ÚTIKRITIKA.HU / Helsinki


hirdetes

útikritikák


Helsinki

Helsinki dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés, vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Jávorszarvas pástétom 12 euróért - f.m. fotója

Helsinki dióhéjban

 • Finnország fővárosa Helsinki. Mintegy 558 ezren lakják, a vonzáskörzettel együtt 1,34 millióan (2024-es becslés). Finnországban a finn mellett a svéd is hivatalos nyelv, így a Helsinki név mellett mindig szerepel a főváros svéd neve is: Helsingfors.
 • Helsinki 1458 kilométerre fekszik Budapesttől. Helsinki és Budapest között az átlagos repülési idő: 2 óra. Helsinki nemzetközi repülőtere, a Helsinki-Vantaa (HEL) Vantaa városkánál van, Helsinki belvárostól északra, kb. 15 kilométerre.
 • Helsinki Finnország déli partvonalának közepe táján fekszik, a Balti-tenger nyúlványát képező Finn-öbölben.
 • Helsinki és Budapest között az időeltolódás plusz 1 óra ott.
 • Helsinkinek évente átlagosan 121 esős napja van.
 • Nemzetközi összehasonlításban Helsinki átlagon felül tiszta csapvízzel látja el lakóit. Még exportálják is. 
 • Átlagos nettó havi fizetés (2024-ben): 2800 euró - (finnországi átlag: 2620 euró)
 • Helsinki a világ második legészakabbra fekvő fővárosa (Reykjavik az első.) 
 • Nem közismert, hogy Helsinki az Orosz Birodalom része volt a 19. század csaknem egészében, és egészen 1917-ig.

Fő látnivalók:

 • Pályaudvar (Rautatieasema); Sziklatemplom (Temppeliaukion kirkko)
 • Finlandia-palota (Finlandiatalo), Kallio-templom (Kallion kirkko)
 • Piactér (Kauppatori), Olimpiastadion
 • Szenátus tér (Senaatintori) és Székesegyház (Tuomiokirkko)
 • Uszpenszki-katedrális (Uspenskin katedraali)
 • Botanikus kert (Kasvitieteellinen puutarha), Kútpark (Kaivopuisto)
 • Pihlajasaari pihenőpark
 • Esplanadi park
 • Csillagvizsgáló-hegy (Tähtitorninvuori)
 • Sibelius-park (Sibeliuksen puisto)
 • Amos Anderson Művészeti Múzeum (Amos Andersonin taidemuseo)
 • Seurasaari skanzen
 • Kirándulások: Suomenlinna; Szigetvilág: pl. Korkeasaari
 • Espoo

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szép a kikötő, nem túl nagy város, könnyen bejárható, egyre nemzetközibb
 2. Rengeteg parkjuk van, a környezetvédelem ott nem csupán duma
 3. Nagyon kellemes táncos-zenés klubok léteznek középkorúak számára is
 4. Ahogy a helyiek élvezik a rövid nyarat, a hosszú nyári napok június közepétől augusztus közepéig
 5. A szecessziós épületek és a modernek
 6. A nagyon jó közbiztonság, a tisztaság, a príma tömegközlekedés, békés, nyugis légkör
 7. Kellemes főpiac, a Kauppatori
 8. A környező szigetvilág
 9. Udvariasak, segítőkészek a helyiek, szinte mindenki tud valamennyire angolul
 10. Rengeteg helyen van ingyenes WiFi
 11. A modern design terén a világ élvonalában vannak, és ez a turista számára is szembetűnő  
 12. A stílusos, egyedi hangulatú kávézók sokasága
 13. Szuper a Kauppatori piac, karakteresen finn
 14. A Seurasaari szabadtéri élő múzeum (skanzen), azaz hagyományos falusi ruhákban öltözött személyzettel  

Nem tetszett

 1. Két nap hatékonyabb városnézés után már nincs sok izgalmas program pluszban
 2. Ha nem nyáron jön ide az utazó, akkor szenvedhet a rideg klímától, a rövid nappalok nyomasztó hatásától, a csontokig hatoló hideg szelektől, a rövid nappaloktól és a járdákon a sok latyaktól
 3. Nincs sok igazán régi műemléképület, építészetileg elég monoton
 4. Péntek és szombat éjszakán kívül nincs sok bulizási lehetőség
 5. Hétvégi éjszakákban az unalmasan részeg, néha agresszív finnek, a sok drogos
 6. A helyiek túlságosan visszahúzódóak, magukba fordulósak, na persze csak ha józanok
 7. Túl gyakran tartanak zárva az üzletek mindenfélére hivatkozva
 8. A szórakozóhelyeken többnyire kötelező leadni a táskát a ruhatárban
 9. Nincsenek igazán hangulatos kávézók (pedig a finnek nagy kávéivók)
 10. A meglepően sok szociális probléma, szegénység, munkanélküli bevándorlók a város keleti részén
 11. Nincsenek igazán ütős, szenzációs klasszikus turista nevezetességei! Kissé uncsi, ha nincs benned kellő rokonszenvi prekoncepció. 

Vélemények

"Helsinki inkább egy nagyváros, mint egy főváros. Nincsenek igazán nagy távolságok. Júniusban kellemes volt a hőmérséklet, még az utcák árnyékos oldalára is tendáltunk. A helyiek láthatóan odaadják magukat a nyárnak, a parkokban, akár az utcákon is lelkesen napoznak. Meglepődtünk, hogy vasárnap délelőtt az utcák tele voltak a szombat este szórakozó fiatalok által hátrahagyott szeméttel. Helsinkitől azt vártuk, hogy tiszta. Az is, ha éppen nem. Nagyon ajánlunk egy kis kajáldát, ami nagyon finnes. Az a neve, hogy Konstan Molja. Ez egy svédasztalos kajálda. Nagyon hangulatos a hely, és finn viszonylatban nem drága. Járkáltunk a Mannerheim úton, megnéztük kívülről az Opera épületét, sétáltunk a Sibelius parkban, persze megnéztük a zeneszerző szobrát is. Hétfőn már csak 18 fok volt, ezt rossz néven vettük Helsinkitől. Azért elsétáltunk a városközponttól keletre található Katajanokkába, ami lényegében egy sziget. Jó volt arrafelé látni lakókörnyezetet. Mi szeretjük megnézni, hogy hol és hogy laknak a helyi népek." (B.L., 2013)

,, Helsinkiről amúgy sokaktól hallottam olyan véleményt, hogy más európai fővárosokhoz képest “alulstimulálósnak” vagy külföldi barátaim kifejezését használva “underwhelmingnek” érezték, és annyit mondjuk megadok nekik ezzel kapcsolatban, hogy úgymond a szó szoros értelmében vett látnivalókban talán valóban nem bővelkedik annyira a város (?), illetve ami van is, mint “híres épület-templom-akármi”, az talán nem annyira szemkápráztató vagy ikonikus (?), mint néhány másik európai főváros látványosságai, de inkább azt hangsúlyoznám, hogy engem BAROMIRA MEGFOGOTT Helsinki.

Igazából tele volt spontán kis meglepetésekkel minden sarok. Egy elképesztő mennyiségű és minőségű japán kajákat árusító élelmiszerbolt itt, egy kávézó, aminek becses neve “Why join the navy when you can be a pirate?” (Miért csatlakoznál a hadsereghez, ha lehetsz kalóz is, ez így egyben, a hely neve), és mindenféle ilyen kis apró vicces és meglepő dolog, amik most nyilván nem útikönyvbe való nevezetességek, de bennem olyan érzést hagytak, hogy ez a város biza tele van huncutsággal és jópofa dolgokkal.  (2018)" forrás

Esplanade park - Kávézó terasz nyáron - J.K. fotója

,, Bemetróztunk a belvárosba és villamosra pattantunk, hogy egy nagy kört megtéve kényelmesen várost nézzünk. Ezután a központba visszatérve megnéztük a kikötőt, ahonnan a kisebb-nagyobb kompok indulnak Tallinba és Szent Pétervárra a turistáskodni vagy csak lerészegedni akaró utasokkal. A skandináv országokhoz hasonlóan ugyanis itt is elég borsos ára van az alkoholnak, ezért külföldön érdemes felönteni a garatra és bevásárolni otthonra, amit a helyiek rendszeresen gyakorolnak is.

A kompkikötőtől keletre található a vörös téglából épült keleti ortodox katedrális amely a finn ortodox egyház "központja". A kikötőtől egy utcával beljebb sétálva máris a Helsinki székesegyház előtt találjuk magunkat, ami egy tágas téren kapott helyet, az utcaszinttől kiemelve. Ez az elhelyezkedés még nagyobbnak láttatja az épületet. Innen a Pohjoisesplanadi utcán (ez nem tudom miért fontos) sétáltunk tovább, majd beültünk egy cukrászdába, hogy számos sütemény mellett kipróbáljuk a népszerű fahéjas tekercset, a korvapuustit. (2019)" forrás


Ajánlott hotelek

2 csillagos: Kongressikoti Hostel

Ha nyugodt és csendes környéket keresel Helsinkiben, akkor javaslom, hogy a Töölö negyedet nézd meg. Ez a város egyik legkellemesebb környéke, amely nyugodt és békés hangulatot áraszt. A Töölö negyed közel van a városközponthoz, de mégis távolabb van az élénk éjszakai élettől, ami azt jelenti, hogy csendesebb és nyugodtabb éjszakáid lesznek.

A Töölö negyedben számos szálláslehetőség közül választhatsz, köztük apartmanok és hotel szobák is. A negyed a Helsingin Jäähalli (jégcsarnok) és az Olimpiai Stadion közelében található, ami sporteseményeket jelenthet, de azok is könnyedén megtalálják a csendet, akik a zajosabb városi életet kerülnék.

A Töölö negyed a város számos látványosságának közelében található, köztük az Sibelius Parknak és a Finlandia-háznak, amelyek mindössze pár perc sétára vannak. A városközpont is könnyen elérhető a metróval, villamossal vagy busszal.

Közlekedés

A teljes fővárosi tömegközlekedést egy cég (HKL) működteti.

Reptérről a városba:

,, Nagy segítség az az elővárosi vonat, ami érinti a repülőteret is és 30 perc alatt repít be a belváros közepén álló központi pályaudvarra. Az állomás remekül ki van táblázva attól kezdve, hogy kilépünk a váróból és az öt percenkét járó vonat miatt még a menetrendet sem kell böngésznünk. Az 5 eurós jegyet pedig a peronon álló automatából vehetjük meg nagyon egyszerűen, de ha esetleg nem boldogulnánk ott áll két leányka is, hogy segítsen a bénázó külföldinek. A vagon feltűnően széles, ha bőröndünket is cipelni kellett volna, akkor sem gond, hogy hova állítsuk, hogy ne legyenek útba senkinek. A teljes hosszban végigjárható szerelvény inkább hasonlított egy villamos belsőre, mint vonatra, talán csak a mozgássérültek számára is használható, tiszta és szagtalan (!) WC fülke jelezte, nem a városon belül utazunk. Tetszett az ülések mellett elhelyezett 220-as konnektor, nagy segítség lehet a mai világban, amikor az emberek nem tudnak elszakadni a telefonjuktól, ami így hamarabb le is merül. Aztán amikor elindultunk, jött a következő meglepetés. Gyakorlatilag hangtalanul suhantunk 120-szal a síneken, mintha legalábbis gumi kerekekkel lenne szerelve a jármű. (2019) forrás

Metróbelső - J.K. fotója

 • Villamosjegy: 2 euró és egy órás időtartamra érvényes. Ha a vezetőtől vesszük a jegyet, akkor 2,50 euró (a helyiek mobilról vagy automatából veszik). A turisták akár városnézés jelleggel is utazgathatnak a 3T és a 3B jelzésű villamosokkal, amelyek hosszan bejárják Helsinki jelentősebb részeit.

Ata fotója

 • Travel Card / Matkakortti: Lehet venni úgynevezett Travel Card-ot (matkakortti) és akkor arra fel lehet tölteni x, utazásra szánt összeget; az ilyen kártyákat a HKL cég kioszkjaiban lehet megvenni. A Travel Card 9 euróba kerül (nem visszatéríthető) és 15 százalékkal olcsóbb vele utazni, mint a normál jeggyel. Vannak több napra érvényes bérletek: pl. 7 euróért egy egész napon (további napokon ingyenesen) utazni villamoson, buszon, sőt a Suomenlinnába közlekedő komppal is. Nagyon hasznos az angol nyelvű Journey Planner nevű kiadvány abban, hogy eligazodjunk a fővárosi tömegközlekedés dolgaiban.
 • Metró: A villamoson kívül van egy metró is, amely elsősorban a belvárost hivatott összekötni a keleti lakónegyedekkel. Ezek a járatok a turista számára nem igazán szükségesek, kivéve, ha valaki meg szeretne ismerkedni Helsinki szegényebb részével, azzal, ahol sok bevándorló él.
 • HÉV jellegű helyi vasút: HÉV jellegű vasutak közlekednek a főpályaudvarról a nyugati elővárosi negyedekbe. A jegyár függ attól, hogy milyen tarifaövezetben van a célállomás. A legolcsóbb jegy 2,40 euró, a legdrágább (az összes zónában használható) 14,70 euró.

Étkezés, vásárlás

Gasztronómiai ínyencek számára Finnországban leginkább a főváros kínál csak minőségi lehetőségeket, olyanokat, amelyek túlmutatnak a finn konyha hús krumplival vonulatán. Helsinkiben sok nemzetközi konyhát ajánló étterem található. Takarékosságra törekvőknek praktikus az, hogy Helsinkiben sok étterem ebédre fejenként 7-10 euróért menüt kínál. Más a helyzet a vacsorázással, azt nem lehet olcsón megúszni. 10 euró alatti étel ritkán akad, úgy kell kalkulálni, hogy két főnek egy vacsora legalább 40 eurót fog kóstálni.

,, Az élelmiszerboltok sem igazán drágábbak, mint nálunk, az éttermek viszont tényleg húzósak, 15–20 euró (4600–6200 Ft) egy főétel. A kávézókban 2–5 euró (620–1550 Ft) a kávé, de ami tényleg megfizethetetlen Helsinkiben, az a kocsmázás.
Még a leglepukkantabb helyeken is 5 euró (1550 Ft) egy korsó sör, a menőbb bárokban pedig inkább 10 (3100 Ft). (2017)" forrás

Tartalmas reggeli - J.K. fotója

,, A déli kikötő a legnagyobb a három közül, innen indulnak hajók Stockholmba, Szentpétervárra és Tallinnba is, és ennek a kikötőnek a partján van a piac, ahol a halkülönlegességektől kezdve a kötött sálakon át az ékszerekig minden kapható, de a zöldség-gyümölcs kínálat is egészen fantasztikus. Mi szinte mindennap megkóstoltunk valamilyen halat, apukám viccelt aztán azzal, hogy míg nálunk a lazac kuriózumnak számít, ott még reggelire is azt ettünk.

Hatalmas kultúrája van a tengeri herkentyűknek, és meglepő módon a kávénak. A finnek reggel, délben és este is kávéznak, és furcsán néztek ránk, amikor este kilenckor vacsora után már későnek tartottuk a feketét. Persze ott a fekete is másmilyen, valójában átlátszó a kávé, egyáltalán nem erős, ezért tudják bárhol, bármikor inni. A város tele van kis bódékkal, ahol kávét, fagyit, és péksüteményt lehet kapni, bár gabonájuk nagyon kevés van, és ezért kellőképp megbecsülik az abból készült ételeket. (2009)" forrás

J.K. fotója

J.K. fotója

Hazai epret árusító hölgy (az eper finnül: mansikka) -  - J.K. fotója

Bolhapiac - J.K. fotója

 

Ajánlunk néhány olcsóbb éttermet:

 • Golden Rax olaszos svédasztalt ad 9,50 euróért (Forum 2F, Mannerheimintie 20, Mikonkatu 8)
 • A Hesburger, a McDonalds finn változata, a fővárosban és környékén van belőle vagy 50.
 • Carrols (Aleksanterinkatu 52), nyitva hétfőtől péntekig 9-től 21-ig, szombaton 9-től 18-ig, vasárnap déltől 6-ig
 • Scanburger, Urhokekkosenkatu 1 (a Kauppakeskus Kamppi földszintjén)
 • La Famiglia príma olasz étterem (Keskuskatu 3) nyitva naponta 11-től éjfélig, árak 10 euró alatt
 • New Bamboo Center, az egy maláj-kínai étterem (Annankatu 29)
 • VPK (Albertinkatu 29) azoknak ajánlható, akik igazi, egyszerű finn kaját akarnak megkóstolni. Csak hétköznap van nyitva 11-től 15-ig, azaz ebédidőben. Olcsó helyi viszonylatban.
 • Az Unicafe egy étteremlánc, ami elsősorban az egyetemisták körében népszerű. A legnagyobb és legközpontibb ilyen étterem az Unicafe Ylioppilasaukio, pár lépésre a főpályaudvartól). Népszerűek még: Unicafe Päärakennus (Fabianinkatu 33) és az eléggé új Unicafe Porthania (Yliopistonkatu 3). 5,70-6,50 euróért jól meg lehet ezekben ebédelni.

,, Ha rákeresünk a neten, mi a top 10 látnivaló Helsinkiben, elsők között említik a kikötőben álló piacteret. A part mentén egy régi villamos remízre emlékeztető épület húzódik, valaha ez is piac lehetett, de most gyakorlatilag csak kajáldák, és édesség árusok népesítik be. Se szeri, se száma a füstölt lazac árusoknak, de tudunk itt szerény levest venni 10 euróért. Egy szelet almás pitéért van képük elkérni 1500 forintot.  (2019)" forrás

Egy kávézóban ez az alkalmazott néni foglalkozik a vendégek gyerekeinek szórakoztatásával - J.K. fotója

A Hakaniemi piac Helsinkibentalálható, és egy hagyományos piac, amely őrzi a régi piactér jellegét. A piac az 1900-as évek elején épült, és azóta is a város egyik leglátogatottabb piaca. Az épület és környéke megújult, így egy modern, hangulatos és élénk piactér várja az ide látogatókat.

Hakaniemi piac hagyományos finn ételeket, édességeket, italokat, gyümölcsöket és zöldségeket kínál, valamint a piac területén találhatók a friss halak, húsok és sajtok is. A piac jellegzetes finn termékeit és ételeit érdemes kipróbálni, mint például a karjalanpiirakka (karéliai pite), a savustettu siika (füstölt pisztráng) vagy a lakkalikööri (lakkalikőr).

A piactér mellett található egy modern, belső piac is, ahol különböző élelmiszerek, italok és kézműves termékek kaphatók. A piactér környékén számos kis üzlet, étterem és kávézó is található, ahol a látogatók finn ételeket, kávét és süteményeket kóstolhatnak meg.

A Hakaniemi piac egy nagyon érdekes és szórakoztató hely, amely kiváló lehetőséget kínál a finn ételek, italok és különleges finn termékek megismerésére. A piac hangulata és környezete hozzájárul ahhoz, hogy a látogatók élvezzék a vásárlást, az ízeket és az élményt.

Szórakozás

"Helsinkiben sok éjszakai szórakozóhely van. Egyeseknél az alsó korhatárt 20, 22, sőt 23 évben szabják meg a belépésnél. Ugyanakkor van olyan hely is, amit a zene stílusa miatt már nem ajánlanak a 24 évesnél idősebbeknek. Buli előtt, érdemes tájékozódni!" forrás


Kocsma túra - J.K. fotója

Közbiztonság

A turisták szempontjából (is) Helsinki közbiztonsága nagyon jó. A világ második legjobb közbiztonságú fővárosának minősítette egy nemzetközi felmérés (2005). A forgalmas nyári turista szezonban azért szorgoskodnak a zsebtolvajok és egyéb pitiáner bűnözők. Egy magyar lánynak a diszkóban lopták el a mobilját. Helsinkiben nagyon ritka az erőszakos bűncselekmény, pl. rablás. Szóval ez ügyben nem kell aggódni. Éjszaka is jó a közbiztonság, de egyedül közlekedő turista azért kerülje el a városközpontban a Kaisaniemi parkot és a főpályaudvar környékét. A bajkeverők arrafelé fordulnak elő (részegek, bedrogozottak, unatkozó bandák stb.)

d.o. fotója

Egyéb hasznos információk

Helsinkiben a központi turisztikai információs iroda az Helsinki Tourist Information Center, amely a város központjában, az Helsinki-városi Múzeum (Helsingin kaupunginmuseo) mellett található. A pontos cím: Pohjoisesplanadi 19, 00100 Helsinki.

Az információs iroda nyitvatartási ideje az év folyamán változhat. Általában hétköznapokon 9:00 és 18:00 óra között, szombaton 10:00 és 17:00 óra között, valamint vasárnap és ünnepnapokon 10:00 és 16:00 óra között tartanak nyitva. Azonban az ünnepi időszakokban és a szezonális változásokkor (például a téli szezonban) az iroda nyitvatartási ideje változhat, ezért érdemes ellenőrizni a hivatalos honlapjukon a legfrissebb információkat.

Az iroda személyzete angolul, finnül, svédül, németül, franciául, oroszul és spanyolul beszél, így a látogatók széles választéka számíthat segítségre. Az információs iroda munkatársai szívesen segítenek a turistáknak a város látnivalóival, éttermeivel, szálláshelyeivel, közlekedési lehetőségeivel és sok más hasznos információval.

Látnivalók

Helsinki látnivalóiról külön aloldalon olvashat. Ide kattintva


Olvasmányos linkek

"A város hangulata elképesztő. Tiszta levegő, benzinszagot nem nagyon érezni, noha sok az autó és a busz. A mindenfelé fellelhető erdőcskék, tavak, természetes sziklák valamiféle megnyugvással töltik el az embert - a látogatót is. Az emberek nem rohannak, de teszik a dolgukat. Bármelyik városunkhoz képest a tempó csigának számít, de egyes vélemények szerint Helsinkiben mindenki rohan :) Az emberek egymáshoz empátiával közelednek, nem elutasítóan.

A kisebbségek helyzetét is érdekesen kezelik. Az utcasarkokon többnyire két utcanévtáblával találkozhatunk. Gyanítottam, hogy a másik a svéd lehet, amit finn kollégáink is megerősítettek: mindig azon a nyelven van felül a tábla, amelyik nációból az adott területen több van. Nagyon sok kerékpárossal és futóval lehet találkozni az utcákon. Egy lámpánál mellém ért egy futó lány, mikor még piros volt. A futást akkor sem hagyta abba, egy helyben futott a zöld lámpáig. Valószínűleg mind az ételeknek, mind ennek az életmódnak köszönhetően sokukon nem látszik a kor - amint arra kollégám felhívta a figyelmemet. Valószínűleg ezért néztem a bolti eladót is 14-nek." forrás

Szeptemberben - J.K. fotója

"A mintegy hatszázezer lakosú Helsinki inkább hasonlít Szegedre, Pécsre, mint Budapestre. De igazi különlegessége nem is a méretének, inkább a fekvésének, szerkezetének köszönhető. Sok apró félszigetre, szigetre tagolódva szinte beépült a tengerbe. Sőt a kanyargós tengeröblök a város szívébe is benyúlnak. Helsinki felülről olyannak látszik, mint egy nagy tintapaca, amelyik sok kis ággal szétfutott a papíron, s egy-egy apró csepp leszakadva önállósította magát. Ráadásul a belváros közepe, a kormányzati és bevásárló negyed, közvetlenül a vízig ér - mintha a tenger középen ketté osztotta volna a települést. A rendszeresen járó vízibusszal mindenképpen látogassunk el a várost délről védő tengeri erődrendszerbe, a Suomenlinnába. A tengeri várat hat sziget összekapcsolásával, sáncok, bástyák, alagutak megépítésével alakítottak ki a 18. század közepén a svédek az egyre erősödő oroszok ellen. A világörökségi védelem alatt álló erőd ma turistalátványosság és kedvelt piknikező hely." forrás


"A tenger közelsége, a 300 km hosszú partszakasz, a városközpont utcái és terei közé benyúló csatornák, kikötők egészen különleges, mediterrán hangulatot biztosítanak ennek az északi városnak. Amikor szeptemberben jártunk itt, nekem Marseille jutott eszembe, ahogy a sirályok és halárus-bódék között sétáltam a kikötői forgatagban. A különbség csak annyi volt, hogy Marseille-ben kicsivel melegebb volt, és ott a szuvenír-árusok nem kínáltak rénszarvasos kulcstartókat. :)

Számos, a Finn-öbölbe nyúló sziget és félsziget tartozik a városhoz (pl. Korkeasaari, ahol az ország legnagyobb állatkertje található, vagy Suomenlinna, az UNESCO Világörökség részévé lett erőd-sziget). A szigetek egy része egészen kicsi (fél hektárnál kisebb területű), kb. 50 sziget területe éri el a 3 hektárt. Pontos adatot nem leltem a szigetek számára nézve, az egyik honlap szerint kb. 330, egy másik szerint meg 300-1200 körüli (?) – mindenesetre sok van belőlük, és repülőről nézve fantasztikus látványt nyújtanak. A szigetek nagy része az állam vagy Helsinki város tulajdona, kb. 10%-uk pedig magántulajdonban van. Akinek módjában áll, akár bérelhet is egy szigetet magának. :)

A szabadban történő kikapcsolódás, sportolás fontosságát mutatja, hogy Helsinki városnak külön „Sports Department”-je (Sport Osztály?) van, amely télen-nyáron rengeteg szárazföldi és vízi rekreációs lehetőséget kínál. A városnak kiterjedt (350 km-es) gyalogösvény- és (750 km-es) bicikliút-hálózata van. A Sports Department rendszeresen karbantart 170 km gyalogutat, 50 km futópályát, télen 35 km hómentesített utat és mintegy 200 km sígyalogló-utat. A finnek pedig bizony ki is használják ezeket a lehetőségeket: esőben, hóban, mínuszban is látni futókat, kerékpározókat, lovaglókat, nordic walking-olókat az erdőkben. Itt aztán nehéz lesz kifogást találni a rendszeres testmozgás ellen! :)

A városban járva-kelve rengeteg csupasz, vagy fűvel-mohával benőtt gránitsziklát lehet látni a házak között, az út mentén: ahol volt egy szép szikla, azt nem dózerolták le, hanem inkább ráépítettek, az úttal megkerülték." forrás


"Helsinki egyszerűen gyönyörű. 600 ezer lakosa van szerintem e pont megfelelő. Mondjuk tény, hogy iszonyú drága:S! De legalább tisztaság van és nincs bűnözés.

Megnéztük az egész várost, a templomokat, kikötőt, piacteret, északi tengert, hajóztunk is, megnéztünk egy erőd szigetet, végre telezabálhattam magam mindenféle tengeri herkentyűvel:D. Ami rossz benne, hogy a 25 C ellenére majd megfagytam, mert állandóan süvít az iszonyú hideg szél. Érdekes volt, mert itt még most virágzott az orgona meg a tulipán:). Abban hasonlít Velencéhez, hogy itt galambok helyett sirályok lepik el az utcákat." forrás


"Bár Helsinkiben lettem volna végig:S! Egyszerűen gyönyörű. 600 ezer lakosa van szerintem e pont megfelelő. Mondjuk tény, hogy iszonyú drága:S! De legalább tisztaság van és nincs bűnözés. Megnéztük az egész várost, a templomokat, kikötőt, piacteret, északi tengert, hajóztunk is, megnéztünk egy erőd szigetet, végre telezabálhattam magam mindenféle tengeri herkentyűvel:D. Ami rossz benne, hogy a 25 C ellenére majd megfagytam, mert állandóan süvít az iszonyú hideg szél. Érdekes volt, mert itt még most virágzott az orgona meg a tulipán:). Abban hasonlít Velencéhez, hogy itt galambok helyett sirályok lepik el az utcákat." forrás


,, Fiatal ez a város, lényegében az elmúlt kétszáz évben alakult ki, éppen ezért klasszikus, zegzugos utcácskákkal bíró óvárosi részt ne is keressünk, hiszen még a városi piac körül álló házak is legfeljebb százötven évesek. Helsinkiben nincs évszázados emlékekbe burkolózó román stílusú épület, vagy ég felé törő gótikus dóm, ellenben van egy logikusan megtervezett, jól áttekinthető, szellős város, rengeteg parkkal, sétánnyal, kerékpárúttal, futópályával, tóval, csatornával, nagyon jó tömegközlekedéssel, dugómentes utakkal és bevásárló negyeddel – ez sajnos nem éppen az átlag magyar pénztárcájához szabott árakkal. Helsinki lélekszáma – a bolygó városokkal együtt – meghaladja az egymillió főt, vagyis a régióban él minden ötödik finn, de zsúfoltságnak nyoma sincs, könnyen, gyorsan el lehet jutni bárhová. (2015)" forrás


,, Egy magyar turista számára az ottani árak magasnak tűnhetnek, de nekik ez a megszokott, akár az ételeket, akár a ruhaneműket nézzük. A főbb utcákon több nagy bevásárlóközpont is van, szinte egymás mellett, amik hatalmasak, és több emeleten kínálják a szebbnél-szebb dolgokat. Külön érdemes megemlíteni a finn kerámiacég, az Iittala termékeit, amikből hatalmas a választék és gyönyörű dolgaik vannak. Mi egy-egy bögrével tértünk haza, hogy majd egy forró kávé mellett idézhessük föl az ott töltött napokat, mert Helsinki egy olyan hely, amit mindenképpen látni kell. És sokat tanulhatnánk a finnektől, a természet szeretetét például, vagy azt a fajta csendes elégedettséget, ami nyugodtsággal tölt el." forrás


A fotóegyveleg alatt kommentek olvashatók!!!

Fotóegyveleg

Tetszett - k.i. fotója

Szenátus tér - Aji fotója

Stockmann - Áruház és irodaház - Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon