellett új kedvenceket avattam,például a csuftice,a bosnyák húsgombóc, vagy a gyuvecs (kvázi lecsó). (sz.m., 2019)

H.M. fotója

Vásárlás és pénzváltás

2024. március:  a fogyasztói árak nagy átlagban 19-20 százalékkal alacsonyabbak náluk, mint Magyarországon.

Bosznia- Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,955830 KM. Papírpénzből 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban, csak ezzel lehet fizetni az országon belül, az eurót ezért célszerű még a határ átlépése előtt KM-re váltani. (egyes helyeken EURO-t is elfogadnak, de biztonságosabb márkát váltani).

Bankkártya elfogadóhelyek inkább csak a nagyobb településeken találhatók, de a bankautomaták száma folyamatosan nő. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál. Egyes éttermekben, főleg a kisebb helyeken elsősorban a készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankok általában hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, de egyes nagyobb pénzintézeteknél akár este 8 óráig, illetve szombat délelőtt is lehet pénzt váltani. Vannak, olyan pénzváltók, amelyek hétvégén is nyitva tartanak (nagyobb bevásárló központokban érdemes keresni őket). Utazási csekket csak igen kevés helyen fogadnak el, általános gyakorlat szerint általában készpénzzel fizetnek mindenhol.

Minden turista maximum 1000,- Euró értékhatárig a pénz eredetének igazolása nélkül lépheti át a határt. Ennél nagyobb összeg esetén kérhetik a pénz eredetének, ill. a pénz felhasználásának igazolását (pl. áru- vagy ingatlanvásárlás céljából tart magánál nagyobb összeget az illető).

2024-ben: egy csomag Marlboro cigi 3,07 EUR

,, Egy jó tanács : valamennyi márkát azért váltsatok(ha mást nem ,helyben, de mi a Prima Changenél tettük Budapesten) mert ugyan lehet kártyával néhol, sok helyen még euróval lehet fizetni, de azért nem mindenhol (pl. a szarajevói Tunnel of Hope-nál egyikkel se!) (sz.m., 2019)


Szórakozás

Szarajevóban ajánlott kellemes klub: Zlatna Ribica (Kaptol utca), ülőhelyes, nagyon népszerű, korán kell menni, hogy helyhez jusson az ember.

,, Az olcsóság miatti felszabadító érzés rendesen megdobta az esti mulatozást is, főleg hogy sikerült összebarátkozni a helyi erőkkel. Mivel a világ ezen pontján még lehet cigizni a szórakozóhelyeken is, ezért gyakorlatilag olyan terhelést kapott a tüdőnk, mintha egy kolbászfüstölőben lógtunk volna egész hétvégén, úgyhogy másnap a hosszú sétákat választottuk ahelyett, hogy megnéztük volna a kocsival megközelíthető remény alagútját, ahol az ostrom alatt fegyvert és élelmet csempésztek a városba, vagy az 1984-es téli olimpiára épített bobpályát, amit szintén lövészek birtokoltak a véres évek alatt. (2016)" forrás

Közbiztonság

Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Séta közben, tömegközlekedési eszközön utazáskor hátizsák viselése ellenjavallt! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtajait, ablakait tartsák zárva.

Növekedik Szarajevóban a gépkocsifeltörések száma. Nem kimondottan a külföldi rendszámú gépkocsikra vadásznak, többnyire a helyi lakosok a károsultak. MIndazonáltal a helyi rendőrség azt tanácsolja mindenkinek, hogy a gépkocsik utasterében soha ne hagyjanak semmit. Általában azokat a személyautókat törik fel, amelyekben valamilyen értéknek tekinthető tárgyat látnak.

Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete az utóbbi időben lényeges javulást mutat, igaz a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Az országban a biztonsági helyzet nem rosszabb a magyarországinál.

Aknaveszély miatt javasolt, hogy a látogatók a főútvonalakat lehetőleg ne hagyják el, terepen lehetőség szerint a kijelölt útvonalakon közlekedjenek és kerüljék a földutakat.

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el.

Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is.

Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is), így az aknák, valamint az aknaveszélyre figyelmeztető táblák és szalagok elmozdulhatnak.

Aknákra figyelmeztető tábla az erdőben

A mezőkre, erdőbe lehetőleg ne, vagy csak a terepet jól ismerő helyi lakosokkal, vagy a velük, valamint a BH-MAC-val történt konzultáció után menjenek be.

A BH-MAC - Bosnia-Herzegovina Mine Action Center elérhetőségei:

BH-MAC Director Office:

 • Cím: Tvornicka 3, Sarajevo - Telefon: + 387 33 253 800 ,+ 387 33 253 834 - Fax: + 387 33 464 565
 • E-mail: info@bhmac.org - Public relations - Telefon: +387 33 253-812

BH-MAC Office Sarajevo:

 • Telefon: + 387 33 253 861 - Fax: + 387 33 464 599

A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a Bosznia-Hercegovinába beutazó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján, hogy munkatársaink bármilyen vészhelyzet esetén kapcsolatot tudjanak teremteni velük.

"A közbiztonság jó, sohasem tapasztaltam semmi rosszat, persze a zsebtolvajokra, mint mindenhol, figyelni kell." (István),

Magyar külképviselet

Nagykövet: Pósa Krisztián

Konzuli hivatal Szarajevóban:

Konzul: Oláh Viktória

 • Cím: 71000 Sarajevo, Splitska u. 2.
 • Telefon: (00-387-33) 238-512, 238-513 (8.00-16.30) - Ügyelet: 00-387-63-895-639
 • E-mail: consulate.sjj@mfa.gov.hu - Konzul: Márton Anita Diána - Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sarajevo
 • Ügyfélfogadás: H-CS 9:00-12:00; P 9:00-11:00

Egyéb hasznos információk

1. Néhány közterületen van ingyenes fifi, valamint a nagyvárosokban a kávézókban, éttermekben, bevásárlóközpontokban szinte mindenhol. 

2. Mivel Bosznia nem tagja az EU-nak, vigyázni kell az adatroaming használatával, nehogy kikerekedjen a szemünk, ha meglátjuk a következő havi telefonszámlánkat. Ilyenkor általában helyi SIM-kártyát szoktunk venni, de ez inkább csak Európán kívüli, nagyobb utaknál jellemző, itt nem foglalkoztunk ilyesmivel. Minden szállásunkon volt wifi, de én személy szerint még azokra sem csatlakoztam rá – egy hétig teljes digitális detoxot tartottam, ami igazán üdítő volt, és nagyon jólesett. Útközben pedig olyan térképprogramokat használtunk a navigációhoz, amelyek offline is működnek (maps.me, mapy.cz). Egyedül arra kell odafigyelni, hogy az utazás előtt le kell tölteni az adott ország térképét, amihez értelemszerűen kell internet, de utána már lehet velük navigálni offline módban is. (2022)

Fotóegyveleg

Herzegovina - Trebinje - m.a. fotója

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

D. Péter, 2024. 03. 13. 19:15
Kedves úti kritikus,
Mostarba utazunk Húsvétkor. Melyik útvonalat javaslod, az E73-t vagy a hosszabb, Horvátországon keresztül futó E65-t? Segítségedet előre is köszönöm!


úti kritikus, 2023. 08. 06. 16:00
Andreának!

Egy szóban is összefoglalhatnám a választ: LUTRI. Ha alapos az ellenőrzés, akkor megtagadhatják a belépést. Lehetetlen megjósolni, hogy az adott időpontban, az adott helyen, az ellenőrzés éppen milyen lesz. Kötelező nagyvonalúságra nem szabad számítani.


Andrea Sz., 2023. 08. 06. 15:50
Arra lennék kíváncsi, hogy 2 hónap múlva lejáró személyibe belekötnek-e a határon? Azt olvastam, hogy min.90 napig kell érvényes legyen az útiokmány.


úti kritikus, 2023. 06. 21. 17:09
Istvánnak:

Horvát forrásból találtam egy 2021-es információt arról, hogy A GP Bili Brig-Vaganj határátkelőhelyet a nemzetközi személyforgalom határátkelőhelyévé minősítették át. A forrás szerint ezt a döntést akkor ideiglenes jelleggel hozták, de nagy a valószínűsége, hogy ez még érvényes.


Milos István, 2023. 06. 21. 13:35
Érdeklődöm, hogy a GP Vaganj - Bili Brig (BiH-HR) határátkelőt magyar állampolgárok használhatják-e, vagy csak a bosnyákok és horvátok.


Szabó Tímea, 2022. 07. 06. 19:04
Mostarba utazunk autóval Budapestről. A határtól hogyan lehet odajutni/ néztem a google útvonaltervet is/ , de hátha tud vki jobbat!
Köszi, előre is ha segít vki !


F. Csongor, 2020. 09. 06. 21:44
Tisztelt úti kritikus!

Egy olyan kérdéssel fordulok magához, segítségért, hogy tetszett írni az oldalon Boszniáról, hogy a 23 évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkező személy nem vezethet este 23:00, és hajnali 5:00 óra között járművet csak egy 25 vagy annál idősebb érvényes jogisítvánnyal rendelkező személy jelenlétében.
A kérdésem ezzel kapcsolatban lenne.21 éves leszek amikor az utazás eljön.
A párommal Albániába Sarandába szeretnénk utazni,és Boszni-Hercegovinán mennénk keresztül, mennyire kell komolyan venni ezt a fajta szabályozást ilketve az ottani rendőrök mennyire szokták ezt nézni főleg külföldi (magyar) turistáknál beutazóknál?
Mennyire gyakoriak egyáltalán a külföldiek igazoltatása, és ha megállítanak ebben az időpontban meg lehet velük beszélni dolgot elnézőbbek, engedékenyebbek(ha peldaul belecsuszok ebbe az időpontba es magállít a rendőr de mondom neki hogy Albániába tartok átutazóban vagyok az országukban és szállásfoglalási időpontomra sietek) Vagy nincs semmi megértés azonnal szigorúan bírságolnak?
Mekkora bírságra kell számítsak?Büntettek már meg valakit emiatt? Helyszíni bírságot szabnak ki, vagy inkább keressek másik útvonalat másik országban? Megmondom őszintén nem hallottam még erről a fajta szabályozásról pedig sok velem egykorú ismerősöm volt már ebben az országban, de senki nem számolt be nekem ilyesmiről ezért van most kétely bennem.Illetve az aknaveszély miatt egyáltalán ne térjünk le a főútról egy kis földútra ami szép helyre vagy akár látványossághoz vinne be, vagy ennyire nem kell tartani csak a nagyon eldugott, és érintetlen erdős területeket kerüljük?
Válaszait előre is nagyon köszönöm!
Nagyon sokat segítene.

Üdvözlettel F. Csongor


Egyed Károly, 2019. 10. 28. 13:35
Köszönöm, köszi!


úti kritikus, 2019. 10. 25. 10:48
Károly!
Szarajevóban a buszpályaudvaron van automata csomagmegőrző. Óra alapon kell fizetni.
Mostarban a busz- és a vasúti pályaudvaron is van hagyományos (beadós) csomagmegőrző


Egyed Károly, 2019. 10. 22. 13:53
A Szarajevói, illeve Mostari vasútállomáson/buszpályaudvaron van-e csomagmegőrző?


úti kritikus, 2019. 10. 19. 22:48
György Valentin!
Szlovák állampolgárok érvényes szlovák személyi igazolvánnyal beutazhatnak. Így van ez minden uniós állampolgár esetében.


György Valentin, 2019. 10. 19. 20:37
Szép napot, azt szeretném megkérdezni, hogy szlovák állampolgárnak, kell e rendelkeznie útlevéllel, ahhoz hogy repülővel érkezzen az országba?
Válaszukat előre is köszönöm.


úti kritikus, 2019. 08. 28. 09:47
Csilla:
Érdemesebb a nagyrészt Horvátországon átvezető megoldást választani, mert kb. 2 óra menetidővel ez rövidebb, és valamivel biztonságosabb is. Igaz kb. 11 ezer forinttal több lehet a költség az autópályadíj nagyobb összege miatt. Amúgy Boszniában csak az A1 autópálya Lucani és Josenica közötti szakaszán van autópályadíj (5,40 euró)


Csilla, 2019. 08. 28. 08:10
Érdeklődni szeretnék, hogy Neumba utazás esetén nagyrészt Horvátországon keresztül vagy nagyrészt Bosznia Hercegovinán keresztül biztonságosabb?
Boszinában az autópálya dijak mennyibe kerülnek?


Tolnai Gábor, 2019. 08. 22. 13:27
számítsak-e fizetős útszakaszokra a Mostar-Budapest út nem magyar szakaszán? Az E73-ason.


Hromek Mária, 2018. 10. 18. 14:19
Érdeklődöm, hogy a boszniai autópályák melletti benzinkutaknál a mosdók mennyire "európaiak". Azt hallottam, hogy még "pottyantós" wc-k is előfordulnak.


Richard, 2018. 09. 19. 09:29
Üdv,

először megyünk Szarajevóba, lenne néhány alapkérdésem:

- van-e reptéri transzfer (busz) vagy megbízható/előre foglalható taxi? (a neten ellentmondó híreket találtam) és mennyibe kerül?

- Mostarba, hogyan lehet eljutni?

- Bp-en hol lehet KM-et váltani?


úti kritikus, 2018. 08. 19. 05:51
Ancsa!

Boszniában a benzinkutaknál lehet bankkártyával is fizetni.

Az autópályadíj kifizetéséhez ajánlatos eurót vinni magunkkal. Az autópálya díjak fizetése a szokványos, nem bonyolult megérteni.

Európai uniós országok jogsijait elfogadják, azaz nem kérnek nemzetközi jogsit.

https://www.viamichelin.de/web/Routenplaner?departure=Budapest%201007&departureId=32NDFkY2s0MTAwNzEwY05EY3VORGs0TVRRPWNNVGt1TURRd05UVT0=&arrival=Dubrovnik%2C%20Kroatien&arrivalId=31NDIxYW0xMGNOREl1TmpReE9RPT1jTVRndU1UQTJOUT09&index=0&vehicle=0&type=0&distance=km¤cy=EUR&highway=false&toll=false&vignette=false&orc=false&crossing=true&caravan=false&shouldUseTraffic=false&withBreaks=false&break_frequency=7200&coffee_duration=1200&lunch_duration=3600&diner_duration=3600&night_duration=32400&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.36&allowance=0&corridor=&departureDate=&arrivalDate=&fuelConsumption=


Ancsa, 2018. 08. 18. 22:26
Kedves úti kritikus :)
Dubrovnikba készülünk augusztus 20-án gyerekekkel és szeretném megkérdezni, hogy milyen útvonalat javasolna? -Esetleg belinkelné nekem? :)Boszniában lehet kártyával fizetni? Pl. hogy működik az autópályán a díj fizetés? Közúti ellenőrzéskor el szokták kérni az autó nemzetközi zöldkártyáját? (mert azt elfelejtettük kikérni...)

Előre is köszönöm válaszát!


úti kritikus, 2018. 08. 13. 15:54
Anna,

A maffia nem érdekelt a vendégek elriasztásában. Manapság a utazók megnézik a hotelek vendégeinek visszajelzéseit és ha gyakori jelenség lenne, amiről ír, akkor azokat a hoteleket nem választaná szinte senki. Márpedig a maffia pénzbevételt akar, nem balhét. Picit lehet aggódni, de nem lesz gond. Én Mostarban nem tapasztaltam semmi ilyet.


R. D. Anna, 2018. 08. 13. 15:16
Üdv, aziránt szeretnék érdeklődni, hogy aki nemrégiben járt Mostarban, esetleg Medjugorjeban, az mennyire tapasztalt bármit is azokból a rémhírekből, hogy a szállások valami olasz maffia kezében vannak és kötelezik az embereket, hogy tovább maradjanak, meg megvernek mindenkit és az utcákon menekültek meg egyéb veszélyes alakok vannak jelen? Köszönöm előre is a válaszokat, ilyeneket olvasni mindenfelé és kicsit megnyugtató lenne a reális helyzetről tájékozódni. KÖszönettel: R. D.


Kató Rózsa, 2018. 08. 06. 20:17
Köszönöm a választ!


úti kritikus, 2018. 08. 06. 19:57
Kató Rózsának:

Kb. 1400 forintnak megfelelő kuna az útdíj (2 tételből áll össze). Az utak nem rosszak, de Bosznia területén sok a kanyar, sok elég éles is.


Kató Rózsa, 2018. 08. 06. 19:44
Hello! Udvarnal hagynánk el az országot és úgy mennek le Horvátországba Bosznián keresztül! Érdeklődnek az út díj felől hogy mennyi lenne? Ploce településig mennek! Mennyire jók arra fele az utak?


Robert, 2018. 08. 03. 12:59
Köszönöm!

Bosznián szeretnénk keresztül menni, a kérdésem azért tettem fel, mert rokonaink múlt szombaton Gradiska felé futottak bele dugóba a határnál, ezt szeretném elkerülni, ha van arra vonatkozóan infója, hogy a belinkelt útvonalam kevésbé forgalmas-e?

Üdv: Robert


úti kritikus, 2018. 08. 03. 08:38
Róbert,

a viamichelin szerint Zágrábon keresztül gyorsabb.


https://www.viamichelin.de/web/Routenplaner?departure=Barcs%2C%20Ungarn&arrival=Trogir%2C%20Kroatien&index=0&vehicle=0&type=0&distance=km¤cy=EUR&highway=false&toll=false&vignette=false&orc=false&crossing=true&caravan=false&shouldUseTraffic=false&withBreaks=false&break_frequency=7200&coffee_duration=1200&lunch_duration=3600&diner_duration=3600&night_duration=32400&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.36&allowance=0&corridor=&departureDate=&arrivalDate=&fuelConsumption=


Robert, 2018. 08. 03. 04:41
Tisztelt úti kritikus!

Megköszönném ha ma tudna válaszolni, holnap indulnánk.

Üdv: Robert


Robert, 2018. 08. 01. 04:18
Tisztelt úti kritikus!

Az alábbi útvonalat szeretném véleményeztetni. Kérdés, hogy most szombaton ezen az útvonalon is érdemes-e hajnalban indulni, elkerülendő a boszniai határon való 1-2 órás sorbanállást?

Vagy van valamilyen ok amiért nem javasolt erre menni (4 gyerekkel):

https://www.google.hu/maps/dir/Barcs/Drvar,+Bosznia-Hercegovina/Trogir,+Horv%C3%A1torsz%C3%A1g/@45.9973789,17.524656,8z/data=!4m11!4m10!1m2!1m1!1s0x4767e781593097fd:0x400c4290c1e15f0!1m2!1m1!1s0x47605ec330f1246b:0xe76fec36d86c9a0d!1m2!1m1!1s0x1335420993dd42f7:0x8395754b009b5daa!3e0?hl=hu

Köszönettel: Robert


B.Erika, 2018. 07. 31. 18:13
Szeretném kérdezni,hogy ujjlenyomat nélküli új személyi igazolvánnyal utazhatok-e Bosznia Hercegovinába ill.Dubrovnikba?


úti kritikus, 2018. 07. 29. 14:39
Zoltán,

szerintünk:

Mostar-Trebinje


H Zoltán, 2018. 07. 29. 14:32
Az lenne a kérdésem, hogy a Mostar Tribinje M6 vagy a Szarajevó Tribinje M18? Melyik a jobb útvonal!!??


H Zoltán, 2018. 07. 24. 21:59
Köszönöm a válaszát!!


úti kritikus, 2018. 07. 24. 12:29
H. Zoltán,
Boszniába és Montenegróba is mehet magyar állampolgár személyi igazolvánnyal. Montenegró esetében azonban csak a kártya formátumút fogadják el. A személyink érvényességének lejárta ne legyen pár hónapon belüli.


Tóth Attila, 2018. 07. 24. 10:12
Köszönöm!


H Zoltán, 2018. 07. 24. 08:18
Az lenne a kérdésem, hogy a személyi el elég Boszniába és Montenegróba?


úti kritikus, 2018. 07. 22. 15:50
Attila
https://www.viamichelin.de/web/Routenplaner?departure=Udvar%207718%2C%20Ungarn&arrival=Herceg%20Novi%2C%20Montenegro&arrivalId=31NDNhZWsxMGNOREl1TkRVek1UST1jTVRndU5UTTNNRGM9&index=0&vehicle=0&type=0&distance=km¤cy=EUR&highway=false&toll=false&vignette=false&orc=false&crossing=true&caravan=false&shouldUseTraffic=false&withBreaks=false&break_frequency=7200&coffee_duration=1200&lunch_duration=3600&diner_duration=3600&night_duration=32400&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.36&allowance=0&corridor=&departureDate=&arrivalDate=&fuelConsumption=


Tóth Attila, 2018. 07. 22. 12:24
Udvar - Montenegró Herceg Novi útvonalat tudna nekem valaki küldeni? Előre is köszönöm!


úti kritikus, 2018. 07. 20. 08:37
Ági,

BC Izacic/Licko Petrovo Selo


úti kritikus, 2018. 07. 19. 21:20
Zoltán,

E73 a leggyorsabb


H Zoltán, 2018. 07. 19. 21:13
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy Montenegróba utazunk nyaralni Pécsről. Melyik út irány lenne a legjobb,gyerekkel megyünk így a legbiztonságosabb útját szeretném megtudni? Amin lehet rendesen haladni!! E 73?,Hercegi Novi a cél? Köszi a válaszokat!!


I. Ági, 2018. 07. 19. 14:22
Plitvicei tavakhoz melyik a legközelebbi határátkelő Boszniába? Köszönöm


úti kritikus, 2018. 07. 16. 20:24
Csabának,

Orasje:

https://m.hak.hr/kamera.asp?g=2&k=183


Jurenka Csaba, 2018. 07. 16. 18:52
Kedves úti kritikus
Köszönöm az eddigi információt. A határátkelők, aminek forgalmáról szeretnék kamera információt: Samac, Orasje, Hum.
Köszönettel


úti kritikus, 2018. 07. 16. 12:20
Csaba! A jelenlegi állapotok szerint is az E73-on lehet gyorsabban haladni.


úti kritikus, 2018. 07. 16. 12:09
Csaba!
Mely boszniai határátkelőhelyekről kellene?


Jurenka Csaba, 2018. 07. 16. 12:01
Kedves Úti Kritikus
A többi boszniai határátkelő pillanatnyi forgalmának figyeléséhez van más kamera link is a https://m.hak.hr/kamera.asp?g=2&k=182 linkhez hasonlóan?
Köszönöm


Jurenka Csaba, 2018. 07. 16. 11:56
Tisztelt Fórum
Albániába készülök autóval Szarajevón és Montenegrón keresztül, a Drina folyó melletti Rafting Kamp Ivona helyen mgegszállva. Szarajevó felé melyik utat ajánlják: Samac - Doboj - Zenica (E73), vagy az Orasje - Srebrenik -Zivinice Grad - Olovo - Sarajevo (M18). Ez utóbbit 2 éve megtettem, de nagyon lassan lehetett haladni (kanyargós, sok település). Az E 73-ason - bár hosszabbnak tűnik - könnyebben lehet haladni? A fentebb említett Drina folyó menti (Tara+Piva=Drina) Foca/Brod és Hum (határ) között szakasz egyes részei két éve szűk, makadám jellegű, csak lépésben járható volt (bár láttunk útépítési munkálatokat). Ebben ezek szerint semmi változás?
Köszönettel.


dénes attila, 2018. 07. 11. 06:42
Köszönöm a linket!üdv Attila


úti kritikus, 2018. 07. 08. 14:34
Kedves Dénes Attila! Íme ezen a linken látható a kérdéses határátkelő (amúgy Ivanica) pillanatnyi forgalma:
https://m.hak.hr/kamera.asp?g=2&k=182


DÉNES ATTILA, 2018. 07. 08. 11:59
Üdv!
Dubrovnikba megyünk pár napra látogatóba július közepén,de Boszniában foglaltunk szobát napi ingázással Trebinjébe.Sokkal olcsóbb Trebinje mint Dubrovnik és a távolság nem veszélyes,31km.Azt szeretném megtudni,hogy Ivánca nevű határátkelőnél mire számítsak?Nem lenne szerencsés,ha több órát kéne a határátkelőn tölteni. Köszönöm előre is a választ!! Attila


Tibor, 2018. 07. 06. 14:06
"milyen bolthálozat rendszer van?"
Gondolom élemiszerbolt / hyper/ supermarketre gondolsz.
Nincsenek nálunk megszokott láncok.
Maxi, Bingo, Tus, Konzum... van.


Tibor, 2018. 07. 06. 14:02
"A nagyobb benzinkutakon mindenhol lehet debit(normál betéti) bankkártyával fizetni, de a hitelkártyákat (credit) kevés helyen fogadják el."

Ezt az információt kétkedve fogadom. Szerintem ezek inkább a VISA, MASTERCARD, vagy éppen American Express cégek közötti különbségtételek lehetnek.
Én fizettem hitelkártyával több benzinkútnál is.


Tibor, 2018. 07. 06. 09:15
Pontosan melyik útra gondolsz Boszniában a Tara kanyon mellett?
Mert ott nincs igazán (köz)út: https://goo.gl/maps/uWNY2X8FXyH2

Vagy esetleg a Pivá-ra gondoltál Montenegróban?
https://goo.gl/maps/EH9BAuo6Mzx
Ott van korlát...

De ha a Drinára (Tara+Piva=Drina) Foca/Brod és Hum (határ) között, nos ott szerintem semmi változás nem történt - legalábbis tavaly ősszel ugyanaz volt helyzet, mint korábban.

Sőt akkor rosszabb: Egy hatalmas éjszakai esőzés után jártam arra de. ~10 óra felé, akkor takarították el a munkások az útra mosódott kő/sár omlásokat. Biztos vagyok benne, hogy előtte az az út hosszú órákig járhatatlan / életveszélyes volt.

Sajnos hasonló volt a helyzet Crna Gorában a Piva kanyonban is, Hum és Pluzine között: Az éjszakai eső hatalmas köveket mosott rá az útra az oldalsó és az alagutak fölötti sziklákról, azokat kerülgették az autók. Már amelyiket ki lehetett kerülni - mert amelyiket nem, ott bizony ki kellett szállni 1-2 embernek és arrébb rakni azokat. Igazán kár, hogy nem volt nálam fedélzeti kamera...
Két betört szélvédőjű autót is láttam az út mentén - az egyiknél még ott volt a tulaj is. Szerintem ezek bekaphattak egy-egy követ a sziklaomlásokból.

E szakaszon nagy esőzéskor - alatta, és közvetlenül utána - a sziklaomlások miatt életveszélyes lehet a közlekedés.


Andrási Gyula, 2018. 07. 04. 07:45
Szép napot mindenkinek!
Érdeklődnék ,hogy a Tara kanyon menti úton van e màr valami változás? Esetleg kerűlt oda korlát vagy aszfalt ?


úti kritikus, 2018. 06. 25. 19:23
Tibor!

Bizony Bosznia-Hercegovina azon országok közé tartozik, ahová kötelező vinni zöldkártyát (német rendszámú autóval is). Ilyenek még abban a térségben: Albánia, Macedónia, Montenegró


T tibor, 2018. 06. 25. 19:13
Szép napot!

Holnap mennénk Boszniába, német rendszámú autóval, de a zöldkártyát nem találjuk, probléma lehet-e ebből a határoknál?

Köszönnöm


Légrádi Péter, 2018. 06. 17. 15:21
Azt szeretném kérdezni milyen bolthálozat rendszer van?
Légrádi Péter


úti kritikus, 2018. 06. 02. 08:26
Kedves Tibor,
Nyugodtan utazzon át Bosznián, mert migránsok bizonyosan nem fogják akadályozni a közlekedésben. Boszniában valóban vannak problémák a migránsok elhelyezésével, de az országutakon ez nem befolyásolja a forgalmat.


P Tibor, 2018. 06. 01. 20:49
Üdv!
Csak átutazni szeretnék Bosznián
Montenegróba annyi a kérdésem, amennyiben egy nagyobb városba sem
akarok bejutni, tapasztalható-e valami a megnövekedett migránslétszám miatt, vagy ajánlatos inkább a hosszabb horvát autópályán közlekedni. Köszönöm!


Pék Gyula, 2018. 05. 14. 16:05
A nagyobb benzinkutakon mindenhol lehet debit(normál betéti) bankkártyával fizetni, de a hitelkártyákat (credit) kevés helyen fogadják el.A 95-ös benzin jelenleg 2,14 és 2,19 KM között van,tehát durván 1,1 euró. Eurót az ország déli részén (Mostar, Blagaj,Stolac,Pocitelj környéke)mindenhol elfogadnak legyen akár érme akár papír,viszont Jajcében és Szarajevóban csak a bankjegy eurost fogadják el és KM-ben adnak vissza.Érdemes kisebb címletű euros bankjegyeket vinni (5-10 euro).A meglepi elkerülés végett érdemes az éttermekben és boltokban a belépéskor az euros vagy bankkártyás fizetés lehetőségére rákérdezni. Angolul főként, de németül is szinte minden helyen tudnak,hiszen a helyi 50-55%-os munkanélküliség mellett szinte minden családban van valaki aki nyugaton dolgozik. Az élelmiszer jóval olcsóbb, mint itthon, de a hotelek minibárjában is csak 2 KM egy üdítő, vagy sör.
Az éttermi árak is jóval alacsonyabb áron vannak, mint nálunk. Magyar előfizetésű mobillal senki ne telefonáljon onnét haza,nagyon drága, a telekomnál pl. majd 400Ft a hívás megkezdett percenként, az adatletöltés pedig csillagászati, csak a szállásokon (ez már mindenhol van)az ingyenes wifi-n keresztül szabad fellépni a netre. Az igaz, hogy a sebességet több helyen mérik, a régi magyarhoz hasonló 3 lábon álló kamerával, de a kanyargós utak és a sok lakott terület miatt nagyon nehéz túllépni, átlagsebességként 50 körül lehet számolni az utazás tervezéseknél Bosznia-Hercegovinában, kivéve a Szarajevótól Banja Luka felé vezető 51 km-es autópályaszakaszt, ami fizetős, 6 KM a személyautóknak.Sokkal veszélyesebb ebből a szempontból, ha Horvátországon nem a fizetős utakon mész át(pl.Magyarországról a Barcs - Daruvár - Banja Luka útvonalon). Itt a legváratlanabb helyeken mérik a sebességet a rendőrök a pisztolyhoz hasonló kézi radarral. Szóval itt érdemes betartani a táblákat, de sokszor látni olyat hogy egyik lakott területről kilépsz és 20 méter múlva egy másikba már be is lépsz, ráadásul, van ahol lakott területen megengedik a 70 Km/h-t,máshol viszont nem.Mind Szarajevóban, mind Mosztárban rengeteg a kolduló és a különféle indokokkal kéregető.(ez elég zavaró,főként Mosztárban láttuk több helyen, hogy 3-4 éves gyerekeket ültetnek ki az utcákra koldulni). A horvát-BIH határátkelő pontoknál mindenhol kell várakozni, egy kicsit olyan retro érzés.... és persze egy átlépésnél kétszer is, hiszen külön van a horvát határ és vám és külön a BIH határ és vám. Ahogy figyeltem a fülkékben szolgálatot teljesítők munkáját, a horvátok kicsit váratják a boszniai állampolgárokat, ők meg fordítva. A mi esetünkben maga az útiokmányvizsgálat kb.10 másodperc volt, ennyi ideig tart, amíg beszkennelik a személyiket. Két esetben az autó papírjait is kérték a boszniai oldalon, de amikor elővettem, csak ránéztek és intettek.A várakozást nagyban befolyásolja a tankolni átjáró horvát autósok száma, hiszen náluk majdnem 400Ft átszámítva a benzin literje. Összességében egy nagyon szép ország,a közbiztonsággal nincs gond, vendégszerető és segítőkész emberekkel találkoztunk mindenhol.Mi nyáron visszamegyünk, ezúttal az egyetlen tengerparti városukba, Neumba.


úti kritikus, 2018. 01. 28. 01:56
Kiegészítés, pontosítás:
Útvonaltól függ. A legtöbb esetben lehet bankkártyával fizetni a kutakon, de sajnos előfordul, hogy a hegyekben a hálózati problémák miatt nem működik a kártyás fizetés. A nagyobb városokban (pl. Szarajevó, Banja Luka, Travnik, Doboj) nem jellemző a probléma, mindenesetre nem árt rákérdezni tankolás előtt. A kutakon egyébkén ugyanúgy szokás jelezni az ajtón a fizetési lehetőségeket, mint Magyarországon, úgyhogy ez is segítség lehet.


úti kritikus, 2018. 01. 28. 01:52
Ervin!
A Visa Electron és a Maestro sok benzinkútnál elfogadott, a Visa és a Mastercard szintén. Az American Express és a Diners Club sokkal keesebb helyen elfogadott.


K.ervin, 2018. 01. 27. 20:24
Az érdekelne, hogy a benzinkutaknál van-e kártyás fiztési lehetőség.
Köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon